Sims-serie viert tiende verjaardag

Het is deze donderdag precies tien jaar geleden dat de pc-game The Sims van Electronic Arts in Nederland uitkwam. De eerste Sims-game stond aan de basis van een succesvolle serie, die de makers 2,5 miljard dollar winst heeft opgeleverd.

Op 4 februari 2000, deze week tien jaar geleden, verscheen The Sims. "Dit zou weleens een heel verslavend spelletje kunnen gaan worden", schreef Tweakers.net het jaar daarvoor al, en zowaar: de eerste game werd een succes en was van 2000 tot en met 2003 het best verkochte pc-spel. In 2005 waren er al zestien miljoen exemplaren van The Sims verkocht.

Het eerste spel stond aan de basis van een van de meest succesvolle spelseries uit de geschiedenis, waar Electronic Arts inmiddels 2,5 miljard dollar winst op heeft gemaakt. In totaal zijn er 125 miljoen exemplaren van de diverse spellen uit de serie over de toonbank gegaan.

De eerste pc-game kreeg twee vervolgen, waarvan de recentste vorig jaar verscheen. Ook werd een groot aantal uitbreidingen op de markt gebracht, waarin onder andere nieuwe voorwerpen en nieuwe scenario's werden geïntroduceerd. Voor de eerste game verschenen zeven uitbreidingen, zoals 'Op Vakantie' en 'Beestenboel', terwijl De Sims 2 acht uitbreidingen en negen accessoire-packs kreeg. Voor de derde game in de serie zijn tot nu toe 'slechts' twee uitbreidingen verschenen.

De Sims-serie maakte zijn opwachting ook op andere platformen: er verschenen versies voor de PlayStation, de GameCube, de Xbox en de Wii, en gamers konden onderweg aan de slag met versies voor de Nintendo DS, de PSP, de GameBoy Advance en diverse mobieltjes. Ook zijn er afgeleide games ontwikkeld, zoals MySims en The Urbz. In 2002 verscheen ook nog een mmo-versie.

The Sims is bedacht door Will Wright, die ook aan de wieg van sim-games als SimCity en SimEarth stond. Wright kwam op het idee van de Sims na een brand in 1991. Hij raakte bij die brand zijn huis en bezittingen kwijt en moest zijn leven 'laag voor laag' weer opbouwen. Dat principe paste hij ook toe in The Sims. De ontwikkeling van het spel werd in 1995 gestart. In september 2008 werd de door Wright bedachte evolutiegame Spore uitgebracht; een half jaar later nam hij ontslag bij Electronic Arts. Voor de Sims-franchise maakt dat echter weinig uit: de aantrekkingskracht van het spel is na een decennium nog onveranderd groot.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-02-2010 • 20:10

67 Linkedin

Lees meer

EA bevestigt komst nieuwe SimCity Nieuws van 7 maart 2012
Hints EA wijzen op nieuwe SimCity Nieuws van 16 februari 2012
Will Wright werkt aan HiveMind Nieuws van 4 januari 2012
Review: The Sims 3 Nieuws van 25 juni 2009
Mysims komt naar pc Nieuws van 8 juli 2008
Film over The Sims in de maak Nieuws van 27 mei 2007
The Sims Preview Nieuws van 31 mei 1999

Reacties (67)

67
64
43
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 263922
4 februari 2010 21:19
De eerste serie was de beste, in al zijn eenvoud, al werd het zo uitgemolken dat de toenmalige pc het na expansion pack 4 niet echt meer soepel kon draaien, dus lange laadtijden enzovoorts 8)7
Gelukkig heb ik geen enkel deel zelf moeten kopen, mn moeder kocht het altijd voor mij en mn zussen samen, al moesten we toen om de beurt spelen, steeds 1 uur :P

...ach die goeie ouwe tijd :Y)
eenvoud is hier het sleutelwoord. Als ik naar mijzelf kijk:
2D: Rollercoaster Tycoon 1 en 2: Geweldige games
3D: Rollercoaster Tycoon 3: Niet te spelen en snel saai
2D: Zoo Tycoon: Geweldig
3D: Zoo Tycoon 2: Niet te spelen en snel saai
2D: Sims: Geweldig
3D: Sims 2 en 3: Niet te spelen en snel saai
En zo ook bij veel andere "simulatie" games, zodra ze full 3d gingen waren ze gewoon niet leuk meer. Ik heb veel meer plezier gehad met de semi 3d games met alleen de camera's uit 4 hoeken.
Ik ga deels akkoord, RCT3 vond ik in't begin echt bagger, maar na een tijdje for some reason de Platinum van RCT3 geinstalleerd (dus met zwembaden en dierentuinen) en dat maakt het echt weer veel plezanter :D

Als je eens tijd en goesting hebt: nog eens een kans geven.
Vergeet Hospital Tycoon niet :9
Dat is inderdaad een zeer slechte 3D tegenhanger van Theme Hospital (Bullfrog :9~ )
Anoniem: 263922
@JaP.NeT5 februari 2010 00:31
Theme hospital was net zoals rct echt een topgame, misschien wel het beste wat ik ooit gespeeld heb, tevens had ik op de basisschool nog de tijd om de game helemaal zwart te spelen, heb 2 maanden terug nog thunder rock uitgespeeld, zo maken ze geen spellen meer _/-\o_

Wat de sims betreft: abnormaal verslavend, dan wel deel 1, sims 2 heb ik ook maar na 3 weken niet meer naar omgekeken, van de sims 1 hebben we 2 cd's nieuw laten branden, zó veel werd het gespeeld, met 4 man in een buurt, mn neefje speeld ook wel eens als hij op bezoek was, al stak hij altijd alles in brand 8)7 :P

Ik weet nog in de weekends, opstaan, tanden poetsen, mn zusje hoorde mij en rent naar beneden, ik kom onder en jawel hoor de sims :+ , als ik dan toch eerst was draaide ik altijd de kookwekker een stukje op }> , die had mijn moeder neergezet om het in de hand te houden :X

Echt geweldig vermaakt met de eerste reeks, dus van harte _/-\o_
In 2005 waren er al zestien miljoen exemplaren van The Sims verkocht.
en
In totaal zijn er 125 miljoen exemplaren van de diverse spellen uit de serie over de toonbank gegaan.
betekent dit dat er in de laatste 5 jaar zoveel meer van de serie zijn verkocht dan in de eerste 5 jaar? Of gaat de 16 miljoen slechts over het eerste deel?

Het kan me trouwens echt helemaal niets schelen dat het 10 jaar geleden is dat The Sims werd geboren :P Het stomste spel alles tijden als je het mij vraagt. Ik heb het ooit 2 uur lang volgehouden.
16 miljoen is alleen de hoofdgame. Die tig uitbreidingen gingen allemaal ook miljoenen keren over de toonbank.

Ik vind er zelf geen moer aan. Virtueel meubels kopen, ruzie maken en de afwas doen. Je moet er van houden.

Uitmelken zie ik trouwens niet echt als een probleem. De doelgroep vindt het blijkbaar geweldig en des te meer geld heeft EA om te investeren in andere projecten.
Quote:

Ik vind er zelf geen moer aan. Virtueel meubels kopen, ruzie maken en de afwas doen. Je moet er van houden.


exact... je zou het kunnen samenvatten in het concept 'abstractie'. De eerdere SIM games waren voor mij juist zo leuk omdat je kon puzzelen met redelijk abstracte dingen en dat de rest daarna bijna vanzelf ging. (en ook weer vanzelf mis ging, natuurlijk)

het spelen van de Sims (alle versies die ik ooit gezien/geprobeerd heb) is veel teveel 'ingezoomd' naar mijn idee, er gebeurt 9 van de 10 keer helemaal niets wat de karakters met een beetje AI niet zelf hadden kunnen bedenken. Ik bedoel, dat je iemand opdracht moet geven om te gaan douchen en de krant te halen.. please.
Ik heb De Sims 2 en 3 ook gespeeld maar na een paar dagen heb ik het toch echt wel weer gezien. Die paar zelfde deuntjes als maar achter elkaar alleen al.

Het concept van het spel vind ik overigens wel zeer geslaagd, en grappig om te weten hoe het idee ontstaan is. Is die brand toch nog ergens goed voor geweest.

Ik hoop eigenlijk al jaren op een combinatie van twee veel verkopende game-titels. Namelijk een combo van De Sims en GTA.
Nou weet ik niet precies hoe ik dat vormgegeven zou willen zien, als het maar geen zoetsappige GTA word of een gewelddadige Sims maar een uitgebreid GTA spel met veel meer diepgang als echte levens achter elke deur :p Een wat meer real-life GTA ;)

[Reactie gewijzigd door BlueLed op 4 februari 2010 20:40]

Ik denk dat iedereen wel zen eige combinatie droompjes heeft :D
Ik zou bv graag een combo zien van GTA en skate / Thps en zo heb ik er nog wel een paar

zelf speelde ik the sims ook vooral om gewoon de huizen te maken ^^
Typisch zo'n spel waarvan elke jongen het niet verteld dat hij ervan kan genieten :p

Nicely done! Alleen spijtig dat zoveel basiselementen die in de uitbreidingspakketten van vorige delen verschenen altijd op zich laten wachten in volgende delen (vooral huisdieren dan).
't Was op zich wel grappig, maar het had (deel 1 iig, de rest heb ik niet geprobeerd) teveel micro-management nodig. Waarom moet ik ze elke dag vertellen dat ze koffie moeten drinken, naar het werk moeten, moeten eten, de vaat moeten wassen, naar bed moeten gaan, etc. Flikker een eind op zeg, ga gewoon naar de WC als je moet zeiken 8)7. Anyway, al dat micromanagement is dus niets voor mij, wat je ook terugziet in mijn keuzes voor RTS games: SupCom FTW :P.

Uiteindelijk maar de savegame gehackt en mezelf een gazillion dollars gegeven, waarmee ik een supergroot mansion heb gebouwd om vervolgens de mensen erin maar gewoon hun gang te laten gaan :+

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 5 februari 2010 02:22]

Nou, Gefeliciteerd zeg ik dan maar. Vindt het zelf een niet geweldig spel. Af en toe denk ik wel eens, toch wel leuk om te spelen, maar ik stop er altijd weer mee na 5 uur. Voor EA nog: Ik hoop dat jullie met deze game nog ongelooflijk veel geld verdien. Eigenlijk voorspel ik het ;)
Tweakers zijn nou niet echt de doelgroep van de sims....
Voor deze tweaker is de Sims een uitkomst. Heb ik wat rust nodig dan plant ik vrouw of kinderen van visite achter een van de pc's en klaar!
Haha, goeie, nee ik bedoelde dus 5 uur in een jaar :)
Anoniem: 338139
4 februari 2010 20:36
Gefeliciteerd voor The Sims! ;) Ik heb de eerste twee delen en heb me zeker vermaakt met deel 2. Ik hoop dat ik deel 3 ergens kan oppikken voor een leuk bedrag. :)
Gefeliciteerd voor de succesvolle The Sims-franchise, maar mij spreekt het niet aan. De acties in dat spel moet je zo al genoeg doen in het echte leven. Nu, een van de ideeën achterliggend was natuurlijk ook om een andere gamermmarkt aan te spreken (vrouwen!). Nee, geef mij maar Sims voor dingen die in het echte leven niet haalbaar zijn. Steden bouwen bijvoorbeeld (Sim City). Of spoorwegen (Railroad Tycoon) :p

@Melted Forest: Nou eigenlijk heb ik dat wel gespeeld, maar ik kan echt niet meer op die oude graphics kijken. 't Laatste dat ik speelde was dan ook het bug-ridden Sim Meier's Railroads!

[Reactie gewijzigd door YellowOnline op 4 februari 2010 22:45]

Schaam je, geen Transport Tycoon? :o
Schaam je, geen OpenTTD?

over verslavend gesproken.. omg :*)
Heb De Sims een aantal jaar redelijk veel gespeeld.
Gefeliciteerd dan maar :P
Leuk bedrag :) Gefeliciteerd zullen we maar zeggen. Ik ben er zelf maar 2 dagen van genoten, toen was ik het zat. Heb het daarna nog een dag met code's gespeeld, maar toen had ik het ook wel weer gezien.
Maar ik snap dat er een markt voor is! Ga zo door :)
Goeie serie. Dit spel is jarenlang een verjaardagskado geweest. Eerst voor m'n oudere zus, daarna voor mijn jongere zusje. Die ruilden dan weer met vriendinnetjes die andere uitbreidingen hadden. En zo staat inmiddels de gehele serie met alle extra edities op de pc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee