De Europese Commissie wil met nieuwe regelgeving een einde maken aan de monopolies die organisaties voor de inning van muziekauteursrechten, zoals Buma/Stemra, momenteel in EU-landen bezitten.
Momenteel kan iedere inningsorganisatie alleen licenties uitgeven voor de verkoop van muziek in het land waar de organisatie zelf werkzaam is. Een onlinemuziekwinkel die in de hele EU zaken wil doen, zal dus met auteursrechtenorganisaties in alle landen afzonderlijk overeenkomsten moeten sluiten. De EC wil het mogelijk maken dat iedere organisatie licenties voor de hele EU kan uitgeven, waardoor het voor afnemers van auteursrechten makkelijker wordt om in heel Europa zaken te doen.
Ook auteurs zullen voortaan de keus moeten krijgen door welke organisatie zij hun rechten laten innen. De bepalingen die verbieden dat een auteur overstapt naar een andere inningsorganisatie zullen moeten verdwijnen. De bestaande bilaterale overeenkomsten tussen de verschillende organisaties kunnen overigens in stand blijven. De nieuwe regeling vloeit voort uit een onderzoek dat de EC instelde na klachten van het omroepbedrijf RTL en de Britse muziekwinkel Music Choice.
De auteursrechtenorganisaties zijn niet erg gelukkig met de nieuwe regeling. Hoewel Buma/Stemra in een verklaring het besluit zegt te ondersteunen, waarschuwt de organisatie wel voor oneerlijke concurrentie. "De beschikking is een logische en voorspelbare aanpassing in de huidige spelregels", aldus Cees van Rij, directeur Juridische Zaken en New Business Development bij Buma/Stemra. "Het besluit impliceert echter niet dat muziekauteursrechtenorganisaties alle onderlinge samenwerkingsverbanden moeten opzeggen. Bestaande regelingen kunnen en zullen naar alle waarschijnlijkheid blijven voortbestaan. De beschikking zal niet automatisch felle concurrentie tot gevolg hebben ten koste van de inkomsten van rechthebbenden zoals sommige commentatoren voorspellen."
Buma/Stemra zegt dat de nieuwe regels de ontstane monopolieposities van de grote 'concurrentievervalsende muziekkolossen' niet ongedaan maakt. De organisatie heeft daarom een antitrustklacht ingediend bij de EC tegen Celas, een bedrijf dat op Europees niveau de online en mobiele licenties voor het EMI-repertoire afhandelt.
Ook de Internationale Vereniging van Organisaties van Auteurs en Componisten is volgens Ars Technica niet blij met het EC-besluit. Dit omdat de maatregel zou leiden tot 'een desastreuze vermindering van artistieke scheppingen, culturele diversiteit en inkomens van artiesten'. Eurocommissaris voor de mededinging Neelie Kroes verklaarde overigens dat de af te dragen bedragen niet verminderen.