Rechter stelt Buma in gelijk in twist over muziekheffing in winkels

De Buma heeft een rechtszaak tegen een Volendamse kapper gewonnen. De kantonrechter oordeelde dat de ondernemer ten onrechte een vergoeding aan de Buma weigert te betalen. De kapper heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan.

Buma StemraDe Volendamse kapper Aart Bijvoet, inmiddels 36 jaar in het vak, laat aan Tweakers.net weten dat hij principieel weigert om jaarlijks 156 euro contributie over te maken naar de Buma/Stemra, ondanks dat hij in zijn zaak de radio heeft spelen. Volgens Bijvoet betaalt hij al voor auteursrechten via de belasting en doet hij beroepsmatig niets met de muziek.

Bijvoet ziet de Buma verder als een onredelijke en weinig flexibele monopolist en hij beschouwt het auteursrecht als iets hopeloos ouderwets: "Ik verdien geen euro met die muziek en ik betaal zelfs voor een lege cd kopieerheffing, terwijl ik misschien wel mijn eigen materiaal er op zet. Waarom zou ik steeds overal dubbel voor betalen?" Een extra steen des aanstoots noemt Bijvoet de nieuwe tarieven van de Buma, die niet langer per apparaat worden berekend, maar per vierkante meter. MKB Nederland heeft zich al eerder achter de kapper geschaard en stelt dat ondernemers te kampen hebben met een wildgroei aan heffingen en onduidelijke royalties.

De kantonrechter heeft echter de argumentatie van Bijvoet afgewezen en Buma in het gelijk gesteld: de kapper dient wel royalties te betalen voor het afspelen van muziek in zijn kapperszaak. Het argument dat Buma als monopolist misbruik zou maken van zijn positie, werd door de rechter weggewuifd. Bijvoet laat het er echter niet bij zitten en zegt in hoger beroep te zullen gaan tegen het vonnis: "Dit is een principezaak voor me. Ik procedeer desnoods door tot aan het Europees Hof."

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-12-2008 • 19:56

190

Reacties (190)

190
167
37
30
1
18
Wijzig sortering
Niet dat ik Buma nou gelijk wil geven hierin, vindt het maar een enge nare organisatie (die wat dat betreft dan wel weer bij de rest van de muziekindustrie past), maar zomaar stellen dat hij niks verdient met die muziek is ook niet geheel correct. Het feit dat hij de radio in zijn kapperszaak aan heeft staan kan voor zijn klanten betekenen dat het prettiger is om daar de haren te komen laten knippen omdat ze lekker naar muziek kunnen luisteren en wellicht daardoor ook eerder naar hem blijven komen.
Wellicht een marginaal effect, maar laten we wel wezen, het is ook niet alsof 156 euro nou zo'n enorm bedrag is.
Misschien niet, maar hij moet alsnog omgerekend ongeveer € 0,62 per werkdag betalen (uitgaande van 250 werkdagen in een jaar). Het is inderdaad niet schokkend, maar alle toeslagen, belastingen enzovoort bij elkaar opgeteld maakt wel degelijk iets uit.

Ik vind het zelf ook belachelijk. Ieder kan gratis radio luisteren via de ether, tenslotte betaald het station de artiesten via diverse opbrengsten uit. Het is natuurlijk van de zotte dat je voor iets dat niet als core-business bestemeld kan worden, een heffing moet betalen.

Ik werk overigens bij een bedrijf met meerdere vestigingen, met kantoren en met loodsen van grote oppervlakten. Zelf luisteren wij op de afdeling wel naar de radio, maar anderen weer niet. In de loodsen staat er geen radio aan, dus dan hoeven ze daar niet voor te betalen.

Ik ben dan ook benieuwd hoe ze dat volgend jaar gaan berekenen (per m2). Een heffing die gebaseerd is op variabelen moet controleerbaar zijn, tenslotte zou ik als eigenaar of accountant wel de juistheid van een heffing willen weten.
Maar daar kijkt de Buma niet naar. Hier thuis hebben ze een eenmansklussenbedrijf waarbij een kamer van het woonhuis als kantoor staat aangemerkt (omdat hier toevallig de computer voor de administratie staat) en als hierin een radio aanstaat zouden wij ook datzelfde bedrag moeten betalen, maar als we de radio in de keuken aan hebben staan (en iets harder zetten zodat het 5 meter verder in het "kantoor" ook nog te horen is) dan zou het geen probleem zijn. Maar wat voor financieel voordeel hebben wij op ons kantoortje als er wel of niet een radio aanstaat? Geen enkele kan ik je garanderen.

Het systeem klopt gewoon niet en de Buma vraagt ook niet welke muziek je dan luistert zodat het geld naar een bepaald soort muzikanten gaat. Iedereen betaald al voor de uitzendrechten dus waarom dubbel betalen als de ondernemer ook privé al voor hetzelfde moet betalen?
Wat voor financieel voordeel haal je eruit dat je een stoel hebt om op te zitten tijdens kantoor werk? Geen enkel, toch verhoogt het je werkvreugde behoorlijk, net als muziek.

Ik ben overigens geen voorstander van al dit soort heffingen maar iedereen roept maar dat hij geen direct financieel voordeel haalt uit muziek maar dat geldt voor zoveel dingen.
Wat een onzin. Je hoeft toch ook geen rechten te betalen om die stoel voor een jaar te mogen gebruiken? Je koopt een keer een stoel voor een bepaald bedrag, en daarna is het ding van jou. Net als de computer waarop je werkt, waar je wel degelijk financieel voordeel uit haalt.
Vind je het zelf nou ook niet raar, dat zo'n kapper z'n kappersstoel maar 1 keer hoeft te betalen (totdat het ding versleten is uiteraard), maar voor z'n radio ieder jaar weer kosten terugkomen? Terwijl de stoel bij de core business hoort en de radio er niet zo veel toe doet?
Zou je het ook niet van de zotten vinden als er een "stoelrechtenorganisatie" bestond die voortaan maar vind dat er een vast bedrag per jaar per stoel betaald moet worden? Ik denk dat ik maar zo'n organisatie op ga richten. Tenslotte moet een stoeldesigner ook z'n vaste inkomsten houden, en slechts 1 keer betaald krijgen per design kan hij vast niet van leven, dus moeten er "rechten" bij. Dat werkt bij de muziekindustrie, dus waarom voor stoelen niet? :+
Een stoel kan niet uitgezonden worden (openbaar worden gemaakt).
Mensen kunnen kijken naar de stoel waardoor de stoel het gevoel kan opwekken dat de ontwerper in gedachte had.

kozue als jij zo'n stoelenorganisatie maak dan maak ik me er lid van, ik vind het een uitstekend idee als parodie op deze satire.
Omdat nu niet zo'n hoog bedrag is, is het rechtvaardig dat de kapper niet moet zeuren/gewoon moet betalen?
Ik heb niet het idee dat de muziekindustrie geld mis gaat lopen (op die walgelijke heffing na, áls dat al bij de artiesten terecht komt) omdat de middenstand dit ten gehore brengt.
aan alle reacties op mij, nogmaals, ik zeg ook echt niet dat de Buma gelijk heeft, ik vind alleen het argument dat hij er niks aan verdient niet 100% correct :).
Of het al dan niet correct is dat die belasting betaalt moet worden daar spreek ik me helemaal niet over uit...
Dat "verdienen aan" is ook precies het argument dat BUMA hanteert bij het wel of niet heffen. BUMA staat officieel in zijn recht, volgens gerechtelijke uitspraken doen zowel de kapper, als het radiostation aan openbaarmaking en dus hebben beiden auteursrechtelijke toestemming nodig. Om dat te veranderen is een wetswijziging nodig.

Officieel in je recht staan is echter wat anders dan rechtvaardigheid zoals mensen dat ervaren. Uiteraard is het een groot onrecht dat muziekrechten in veelvoud betaald moeten worden.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 29 juli 2024 18:59]

In principe maakt de kapper alleen hoorbaar wat het radiostation de ether in straald.

Ik vraag me af of je dan ook voor de bekende "witte ruis" moet betalen.
Stel ik zet in een winkel de radio aan, maar stel deze niet af op een station. Ik maak dan signalen uit de ether hoorbaar en in theorie zou dit muziek van een beschaving uit een onbekend sterrenstelsel kunnen zijn. Moet ik daar dan ook voor betalen?
Dus je vind ook dat de kapper het recht heeft geld van de radiostations te eisen ivm de reclame die het uizend? Zijn klanten luisteren immers naar die reclame waar het radiostation geld mee verdient. Dan heeft de kapper dus ook recht op een deel volgens deze logica.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 29 juli 2024 18:59]

De klanten die hij heeft betalen anders zelf ook al prive voor die muziek en ook de kapper betaald dat thuis.

Hij heeft wel degelijk gelijk dat hij dubbel betaald en dat hij niets verdiend met het aanbieden van muziek in zijn winkel, als hij nou een restaurant of discotheek heeft is het een andere zaak want daar gaat het om entertainment.

Betalen per verkante meter kan je nog verantwoorden als het een entertainment bedrijf is, voor een kapper gaat dat echt niet op.

Wat zou je er van vinden als je wegenbelasting betaald en ook nog eens moeten betalen als je in de spits rijd of je auto wil parkeren? (of nog leuker: betalen omdat je een auto hebt en er niet in rijdt: schorsen). Al die dubbele belastingen komen mijn strot uit. Mijn broer betaald een belasting omdat hij geen aardgas aansluiting heeft :(
Wat is er nou voor verschil tussen kapperszaak en restaurant? dat is gewoon onzin.. Wil hij niet betalen, dan moetie maar gewoon de radio uitzetten.

enuh, jouw verhaal mbt wegenbelasting is dus al zo, en wordt dus vanaf rekeningrijden alleen nog maar erger... En dat jouw broer belasting betaalt omdatie GEEN aardgas aansluiting heeft geloof ik werkelijk geen zak van..
In een restaurant kom je voor de sfeer en gezelligheid (anders kun je ook wel een pizza laten bezorgen). Wat achtergrondmuziek draagt bij aan die sfeer. Bij de kapper kom je alleen maar om je haren te laten knippen, tis niet alsof je er sowieso voor de lol zit, of speciaal heen gaat omdat je daar zo graag naar de radio luistert.
Ik vind het eigenlijk wel schandalig. Je betaald thuis al kijk en luistergeld, het radiostation betaald uitzendrechten, en vervolgens moet je nog gaan betalen als je er naar wilt luisteren? Thuis kun je gratis naar de radio luisteren, maar als je dat bij iemand anders doet moet diegene er voor betalen? Ze kunnen ook te ver gaan...
Straks moet ik nog betalen omdat ik met muziek aan in de auto mijn raam open zet, zodat mensen bij het stoplicht mee kunnen "genieten" van mijn herrie. Of dat je moet betalen als je passagiers mee hebt rijden, want dan laat je het aan anderen horen, net als in een kapperszaak. Het wordt tijd dat de maatschappij een keer een grens trekt voor de hebberige muziekindustrie, die altijd alleen maar meer wil voor minder.

[Reactie gewijzigd door kozue op 29 juli 2024 18:59]

Dus jij let bij het kiezen van een restaurant op de muziek die er gedraaid wordt? Of je gaat er zelfs speciaal heen omdat je daar zo graag naar de radio luistert?
De klanten die hij heeft betalen anders zelf ook al prive voor die muziek en ook de kapper betaald dat thuis.
Vergeet niet dat óok de radiozender waarsschinnlijk al grof geld voor deze muziek heeft betaald.
en reclame inkomsten binnenkrijgen die niet doorbetaald worden aan de kapper...
Dit is niet eens de belachelijkste heffing. Er is een stichting die rekeningen naar bedrijven stuurt, voor elke werknemer die eventueel illegaal muziek zou downloaden tijdens werktijd. Dus als baas moet je een bepaald bedrag per werknemer betalen, omdat die stichting er vanuit gaat dat alle werknemers illegaal muziek downlaoden, ook al hebben ze op het werk niet eens beschikking tot een pc. Leuk detail, het aantal werknemers waarvoor betaald moet worden wordt door die stichting geschat, het geschatte aantal werknemers is volgens die stichting meestal het dubbele van het werkelijke aantal werknemers. Wie niet op tijd betaald krijgt een laatste waarschuwing toegestuurd, waarin staat dat het te betalen bedrag na x dagen verhoogd wordt. Deze waarschuwingen worden toevallig allemaal verstuurd in de zomervakantie, als er niemand is :(

En zo zijn er nog meer instelligen, hier stond laatst een interessant stukje over in de Bizz.

Ik vind overigens al die heffingen onzin, de artiesten zien niets terug van al dit geld. Bovendien betlaen mensen die geen muziek kopiieren en downloaden ook onnodig mee aan deze heffingen. 8)7

[Reactie gewijzigd door jdm8 op 29 juli 2024 18:59]

Het is inderdaad te belachelijk voor woorden plus dat het ook nog eens frauduleuze praktijken in de hand werkt. Hoevaak zie je weer spookfacturen langskomen?
(Laatst zelfs 1 van de KvK Den Haag - Kantoor voor Klanten), niet dat de echte KvK een vage instantie is ;) .

Lees wat Buma overzichzelf zegt:
Er zijn mensen die muziek maken terwijl je nooit een geluid van ze zult horen: muziekauteurs. Zij zijn degenen die aan de wieg staan van het succes van de artiesten die hun werk uitvoeren. De muziek waarvan wij genieten is hun geestelijk eigendom. Net als anderen hebben zij recht op een vergoeding wanneer hun werk wordt gespeeld, gezongen of vastgelegd. Buma/Stemra zorgt daarvoor.

Hebben waar we daar al niet subsidies voor? Heeft onze weledele heer minister Plasterk zich niet kort geleden uitgesproken dat de entertainment industrie & cultuur instanties te makkelijk van subsidies uitgaat?
Ik heb niets tegen belastingen, ze horen bij een gezonde samenleving maar laat dit aub aan 1 instantie over: de belastingdienst. Alle heffingen van vage zichzelf instandhoudend stichtingen mogen wat mij betreft ondergeschoffeld worden.
Anoniem: 172410 @Floor24 december 2008 00:18
Lees wat Buma overzichzelf zegt:
Er zijn mensen die muziek maken terwijl je nooit een geluid van ze zult horen: muziekauteurs. Zij zijn degenen die aan de wieg staan van het succes van de artiesten die hun werk uitvoeren. De muziek waarvan wij genieten is hun geestelijk eigendom. Net als anderen hebben zij recht op een vergoeding wanneer hun werk wordt gespeeld, gezongen of vastgelegd. Buma/Stemra zorgt daarvoor.
Ik snap deze verklaring van Buma over zichzelf eerlijk gezegd ook niet echt. Ik ben een productontwerper. Dat betekent dat ik de rechten bezit over de dingen die ik ontwerp en in productie breng. In de woorden van de Buma: de producten waarvan jullie genieten zijn mijn geestelijk eigendom (diegene die ik ontworpen heb, tenminste).

Dat betekent inderdaad dat wanneer meneer X mijn wekker, kantoorstoel of aansteker wil produceren dat met mij op zal moeten nemen. Doet hij dat niet en brengt hij toch die producten in de handel dan breng ik het voor de rechter. Indien ik kan aantonen dat ik een en ander heb bedacht en daar niet voor betaald ben zal ik in het gelijk gesteld worden en zal ik gecompenseerd worden.
Wat de Buma nu in mijn ogen doet is mensen belasten voor iedere keer dat ze mijn kantoorstoel gebruiken. Als ik het dan zo bekijk is dit een volstrekt onzinnige belasting, want daar was bij aanschaf in eerste instantie al voor betaald. In het geval van muziek bij de aanschaf van cd's door de koper, in het geval van radio door het radiostation.
(Nu snap ik ook wel dat er maar een persoon tegelijk op een bureaustoel kan zitten en er meer mensen in een ruimte naar radio kunnen luisteren, maar in essentie maakt dat niet veel uit)

Treurige hier is dat waarschijnlijk volgens de wet de Buma het gelijk aan z'n zijde heeft. De rechter heeft alleen de mogelijkheid zich uit te spreken aan de kant de van welke partij de wet staat en niet of die wet wel zinnig of eerlijk is.

Edit: quote toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 172410 op 29 juli 2024 18:59]

Nouja jij hebt de SENA aan je zijde, en zo verdienen kunstenaars hun brood... publieke kunstwerken op de foto? Dokken. Ik kan het compleet vinden in je beredenatie zelf gebruik ik altijd de analogie van de architect en bouwvakker.
De SENA is nog erger dan de BUMA, vanwege de wettelijk opgelegde gedwongen winkelnering. By de BUMA kun je er als artiest nog vanafzien lid te worden (een arrogante alles-of-niets optie), krijg je niets, maar mogen ze ook niet voor je werken rekenen. De SENA heeft het voor elkaar dat naburige rechten altijd door haar mogen worden uitgebaat, zelfs als je als artiest die organisatie vervloekt. Dat heeft de wetgever die club maar alvast toegekend. Typisch een staaltje van door lobbyisten geschreven wetgeving, zonder noemenswaardige tegenlobby.

Ik roep iedereen op hierover te klagen bij de tweede kamer, zodat dit stukje ultra-paternalistische wetgeving van tafel gaat.
De gedachte van BUMA is dat, even jou kantoorstoel als voorbeeld nemen, ik jouw stoel gebruik om klanten naar mijn bedrijf te lokken (kom bij mij uw haar laten knippen want dan zit u in een echte Camacha) en ik dus over jouw rug geld verdien.
BUMA wil dat jij daarvoor ook geld ontvangt omdat ik (meer) klanten krijg dankzij jouw creativiteit.

En als je het zo uitlegt wordt het alleen maar duidleijker dat BUMA, ondanks dat ze misschien volgens de wet in hun gelijk staan, hun geld op een rare manier verdienen.

Worden ouders (makers) van mooie dochters (muziek) betaald voor het feit dat deze laatste bij autoshows bij een auto (kapsalon) staan en er mannen naar kijken?

Ik denk dat je ook kan argumenteren dat de kapsalon de muziek ten gehore brengt en daardoor klanten wellicht aanspoort om deze muziek te kopen.
De kapsalon zou in mijn ogen dan ook kosten in rekening moeten brengen voor het maken van reclame van een product.
Deze kapper zegt toch ook niet in advertenties:
Kom bij Kapper Aart, want daar hoor je mooie muziek van de radio!
Je verdient niet over mijn rug immers je moet eerst die stoel bij mij hebben gekocht :) En daar gaat het fout bij de Buma.
Ze zoeken gewoon een manier om 5 keer hetzelfde geld te innen. gaat helemaal nergens meer over :( ik stel voor de revolutie met deze meneer als leider :D
Anoniem: 269546 @jdm823 december 2008 21:02
Dat soort facturen kun je gewoon direct in het ronde archief flikkeren. Dan krijg nog een keer een brief, met ietsje dringerder taal en daarna hoor je er nooit meer iets van.
Dat is het probleem, de stichting waar ik het over had moet je wel degelijk betalen, net zoals deze arme kapper de Buma moet betalen. Hierom moet je goed kijken welke rekeningen je wel en niet hoeft te betalen. Uiteindelijk, na rechtspraken en veel moeite kun je onder veel van deze onzinnige heffingen uitkomen (zoals deze kapper nu probeert), maar in het algemeen is het voordeliger die paar honderd euro te betalen ipv. uren vol frustie te verspillen.

Als er toch heffingen ed. nodig zijn voor de artiesten, laat het dan een belansting zijn, geregeld door de overheid. En neit door allerlei ondoorzichtige stichtingen als de Buma en Brein ed.

:(
Wil je me alsjeblieft een mail of brief van die stichting sturen? Dit riekt naar oplichting, ik ken geen enkele wettelijke basis voor zo'n vordering. En op bizz.nl kan ik er niks over vinden.
Tegenwoordig komen ze ook van deze partij binnen: http://www.sena.nl/
waarom komt er nou nooit eens een onderzoek naar dit soort organisaties.
brein is ook maar een stichting... iedereen kan een stichting opzetten ..

iedereen denkt dat mensen zoals Buma en Brein altijd gelijk hebben.
Bij rechters krijgen ze nooit de voordeel van de twijfel, deze groote jongens hebben flinke leppels hangen in de pap... doe gewoon eens een onderzoek hoe rechtsgeldig deze jongens zijn want 80% heeft een mening dat het net zulke criminele zijn alleen dan in een net pak....

1x een goed onderzoek naar alle geld eisende stichtingen en organisaties.
en laat ze maar bewijzen dat ze doen wat ze zeggen.
Kunnen ze dit niet dan licentie intrekken voor geld innen ( als er uberhaubt al iets is van licenties.. want zou me nix verbazen dat veel organisaties gewoon geld innen waar ze geen recht op hebben en iedereen gewoon denkt dat een doodnormale zaak is om geld zomaar af te geven aan deze stichtingen. )

Als een jahova getuigen aan de deur komt flikkeren we de deur dicht.
en komt er iets als Buma je portomonee leeg schudden is deze kapper maar 1 van de weinige die in opstant komt...
Brein & BUMA zijn twee incarnaties van dezelfde maffiaclan (en ja dat is een groot woord, maar ze voldoen aan de definitie van het woord). Kijk maar eens naar het vestigingsadres.
Jammer dat hij tot aan een of ander onzinnig buitenlands hofje wil doorprocederen. Voor de rest niets dan lof voor deze vent! Ik hoop dat hij alsnog zijn gelijk haalt.
Je kan van Europa vinden wat je wil, maar in de werkelijkheid is het Europese Hof niet zomaar een onzinnig hofje. Het Europees Hof is het hoogste rechtsorgaan wat we kennen in Nederland (niet in alle zaken, maar wel op zaken waar er relevant Europees recht is). Wat veel mensen niet altijd beseffen is dat niet de Nederlandse Grondwet niet het hoogste in "rang" is maar Europese en andere Internationale verdragen voorrang hebben.

Ik heb helaas niet zo snel de uitspraak van de kantonrechter terug kunnen vinden op www.rechtspraak.nl. Zolang die nog niet beschikbaar is kunnen we eindeloze discussies houden of deze vent lof verdient, maar wat de juridische achtergrond is blijft nog even onduidelijk. Of het wel of niet terecht is dat er heffingen worden toegepast en of dat dubbel gebeurd etc, er is kennelijk wel ergens een wettelijke basis, dus ook en vooral een taak van onze volksvertegenwoordiging om hier op in te springen.

[Reactie gewijzigd door PolarBear op 29 juli 2024 18:59]

Het Europees Hof is het hoogste rechtsorgaan wat we kennen in Nederland (niet in alle zaken, maar wel op zaken waar er relevant Europees recht is).
n Nederland is het hoogste rechtsorgaan de Hoge Raad. Die is als enige orgaan bevoegd finale beslissingen te geven. PolarBear heeft inderdaad gelijk dat er een tweetal Europese Hoven is. Daarbij moet wel een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de Hoven waar hij naar verwijst:
- Het Europees Hof van Justitie te Luxemburg, dat een orgaan van de Europese Unie is, is bevoegd kennis te nemen van geschillen van Staten van de Unie en organen van de Unie maar kan daarnaast ook vonnissen in vragen die nationale rechters hebben met betrekking tot de uitleg van het Europese Recht. Als een nationale rechter een vraag heeft met betrekking tot het Europese Recht (het recht van de Europese Unie), dan is deze rechter verplicht die vraag voor te leggen aan het Hof van Justitie. Er staat niet automatisch na de Hoge Raad nog een gang naar het Hof van Justitie open.
- Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, gezeteld in Straatsburg. Dit is een orgaan van de Raad van Europa, niet van de Europese Unie. Zoals de naam van dit Hof al doet vermoeden is dit een Mensenrechtenhof. Daar kan een ieder wiens mensenrechten geschonden zijn een klacht indienen. Het Hof zal dan kijken of er inderdaad een schending is, en indien die aanwezig is ook de schendende Lidstaat veroordelen. Dit Hof is absoluut geen hogere instantie dan de Hoge Raad, hoewel een klacht pas ontvankelijk is als de nationale rechtsmiddelen zijn uitgeput.

Het Europese Hof, welke van de twee je dan ook bedoelt, is dus geen hoogste rechtsorgaan dat altijd toegankelijk is. Met name het Hof in Straatsburg kan geen nationale gerechtelijke beslissingen overrulen.

PolarBear heeft wel gelijk met zijn stelling dat de Nederlandse Grondwet niet het hoogste in rang is. Internationaal recht gaat inderdaad boven nationaal recht. Zie hiervoor artikelen 93 en 94 van de Grondwet. Het feit dat voor veel internationale regels geen internationale rechter beschikbaar is, impliceert dat de Nederlandse rechter wel rechtsmacht heeft op basis van deze regels te beslissen.

Hoewel ik niet precies weet hoe de situatie met de kapper in elkaar steekt, lijkt mij dat er niet echt een vraag is omtrent het Europese recht en dus een gang naar het Hof van Justitie niet logisch is. Daarnaast lijk mij, aan de hand van de mij bekende gegevens, dat er geen schending is van enig mensenrecht uit het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM, zie http://nl.wikisource.org/wiki/EVRM). Dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich over deze zaak zal buigen, lijkt mij dan ook niet groot.

Verder niets bedoeld als kritiek op PolarBear, maar meer als aanvullende en verdiepende informatie.
De kapper kan uiteindelijk wel naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens, als hij de complete Nederlandse rechtsgang heeft doorlopen. Dan wordt eerst gekeken of er gegronde reden is voor het aanbrengen van de zaak, zo ja wordt de zaak voorgelegd. Als het Hof uitspraak doet is deze van directe werking, ook binnen Nederland. Wederom uitvloeisel van het verdrag waar Nederland partij bij is.
Is het niet zo dat er nog geen internationaal recht is maar internationale verdragen die gesloten zijn waarin de landen hebben aangenomen dat bepaalde zaken in het nationaal recht worden opgenomen? Naar mijn idee is het dan wel degelijk zo dat verdragen die wettelijke zaken eisen die ongrondwettelijk zijn alsnog door de rechter kunnen worden verworpen...

Just my €0,02 ;) I'm not a lawyer :Y)
Wat veel mensen niet altijd beseffen is dat niet de Nederlandse Grondwet niet het hoogste in "rang" is maar Europese en andere Internationale verdragen voorrang hebben
Dit is niet correct. In de Nederlandse grondwet staat expliciet dat iets alleen tot wet in Nederland verheven kan worden als daarover gestemd is door de Staten Generaal. Dit houdt in dat een Europese wet enkelt en alleen wettig is in Nederland als een meerderheid van zowel de Eerste als de Tweede Kamer over die wet positief heeft gestemd. Indien dit niet gebeurt (is) dan is handhaving van een dergelijke wet in Nederland ongrondwettig en kan in principe de regering worden aangeklaagt wegens landverraad en de betrokken personen worden opgesloten voor een zeer lange tijd.

De grondwet is de hoogste wet in Nederland en daarin zijn geen provisies gemaakt voor het accepteren van wetten die in Europa worden opgelegt. Dit is juist een van de punten van het Europees verdrag (voormalige Europese grondwet), waarbij deze souvereiniteit wordt opgeheven en de grondwet dient te worden aangepast zodat besluiten vanuit Europe direct bij de lidstaten tot wet worden verheven.

[Reactie gewijzigd door afterburn op 29 juli 2024 18:59]

Jammer he, artikel 94 Gw stelt dat verdragen waar Nederland partij bij is boven de Nederlandse wet gaan. Alle Europese wetten zijn verdragen waar Nederland aan gebonden is.

Daarbovenop verwijs ik naar Van Gend & Loos en Costa/ENEL arrest voor directe werking van Europese "wetgeving" in de lidstaten. Richtlijnen moeten worden omgezet in Nederlandse wetgeving maar zijn bij niet tijdige invoering alsnog in werking en verordeningen zijn direct bij moment van invoering in werking.

Er zijn slechts bepaalde verdragen waarin het EG/EU verdrag excepties zijn gemaakt ter ratificatie. Dus volgende keer iets beter inlezen ;)
Volkenrechtelijke organisaties zoals vermeld in artikel 93 en 94 hebben betrekking op organisaties zoals de Verenigde Naties, NATO, enz. Voor een volledige lijst, zie hier.

Voor de duidelijkheid: de EC in zijn algemeenheid, het Europees Hof en de bestuurlijke organisaties van de EC vallen NIET onder volkenrechtelijke organisaties! En derhalve vallen wetten van de EC niet onder de uitzonderingen van artikel 92, 93, en 94 in de Nederlandse Grondwet.

Bepalingen zoals jij noemt bij niet tijdige invoering zijn dus per definitie ongrondwettig, en het Europees hof heeft geen zeggenschap over de Nederlandse Grondwet.

Verder is er met artikel 91 nog een uitzonderings clausule opgenomen waarbij verdragen die strijdig zijn met de Nederlandse Grondwet alleen goedgekeurd kunnen worden met 2/3 meerderheid van de eerste en tweede kamer.

De stelling dat Europese wetten voorrang hebben op de Nederlandse wetten en/of grondwet is dan ook pertinent onjuist.

Helaas wordt er in Nederland nog al eens misbruik gemaakt om naar Europa te wijzen als er iets impopulair wordt besloten. Men vergeet er dan gemakshalve bij te vermelden dat indien een Europese wet niet bekrachtigd wordt door de Staten Generaal, deze wet niet van toepassing is op en niet geldig is in Nederland. Het is dus ten alle tijden een beslissing van de Nederlandse regering, en niet van Europa.

[Reactie gewijzigd door afterburn op 29 juli 2024 18:59]

De grondwet is de hoogste wet in Nederland en daarin zijn geen provisies gemaakt voor het accepteren van wetten die in Europa worden opgelegt.
Dat is er wel, namelijk artikel 93 van de grondwet. Hierin staat dat verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties wettig zijn binnen Nederland. Artikel 94 gaat verder door zeggen dat Nederlandse wetten ongeldig zijn als zij in strijd met een verdrag zijn.
Volgens mij had Femke Halsema laatst een amendement ingediend om hier verandering in te brengen :) d.w.z Nieuwe wetten e.d WEL toetsbaar aan de grondwet maken.
(we gaan een stukje off-topic)

Nee, dat is een heel ander verhaal. Dat gaat er om of Nederlandse rechters wetten mogen toetsen aan de grondwet, zoals beschreven in artikel 120.
De rechter treedt niet in de beoordeling van de grondwettigheid van wetten en verdragen.
Maar de rechter mag wel toetsen aan internationale verdragen (waaronder ook Europese wet en regelgeving). Het ironische is dat veel grondrechten die in de grondwet zijn opgenomen in bijvoorbeeld het EVRM beter en uitgebreider zijn vastgelegd. Wat dat betreft heet de rechter al voldoende middelen, het enige waarvoor een dergelijke toetsing nuttig kan zijn is om direct na goedkeuring van de wet door de Eerste Kamer de wet te toetsen (proefprocessen etc). Op die manier kan worden voorkomen dat Nederland jaren later word teruggevloten door het Europese Hof. Maar dat is ook een taak van de Eerste Kamer.

Overigens moet er nogmaals over de grondwetswijziging van Halsema moeten worden gestemd door een gezamenlijke vergadering van de kamers van de Staten Generaal. Dat na ontbinding van de Tweede Kamer der Staten Generaal (de volgende verkiezing). Nederland kent overigens geen amendementen op de grondwet zoals in de VS, de grondwet zal worden gewijzigd.

[Reactie gewijzigd door PolarBear op 29 juli 2024 18:59]

De Nederlandse grondwet kent anders een veel uitgebreider anti-discriminatie beginsel dan de versie in de EVRM is opgenomen. Volgens onze grondwet mag je niemand discrimineren en volgens het verdrag mogen bepaalde groepen niet gedriscrimineerd worden. Juist om dat het gaat om een verdrag worden er concessies gedaan en dat leid vaak tot bepalingen die minder ver gaan, maar wel breder gedragen worden.
Ik hoop eerder dat je bedoeld "jammer dat hij tot een of ander hofje MOET doorprocederen". Het is natuurlijk te triest voor woorden dat dit zo gaat.
Hetzelfde als dat (wat is het 2 jaar geleden) er een kopieervergoeding betaald diende te worden door ondernemers. Ze werden gewoon aangeschreven dat ze even bedrag x moesten overmaken wegens kopieerheffing. terwijl sommige bedrijven niet eens een kopieerapparaat (nodig) hebben!!
Het wordt steeds gekker hier om geld binnen te harken door private stichtingen |:(

PS:
Het Europese hof is het hoogst haalbare voor iedereen die een rechtszaak voert!
Dus de kapper staat voor de rechter dus te beweren dat de achtergrond muziek in zijn zaak niet bijdraagt aan de sfeer (zoals tijdens de kerstadgen)?

Wat betreft de cd heffing, dat betreft de THUISkopie regeling. Die regeling stelt dat jij een kopie mag maken voor PRIVE gebruik. De CD vervolgens opzetten in de kapperszaak kun je toch wel heel erg moeilijk onder de noemen prive gebruik scharen.

Wat betreft de verandering van betaling per nummer of per vierkante meter lijkt mij een goede. Voorheen moest je bijhouden hoeveel nummer je ten gehoren (CD of radio maakt geen verschil) brengt. Kun je dergelijke playlist niet overleggen, dan maken ze een schatting.

Nu betaal je een vaste heffing op basis van het vloeroppervlakte. Bedrijven moeten toch ook afvalstoffen heffing betalen, ondanks dat de gemeente voor (winkel) bedrijven het vuil niet ophaalt?

En zoals gezegd: Door het draaien van muziek in de zaak hebben klanten een fijnere beleving dan als er geen muziek zou zijn en draagt de muziek dus indirect wel degelijk bij aan de omzet.

Doorvechten tot het europese hof zal weinig uitrichten, want die kijken alleen naar het feit of de uitspraak in lijn is met Nederlandse danwel Europese wetgeving. En wees nou eerlijk: In Nederland hebben wij een zeer goede auteurswet. De Europese wet staat in elk geval geen thuiskopie toe.
Je begrijpt dat dit ook voor doodnormale radio geldt?

Wat een bullshit is dit toch, de klanten komen toch wel hoor. Het is toch van de zotte dat je moet betalen voor het afspelen van muziek die de klanten in principe ook thuis, of in de auto, of misschien op hun mp3-speler (met radiofunctie) kunnen horen. De royalties zijn al betaald door de radiostations!!! Wat de buma-stemra probeert te doen door het afpersen van ondernemers is dus dubbelop en gewoon pure diefstal.

M'n ouders hebben een eigen zaak, ze werken echt keihard voor hun zuurverdiende centjes (veel mensen beseffen niet wat ondernemers te verduren krijgen van die 1001 (semi) overheidsinstanties die geld van ze proberen te trekken). M'n moeder helpt vooral klanten. Ze is een zachtaardig en lief persoon die altijd bereid is mensen te helpen, maar die gastjes die langskomen van de buma/stemra kan ze echt wel SCHIETEN. Ze zet ze ook gewoon de winkel uit en belt de politie als ze niet vrijwillig vertrekken.

Ze heeft het nu zo voor elkaar dat het personeel voor haar pleit en mocht er weer zo'n kerel langskomen dan zegt het personeel gewoon dat de radio van hen is. Op die manier is het namelijk wel weer toegestaan en kunnen ze je als ondernemer niets maken.

Ik vind het diep triest dat rechters niet inzien wat voor piraten die buma/stemra zelf eigenlijk wel niet zijn.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 29 juli 2024 18:59]

Wat betreft de cd heffing, dat betreft de THUISkopie regeling. Die regeling stelt dat jij een kopie mag maken voor PRIVE gebruik. De CD vervolgens opzetten in de kapperszaak kun je toch wel heel erg moeilijk onder de noemen prive gebruik scharen.
Dit wordt bij de aanschaf van lege media al betaald. Als je er vervolgens een abck-up op brandt van je administratie of weet ik wat wat van jezelf is, betaal je wel voor de kopieerheffing. Dit is een beetje krom aan het systeem.
Ik weet dat ik me doorgaans nogal erger aan de slechte muziek die bij kappers/watvoorzaakdanook gedraaid wordt, dus dat zal voor mij zeker geen reden zijn om erheen te gaan.

'Waarom ga je naar kapper X?'
'Ja, ze knippen dan wel beroerd, maar ze draaien wel leuke muziek...'

slaat toch nergens op?

Ik ga naar een kapper omdat ik daar goede ervaringen met het resultaat heb en omdat de prijs acceptabel is, niet omdat ik er een kopje koffie bij krijg(wat ik overigens wel kan waarderen, maar dit zou nooit meespelen in mijn keuze voor een bepaalde kapper) of omdat ze muziek draaien.

Conclusie: de muziek is er alleen ten bate van de werknemers. In die zin zou er misschien nog iets voor te zeggen zijn dat hun motivatie stijgt door toegenomen arbeidsvreugd met dank aan de muziek, waardoor ze sneller en/of beter knippen waardoor ze meer klanten kunnen helpen en meer klanten terugkomen omdat het resultaat beter is. Het zal waarschijnlijk een ontzettend marginaal verschil zijn, maar vooruit.
> Wat betreft de cd heffing, dat betreft de THUISkopie regeling. Die regeling stelt dat jij een kopie mag maken voor PRIVE gebruik.

Fout. Die regeling zorgt dat je betaalt OMDAT je een kopie zou KUNNEN maken.
Dat je een kopie mag maken wordt geregeld door de Auteurswet.

Dat hij de radio aan heeft wil overigens niet zeggen dat hij ook kopieen maakt.
Het is gewoon winstbejag van Buma
@Niemand_Anders:
Diep treurig dat u omhoog gemod bent bij 't verdedigen van die afpersingsmaffia.
U zou er zo kunnen werken (als ze nog een medewerker erbij zouden willen).
En zoals gezegd: Door het draaien van muziek in de zaak hebben klanten een fijnere beleving dan als er geen muziek zou zijn.
Flikker toch op. Alsof de BUMA mag bepalen wat de klanten wel of niet mooie muziek vinden. Alsof mensen die genkipt worden vrijwillig 10 minuten per uur naar die vreselijke reclame op de radio willen luisteren. En de arrogantie dat de klanten dat zouden willen!
En nu heb ik persoonlijk dan toevallig niks tegen de muziek van Britney Spears maar als ik zeg dat mensen in een kapperszaak verplicht naar Britney Spears-muziek moeten luisteren (of ander muziek die veel geplugd wordt) hoor je vast velen roepen dat ze daar een kotshekel aan hebben (dus u begrijpt wat ik bedoel met dit voorbeeld).

De BUMA doet hier gewoon precies 't zelfde als de RIAA: klanten zich van zich vervreemden en erger nog: ook van de artiesten. Artiesten hebben vaak geen enkel benul van de technologische stand van zaken van de markt, maar hun vertegenwoordigers (zoals de RIAA en de BUMA) zouden onderhand toch beter moeten weten. Met de rechters is 't trouwens niet veel anders: die hebben ook vaak geen benul van techniek en redelijkheid. En bedrijven afpersen omdat ze een radio afspelen is in geen enkel opzicht ook maar in de verste verte redelijk.

Trouwens, iedereen luistert toch muziek? In de auto, op 't werk of thuis. 'T is nooit stil. Waarom zou er opeens extra moeten worden betaald als de muziek die je hoort toevallig in een winkel is i.p.v. thuis of elders? Kolder. En wat nu als de klant zijn CD'tje meeneemt en dat bij die kapper af laat spelen? Moet de klant dan opeens bijbetalen (aan de BUMA) omdat ie z'n muziek aan de kapper of andere klanten laat horen? Sodemieter toch op.

Ik koop graag zo nu en dan een CD als 't mooie muziek is, maar je zou bijna OMDAT de RIAA en de BUMA zo hardnekkig negatief en dieverig en out-of-this-time en out-of-this-world zijn, helemaal geen CD's meer willen kopen OMDAT je DIE mensen (dus de RIAA en BUMA en consorten) geen CENT gunt.
Ik geef 100x liever 10 euro aan een goede artiest dan dat ik één cent aan die grijpstuivers zou moeten geven.

Dit is mijn visie:
1. Muziek delen zorgt voor meer verkopen, simpelweg omdat je met meer muziek in aanraking komt. (Natuurlijk heb je altijd gasten die weinig of niks willen uitgeven voor muziek, maar dat had je vroeger net zo goed. En wat je vroeger NIET had: allerlei nieuwe producten die OOk tijd en geld kosten: game-consoles, mobieltjes, computers, etc. De concurrentie voor 't afpakken van centjes van de consument is gewoon groter geworden, that's it.)
2. De BUMA en RIAA en consorten stoten de klanten alleen maar af - da's de enige manier waarop ze in 't nieuws komen.
Mijn conclusie: de BUMA en RIAA behartigen de belangen van de artiesten helemaal niet - ze behartigen alleen hun eigen portomonnee.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 29 juli 2024 18:59]

Als je op die steiger een radio aanhebt en je bent geen particulier, dan denk ik dat je onder de huidige regels al zomaar eens heffingsplichtig zou kunnen zijn...
Sterker nog; als die muziek te horen is door voorbijgangers ben je onder de nieuwe regels als ik het goed begrepen heb zelfs aan het uitzenden. Je reinste lariekoek...
Voor een onzinnig buitenlands hofje is het Europees hof anders hoger dan ons eigen 'hoogste hofje'. En inderdaad, niets dan lof. Deze heffingen zijn soms zelfs vijfdubbel (en bij de rechtmatige ontvanger komt het toch niet terecht), en belachelijk onduidelijk voor een kleine ondernemer; aan daadwerkelijk ondernemen komt hij door de wildgroei een regelgeving en heffingen niet meer toe.
*kuch*
"buitelands hofje"? Ik hoop dat je dat grappig bedoelt....
Dom om door te procederen, want hij heeft geen schijn van kans.

Vergoeding voor het draaien van muziek zijn doodnormaal. Kijk en luistergeld noemen we dat. Werd vroeger ook van iedere burger apart gevraagd, maar gaat nu centraal vanwege efficientie.

Het bedrag is ook helemaal niet hoog. Hier in Duitsland betaalt ieder huishouden ditzelfde bedrag aan kijk en luister geld (GEZ) voor het hebben van een radio.
Hij moet dus gewoon niet zitten zeuren. Hij mag blij zijn dat het zo laag is in Nederland!!

Als de winkeliers dit anders willen, dan moeten ze maar lobbyen. Maar tot die tijd, moet je gewoon de regels volgen.
Ok, dus dat 'kijk en luistergeld' betaalt hij al...
Dus waarom zou hij dat nog een keer moeten betalen...

En je noemt het wel laag, maar volgens mij valt dat nog best wel tegen...
Fout, dit is geen kijk- en luistergeld, dit is een toeslag daarop.
Tweakers.Net maak een Paypal of giro rekening open, voor deze man zodat iedereen een euro kan storten om zo de kosten te betalen van deze strafzaak...

als ik geld kan storten krijgt hij zo van mij 5 euro.
als we dit met ze alle doen om zo van die achtelijke organisatie op te laten doeken.

trouwens BUMA heeft alleen recht om te innen op Nederlandse muziek !!


auteursrechtenorganisaties in Duitsland en Groot-Brittannië hebben inmiddels al een samenwerkingsverband opgericht, en beschikken inmiddels over de exclusieve rechten om voor heel Europa de online en mobiele rechten van EMI Music Publishing te vertegenwoordigen. Buma voorspelt dat de groep van drie tot vier grote organisaties op termijn zo'n zestig tot zeventig procent van de totale omzet naar zich toe zal trekken. Kleinere incasso-organisaties zullen fors aan inkomsten verliezen.


Hoe zit het trouwens met openbaar maken van de boeken zodat netjes aangetoont wordt dat IEDERE muziekant / tekstschrijver betaald word !!!!

http://webwereld.nl/ref/newsletter/51916
voor de bron..

zelfde als stichting (geen) Brein.... wel innen niet uitbetalen.
En zo te lezen mag brein dus niet innen over Emi Music.. okee stel ik luister 538.
hoe weet ik waar wat gedraait wordt... valt deze onder emi of onder sony.. oh verrekt dit is andre van duim, dan zal ik 2 cent overmaken per kubieke meter aan Stemra..

vroeger betaalde je kijk en luistergeld... en winkels betaalde een simpele vergoeding.
Nu Buma Stemra flinke inkomsten misloopt door 4dubbele heffingen op cd`s ..
proberen ze zo maar de zakken te vullen...

Dus allemaal ff 1 euro storten... dan dikke rechtzaak ... eenmalig een oprot premie voor Buma .. ( die wel weer belast moet worden met 40% inkomsten belasting ) en dan vlag uithangen
idd het zou mooi zijn als tweakers.net een actie opzet om deze man te steunen.
Al die berichten over de onzin van deze heffingsmaffia, hier moet iets aan gedaan worden.
Vrijschrift heeft nog wat documentjes staan ook wat betreft reprorecht etc. Het complete auteursrechten model moet grondig op de schop. Dat is iedereen wel duidelijk.
Paypal
Steunen is goed maar Paypal vangt 10% dus als je €10.000 inzamelt ontvangt Paypal al €1.000. Ik vind 10% nogal asociaal hoog.
Trouwens BUMA heeft alleen recht om te innen op Nederlandse muziek !!
Niet volgens de BUMA zelf (uit de FAQ):
"Moet ik ook rechten betalen als ik buitenlandse muziek gebruik?
Ja. Als gevolg van het zogeheten ‘wederkerigheidscontract’ met buitenlandse zustersorganisaties ontvangen ook buitenlandse muziekauteurs vergoedingen uit Nederland.


Niet dat ik 't met die BUMA eens ben, natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 29 juli 2024 18:59]

Kom op, laten we nu eens heel eerlijk en onomwonden bekijken hoe scheef het allemaal zit:

Ik componeer en speel zelf muziek. Om dat veilig te stellen, moet ik dat op een cd branden. Maar daar komt het eerste hekele punt al: over die cd betaal ik kopieerheffing en dat is nog niet eens voor verspreiding maar puur als backup. Nu wil men één van mijn muziekstukken voor een tv-programma. Dus ik brand een nieuwe cd (wederom kopieerheffing) en stuur die aangetekend naar mezelf om op die manier een datumstempel te krijgen voor eventuele auteursrechten. Deze cd gaat na ontvangst in een kluis.

Om mijn muziekstuk te kunnen overhandigen, moet ik dat ook weer op een cd zetten (wederom kopieerheffing). Na dat overhandigen ontvang ik wel een afgesproken bedrag, maar van die kopieerheffing (die ik inmiddels al drie keer heb betaald) zie ik niks terug aan royalties of op welke andere manier dan ook.

En dat is gewoon het kromme, ingesteld door onder andere Stichting De Thuiskopie, BREIN en consorten. Als klapstuk komt BUMA/Stemra ook nog eens met een heffing om de hoek krijgen, en als artiest krijg ik daar geen rode cent van. En dan zeg ik, zowwel als consument als artiest: daar klopt geen ruk van.
Je zou een dergelijk verhaal eens naar de Tweede Kamer moeten sturen. Deze dames en heren gaan namelijk akkoord met dit soort heffingen in de overtuiging dat ze iets goeds doen.

De praktijk is echter dat private organisaties onder het mom van auteursrechten op deze wijze belasting kunnen innen. Toezicht op deze clubs is er nauwlijks. Niemand weet waar het geld heen gaat.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 29 juli 2024 18:59]

Van dichtbij weet ik dat de PvdA fractie dat helemaal niet denkt. Sterker nog 'deze taferelen moesten in het onderwijs zeker voorkomen worden' (reden waarom Wikiwijs in eerste instantie direct PD is gemaakt)
Anoniem: 80487 @MikeyV24 december 2008 00:50
Je eerste punt is wat mij betreft al meer dan voldoende argument om heel die kopierheffing af te schaffen of op zijn minst aan te passen.
Vroeger ging ik voor een datumstempel gewoon naar het postkantoor, liet het frankeren en stempelen aan het loket en nam de enveloppe weer mee. Het hoefde tenslotte niet waarlijk door een postbode gebracht te worden.

De paar kwartjes kopieerheffing kun je wellicht terugverdienen met de betreffende opdracht. De tijd die dat hele circus in beslag neemt is echter duurder.
Anoniem: 273970 24 december 2008 01:05
Enige tijd geleden kregen wij hier ook zo'n brief van die boevenclub. In het kort heb ik hen ongeveer de volgende brief gestuurd, komt op het volgende neer min of meer:

Aangezien uit de statuten van de stichting duidelijk op te maken is dat de gelden die geint worden ten bate van de rechthebbenden zijn, te weten de artiesten en tussenschakels waaronder de buma/stemra danwel Stichting Thuiskopie/BREIN NIET valt (vallen), en er op dit moment verschillende zaken lopen tegen o.a. Stichting Thuiskopie aangezien er aantoonbaar nog geen dubbeltje bij de rechthebbenden terecht is gekomen, is het na al deze jaren niet meer dan redelijk aan te nemen dat de betreffende organisaties hun zaakjes niet op orde hebben. Om deze reden houden wij het geld dat voor de rechthebbenden is bedoeld in ons eigen beheer totdat de verschillende stichtingen hun organisatie en praktische/daadwerkelijke uitvoering op orde hebben en aan kunnen en willen tonen dat het gros van de geinde bedragen ook daadwerkelijk bij de rechthebbende (rechts)personen terecht is gekomen. Zij zijn dit verplicht onder de noemer Openbaarheid van Bestuur.

Ik heb nog nietsvan ze gehoord. En arnoud engelfried kan zich hier helemaal in vastbijten volgens mij want alle bedrijven hebben ermee te maken en particulieren ook. Deze stichtingen bestaan nu al jaren maar bv stichting thuiskopie weet niet waar ze met het geld heen moeten, ander dan hun eigen zak. En dat is niet de bedoeling van het beschermen van de belangen van de rechthebben van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Arnoud, bindt voor ons de strijd aan samen met de man uit dit artikel svp :-)

Nederland zou je dankbaar zijn en met een beetje geluk de rest van de wereld ook. Volgens mij zijn deze stichtingen op meerdere vlakken in gebreke, hoe dat juridisch zit weet ik niet precies, maar dat er iets al heel lang heel erg fout zit dat kan elke gladiool ruiken. Het feit dat de heren hun terreur uit blijven voeren zonder de daad bij het woord te voegen vraagt m.i. om een ouderwets potje kielhalen, maar het schijnt dat dat al enige tijd, vreemd genoeg, verboden is?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 273970 op 29 juli 2024 18:59]

Stichting Thuiskopie/BREIN/BUMA zijn stichtingen die *niet* onder de wet openbaarheid bestuur vallen. Was het maar waar, dan waren ze al lang via de bestuursrechter tot goed functioneren gedwongen.
Volgens mij hebben ze toch echt via attributie bevoegdheid gekregen, dus is nog wel robbertje over te vechten denk ik...
Het is toch te gek voor woorden: al die klanten van deze kapper mogen individueel de radio gewoon aanzetten, en de kapper zelf zelf mag ook de radio aanzetten voor zichzelf. Als ie de radio echter aanheeft in zijn zaak waarin dus hoogstens mensen zitten die er normaal gratis en legaal naar mogen luisteren, dan moet er ineens geld voor betaald worden om het legaal te maken? Vreemde wetten, en terecht dat deze man zich hier tegen verzet.
Volgens mij moet deze beste man gewoon vragen of een klant van hem de radio aanzet, dan mag het volgens mij namelijk wel (de wet verbied mij ook niet om mijn draagbare radio -terwijl die aan staat- mee naar de kapper te nemen, en tevens gebiedt de wet mij niet om daarvoor een bedrag af te staan).

Overigens, laat het duidelijk zijn dat ik achter deze kapper sta; maar ik moet wel kwijt dat als zijn beredenering overeenkomstig het artikel is, ik als rechter hem ook niet in het gelijk zou stellen. Hier zou ie eventjes aan moeten werken ;)
het Europees Hof
... voor de rechten van de mens. Succes. 8)7

Argumenten zoals dat je dubbel betaald via belastingen en dat hij heffing betaald over schijfjes waar hij eigen materiaal op zet gaan je niet veel helpen bij een rechtszaak. Dit is imho iets dat door de politiek moet worden opgelost. Ik vind ook dat die kapper een punt heeft, maar hij kan simpelweg zijn gelijk niet in een rechtszaak halen. De rechter is er niet om te beoordelen of regelgeving wel eerlijk is, daar hebben we de politiek voor.
De rechter heeft wel degelijk het recht om te beslissen of regelgeving eerlijk is. Anders kun je het politieke stelsel wel doorgeven aan een dictator.

De politieker maakt de wetten
De rechter toetst en interpreteert de wetten
De politie voert de wetten uit

Als de politieker de wet kan maken, interpreteren en toetsen dan heb je geen rechter meer nodig.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 29 juli 2024 18:59]

Dit heeft anders niets te maken met interpretatie, kijk even naar de argumentatie van die kapper. Hij vind het bijvoorbeeld niet eerlijk dat hij heffing betaald voor schijfjes waar eigen materiaal op komt. Heel specifiek hij vind een wet niet eerlijk. Dan valt er niets meer te interpreteren, dan wil hij gewoon een andere wet.

Wat jij bedoelt is dat rechters wetten die niet van de 2e kamer afkomstig zijn mogen beoordelen op rechtmatigheid. Het betreft hier altijd de vraag of een orgaan dat die regels heeft gemaakt teveel ruimte neemt of dat er een bevoegdheidsverlenende norm niet in orde is.

het is trouwens politicus/politici ipv politieker

[Reactie gewijzigd door doeternietoe op 29 juli 2024 18:59]

Wel EVRM, toetst handelen van rechters ofwel de overheid aan Europese verdragen. En er is zelfs iets voor te zeggen dat BUMA een overheidsinstelling is daar ze wel alle trekjes ervan hebben als in de Algemene wet bestuursrecht.
Wel EVRM, toetst handelen van rechters ofwel de overheid aan Europese verdragen.
Het is een mensenrechtenverdrag en de bijbehorende protocollen waar aan getoetst wordt. Niet zomaar alle Europese verdragen.

En je bedoelt waarschijnlijk te zeggen dat de BUMA een bestuursorgaan is, zoals bedoeld in art 1:1 AWB. Dat is in dit geval in het geheel niet relevant. Zijn zaak is beoordeeld en afgewezen bij een kantonrechter( =burgerlijk). Als hij een beroep deed op een besluit van een bestuursorgaan(1:3 AWB) dan zou zijn zaak zijn voorgekomen bij een administratieve rechter. De kantonrechter had de zaak dan onontvankelijk moeten verklaren. De burgerlijke rechter heeft inhoudelijk geoordeeld, dus is dat niet relevant.
Mijn argument was niet of het wel of niet zo was in dit geval, mijn stelling is dat dit voor mij als grijs gebied geld als het op bestuursorgaan zijn aan komt. Zelfs organen die niet expliciet een bestuursorgaan zijn kunnen op grond van hun bevoegdheden alsnog als een dergelijk orgaan gekwalificeerd worden. Of er in casu verwezen had moeten worden is een procedurele kwestie, niet inhoudelijk.
Hij moet naar het Hof van Justitie, dit is geen mensenrechtenzaak.
Als iemand het over het Europees Hof heeft dan maak ik de zin af met "voor de rechten van de mens". Ik vind het niet zo voor de hand liggend om er dan ineens Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen van te maken. Want zo heet het in werkelijkheid.

Het Hof van Justitie gaat trouwens over de vraag of staten de inhoud van de verschillende EG-verdragen correct uitleggen. Weet jij welk EG-verdrag in het geding is? Ik niet.
Wie zegt er dat hij de radio aanzet voor de muziek? Misschien gaat het hem wel om de nieuwsberichten en niet de muziek. Straks komt het ANP ook nog met een heffing voor het beluisteren van nieuwsberichten, de ANWB voor de fileberichten, de STER voor het beluisteren van reclame, de KLPD vanwege de flitsberichten waardoor ze inkomsten mislopen en gecompenseerd moeten worden. Sterker nog, het is maar de vraag of je de huidige zendtijdvulling die je op veel zenders tegenkomt nog muziek kan noemen.

Als je nou zelf een batterij aan liedjes selecteert om af te spelen dan vind ik het logisch dat je daar als ondernemer aan mee moet betalen. De rechten waarvoor je betaalt bij aanschaf van een cd zijn voor het afspelen binnen huiselijke kring en ik snap dat je zaak dat niet is. De radio is echter een heel ander verhaal. Het feit dat de platenmaatschappijen al geld vangen voor de zendtijd vind ik al meer dan voldoende compensatie.

Verder voegt die Buma niet bepaald zelf veel waarde toe. Laat die zich maar eens nuttig maken door eens in een kapperszaak mee te draaien.

[Reactie gewijzigd door PHiXioN op 29 juli 2024 18:59]

Goed idee, Radio 1 of zo is toch enkel nieuws? Laat de rechter daar maar eens naar kijken :)

Of open-source muziek laten spelen (Creative Commons) daar heeft Buma geen rechten op
Een collega van me luistert regelmatig radio 1 en die zender zend idd een hoop bladiebla uit maar tussendoor ook wel eens muziek. Wil je echt de hele dag geleuter aan je kop, afstemmen naar BNR. Als je die tenminste kunt ontvangen :)
BNR draait ook muziek hoor.. Altijd 3 minuten voor het ANP nieuwsbericht begint (om het uur)..

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 29 juli 2024 18:59]

Weet iemand of je voor (oude) klassieke muziek ook moet betalen?
(de componist is vaak al 200 jaar dood)
en mag SENA dan nog wel een bedrag innnen voor het (bv) Roemeense orkest dat de uitvoering doet?
Elvis is ook dood, maar verdient nog steeds :D

Dus denk van wel ja!
Weet iemand of je voor (oude) klassieke muziek ook moet betalen?
Tot 70 jaar na de dood.
Echter er werken maar liefst 200 mensen bij de BUMA, dus er gaat sowieso zeer veel geld verloren voordat er uitbetaald kan worden aan artiesten. Als er dan toch zo'n onnozele heffing moet zijn, regel dat dan gewoon landelijk en stop 't bij een andere heffing in ofzo. Scheelt miljoenen aan BUMA-verspilling.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 29 juli 2024 18:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.