IFA: Samsung onthult 1 september nieuwe tablet en smartphone

Samsung zal op 1 september tijdens de IFA-beurs een 7,7"-tablet aankondigen. Daarnaast komt het bedrijf met de Wave 3, een nieuwe telefoon met het eigen Bada-OS. Samsung werkt ook aan een apparaat met de naam de Galaxy Note.

De nieuwe producten zijn nog niet officieel door Samsung aangekondigd, maar de logo's zitten al wel verstopt in Samsung's 'Unpacked'-app voor Android. Dit is de applicatie behorende bij een evenement dat op 1 september plaats zal vinden tijdens de IFA-elektronicabeurs in Berlijn.

De applicatie heeft in het hoofdmenu een knop met daaronder de tekst 'New product'. Wie daarop klikt krijgt een melding dat de menu-optie pas vanaf 1 september werkt. Een lezer van de site This is My Next analyseerde de app - en vond in de bronbestanden verwijzingen naar een drietal nieuwe producten: de Galaxy Tab 7.7, de Wave 3 en de Note.

Een nieuwe versie van de Galaxy Tab komt niet geheel als een verrassing. Op IFA 2010 introduceerde Samsung zijn eerste tablet: de 7" Galaxy Tab. Deze is inmiddels bijna een jaar oud, en Samsung houdt voor veel van zijn mobiele producten een levenscyclus van maximaal één jaar aan. De naam doet vermoeden dat het nieuwe model een iets groter scherm heeft. Daarnaast zal het apparaat waarschijnlijk op versie 3.2 van Android draaien.

Een tweede productnaam die opdook was die van de Wave 3. Die wordt de opvolger van de Wave 2; een smartphone die op Samsung's eigen Bada-besturingssysteem draait. De huidige versie van de Wave heeft een beelddiagonaal van 3,7" en draait op Samsung's eigen Hummingbird-soc die een kloksnelheid heeft van 1GHz. Specificaties van de Wave 3 zijn nog onbekend, maar het gerucht gaat dat het toestel een 4"-scherm heeft en op Bada 2.0 draait.

Als laatste bevat de app nog een verwijzing naar de Galaxy Note. Het is onduidelijk wat voor apparaat dit is; de naamgeving komt niet overeen met eerdere telefoons of tablets van Samsung. Eerder deze zomer dook een gerucht op dat Samsung aan een apparaat werkt met een beelddiagonaal van 5,3" dat het midden houdt tussen een telefoon en een tablet.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

26-08-2011 • 07:38

193 Linkedin

Lees meer

Tweakers.net op de IFA .Plan van 31 augustus 2011
Samsung kondigt Bada-toestel Wave 3 aan Nieuws van 30 augustus 2011

Reacties (193)

Wijzig sortering
Dus dan heb je straks een Tab 7.7, 8.9 en 10.1.

Het zou me niks verbazen als er nog een 11.3, 12.5 en 13.3 bij komt.

Als de resolutie hetzelfde is als de 8.9, en dus ook de 10.1 (1200*800), wat is dan het nut van dit extra beeldformaat? In mijn ogen neemt Samsung de uitspraak 'de markt verzadigen' iets te nauw.

Op het moment zijn er 2 tablets die goed verkopen. De iPad en de Transformer. Beide hebben een (pakweg) 10" scherm. De andere die het evt. goed zou kunnen doen is de Tab 10.1. Ook 10". De tablets die het niet goed doen zijn de Tab 7", Playbook, Dell Streak 7. Eigenlijk alle 7" tablets.

Waarom Samsung? Waarom?

offtopic:
Briljant stukje journalistiek hier: "De naam doet vermoeden dat het nieuwe model een iets groter scherm heeft."
Omdat in tegenstelling tot Apple Samsung graag de keuze laat aan de consument.
Ze zullen misschien minder verkopen dan de iPad maar elke verkochte tablet is winst.
WOW... Dit moest ik toch even 3 keer lezen...

Denk je nu echt dat Samsung keuze voor consument verkiest boven omzet en winst |:(
lees het nog een keer.. er staat: "elke verkochte tablet is winst"

Veel keuze wil ook zeggen dat je veel doelgroepen bereikt. Veel omzet en dus meer winst.
Meer modellen kost inderdaad meer aan ontwikkeling maar onderhoudstechnisch is vooral android de factor en die is overal gelijk en OTA.
Hoezo gelijk? We moesten behoorlijk lang wachten voor alle HTC desire toestellen honeycomb? kregen. Nu hebben nog niet alle telefoons van 2 jaar oud deze versie.
Ik vind de support best tegenvallen, als je hoort dat er al weer nieuwe android versies zijn. Dit komt natuurlijk door de Sense van HTC maar het geeft wel aan dat ze er lang over doen.

Veel doelgroepen bereikt Apple ook, zeker als de budget op waarheid berust.
Mensen zijn bereid om ervoor te sparen/schulden te maken. Dus die Iphone verkoopt wel, en beter dan de meeste andere bij elkaar.
De iphone verkoopt inderdaad prima, maar niet beter dan de rest bij elkaar gezien het marktaandeel ios en android..
WOW... Dit moest ik toch even 3 keer lezen...

Denk je nu echt dat Samsung keuze voor consument verkiest boven omzet en winst |:(
Ja ik wel.. Waarom? Er is vraag naar.. Niet zoveel als de 10" maar toch..
Oh, ze zullen wel winst maken, maar het is wel veel duurder om al die verschillende modellen te maken en supporten. DAT is juist een van de redenen waarom Apple zoveel winst per iPad maakt.
Maar goed, ik denk dat de 'Apple-strategie' voor een merk als Samsung niet werkt. Mensen die Samsung kopen zullen voornamelijk worden aangetrokken door de specs, niet in eerste instantie door het merk en de "merkbeleving" (whatever that may be). De Samsungs van deze wereld zullen dus moeten blijven komen met nieuwe modellen, met breed uitgemeten specs, terwijl Apple niet eens de specs noemt.
Wat me wel een beetje zorgen baart, is hoe ze denken al die devices te gaan ondersteunen... het lijkt mij niet leuk als je na een jaar te horen krijgt dat je tablet niet meer ondersteund wordt.
Apple maakt veel winst omdat ze een product dat vrij uniek wás in zijn soort voor veel geld konden verkopen. De marketingmachine waarin verteld werd dat je leven zonder een iPad nutteloos was (of zoals jij het zegt: merkbeleving) heeft goed gewerkt.
Je wordt echt niet blijer:

Wanneer je tussen 100 spijkerbroeken de beste moet gaan kiezen loop je daar altijd weg met het knagende gevoel dat die andere misschien toch beter was

Wanneer je daarin tegen uit 3 spijkerbroeken de beste moet kiezen ben je er stukken zekerder van dat je de beste hebt.

Meer keus maakt de consument dus niet altijd blijer. Meer keus is soms veel lastiger.
Ik denk dat Samsung toch markt ziet voor een 7,7" model. Een model van deze omvang heeft ook minder last van directe concurrentie met het 10" segment (dus ook minder last van bijvoorbeeld de iPad).
7 inch is een hele fijne formaat hoor. je kunt het nog als telefoon gebruiken en past nog in mijn jaszak... ideaal!
Waarschijnlijk omdat het om een (pentile-loos) SAMOLED scherm gaat met 720p/1080p resolutie en dan zal 7.7 wel de maat zijn waar dat het beste in te maken is met de huidige techniek :)

Dat dat net wat groter is als 7 inch lijkt me juist een voordeel, de oude 7 inch raakt gewoon op de achtergrond en dit is dus de nieuwe versie...
Maar daar wil ik wel bij vermelden dat de Transformer tot nu toe 1 van de weinige echt goed werkende Android tablets is. De updates komen vaak (ik heb hem nu vanaf de launch en heb al 2 grote updates gehad) en de software werkt gewoon goed.
Ik weet dus niet of je het echt alleen bij het formaat kan leggen
Samsung released wel heel erg veel overlappende producten.

Krijg niet het idee dat Samsung echt een visie heeft.
Behalve dan het meeliften op trends en daarbinnen zoveel mogelijk productaanbod generenen.

Uiteraard vind ik het wel knap dat ze zo snel producten ontwikkelen die ook van behoorlijke kwaliteit zijn. Maar door die strortvloed aan overlappende producten en gebrek aan visie laat ik 't merk links liggen.

Daarnaast lijkt 't mij ook hoogstonwaarschijnlijk dat ze in staat zullen zijn om nog enkele jaren goede support (in de vorm van firmware upgrades) te kunnen geven voor zo'n gigantisch productgamma.
Zolang de apparaten hetzelfde basisOS hebben, is dat niet zo'n probleem.

Samsung heeft nu Bada, Android en is aan het werken met wm7.
Verder zullen 'intern' de meeste toestellen nagenoeg gelijk zijn, op de soc en het display na.

Op android 'moet' men 1,5 jaar ondersteuning bieden, met wm7 zal dat ook wel lukken, alleen heb ik geen idee over bada, het lijkt mij een basic os, net als de symbian S40 telefoons
Bada is zeker geen simpele OS ala Symbian. Het is een volwaardige OS gebaseerd op Linux en is ontwikkeld door Samsung zelf.

http://www.bada.com/whatisbada/
Hmm, zou je ook het liefst je boodschappen doen bij een supermarkt die maar een soort fruit, een soort groente, een soort melk, een soort kaas en een soort vlees verkoopt, en dan alles samen alvast voor je in een doos stopt, zodat je het allemaal alleen als 'package deal' kunt kopen? Dat soort 'visie' zit ik niet op te wachten.
Het zou ook raar zijn als Apple peren gaat verkopen.
Lekker bezig daar :) Ben voornamelijk benieuwd naar die wave.. als dat inderdaad een Dell-streak-achtig apparaat is, zou dat ideaal zijn. Formfactor die het midden houd tussen een telefoon en een tablet, met functies van beiden:)
Heb nog steeds moeite om op mijn iPad 1 en 2 met Safari mijn Gmail lekker te lezen. Blijf een rare reactie krijgen als ik de opdracht geef om afbeeldingen te laten zien. Dan gaat hij naar een ander mailtje. Op de Galaxy mini van mijn vrouw gaat dat prima...

Wat je eigenlijk bedoelt is dat alles wat op Apple werkt, werkt op Apple. ;)
Probeer eens gmail via de mail app?
Dus op een ipad zijn apps nodig omdat andere functionaliteit niet voldoet? Klinkt als een lapmiddel..
Ik weet niet wat mijn volgende telefoon zal zijn, maar hoewel ik zeer tevreden ben met mijn SGS als telefoon, zal het denk ik geen samsung zijn. Waarom ? Omdat ik geen linux based telefoon wil kopen om vervolgens MS-windows of een dure mac nodig heb om met het beroerdste programma ooit (samsung Kies) m'n telefoon te kunnen updaten.

Mischien een tip voor de tweakers.net pricewatch selectie voor telefoons en tablets: een optie om te kiezen of een desktop OS nodig is om het toestel te updaten en zo ja met welk desktop OSsen het allemaal kan.
Je kunt 2 dingen doen.

1. blijven zeuren dat KIES de officiele update software is en dat je het moet gebruiken omdat je voor ruim 400 euro recht hebt op degelijke pc software. Frustration for life.

2. Odin gebruiken en de update binnen 30s erop hebben. Ja, het is echt belachelijk hoe simpel het is.

Kies je 1 na het lezen van mijn post? Dan ben je butthurt/koppig/te-groot-ego of gewoonweg gek. :p
KIES werkt prima, haalt de laatste firmware binnen, kan een back-up maken van je data.
Wat is er mis mee?
En als je zelf een andere firmware wil kiezen gebruik je Odin.
Maar allebei werken ze prima en dus volgens mij dus geen negatief argument.
Hmm 7.7 zou dat een werkbaar formaat zijn? Ik zit eigenlijk al die tijd te wachten op een 7 inch all in one. Ik heb nu al een jaar een ipad bij gebrek aan beter. Ik doe r eigenlijk alles mee, van office tot muziek, maar voornamelijk is de ipad door zijn gebreken een consuptie apparaat en als creatief persoon stoort het mij dat al die apps opzichzelf staan, een filmpje monteren op een ipad zou zoveel beter zijn als je gewoon de muziek uit je library kan gebruiken, maar ja dat mag niet van apple, komt er dus op neer dat ik geen filmpjes op mn apple monteer. Hoe fijn zou t zijn als ik een afbeelding, gemaakt in app 1 in app 2 zou kunnen importeren? Helaas, nada. Komt er dus op neer dat ik geen afbeeldingen bewerk op mn ipad.

Android kan dat dus weer wel,alleen tot voor kort geen tablets afgezien van de vorige galaxy tab, en die is t allemaal net niet, hij is net te traag, de camera is net niet goed genoeg. De nieuwe 10 inches kunnen dat beter, maar die zijn net als de ipad te groot om mee rond te rennen, als ik in de stad ben heb ik mijn ipad doorgaans niet bij me, hij is gewoon te log.
Mn telefoon is daarentegen gewoon te klein. De meeste apps en games die ik heb gebruik ik eigenlijk niet, de helft van mijn beeld word aldoor in beslag genomen door mijn duimen.

Wat ik wil is een 6 inch galaxy s 2, daar zou ik echt alles mee kunnen,
Komen ze met een 7.7... Nou ja, hopenlijk kan je dr mee bellen, ik bel toch alleen maar met de telefoon op de speaker, ik ga echt niet een half uur met mn mobiel tegen mn oor zitten wachten tot die 20 mensen voor me aan de beurt zijn geweest als ik de belasting bel.
Dus ja, als die 7.7 in een jaszak past, t ding t zelfde kan als een sgs2 ( en er dus ook een flits op zit en geen rare beperkingen die je t bloed onder de nagels weghalen dan loop ik over een maand met zon ding rond en kan mijn pc naar het museum...

[Reactie gewijzigd door verleemen op 26 augustus 2011 15:32]

Hmm 7.7 zou dat een werkbaar formaat zijn? Ik zit eigenlijk al die tijd te wachten op een 7 inch all in one. Ik heb nu al een jaar een ipad bij gebrek aan beter. Ik doe r eigenlijk alles mee, van office tot muziek, maar voornamelijk is de ipad door zijn gebreken een consuptie apparaat en als creatief persoon stoort het mij dat al die apps opzichzelf staan, een filmpje monteren op een ipad zou zoveel beter zijn als je gewoon de muziek uit je library kan gebruiken, maar ja dat mag niet van apple, komt er dus op neer dat ik geen filmpjes op mn apple monteer. Hoe fijn zou t zijn als ik een afbeelding, gemaakt in app 1 in app 2 zou kunnen importeren? Helaas, nada. Komt er dus op neer dat ik geen afbeeldingen bewerk op mn ipad.
Dat kan allemaal zonder problemen. Een app kan gebruik maken van de API's die in iOS ingebakken zitten. Een foto-app kan de camera gebruiken en de foto wordt in de library opgeslagen en vervolgens kan de bewerkings-app via de API de foto's in dezelfde library benaderen. Zo ook voor video, contacten etc.

Dus het probleem wat jij beschrijft bestaat niet.

En die nieuwe Samsung tab. Wat moet je er mee? Hun vorige versie was ook al ver van een succes. Net niet formaat met net niet software voor waarschijnlijk weer een hoge prijs.
Hopelijk presenteren ze ook een nieuwe Windows Phone. Daar had ik eigenlijk op gehoopt, en het eerlijk gezegt ook verwacht! Misschien is dat de Galaxy Note? De tijd zal 't leren!
Samsung doet het beter dan Apple. Ze komen sneller met nieuwe producten. Vind wel dat ze het bescheiden doen. Apple had al een hype van heb ik jou daar gecreëerd. Maar goed verschillende bedrijven hebben verschillende strategieën
@digital: Beter 1 goed product dan 4 crappy producten.

Maar ben het wel met je eens, bij samsung heb je wel iets meer keus :)
Ik ga heel veel mensen hier op de tenen trappen. Maar er zijn echt zoveel (filosofische) onderzoeken naar gedaan: "Mensen willen niet meer keus".

Mensen willen juist minder keus. Als ik in een supermarkt sta en kan kiezen uit 100 soorten pasta (en ik zit nu in Australië, geloof mij, ze hebben hier 100 soorten pasta), dan weet ik niet waar ik moet beginnen.

Kijk naar het onderzoek v/d consumentenbond. Consumenten zien door de bomen het bos niet meer.

Ik ga niet zeggen dat de Apple-gedachte ideaal is; 2/3 producten per klasse, maar het lijkt wel te werken. Mijn zusje moest onlangs een nieuwe telefoon uitzoeken en ze zei: "Van android heb je 100 verschillende toestellen van Samsung, HTC, LG, ik weet gewoon niet welke ik moet kiezen. Bij de iPhone is het niet zo moeilijk, maar die is wel wat duurder.."
Uiteindelijk gaat Apple ervan uit dat er genoeg mensen beseffen dat je beter wat meer uit kunt geven en daarom ontwikkelen ze maar 1 goed product.

Ik vind serieus dat er ook een low-end markt moet zijn en gelukkig zijn er genoeg bedrijven die daar voor ontwikkelen, maar veel keus is vaker funest dan goed.
Ik ga heel veel mensen hier op de tenen trappen. Maar er zijn echt zoveel (filosofische) onderzoeken naar gedaan: "Mensen willen niet meer keus".
Het heeft niet enkel met keus te maken - keer op keer zie ik dezelfde denkfout maken door te veronderstellen dat de noden van tweakers hetzelfde zijn als de rest van de gehele mensheid. Echt veel mensen zouden beter eens dit boek beginnen lezen http://www.amazon.com/Inm...ning-Asylum/dp/0672316498

Waar velen aan voorbijgaan is dat "tweakers" eigenlijk misschien 1% uitmaken van de groep van consumenten. Ga zelf meer zeggen 99% van de argumentatie die men gebruikt om Apple hun producten te demoniseren zijn zaken die de gewone consument zelf wensen of die in hun voordeel zijn... .

De closed wallet is bvb het stokpaardje terwijl ik dan de problemen zie van de android store (en het concept in het algemeen) en ik mij dan eigenlijk afvraag of die eerste echt zo slecht is. Apps zijn toch een belangrijk gegeven.

Als het kan zorgen voor betere kwaliteit en meer creatieve producten dan vind ik dat persoonlijk een prijs die ik zelf wil betalen. En voor diegene die dat niet willen daar bestaan er alternatieven genoeg voor.

Trouwens hoeveel mensen bvb houden het bij de stock firmware van hun Android telefoon? Als ik het zo bekijk heel weinig en in de IOS wereld is het flashen van custom firmware ook niet vreemd en dan vervalt zelf veel van die argumentatie. Er is zelf een alternatieve store waar mensen geld aan verdienen... . Er bestaan zelf al jaren tientallen itunes alternatieven om je IOS devices te beheren... .

Als je denkt dat consumenten echt een tablet gaan links laten liggen omdat er poort #115 er niet op zit of dat de resolutie van een tablet 10% hoger liggen of dat een tablet opeens bestaat uit ARM 9 core met 4 pixelshaders (ik zeg maar wat) hebben het duidelijk niet begrepen.

En nieuwe modellen (snel) uitbrengen is veelal gewoon een nieuwe feature feast... .

Als je denkt dat consument echt een tablet gaan links laten liggen puur omdat het platform niet "open" is en je zelf er geen apps op kunt ontwikkelen en zelf distribueren, dan leef je volgens mij in een ander heelal. Wat zeg ik een andere dimensie.

Apple weet heel goed wat de consument wil en kga zelf meer zeggen wat ontwikkelaars willen die hun brood proberen te verdienen.

Ik merk toch op dat ondanks dat we de ontwikkeling van android volgen, er op het bedrijf meer over IOS word gesproken als we het hebben over mobiele ontwikkeling. En apps kunnen een tablet maken en breken. Ik zou er bijvoorbeeld niet aan moeten denken sommige apps te verliezen en in sommige gevallen zou dat ook zijn omdat het android platform eigenlijk niet het meest aantrekkelijke platform is voor ontwikkelaars.

Ik heb een android telefoon en een ipad als tablet en om eerlijk te zijn van die laatste qua software en dergelijke ben ik veel meer onder de indruk qua creativiteit en aanbod. En ik weet dat het argument dan is "fart apps", maar eigenlijk in die 1 of 2 jaar die ik een ipad heb, heb ik misschien 1x zo'n app tegen gekomen. Trouwens Android is er ook niet immuun voor -> https://market.android.com/search?q=fart&so=1&c=apps

Ik vind het grappig dat men begint over auto's en veel keuze's. Uiteindelijk als niet auto fanaat vind ik het feit dat er zoveel keuze's, opties, ... zelf vervelend. Voor mensen die het niet nabij volgen zijn zo'n zaken een ramp en als ik die discussies hoor bij anderen vaak een bron van ergernis.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 26 augustus 2011 10:40]

'"Van android heb je 100 verschillende toestellen van Samsung, HTC, LG, ik weet gewoon niet welke ik moet kiezen. '

High end Android toestellen zijn op 1 hand te tellen en zal ook zo blijven: HTC Sensation, GSS 2 en misschien nog SE Xperia Arc. Ok je moet maar net weten maar dat komt je al vrij snel achter als je de prijskaartje ziet. Je ziet ook aan het uiterlijk dat sommige toestellen echt iets speciaals hebben zoals Xperia play, HTC cha cha, desire Z en dat heb je niet bij Apple. Je wilt toch niet zeggen dat een toestel als optimus one een concurrent is voor de SGS 2?
Verder wil de consument wel keuze hebben zoals laats nog bij een grote AH XL geweest voor cocktailprikkers. Ik zoek een kartonnen pak voor liefst 25ct per pak maar ze hebben alleen maar in duurdere plastic kokers en maar in 2 uitvoeringen. Hoezo mensen willen minder keus??
'"Van android heb je 100 verschillende toestellen van Samsung, HTC, LG, ik weet gewoon niet welke ik moet kiezen. '

High end Android toestellen zijn op 1 hand te tellen en zal ook zo blijven: HTC Sensation, GSS 2 en misschien nog SE Xperia Arc. Ok je moet maar net weten maar dat komt je al vrij snel achter als je de prijskaartje ziet. Je ziet ook aan het uiterlijk dat sommige toestellen echt iets speciaals hebben zoals Xperia play, HTC cha cha, desire Z en dat heb je niet bij Apple. Je wilt toch niet zeggen dat een toestel als optimus one een concurrent is voor de SGS 2?
Verder wil de consument wel keuze hebben zoals laats nog bij een grote AH XL geweest voor cocktailprikkers. Ik zoek een kartonnen pak voor liefst 25ct per pak maar ze hebben alleen maar in duurdere plastic kokers en maar in 2 uitvoeringen. Hoezo mensen willen minder keus??
gewoon eerst over denken wat je eisen zijn.. En dan gaan kijken wat je ermee wilt gaan doen, Wil je een goede camera erop of boeit het je niet etc.. Grote scherm of kleine. Lange accuduur of niet..
Ik meen me te herinneren dat je maximaal 7 keuzes mag hebben voordat je keuzestress krijgt. Wat dat betreft mag Apple wel iets meer aanbieden, maar in principe denk ik dat ze een gouden formule hebben. Door de relatief lange cycles en het langer vast houden aan een design blijft je gadget langer hip en behoud het meer waarde. Het vergroot ook de herkenbaarheid.
Meer of minder keus moet weer niet verward worden met vrijheid. In het communisme hadden mensen nauwelijks keus en werden daar ook niet gelukkig van. Het zou verdomde saai worden als je Apple had dat met 1 toestel per jaar komt, Android die met 1 toestel per jaar en WP7 die met een toestel per jaar komt. 3 keuzes en lekker makkelijjk maar in mijn ogen wel heel saai, en wellicht zou er dan weinig vooruitgang zijn zowel op het software gebied als op hardware gebied omdat het nauwelijks hoeft.
0Anoniem: 395235
@zap826 augustus 2011 15:33
Je maakt hier een interessant punt. Wat ik nog bij wil dragen aan de discussie over keuzevrijheid hierboven is dat teveel keuze iets relatiefs is. Wat bij de een te veel keuze is, kan bij de ander niet veel te weinig zijn. Even wat voorbeelden, in de mode worden we overstelpt met artikelen. Pak er een uit zoals de spijkerbroek, hier weer een eindeloze hoeveelheid merken met eindeloze hoeveelheid keuzes. Iemand die niet in ode geinteresseerd is zal er heel moe van worden, anderen vinden het juist erg leuk. Zelfde geldt voor het aanbod van reizen. Ik ken mensen die in de winter al helemaal aan het uitzoeken zijn waar ze in de zomer naar toe gaan, ze verkennen alles. Andere mensen hebben gewoon een caravan op dezelfde camping waar ze elk jaar naar toe gaan. En zouden knettergek worden om het allemaal uit te moeten zoeken. Zelfde voor telefoons de een vind het leuk om alles te onderzoeken en te tweaken (niet als er mensen zijn die bv hun auto te tweaken en van allerlei accessoires te voorzien). Als we het dan uiteindelijk over de telefoonmarkt en in het bijzonder de smartphone markt hebben, denk ik dat de grote massa gewoon wil bellen, een alarm instellen en misschien een fotootje wil maken, die je gewoon op facebook of Hyes kunt gooien. Voor dit alles heb je geen dure smartphones nodig. Ik zelf vind de hele Hype rond smartphones idiote vormen aannemen. Iedereen lijkt zo'n ding te moeten hebben. En dan ga je denken waarom. Het antwoord ligt volgens mij oa bij marketing machines van bedrijven als Apple en Samsung waardoor mensen denken dat ze gelukkiger zijn met zo'n apparaat. En doordat wij daar allemaal in geloven gaan lijkt het ook nog te gebeuren....
Ik ga heel veel mensen hier op de tenen trappen. Maar er zijn echt zoveel (filosofische) onderzoeken naar gedaan: "Mensen willen niet meer keus".
Dat denk ik niet. Kijk maar eens hoeveel verschillende types en modellen auto's er zijn!
De consument wil juist kunnen kiezen. En niet iedereen heeft budget voor een SGS2 (of stelt minder hoge eisen). Dan heb je nog de verschillen tussen de merken: er zijn consumenten die juist perse een HTC willen ipv een Samsung... En hoeveel keus heb je dan nog?
Leuk al die modellen auto's
maar toch zijn bijna alle auto's op de straat metalic grijs of zwart, ondanks alle keuze.
Alle auto's zien er verder ongeveer hetzelfde uit.
Dus tot zo ver individualiteit, vrije keuze, creativiteit etc.

Ik ben het helemaal eens met RobbieB, hier geen 100 soorten pasta,
maar kiezen uit 5/6 soorten macaroni is me eigenlijk al te veel.
(laten we het niet hebben over een onsje ham bij de supermarkt)

Bij Samsung zie ik onderhand de bomen niet meer. (of was het nou het bos)
Leuk al die modellen auto's
maar toch zijn bijna alle auto's op de straat metalic grijs of zwart, ondanks alle keuze.
Alle auto's zien er verder ongeveer hetzelfde uit.
Dus tot zo ver individualiteit, vrije keuze, creativiteit etc.
Datzelfde is met telefoons zo :) Die worden ook enkel zwart of wit gemaakt (hier en daar een uitzondering, Nokia bijv.) Ik hoor zo vaak dat alle telefoons op elkaar lijken, heb je dat nog nooit op tweakers gehoord ofso?

Dat iets op elkaar lijkt kwa uiterlijk wil niet zeggen dat het geen keus is :) 'lijken op' != 'hetzelfde zijn als'. En die auto's hebben ook nog een binnenkant die vaak wel verschillend is, type motor, PK's, wat dacht je van functies zoals airco, elec. ramen, regensensor, xenon-verlichting...

Dat jij de bomen door het bos niet meer ziet, tja vervelend voor jouw, maar genoeg mensen die keus wel kunnen waarderen en mensen die WEL keus willen willen niet bij een partij zitten die GEEN keus bied :)

En als je een ubertelefoon wilt heb je ook maar 1 keus, de SGS2 :D
Ik zie in de suppermarkt idd ook veel soorten van hetzelfde , maar vaak zit er nog steeds niet tussen wat ik wil.
Ik geloof best dat veel mensen moeite hebben met keuzes maken, maar gelukkig is niet iedereen zo.
En laat er aub keuze zijn, we zijn toch geen schaapjesvolk.
Uit het zeer matige succes van bedrijven als Samsung en HTC blijkt wel dat keuze inderdaad niet werkt. Kleine buurtsupermarkten - waar ze van alle producten alleen de A-merk variant verkopen - doen het daarom ook veel beter dan grote ketens zoals AH, waar bijna niemand meer naartoe gaat.

Face it guys, er zit iets in het idee dat mensen liever geen keuzes maken, maar het is een statement als 'brood bak je met graan' (er mist iets)

Er zijn gewoon andere en hele goede manieren van geld verdienen dan de eerste enige iconisch zichtbare aanbieder te zijn. De diversiteit van Samsung, HTC en anderen is geen dommigheid, maar opzettelijke strategie - en een goede.
Moet je eens op YouTube zoeken naar het filmpje "The Paradox of Choice" van TEDTalks die legt precies uit wat jij bedoelt.
Heb de TEDtalk nog niet gezien (briljant trouwens, TED!), maar wel het boek gelezen
http://www.bol.com/nl/p/e...01004002312986/index.html van de zelfde auteur.
Toch heb je als iPhone koper net zo veel keus, enkel als je perse iOS wilt heb je geen keus (ja een tablet of telefoon :P), weet je niet wat je voor OS wilt heb je nog steeds keus uit 100 androids en 1 iPhone :) dus 101 toestellen...

Wil je per se Samsung dan nog heb je keus uit Bada, WP7 en Android.
Hangt volgens mij toch grotendeels van het product af. Ik heb nog niemand horen klagen dat er teveel automerken en modellen zijn.
Dit is volledig offtopic, maar ik ga het niet tussen tags zetten omdat het dan vrijwel niet te lezen is:

Om een voorbeeld te geven. De Peugeot 207 kent de volgende modellen:
 • XR
 • X-line
 • XS
 • XS premiere
 • Féline
 • RC
Binnen die modellen kun je dan weer een motor kiezen:
 • 1.6HDi - 90 pk - 66 kW - 1560 cc (9 fiscale pk's)
 • 1.6HDiF - 110 pk - 80 kW - 1560 cc (9 fiscale pk's) ⇒ roetfilter standaard
 • 1.4 - 75 pk - 54 kW - 1360 cc (8 fiscale pk's)
 • 1.4 VTi - 95 pk (8 fiscale pk's)
 • 1.6 VTi - 120 pk (9 fiscale pk's)
 • 1.6 THP - 150 pk - 1560 cc (9 fiscale pk's)
 • 1.6 THP - 175 pk
Dan kom ik dus in totaal op 42(!!) modellen voor 1 enkel model, van 1 merk. Als ik dus naar de Peugeot garage ga en zeg, "ik wil een 207", ben ik dus eigenlijk net zover als dat ik naar de T-mobile ga en zeg "ik wil een Android-telefoon".

Maar de keuze voor een nieuwe telefoon maak je vaak om de 2 jaar. Die voor een nieuwe auto misschien 1x in de 10-20 jaar. Daarom hoor je er minder over.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 26 augustus 2011 09:09]

Die voor een nieuwe auto misschien 1x in de 10-20 jaar.
Dat is geen normale vervangingsperiode. Een aantal jaren gelden lag dat op 3 jaar voor een auto nu waarschijnlijk op 4 of 5 jaar.
Mensen willen kiezen en vooral binnen een reeds gekozen productcategorie.
Daarmee kun je jezelf onderscheiden van anderen met dezelfde basis keuze.
Voor lease wagens zeker.
Voor lease wagens zeker.
Onder andere ja...
Maar een levensduur voor een telefoon ligt ook op de 3 - 4 jaar
Except voor de kids .. die willen iedere jaar met sinterklaas een nieuwe of met hun verjaardag

[Reactie gewijzigd door demilord op 26 augustus 2011 12:56]

nou ik vind een paar jaar een rare vervang periode. Of hebben mensen een geldboom in de tuin. Ik moet dan best lang sparen hoor voor een auto van 15 tot 20k euro....
Hoe doen ze dat dan? ohjha... Lening.. haha. Niet te amerikaans worden mensen.
nou ik vind een paar jaar een rare vervang periode. Of hebben mensen een geldboom in de tuin. Ik moet dan best lang sparen hoor voor een auto van 15 tot 20k euro....
Hoe doen ze dat dan? ohjha... Lening.. haha. Niet te amerikaans worden mensen.
is altijd al zo geweest.. en vergeet de nieuwe caravan van de bank niet O-)
Ik ben het met je eens,
iedereen geeft belachelijk veel geld aan een zogenaamd noodzakelijke auto,
terwijl, als je doorvraagt veel mensen eigelijk niet eens een auto nodig hebben,
ja, het is handig, soms...maar als je de uiteindelijke kosten van die zogenaamde handigheid bekijkt! kan je veel beter een taxi bestellen.

Uiteindelijk komt het er op neer dat de meeste mensen 25-30% van hun inkomen
uitgeven aan hun vervoer.
En dat is zonde, wat heb je liever, 2-3 maanden extra vakantie per jaar of een weinig gebruikt stuk blik voor je deur.

Somehow kiest iedereen dan toch voor dat blik!

Is het jullie ook opgevallen dat auto-reclames tegenwoordig niet meer gaan over
de prijs, maar over bijtelling! Natuurlijk weer iets belachelijks, wat heeft een Luxe-goed
te maken met belastingen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 26 augustus 2011 22:00]

Mensen willen kiezen tussen producten waarvan ze de belangrijkste eigenschappen nog kunnen onthouden. Je moet van alle beschikbare groepen de informatie één keer hoeven te lezen en dan een keuze maken, waarbij je die informartie tegen elkaar afweegt.
Een stuk of drie, vier productgroepen (dumb-phone, feature-phone, low-end en high-end smart-phone) en na die keuze drie, vier producten. Wanneer merken bepaalde unieke eigenschappen hebben kun je ook nog een niveau met drie, vier merken tussen voegen.

100 verschillende producten is alleen zinnig wanneer je via een soort beslis-boom met een beperkt aantal takken per niveau. Maar dan moeten die producten ook logisch rangschikken. B.v. bij pasta: eerst een keuze uit hoge kwaliteit, maar duur, gemiddeld en lage kwaliteit maar goedkoop (3), dan een keuze uit vier verschillende vormen (3x4=12), dan een keuze uit drie kleuren/ smaken (12x3=36) en tot slot drie merken (36x3=108). Daar loop je zo langs, onbewust de keuzes makend, om de pasta te pakken die jhe wilt hebben. Waarschijnlijk saat het echter per merk gerangschikt, en per merk alles door elkaar, waardoor je tig keer tig meter schap langs moet gaan om een geïnformeerde keuze te maken.
Merken is toch waar het om draait in de consumenten industrie.Dat is ook een makkelijker iets om op te rangschikken dat kwaliteit (want dat is grotendeels subjectief).

Mensen maken vaak een keuze op basis van welke soort van reclame dan ook. Dat heeft bij Apple goed uitgepakt. Grote hype/veel aandacht = veel reclame. Dat in samenhang met nauwelijks concurrentie maakte van de eerste iPads een groot succes.
Dat onderzoek is wel degelijk gedaan. Ik kan u geen referenties geven, ik ben niet actief in die branche, maar het kwam hier op neer, bij peuters:

Ze zetten 2 peuters in verschillende situaties, telkens een jongetje en een meisje. Ze geven hen wat speelgoed. Het spelen gaat gemoedelijk. In een volgende situatie leggen ze al het speelgoed terug in de kamer en leggen ze hetgeen in een vorige situatie nauwelijks mee gespeeld is, apart, achter een doorzichtige wand. Langs de zijkanten kan je de glazen wand passeren. Het jongetje ging meteen naar dat éne stuk speelgoed. In een derde situatie leggen ze wat speelgoed achter een doorzichtige wand, maar nu kan je niet meer langs de wand. Het jongetje maakt ongelooflijk veel misbaar over het feit dat ie aan dat speelgoed niet aankan. Van danige balorigheid begint ie ook het meisje, dat ongestoord aan het spelen was met het beschikbare speelgoed, lastig te vallen.
Argumentatie van de onderzoekers achteraf: het is een typisch mannelijk fenomeen om alle keuzemogelijkheden te hebben. De keuze beperken vinden mannen niet goed.

Anderzijds is het succes van Hema terug te brengen tot "geen keuze". Bij Hema hebben ze alles (snoep, kookpannen, sokken, papierwaren, handschoenen,...), maar van alles kan je maar kiezen uit 1 of 2 stuks, lang hoef je dus niet na te denken. En dat blijkt te werken.

Om een link te maken met het onderzoek hierboven: in Hema zie je vooral vrouwen en op tweakers vooral mannen :).
(gezien op Canvas, enkele jaren geleden)

IMHO: ik heb zelf ook graag keuze uit een aantal producten/mogelijkheden. One size fits all bestaat niet. De ene houdt van Metal, de andere van Trance. Is het ene slechter dan het andere? Mij maakt het niet uit naar wat jij luistert, maar geef mij ook de gelegenheid zelf iets te kiezen.
Het komt er in jouw verhaal op neer dat als mannen iets zien wat ze niet kunnen krijgen dat ze dan gefrustreerd raken. Wat zou de situatie zijn als het onbereikbare aanbod gewoon onzichtbaar is (oftewel het aanbod is er niet) en er dus minder te kiezen valt. Ik denk dat het er dan anders uit zou zien. Een tijd terug had je minder keuze op telefoon en computervlak en met raakte toen niet gefrustreerd omdat men niet uit 10 merken en 100en modellen mobietjes kon kiezen. Men wist niet beter.
Overigens denk ik dat de meisjes en vrouwen van nu net zo zouden reageren als dat gefrustreerde jongetje in jouw onderzoeksverhaal. Ook dat geslacht is van hebben, hebben, hebben.
Je vergeet echter dat hoewel de HEMA minder keuze bied, ze al diverse Design-Awards hebben gewonnen. Zelfs soms ontwerp-wedstrijden uitroept!
Dus de HEMA lijkt een beetje op Apple, weinig keus, maar datgene dat (wat) je uiteindelijk kan kiezen is goed uitgewerkt, misschien gebruikersvriendelijker, en uiteindelijk bekender en gewilder dan eenzelfde product bij de concurrent.
Het hebben van een Design Award heeft natuurlijk niets met het aantal keuzemogelijkheden te maken. Met of zonder award, het aantal keuzes blijft bij de Hema gelijk. Zo'n award zorgt enkel voor wat extra reclame.
Je vergeet dat HEMA de laagste prijs heeft die je kan vinden, en Apple de hoogste. Totaal andere insteek.
True, hoewel HEMA niet noodzakelijk de goedkoopste is, maar wel de makkelijkste.
Maar als je de uiteindelijke 2e hands verkoopsprijs meerekent,
kan je appletje uiteindelijk best wel ietwat goedkoper uitvallen!
"Samsung doet het beter dan Apple".

In jou ogen misschien, maar feitelijk? Waarmee? Verkoopaantallen? Winstcijfers?

"Ze komen sneller met nieuwe producten"

Blijkbaar is dat niet nodig, want een 14 maanden oude iPhone4 is in staat om nog 20 miljoen stuks te verkopen.

Ik ben zeker voor concurrentie en zie Samsung als een waardige concurrent met 'een paar' goede producten. Als ik Samsung was zou ik me focussen op de high-end markt met de Tab 10.1, Galaxy S2 en misschien deze Wave. Dan kunnen ze hun volledige marketing daar op richten ipv de goedkope toestellen waar geen winst op gedraaid wordt.
Als ze dat doen, denk ik dat Samsung zich zeker kan gaan meten met Apple.
De goedkope toestellen waar geen winst op gedraaid wordt?

Ja, Samsung zal het vast zeer erg gevonden hebben dat ze de Samsung Star uit hebben gebracht waar 1 jaar geleden nog 80% van alle schoolkinderen mee rondliep/

Ik wil helemaal niet dat Samsung zich gaat meten met Apple. Dan zou je voor elke telefoon mooi 600 euro mogen dokken, en je zou ipv de enorme keuze die Samsung nu bied nog maar een beperkt aanbod overhouden.
Goedkope toestellen waar geen winst op gedraaid wordt?

Wat dacht je van de Samsung Star (S5230) dan?
"Samsung doet het beter dan Apple".

In jou ogen misschien, maar feitelijk? Waarmee? Verkoopaantallen? Winstcijfers?
Kijk eens wat hij zegt:
Samsung doet het beter dan Apple. Ze komen sneller met nieuwe producten.
Dus met de snelheid waarmee nieuwe producten worden gelanceerd. Reading is the essence.

Wat mij wel opvalt, is dat de meeste fabrikanten die o.a. Android uitgeven toch elke maand of drie een nieuw product moeten uitbrengen willen ze winst blijven maken, anders worden ze gewoon vergeten op de markt. En dan heeft Apple misschien wel maar 1 product met kleine verschillen (3G support en verschillende grootten van geheugen) maar daar hebben ze wel een jaar markt mee. Wat dat betreft lijkt Apple in haar producten een stuk tijdlozer.
En dat is het nadeel van Android. Iedereen gebruikt het, dus meer keus, dus moet je meer producten hebben gedurende een jaar om bij te blijven met huidige technologie en de concurrentie.

En nu pretendeer ik niet dat Apple echt supergoed is (integendeel, de meeste andere telefoons heb ik een betere ervaring dan de iphone) Maar ik gebruik mijn iPhone 2g gewoon voor mijn status. Zo van 'kijk wat ik heb, een DUUUURE iPhone!'

En dat is het hem een beetje. Mensen kopen Apple, gewoon omdat het werkt en dat het status heeft. Dat is toch een beetje de macht die Apple onderweg heeft opgepakt, de status van duur eliteproduct. En dus wil iedereen het hebben. Niet omdat het de beste is, maar wel de meeste status heeft.
Dat heeft niets te maken met het al dan niet tijdloos zijn van de apple producten, maar meer met de grote concurrentie op de markt voor android apparaten. De concurrenten staan niet stil, dus kun je dat zelf ook niet. Apple heeft binnen het iOS ecosysteem geen concurrentie, en hoeft bij een update-cyclus ook niet bang te zijn dat een concurrent een ander apparaat op de markt zet. Dat resulteert in de huidige cyclus.
Toch, als er geen Android was geweest is het maar de vraag of Apple's iOS de veranderingen had doorgevoerd die het heeft doorgevoerd (copy/ paste bijvoorbeeld) of gaat doorvoeren. IK denk dat ook Apple de hete adem van de snelle Android ontwikkeling in z'n nek voelt. Dat geldt volgens mij ook voor hardware. Zonder Android toestellen die steeds met nieuwe proccessors komen zouden ze alles waarschijnlijk veel langer uitmelken.
Over Apple en status kan ik het verder ook eens zijn. Het is bv vergelijkbaar met al die meiden en vrouwen die met Louis Vuitton tassen lopen. Het is een status object. En zoals met Louis Vuitton spullen die vet nagemaakt worden (omdat het goedkoper kan en iedereen er mee wil showen) is er ook een hele markt aan iPhone neppers. Kijk maar is op Marktplaats. Trouwens zoals bij de Vuitton tassen worden de iPhone neppers ook steeds beter (je heb ze zelfs al die onder Android 2.2 draaien). Ik denk dat een groot gevaar voor een (status) merk als Apple is dat teveel mensen zo'n ding hebben en/ of dat de neppers te goed worden. Het merk Burberry (van de schotse ruit) is daardoor min of meer fout geworden. Begrijp dan ook alle rechtszaken wel, alleen zouden ze mijns inziens de chinese clonen beter kunnen aanpakken. Want daar ligt toch veel meer bedreiging. Op een Samsung telefoon staat met grote letter SAMSUNG op de voorkant en geen appeltje op de achterkant. Het is overigens niet voor niets dat veel iPhone hoesjes een gat hebben zodat je Appeltje kan blijven zien.

Linkje naar een goede iPhone 4 clone (filmpje op youtube):
http://www.youtube.com/watch?v=4Vo8Og2_by8&

[Reactie gewijzigd door zap8 op 26 augustus 2011 10:49]

+1Anoniem: 61983
@zap826 augustus 2011 11:14
Voor een deel van de gebruikers is het misschien vanwege de status, die Apple-producten. Heel veel anderen hebben gewoon een vergelijk gemaakt op functionaliteit en zijn vervolgens bij Apple uitgekomen. Zelf heb ik drie weken lopen vergelijken tussen de iPad2 en de Samsung tab 10.1. Het is uiteindelijk de iPad2 geworden. Had helemaal niets te maken met status.
Het is een beetje vergelijkbaar met de PC markt, 10-15 jaar geleden. je had de Microsoft based PCs in alle smaken en stijlen, en je had de Apple Mac. Groot verschil dit keer is dat het Apple product WEL een groter marktsegment te pakken heeft (hoewel dat snel aan het slinken is).

Dus heb je ook nu weer dezelfde keuze: Ga je voor de keuze-vrijheid van een Android, of koop je de packagedeal van Apple.
Android is de nieuwe Windows maar dan voor mobieltjes en tablets... Zo zie ik het meer.
Wat platform lijkt Android inderdaad het nieuwe windows, maar wat juridisch wapen gekletter en pattent trolling lijkt Apple het nieuwe MS en daar kan samsung nu dus goed over mee praten.

Mijn checklist voor mijn volgende smartphone/tablet:

1) Hardware niet gemaakt door een patenten trol
2) OS niet gemaakt door een patenten trol
3) Updates vanaf toestel zelf mogelijk, of als last resort vanaf een Linux PCtje.

Ben benieuwd of er nu smartphones/tablets op de markt zijn waar ik alle 3 die punten voor af kan vinken. Apple valt af i.v.m. 1/2 en Samsung i.v.m. 3.
Voor android ben je dan afhankelijk van de OTA updates, maar ik weet niet of dat al in Nederland is.
Ik heb een iPhone 3gs en een iPad, maar ik heb ze niet vanwege een 1 of andere status. Dat interesseert mij helemaal niks. Ik koop graag dingen die makkelijk in gebruik zijn, of leuk zijn om te hebben.

En betreft een duur eliteproduct, ik zelf snap ook niet waarom mensen zo'n dure Apple Mac Pro kopen bijvoorbeeld. Bouw liever een betere pc voor de helft van de prijs..
Niet weer die discussie. Voor 2500 Euro heb ik een Mac Pro, de rest zit daar vrij ver onder, de rest ga ik niet eens op in.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 26 augustus 2011 10:49]

0Anoniem: 388422
@sygys26 augustus 2011 10:49
ik denk het niet, vaak zijn er vergelijkingen gemaakt met windows,
zelfde hardware in beide computer stel i7 en nog een IPS paneel (als je die los koopt ben je rustig 700 euro's kwijt) komt het erop neer dat windows en macs gewoon rond de zelfde prijsklassen liggen :\
Mensen die een apple kopen hebben geen verstand van techniek en kopen omdat het makkelijk is.
Of die hebben gewoon geen zin (of tijd) meer om zich bezig te houden met onderdelen zoeken, bouwen, installeren, drivers updaten, malware scannen, videokaart upgraden, ventilatortje hier, terug naar de winkel want X werkt niet goed samen met Y, vervanging inbouwen, drivers updaten, enz enz enz.

Je wilt het nu misschien nog niet geloven, maar vroeg of laat ben je een keer klaar met dat soort gedoe. Er is nog zoveel meer om te tweaken.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 26 augustus 2011 10:58]

0Anoniem: 305310
@edwingr31 augustus 2011 17:26
dan laat je hem bij een goede PC-shop in elkaar zetten, geef je die lui op een briefje wat je er mee wilt, en wat je belangrijk vindt.

daar zitten mensen die dat nog wel leuk vinden, en voor een goede prijs ;)
De App>programma heeft Android toch ook? oké widgets hebben ze waardoor je ze op 1 van je homeschermen kunt plaatsen. Maar het blijft toch een App.
Alle standaard apps die kan ik terugvinden op de iphone/android.
Wat zit er niet tussen volgens jou waardoor ik met me nieuwe iphone helemaal niks kan?
Het syncen is inderdaad vervelend maar stappen ze ook vanaf (gelukkig).
Daarnaast vind ik het een beetje ver gaan om te zeggen je kan er niks mee, de normale consument kan net zoveel met een android als een IOS product. Om het even Tablet als Smartphone. De tweakers onder ons kunnen met Android misschien meer, maar ook daarvoor met je hem unrooten als je hem via Vodafone/ Tmobile hebt.
Een Iphone is ook te jailbraken.

Steve Jobs was inderdaad leuk om naar te kijken tijdens hun presentaties, vele Premiers mogen wel een lesje gaan volgen bij deze meneer.


Om een aanval voor te zijn, ik gebruik zelf een htc>android. Iphone vind ik te duur op dit moment.
Ik heb tot voor kort mijn eigen PC's gebouwd. Leuke kast uitzoeken. Hoogwaardige componenten er in. OS er op zonder nodeloze franje.

December 2010 een iMac van net geen 1000 Euro op de kop getikt. Ik vond dat altijd een hele boel geld voor 1 PC. Sinds die tijd raak ik praktisch geen PC meer aan. Voor m'n oude zooi draai ik Windows 7 en Windows XP virtueel maar het meeste doe ik nu native op de Mac.

Het was even wennen maar werkt zoveel beter met de Mac. Ik ga niet meer terug naar de PC hoor ik betaal liever iets meer voor iets dat werkt dan dat ik me weer moet gaan ergeren aan een Wintel PC.
Met Linux kan ik nog meer gaan tweaken en instellen. Nee dank je lekker. Ik doe in m'n daytime job al genoeg aan ICT. Wanneer ik thuis zit wil gewoon iets dat werkt en geen enkele moeite kost te onderhouden.

Linux is alleen maar een gratis alternatief wanneer de tijd die je er in moet steken niets kost.

Zelf een uber PC bouwen is alleen goedkoper wanneer je tijd gratis is.

Ik houdt nu tijd over voor echte hobby's.
Met Linux kan ik nog meer gaan tweaken en instellen. Nee dank je lekker. Ik doe in m'n daytime job al genoeg aan ICT. Wanneer ik thuis zit wil gewoon iets dat werkt en geen enkele moeite kost te onderhouden.

Linux is alleen maar een gratis alternatief wanneer de tijd die je er in moet steken niets kost.

Zelf een uber PC bouwen is alleen goedkoper wanneer je tijd gratis is.

Ik houdt nu tijd over voor echte hobby's.
Wat valt er te tweaken?
Linux installeren en het draait.. windows moet je eerst antivirus installeren , drivers voor dit en dat.. Terwijl met mijn ervaring linux veel meer ondersteund out of the box dan windows.... Je hoeft echt niks te tweaken.. dat is alleen met windows..
Dat doet alleen de grote bobos van microsoft en apple je geloven dat het moeilijk is..
die tijd is alllang passé

[Reactie gewijzigd door demilord op 26 augustus 2011 19:40]

Ik heb lang genoeg Linux en Windows thuis geïnstalleerd en mee gespeeld. Linux hoef je niets aan te tweaken? Probeer maar eens de juiste 3D driver te installeren en goede openGL acceleratie aan de praat te krijgen. Of open radeon drivers met slechte performance of je stop er een nvidia in met closed source drivers. Beide opties kosten zeeën van tijd. Zelf als je slechts een basis uurloon van 20 euro per uur neemt voor je tijd kun je veel beter een 'dure' Mac kopen waar alles op werkt dan dat je zelf experimenteert en je kostbare tijd verspilt an zoiets onproductiefs als een computer goed werkend te krijgen.

Linux is leuk maar het jaar waarop Linux de desktop verovert zal nooit komen. De verschillende windowmanagers, applicaties en distributies maken er een zooitje van. Je krijgt mij niet meer weg van de Mac.
Ik heb lang genoeg Linux en Windows thuis geïnstalleerd en mee gespeeld. Linux hoef je niets aan te tweaken? Probeer maar eens de juiste 3D driver te installeren en goede openGL acceleratie aan de praat te krijgen. Of open radeon drivers met slechte performance of je stop er een nvidia in met closed source drivers. Beide opties kosten zeeën van tijd. Zelf als je slechts een basis uurloon van 20 euro per uur neemt voor je tijd kun je veel beter een 'dure' Mac kopen waar alles op werkt dan dat je zelf experimenteert en je kostbare tijd verspilt an zoiets onproductiefs als een computer goed werkend te krijgen.

Linux is leuk maar het jaar waarop Linux de desktop verovert zal nooit komen. De verschillende windowmanagers, applicaties en distributies maken er een zooitje van. Je krijgt mij niet meer weg van de Mac.
Ligt aan de distro die je draaid..
bij ubuntu weet ik dat je een icoontje krijgt of eem popup om een driver te installeren, nvidia of ati...
bij pclinuxos hoef je het alleen te activeren in kde.. daar zijn de drivers zelfs al voor je geinstalleeerd, en je draaid altijd het laatste van het laatste, het is een rolling distributie, dus je hoeft nooit meer opnieuw te installeren.
Tenzij er een super major upgrade komt en ze raden je aan een clean install to doen.
Maar dan is het nog steeds jou keuze.

Linux is al overal te vinden... Alleen je beseft het zelf niet..
Op de desktop zal het nooit zo groot worden.. Daar is het ook nooit voor bedoeld.

OSX zal ook nooit de major market share halen... Zal mischien met windows 8 groeien naar een procent of 5 a 6 daar houdt het ook op

[Reactie gewijzigd door demilord op 27 augustus 2011 17:15]

Wat een l*lkoek.
Dan heb ik een erg goedkoop Macje (Macbook pro 2011 voor 1150 ballen) en nee hij s niet van een vrachtwagen gevallen / tweedehands / nep, maar gewoon nieuw van een officiele Apple dealer.
Nou ik hoef die samengebouwde meuk in grote kasten onder je bureau niet. Leuk voor hardware hobbyisten maar als je een goede Windows laptop koopt ben je hetzelfde bedrag kwijt.
Idem voor een iPad, andere tabletten van vergelijkbare kwaliteit (Galaxy Tab, Xoom, Icona, etc.) zijn minstens even duur.
Alleen met de iPhone is Apple belachelijk duur. de Galaxy S2 is goedkoper en kan meer.
[...]


Mooi. De allerbeste keuze dus...... Voor jou.

Veel plezier er mee! Maar ik kies een andere ok ?
Kies jij toch voor een laptop die overpriced is :)
Kies jij toch voor een laptop die overpriced is
O, raar. Ik vond die van jou juist overpriced. :)

[Reactie gewijzigd door edwingr op 29 augustus 2011 20:26]

Zo'n diversiteit aan toestellen kan maar één gevolg hebben, het OS support is vast niet goed. Hoevaak krijg je OS updates over alle toestellen tegelijk?
En dan heb ik het over de toestellen die tot 2,5 jaar oud zijn. Draaien die nu op dit moment allemaal op Honeycomb?
Daar zit hem ook de kracht van Apple, alle toestellen tot 2,5 jaar oud draaien op hetzelfde OS. Dus een hele grote installed base waar developers graag voor ontwikkelen.
Dus wie doet het beter, mag jij het zeggen.
Maar de gemiddelde gebruiker zit ook niet op updates te wachten. Dat we het hier er zo vaak over hebben is een ding, maar zolang er geen grote bugs in het os zitten, boeit het niet voor Truus of haar HTC wildfire nu 2.2 of 9.6 als versie heeft..
Maar wanneer je een goede app market wilt waar developers op kunnen verdienen heb je niets aan Truus.

Android krijgt nu dus wel meer Truusen die hoogstens een keer updaten omdat WhatUp anders niet meer werkt. Aan de Apple kant wordt er meer verdien aan betaalde apps. Ze verkopen ze meer, er wordt meer op verdient dus worden er vervolgens weer meer Apps gemaakt.

De Android markt raakt versplintert tussen 2.2, 2.3 etc. Er zijn budget toestellen met een 320 x 200 scherm tot aan super deluxe toestellen met full HD. Wanneer je al een app ontwikkeld heb je alsnog een support nachtmerrie.

Dat er vervolgens ook nog tig modellen zijn en er zelfs binnen 1 model sosm verschillen zijn in het type scherm dat gebruikt wordt vindt ik helemaal waanzin. De Android markt gaat tenonder aan keuze in OS en hardware....
Wat voor hype ? Mensen willen een iPad, dat apparaat wat geen tablet word genoemd maar iPad. En elke andere fabrikant die met een tablet komt, word iPad van <xxx> genoemd. Elke tablet zal zich moeten meten met de gehypte iPad, die qua verkopen niet aan te slepen is.

Samsung (en anderen) verzadigd de markt en zichzelf met zoveel mogelijk devices zodat mensen hun devices maar kopen, ongeacht welke het is, dit beschrijft het doel van het bedrijf: zoveel mogelijk dozen schuiven, een strategie die bij Apple iets anders ligt: 1 device volledig uitgewerkt met oog voor detail.
Klinkt als een reclamepraatje voor Apple.

Maar dat mes snijdt aan 2 kanten. Waar ik me aan stoor bij Apple is dat je enkel mag doen wat zij vinden dat je mag doen. Ik wil hun iTunes niet gebruiken om hun mooie iPod van muziek te voorzien. Ik wil kunnen kiezen welke applicatie ik gebruik. Ik wil niet afhankelijk zijn van de App-store en de bijhorende content-filters om 'media te consumeren' op een tablet. Ik wil zelf kiezen welke content ik wil lezen en welke niet. Ik wil niet dat Apple zich moeit in welke applicaties ik wel en niet mag installeren op mijn iPhone. Ik zal daar zelf wel over beslissen.
Om al die beperkingen van Apple niet te moeten ervaren, koop ik andere producten: Samsung, Windows, Sony, Creative, ... Enkel als wat zij me aanbieden wel beantwoord aan de eisen die ik stel.
Wat een vooroordelen....

Je hebt iTunes niet nodig om je iPad/iPod/iPhone van muziek te voorzien. Er zijn verschillende programmas die dat kunnen. Op Ubuntu kan Banshee het standaard bvb.
Updaten gaat vanaf september met iOS 5 OTA, dus iTunes heb je binnenkort helemaal niet meer nodig.

Verder is het verhaal keuze zwaar opverdreven. Zo bestaan er bvb tal van Flash browsers in de App Store waarmee je perfect Flash kan gebruiken op een iOS device.

En als er echt een applicatie is die je niet kan halen in de App Store kan je nog steeds je toestel jailbreaken.

En tot slot; ook Google, Microsoft en Sony bepalen in meer of mindere mate wat jij kan met je toestel. Je bent echt hypocriet als dat de reden is dat je Apple links laat liggen (waarmee ik niet wil zeggen dat er andere goede redenen kunnen zijn)

Gisteren bvb streamde ik een film naar mijn PS3, kreeg ik na 5 seconden een meededeling dat het een gedownloade film was beveiligd met een of andere techniek en werd het kijken afgebroken.
Je hebt iTunes niet nodig om je iPad/iPod/iPhone van muziek te voorzien. Er zijn verschillende programmas die dat kunnen.
Daarmee geef je eigenlijk aan hoe lastig het is voor de standaard gebruiker. Die grijpt dus naar de enige mogelijkheid die hij kent en die de fabrikant aanwijst: itunes.
Vanaf sept komt er ( eindelijk, Symbian had da tal jaren) OTA. Dat is er dus nog niet!
Flash op een ipad is en blijft een onding. De genoemde flashbrowsers zijn evenzeer ondingen. Het simpele feit dat jobs te eigenwijs was kost nu klanten.
Jalibreaken.. wederom, je geeft aan dat je iets moet doen waar een normale gebruiker van gruwt.
Ik zie je nu al een paar keer claimen "de normale gebruiker" maar wat is de normale gebruiker. Toch niet de gemiddelde tweaker want die valt bij mij niet onder de normale gebruiker.
Daarmee geef je eigenlijk aan hoe lastig het is voor de standaard gebruiker.
Je zult zelf verstelt staan hoe de "normale gebruiker" het beheren van hun devices met zaken zoals itunes veel makkelijker vind. Vanuit het standpunt van gebruiksvriendelijkheid is Itunes een pak eenvoudiger dan explorer met allerhande folderstructuren, etc

Soms moet je echt eens uit uw eigen wereld stappen om te zien dat voor de non tweakers de wereld er ietsje anders uitziet.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 26 augustus 2011 12:43]

En tot slot; ook Google, Microsoft en Sony bepalen in meer of mindere mate wat jij kan met je toestel. Je bent echt hypocriet als dat de reden is dat je Apple links laat liggen (waarmee ik niet wil zeggen dat er andere goede redenen kunnen zijn)
Inderdaad meer of mindere mate. Doe mij maar die met mindere maten dan (Google) :) Niks hypocriets aan...

En flash kan niet op iOS, er is een verschil tussen een film-formaat afspelen en flash afspelen. Dat film-formaat (van flash) kan je inderdaad op iOS afspelen, maar flash zelf niet :)
Gisteren bvb streamde ik een film naar mijn PS3, kreeg ik na 5 seconden een meededeling dat het een gedownloade film was beveiligd met een of andere techniek en werd het kijken afgebroken.
En hoe heeft dat met smartphones/tablets te maken?
Het steeds maar aangehaalde flashvoorbeeld blijft mij verwonderen.
Noem me nu eens 1 interesante website waarvoor ik flash moet hebben?
Apple wil ook zoveel mogelijk 'dozen schuiven'.
Bij Apple zijn het alleen allemaal dozen met dezelfde inhoud, terwijl bij Samsung en andere merken de inhoud kan verschillen.
*zucht* Het zal bakman eens niet zijn......

Nee, mensen willen helemaal geen iPad. Die willen een leuk werkend tablet pc'tje. Kom eens met een bron voor je aannames omtrent het doel van Samsung?
Dan wel met een product waar ze achter kunnen staan. Dat gevoel heb ik bij andere fabrikanten niet. Feature hier, feature daar. Dat kan je wel onder de noemer "keuze vrijheid" plaatsen, maar je kunt het ook van een andere kant benaderen: make up your mind.
En als de andere fabrikanten hetzelfde doen als Apple, dan is het ook weer niet goed, want dan apen ze alles weer na en willen ze van het succes van Apple graantjes meepikken. Neem je eigen advies ter hand.
Apple zou natuurlijk ook iedere paar maanden met een nieuwe tablet kunnen komen, maar kiezen voor een duidelijke strategie, die zich bewezen heeft ook. Ieder jaar een nieuwe versie, klaar. Wat ik juist vervelend vind van fabrikanten die 10 versies in 1 jaar uitbrengen (bij wijze van spreken), is dat je altijd meteen outdated bent. Niet dat me dat zo boeit, maar wel als ik mij erger aan kleine zaken die in een model van een maand of 3 later zijn opgelost bijv.
ik ben alleen bang dat de kwaliteit van deze producten wat minder gaat zijn aangezien ze zich bij samsung moeten haasten om nieuwe producten uit te brengen door apple en al hun rechtzaken... hooop dat ze hierop niet achteruitgaan, ze waren net zo goed bezig...
Niet echt van toepassing op deze producten om de volgende redenen:

1) Ontwikkeling van deze producten is al lang klaar als ze volgende week in de rekken moeten komen liggen
2) Dit zijn 2 producten die niet echt onder vuur liggen in de patentenclaims, daar gaat het meer om de Galaxy S(2) en Tab 10.1
3) Er is al veel neergeschoten van de zogenaamde pattenten omdat ze over triviale dingen zouden gaan (zoals "slide to unlock", uitzicht van de verpakking,...), hetgeen nu even kleeft zijn kleine interface-aanpassingen waarvoor geen hardware-updates moeten komen.

Edit: Verder heb ik een wave in mijn handen gehad, en terwijl de interface niets spannend/flexibel is, werkt het gewoon. Zeer beperkte keuze aan apps wel, maar de telefoon voelde zeer solide aan.

[Reactie gewijzigd door ZesPak op 26 augustus 2011 10:24]

Hoeveel developers heeft Samsung wel niet nodig om al die smartphones van software updates te blijven voorzien de komende drie jaar?
Minder dan je denkt want de meeste toestellen hebben redelijk dezelfde hardware. Een snellere processor van dezelfde serie heeft geen andere versie van android nodig dan een langzamer processor..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee