Windows Cloud-besturingssysteem zou 'Strata' heten

Microsofts besturingssysteem voor cloudcomputing, voorheen aangeduid als Windows Cloud, gaat mogelijk 'Windows Strata' heten. De naam is afkomstig van de agenda voor Microsoft Professional Developer's Conference.

De naam stond kort op de agenda van presentaties voor Microsofts Professional Developer's Conference, maar de term is inmiddels uit de lijst verwijderd. Er waren acht sessies met Windows Strata als thema gepland.

Strata-steenlagenDe naam 'Strata' zou afgeleid kunnen zijn van 'stratosfeer', al komen daar geen wolken voor, of van 'stratocumulus', een bepaald type bewolking. Het zou echter ook kunnen verwijzen naar het meervoud van het Latijnse woord 'stratum', waarmee in de wetenschap een laag van steen of aarde wordt aangeduid en waar ook het Nederlandse 'straat' van is afgeleid.

De werknaam van het cloudcomputing-besturingssysteem zou 'Red Dog' zijn. Volgens een blogposting van Mary-Jo Foley van Zdnet zou Strata mogelijk een verzamelnaam kunnen zijn voor 'Red Dog' en aanvullende infrastructuur. De PDC2008 gaat op 26 oktober van start.

Door Pieter Molenaar

09-10-2008 • 13:57

30 Linkedin

Reacties (30)

Wijzig sortering
De auteur van het artikel staat lang stil bij de naam, hoewel de herkomst volgens mij nogal voor de hand liggend is. Inderdaad: van het Latijnse stratum dat gewoon laag betekent. Dat kan, maar hoeft niet per sé, een gesteentelaag zijn. De link tussen 'lagen' (strata) en het nieuwe Windowssysteem ligt nogal voor de hand. De luchtlagen hier bij betrekken was niet nodig, hoewel ik wel snap dat door die 'clouds' ook in die richting gedacht werd.
Enfin, gezien 80% van het nieuwsbericht uit bemerkingen over de naam bestaat mag mijn reactie dat ook wel.

Inhoudelijk dan: we werken in alle technologische sectoren altijd aan de producten van morgen. Zo ook in de softwareontwikkeling. Binnen enkele jaren werken de meeste mensen via cloud-computing. Ook Google is daar al een tijd mee bezig. Voordelen: kostenbesparend en efficiënter. Nadelen: (nog) afhankelijker van het netwerk, privacy.
Ja want cloud computing is de term die je nu als IT bedrijf in je protfolio moet hebben Web2.0 is over clouds are all the rage, en morgen fijn Web3.0 en dan Semantic computing, maar dat duurt nog even.

Jammer dat Microsoft hier ook weer op moet duiken, het is een rare verzamel naam voor betere internet applicaties en een beweging weg van de desktop. Ik ben bang voor Miscosoft dat het hele dumb terminal concept want dat is het eigenlijk niet veel meer succes gaat hebben dan het vroeger had toen ook het idee was dat het veel makelijker en goedkoper zou was om het hard werk door een centraal systeem te laten doen en de computer op/onder je tafel niet meer te laten doen dan je toetsenbord en muis uit lezen en een scherm aansturen. Toen noemde men dat Mainframes en terminals, nu noemt men het Cloud computing en slim desktops.

Ik hoop dat het lekker snel over waait en dat we weer gewoon veder kunnen met goed desktop computers een een beter besturrings systeem dan Microsofts huidige kampioen, waar ik toch niet echt blij mee ben.
Anoniem: 160979
@Rob Coops9 oktober 2008 15:07
Het is niet jammer dat Microsoft hier op moet duiken. Het is een markt die op het moment zeer in trek is en dat houdt in dat Microsoft hier dus zeker een speler in wil zijn.

Overigens is het cloud computing concept denk ik niet iets dat heel snel overwaait. Wat ik wel denk dat gaat gebeuren is dat we met zijn allen steeds onzorgvuldiger omgaan met onze gegevens. Nu worden er USB sticks gestolen of achtergelaten, maar straks zetten mensen belangrijke documenten bij derden op het Internet. Bijvoorbeeld in Google Docs, maar ook bijvoorbeeld bij soortgelijke, kleinere aanbieders.

Totdat er een keer iets echt ernstigs gebeurt op security gebied, zal cloud computing nog wel groeien. Uiteindelijk zal er een balans bestaan tussen desktop en cloud applicaties.

Om die laatste opmerking nog even uit te leggen: hetzelfde is gebeurd met games. Toen Internet echt doorbrak, moest elke game een online multiplayer optie hebben. Tegenwoordig zie je dat er een bepaalde balans is tussen single- en multiplayer games. Dit is ongeveer vergelijkbaar.

PS: Ik lees nu 2 reacties van je, maar kun je alsjeblieft interpunctie gebruiken. En misschien iets minder langere zinnen. Dat maakt je verhaal makkelijker te lezen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 160979 op 9 oktober 2008 15:08]

Cloud computing is ook niet gemaakt met het oog dat het goedkoper zou zijn dan pc's, het omgekeerde is zoals je zegt al bewezen. Het gaat erom dat al je zaken beschikbaar zijn waar je ook bent en met welk toestel je dat wil zonder kracht te verliezen. Dus met je pda kan je dezelfde toepassingen gebruiken of handelingen uitvoeren die je met je laptop of pc zou doen moest je thuis zitten.

Dus eigenlijk enkel nuttig voor de mensen die zich graag kapot werken, op hun 40 instorten en op hun 65 beseffen dat ze niet genoten hebben van het leven ;)
Ik zou denken dat Microsoft's concept van Cloud computing precies aansluit bij wat jij wilt. Als ik het zo lees, wil Microsoft namelijk ook niet dat alles op de server gebeurd. (Zoals Google Apps). Maar ze willen wel enige voordelen van server based systemen overnemen. Dus gewoon een thick client behouden, maar die wel betere netwerk mogelijkheden hebben.
Anoniem: 270700
9 oktober 2008 14:06
Wordt dit een alternatief voor Windows Vista? Of is dit eerder een omgeving die onder Vista (of XP natuurlijk) gaat draaien?
Nee, dit is ook niet bedoeld om thuis te draaien. Dit soort systemen gebruiken we echter allemaal maar we staan er niet bij stil of we weten het gewoon niet. Feitelijk heb je een computer maar die doet niets anders dan input/output.

Een voorbeeld om het iets duidelijker te maken:

-gebruiker zit in word en typt een zin in op zijn client of terminal
-terminal stuurt de ingetypte toetsen door naar de server
-server verwerkt de ingetypte toetsen en stuurt deze door naar word, word draait op de server
-server update het scherm (gui) en stuurt deze informatie terug naar de client of terminal
-terminal ontvangt scherm update en updat het fysieke scherm

Als toepasing heb je bijvoorbeeld bankautomaten.

Het voordeel is dat alle informatie en informatieverwerking op een plaats gebeurd. Een terminal bevat niets van informatie dus als iemand pakweg een bankautomaat steelt dan staat daar niets van informatie op. De informatie staat allemaal op servers, in dit geval in een beveiligde ondergrondse bunker op een ongekende locatie. Het levert dus een enorm goede beveiliging op. Het nadeel is echter dat je steeds over snelle netwerkverbindingen moet beschikken en deze worden dan ook zwaar belast.
Anoniem: 201824
@sprankel9 oktober 2008 14:51
Dit soort systemen is dus heel interessant voor softwareverkopers. Het kost hun veel geld nu zij zich niet goed kunnen beschermen tegen illegale kopieen, ook die door bedrijven. Als dit principe ook gemeengoed gaat worden onder consumenten, dan breken er ietwat meer winstgevende tijden aan voor de softwaredevelopers. Je host als een of ander bedrijf dan services als windows en word etc. aan consumenten, je vraagt abonnementskosten, en dan heeft de consument heeft altijd de nieuwste software. (Zou hier al patent op aangevraagd zijn?)
En voor internetproviders is dit ook interessant omdat er dan steeds meer bandbreedte nodig is, en dus ook meer geld, wanneer je thuiswerkers op je netwerk toestaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 9 oktober 2008 14:51]

Ik denk niet dat dit commercieel haalbaar gaat zijn om word of windows op deze manier aan te bieden. Bandverbruik kost nu eenmaal relatief gesproken veel geld. Wie zou dan al dat banverbruik gaan betalen? Bovendien zou je niet over je software kunnen beschikken indien je geen netwerkverbinding hebt. Ik zou er trouwens niet mogen aan denken dat mijn windows via mijn 15mbit verbinding zou lopen.

Er zijn wel al andere bestaande stukken software zoals online virusscanners.
Cloud Computing staat momenteel wel nog in de kinderschoenen. Eens het zou overgaan op volledige besturingssystemen en we dus enkel een thin client hebben (dit is in het huidig model nog lang niet aan de orde btw), dan zitten we al met veel betere middelen om die data te sturen.

Voor tweakers akelig dat we geen hardware hebben om mee te knoeien maar voor de meerderheid is het leuk als ze alles langs een smartphone kunnen doen of even een €10 000 pc gebruiken op hun thin client van €50.
Maar even gebruik maken van een 10 000 euro computer is al mogelijk hoor. Handig als je snel een complex 3d animatie vidio wilt renderen. Echter niet bepaald betaalbaar voor de meerderheid en feitelijk ook totaal nutteloos voor de meerderheid.
Dus het is voor iedereen interessant, behalve de consument/gebruiker (in sommige gevallen wel, maar die diensten zijn er al). Gelukkig bepaalt die de markt, dergelijke pogingen zijn al vaker gestrand.
Strata is gericht op de serverkant en niet voor de desktop.
Anoniem: 268916
9 oktober 2008 14:00
en wat is er anders aan dit besturingssysteem ?
wat kun je ermee ?
(ben er namelijk niet mee bekend)
Zie: nieuws: Ballmer: 'Windows Cloud' verschijnt over een maand

En als ik het goed lees op diverse websites komt het hier op neer:
Windows Cloud is een besturingssysteem voor servers die desktoptoepassingen op afstand kan draaien

"Desktoptoepassingen zullen volgens Microsoft ook breken met de normale werkwijze waarbij software geïnstalleerd moet worden. In plaats daarvan zullen programma’s eerder als webtoepassingen aanklikbaar zijn en zonder installatie draaien op de desktop.

Toch wil Microsoft geen applicaties die enkel vanuit de browser werken, zoals bij Google Docs. Office voor het web, dat ook op PDC wordt aangekondigd, zal een hybride structuur hebben. Gebruikers zullen nog steeds een volledige desktoptoepassing hebben, zoals nu, maar er komt ook een webinterface voor kleinere aanpassingen en gemeenschappelijke wijzigingen aan een document."

Bron: zdnet

[Reactie gewijzigd door loewie1984 op 9 oktober 2008 14:11]

Moet ik hierbij denken aan een soort Citrix XenApp?
Ik zie het meer als de oude mainframes die weer terug komen. IPV dat de PC van de gebruiken al het rekenwerk verricht wordt het met een cloud centraal gedaan en de gebruikers PC zal daardoor minder werk verzetten.
Zie cloud computing als terminals/mainframe langs het internet. En wat we er allemaal mee zullen kunnen wordt afwachten aangezien je uit het bericht kan afleiden dat we momenteel al gelukkig zijn met een naam.
Ik denk dat het makkelijker is om uit te leggen wat cloudcomputing is, dit systeem is er speciaal voor gebouwd, ik ken zelf niet van cloudcomputing, en als ik het goed had heeft eigenlijk niemand er al een goede definitie van, maar ik zou eens op wikipedia gaan kijken:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing
Het idee achter cloud computing is dat je bvb handhelds apparaten gebruikt, die vaak alleen bestaan uit een in en uitvoer (denk aan een tablet) terwijl een server via een snelle internet of lan verbinding de benodigde rekenkracht levert.

denk bvb aan youtube, waar je de filmpjes kijkt zonder ze (eerst) te downloaden. Alleen dat voor alle applicaties.
Zoals ik het zie is cloud computing niets meer dan een moderne implementatie van de eerste computers, waarbij een mainframe (zware computer) de applicaties draaiden die via terminals (simpele pctjes) bestuurd konden worden.

Ik zie zelf hier niet zoveel nut in. Veel zaken zoals tekst verwerken, compileren en beeld bewerking kunnen best via een soortgelijk systeem gecentraliseerd worden. Maar er zijn genoeg zaken die niet "remote" gedaan kunnen worden.
cloud computing? lijkt beetje op citrix ofzoiets, of hoe moet ik dit zien?
Beter gezegd, Citrix doet dus eigenlijk al jaren aan "cloud computing". Dit is weer zo een typische hype dat over een jaar weer vergeten is. De volgende hype staat al op de stoep: Unified communications. Het zal mij benieuwen hoe lang dat weer gaat duren.
Anoniem: 127386
9 oktober 2008 15:22
Ben ik de enige die aan het 3D programma moet denken?

http://www.strata.com/
Wie weet, ik dacht aan een subwoofer van REL Acoustics.
Ik aan een boek van Terry Pratchett.

Strata heeft zoveel betekenissen: http://en.wikipedia.org/wiki/Strata
Kan het iets zijn als.
Sharepoint in combinatie met Microsoft Application Virtualization (softgrid).
Je hebt een web omgeving met documenten.
En als je op een document click opent via "softgrid" het document zich op de client.

Daarmee wordt er geen software "geinstalleert" op de client.
Volgensmij hebben we dit op school al;
- Je logt in op een school pctje (goedkoopste ding van dell) met jou eigen account
- En die haalt alles van de server (via het netwerk) en slaat alles op op de server
- Als je uitlogt is alles weer weg

Of is dit toch weer iets anders?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee