Scholier maakt eigen 8-bits-computer met eigen OS

Een scholier uit de Verenigde Staten heeft met de hand een eigen computer gemaakt en daarop een zelf geschreven besturingssysteem gezet. De computer, met de naam Duo Adept, heeft 256 bytes ram en 64kb aan opslaggeheugen.

De 8-bits computer is door de tiener, Jack Eisenmann, vanaf het begin zelf in elkaar gezet. De Duo Adept bevat ongeveer honderd TTL-chips. Voor input gebruikt hij een traditioneel toetsenbord, terwijl de output getoond wordt op een zwart/wit-scherm met een resolutie van 240x208 pixels. De Duo Adept bevat 256 bytes ram en kan 64kb aan data opslaan.

Eisenmann schreef voor zijn eigen gebouwde computer ook een eigen OS met de naam Duo OS. Het OS kan onder meer enkele spelletjes draaien, zoals Pong en Muffin. De hardware zit in een doorzichtige box. Het booten van het systeem, zo is op een video te zien, duurt slecht een enkele seconde. Het is onduidelijk of Eisenmann een ander doel voor ogen had dan bewijzen dat hij een eigen computer met eigen OS kan bouwen.

Duo Adept - eigen computer van tiener Duo Adept - eigen computer van tiener Duo Adept - eigen computer van tiener Duo Adept - eigen computer van tiener

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

18-06-2011 • 13:37

200

Reacties (200)

200
185
99
13
0
37
Wijzig sortering
Anoniem: 271482 18 juni 2011 14:31
Een beetje verder zoeken op de pagina zie je dat dit niet zijn eerste project is, hij begon met een machine gebaseerd op relais, en ging daarna verder met een 4-bit machine en nu met een 8-bit. Op zich zijn de schema's hiervoor gewoon aan te komen, alleen ipv het werken met complete processoren en IC's doet hij het dus gewoon met radio-shack onderdelen. (toen ik zijn schema's zag moest ik denken aan back to the future drie, toen Doc aan de hand van een schema een enkel jaren 80-ic moest nabouwen met componenten uit de jaren 50, en met een constructie kwam met het formaat van een krat bier).

Het zelfgeschreven OS vind ik veel indrukwekkender.

En voor alle 32&64-bit azijnpissers hierboven, dit is gewoon proof-of-concept, een volledige computer opbouwen uit onderdelen van een electro-doos. Ik had al moeite genoeg met de FM-radio te assembleren die in de handleiding van de mijne stond. Ik ben benieuwd wat zijn volgende project word.
Niet dat 32-bit ineens zoveel lastiger is in ontwerp. Het is gewoon alles verbreden. Dus alle chipjes kun je al maal vier doen, net als alle draadjes. Het kost je alleen zoveel meer ruimte, geld, en tijd, zonder dat het ook maar iets toevoegt. Iedere mux 4x uitvoeren, alle adders gewoon 4x zo breed maken en de carry steeds doorlinken. Het algoritme is hier het moeilijke wat dat betreft, maar dat staat al. Dat zie je ook wel goed in zijn schema.

Maar ook nog een OS schrijven, dat is inderdaad wel indrukwekkend. Dat bord bouwen kon ik ook nog wel, maar dan zou het gewoon een schakeling zijn die uit zichzelf werk doet aan de hand van inputs. Een compleet OS bouwen wat ook nog werkt. Echt hulde voor deze jongen *O* . En dat is ook wat hij in mijn ogen goed heeft gedaan. Dat OS is zoveel belangrijker dan 32-bit.
De enige Jack Eissenmann die ik kan vinden in de VS, die programmeert en een passie heeft voor 8-bit games is een 18 jarige scholier. Linkje
Hij had in 2009 een post gedaan waarin hij vertelde over zijn passie.
Toen was hij nog 16 jaar.

Hij heeft meerdere projecten gedocumenteerd op zijn website:http://web.mac.com/teisenmann

Hij heeft een enorme passie voor games en programmeren. ;)
Daar zitten ook wel een paar leuke projecten tussen, vooral de twee natuurlijke talen die hij bedacht heeft, Pegakibo en Iqglic. :)

Respect voor deze gast. :)

[Reactie gewijzigd door Maniakje op 22 juli 2024 19:43]

Anoniem: 340068 18 juni 2011 13:44
Is leuk maar , en kan wel een visite kaartje zijn , maar waarom niet een 32bits infrastructuur maken.. Het is wel leuk om pong erop te spelen... maar bouw dan zoals linus torvalds een OS met een toekomst..
Omdat 32 of 64 bits voor een computer van dit formaat niets extra toevoegt buiten een hoop extra complexiteit in de hardware.
64 bits is op zich ook niet sneller dan 32 bits, het laat alleen toe om meer geheugen te adresseren. Dat 64 bits programma's op x86 soms sneller zijn heeft te maken met het feit dat er in 64 bits modus meer en grotere registers beschikbaar zijn en dat sommige instructies sneller kunnen worden verwerkt.
Anoniem: 25178 @peke18 juni 2011 14:12
Je spreekt jezelf tegen, is 64 bits nu wel of niet sneller dan 32 bits?
Zolang je geen geheugen >4GB wil aanspreken of berekeningen wil doen op getallen die niet in 32-bits passen is 64-bit als architectuur niet sneller dan 32-bit.

Specifiek in het geval van x86 vs AMD64 is het wel zo dat er bij de 64-bit variant ook meer registers aanwezig zijn wat de snelheid positief kan beinvloeden.
Zou men echter een x86 variant maken die nog steeds 32-bit is, maar ook meer registers bevat zou dat snelheidsvoordeel wegvallen. Dat zou dan echter ook betekenen dat alle programma's opnieuw gecompileerd moeten worden om hier gebruik van te kunnen maken.

Zoals al gezegd maakt het voor het project van deze jongen helemaal niets uit. Het was op zich niet moeilijker om een 32 of 64 bits computer te maken, maar het vergt een hoop meer componenten en bedradingen wat voor hetgeen je met dat soort geheugen en input/output kan bereiken toch niets had bijgedragen.
Hij spreekt zichzelf niet tegen. Peke zegt dat 64bit niet perse sneller is, maar dat het meer data tegelijk kan aanspreken en daardoor sneller lijkt.

zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/64-bit#32-bit_vs_64-bit
Hij heefd alleen gelijk afhankelijk wat het doel van dit ding is alleen om iets basics in mekaar te zetten wat nog handelbaar is op dit hobby niveau.
Slaar kompleet de plank mis kwa 32 en 64 bit.

adressering is maar een aspect die 32 en 64bit meebrengt maar heel belangrijk ook 32 en 64 bit ALU en registers.

Dus wel degelijk sneller als er gebruikt wordt gemaakt van 32 of 64bit data.
zoals 32bit integers

De Asm 64bit getal dmv van 8bit code zou een veel groter code block zijn zooi regels tov een 64bit die dat in veel minder cycles kan doen.
Dit betreft een TIENER. Linus Torvalds was geen tiener toen hij een OS met toekomst maakte.
Kom op zeg. Deze tiener is een beginner, die een geweldige prestatie levert. Die verdient niets anders dan lof en kudo's!
Dit betreft een high school graduate, waarvan de leeftijd niet exact bekend is maar hem dus iig op een leeftijd van ca 18 jaar plaatst. Linus Torvalds was met 21 jaar niet denderend veel ouder toen hij zijn eerste stappen aan Linux heeft gezet.


@lamper30: ik wil ook nergens zeggen dat wat deze knul gedaan heeft niet indrukwekkend is. Maar wilde enkel meer in perspectief brengen dat hij iig wel wat ouder is dan sommige mensen zich misschien voor de geest halen.

Daarnaast moet natuurlijk niet vergeten worden dat homebrew CPU's en 8 bits systemen iets is wat wel vaker gedaan wordt, en veelal vrij goed gedocumenteerd. Zoek maar eens op 'Homebuilt CPUs WebRing', waar deze scholier ook bij aangesloten is. Daarmee rekening houdende heeft de scholier mooi laten zien dat hij de beschikbare kennis heeft kunnen toepassen, en doorzettend is in zijn werk, maar ik denk wel dat de tweakers.net redactie het wat sensationeler neerzet dan dat het daadwerkelijk geweest is :).

[Reactie gewijzigd door psychodude op 22 juli 2024 19:43]

aan de andere kant heeft Linus voor zover ik weet niet zijn eigen hardware hoeven maken, de jongen hier heeft zijn eigen computer met alle componenten en operating system from-scratch ontworpen.
aan de andere kant heeft Linus voor zover ik weet niet zijn eigen hardware hoeven maken,
En ook niet zijn eigen OS :) Minix was een mooie basis.

Overigens allemaal knappe prestaties, ook van deze jongen hier, maar het is natuurlijk niet echt "from scratch" want ik neem aan de er gewoon bestaande ontwerpschemas zijn gevolgd. Hij heeft het zelf gebouwd, maar niet bedacht; ontwerp van computers is bekend. Alsnog natuurlijk knap, daar niet van.
zou kunnen dat wat linus gedaan heefd van grotere orde is dan wat deze knul gedaan heefd. Zijn OSje is iets erg basic dan wat linus kwa OS heefd gemaakt.En met complexere systemen is meer mogelijk maar is ook meer afhankelijk van specialisatie.
Linus heefd full fledge OS kernel geleverd. Tov iemand die erg basics systeempje van grond op maakt. Gezien ik wel kan voorstellen wat deze knul gedaan heefd gezien mijn opleiding ook TTL in aanbod kam en lowlevel aansturen van een Zilog Z80 en 6800 chip embeded controler.
Maar volledige moderne OS kernel is iets wat buiten mijn gebied vald.


Tja iets wat de massa sowieso te boven gaat.
maar OS bouwers die concureren met andere zware software reuzen is van een heel andere league.

Je zou zoiets ook in 32bit doen maar dat zou kwa chips al snel 8 bits delen kwa logica in 4 voud moeten toepassen. En dus een veel complexer design.
dit zou inhouden een veel groter hobby prikboard en veel langere routing draden.
Mogelijk zou er dan meerder voedings punten moeten maken of locaal stabiliseren.
kom op mensen wat wordt hier ook weer gelijk moeilijk gedaan...

Ja, het product dat hij heeft gemaakt is compleet nutteloos en zal nooit enige commerciele toepassing hebben.

Maar het is weldegelijk een buitengewone prestatie van wie dan ook. Lijkt me erg interessant om te zien wat deze tiener in de rest van z'n cariere voor moois gaat maken.
Kan jij het beter dan? volgens mij niet, wie weet is dit wel nog een scholier van 12/14 jaar dan vind ik dit wel een mooie prestatie
Hell, zelfs voor een volwassene vind ik het nog een behoorlijke prestatie hoor. Er zijn niet zo veel mensen die dit kunnen, en al helemaal niet die er ook nog eens de tijd voor gaan nemen.
Zeker niet in zo'n korte tijd. Binnen een jaar.
Hij heeft om een dergelijk iets te maken _veel_ meer draden nodig dan wat je nu ziet, dit een gevolg van het veel grotere schema wat dan benodigd is.

In het laatste jaar van mijn VWO studie hebben een ander en ik een acht bits rekenmachine in elkaar gepoogd te zetten, middels logische poorten.
Het design alleen was twintig pagina's lang en uiteindelijk hadden we onvoldoende resources om het apparaat daadwerkelijk te bouwen, waardoor we het hele ontwerp mochten downgraden naar een vier bits apparaat.
Ja dat test board is al net te weinig gezien het kleine boardje erbij.
Hij zou dus al meerdere of nog grotere testboard nodig hebben.
En hele boel extra routing maar ook langere.
Vraag mee af of de testboardjes in nog grotere maten komen.
Plus een lading extra draad
Uhh lekker gare vergelijking weer. Deze jongen is nog maar een tiener en heeft niet alleen zijn eigen software geschreven, maar ook zijn eigen hardware gebouwd!

Valt nog mee dat mensen niet klagen dat er niet minimaal 8gb ram, een quadcore en dualcore videokaart inzit... Want wat heb je er anders aan?!
zoals al eerder wordt aangegeven is het tig malen complexer maar schijnbaar weet jij het zo goed dat jij er volgend jaar wel 1 aan ons kan showen. Als je totaal geen idee heb waar je over praat doe dan je mond gewoon niet open.

Voor 16 bits zal hij al uit moeten wijken naar microprocessor technieken en daarwerkelijke chips omdat het anders heel lastig te realiseren is. Daarbij zal hij zijn OS zeer waarschijnlijk vanaf de grond af aan moeten hetschrijven.

Maar zoals ik al zei Ik zou heel graag zien wat jij volgend jaar aan ons kan laten zien met je 32 bit project, want daar draai jij je hand schijnbaar niet voor om.
Omdat wanneer je jezelf een doel stelt, je de lat nooit te hoog moet leggen.
Hier is hij aan begonnen en heeft het ook afgemaakt. Misschien dat er nog een volgend ingewikkelder project in zit hierna.
Dat voor hier niemand interesse in die doos zal hebben is duidelijk, maar de maker heeft zelf een hoop geleerd in ieder geval.

Het is in ieder geval iemand die heel goed systematisch kan werken. Ga zoiets maar eens met draadbruggen aansluiten van het begin tot het eind.
32 bits is een klap lastiger. Op de HCC heb je ook van die groepjes die eigen computers bouwen. Dat doe je om meer inzicht te krijgen in de materie. Als je dit eenmaal gedaan hebt, vanaf scratch (dus zonder bouwpakket enzo) heb je inzicht in computertechnologie die universeel is. Hij kan best een 32 of 64 bits computer bouwen, maar de uitvoering is een stuk complexer en dat doe je dan niet meer met een paar draadjes en 3 batterijen.

Dit soort mensen hebben we nodig. Volgens mij zijn Jobs en cornuiten ook zo begonnen (alleen hadden zij minder voorbeelden). Dus onthoud zijn naam maar goed!
Torvalds heeft het OS niet gebouwd. Alleen de kernel.
Indrukwekkend! Alleen wel veel artifacts in het beeld maar toch erg knap.
De "artifacts" in het scherm zijn er omdat de machine zo simpel is : bv. De originele IBM pc had een CGA grafische kaart met een "sneew" probleem omdat het ram maar 1 poort had. Dus het ram kon info sturen ofwel naar de video-output ofwel writes accepteren van de CPU, maar niet tegelijkertijd. Dus wanneer DOS programma's rechtsreeks naar het VRAM wilden schrijven dan zag je "sneew"/"artifacts" op het scherm.

Dit zal zeker een grote opluchting geweest zijn voor hem dat het eindelijk gelukt is. Al die draadjes zorgen soms toch wel voor wat verwarring denk ik.
Is op de foto nou te zien dat het hele geval op 3 aa batterijen draait?

Veder knap gedaan, ik zou het hem niet nadoen in ieder geval.
Mja, dat kan de rede zijn dat er ook zoveel artifacts optreden tijdens het berekenen.
Op het moment van een berekening kan het best zijn dat het wat meer stroom vraagt dan de batterijen kunnen leveren. Om dat op te lossen zou hij een aparte voeding kunnen maken voor de gpu, maar natuurlijk ook de pieken in het verbruik op te vangen door condensatoren te gebruiken. :)
Volgens mij valt dat nog wel behoorlijk mee bij TTL. Mocht de schakeling in CMOS gemaakt zijn dan zou inderdaad op iedere klokflank een stroompiek te zien zijn omdat de gates opgeladen moeten worden. Bij TTL loopt er sowieso altijd een stroom, dus verandert er niet veel op een klokflank.

Artifacts ontstaan volgens mij eerder omdat hij geen dual ported video RAM heeft. Heb enkel het filmpje bekeken, verder geen info gezocht, dus weet niet juist hoe zijn framebuffer in elkaar zit.
Ja, why not? Het zijn maar een paar logische poorten middels spaghetti aan elkaar gekoppeld. Zoveel stroom vreet het ook niet. De prestaties zijn ook niet hoog. De prestatie/vermogen-verhouding is bij je eigen desktop echt vele malen beter hoor.
Bij het kijken van zijn video's zei hij dat het zijn backup energietoevoer is.
Bij ongeveer 2:25 lijkt het alsof er een usb aansluiting wordt gebruikt

Bron: http://www.youtube.com/user/Esperantanaso#p/u/12/O45MF1EUJ04
TTL is normaal 5V maar
digitale 0 is eigenlijk 0 tot max nulllimiet bv 1,2V
En een 1 is eigenlijk minimale spanning tov Vcc bijvoorbeeld van 2,5 tot 5 volt.
Daartussen is krijg je onvoorspelbaar gedrag.

Dus 4,5 volt of 3,6 igv oplaadbare.
mogelijk een lage clock zodat de flank steilheid zeer stijl is.
Afhankelijk wat voor Vcc marge de chips mee werken kunnen.
TTL is normaal 5V maar
Er bestaat ook 3.3V TTL ;)
De 3 AA batterijen zijn nodig om de inhoud van het geheugen niet verloren te laten gaan als de gewone power wordt uitgezet. Dat kun je in het 2e filmpje uit de reeks (zie http://www.youtube.com/watch?v=O45MF1EUJ04)
Anoniem: 81390 @t_o_c18 juni 2011 23:45
De batterijen zijn alleen voor backup, hij krijgt voor de werking gewoon netvoeding. Zie maar: http://youtu.be/O45MF1EUJ04
Zeer indrukwekkend :D voor slechts zoeen oude hardware.

Wil wel weten als we binnen x-aantal jaar DUO OS gaan kunnen draaien ;P
De hardware is splinternieuw. Die heeft hij net uitgevonden.
Het apparaat is nieuw en custom made. Maar de componenten is oud spul dat nog steeds leverbaar is. Bij electronica componenten zaken. Zoiets als conrad.
TTL is zeer oude 5V tech, iig toen. Wat via losse electronica zaken digitale logica chips zoals teller and nor groepjes in een chipje nog steeds gekocht kunnen worden.

zelf heb ik alleen iets gedaan met een TTL geheugen chip aanstuur chip en een teller en clock generater De geheugen aanstuur chip had OpenCollector uitgangen.
Zodat deze wel de uitgangen met elkaar kort gesloten mogen worden.
Om een Knight rider zigzag aansturing te maken.

Deze knul heefd dus een hoop basis chips gebruikt die samen gedragen als CPU en IO en ander neven functies
Allemaal op te zoeken in zo'n TTL data sheet catalog boekje.

Dat heefd hij zo te zien op een hobby paneel geprikt. En dan met draden de routing gedaan.


Wat hij dus heefd gemaakt is een controler die een TV kan aansturen.
Maar als cpu lossen logische chips heefd gebruikt.

Vind ik nogal knap gedaan.
ik zou als next step in orcad en ultiboard PCB ontwerpen en IC voetjes erop zetten. En dan zo verder testen.
Dan in ultiboard de meest logische layout maken voor een compact mobotje.
Eventueel met meer geheugen.

Dat zijn een hele boel chips.
Paar dozijn.
TTL is zeer oude 5V tech, iig toen.
TTL = Transistor Transistor Logica. Gegeven dat embedded en digitale techniek nog steeds op transistoren werkt betekent dat die standaard nog steeds wordt gebruikt ;). Je bedoelt waarschijnlijk die 74xxx serie, losse logicamodules (flipflops, muxen, comparators, etc) zijn idd stokoud en vind je waarschijnlijk in geen enkel recent product meer terug. Uit de BOM kun je zien dat dit hele projectje uit die dingen bestaan.

Je ziet wel boel van vervormingen in het beeld, en dat is logisch als je zo'n breadboard hebt met gigantisch veel kabels eraan. Hoogfrequente signalen gaan sowieso niet lekker door een breadboard, bij audio gaan hoge frequenties al behoorlijk vervormen. Het verbaast me dan nog dat die 4MHz klok überhaupt functioneert op zo'n ding. Ik verwacht wel aardig wat problemen met de timing (gemiste klokslagen etc).

Ik deel jouw mening alleen niet over de logische vervolgstap. Ik zou hetzelfde bouwen met moderne digitale techniek zoals een FPGA. Pak een leuk Spartan 3E development boardje van Digilent en je kan al die losse 74xx modules erin programmeren. Je problemen met hoogfrequente signalen zijn dan in ieder geval passé en ik zou het indrukwekkend vinden als hij de timing ook op een FPGA in orde krijgt. :P
Dat de TTL-standaard nog steeds gebruikt wordt (actueel zou zijn) is simpelweg onzin, meer of minder kan ik er helaas niet van maken. TTL betekent niet dat er ueberhaupt transistoren inzitten (in tegenstelling tot MOS, dat betekent dat er FET's inzitten; vrijwel alle moderne IC's zijn in enige variant van de MOS-techniek gebouwd (*)), maar staat specifiek voor de spanningsniveau's en de manier waarop die transistoren aanelkaar gekoppeld zijn. In de meeste iets geavanceerdere commerciele apparaten is die standaard al meer dan 20 jaar niet meer in gebruik. Wel zie je zo nu en dan nog LS-TTL, HCMOS of HCT IC's opduiken op plaatsen waar even een simpele logische functie nodig is. Die doen dan nog wel in meer of mindere mate aan TTL denken.

(*) Sterker nog: zelfs de 8088 processor uit de originele PC werd al in NMOS-techniek gebouwd. Wel waren de spanningsniveau's TTL-compatible zodat veel periferie in TTL of enige variant daarvan kon worden uitgevoerd.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 19:43]

Volgens mij ga ja hier toch wat kort door de bocht...
TTL gaat uit van PN-junctie transistoren. In de moderne digitale techniek worden (C)MOS transistoren gebruikt, hetgeen geen junctie transistoren, maar Field Effect Transistoren (FET's) zijn.
Je kan natuurlijk ook IC'tjes maken met MOS die TTL compatible zijn wat betreft spanningsniveaus.


Edit:
Naast alle varianten van MOS en TTL heb je natuurlijk nog tig andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld GTL dat in communicatiebussen wordt/werd gebruikt.

[Reactie gewijzigd door High-Voltage2 op 22 juli 2024 19:43]

zie ik daar een eigenhandig gemaakte bbu? :+


nice job :)

vraag me wel af "waarom" pong etc er op draaien... je zou dan iets van DOS verwachten (of hij heeft ze zelf geprogrammeerd) of een emulator?
waarschijnlijk zelf spellen geschreven
Zal bij de verre de makkelijkste optie zijn, een emulator bouwen kost wat meer tijd dan de paar regels die je nodig hebt om spelletjes als pong en snake te programmeren.

Leuk om te lezen dit, ben benieuwd hoeveel tijd er nodig was voor het gehele project.. met die draadjes zul je wel een middagje zoet wezen.. laat staan het plaatsen van de connectoren en het uitdenken van het schema etc.
met die draadjes zul je wel een middagje zoet wezen.. laat staan het plaatsen van de connectoren en het uitdenken van het schema etc.
Connectoren? Het hele ding is toch op een breadboard/experimenteerbord gebouwd?
In machinetaal zal het toch gouw enkele tienduizenden regels zijn denk ik.
middagje? Hij heeft een tiental youtubejes over de voreringen, geloof dat er bijna een jaar overheen ging :)
Die spelletjes heeft hij ook zelf geschreven volgens mij, lijkt niet helemaal de oude vertrouwde variant te zijn.
vraag me af of dat niet de voeding is aangezien ik verder geen adapter of kabels hiervoor zie.
De "BBU" is voor de files. Omdat hij veel reads en writes doet wilde hij geen eeprom gebruiken en alle files verdwijnen dus als de stroom uit gaat.
ik ben benieuwd naar de leeftijd van deze scholier! Wel netjes om dit voor elkaar te krijgen!
De echte tweaker in de dop dus gewoon, zo deden wij dat vroeger ook :)
Knap hoor, hij had voor de makkelijk oplossing kunnen gaan maar dit is natuurlijk veeeeeel knapper !
Heb in mijn studie tijd nog digitale techniek gehad. Dus ook TTL.

toen ook de Z80 chip.
Ook controlers. Zo,n ding machine code voeren op een hex toetsen boardje.
Z80 en 6800 Asm gehad.
Dus deze knul heefd met basis TTL chips zoiets als een eenvoudige Z80 gebouwd.
Nice. Lijkt mij niet zo makkelijk. Weet niet of ik dat ook zou kunnen maar nooit de behoefte daarvoor gehad. Die beperkte basis kennis is mij helemaal ontvlogen na al die tijd.

Denk dat ik eerder bij een OS je zou blijven. En een embeded mobotje zou pakken..
het 'nut' hiervan is op grote schaal 2 keer niets.
Maar voor deze persoon kan dit een visitekaartje worden naar de buitenwereld toe en kan dit hem een mooie ICT positie opleveren in een of ander bedrijf.

Voor deze persoon was dit een challange waar hij zeker trots op mag zijn.
Precies, als je zoiets op je naam hebt staan kom je vrij makkelijk binnen bij bijvoorbeeld Intel of andere chipbakkers. Dit is DE manier om aan te tonen dat je niet alleen kennis hebt maar het ook toe kan passen.
Echt netjes om dat allemaal zelf te maken, moet er zelf niet aan denken om alles te solderen. :p Ook mooi dat die gast from scratch een eigen OS heeft geschreven, dat doen ook weinig mensen hem na.(Helemaal niet op die leeftijd)

En alles draait op drie AAtjes. :P
Echt netjes om dat allemaal zelf te maken, moet er zelf niet aan denken om alles te solderen. :p
Er is hier niets of bijna niets gesoldeerd. De computer is gebouwd op een experimenteerbord (soort prikbord met allemaal gaatjes waar je de pootjes van de chips/componenten en de draadjes in kunt prikken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.