Onderzoekers van Nederlandse onderzoeksinstituten van het FOM en Philips hebben gezamenlijk een antireflectielaag ontwikkeld die zonnecellen aanzienlijk efficiënter kunnen maken. De laag bestaat uit silicium nanodeeltjes.
De antireflectielaag werd ontwikkeld door medewerkers van het Amolf, een onderdeel van het FOM-instituut, en Philips Research. Met een coating van silicium nanodeeltjes zouden zonnecellen van silicium minder zonlicht reflecteren. Volgens de onderzoekers neemt de reflectie af van 40 tot 1 procent. Door de afname in reflectie is er meer zonlicht voor de conversie in elektriciteit in de fotovoltaïsche cellen.
Dankzij de coating wordt zonlicht verstrooid, waarbij 99 procent van het licht in het silicium wordt gereflecteerd. Het verstrooiingseffect werd bewerkstelligd door de afmetingen van de silicium nanodeeltjes af te stemmen op de golflengte van het invallende licht. Dat licht resoneert in holtes in de nanodeeltjes en wordt vervolgens in de onderlaag geleid, in dit geval het siliciumsubstraat van de zonnecellen.
De onderzoekers ontwikkelden een eenvoudige en goedkope methode om de nanocoating te structureren en op het silicium aan te brengen. De toepassing ervan is echter niet beperkt tot coatings voor zonnepanelen, maar ook lenzen zouden met de antireflectiecoating kunnen worden behandeld.
/i/1329926204.jpeg?f=imagenormal)