Reparatie LHC gaat minimaal tot eind juni duren

De reparatie van de LHC gaat volgens Cern langer duren dan eerder werd verwacht. De prognose is dat de deeltjesversneller pas eind juni 2009 weer kan worden opgestart.

De deeltjesversneller werd op 19 september, negen dagen na ingebruikname, stilgelegd omdat als gevolg van een gesmolten elektrische verbinding helium weglekte. Aanvankelijk werd gedacht dat de reparatie zeker twee maanden zou duren, maar die schatting lijkt nu rijkelijk optimistisch. "Het zou mooi zijn als we de reparatie eerder afkrijgen, maar ik denk dat we realistisch gezien op begin zomer moeten rekenen", aldus James Gillies, woordvoerder van Cern.

De vertraging is gedeeltelijk het gevolg van de winterperiode. Het project zou volgens planning namelijk al worden stilgelegd tot aan eind maart of begin april omdat Europa in de winterperiode een hogere energiebehoefte heeft. De LHC is met een geschat jaarlijks stroomverbruik van 800GWh een grootverbruiker.

De reparatiekosten zullen ten minste 16,8 miljoen euro bedragen. Volgens Gillies vallen de kosten echter nog binnen het bestaande budget. Met de deeltjesversneller hopen de onderzoekers onder meer het hypothetische Higgs-boson aan te tonen.

LHC - Alice-detector

Door Pieter Molenaar

19-11-2008 • 13:14

74 Linkedin

Submitter: LuitvD

Reacties (74)

Wijzig sortering
Wat the hell? Hoe moeilijk kan het zijn om een stukje te vervangen als er tientallen zo niet honderden van dezelfde dingen erin zitten.
a, die magneten zijn vrij groot
b, die magneten zijn vrij sterk
c, normaal zitten doen de magneten hun werk nabij het absolute nulpunt waardoor ze eerst weer op moeten warmen om de reparaties uit te voeren
d, om de magneten vervolgens weer supergeleidend te maken moeten ze weer afgekoeld worden naar het (bijna) absolute nulpunt

Het repareren kost dus niet zoveel tijd, alles wat er omheen nog moet echter wel.
Dat opwarmen en afkoelen zou inderdaad de meeste tijd in gaan nemen, maar dat was toen ook de totale schatting voor die 2 maanden.
Zoals gezegd in het artikel: ze zouden het waarschijnlijk dit jaar wel af gekregen kunnen hebben, maar doordat het hele CERN complex in de winter tot aan april plat ligt, hebben ze de reparatie uitgesteld tot volgend jaar. En dan duurt het vervangen zelf niet zo heel erg lang, het opwarmen en afkoelen neemt het grootste deel van de tijd in beslag, dat moet erg geleidelijk gebeuren en duurt daardoor twee maanden.
Dat stukje in het artikel is onzin. Dat was in eerste instantie het probleem omdat ze met opwarmen, een snelle reparatie en weer afkoelen precies aan het begin van de winter periode uit zouden komen. De reparatie gaat natuurlijk wel gewoon door in de wintermaanden. Als dat nu blijkbaar tot eind juni gaat duren (wat overigens niet officieel bekend is gemaakt, zelfs niet aan medewerkers) dan komt dat gewoon omdat de reparatie lang duurt.

Het naar boven halen van magneten is trouwens ook verre van simpel. Die dingen zijn 15m lang, de tunnel is krap en ze kunnen maar op een plaats naar buiten. In dit geval moeten ze zo'n 6km afleggen voordat ze eruit kunnen. Dus ook complete magneten vervangen door reserve exemplaren is een hele klus.
Het grootste probleem was geloof ik dat het hoogvacuum verbroken is en dat het alleen al erg lang gaat duren om alle deeltjes die erin zijn gestroomd, er weer uit te krijgen. Nog los van de reparatie.
Beetje raar dat ze dan eerst met een schatting van twee maanden komen. Het lijkt mij dat ze door de ervaringen van de afgelopen jaren toch wel iets beter zouden moeten kunnen schatten.
Je zou idd zeggen dat ze her en der niet wat reserve onderdelen hebben liggen... Maar blijkbaar is het toch iets te complex om er zo makkelijk over te denken.

Toch ook wel weer jammer. Ben benieuwd wat het ons straks uiteindelijk op zal gaan leveren :)
Dit is niet zo maar een pc waar je even een andere videokaart inpropt als hij stuk is en dan doet hij het weer :)
Er moet eerst gekeken worden wat de precieze oorzaak van de storing is.Daarna moeten de segmenten die service nodig hebben worden opgewarmd van -270c naar kamertemperatuur en moet het vacuum worden opgeheven.Vervolgens moeten de reparaties aan de bekabeling etc. worden uitgevoerd en uitermate goed getest.Ik weet niet of je wel eens foto's van de binnenkant van de LHC hebt gezien, maar dat is een spaghetti aan duizenden kabels in een zeer nauwe werkruimte.Ga er maar aan staan.
Verder is het zo dat door het lekken van de helium en de kortsluiting, grote gedeeltes van de buis waarin de deeltjes versneld worden verontreinigd zijn geraakt.Dit moet allemaal gereinigd of vervangen worden.Daarna moet alles weer gekoeld worden en vacuum getrokken.Nou dan ben je wel wat maanden verder.
Tegen de tijd dat hij eindelijk gerepareerd is gaat er vast wel weer iets anders stuk, :p. Dat ding duurde al jaren om te bouwen, het gaat nu waarschijnlijk nog jaren duren voordat ze hem eindelijk aan de praat krijgen.
Wat verwacht je dan? Het gaat hier om een apparaat van 27 km lang (da's dus meer dan 30 keer zo lang als de Burj al Dubai hoog is!) dat onder de grond gebouwd moet worden. Okee, de tunnel lag er al, maar dat hele ondergrondse gebeuren maakt het aanvoeren van bouwmaterialen (en afvoer van afval) er niet makkelijker op. Verder is het niet zo dat ze gewoon konden beginnen met bouwen; een heleboel onderdelen zijn custom designs die natuurlijk ook eerst gemaakt moeten worden.
Alles bij elkaar vind ik dat ze het hele apparaat nog best snel in elkaar geschroefd hebben (in 1995 werd het budget pas goedgekeurd, in 2008 was ie al af).

Bovendien, het is niet zo dat je eerst een prototype kunt bouwen; zodra het geheel af is kun je het pas echt testen. Als ze er met dit ene helium-lek doorheen komen (dus, als na deze reparatie alles blijkt te werken) dan ben ik onder de indruk. Ga voor de gein maar eens bij AMD of Intel langs en vertel ze dat ze voor hun volgende Athlon of Pentium na de eerste tape-out nog wat dingetjes mogen fixen, maar dat het daarna helemaal goed moet zijn. Ik ben benieuwd of dat ze gaat lukken. :p
een apparaat van 27 km lang
Kan iemand mij uitleggen waarom de LHC nu per sé zo groot moet zijn? Ik vraag me al een tijd af wat hier de toegevoegde waarde van is (bijvoorbeeld t.o.v. een schaalmodel)
Hoe kleiner de deeltes hoe groter het apperaat...daar komt het op neer.
Anoniem: 273678
@qless19 november 2008 16:29
kan je dat simpel toelichten? of beter nog, heb je misschien een link waar ik daar meer over kan vinden? loop al een tijdje te googlen, maar gebruik denk ik de verkeerde steekwoorden..
Omdat er gezocht wordt naar steeds kleinere deeltjes, die steeds harder aan elkaar kleven. Daardoor moet er steeds meer energie in gestopt worden om ze los te maken.

Dit losmaken gaat door middel van botsingen, en voor botsen heb je snelheid nodig. Technisch gezien vereist een grotere snelheid een grotere ring omdat ze de deeltjes anders te sterk moeten afbuigen. (Vergelijk met een vliegtuig die een grotere bocht moet maken dan een fiets). De bereikte snelheid van de LHC ligt praktisch op de lichtsnelheid.

Zo heb ik het begrepen in elk geval. Maar ik heb geen natuurkunde studie voltooid dus misschien kan iemand anders het beter uitleggen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 19 november 2008 17:02]

Om 'm kleiner te maken heb je sterkere magneten nodig. En dit zijn al onzettend grote, supergeleidende magneten
wat ik me dan afvraag is of ze dan doorgaan met de reparaties in de periode dat de LHC sowieso stil gelegd zou worden.
Wat ik me afvraag is waarom men al die miljarden wil verkwisten aan het onderzoeken hoe het heelal is ontstaan, terwijl al dat geld gestoken had kunnen worden in de ontwikkeling van duurzame groene energie en het bestrijden van honger in arme landen...

Jammer geld, meer is het niet.
Jou groene energie is er anders ook alleen maar omdat mensen in hun tijd nutteloze dingen hebben gedaan. Toen het vooronderzoek voor al deze dingen werd gedaan, was het ook geldverspilling... want ja, toen kon je er nog niets mee.
We kunnen niet stil gaan zitten alleen omdat er niet direct toepassing uitvloeien. Sowieso is het niet dat al het geld in CERN wordt gestoken. Er wordt ook flink wat geld gestoken in groene energie, maar dan meer vanuit het bedrijfsleven.
Waarom zouden we geld verkwisten aan veel te dure "groene" energie als we nog zat kolen, uranium en thorium hebben? Als die op gaan raken is de techniek al weer veel verder, mede dankzij CERN, en is onderzoek naar andere energiebronnen veel effectiever.
Waarom zouden we geld verkwisten aan veel te dure "groene" energie als we nog zat kolen, uranium en thorium hebben?
Omdat het nu al net zo duur of goedkoper is.
Een aflevering van tegenlicht kan dit heel duidelijk uitleggen.
Tegenlicht ontkracht deze ‘mythes’ en laat zien dat een zonne-economie veel dichterbij is dan we denken. Volgend jaar al rollen er GigaWatts aan zonnecellen van de lopende band. De industrie heeft de technologie onder de knie en de machines staan klaar.
Kleine selectie relevante artikelen op Tweakers:

LG bouwt plasmafabriek om naar productielijn voor zonnecellen
Googles datacentra goedkoop dankzij groene technologieën
Leger VS plant grootste 'solar farm' ter wereld
Anoniem: 174568
@jordees19 november 2008 14:37
Dat is eigenlijk precies wat er gebeurd tijdens het ontwikkelen van dit soort apparaten. Er worden ontzettend veel spin-offs gecreerd tijdens zo'n groot onderzoek. Het internet is op dezelfde manier jaren geleden ontstaan.

Een belangerijke spin-off van de LHC is The Grid. Dit is een ongeloofelijk snel netwerk wat wel gezien wordt als de opvolger van het internet.

Naast de spin-offs die al tijdens het onderzoek ontstaan komen er als het goed is natuurlijk nog veel meer resultaten en spin-offs tijdens de gebruiksfase.
spuit 11 dus mijnerzijds :)

[Reactie gewijzigd door blobber op 20 november 2008 02:21]

Volledig akkoord dat de politiek en andere leiders in Afrika eens dringend op een andere manier met hun macht moeten leren omgaan, maar dat neemt niet weg dat het Westen de boel maar blijft uitzuigen. Wij, het Westen, hebben hun grenzen opgelegd. Een aantal van die leiders staan zelfs op de loonlijst van Europese regeringen.

Zoek maar eens op wat onze Leopold allemaal heeft uitgevreten in "den Kongo". Hij deed het zo slecht nog niet tov een despoot als Hitler.

Het is begrijpelijk dat jouw opinie is wat ze is, want er worden idd vieze spelletjes buiten ons gezichtsveld gespeeld. Onze opinie wordt constant bespeeld. Er wordt te veel geld verdient ginder en regeringen / industrielen willen hun macht ook in de toekomst veilig stellen.

Naast Kongo ook eens kijken naar Darfur, Somalië, Nigeria, Zuid-Afrika, ...

Het gevoel van onmacht wordt dan wel heel groot.
Tuurlijk is het onze schuld want we houden het in stand. Als de problemen in Afrika zouden zijn opgelost zouden wij hier niet meer zo welvarend kunnen doen. Dan zouden we eerlijke handel krijgen, alle nederlandse boeren zouden failliet gaan. En zo verder.

En over Congo sla jij de plank volledig mis. Maar dat geef je al aan door te zeggen dat je er nooit iets van heb gehoord tot voor kort. Ga je eerst verdiepen in de volledige geschiedenis joh.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 19 november 2008 14:59]

Tuurlijk is het onze schuld want we houden het in stand. Als de problemen in Afrika zouden zijn opgelost zouden wij hier niet meer zo welvarend kunnen doen. Dan zouden we eerlijke handel krijgen, alle nederlandse boeren zouden failliet gaan. En zo verder.
Klopt. De oplossing schijnt ook eenvoudig te zijn: stoppen met voedsel sturen! De mensen daar krijgen dan meer honger, worden boos en smijten de corrupte regering omver.

Maar zo ver laat het westen het niet komen. Maar vanuit dat oogpunt mag je blij zijn dat men het geld voor de LHC niet in voedsel voor arme landen heeft gestopt, dat zou vooral averechts werken. ;)

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 19 november 2008 16:58]

Anoniem: 264603
@Andros20 november 2008 08:32
Treurig om dit te lezen. Begrijpelijk vanuit jou retoriek hoor :) Ikkuh ikkuh ikkuh;)
Als ik het zo lees, hoopte ze er op om nog voor de winterperiode de boel nog een keer te kunnen testen. Nu blijkt het allemaal wat langer te duren en kunnen ze pas na de winter weer opstarten. Ze hebben niet al die maanden nodig voor de reparatie zelf.
Ze doen het pas na de winter omdat er te weinig stroom is om én de LHC op te starten én een paar miljoen mensen van warmte te voorzien.
Anoniem: 139240
19 november 2008 13:46
800 Gwh per jaar? dat klopt niet het zal wel 800 Gw per jaar zijn. als het wel klopt dan is het europese netwerk aan energieproducenten te klein om hier het energie behoefte te voorzien. en aangezien het ding al gestart is lijkt me dat een beetje overdreven
Ken je eenheden. kWh / MWh / GWh zijn eenheden van energie. Iets gebruikt een bepaalde hoeveelheid energie. Dat kan bijvoorbeeld 800 GWh energie in een jaar zijn.

"800 GW" is een vermogen. Iets gebruikt 800 GW. Niet per uur of per jaar, maar dat is gewoon het vermogen. Net zoals een gloeilamp 40 W gebruikt. Niet "40 W per jaar", dat slaat nergens op.

Het klopt dus prima. Alleen jij hebt de eenheden niet helemaal door, lijkt het.
Verbruik word toch echt uitgedrukt in Wh hoor, kijk maar eens op de teller bij jouw thuis.
En toen kwamen we erachter dat met dit apparaat we mensen instant over de planeet kunnen verplaatsen, of een zwart gat kunstmatig kunnen maken en zelf het eindpunt kunnen kiezen (noem eens iets geks)
Dan ga ik wel voor een tientje even wat eten brengen in een 3e wereld land...

flame @ mensen-die-vinden-dat-dit-geldverspilling-is
een zwart gat met een eindpunt? ik dacht dat een zwart gat een bolletje massa was :P
punt, niet bol. Op z'n hoogst is het Schwarzschild "gebied" bolvormig. Die is inderdaad groter dan het zwart gat zelf ja :) (kenmerk van een zwart gat is dat de schwarzschildstraal van de massa groter is dan de massa zelf).
anti-massa dan
Het opwarmen naar kamertemperatuur en afkoelen naar ongeveer het nulpunt kost gigantisch veel tijd, het fixen is waarschijnlijk een kwestie van dag(en).
Ach, ik zie het positief. Hoe langer het repareren duurt, hoe meer tijd we nog hebben voordat we opgezogen worden door een daar gecreëerd zwart gat :D
Een beetje off-topic, maar ik vind die foto echt geweldig! Wat een apparaat en wat een mooi decor voor een game _/-\o_
Haha eigenlijk doet het me wel wat denken aan Half-Life

http://www.popgive.com/20...eman-spotted-at-cern.html

[Reactie gewijzigd door Sir_Eleet op 19 november 2008 17:02]

Is er al ;)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 19 november 2008 17:04]

Wat ik bizar vind is dat de hele wereldbol op het moment een soort energie-crisis bedrijft, waarbij elke nano-gram CO2 er één te veel is, maar dat als het gaat om het poweren van dit soort projecten kennelijk ALLES geoorloofd is. Of is bij de bouw van dit hele geval ook een eigen windmolenpark inbegrepen.

Ownee, want hij blijft uit deze winter. Wie sponsort die energie dan?

Niet dat ik niet vind dat er geen onderzoek gedaan moet worden btw... ik vind dat er wat minder hysterisch over andere zaken gedaan moet worden :P

[Reactie gewijzigd door Henk op 19 november 2008 13:47]

Jammer dat http://lhc.web.cern.ch/lhc/ geen info over de reparatie en voortgang bevat...
Revised: 2008-07-24
Lekker voor een formele website van een high-tech produkt waar heel de wereld zich druk om maakt...

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 19 november 2008 13:45]

Interessante site, een gedeelte van die informatie wordt automatisch geupdate.
Op http://press.web.cern.ch/...eleases2008/PR14.08E.html is meer technische informatie te vinden over het probleem wat er opgetreden is. Het gaat om de sector 34 in het kaartje van de website die je aangeeft. Op dat kaartje en bijbehorende grafieken is ook te zien dat dat deel zo'n beetje op kamertemperatuur is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee