Een rechter heeft metaalbedrijf Suplacon veroordeeld tot het betalen van een vergoeding aan rechtenorganisatie Buma. Suplacon is volgens de rechter royalty's verschuldigd voor werknemers die naar hun iPod luisteren. Suplacon wil in beroep.
De Buma en plaatbewerkingsbedrijf Suplacon uit Emmeloord voerden een rechtszaak over een radio die in een bedrijfshal stond opgesteld. De radio, die volgens Suplacon voornamelijk werd gebruikt om nieuwsberichten te beluisteren, zou volgens de Buma ook gebruikt worden om muziek af te spelen. Elk bedrijf dat achtergrondmuziek voor zijn werknemers laat horen, is al jarenlang verplicht om daarvoor een vergoeding aan de Buma af te dragen.
De rechter bepaalde in zijn uitspraak opmerkelijk genoeg dat het niet uitmaakt op welke manier werknemers hun muziek beluisteren: "Suplacon heeft verklaard dat haar medewerkers tijdens het werk naar de radio c.q. muziek mogen luisteren. Omdat niet iedereen van dezelfde muziek houdt, zijn er medewerkers die via een i-Pod (sic - red.) of via hun telefoon naar muziek luisteren." Als de werkgever het beluisteren van muziek toestaat om personeel tevreden te houden, is het afspelen van muziek op de werkvloer in elke vorm onderhevig aan de Auteurswet, zegt de rechter. "Immers, tevreden werknemers werken harder. Er is dan ook sprake van een openbaarmaking van muziek in de zin van artikel 12 van de Auteurswet". De Zwolse rechtbank veroordeelde Suplacon daarom tot betaling van vijfhonderd euro aan de Buma.
Ict-jurist Arnoud Engelfriet noemt het vonnis 'van de pot gerukt'. "Ik hoop dat Suplacon bezwaar maakt en dat dit oordeel van de rechter snel van tafel verdwijnt. Dit slaat echt helemaal nergens op." De juridische waarde van deze uitspraak is volgens Engelfriet dan ook nihil. Ook advocaat Lex Bruinhof van Wierenga Advocaten kan zich niet in dit vonnis vinden. "Werkgevers opgelet! U kunt maar beter onmiddellijk een algeheel iPod-verbod onder uw personeel uitvaardigen", schrijft Bruinhof. "Hier wordt het openbaarmakingsbegrip naar mijn mening ruim voorbij de uiterste rek opgerekt. En dus breekt het. Ik betwijfel dan ook ten zeerste of deze uitspraak een hoger beroep gaat doorstaan."
Update, 17:17: Suplacon gaat met brancheorganisatie FME overleggen over het aantekenen van hoger beroep, zegt directeur Jellard Koers tegen Tweakers.net: "Ik zag het eerst niet zitten, omdat het een slepende zaak zal worden. Maar nu de juristen in het Tweakers.net-artikel zeggen dat ik veel kans maak, wil ik het wel proberen." Zijn werknemers mogen ondertussen nog altijd naar hun iPod of mobiele telefoon luisteren. "Dat vind ik een privé-zaak, dat wil ik niet verbieden. Dat ik daarvoor zou moeten betalen, vind ik belachelijk."