Nokia: providers willen MeeGo-toestel niet uitbrengen

Nokia zou zijn N9, met het MeeGo-besturingssysteem, in verscheidene landen niet kunnen uitbrengen omdat telecomproviders er geen interesse voor hebben. Wel gaat de Finse fabrikant Windows Phone-toestellen via telco's verkopen.

Dat liet Nokia-ceo Stephen Elop weten in een e-mail. Hoewel hij niet letterlijk schreef dat de providers de N9 niet willen uitbrengen, laat de topman weten dat verscheidene grote telco's hebben aangegeven zich liever op Windows Phone te richten. Het besluit van de providers komt niet als een verrassing. Eerder werd al bekend dat de N9 in verscheidene landen, waaronder Nederland, niet wordt uitgebracht. Ook in grote landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, wordt de N9 niet uitgebracht. Het is onbekend waarom providers geen interesse hebben in het MeeGo-toestel.

Nokia komt dit najaar met Windows Phone Mango-toestellen, die vooral via providers en retailers zullen worden verkocht. Voorheen verkocht Nokia ook zelf toestellen, maar in verscheidene landen, waaronder Nederland, heeft de Finse fabrikant zijn winkels al gesloten.

De N9 is Nokia's eerste toestel met het MeeGo-besturingssysteem. Omdat de fabrikant heeft aangekondigd over te zullen stappen op Windows Phone, zal het wellicht ook het laatste MeeGo-toestel zijn. MeeGo is voortgekomen uit Nokia's eigen Maemo en Intels Moblin. De N9 komt waarschijnlijk half september op de markt.

Door RoD

Admin Mobile

12-08-2011 • 15:40

115 Linkedin

Reacties (115)

115
111
65
6
0
21
Wijzig sortering
Elop kan niet zonder veel interne politieke problemen direct van Linux en Symbian afkomen, dus wat hij met deze zet heeft gedaan is de ontwikkeltak van de Meego met een budget probleem opgescheept zodat hij daar later makelijk van af kan komen, marketing en sales zijn namelijk algemene onderdelen binnen Nokia maar Symbian windows en meego/meamo zijn aparte zuilen. Op deze wijze breekt Elop de interne struktuur van Nokia af om helemaal te focussen op windows. de telco verhaal is deels windowdressing omdat te verhullen. Vodaphone geeft in het algemeen aan dat ze geen Nokia telefoons wilt verkopen. maar dat geldt voor alle Nokia Telefoons.
Anoniem: 380393
@flossed15 augustus 2011 13:10
De support tak voor Meego is al verkocht/geoutsourced naar Accenture. Die heeft Nokia dus al verlaten...
Dus als ik het goed begrijp, dan is dde Nokia N9 de officiële opvolger van de Nokia N900?
Of zijn er alsnog redenen om voor deze voorganger (Nokia N900) te gaan?
Eventueel voor- en nadelen enzo tussen beide toestellen?
Kan je trouwens ook de Nokia N900 voorzien van deze MeeGo-versie of is dat niet optimaal?
Dus als ik het goed begrijp, dan is dde Nokia N9 de officiële opvolger van de Nokia N900?
Of zijn er alsnog redenen om voor deze voorganger (Nokia N900) te gaan?
Eventueel voor- en nadelen enzo tussen beide toestellen?
Kan je trouwens ook de Nokia N900 voorzien van deze MeeGo-versie of is dat niet optimaal?
Niet helemaal. Nokia maakt al jaren kleine internet tablets onder de noemer maemo, gebaseerd op debian linux. De N900 is de vijfde in deze reeks en de eerste smartphone variant. De N9 heet te draaien op meego - de samensmelting van Intel's moblin en maemo, maar is eigenlijk maemo 6 met een meego laagje. Het aparte van deze reeks is dat elke versie voor een groot gedeelte van de grond af aan opnieuw ontwikkeld is. Apps zijn niet compatible. Om het verschil nog groter te maken: de N9 is echt een touch-only telefoon met capacitive scherm, terwijl de N900 een slider toetsenbord en resistive scherm heeft.

Dat gezegd hebbende, maemo/meego is het meest open besturingssysteem wat er te krijgen is voor telefoons en kent een redelijke community. Er worden meego edities voor de N900 gemaakt, maar die zijn niet volwassen en de toekomst hiervan is onzeker. Meego zou ook uitgaan van multitouch en de N900 ondersteund dat niet, ik heb geen idee in hoeverre dat nog zo is en wat hiervan de gevolgen zijn.

Al met al een somber verhaal voor zowel maemo als meego. De community verzorgd echter nog steeds updates voor de N900.
Wat de N9 zal doen floppen is het gebrek van een fysiek toetsenbord. Juist het hoge tweak-gehalte van het Maemo/MeeGo besturingssysteem was waar de N900 (met tobo) op werd verkocht.

De N9 zal even tweakbaar zijn, maar hoeveel van die tweakers zijn bereid dat te doen zonder fysiek toetsenbord (of met een meegesleept bluetooth toetsenbordje)
Er komt ook een versie met een toetsenbord! ;) Als ik het goed heb (N950 volgens mij!)
Dat is een developer telefoon en wordt niet verkocht.
Wat een gelul, de N9 was gedoemd op het moment dat Elop er publiekelijk de stekker uit trok. Reeds voordat er een alternatief beschikbaar was.

Bedrijfskundig is dat voor Nokia een flater, maar als je het vanuit Microsoft bekijkt is het best een effectieve zet. Overigens is punt 1 van de strategie van Nokia ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk Microsoft producten naar de consument geduwd worden.
Wat de N9 zal doen floppen is het gebrek van een fysiek toetsenbord
Samsung en Apple verkopen miljoenen van dit soort sterk vergelijkbare telefoons allemaal zonder fysiek toetsenbord. De N900 en N950 zijn telefoons voor mensen die liever apps starten op de commandline met 24 parameters. De N9 is anders, die als consumenten phone bedoeld. Wat de N9 zal doen floppen is de beperkte beschikbaarheid.
Anoniem: 225253
12 augustus 2011 15:43
Dan brengen ze het toch gewoon in de winkel zoals vroeger? Of willen ze het absoluut via telco's doen in de toekomst?
De CEO van Nokia is een ex Microsoft man, die zelf gewoon liever vandaag dan morgen van Symbian and MeeGo af wil. Als hij geen toekomstige support voor MeeGo belooft, is het niet vreemd dat telco's weinig belangstelling hebben in het supporten van een systeem dat niet lang mee gaat. Ongelovelijk jammer, en gewoon ontzettend slecht dat deze man alles op Microsoft zet.
De keuze tussen het zelf onderhouden van een OS met alle problemen van dien, of het gebruiken van een prima OS met goede ondersteuning, welke een langere levensduur lijkt te hebben, lijkt me eigenlijk best makkelijk.

Ik snap ook niet dat ze zo lang hebben vastgehouden aan Symbian, daardoor zijn ze juist zo op de achtergrond gekomen van Apple en in zekere zin Android
Het rare is dat symbian nu pas een beetje goed werkt. Terwijl symbian s60 5th, al meer dan 3,5 jaar bestaat. Tussen toen en 1,5 jaar geleden, is er geen reet uitgevoerd. Mede dankzij de overzetting naar de Symbian foundation (zucht).
Nadat aangekondigd was dat symbian uitgefaseerd zou worden, zijn er pas goede updates gekomen. Als ze iets eerder waren geweest met het verder ontwikkelingen van een goed OS, ipv de hele open source migratie, had het nog best een goed OS kunnen worden.

Daarnaast vind ik het een beetje jammer dat een Fins bedrijf, een beetje op Amerikaanse koers gaat varen.
Ehm, ik wil niet veel zeggen, maar heel veel van de dingen die iedereen nu zo fijn vindt op iOS/Android konden jaren geleden al op Symbian. Kwestie van de juiste Apps vinden. In 2007 was Symbian een heel fijn mobiel OS en z'n tijd ver vooruit.

Het komt puur doordat Nokia er de laatste jaren zo'n potje van gemaakt heeft dat Symbian nu op ahterstand staat. Ben zelf overgestapt naar iOS omdat het me allemaal niet snel genoeg ging en ik iedereen de dingen die ik al jaren deed ineens veel makkelijker en sneller zag doen.

En ik moet nog zien of Nokia door Windows Phone gered kan worden. Ze zijn gewoon veel te laat, iedereen heeft al Symbian of Android. Wellicht kan de zakelijke markt nog wat duiten in het Nokia-zakje doen, maar ik zou m'n geld er niet meer op inzetten.
Als Nokia de strijd met Samsung aan wil, zal het toch meer moeten bieden dan enkel WM7. Je maakt jezelf onnodig kwetsbaar door je al je geld op een systeem te zetten. Er zijn maar heel weinig mensen het met de huidige Nokia CEO eens met deze keuze. HTC bied ook zowel WM7 als Android.
Hadden Nokia en Intel MeeGo voortgezet, vraag ik me af of ze de concurrentie met WM7 niet aangekunt hadden. WM7 behoort nog niet tot de gevestigde orde.
Ik denk dat het grootste deel consumenten een telefoon bij het abbo neemt. Als providers de N9 dan niet op de lijst zetten dan valt dus een groot deel van de potentiële kopers af.

Je hebt dan nog wel van die winkels waar de telefoons los van de provider staan maar of die dan wel de N9 zouden aanbieden is nog maar de vraag.
Wat ik niet snap, is waarom providers iets te zeggen hebben over welke telefoon er wel en niet verkocht mag worden? Je hoort XS4ALL of UPC toch ook niet zeggen: "hey, je mag geen Linux computers kopen hoor."

Ik wordt een beetje moe van die providers die zo hoog van de toren blazen met dit soort acties. Wat maakt 't nou uit (in de ogen van de provider) welke telefoon er verkocht wordt? Zolang er gebeld wordt via hun netwerk is het soort telefoon toch helemaal niet van belang?

Ik geloof echt dat de providers bang zijn om een doorgeefluik te worden, maar dat zijn (tot op zekere hoogte) ADSL en Kabel providers ook… en daar is helemaal niets mis mee. Liever een gewoon doorgeefluik die een goede verbinding verzorgt en daarnaast wat extra diensten levert, dan een provider die gaat "meedenken en -eisen" wat voor telefoons er op hun netwerk interessant genoeg zijn.

Sorry hoor, maar de mobiele providers doen allemaal een beetje teveel aan gejank van heb-ik-jou-daar. Laat ze net als de ADSL/Kabel providers eens een keer wat volwassener worden alsjeblieft.
Providers moeten wel hardware support leveren en dat is met Smartphones al moeilijk genoeg. En als je dan nog een ander verschillend smartphone OS erbij neemt krijg je alleen maar meer kosten. Bovendien willen sommige providers eigen apps en een fatsoenlijke app store om hun basis service pakket te kunnen opstuwen en te kunnen promoten. En waarom zou je daar in investeren als dit OS toch niet verder ontwikkeld word en de telefoon waarschijnlijk lang niet zo goed verkoopt als bekendere modellen.
Het is toch aan de software ontwikkelaars die o.a. iOS, WM7, Android en MeeGo ontwikkelen, om de standaard protocollen van het sms'en en bellen e.d. goed in acht te nemen? Als deze standaard protocollen worden aangehouden dan lijkt mij dat er niet zoveel aan de hand is voor de providers.

Dat ze zelf eigen apps en een app store willen bouwen is leuk, maar heel kort door de bocht zijn de providers geen software bedrijven. XS4ALL heeft bijvoorbeeld niet óók een App Store op OSX, of eem Marketplace op Windows als ik 't goed heb, dus er valt voor de mobiele providers vast iets beters te verzinnen dan ervoor te zorgen dat er wéér versplintering van de markt komt door 10 verschillende app stores.

Als provider cq dataverkeer-bedrijf (in mijn ogen ten minste) lijkt 't mij dat je er meer aan hebt dat je bijvoorbeeld diensten levert die smartphones ten goede komt op een niet-software niveau, zoals bijvoorbeeld (gewoon een aantal willekeurige ideetjes):
- Laat ze een mooie web portal leveren waar mensen op hún website een soort startpagina hebben (zoals vodafone.nl/startpagina, waar je dan direct toegang hebt tot email, routeplanner, weer, nieuws e.d.
- Of laat ze extra diensten leveren zoals een emailadres gekoppeld aan je mobiele nummer (dat doen ze in Japan bijvoorbeeld heel mooi)
- Of een aantal webapps met html5... 't is tegenwoordig heel goed mogelijk om met html5 heel behoorlijke webapps te maken, en zo biedt je gelijk ondersteuning aan alle mobiele OS'en en hoef je niet voor elk OS een aparte app te ontwikkelen

Het zijn maar een paar willekeurige ideetjes, maar er valt door de provider vast iets veel beters te verzinnen dan OS'en en innovatie tegen te houden. Da's in mijn ogen wel wat ze doen, zélfs als een OS niet verder ontwikkelt wordt.
De netwerk protocollen worden voornamelijk door hardware afgehandeld, die broadcom en dergelijke chipjes. Maar de providers willen er juist alles aan doen om te voorkomen dat ze een dataverkeer bedrijf worden zoals internetproviders voor thuis nu zijn. Daar maken ze veel minder marge op en kunnen veel minder de klanten sturen.
Ze zeggen toch niet dat de n9 niet op hun netwerk mag.zij verkopen hem alleen niet.
Elk bedrijf heeft toch het recht om iets niet te verkopen als zij er geen heil in zien.jij wordt toch ook niet boos op de blokker als zij besluiten een speciale tandenborstel niet te verkopen?
Ik verwacht eerlijk gezegd dat Nokia met Windows weer heel veel marktaandeel gaat verliezen. Elk ander OS is beter dan Windows.
Jammer voor Nokia, want ze maakten altijd heel goede hardware producten.
Momenteel is er ook nog niets mis mee, maar de software is tegenwoordig belangrijker dan de hardware, krijg ik de indruk.
Dat denk ik nou ook.

Microsoft heeft nou niet echt een reputatie die de consument het idee kan geven om spontaan een windows phone te kopen. Windows is oud en niet meer hip.
Wat Microsoft beter had kunnen doen is hun mobile OS een andere naam kunnen geven in plaats van weer "Windows" in de naam te stoppen. Met een nieuwe naam had het misschien toch wat nieuwe belangstelling kunnen opwekken bij de consument.

Daarnaast ben ik er bang voor dat er met windows phone te weinig vrijheid wordt gegeven aan de consument met betrekking op apps en gratis content.. misschien kunnen we het wel gaan ontdekken bij komende Mango toestellen maar heb er toch nog een grote vraagteken bij staan.

Daar tegen over alles heeft Linux een erg goede reputatie en een gloed nieuw product met een leuke naam die bij velen aan slaat. "Meego" Hier had een grote toekomst in kunnen zitten die(naar mijn mening) Stephen Elop vernietigd heeft.
Windows heeft 90% marktaandeel op de desktop. Het is een van de beste marketing namen die bestaat. WP7 heeft een handige en toch andere UI dan Android en iOS (die ongeveer hetzelfde zijn) en kan toch bekende en goede applicaties als Word en Excel draaien. De wereld staat niet stil, mensen gaan steeds meer verwachten van hun smartphones, die gaan steeds meer op echte PCs lijken, en dan heb je met Windows goud in handen.
Anoniem: 171689
@adko12 augustus 2011 19:31
heb je ooit met Windows Phone 7 gespeeld? Vooroordelen zijn makkelijk gemaakt, maar het WP7 van Nokia doet helemaal niet onder voor andere operating systems.
Dat is inderdaad sneu. Ik ben tegen versnippering, maar ik vond MeeGo een goede poging als zijnde een OS dat officieel op alles zou draaien, netbooks, nettops, tablets, smartphones, enz...

Maar ik begrijp de providers. Je hebt al WM7, Android, Apple en Blackberry en zelfs Symbian tot een bepaalde hoogte (of laagte..). Hoe past hier nog een zesde in? Hoe kan je die verkopen?
Maar ik begrijp de providers. Je hebt al WM7, Android, Apple en Blackberry en zelfs Symbian tot een bepaalde hoogte (of laagte..). Hoe past hier nog een zesde in? Hoe kan je die verkopen?
Wat zou dat uit maken. Ik begrijp dat niet! Moeten ze dan iets speciaals doen om zo'n telefoon in het netwerk op te nemen? Het is toch gewoon een kwestie van simkaart erin en aanzetten?
De software hoeft toch niet door de provider aangepast te worden?
Maar de provider moet wel interesse hebben in het verkopen van een telefoon met een onbekend OS. Het risico op slechte verkopen is met MeeGo namelijk veel groter dan met bijv. iOS.
Denk aan de return-rate van deze toestellen, die mogelijk erg hoog kan worden. Denk aan die goedkope tablets bij de dixons, die zijn toen ook uit het assortiment genomen omdat er teveel van terug kwamen.
Dat kan je makkelijk verkopen, android zelf is tenslotte ook in korte tijd de nummer 1 in de wereld geworden. Echter, nokia heeft zelf meego allang doodverklaard. Nogal logisch dat providers niet staan te popelen om nieuw platform te ondersteunen dat nu al kapot is.

Het is niet eens meego, maar een eigen brouwsel dat losjes gebaseerd is op maemo en compatibel is gemaakt met meego.
Android werd populair in een tijd waarin alleen iOS (luxe telefoons) en Symbian (goedkope bende) op de markt waren. Android kwam hiertussenin als goedkoop en toch redelijk goed OS. Kijk eens naar Windows Phone, deze valt kwa prijsklasse tussen Android en iOS in en valt daardoor helemaal buiten de boot.
Dat buiten de boot vallen van WP7, valt nog te bezien met de lancering van WP7.5 alias Mango. Het wordt (of gaat) door vele leveranciers en telco's ondersteund (worden) en krijgt erg goede reviews

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 12 augustus 2011 17:31]

Anoniem: 408389
@TvdW13 augustus 2011 19:53
Er stond een foutje in je post. Het moet zijn:

Android kwam hiertussenin als goedkoop, open source en beter OS.
Dat vind ik erg jammer. De N9 is een erg nette telefoon vind ik.

Toch vind ik dat ze MeeGo ook een kans moeten geven...

Edit:
Dit is ook best grappig van MeeGo:
http://www.n9nokia.nl/nie...kan-android-app-gebruiken

Android apps!

Wat mij wel opvalt is dat MeeGo best wel op Symbian lijkt. (of symbian op meego)
Vooral met de nieuwe versie van Symbian...
http://www.nokia.nl/updat...iacom-nl-nl-1todtmt66bacd

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 12 augustus 2011 15:52]

Meego zal nooit een kans krijgen als het aan de telco's ligt.

Alle telefoon platformen zijn gebonden aan veel restricties met name internet gebruik e.d simpel weg omdat de hardware het niet toelaat.

Meego is geen telefoon OS maar een netbook OS waardoor het erg veel eigenschappen krijgt van een gewone PC. Dit heeft als nadeel dat een N9 zoveel meer op het telefoon netwerk kan uitvoeren dan ze lief is. Een N900 is al enorm krachtig met echte multitasking maar de N9 is nog veel erger.

Een N9 kan makkelijk ingezet worden om UMTS/GPRS/Wifi ect.. te hacken en tegelijk andere tools te draaien zoals encryptie en server toepassingen. Ze willen gewoon niet dat een apparaat met zulke software animo krijgt op hun netwerken. Verboden zullen ze niet worden maar samen met een telfoon abo zal je ze dus niet vinden.
Winkels als bijv Belsimpel kunnen nog steeds wel een N9 samen met een abbo van een bekende telco verkopen. Tenzij de telco het ze letterlijk verbied, maar dat lijkt me niet zo'n leuk signaal naar Nokia.
Het zal niet zo zijn dat telco's ze verbieden, maar dat ze ze niet 'ondersteunen'

Dus settings en softwareupdates zullen niet (makkelijk) te krijgen zijn via de bekende site's van de telco
Als jij een bepaalde telefoon zou willen, kan je er altijd wel aankomen, alleen is er het risico dat er geen localisatie opzit ( tobosettings, spellcheck .. t9 )
Of mijn provider mijn telefoon 'ondersteunt' is ontzettend irrelevant. De overheid hoeft toch ook mijn auto niet te 'ondersteunen'? Als er iets mee is ga ik naar de fabrikant, daar heb ik hem namelijk van gekocht.
Ik denk dat de telco's dit keer ook goed na zullen denken. Veel telco's hebben de N900 wel een kans gegeven en Nokia dropte vrij snel de ondersteuning voor deze telefoon. Heel jammer, want Maemo (de voorganger van MeeGo) was echt fantastisch! Helaas denk ik dat de N9 eenzelfde lot zal krijgen bij Nokia en daarom is het niet meer dan terecht dat de telco's tegenstribbelen.
Kan dit ook op de N900 draaien? Die interface lijkt verrek veel op maemo trouwens!
Ja, jammer, die N9 lijkt me idd best vet. Had hem misschien wel willen hebben. Maarja, dan moet ik hem wel eens in het echt kunnen zien.
Als de basislayout (scherm met icoontjes) en de icoontjes hetzelfde zijn lijken OS'en vrij snel op elkaar. Je zou voor de gein eens Apple iOS icoontjes op een Samsung Galaxy S moeten installeren, die zijn dan echt amper uit elkaar te houden.
Begrijpelijk. Telco's willen zich kunnen onderscheiden door hun eigen layouts en updates. Alleen in het verleden blijkt dat de consumenten daar de dupe van zijn omdat officiële updates eerst door de molen van de provider moeten.

Aangezien MeeGo zo open source is, kan een telco daar niks mee. Maar de consument hoeft niet meer te klagen dat hun provider dan niet opschiet met updates. Trouwens: wat hebben telco's überhaupt met smartphone-OS' te maken?
Offtopic:
Nouwja. Met mijn N8 heb ik wel het gezeik dat ik 1-2 maand(en) moet wachten todat ik eindelijk kan updaten! Als dit weer zo is als de Anna update er is ga ik gelijk naar de t-mobile shop en wil ik dat zij mij even gaan uitleggen wat het nut is van die branded troep...
Bij de n9 is het vele malen belangrijker dat telcos gewoon geen zin hebben een os te gaan ondersteunen wat geen enkele toekomst heeft. Ios android en windows phone zijn al genoeg werk.
Wat moeten ze ondersteunen? Ze kunnen het ding gewoon zo leveren, zonder hun eigen plasje eroverheen te moeten doen. Het lijkt me ook dat Nokia de N9 gewoon via de winkel gaat leveren, dus als je 'm hebben wilt, dan kan dat. Het is alleen jammer aangezien de koppelverkoop toch wel erg belangrijk is denk ik.
Anoniem: 37864
@sumac13 augustus 2011 13:15
Ze doen het ook zo met iPhones. Daarvan bestaan ook geen branded versies, en updates lopen gewoon via Apple. Heeft Nokia nou gewoon geen ruggengraat richting de providers, of is zo'n N9 gewoon niet 'hot' genoeg om met zo'n eis te kunnen komen.

Ik denk het 2e... als een provider geen iPhones verkoopt kost 'm dat serieus een bak met geld, als er geen N9 (of een willekeurig ander Nokia toestel) beschikbaar is is dat jammer, maar er zijn genoeg andere toestellen en fabrikanten. Nokia kan op dit moment gewoon niets bieden wat toekomstzeker, goed, en uniek genoeg is om eisen te kunnen stellen.
De helpdesk moet getraind worden hoe je instelling x en y aanpast, handleidingen moeten worden bijgewerkt, de automatisch instellingen voor Internet e.d. via SMS moeten worden bijgewerkt.
Als zij dat toestel verkopen met hun naam er op, gaan mensen daar over bellen met vragen.
offtopic
En daarom loopt nu dus ook een rechtzaak
Helemaal niet hij zegt: je moet voor de gein is iOS icoontjes op de SGS installeren...

Daar loopt geen rechtzaak over ;)
Citaat:
die zijn dan echt amper uit elkaar te houden.
behalve dat er één een rechthoekige knop heeft, en de ander een ronde knop die zelfs onder het oppervlakte ligt.....

hij is zwart, heeft afgeronde hoeken...dan heb je het tegenwoordig dus gewoon over 70% van alle telefoons, het is tegenwooridg alleen maar "he die lijkt wel heel erg veel op de iPhone" gezeur.. het is nooit eens van "he die lijkt wel heel erg op *andere telefoon van zelfde fabriekant*"

grow up people, open your eyes!!!!
Ze openen de ogen pas als je laat zien dat jij wel in browser filmpjes kan kijken ;)
Ik weet niet waar je naar refereert, maar gok dat je de iPhone bedoelt.

Ik kan op verschillende websites (Flabber.nl, Vimeo.com etc.) gewoon in-browser filmpjes kijken. Af en toe als je op een youtube link klikt, wordt de Youtube app geopend, maar als een filmpje ge-embed is, dan kan ik hem gewoon in-browser kijken.
Dat is wel zo. Maar zet er eens WP7 op. Die ziet er totaal anders uit dan iOS en Android (zowel de normale Android, TouchWiz en Sence)
Het ging mij om de interface: de touchwiz interface lijkt qua indeling al heel erg op die van iOS, maar als de iconen ook nog eens gelijk zouden zijn, dan zou het verschil wel heel minimaal worden. Heeft het design van de telefoon zelf niet zoveel mee te maken.
Goedkope rotzooi? Beetje simpel van geest of gewoon een uber fanboy? Het topmodel van Samsung loopt rondjes rond de iPhone, zoals de eerste Galaxy S en al zeker de de Galaxy S2. Ik weet dat het verschrikkelijk frustrerend moet zijn om met een fashiongadget van 700€ opgescheept te zitten als er een concurrent voor minder geld een veel betere telefoon uitbrengt. Er is NIKS beter aan de iPhone in vergelijking met de topmodellen van Samsung, in de andere richting zijn er een heleboel dingen beter in vergelijking met iPhone.

iPhone= voor snobs en mensen die het graag makkelijk en zéér simpel hebben.

Samsung Galaxy S2 = Het gedroomde monster van iedere tweaker ^^
Dat Samsung (een gedeelte van) de onderdelen voor Apple's iPad maakt betekent nog niet dat Samsung's SGS van even goede kwaliteit is. Het gaat niet alleen om welke onderdelen je hebt, dat het electronisch allemaal goed in elkaar zit dat gelooft iedereen wel.

Ik ben geen Apple fanboy en heb geen iPad, maar het is zo vervelend om te zien dat mensen Apple's spullen afkraken op de prijs zonder na te denken waarom dingen eigenlijk kosten wat ze kosten.

Als de Samsung Galaxy X kost, en de iPad kost X+Y. En qua electronica zijn ze gelijk, ben je dan een gek als je een iPad koopt? is het ontzettend gek om even na te denken waar iemand Y voor betaald? Apparaten zijn niet een lijstje features op papier. Houdt een device vast en gebruik het en bedenk dan of het de extra Y waard is.

En als je dan tot de conclusie komt dat die extra Y euro het voor jou niet waard is, koop dan de andere device. Ga niet hier zeuren dat Apple alleen geld kost voor een stempel. Respecteer dat er een bedrijf is dat probeert wat extra kwaliteit in haar devices te stoppen en betreur dat niet meer bedrijven dat doen, om haar prijzen te beconcurreren.
Anoniem: 37864
@d-snp13 augustus 2011 13:17
Apparaten zijn niet een lijstje features op papier.
Hier op tweakers wel... Dat zie je toch ook in veel van de reviews, waar uitgebreid over specs en de hardware wordt gepraat, en de software (die toch de uiteindelijke gebruikerservaring bepaalt) een beetje ondergesneeuwd raakt. Gewoon een vreemde indeling van prioriteiten...
Anoniem: 247804
@d-snp13 augustus 2011 17:59
Ik snap je wel, maar je mist totaal het punt waarop ik reageer.
Jouw antwoord op mijn "sneer" is eigenlijk ook een antwoord op dezelfde reactie ;)
Wie koopt er nu een iPad?? Alleen maar mensen die er willen bijhoren want qua functionaliteit is dat een serieuze miskoop, er zijn Android tabletten van 150€ die de iPad naar huis fietsen^^

iPad= een iPhone met een groter scherm, voor de rest even beperkt.
Ik begrijp niet waarom dit afhangt van providers. Consumenten kunnen toch ook terecht in de handel om provider-vrije gsm's te kopen?
Omdat iig in NL 80% van de telefoons bij een abbo worden verkocht ipv los...

Kijk voor de grap hier in de PW, 99% doet ze telefoon weg omdat ze een telefoon bij hun abbo kregen ;)

Het loont namelijk om je toestel wat je bij je abbo krijgt te verkopen (en dus bijv. 2 jaar met je telefoon te doen op een abbo van 1 jaar), meestal komt het er op neer dan je abbo daardoor tot onder de 100 euro per jaar beland terwijl je wel de nodige minuten/smsjes/dataverkeer krijgt :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 augustus 2011 15:57]

Het loont zich helemaal niet?

doe maar eens de calculatie abbo (incl toestel) x duur + aansluitkosten + evt bijbetaling = €

dit eind resultaat vergelijk je met abbo (sim only, vergelijkbaar of hetzelfde als voorgaand abbo) x duur + aansluitkosten + kosten toestel = €

Dan zul je zien dat het 2de voorbeeld 90% van de gevallen goedkoper is.

PS: Vooral op 2 jaar kun je dit goed zien ...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 322441 op 13 augustus 2011 10:57]

Zeg maar gerust dat het tweede in 99,99% van de gevallen voordelig is. Bedrijven geven immers maar zeer uitzonderlijk krediet met een negatieve intrest...
Bedrijven kunnen wel veel goedkoper bulk inkopen zodat in veel gevallen je toch voordeel hebt. Als ik het bereken was abbo met telefoon goedkoper dan een losse telefoon met SIM only abbo.
De n900 is ook nooit via de providers te koop geweest, toch zijn er altijd enkele winkels geweest (bij de n900 was dit the phone house) die het toestel toch aanbieden met of zonder abonnement.

Ik zou me niet te druk maken... als je de n9 echt wil dan is er zeker wel aan te komen.
Anoniem: 126717
@sygys12 augustus 2011 16:13
Eh, Phone shop, gewoon met een abbo? Ook los verkrijgbaar natuurlijk.
Ik zie de N9 (nog) niet in de prijslijst staan, maar het zou me verbazen als ze hem straks niet hebben. Destijds moest je mazzel hebben om een N900 te bemachtigen bij hun, zo gewild was het toestel.

Ik snap niet dat de providers moeilijk doen, hoeveel Meamo toestellen zijn er teruggebracht omdat mensen het moeilijk vonden? Ik denk niet veel.
Op de n9 heb je toch fabrieksaf root toegang? Is dit misschien de reden? Of ben ik in de war met een ander toestel :9
De N9 heeft inderdaad standaard root toegang. Alleen is dit niet voor providers een reden om de telefoon niet te leveren. Bestanden die niet door een gebruiker benaderd mogen worden worden opgeslagen in een ecrypted deel van het systeem. Zelfs de root gebruiker kan hier niet bijkomen. Zoals je hier kunt lezen waar freaxje het mooi uitlegt.

Ik denk eerder dat de providers ook niet zo blij zijn met de WP7 phones die Nokia gaat uitbrengen alleen al om het hele Skype verhaal.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee