Samsung noemt smartphones voortaan 'magical' en 'wonder'

Samsung heeft volgens een Italiaanse blog stilletjes een nieuwe naamgeving ingevoerd voor zijn smartphones. Voortaan krijgen de smartphones de aanduiding R voor royal, W voor wonder, Y voor young-minded en M voor magical.

De nieuwe naamgeving gaat gelden voor de Galaxy Android-smartphones, Wave Bada-toestellen en Omnia Windows Phones, beweert de Italiaanse blog Mobili. De topklasse krijgt de toevoeging S, zoals de Galaxy S en Galaxy S II. Daaronder zitten smartphones met de toevoeging R van royal of refined; deze hebben iets mindere specs en een iets zachter prijskaartje.

Midrange-smartphones krijgen de toevoeging W van wonder, terwijl de M van magical is gereserveerd voor de goedkoopste toestellen bij een abonnement en duurste prepaid-toestellen. De Y van Young Minded is bedoeld voor de prepaidsmartphones van Samsung.

Daarnaast komen er nog namen voor specifieke toestellen, zoals Plus voor een toestel dat hetzelfde is als een eerder toestel, maar iets betere specs heeft. Pro is bedoeld voor toestellen met een qwerty-toetsenbord, terwijl lte-smartphones de toevoeging LTE moeten krijgen.

Het is onduidelijk waar Mobili zijn informatie vandaan heeft, maar de nieuwe naamgeving wordt gestaafd door recente aankondigingen. Samsung kondigde enige tijd geleden de Galaxy S Plus aan, terwijl ook de Galaxy R onlangs werd voorgesteld.

Samsung zou na Nokia de tweede fabrikant in korte tijd die zijn naamgeving verandert. Nokia stapte juist af van letteraanduidingen als N8 en E7, en geeft toestellen weer driecijferige typenummers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-08-2011 • 15:12

76 Linkedin

Reacties (76)

76
72
36
0
0
8
Wijzig sortering
nou voor mij zijn samsung producten toch verre van magical en wonder.

-slechte pc schermen met veel clouding en tearing.
.-slechte dvd speler die al je ingestopte dvd's om zeel helpt en met vet besmeurd zelfs na 2x reparatie.
-slechte vcr die tapes vreet en waar de tandwielen van kapot sloegen bij snel spoelen.
-slechte harde schijven waarvan binnen 2 maanden de lagers het begonnen te begeven.
- en als topje van je mount everest sized berg een samsung jet die niet smarter dan smart is maar dommer dan dom zonder applicaties geen support en geen firmware upgrades omdat samsung te lui is om me waar te geven voor die 300 euro...

enigste wonder voor mij is is dat samsung nog spullen verkoopt met hun service , support en kwaliteits geschiedenis.
Grappig, ik heb meerdere samsung pc schermen gehad waar ik zeer tevreden mee was/ben...heb ook meerdere samsung harde schijven waar ik zeer tevreden mee ben (en zijn er zat online die die mening delen), en mijn samsung phone is ook al geen enkel probleem geweest en werkt al ruim 2 jaar nu. Dat jij nu net slechte ervaringen hebt gehad is jammer, maar dat slaat zeker niet op iedereen die samsung producten gebruikt ;)
Tja ik heb ook goede ervaringen met samsung (alleen HDs tot dusver), maar voor wat betreft je printer en je schermen. Ja alle waarde naar zijn geld zal ik maar zeggen.
Je had ook 550 uit kunnen geven voor een degelijke laser printer of een gelijk bedrag voor een goed scherm.
Dan ben jij toch een uitzondering op de regel hoor. Ikzelf heb een Samsung gsm (i8510) en hier zeer over te spreken. Zowel qua toestel (bouwkwaliteit en werking) als support; het toestel is tweedehands gekocht in Nederland, en reeds 2 maal kosteloos gerepareerd door hen, waarbij de laatste door vochtschade was, ik geef het zelf grif toe.

Daarnaast zijn er heel wat producten waar Samsung een behoorlijk goeie naam mee heeft, momenteel het enorme succes van hun smartphones en android devices, maar ook harde schijven hebben een goede reputatie en hun TV's verkopen zeer goed. Hoe je het ook draait of keert, een slecht product zal de consument echt niet blijven kopen, en dat doen ze bij Samsung wel. Wat jij misschien ervaren hebt met hun 'service, support, en kwaliteitsgeschiedenis' is zeker geen algemene waarheid dus.
Ik zal ook wel een uitzondering zijn, maar ik heb eens een clamshell telefoon gehad, die van de ene op de andere dag plots kapot was, drie weken na aanschaf (160 euro). Naar de winkel, die opgestuurd naar Samsung, kreeg ik terug als "val- of stootschade" of iets in die geest, en konden ze niets mee doen.

Ook heb ik een Samsung Galaxy (de eerste), en dat is echt een drama. Kwam uit met Android 1.5 toen 1.6 er al was, maar zou snel een upgrade krijgen en up-to-date gehouden worden. Nou, enkel in de UK kregen ze een update naar 1.6, en verder totaal geen upgrades voor uitgekomen. Om over de (New)PC Studio of hoe hun software ook heet (is elk jaar anders) nog maar te zwijgen,... wat een troep was dat zeg.

Nu ben ik over hun hard disks wel te spreken, maar de twee telefoons die ik van Samsung heb gehad, hebben mij doen besluiten om nooit meer voor een Samsung telefoon te gaan.
Tja, wat de een ervaart als prut is voor de ander een prima bedrijf.

Harddisk, scherm, TV en magnetron werken allemaal perfect. Telefoon werkt ook prima, al vind ik de GPS wat langzaam (SII)
Dit zou wel eens voor meer overzicht kunnen zorgen, in plaats van namen als Apollo, Ace, Gio etc.
Of misschien juist een slechter overzicht, aangezien je dan nu een Samsung Apollo R, Apollo M, Apollo Y of Apollo S kan hebben ?

In mijn ogen blijft het gebruiken van aparte modelnamen nog altijd beter. Iedereen weet toch dat een HTC Desire beter is dan een HTC Wildfire bijvoorbeeld ... ?
Nou, denk dat het grote publiek echt het verschil tussen een Desire en een Wildfire niet weet.
Wat dat betreft is een systeem als het oude nokia-gebeuren makkelijker. Hoe hoger het nummer, hoe uitgebreider de telefoon.
Hoe hoger het nummer, hoe uitgebreider de telefoon.
Klopt ook niet helemaal. Op een 6233 of 6300 zit echt niet meer als op een 5800 Xpressmusic
Mee eens, maar vergeet niet dat Samsung tientallen nieuwe telefoons per jaar lanceert, waar dat aantal bij HTC veel lager ligt.
Dit klopt niet. Zover ik begrijp, gaan ze de volgende naamgevingen hanteren.

Samsung Galaxy (S/R/W/M/Y)
Samsung Omnia (S/R/W/M/Y)
Samsung Wave (S/R/W/M/Y)

Dus maximaal 5 varianten per OS, waarbij je aan de letter ziet wat voor doelgroep het toestel heeft.

Edit: Typo.

[Reactie gewijzigd door RobinS.Buisman op 12 augustus 2011 15:31]

Het lijkt meer hier op:

Samsung Galaxy (S/R/W/M/Y)
Samsung Omnia (W/M/Y)
Samsung Wave (M/Y)
Goede stap, ben ook wel voor extra duidelijkheid. Hoop aan de andere kant niet dat er straks een Galaxy S Plus Pro LTE komt
Hoezo je weet dan wel precies wat je koopt :) Behalve dan dat de S er uit gaat als ik het goed begrijp, dus dan heb je een fake model ;)
Nee S blijft de topklasse, R komt daar vlak onder als Royal (Premium) klasse. Ik las er eerst ook overheen, maar het staat er wel ;)
Oke dan is die illustratie ontiegelijk vaag, de illustratie geeft namelijk aan dat de S-serie onderverdeelt wordt in andere letters...
Haha, 'Young-minded' voor het entry-model.

Ironisch genoeg zijn het de ouderen en doorsnee volwassenen die de entry-modellen kopen en de jongeren die de 'Royal' Premium en 'Wonder' High-tier modellen kopen :) of ze het geld er nu voor hebben of niet, en liefst voor slechts 1 jaar gebruik. |:(
Haha, 'Young-minded' voor het entry-model.
[...]
Ironisch genoeg zijn het de ouderen en doorsnee volwassenen die de entry-modellen kopen
Volgende week komt Samsung met een uitbreiding op de modellen serie letters: S voor Senior: een soort Young, budget model met grote toetsen ... O-)
Edit: Typo. Aan de reacties te zien is het echt vrijdagmiddag ...

[Reactie gewijzigd door Xubby op 12 augustus 2011 15:30]

Ben ik het niet helemaal mee eens. Mijn zusje van 15 wil ook zo'n smartphone waar ze alles mee kan. Ze kan echter geen abonnement van 30 euro per maand betalen dus wil ze een telefoon los kopen. Een galaxy s is voor 300 euro te krijgen, maar dat is haar te veel geld voor een telefoon. Nu kan ze voor 180 euro een telefoon kopen die aan alle eisen voldoet.

Dus ik weet wel zeker dat er genoeg jonge mensen zijn die de low budget telefoons kopen.
Dat is toch mooi, zo voelen ouderen zich weer jong, en jongeren willen altijd ouder zijn :D
ik word zo moe van die marketing crap...
wat staat hoger aangeschreven? Wonder of Magical??


PHME lijkt mij beter Premium - High - Mid - Entry...
Anoniem: 19339
@107mb12 augustus 2011 15:57
Juist niet... "Mid" en "Entry" suggereren al dat er ook hogere modellen zijn, en dus dat je een inferieur model hebt gekocht. Door woorden te kiezen waar niet echt een rangorde in zit, hebben je klanten meer het idee dat ze het beste hebben gekozen voor zichzelf.
Dat is inderdaad marketing-taal.

Klanten hebben meer aan eerlijkheid.
Ik kocht vorig jaar een budget-smartphone. Dat wist ik van te voren. Ook een niet-tweaker heeft recht om dit te weten.
Door dit soort rare benamingen krijgen mensen het gevoel dat ze een goede telefoon kopen, tot ze bij vrienden/familie/collega's komen en erachter komen dat ze een budget-telefoontje hebben gekocht.

Eerlijk duurt het langst. Als je je klanten echt serieus wil nemen, dan schop je eerst marketeers eruit die je klanten willens en wetens willen voorliegen.

(de phme is inderdaad wat saai, maar wel duidelijk)
PHME lijkt mij beter Premium - High - Mid - Entry...
Wat verschrikkelijk saai
Anoniem: 326505
@107mb13 augustus 2011 11:10
Niemand wil antwoorden op de vraag: Wat heb jij voor telefoon?
Ik heb de galaxy entry.

Dat klinkt een beetje als een sloeber. Ik heb de galagy magical klinkt veel beter.
Als ze nou gewoon begrijpbare namen gebruiken was bovenstaande infographic niet nodig geweest. En bovendien voor iedereen, en vooral de consument, een stuk duidelijker. Deze namen zijn natuurlijk volledig nietszeggend (en marketingtechnisch betwijfel ik of het veel uitmaakt, zolang de naamgeving geen negatieve bijklank heeft)
En wat is jouw voorstel dan van begrijpbare namen?

Je gaat je telefoon niet de samsung best ui S lijn noemen.
Zeker niet als daar later een opvolger van kan komen XD.

Ik vind dit opzich wel duidelijk, ook al vraag ik me af of er zoveel niveau's moeten zijn (5).
Ik ga duimen voor een Galaxy S2 Plus Pro. Ik heb al even met de S2 gespeeld en deze werkt al erg lekker..al zou er nog een toetsenbord bijkomen wordt het een must-have:)

Hoewel de namen, zoals al eerder gemeld hierboven, niet zo geweldig zijn ben ik blij met een duidelijker onderscheid. Het zal gewoon een kwestie van wennen zijn. Als ze dit een jaartje of 2 eenduidig gebruiken weten de meeste mensen wel wat wat is.
Nee, dan moet ik liever de Samsung Galaxy S2 Plus LTE Pro

uhm, laat maar, ik ga wel voor de Apple iPhone 6...(na afloop abbo) Lekker KISS wat de naamgeving betreft, en het toestel zelf nog beter dan de iPhone 4!
Tja. Apple brengt ook maar 1 telefoon uit. Dan is het ook niet moeilijk er naamgeving voor te bedenken....
Magical, Wonder en straks zeker Amazing Discovery. Of Miracle.
Vind sowieso dat die gsm ontwikkelaars er een rijke fantasie op na houden. HTC ook al met hun desire, wildfire, cha cha, etc.
En niet te vergeten LG met arena, chocolate.
Het wordt voor de consument er niet makkelijker op met al die rare namen.
Dus je krijgt dan straks de Galaxy W2/3/4/etc? Wat een ontzettend duidelijke naamgeving *kuch* Goed, we zien wel...Kvind de namen alvast idioot, en ook al heeft t misschien niks met Apple te maken, Magical deed me daar wel meteen aan denken idd...Young-minded voor de goedkoopste telefoons is ook een rare keuze :P
Hmm, dat de range opgedeeld wordt aan de hand van letters vind ik nog prima, maar dat dit dan afkortingen zijn voor zulke zweverige termen... vind het een beetje kinderachtig.

In de US maakt Samsung de namen juist langer:

Samsung Galaxy SII Epic 4G Touch

Om het duidelijk te maken |:( ...
Het was mooi geweest als deze naamgeving daadwerkelijk iets zou zeggen over het toestel dat wordt gekocht. Royal, Refined, Wonder en Magical.. ? Betekent dit dat een Royal niet refined, wonderous en magical is? Of dat de magical spontaan verdwijnt in je handen wanneer deze uit wordt gezet? Ik kan echt helemaal niets met dergelijke termen, en vind het dan ook pure verkoopkitch. Iets wat wel een beetje bij het merk past, maar nu ga ik m'n persoonlijke mening over Samsung tentoonspreiden.

Ik vind het zelf zinniger wanneer een bepaalde feature-set wordt aangeduid met een nummer of een letter. Zo wist vroeger iedereen die een PC kocht met de letters AT of XT wat het verschil was. Ook is het eenvoudig om de features in een tabel te zetten. Dit kan nu ook nog wel, maar de naamgeving roept een bepaald onderbuikgevoel op wat bij de een positief uitvalt en bij de ander negatief. Ik vraag me af of je dat als bedrijf moet willen. Uiteindelijk gaat het om een stukje techniek, waarbij duideljk is gedefinieerd wat het verschil -qua techniek - is tussen de toestellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee