@hardwareaddict
Meneertje negatieveling, ik heb het je al eerder op een briefje gegeven en toch blijf je er maar over doorzeuren.
Voorbeeldje:
www.altestore.com/mmsolar/others/kc_warranty.pdf
Deze panelen hebben 25 jaar garantie. Hebben ze binnen die 25 jaar een lager rendement dan 80% van de opgegeven specs dan worden ze vervangen. Eerste hit in google op 'kyocera warrenty 25 years'
Ja, het rendement kan dus langzaam teruglopen. Maar 25 jaar! Heb je wel eens een auto of een wasmachine gezien waarop je 25 jaar garantie krijgt? En die firma geeft die 25 jaar garantie alleen omdat ze er behoorlijk zeker van zijn dat hun product het veel langer uit houdt dan die 25 jaar. Kyocera is een zeer groot concern dat veel meer maakt dan alleen maar zonnepanelen.
Als je eens wat moeite zou doen in plaats van alleen dingen te roepen zou je ook weten dat de overheid die 800 uur aanhoudt omdat ze ook binnen de SDE regeling ook nooit meer willen vergoeden dan de 800 uur. Dat zou hun namelijk extra geld kosten.
In de kuststrook van Nederland mag je gemiddeld uitgaan van behoorlijk meer dan die 800kWh per jaar. 1000kWh / 1000Wp is geen uitzondering.
Het interesseert ook niemand wat een paneel tussen 6AM en 8AM produceert. Zonnepanelen leveren alleen energie als er licht op valt. In de winter is het om 8AM nog donker. We kunnen met zonnepanelen alleen niet in onze energiebehoefte voorzien. Dat wordt ook nergens beweerd maar jij blijft dat gebruiken om zonnepanelen naar de prullenbak te verwijzen.
Omdat we het net als buffer kunnen gebruiken nemen we om die tijd gewoon stroom af van de conventionele centrales. Als de panelen wel energie leveren en we niet thuis zijn leveren we terug aan het net. Iemand anders gebruikt die energie waardoor een conventionele centrale minder nodig is. Het spaart dus wel degelijk fossiele brandstof!
Duurzame stroom heeft voorrang. Altijd. Dus hoef je niet bij te betalen om die stroom weg te krijgen. Waar haal je al die (on)wijsheid toch iedere keer vandaag?
En dat ik dom ben dat neem ik direct van je aan. Ik zal je mijn domheid zelfs voorrekenen:
Voor 5533,84 euro koop je 3840Wp (
http://www.solarnrg.nl/pr...anelen-senersun-ssp60c240 ). Montage kosten schat dat bedrijf op 2000 euro. Komt misschien nog wat andere kosten bij voor aanleg extra groep, zeg totaal 8000 euro.
Die 3840Wp levert 3456kWh per jaar op (factor .9). Een kWh kost bij Eneco 22c/kWh. Per jaar levert me dit 760 euro op. En niet gaan jammer dat dat niet klopt, dat klopt wel mits ik ook minstens 3456kWh in totaal verbruik bij Eneco. Ik mag wettelijk namelijk salderen.
Zonder enige vorm van subsidie en er van uitgaand dat de energieprijzen de komende jaren niet zullen stijgen, zelfs niet door inflatie, duurt het dus 10,5 jaar voordat ik mijn geld terugverdiend heb. Na die 10,5 jaar is mijn stroom gratis. Als je nog ergens subsidie kunt krijgen wordt deze tijd natuurlijk korter. En zonnepanelen installeren is niet moeilijk. Ik heb het zelf gedaan en die montagekosten in mijn eigen zak gehouden.
Als ik nu die 8000 euro op de bank zet krijg ik misschien met moeite 2,6% rente. Dat is 208 euro per jaar.
Maar volgens jou ben ik heel dom. En met mij zijn heel veel mensen dom. OLIEDOM.
Edit:
die 950kWh is geen claim bij redelijk nieuwe panelen. Blijkbaar snap je het verschil niet tussen opgewekt vermogen en gemeten rendement. Daarom leg ik het maar even voor je uit.
Ieder paneel wordt in de fabriek geflashed. Met een geijkt systeem wordt een standaard hoeveelheid licht op het paneel geprojecteerd. De energie die het paneel dan oplevert wordt gemeten. Stel er wordt 1000W op een paneel van 1m2 geprojecteerd en er komt 140Watt uit. Dan heeft dat paneel een rendement van 14%.
Uit dezelfde reeks panelen komen ook panelen met een rendement van 16%. Daarom worden ze ingedeeld in panelen van 140Wp, 150Wp en 160Wp. De fabrikant vraagt een hogere prijs voor deze panelen.
Ditzelfde wordt gedaan bij CPU's. Meestal zijn de CPU's van de rand van de wafer minder snel dan die uit het midden. Niets bijzonders dus.
Bij de meeste fabrikanten krijg je per paneel dat flashrapport of kan het aan de hand van het serienummer opvragen.
Vervolgens stelt een klant een systeem samen. Hij vraagt een offerte en kan kiezen voor 16 panelen van 1m2 per stuk en 140Wp of 14 stuks van 160Wp. Die laatste optie is echter 10% duurder. De klant heeft genoeg ruimte op zijn dak en kiest voor het systeem met 140Wp panelen.
Die 2240Wp aan panelen levert op basis van een factor .9 per jaar 2016kWh op. Dat heeft niets te maken met redelijk nieuwe panelen maar met de hoeveelheid geinstalleerd vermogen.
De meeste inverters die de gelijkspanning uit de panelen omzetten in 240V AC houden ook bij hoeveel kWh er opgewekt is. Daarmee kun je dus uitstekend in de gaten houden hoeveel je panelen dit jaar opgewekt hebben en je kunt ook met andere mensen vergelijken. Er zijn websites waar mensen automatisch deze gegevens laten uploaden. En daaruit leiden we af dat, zeker in de kuststrook van Nederland, de opbrengst per kWp richting de 1000kWh per jaar neigt. Meer naar Duitsland toe ongeveer 900kWh. Dit uiteraard afhankelijk van orientatie van de panelen etc etc.
[Reactie gewijzigd door rud op 27 juli 2024 12:16]