Microsoft introduceert Windows Azure voor cloudcomputing

Microsoft heeft zijn nieuwe besturingssysteem voor cloudcomputing voorgesteld. Met dit zogeheten Azure-platform gaat het bedrijf de concurrentie aan met onder andere Amazon, Salesforce.com en Rackspace.

Windows Azure is het systeem dat vanaf de dataservers van Microsoft aan de basis zal staan van het Azure Services Platform. Dit platform stelt ontwikkelaars in staat applicaties vanaf de infrastructuur van Microsoft aan te bieden, en zal bestaan uit de diensten Microsoft SQL, Microsoft .Net, Live Services, Microsoft Sharepoint en Dynamics CRM.

Azure Platform

Tijdens de Professional Developers Conference in Los Angeles presenteerde Microsoft-chief software architect Ray Ozzie een eerste Community Technology Preview van Windows Azure. Hoewel Ozzie beweerde dat de ontwikkeling van het systeem al drie jaar geleden begon onder de naam 'Red Dog', vlak voordat Amazon zijn EC2-clouddienst aankondigde, is de functionaliteit nog beperkt.

Er komen voorlopig alleen sdk's beschikbaar voor Java- en Ruby-ontwikkelaars voor het bouwen van .net-applicaties, en Azure draait alleen nog de Live Mesh-dienst van Microsoft. Live Meeting zal de volgende eigen dienst worden die Microsoft vanaf het platform zal aanbieden.

Een belangrijk onderdeel van Windows Azure vormt de zogeheten Fabric Controller, het onderdeel dat de hardwarebronnen van een datacenter met de aangeboden diensten verbindt. De controller stelt Azure in staat de applicaties van de ontwikkelaars automatisch te updaten, zodat dit niet meer voor de afzonderlijke pc's hoeft te gebeuren. Toepassing van virtualisatietechnologie scheidt de laag van het besturingssysteem van de applicatielaag, waardoor het onnodig is desktop-systemen te updaten wanneer applicaties worden bijgewerkt.

Onbekend is nog wanneer Azure publiekelijk beschikbaar komt en welke prijzen Microsoft voor zijn diensten gaat hanteren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-10-2008 • 10:17

39 Linkedin

Lees meer

Microsoft vernieuwt Azure-cloudplatform Nieuws van 12 december 2011
Salesforce zet reeks overnames voort Nieuws van 2 februari 2011
Microsoft stelt Azure-sdk beschikbaar Nieuws van 25 november 2009
Microsoft kondigt webversie Office aan Nieuws van 29 oktober 2008
AT&T stapt in cloud computing Nieuws van 6 augustus 2008

Reacties (39)

39
33
5
3
0
0
Wijzig sortering
Cloud computing (en SAS tot bepaalde mate) is een enorme val. Je bent dan nog meer ondergeschikt aan de aanbieder van de "cloud".
SAS heeft over het algemeen het voordeel dat het een transparante dienst aan bied en dus redelijk makkelijk te vervangen is door een andere aanbieder.
Maar bij cloud computing heb je vaak volledig afhankelijk van een specifieke interface en protocol die je niet zo maar kan vervangen.

Er zijn al meer dan genoeg issues geweest tussen verschillende partijen wat betreft webhosting en email. Als je een probleem met je provider hebt kan je makkelijk wisselen. Maar die mogelijkheid heb je dus niet als je gebruik maakt van een specifieke cloud computing provider.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 28 oktober 2008 10:37]

Dus niet zozeer een echt OS (zoals Balmer eerder zei), maar meer een set aan diensten op basis van een framework/platform die geleverd worden door MS?

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 28 oktober 2008 10:24]

Cloud computing (CC) is gewoon verregaande virtualisatie. Je koppelt je applicatie los van al het onderliggende geneuzel. Je kan dus ook transparant CPU/RAM/Storage bijschalen, waarbij de lokatie van de resources niet van belang is. Je betaalt per computing unit (CU), waardoor je veel meer schaalbaar bent. Eind van de maand salarisverwerking: een paar extra CU's inkopen voor 1 dag, ipv dat je intern zware servers hebt staan die 95% van de tijd niks staan te doen. Daarnaast kan je met CC vaak ook je interne servers gebruiken naast de ingekochte CU's. Er zijn zelfs aanbieders die jouw interne CU's op momenten van weinig belasting kopen om weer door anderen te laten gebruiken. Security technisch nog niet echt lekker misschien, maar zo kan je dus geld terugverdienen met je niets uitvoerende servers.

Je kan het dus vergelijken met VMware ESX, maar dan nog wat extremer: volledige applicatie/server/storage/datacenter virtualisatie. Lokatieonafhankelijke diensten met een vooraf bepaalde performance tegen vaste kosten.
Voor zover ik het begrijp is het enige wat je er na jarenlange ontwikkeling mee kan, het draaien van 1 MS service (live mesh, nog nooit van gehoord btw). Beetje nutteloos product dus?
Voor zover ik het begrijp is het enige wat je er na jarenlange ontwikkeling mee kan, het draaien van 1 MS service (live mesh, nog nooit van gehoord btw). Beetje nutteloos product dus?
Niet begrepen dus :)

Je kunt dus zelf applicaties maken om op dit platform te draaien. Mesh is een applicatie van MS die gebruikt maakt van dit platform.

Daarnaast kunnen de applicaties die je schrijft voor Azure gebruik maken van de andere services zoals de SQL Services om relationele data op te slaan.

Check deze whitepaper voor meer detail informatie: http://download.microsoft...re_Services_Platform.docx

[Reactie gewijzigd door Matthijs Hoekstra op 28 oktober 2008 11:47]

Klinkt eigenlijk als shared hosting zoals je bij DiscountASP of ixwebhosting krijgt, kun je het zelfde mee namelijk... Ben benieuwd wat dit gaat worden, maar voolopig verwacht ik er weinig van.
Volgens mij snappen een aantal mensen de term "cloud computing" niet.
Simpel gezegd houd het in dat je services en programma's niet meer op je pc hebt staan, maar op het internet. Voorbeelden zijn Photobucket, Google docs.... maar ook je hotmail en gmail.
Elmuerte noemde al enkele nadelen, daarnaast is privacy al een mogelijk issue, sinds Google al geneigd is om je e-mails te lezen en daar een passende reclameboodschap aan toe te voegen.

Voordelen zijn: overal bereikbaar.. en... minder zooi op je pc? (al mag je daar niet over klagen met al die gigabytes tegenwoordig op je pctje)
Anoniem: 220633
28 oktober 2008 14:06
Zie ook deze blogposting over Windows Azure
ik vraag me af in hoeverre hier de producten van andere leveranciers (bijv. Google) op kunnen draaien. Microsoft heeft in het verleden natuurlijk al behoorlijk wat gedonder hierover gehad met de EU. Anderzijds valt te zeggen dat Google natuurlijk vrij is een soortgelijk (Linux gebaseerd?) besturingssysteem te maken die alleen de Google apps aanbiedt. Dan krijg je de vraag of klanten al automatisch kiezen voor de bekende naam (op OS gebied) en gaan voor Microsoft.
Anoniem: 206772
@Matis28 oktober 2008 10:31
mja naamgeving is bij microsoft nooit echt gestructureerd geweest... of ja tog even (95, 98, 2000) maar dan kwam XP, Vista, 7, en jah... azure :p

het was mischien inderdaar logischer geweest windows cloud te noeme of zo maar dat zal te voordehandliggend zijn geweest :p

maar veel mensen (particulier) gaan er niet mee in aanraking komen heb ik de indruk... of ben ik mis? ik begrijp het consept van cloudcomputing niet helemaal
1. De naamgeving 95, 98 en 2000 is zeker niet consequent: 2000 was een hele andere branch (bekend van 3.51, 4.0, 2000, XP etc.). Juist de opvolger van 98 Millenium dopen en een totaal ander besturingssysteem 2000 noemen was een verwarrende zet. Dat kan Microsoft beter willekeurige mooi klinkende namen (Azure, Vista) gebruiken.

2. Vroegah was de naamgeving wel consequent (slechts weinig mensen weten het, maar er heeft een Windows 1.0 en 2.0 bestaan). De eerste Windows NT werd 3.1 gedoopt, juist om duidelijk te zijn dat deze de NT versie vergelijkbaar met Windows 3.1 was. Maar vanwege marketing werd het interresant hippe namen te bedenken.

3. Windows Zure is geenzins een opvolger van Vista. Het is een totaal andere branch. Bovendien is dit een Technology Preview. Ik heb geen idee of Microsoft de naam van TP's vasthoud voor de uiteindelijke versie.

edit:
Bedankt Playboy Mansion

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 29 oktober 2008 22:54]

Nu nog je eigen nummering consequent :+
De 'verwarrende' naamgeving van 2000 was bewust. Men wilde mensen van het Win9x platform naar het NT platform laten overstappen, en Win9x compleet uitfaseren. Daarom dat men NT5 omgedoopt heeft in Windows2000, om die overgang meer voor de hand liggend te laten klinken.

ME was een noodoplossing, toen bleek dat de consument huiverig was om op 2000 over te stappen, en er toch nog een extra Win9x variant op de markt moest komen.
Rond 2000 noemde elke leverancier zijn product 2000
Die associatie ben ik niet mee bekend, en heb toch een aardige brok kennis van de Engelse taal....

Ook wiki zegt het niets : http://en.wikipedia.org/wiki/Azure

Wat mij betreft dus een prima naam, behalve de link naar 'zuur' en "zeur" in het Nederlands maar daar heb je met elke naam in een bepaalde taal wel last van.
Azure betekent letterlijk vertaald "hemelsblauw" wat dus zeker een link heeft met "cloud"(computing) ;)

http://translate.google.com/translate_t#en|nl|azure%0A

Over de betekenis die jij zegt (middelandse zee) kan ik trouwens nergens iets vinden.

[Reactie gewijzigd door Gersomvg op 28 oktober 2008 10:43]

Blijkbaar is er wel zo: de fransen gebruiken dikwijls "Azure" als benaming voor de Middellandse Zee. Toaomatis is dus toch niet zo verkeerd met z'n opmerking.

Bron: Zie Oceanography op http://en.wikipedia.org/w...r)#Azure_in_human_culture

[Reactie gewijzigd door dukesbury op 28 oktober 2008 10:54]

Lees je eigen linkje even goed door, de fransen hebben het over de cote d'azur, de kust, niet de zee zelf. Fransen noemen de zee mediteranee.

Hmm, even aan mijn franse vriendin gevraagd: ze noemen 'm ook mere azur..

[Reactie gewijzigd door Saab op 28 oktober 2008 23:45]

Ik lees "Azure is often used in France to describe the Mediterranean Sea." :?
Waar staat 'Côte d'Azur' = 'Azure'?

[Reactie gewijzigd door dukesbury op 28 oktober 2008 11:35]

He he weet je miss is die zee wel mooi helder BLAUW
Côte betekend dus kust. ;)
Anoniem: 222448
@Saab28 oktober 2008 15:16
En azur in cote d'azur slaat ook terug op de kleur (hemelsblauw). De Fransen hebben die kust naar de kleur van het water daar genoemd. Het water is daar namelijk azuurkleurig, hemelsblauw dus ;)
Het is geen naam voor de Middellandse Zee. Je hebt alleen de franse cote d'azur, welke ook naar die blauwe kleur is vernoemd.

[/offtopic ;)]
Ik vermoed dat je de azoren bedoelt...

Die liggen niet in het middelandse zeegebeid, maar ver ten westen van Portugal.

ongeveer 1448 km...een paar meter meer of minder maakt niet uit.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Azoren
Anoniem: 278799
@Matis28 oktober 2008 14:40
Inderdaad, er bestaat wel degelijk de associatie van azuur met de Middellandse Zee.
Menig Nederlander zal bij azuur denken aan de 'mer d'azur' waar hij zich als vakantieganger elk jaar in onderdompelt.
Deze associatie komt ook regelmatig voorbij in de media en in literaire werken, laat staan als je in Frankrijk zelf bent (en dan heb ik het niet over Côte d'Azur).
In Spanje bestaat de associatie tussen azuur en de (Middellandse) zee ook.

Het verbaast mij dat er zoveel mensen op dit forum zijn die de associatie niet hebben. Een stukje beroepsdeformatie wellicht?
Misschien zijn er een heleboel mensen die nog nooit in Frankrijk en Spanje bij de Middellandse Zee geweest zijn? Ik snap niet dat je dit zo vanzelfsprekend vindt.


* Dutchy_ houdt het wel gewoon bij Mare Nostrum als naam voor die zee

Das de Latijnse naam :P betekent "Onze Zee" :) maar dat wist je natuurlijk ook :P
Er zit enige structuur achter de code namen van Microsoft. De codenaam van Hyper-V was Viridian (variatie rood) en van de Windows Communications Foundation Indigo (paars). Dit zit dus waarschijnlijk in die hoek van ontwikkelingen.
Nja, die hele uitspraak is een hoax waarvan zover ik weet nog geen komma waar blijkt te zijn. Zullen we ophouden met deze verzonnen koe uit te sloot te trekken?

En idd, apple heeft geen patent op grijs 8)7

[Reactie gewijzigd door DarkX op 28 oktober 2008 15:23]

Hoe vaak moet er nu nog gezegd worden dat Gates die uitspraak nooit gedaan heeft? Je zou toch denken dat het een keer in die koppies moet gaan doordringen,
Ehm, al eeuwen.. ik zie ook de link met OSX niet, het is geen OS wat je daar ziet maar gewoon een slide, ik heb deze preset/opmaak vorm wel is vaker gezien bij MS sliders.

Niet alles wat toevallig zilver is is Apple btw... Damn, zou wat zijn als bedrijven kleuren gaan opeisen.
Anoniem: 42323
@damaded28 oktober 2008 14:40
Kom eens met wat nieuws, het begint een beetje standaard te worden dat in ieder topic waar de naam Windows of Microsoft in voor komt dat de mac gebruikers opeens onder hun steen vandaan komen om te gaan flamen.
Anoniem: 269787
@damaded28 oktober 2008 16:54
OSX? gebruikt dat ook de kleur grijs? idd misdaadig van MS dan!
dat ze 90%+ marktaandeel hebben wil niet zeggen dat ze het recht hebben op het jatten van een kleur!.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee