Halo-ontwikkelaar Bungie tekent tienjarig contract bij Activision

Ontwikkelstudio Bungie en uitgever Activision hebben na lange gesprekken een overeenkomst gesloten die beide partijen voor ten minste tien jaar aan elkaar bindt. Bungie ontwikkelde eerder de Halo-trilogie voor Microsoft Game Studios.

De overeenkomst houdt in dat Activision de exclusieve uitgeefrechten krijgt op elke nieuwe game die Bungie ontwikkelt op basis van nieuwe intellectual property. Dat zou impliceren dat, mocht Bungie in de toekomst nog een Halo-game maken, de rechten daarvan bij Microsoft blijven liggen, omdat het dan gaat over een game op basis van bestaande eigendommen. Activision kon hierover desgevraagd nog geen uitsluitsel geven. Bungie blijft als bedrijf onafhankelijk van Activision opereren en zal Halo: Reach, dat deze week zijn bètatestfase ingaat, nog voor Microsoft maken.

"Bungie is een van de beste ontwikkelstudio's in de industrie en we zijn trots dat we met hun getalenteerde ontwikkelteam mogen samenwerken", zei Activision-COO Thomas Tippl, die de overeenkomst illustratief vindt voor de manier waarop Activision zich in de game-industrie wil profileren. "We hebben voor Activision gekozen vanwege hun multi-platformervaring en marketingexpertise", verklaarde Bungie-directeur Harold Ryan. De topman van de ontwikkelaar toonde zich tevreden over de in de afgelopen negen maanden gevoerde gesprekken tussen beide partijen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

29-04-2010 • 14:55

61 Linkedin

Lees meer

Bungie gaat indie-games uitgeven Nieuws van 1 juli 2011
Bungie ontkent ontwikkeling mmog Nieuws van 7 maart 2011
Bungie bevestigt ontwikkeling mmog Nieuws van 4 maart 2011
Bungie legt nieuwe merknamen vast Nieuws van 11 januari 2011
Halo: Reach Video van 18 oktober 2010
Halo Reach Video van 20 september 2010
Halo Reach Video van 20 september 2010
Halo: Reach Video van 10 september 2010
Halo: Reach Video van 9 september 2010
Halo: Reach Video van 26 augustus 2010
Gamescom: Nieuwe beelden van Halo: Reach Nieuws van 17 augustus 2010
Halo: Reach Video van 17 augustus 2010
Video: Halo: Reach Nieuws van 15 juni 2010
Screenshots: Halo: Reach Nieuws van 29 januari 2010

Reacties (61)

Wijzig sortering
+2Anoniem: 179874
29 april 2010 15:47
De overeenkomst houdt in dat Activision de exclusieve uitgeefrechten krijgt op elke nieuwe game die Bungie ontwikkelt op basis van nieuwe intellectual property.
Welke nieuwe intellectual property? Die van Activision of die van Bungie? En aan wie komt dat uiteindelijk toe? Vast weer niet de aan developers zelf...

Intellectual property is overigens een bijzonder slechte benaming en een grote farce; een idee hebben en uitwerken om er wat aan te verdienen tot daar aan toe, maar een ander met eenzelfde idee geld te vragen voor zijn eigen ingeving of zelfs deze te verbieden.....
...het betreft dan dus een (tijdelijk?) monopolie op een idee. (En komt eigenlijk toe aan diegene (persoon) die de geestelijke arbeid heeft verricht.)

En dan nog te bedenken dat het ooit in het leven is geroepen om innovatie te stimuleren, niet om markten af te schermen.

Het 'merk' Halo zal wel van Microsoft zijn, terwijl de IP van Bungie is gebleven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 179874 op 29 april 2010 15:54]

Waarschijnlijk wil Bungie, die ook al zeiden dat er de komende 10 jaar van hun hand geen Halo game meer komt na Reach, een nieuwe franchise opzetten. Om het succes daarvan te garanderen gaan ze met Activision in zee omdat die wel hebben laten zien hoe je een game op de markt zet met Modern Warfare.

Een groot marketing netwerk is belangrijk en de enige concurrent op dit gebied is EA. Die heeft echter nog te maken met een slechter imago als Activision (iets wat momenteel naar mijn mening is omgedraaid, maar het verleden wordt niet snel vergeten.)

Bovendien gaat het hele intellectual property idee vooral om merknamen en franchises, niet echt om creatieve uitingen zelf.
Het gaat om 1 nieuw IP, dat in handen blijft van Bungie, maar waarvoor ATVI exclusieve rechten heeft om alle games op basis van dat IP uit te geven de komende tien jaar.

Dus:
-Bungie blijft onafhankelijk
-IP blijft van Bungie
-Het gaat maar om 1 nieuw IP
hadden die gozers van bungie eerst niet kunnen praten met die gasten van respawn/infitiy ward?

Want infitiy ward gaat juist weer weg om dat ze daar de vrijheid niet kregen .... kan wel een lul verhaal zijn dat ze gewoon hun geld willen. Maar kan begrijpen dat z'n grote bedrijf als activision aardig wat druk kan opbouwen

[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 29 april 2010 15:04]

ATVI heeft exclusief recht op titels die Bungie ontwikkelt. ATVI heeft echter geen inspraak bij Bungie, dat verder onafhankelijk blijft. Vergelijk het met een schrijver die zelf bepaalt wat hij schrijft, maar een contract heeft met een uitgever die tien jaar lang alle boeken van de schrijver mag publiceren.

EDIT: Sterker nog, het lijkt er op dat dit om maar 1 nieuw IP gaat. Bungie blijft onafhankelijk, ze houden zelf het IP, alleen heeft ATVI 10 jaar lang recht om alle door Bungie ontwikkelde games op basis van dat nieuwe IP uit te geven.

[Reactie gewijzigd door Snoitkever op 29 april 2010 15:27]

Respawn is geen uitgever. Respawn werkt zelf ook voor EA. Activision gaat voor de marketing zorgen en dat is niet echt de expertise van Respawn.
Uhm, volgens mij heb je FireBladeX's reactie niet begrepen. Wat hij bedoelt is dat ze eerst met Infinitiy Ward gasten hadden moeten praten over de 'vrijheid' die ze hadden bij Activision. En dat er een reden is dat ze daar weggegaan zijn. Heeft dus niks te maken met dat Respawn als uitgever zou moeten optreden voor Bungie, want Respawn is inderdaad geen publisher, maar een developer net als Bungie.
0Anoniem: 325725
@FireBladeX29 april 2010 22:57
Ik denk juist dat ze nu hiermee het gat willen vullen wat IW gaat achterlaten... en aangezien dat verhaal nog niet bepaald is (wie is de schuldige etc) is geld vaak erg overtuigend. want ze zullen een leuke som geld hieraan overhouden denk ik zomaar.
Ik hoop op een nieuwe Marathon. Die licentie is vast nog steeds van Bungie
Iets dat niemand zag aankomen.. Ben wel benieuwd wat ze ver plan zijn om te maken.

MJa.. Goed nieuws dat het er naar uit ziet dat het MultiPlatform word.. Kunnen de PS3 gebruikers ook genoeg van Bungie's kunsten.

[Reactie gewijzigd door Metian op 29 april 2010 14:57]

weet ik niet; de mannen van IW zijn groot en deels naar EA. Dat gat moet ook opgevangen worden ..
'De mannen' zijn naar Respawn Entertainment gegaan, een studio die Vince Zampella en Jason West in samenwerking met Electronic Arts opgericht hebben.
Overigens had werkt Bungie intern al enige tijd al wat PS3 technologie!
Halo: Modern Warfare :+
Dat is bestaande IP, die zou dus voor Microsoft zijn :) (MS is eigenaar van alles wat HALO is).
Nou, dat is dus nog niet duidelijk. De tekst in het persbericht insinueert dat wel, maar zoals gezegd hebben we daar geen uitsluitsel over gehad... het is echter wel voor de hand liggend ja. (en daardoor onwaarschijnlijk dat Bungie de komende 10 jaar nog een Halo game zal maken)
Laat ik het even duidelijk maken.

Microsoft en bungie waren voor 2000 verschillende bedrijven.
In 2000 heeft microsoft bungie opgekocht, maar heeft het bedrijf behouden, dus dezelfde medewerkers en dezelfde naam etc.. Het enige wat veranderde is dat de winst naar MS ging.

In 2007 splitste bungie zich weer af van MS, maar met 1 belangrijk detail, alles waar de merknaam Halo in voorkwam, of er enigzins op leek, masterchief etc.. is en blijft eigendom van Microsoft. Dus zelfs al zou Bungie geheel worden overgenomen dan zouden ze alleen in overleg een nieuwe halo game mogen maken.

Dus het is nog steeds niet mogelijk voor activision, of bungie, om een Niet xbox360 release voor een halo game af te dwingen.

Wat WEL nieuw is is dat activision nu de rol opneemt die microsoft eerder had, maar dan met alle nieuwe games van bungie. Dus als bungie bijvoorbeeld een nieuwe franchise uitgeeft dan is activision als het ware de eigenaar.


Maar nogmaals, bungie mag nog best een halo game maken, ze hoeven alleen maar toestemming te hebben van Microsoft, en NIET van activision aangezien deze alleen over de nieuwe games gaan. Als activision bungie had overgenomen dan had dit anders gelegen, maar nu blijft microsoft eigenaar van HALO.
+1Anoniem: 144468
@Tweakjur29 april 2010 16:00
bungie was eigendom van Microsoft, maar na Halo 3 mochten ze terug zelfstandig worden onder enkele voorwaarden. Zoals de voorwaarde dat Microsoft alles van Halo blijft bezitten.
Wikipedia zegt dat het HALO IP van Microsoft is en ik geloof dat ik dat ook nog ergens anders heb gelezen toen Bungie weer zelfstandig werd na Halo3.
Ik ben heel benieuwd wat er met de Halo franchise gaat gebeuren. Is voor Microsoft toch een systemseller dus die zullen die franchise niet zo maar laten gaan. Benieuwd of dit via Activision en Bungie dan toch als exclusive op de Xbox blijft of bijvoorbeeld naar een nieuwe developer gaat.

Of Halo verdwijnt gewoon.. net als Age of Empires :(
Naar mijn weten zal Microsoft / Bungie gewoon blijven doorwerken aan Halo hoor. Kan me haast niet voorstellen dat Bungie één van de betere IPs laat hangen voor Activision.

Vergeet alleen wel dat Halo: Reach de laatste halo zou worden..

[Reactie gewijzigd door Metian op 29 april 2010 15:04]

De vraag is natuurlijk of Activision daarmee akkoord zou gaan. Als Bungie een Halo-game maakt, hebben ze dus geen tijd voor een game die Activision mag uitgeven. Kortom: ik vraag me af of Bungie de komende 10 jaar een Halo-titel zal maken, ik denk het eigenlijk niet.
Activision heeft niks te zeggen. Zoals al in het artikel staat: "Bungie blijft als bedrijf onafhankelijk van Activision opereren"
Bungie kan dus doen wat ze willen, alleen voor het volgende nieuwe IP waar ze aan werken worden alle games door Activision uitgebracht :)
0Anoniem: 144468
@Tweakjur29 april 2010 16:02
ooit gehoord van meerdere development teams? Een bedrijf kan gerust meerdere games ontwikkelen op hetzelfde moment.

Zie maar naar Blizzard Entertainment, die Diablo 3, WoW: Cataclysm, Starcraft 2 + 2 expansies en een nieuwe sci-fi MMORPG aan het ontwikkelen zijn :)
Hopen dat ze wel zo slim zijn geweest dat ze de rechten op hun IP behouden.
Bungie remains an independent company and will continue to own their intellectual property.
Uiteraard. Een studio van het statuur van Bungie kan dat soort eisen wel stellen. Ze zullen alleen wel alle games op basis van dit nieuwe IP via Activision moeten uitgeven
tot plots de uitgever hen effectief wilt, dan kopen ze die zelfstandige ontwikkelaars gewoon op. Zie maar naar EA, die talloze bedrijven heeft opgekocht en daarna heeft geïntegreerd in hun eigen structuur. dat waren ook bedrijven met een grote reputatie (Bullfrog, Westwood, etc...)
Hoe wil je een privaat bedrijf overkopen zonder toestemming? Uiteraard kan ATVI ze overnemen uiteindelijk, maar alleen als Bungie dat zelf ziet zitten, en ik zie geen enkele reden waarom Bungie dat in zou doen.
Alles is te koop voor de juiste prijs...
er waren geruchte dat Halo 4 uit zou komen op de playstation 3. Het was een lange tijd stil, maar dit nieuws zeg je weer aan het denken.

Is het nou een gerucht of gaat halo 4 dus echt op de Playstation 3 en xbox360 verschijnen.

afwachten dus
De Halo IP zal denk ik nooit naar PS3 komen, aangezien Microsoft de Halo IP rechten in handen heeft en niet Bungie.
Bungie heeft ook gezegd dat ze na Reach geen halo's meer gaan uitbrengen.
Rock and Roll Racing 3 Please?
Of Lost Vikings 3 Please?
Mis ik iets? Dat zijn toch titels van het bedrijf wat nu Blizzard heet?
Blizzard is onderdeel van Activision, dus in theorie zou Activision een licentie voor deze spellen aan Bungie kunnen geven. Al weet ik niet precies of Blizzard 100% eigenaar van de IP's is.
Vivendi is, voor zover ik weet, volledig eigenaar van Blizzard (oftewel Blizzard is niet onafhankelijk, zoals Bungie blijkbaar wel blijft) en ik denk dus dat alle IP bij Vivendi ligt, of er moet een nog gecompliceerdere overeenkomst zijn. En Vivendi is 51% eigenaar in ActivisionBlizzard. Dus in theorie zou Bungie LV3 en RnRR3 kunnen maken. Maar of het waarschijnlijk is, is wat anders.
Blizzard is eigendom van ActivisionBlizzard inderdaad maar heeft zijn autonomie behouden. Het zou een hele domme zet zijn moesten ze hun rechten op hun eigenhandig opgezette reeksen niet zelf bezitten maar ik vind er geen zwart op wit bewijs van dat Diablo en *craft bij Blizzard zelf en niemand anders horen...

Ik heb wel gevonden dat ze "van enkele klassiekers" enkele jaren geleden de rechten hebben terug overgekocht van Interplay, en daar hoorden de genoemde Rock and Roll Racing 3 en Lost Vikings bij. Maar wie wil die titels nu zien komen van een andere developer dan Blizzard? :x
Ik ben blij voor Bungie nu mogen ze leren hoe je een echte game moet maken :) Als je naar de beelden van Halo kijkt ziet het echt niet uit..
Speel Halo maar eens op Legendary..eens kijken of je dan nog steeds die uitspraak durft te maken. A(single) player game is Halo gewoon vele malen beter dan de gescripte troep uit de CoD games.
halo 3 legendary was veel gemakkelijker dan halo 1 legendary. Plus grafisch was halo 3 vrij ondermaats voor een toptitel. Halo 3 moest eigenlijk al direct de graphics gekregen hebben van Halo: Reach.
Offtopic: Toch vond ik Halo 2 co-op op legendary een stuk moeilijker dan Halo 1 co-op op legendary, mede omdat je in Halo 2 game over was als je partner dood was, terwijl die in Halo 1 nog kon respawnen. Halo 3 op legendary vond ik niet per se gemakkelijker dan Halo 1 op legendary, Halo 1 nog uitgespeeld in co-op, terwijl ik in Halo 3 echt niet voorbij de brutes kwam.

OT: tja, dit geeft mij wel een beetje een naar gevoel na dit Infinity Ward verhaal, ik hoop dat ze zoveel mogelijk vrijgelaten worden in hun ontwikkelbeleid.
Of het beter of slechter is, is grotendeels een mening.

Maar alleen naar beelden kijken is uiteraard nooit genoeg om hard te kunnen zeggen of een spel goed of slecht is :)
Halo op Legendary is een lachertje in vergelijking met Killzone 2 op elite :)
Ik heb op mijn xbox al vele games uitgespeeld, en er zitten echt steengoeie titels tussen, maar ik heb die halo hype nooit begrepen. Slecht is het niet, maar zeker geen hoogvlieger.

imo ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee