Een Amerikaanse tiener heeft in een experiment aangetoond dat zonnepanelen efficiënter werken als ze volgens de rij van Fibonacci worden opgesteld. De 13-jarige jongen kwam op het idee toen hij patronen zag in blaadjes aan bomen.
De Amerikaanse tiener Aiden Dwyer kreeg een Young Naturalist Award voor zijn werk aan zonnepanelen die volgens het patroon van blaadjes aan bomen worden gerangschikt. Hij deed een experiment in zijn achtertuin met twee zonnepanelen. Een daarvan was traditioneel vormgegeven, terwijl een andere was gevormd volgens het patroon van blaadjes aan bomen. Het 'blaadjespatroon' maakte dat het zonnepaneel 20 tot 50 procent efficiënter functioneerde.
Volgens de 13-jarige wetenschapper komt dat, omdat bomen het patroon hebben ontwikkeld in miljoenen jaren van evolutie om onder alle omstandigheden het meeste zonlicht te kunnen vangen. De blaadjes zijn gerangschikt volgens de rij van Fibonacci, een rij getallen waarbij een optelsom van de twee voorgaande getallen het volgende getal bepaalt. De rij begint met 0,1,1,2,3,5,8,13.
Update dinsdag: Diverse mensen wijzen erop dat er ernstige twijfels zijn over de bevindingen van de 13-jarige Dwyer en dat ze daarom niet al te serieus kunnen worden genomen.
:fill(white)/i/1313831965.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1313832023.jpeg?f=thumb)