Zwitsers voltooien wereldreis met catamaran op zonne-energie

De Zwitser Raphaël Domjan is er in geslaagd om met een door zonne-energie aangedreven catamaran de wereld rond te varen. Hij had hier met zijn team 586 dagen voor nodig en wil zo aandacht vestigen op het gebruik van zonne-energie.

Domjan gebruikte voor zijn reis de catamaran PlanetSolar. De boot is gemaakt van lichte koolstofvezels. Het oppervlak van de catamaran wordt voor een groot deel ingenomen door zonnepanelen: voor de aandrijving waren 38.000 zonnecellen nodig die zes lithium-ion-accublokken van voldoende stroom voorzagen. Het totaaloppervlak van de zonnepanelen bedroeg 537 vierkante meter.

Er waren 586 dagen nodig om de reis te volbrengen voordat de PlanetSolar afgelopen vrijdag de haven van Monaco binnenliep. In totaal legde het Zwiterse team 60.000 kilometer af. Daarbij werd de reis onderweg wel een aantal malen onderbroken om reclame te maken voor zonne-energie en kregen de schippers ook een confrontatie met piraten voor hun kiezen.

Het is nog onduidelijk wat de volgende stappen zijn nu de wereldreis is voltooid. Mogelijk wordt de boot verkocht aan de wetenschap of worden er commerciële activiteiten mee ontplooid.

MS Turanor PlanetSolar

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

06-05-2012 • 13:22

59

Reacties (59)

59
56
34
5
0
9
Wijzig sortering
mooi initiatief om zo reclame te maken voor zonne-energie
12,5 miljoen euro. zie: http://www.dailymail.co.u...-sun-pity-took-years.html

=edit= reactie op bonus

[Reactie gewijzigd door Ramon op 28 juli 2024 21:28]

Toch ben ik wel erg benieuwd wat dat bootje heeft gekost. Zoiets moet tenslotte ook nog wel een beejt rendabel blijven wil het kans op slagen hebben.
Maar het blijft een mooie prestatie..
Anoniem: 47200 @bonus6 mei 2012 15:18
Dit soort projecten zijn vrijwel nooit direct winstgevend maar het wordt gebruikt als aanjager van andere activiteiten. Vaak wordt dit door een overheid of door een filantroop gefinancierd en dan is of het geld op brengt meteen een stuk minder interessant.

Mooi voorbeeld, wat Richard Branson zoal heeft ondernomen heeft vaak ook weinig met rendabel te maken alleen vervolgens wordt met de opgedane kennis weer wat gedaan dat wel geld op brengt. Zaaien om te kunnen oogsten zeg maar.
38.000 panelen is wel wat heel veel, je ziet op het zicht dat er geen 38000 panelen op liggen. Het totaal vermogen van de zonnepanelen is 93.5kW en een zonnepaneel heeft zo'n 200-220W piek, eerder iets van 450 panelen. Of je kunt het berekenen via de oppervlakte, een zonnepaneel heeft ongeveer 1.2-1.4m² dus voor 537m² is dat ook ongeveer 400-450 panelen.

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 28 juli 2024 21:28]

Een zonnepaneel heeft doorgaans 60 tot 72 cellen per paneel, dus 38.000 / 60 = 633 panelen.
Dat hangt maar net af van hoe groot je de panelen maakt natuurlijk
De boot heeft 38000 zonnecellen en geen 38000 panelen. Waarschijnlijk een klein typefoutje in het artikel.
Ik vindt het een leuk project.
Vooral knap ontwerp, als je in dit bericht kijkt op het eerste en laatste plaatje. Je ziet dat het een soort vleugel systeem is. Dus meer opp. als dat nodig is en bij storm huppa alles binnenboord.

En als je dan ziet dat hij ook nog 14 knopen haalt(wat ik vrij veel vindt voor zo'n schip) op zonne energie. Top werk!

[Reactie gewijzigd door rohaantje op 28 juli 2024 21:28]

duizenden jaren geleden hadden ze ook al een heel goedkoop en efficiënt systeem om met hernieuwbare energie een schip zichzelf voort te laten bewegen. Die uitvinding heet het zeil en wordt vandaag nog altijd gebruikt om bijna 100% van de voertuigen op hernieuwbare energie voort te stuwen.

Zonne-energie gebruiken in het water is te belachelijk voor woorden en is zowat de meest inefficiënte productiemethode van hernieuwbare aandrijving die er bestaat.
Enige nadeel is dat de wind in de juiste richting moet zitten.
Anoniem: 175233 @Blokker_19997 mei 2012 13:33
Zelfs als staat de wind precies tegen je in, dan kun je gewoon laveren. Daarbij kun je in moderne boten tot 40 graden tegen de wind in varen. Qua extra afstand die je moet afleggen valt dat dus heel erg mee. (30%)
Verder kun je heel goed routes uitkiezen waar de heersende wind in je voordeel is. Dat deden we 400 jaar geleden al. Wind in de goede richting is dus helemaal niet zo'n probleem.

Enne... 's nachts schijnt de zon niet. Maar de wind waait wel! Wind is echt een veel beter alternatief dat zon voor een schip.
Dat is geen probleem en word al toegepast, rigide zeilen zijn er al geruime tijd en er zijn ook al 'gewone' zeilen met zonnecellen. Kijk hier maar eens voor een voorbeeld:

http://www.g24i.com/press...first-solar-sail,129.html

[Reactie gewijzigd door Tijger op 28 juli 2024 21:28]

Anoniem: 77640 @Blokker_19996 mei 2012 14:51
Nog nooit van opkruisen gehoord?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 77640 op 28 juli 2024 21:28]

nou valt opzicht wel mee. je kan inderdaad lastig recht tegen de wind in zeilen, maar met zigzag patroon kan het prima. dat gebeurt al jaren.
En juist dan is wind dus niet het meest efficiënt omdat je een langere weg moet afleggen.
het zal voorlopig nog wel efficiënter blijven dan zonnepanelen daar die een heel groot oppervlakte nodig hebben om voldoende stroom te leveren. Zeker in gebieden waar de zon veel achter wolken verscholen zit (en 's avonds/'s nachts) is een zeil sowieso al efficiënter.

een tussenweg is nog altijd het beste. er zijn al onderzoeken naar flexibele panelen en die zouden dus best in een zeil geïntegreerd kunnen worden.
Voor grote schepen zijn al speciale zeilen ontwikklelt die niet flexibel zijn. Ze hebben van tevoren al de juiste zeilvorm en je zet ze alleen maar in de juiste positie.

Bij dat soort zeilen zou je op zich wel zonnepanelen kunnen toepassen.

Tov van de kracht die je van de zeilen krijgt zijn die zonnecellen echter totaal niet interessant, het zou dus voornamelijk iets zijn om de accu op te laden die de navigatielichten van stroom voorziet of zo.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 28 juli 2024 21:28]

misschien toch wel, 14 knopen voor de zonneboot tegen 25-30 knopen voor een race jacht scherp aan de wind. Zonne energie is nu nog erg inefficiënt en kwetsbaar voor reguliere voortstuwing op zee (denk aan corrosie, harde wind etc.)

desalniettemin een hele mooie prestatie.
valt mee. s'nachts kun je niet varen op zonne-energie, maar duizenden jaren geleden lagen de schepen nog wel eens stil door een gebrek aan wind en aan boord van zogenaamde "tallships" heb je ook vaak een behoorlijke crew nodig om alles aan de gang te houden. Echt efficiënt is dat ook niet.

[Reactie gewijzigd door Lothlórien op 28 juli 2024 21:28]

Anoniem: 175233 @Lothlórien7 mei 2012 13:28
Klippers hadden maar een crew van een man of 30. Helemaal niet zo veel dus.
Tegenwoordig heb je veel minder nodig, omdat er veel meer gemotoriseerd kan worden gedaan, en omdat de materialen waarvan de zeilen gemaakt worden veel moderner zijn, waardoor je grotere zeilen kunt maken, i.p.v. vele kleine. Daardoor is de bemanning die een moderne zeilboot nodig heeft slecht heel gering.
Ik moet je hierin zeker gelijk geven, maar misschien zou een goed optie een combinatie van de 2 zijn. Dus zeil en zonne energie samen. Zeil voor de voorstuwing en zonne voor de electrische (evt hulp motoren) apparatuur. Dus geheel zinloos is zonne energie op water niet, maar het zou anders moeten worden ingezet...
combo oplossing: zeilen van zonnepanelen?
Het is nou net de combinatie die interessant is.
Meestal als het goed waait heb je nogal wat wolken.
En windstil kan het zijn met heel mooi weer.
De accu's zijn er voor het geval er geen wind is en ook geen zon (windstil, 's nachts).

Op het moment dat er met wat voor bron dan ook (propellors tijdens het zeilen, zonnecellen, etc) gebruikt worden om waterstof te maken, WATER GENOEG, dan kan de verbranding van die waterstof weer als voorstuwing gebruikt worden.

Ik ben dus vooral benieuwd wanneer er een combinatie boot ontstaat met toepassing van zeilen, windturbines, zonnecellen en waterstof.
Omzetting van energie naar H en terug is gruwelijk inefficiënt, dan doen zelfs accu´s met de huidige stand der techniek betere zaken.
Zeker in deze toepassing is de ruimte die nodig is beter te gebruiken met accupacks dan met een H/generator en fuelcell.

[Reactie gewijzigd door Loekie op 28 juli 2024 21:28]

?

Definieer efficiëntie.
Inderdaad. Als je een catamaran pakt die op windkracht gaat, dan ben je in ca. 46 dagen de wereld rond. Toch een factor 12x efficiënter...
Zou een directe aansturing m.b.v. windenergie niet efficienter en goedkoper zijn dan zonneenergie? Je plaatst dan 'iets' op die boot die wind opvangt, en de kracht daarvan direct omzet in voorwaartse beweging...
;)
Anoniem: 282840 @vanaalten6 mei 2012 13:55
Idee is leuk, maar dan heb je gewoon zelfde effect als een zeil en denk dat het rendement daarvan toch een stuk groter is.
Met een zeil kun je geen elektriciteit opwekken voor dingen op het schip zelf (koken e.d.) en zeilen is niet voor iedereen weggelegd.
mischien een stukje onwetendheid van mijn kant, maar zeilen zou toch makkelijk volautomatisch moeten kunnen? het zal niet gedaan worden omdat het niet zo 'leuk' is maar dat boeit voor een vrachtschip nogal weinig.
klopt. Er zijn zelfs schepen die een automatisch bestuurde kite als hulpmotor gebruikt om het verbruik af te minderen. Dit is echter een kite van slechts 30 m2 (bij kitesurfen heb je kites van 15 en 18 en groter dus valt wel mee).

http://www.skysails.info/english/
Met een zeil is toch wel elektriciteit op te wekken als je dat wil, je zou namelijk de kinetische energie die erbij betrokken is om kunnen zetten in elektriciteit.. (ofwel het zeil is een onderdeel van het process).
moet je dit er wel bij doen hea: You don't say?

maar ff serieus. dit is natuurlijk meer een 'omdat-het-kan-actie' dan dat het ook daadwerkelijk nut heeft. de toepassingen voor zonnepanelen zijn momenteel nog gering (huis, mobiel en rekenmachine, veel meer toepassingen op grote schaal zijn er niet.) de solar challenge geeft ook al aan dat het wel kan, maar dat het nog niet echt effectief is. het vergroot echter wel je actieradius (niet meer tanken) en in combinatie met een zeil heb je eigenlijk altijd wel dat je kan varen (geen zon betekent op zee eigenlijk altijd veel wind en andersom gaat die vergelijking ook wel op.)
Anoniem: 77640 @vanaalten6 mei 2012 15:05
Wordt reeds gedaan met Darrieus rotors. En samen met zonnepanelen voor windloze maar zonnige dagen zou dat ideaal zijn.
Leuk bootje, maar de panelen vallen er een beetje buiten? Volgens mij had de ontwerper de efficientie van de panelen wat te hoog ingeschat..
De panelen zijn volgens mij uitschuifbaar
Jules Verne beschreef het al in 80 dagen dus ze hebben nog flink wat werk om Phileas Fogg in te halen :P
mmmh 6 cellen? Hoeveel cellen zitten er dan in die cellen? Iemand een idee?
Als je er een zeil op zet, heb je een bootje op windenergie. Dat is efficienter en nog goedkoper ook, waarschijnlijk ook sneller.
Waarom doen ze dat niet?
Het wereldrecord zeilen schijnt 57 dagen te zijn en normaliter doe je er zeilend anderhalf jaar over schijnbaar, dus die 586 dagen is maar iets trager.
Anoniem: 175233 @Ramon7 mei 2012 13:25
400 jaar geleden, deed de VOC er slechts een jaar over om de wereld rond te gaan.
Een dikke 100 jaar geleden, werd met de klipper zeilschepen gemiddelde snelheden van 20 knopen gehaald. Dat is dus 70 dagen voor die 60000 km. Dat men tegenwoordig 57 dagen haalt, is dus nauwelijk verrassend.

Dat deze zonne energie boot er dan 10x zo lang over doet als puur zeilen, geeft dan inderdaad aan dat zonne energie niet de manier is om boten over de oceaan voort te bewegen. Lang leve de zeilboot!
De snelste thee klippers haalden in gunstige omstandigheden een daggemiddelde van 20 knopen. Maar je punt is duidelijk en helemaal terecht: op zee gebruik je de wind. Het mooie is dat het een heel klein beetje terug komt. Skysails rust oceaanschepen uit met een volautomatische vlieger, en reduceert daarmee het brandstofgebruik.
zie je dat bootje geen zeilmasten heeft, en ook niet vergeten dat ze waarschijnlijk geen fossiele brandstoffen gebruiken.
586 dagen is best een goede wereld record voor eerste keer.
Reis heeft 585 dagen geduurd niet het varen! Ze gaan gewoon aan wal op veel plekken en verbleven daar dan tijdje, hielden toespraken, ontmoeten belangrijke mensen, media, etc.

Wereldreis is nooit in één keer, ze gaan allemaal aan wal op bepaalde plekken. Mooi voorbeeld die meeste wel kennen onderhand is het zeilmeisje, die ging ook op verschillende plekken aan wal.

Wereldrecord jagers gaan natuurlijk veel minder aan wal, en veel korter. Maar dat was het doel dan niet van deze boot, doel wat zonnecellen promoten en dus veel aan wal, veel media spreken, etc
Jessica Watson, die het record heeft dat het zeilmeisje probeerde te breken, deed het wel degelijk non stop.
Als je nou even gelezen had had je het volgende ook gelezen:
Daarbij werd de reis onderweg wel een aantal malen onderbroken om reclame te maken voor zonne-energie en kregen de schippers ook een confrontatie met piraten voor hun kiezen.
Knap als het jou lukt om 586 dagen volhoud om gemiddeld 100 kilometer per dag te zwemmen :)

Ontopic: Zeer mooie prestatie, nu is het nog niet rendabel om te varen op zonnepanelen maar in de toekomst zie ik er zeker mogelijkheden in. Bijvoorbeeld op een container schip gewoon de bovenste laag containers voorzien van zonnepanelen en deze containers vast boven op plaats laten nemen mogelijkheden zijn er zeker.
Als die panelen genoeg stroom kunnen leveren om zo'n schip zelfs bij een week bewolkt weer stuurbaar te houden, dan zit er misschien iets in.
Volgens mij moeten de huidige zonnepanelen dan wel eerst een aantal keer efficiënter worden.
Gelukkig hebben ze genoeg accu's aan boord
Dat "bootje" waar deze jongens mee varen zou aan een 1000 PK motor al meer als voldoende hebben. Maar een schip van 350m lang die 10000 container kan vervoeren zal iets meer vermogen nodig hebben, zo rond de 80000 PK :)

Probeer dat maar even te fixeren met zonnepanelen, voordat die schepen op zonnepanelen varen zijn wel een aantal jaartjes verder, als ze uberhaupt ooit op zonnepanelen gaan varen..

[Reactie gewijzigd door Arvado op 28 juli 2024 21:28]

Zeer mooie prestatie, nu is het nog niet rendabel om te varen op zonnepanelen maar in de toekomst zie ik er zeker mogelijkheden in.
Dat is de reactie die je kan verwachten bij zo'n bericht, maar het slaat natuurlijk nergens op.

Als je zo'n redenatie wil volgen, dan licht de toekomst van het verachtvervoer immers bij zeilboten.

Die dingen zijn nu al veel rendabeler dan zonnepanelen, zijn veel mileuvriendelijker en gaan 10x zo snel de wereld rond.

Dus de conclusie moet dan wel zijn dat zeilen veel meer toekomstperspectief hebben dan zonnecellen.
Anoniem: 282840 @Blokker_19996 mei 2012 14:27
Ze kunnen op een klein deel van dek wel buiten zitten, http://planetsolar.virtua...lar-phuket-colombo-13.jpg

En het lijkt me dat de mensen die mee zijn gegaan met deze trip niet mee zijn gegaan om lekker te gaan zonnen. Meer om het promoten van zonne-energie en omdat het gewoon een super toffe manier is van reizen waarbij je tevens een veel van de wereld.
Maar zoals je dan ziet is dit een leuk concept, maar nog niet werkbaar voor "dagelijks" gebruik. Er zal nog veel water naar de spreekwoordelijke zee moeten vloeien voordat we dit commercieel kunnen toepassen.
Er is plaats voor 40 mensen op het schip, dat is het mooie van schepen.
Je zit veel minder met gewicht.

En er zijn ook puur solar cruiseboten.
b.v. van dit nederlands bedrijf: http://www.pv-sportboot.nl/
http://www.pv-sportboot.n...uploads/2011/05/143a1.jpg

[Reactie gewijzigd door gp500 op 28 juli 2024 21:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.