Raven en Maxis zetten developers op straat

De Amerikaanse gamestudio's Raven en Maxis zetten een deel van het personeel op straat. De ontwikkelaars werden overbodig na de lancering van de diverse Spore-games van Maxis en van Ravens X-Men Origins: Wolverine en Wolfenstein.

De Amerikaanse ontwikkelaar Raven moet afslanken nadat het eerder dit jaar de productie van Wolfenstein en X-Men Origins: Wolverine heeft afgerond. Volgens een woordvoerder van de studio is er geen reden om aan het voortbestaan van de ontwikkelaar te twijfelen: "Raven Software past de omvang van het personeelsbestand enigszins aan, zodat we beter zijn toegerust voor de opdrachten die voor ons liggen." Voor zover bekend heeft Raven alleen nog de shooter Singularity in productie.

Bij Maxis is de zaak minder duidelijk. De studio was niet betrokken bij de productie van het deze zomer verschenen The Sims 3. Maxis richt zich de laatste jaren vooral op het vorig jaar verschenen Spore en de opvolgers daarvan. Electronic Arts, het moederbedrijf van Maxis, heeft inmiddels bevestigd dat er personeel bij Maxis is ontslagen, al wil de uitgever niet zeggen hoeveel en ook niet waarom. Een woordvoerder liet alleen weten dat fluctuaties in het personeelsbestand bij game-studio's 'gebruikelijk' zijn en dat EA in dit geval heeft ingegrepen om het bedrijf op koers te houden.

Video (Singularity_Trailer02.mp4)

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

27-08-2009 • 11:47

18 Linkedin

Lees meer

Raven Software moet inkrimpen Nieuws van 12 oktober 2010
Video: Singularity Nieuws van 25 juni 2010
Video: Singularity Nieuws van 5 juni 2010
Singularity Video van 20 april 2010
Sims-serie viert tiende verjaardag Nieuws van 4 februari 2010
Video Wolfenstein Nieuws van 14 augustus 2009
Video Wolfenstein Nieuws van 6 augustus 2009
Review: The Sims 3 Nieuws van 25 juni 2009
Eerste beelden Wolfenstein Nieuws van 16 juli 2008

Reacties (18)

Wijzig sortering
"Raven Software past de omvang van het personeelsbestand enigszins aan, zodat we beter zijn toegerust voor de opdrachten die voor ons liggen."
Dat vind ik altijd een beetje flauw commentaar.. Hoe kun je met minder personeel nu beter uitgerust zijn voor toekomstige opdrachten? Uiteraard snap ik ook wel dat het marketingpraat is maar over het algemeen zet je alleen personeel aan de kant als het met je bedrijf minder gaat er maatregelen genomen moeten worden.


Verder lijkt het ontslaan van allerlei personeel best een (IT-)trend te worden. Als men de kwaliteit van de spellen maar hoog weet te houden!
Dat is op zich niet zo vreemd hoor, al het personeel dat je in vaste dienst houdt die moet je op één of andere manier aan het werk houden. Dat betekend dus ook dat je alleen maar opdracht aanneemt of achterna streeft waarin die mensen kunnen worden ingezet.

Stel je hebt drie ontzettend goede Ai schrijvers voor RTS games in dienst, maar de eerste opdracht die je krijgt aangeboden is een platformer, of een van je medewerkers heeft een pracht idee voor een MMO. Dan heb je dus niet zo bar veel aan die AI schrijvers, op dat moment wil je waarschijnlijk mensen met andere disciplines. Als je die extern kunt inhuren voor dat project is het waarschijnlijk veel goedkoper om die lui 1 of 2 jaar in dienst te hebben en daarna weer vervangen door mensen die je op dat moment nodig hebt.

Dus met een kleiner personeelsbestand en externe inhuur ben je als bedrijf dus flexibeler en kan je meer verschillende opdrachten aannemen. Er zitten trouwens ook tal van risico’s aan, maar dat terzijde.
Anoniem: 46304
@Zarkov27 augustus 2009 12:21
Externe inhuur kost minstens 2 keer zoveel als het geld dat je aan internen kwijt bent, dus dan moeten die AI ontwikkelaars in een andere rol wel ontzettend inproductief zijn wil dat lonen.
Ik houd meest rond de 150% tot 175% voor externe inhuur, houdt rekening dat vaste werknemers ook een enorme hoop verborgen kosten met zich meebrengen. Ik zeg niet dat die AI designers onproductief zijn, waardoor ze kunnen worden vervangen door één externe AI designer. Ik probeer aan te geven dat ze misschien maar drie maanden werk hebben voor die AI designers en dat ze de overige negen maanden op andere projecttaken worden gezet waar ze eigenlijk niet zo geschikt voor zijn. Het is dan dus goedkoper en kwalitatief beter om 3 maanden lang een gekwalificeerde AI designer in te huren.
Dus met een kleiner personeelsbestand en externe inhuur ben je als bedrijf dus flexibeler en kan je meer verschillende opdrachten aannemen.
In Nederland zou dat wel waar zijn. Echter, in de meeste staten in de VS is ontslag, eventueel met een two-weeks-notice niet ongebruikelijk. Ze hoeven geen ontslagprocedure aan te gaan, als ze zich maar aan de regels en het contract met de werknemer houden. Dit levert voor de werkgever dus al de nodige flexibiliteit.
two-weeks-notice?

in Amerika kun je een 5-minute notice krijgen. *brrr*
Anoniem: 310887
@Khaine27 augustus 2009 12:36
2 Dingen,

1 De kwaliteit van (PC) spellen de afgelopen jaren is matig tot zeer slecht.

2 Zoals je misschien weet is het altijd mogelijk dat er maar een bepaald aantal taken beschikbaar binnen een project, als er meer mensen zijn dan je kwijt kunt op die taken, dan zal je dus mensen moeten laten gaan.

Op deze manier kun je dus "beter uitgerust" zijn met minder mensen.

Denk er even over na.

Voorheen had je 3 spellen op de project lijst staan en daarvoor 3 complete teams van designers, programmeurs, concept artists etc op je pay-roll en nu is je projectlijst ineens afgeslankt naar 1 project.

Je hebt dus twee volledige teams van ontwikkelaars aan "overshot".

Als er dan bovenop komt dat er wellicht geen goede solide ideeen zijn voor nieuwe games bij Raven Software, dan kom je wellicht to dezelfde conclusie.

Er zijn teveel werknemers, en als werkgever kun je het niet veroorloven om bijvoorbeeld de genoemde hypothetische 2/3 van je werkkracht stil te laten zitten.

Dat kost teveel centen.

Ik heb liever dat ze mensen schrappen bij een dergelijk bedrijf en dat de spelkwaliteit omhoog gedreven wordt, dan dat ze de mensen aanhouden en een project voor eeuwig doorschuiven of erger nog, een project van de baan gooien.
Ik weet niet of het echt de kwaliteit is, de meeste games zijn vrij netjes afgewerkt, hebben niet al te veel bugs en zien er goed uit. Maar vaak laat het zich buiten dat te wensen over, een game als Spore bijvoorbeeld is kwalitatief best goed, het is voor de meeste mensen gewoon niet zo'n leuk spel.
Als je personeel aanneemt op projectbasis, waarom geef je ze dan een vast contract. Of moet ik ontslagen in het artikel beschouwen als niet verlengd.
In Amerika kennen ze geen vaste contracten. Je hebt gewoon een baan en de werkgever kan deze zonder reden van opgaaf elke maand beëindigen (pink slip).

De reden hierachter is dat omdat je je baan niet wilt verliezen je altijd voor de volle 100% inzet. Je moet maar eens aan een aannemer vragen hoeveel eenjarige contracten niet wordt verlengt puur omdat hij niet tevreden is met de inzet.

Juist omdat het in Nederland erg moeilijk is om iemand te ontslaan zie je dat de Nederlandse economie achterblijft bij die van bijvoorbeeld Duitsland of Amerika. Donner wil niet voor niets de ontslag wetgeving aanpassen.
Dan zou je toch verwachten dan de arbeidsproductiviteit beter is in de VS, maw het levert niets op behalve gemak voor slechte werkgevers/aandeelhouders (want om die laatste gaat het hier)

En donner mag dan asociale wetgeving voorstaan, hij is gelukkig niet de enige die het uitmaakt
In Nederland is het ook makkelijk zat om van personeel af te komen hoor. Het is alleen niet gratis.
Juist omdat het in Nederland erg moeilijk is om iemand te ontslaan zie je dat de Nederlandse economie achterblijft bij die van bijvoorbeeld Duitsland of Amerika. Donner wil niet voor niets de ontslag wetgeving aanpassen.
toch ligt de gemiddelde welvaart hier een stuk hoger dan in Amerika. Dus ons huidige systeem werkt dan denk ik toch een stuk beter dan het Amerikaanse.
Ze kennen in Amerika wel degelijk vaste contracten, echter is dat niet de normale gang van zaken. Maar jij kan wel degelijk een vast contract hebben, als je dat zo hebt afgesproken. Voor het normale volk geldt echter dat je inderdaad meestal de 2 weeks notice hebt of zoals het echt heet de at will rule.

Dit wil niet zeggen dat Amerika hier door productiver is.
Juist omdat het in Nederland erg moeilijk is om iemand te ontslaan zie je dat de Nederlandse economie achterblijft bij die van bijvoorbeeld Duitsland of Amerika. Donner wil niet voor niets de ontslag wetgeving aanpassen.
Wat jij zegt klopt dus ook niet. Nederland hoort nog steeds tot een van de meest productieve landen van de wereld en dat is al sinds de jaren '80. Dat is een van de redenen waarom snelle groei in Nederland niet mogelijk is, simpelweg omdat we al ontzettend productief zijn.
Volgens het IMF zijn wij nummer 10 van de wereld en volgens de wereldbank nummer 7.

Het is een lastig vraagstuk. Ik zelf prefereer het Nederlandse model, puur omdat de werknemer beter beschermd word. Echter is het in Nederland ook niet al te moeilijk om mensen te ontslaan, het kost alleen geld. Tenzij je goede redenen hebt en de ontslag rechter je gelijk geeft (bijv. bij diefstal).

Interresant artiekel: The evolution of unjust-dismissal legislation in the United States
Nog een: Promotie Grace van Arkel
Lijst van landen: List of countries by GDP per capita
Agreed met Khaine, hoe kun je je beter bezighouden met een project met minder mensen? Mensen overbodig bij een studio als dezen, lijkt het mij ook een mogelijkheid om ze ietwat te laten brainstormen over nieuwe IP's en dergelijke. Uiteraard hebben ze daar speciale mensen voor, maar een frisse kijk op dingen is nooit verkeerd.
Nou het is toch zo dat als je maar één project hebt voor 20 man. Waar dan vervolgens 50 man zich mee moet gaan bemoeien omdat iedereen aan het werk gehouden moet worden, dan lijkt me dat
A. Niet voordelig voor het bedrijf.. en B. Niet gunstig voor het project. Als je een auto gaat bouwen kun je ook niet met 20 man hier tegelijk aan werken :) Je loopt elkaar alleen maar in de weg :D
Als gamedevelopers zich nou eens zouden verenigen in een grote groep freelancer/midlancers dan zouden ze voor goed geld ingehuurd worden voor een specifieke klus. Dan zou het veelvuldig uitbuiten van die developers (wat je veel hoort van diezelfde developers) : voor craploon, ontzettend veel overuren en een trap onder je reet wanneer het product af is, eens ophouden. Als er ergens een industrie vraagt om meer detacheringgericht te werken dan is het de gamesindustrie wel:

- Duidelijke scope
- Afgebakend product
- 'vaste' deadline
- taak/input voor de vacature is concreet

Misschien ligt het aan de developers zelf dat zich niet eens wat beter organiseren.
^druk zat op LinkedIn, we hebben dan wel geen bond , maar vele zijn opgenomen in de bekende netwerken zoals linked in vfx, gamedesign etc groepen. Je kan zien wie er beschikbaar is voor werk, ieders cv etc.

En dit word ook goed gebruikt, alleen op lokaal niveau ontbreekt een goede structuur, in nederland bijvoorbeeld. We hebben een cg google groups, en een paar forums die amper lopen. Het vakgebied is vrij internationaal, dus weten wat er nationaal gebeurd en is, is vrij lastig in kaart te brengen, op dat alles via internationale netwerken gaat.

dat ze er mensen ontslaan bij die studio vind ik niet vreemd. Het gaat gewoon slecht met game studio's, je werkt vaak in opdracht van een uitgever, als je zelf niets op de plank hebt liggen, dan valt er weinig te produceren. Trajecten zijn rond de 2 jaar voor een game. Dus misschien net klaar...en niks achter de hand. Dus weg met overtollig,oud personeel van het laatste project. Gewoon weer aannemen als er genoeg te doen is.

Economie is nu wat minder, dus freelancers hoef je daarna niet persee te hebben, gewoon weer mensen aannemen. Er zijn momenteel genoeg 3d/vfx artists werkloos/ op zoek naar een baan.

[Reactie gewijzigd door Daikiri op 27 augustus 2009 13:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee