Netgear introduceert extra beveiligde 802.11n-router

Netgear heeft een draadloze router met uitgebreide netwerkbeveiliging in zijn assortiment opgenomen. Het netwerkbedrijf richt zich met zijn Prosafe vooral op het midden- en kleinbedrijf.

De Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur Netgear mikt met zijn Prosafe wireless-n vpn firewall, dat het typenummer SRXN3205 draagt, met name op het midden- en kleinbedrijf. Volgens Netgear hebben juist mkb-bedrijven behoefte aan betaalbare maar betrouwbare netwerkbeveiliging. De Prosafe moet dit bewerkstelligen met onder meer een spi-firewall en met ipsec of ssl beveiligde vpn-functionaliteit.

De draadloze-netwerkstandaarden die door de Prosafe ondersteund worden, zijn 802.11a, b, g en draft-n. Wanneer de router in backwards compatibility-modus voor b-en g-netwerken gebruikt wordt, maakt het draadloze netwerk gebruik van de 2,4GHz-band. Wanneer echter alleen de nieuwe bijna-standaard 802.11n nodig is, kan de router in dualband-mode werken, waarbij het frequentiegebied van 5GHz benut wordt en de datadoorvoer hoger is. Voor de beveiliging kunnen wpa1 of 2 met tkip of aes worden gebruikt. De aanmelding op het netwerk kan desgewenst via een radius verlopen. Het netwerk kan worden uitgebreid via vpn-tunnels, die via ipsec of ssl beveiligd worden. Er kunnen maximaal vijf van dergelijke tunnels worden aangemaakt. Vier gigabitpoorten zorgen voor bedrade netwerkconnecties, en het netwerk kan via een webinterface beheerd worden. De SRXN3205 wordt voor omgerekend ongeveer 350 euro verkrijgbaar; dat is inclusief technische ondersteuning en levenslange garantie.

Netgear SRXN3205

Door Willem de Moor

Redacteur

09-10-2008 • 14:17

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
5
2
0
6
Wijzig sortering
Niet om heel lullig te doen hoor, maar mijn 50 euro router kan dit ook.
Ik heb meerdere malen met ProSafe producten gewerkt en heb nooit een meerwaarde kunnen vinden. Vaak waren ze ook nog onstabiel ook nog.
Anoniem: 116213
@MMaster239 oktober 2008 15:55
En kan jouw 50 euro routertje ook 20,000 verbindingen tegelijk bijhouden, omdat er 64MB geheugen inzit en 16MB flash? De meeste routertjes hebben niet meer dan 16MB geheugen met 4MB flash en die kosten vaak al tegen de $100.

Een Linksys WRT350N router echter heb je nu voor $109.99, met 32MB geheugen en 8MB flash, en is geschikt voor dd-wrt Mega. Maar je kan dus theoretisch veel meer met deze SRXN3205 doen.

Ik denk dat vele Tweakers het echter met mij eens zijn dat ze liever dd-wrt draaien, dus zolang deze SRXN3205 nog niet geschikt is (weet dus niet of er een Broadcom chip in zit), hou ik het liever bij een model zoals de Linksys WRT350N.

Wat ik wel mis aan deze Netgear router is dat er geen dubbele firewall optie inzit, zoals in de consumenten modellen zit (of ik miste die specificatie). Dat kan namelijk erg handig zijn om het LAN van het WLAN te scheiden, en zeker in bedrijfssituaties is dat soms nodig. Nu kan je dat indirect oplossen via de VPN-tunnels, maar vaak is een dubbele firewall een stuk handiger.
De sitecom Gaming Router is instaat om 30.000 connectie bij te houden.
Ook ligt LAN to WAN stukken hoger, ongeveer 110Mbit.
Da's een stukje aanvullende info dan van Ron.IT maar ik vind wat meer geheugen nog altijd geen argument voor deze forse prijs. Bovendien is de markt waarop met dit apparaatje gemikt wordt het midden- en kleinbedrijf en ik ben ze nog niet tegengekomen die zoveel connecties nodig hebben.

Een bedrijf dat 300.000 connecties nodig heeft en niet al te groot is gaat echt niet zelf zijn infra aanleggen maar koopt die compleet in.
Met de linksys 350n geef je dan wel een voorbeeld:

De Europese versie (die je hier overal kan krijgen, maar die jij waarschijnlijk niet bedoelt) is echter NIET geschikt voor DD-WRT, en eigenlijk (uit persoonlijke ervaring (cat5 door de living) evenals uit de vele forum posts) ook niet geschikt voor enig ander gebruik (dagelijkse resets zijn niet handig als nog iemand anders dan de huis-tweaker de verbinding nodig heeft.
Wat voor Router heb je dan? Zoveel gigabit / 802.11n routers zijn er niet en zeker niet voor 50 euro. (los van alle vpn / firewall etc extra's die jouw router ook zou hebben).
Gigabit moet je hierbij wel tussen haakjes zetten. Hij heeft Gigabit poorten en een Gigabit switch, maar het is GEEN gigabit router. Van de Netgear website:
* LAN-to-WAN: 60 Mbps
* VPN throughput: 20 Mbps
En dan blijft dus dat je in feite een SOHO-router krijgt in een MKB-jasje. Consumenten-router voor de helft tot een kwart van de prijs met de juiste firmware presteert hetzelfde tot beter.
Akkoord, maar als je bijvoorbeeld een klein bedrijf hebt dat totaal niets te maken heeft met IT en je ook het budget niet hebt om een IT verantwoordelijke aan te stellen of in dienst te nemen dan is zo een kant-en-klare oplossing natuurlijk wel handig ... :)
Als je niemand hebt die genoeg ITminded is om een routertje in te stellen ga je al zeker niet moeten beginnen met computers te gebruiken. Dus zelfs heb je zo niemand in je bedrijfje, dan nog moet je een persoon inhuren die het wel zou kunnen.
Dan nog geeft het woordje 'extra' een onterecht veiliger gevoel.
Geldklopperij dus, in mijn ogen.
Helemaal mee eens het is leuk speelgoed maar als bedrijf ben je niet echt geholpen met zo iets.
Het enige voordeel dat ik zie is levens lange garantie en mischien een iets makelijkere manier van configuratie maar daar blijft het ook wel bij. Doe mij maar een volwaardig product of gewoon een goedkoop routertje dat dan mischien wat minder garantie heeft maar waar van je er wel 10 kunt kopen voor de prijs dat je een ProSafe product koopt.
Anoniem: 201824
@Rob Coops9 oktober 2008 15:00
Levenslange garantie is in NL dacht ik max. 25 jaar bij wet (iig, dus niet '100 jaar' of iets dergelijks), laat je niet inpakken door de term levenslange garantie!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201824 op 9 oktober 2008 15:00]

Over 25 jaar is deze al zover verouderd dat hij waarschijnlijk allang niet meer dienst doet.
Wij hebben iig geen routers o.i.d. van meer als 5 jaar oud in het rack hangen ;) .

Met andere woorden, binnen 25 jaar is hardware zo goed als 'dood' en is een levenslange garantie van 25 jaar lang genoeg.
levenslange garantie van wat?

Jouw leven of dat van het apparaat?
Anoniem: 197965
9 oktober 2008 14:23
Ik lees in de hier beschreven specs eigenlijk niets wat deze router nou zo bijzonder maakt t.o.v. reeds bestaande modellen van diverse leveranciers.
Een huis-tuin-en keukenrouter van Linksys met eventueel Tomato of DD-WRT kan dit allemaal.
Dus Linksys heeft ook levenslange garantie en 4 Gbit poorten @ 350 euro?

Tis gewoon een concurrerend product.

[Reactie gewijzigd door loewie1984 op 9 oktober 2008 14:26]

@loewie-643-

"Levenslange garantie" Weer iemand die de regels niet kent. In Nederland heb je _altijd_ levenslange garantie op een product in die zin dat de wetgever stelt dat een product moet werken voor de duur die je mag verwachten. Heel veel fabrikanten (met als positieve uitzondering Philips) en winkels weten prima dat consumenten de regels niet (goed) kennen en proberen je extra garantie aan te smeren als je bv een TV koopt. Je koopt dan je eigen recht.

Waar jij het over hebt is fabrieksgarantie maar die is niet zo heel veel waard behalve dat je dan eventuele onderdelen en voorrijkosten onder garantie hebt t.o.v. de wettelijke 'levenslange' garantie.

Maar on-topic: 3 jaar fabrieksgarantie krijg ik van Linksys en voor de helft van het hier genoemde bedrag heb ik idd dezelfde opties _EN_ 4 gigabit poorten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 197965 op 9 oktober 2008 15:32]

Heel veel fabrikanten (met als positieve uitzondering Philips)

Damn !!! Die is erg.... neem je net Philips als positief voorbeeld!!
Mijn TV begaf het na 3 jaar.... Philips vertikte het om ook maar iets te vergoeden. Reparatie viel net buiten de garantie, en onderdelen waren niet meer beschikbaar. Kregen we een coulance regeling die zo erg was dat dezelfde aanbieding op de hoek van de staat nog goedkoper was.

Pas toen we na een half jaar soebatten, de rechtbijstands verzekering erbij haalden was het probleem opeens opgelost, de coulance regeling werd ineens 200 Euro beter....

Die levensduur (itt levenslange) garantie klinkt heel leuk, maar er is zo'n groot verschil in je recht hebben en je recht krijgen.

Garantie bijkopen is inderdaad niet nodig, maar je wilt niet weten hoeveel werk je jezelf bespaard als je die hebt en het apparaat gaat kapot buiten de gebruikelijke garantie periode.
Ik koop ook nooit verlengde garantie bij, maar weet dat het een pokkewerk is je recht te krijgen, daarom hebben we speciaal een rechtsbijstand genomen.
En Philips en co.... trappen echt niet in het truukje van dreigen met je (niet bestaande) rechtsbijstandverzekering, dat doen namelijk 90% van de mensen die bellen met een klacht. Hooguit een klein percentage heeft werkelijk een dergelijke verzekering. Pas als die contact met hen opneemt heb je kans dat ze een stapje terug doen.
Anoniem: 197965
@LessRam9 oktober 2008 16:59
Persoonlijk heb ik juist met Philips goede ervaring maar alleen bij het rechtstreeks af laten handelen van problemen via Philips. Tegenwoordig kan dat geloof ik niet meer maar ik heb niets meer van ze gekocht wat kapot ging de laatste tijd.

Wel weet ik uit ervaring dat het heel anders kan gaan wanneer je het via een leverancier speelt. Die willen graag verdienen aan het serviceproces. Daarom vertellen ze hun personeel ook niet hoe de garantie regelgeving in NL in elkaar zit.

Maar ik gebruikte niet voor niets Linksys in mijn voorbeeld. Met hen heb ik zelf ook wel eens gehad dat ze geen service wilden geven toen de garantie van mijn router net een paar maanden verlopen was en hij stuk ging. Ik heb de wetsartikelen geprint en gefaxt en toen repareerden ze wel zonder kosten. Ze weten het allemaal best maar proberen het gewoon omdat de mensen nu eenmaal snel opgeven.
Je koopt met name het afkopen van gezeur.
Na een periode van 24 maanden moet jij bewijzen/aannemelijk maken dat het de fout van de fabrikant is als het apparaat defect gaat.

Als je die extra garantie koopt voor x jaar, is het genoeg om met het apparaat onder je arm naar de winkel te gaan, en roepen "hij is stuk" ;)
en heb je dat al eens gedaan??
wettelijk moeten ze hem maken zolang hij eerder stuk gaat dan de normale levensverwacvhting van het apparaat. dat is meestal een stuk langer dan de garantie, en heeft ook niks met afschrijving te maken.

pas als de reparatie de levensduur verlecgd ( hetgeen vaak zo is natuurlijk) moet je (het evenredige) deel van de ksoten zelf betalen.. en dat geld OOK voor de extra verzekeringen. lees maar na, er staan voorwaarden in die er op neekomen dat in bepaalde gevallen( lees veel gevallen) de reparatiekosten deels voor eigen rekening komen.


zelf heb ik ook een linksys wrt350n en ben erg best tevreden over. probleem dat ik er mee heb is dat het draadloze gedeelte soms vastloopt. . en juist alleen daarvoor gebruik ik hem ( gigabit snelheid en het kunnen aansluiten van een usb harddisk) zodat ik draadloos toch een snelle vebinding heb naar mijn bestanden
Maar wat ben je met levenslange garantie. Binnen 2jaar maken ze het niet meer en binnen 5jaar wil je het toch niet meer gebruiken.
Als ze hem binnen 2 jaar niet meer maken betekend dat niet dat je garantie waardeloos is.
Het is niet het probleem van de eigenaar van het product hoe de verkoper het op gaat lossen.
Dan vervangen ze hem maar door een gelijkwaardig product bijvoorbeeld.
Wie heeft er nu levenslange garantie nodig? Als je een D-Link router koopt krijg je tegenwoordig ook 11 jaar. Tegen dat die periode verstreken is, is je router zo verouderd dat je hem toch van de hand doet.

Als je dan de overige specs bekijkt, dan moet een D-Link DIR-655, echt niet onder doen. Deze heeft ook spi, VPN IPSec, WPA (2), tkip, aes, gigabit en radius onderstuening, maar vind je wel al voor 100 € (www.pixmania.com).

Mijn keuze is dan toch rap gemaakt hoor.

@ servies hieronder:

Idd, de D-Link heeft enkel Pass-through. Dat had ik in de haast even over het hoofd gezien. En nu ik er wat langer naar kijk, zie ik nog verschillen. De Netgear ondersteunt namelijk dual band, iets wat deze D-Link niet doet, daarvoor moet je al een DIR-855 hebben (en die is ook ineens een pak duurder). Maarja, dit heeft dan weer niets met beveiliging te maken, en garandeert niet dat deze routers sneller werken. Er zijn namelijk nog meer dual band routers die trager werken dan de D-Link DIR-655 (bronnen heb ik momenteel niet voor handen).

[Reactie gewijzigd door Riddle007 op 9 oktober 2008 16:05]

Ik kan het zo gauw niet uit de specs van de D-Link halen, maar kan deze router zelf een VPN verbinding opbouwen of is het alleen maar pass-through...
In het geval van alleen pass-through: een van de (zeer grote) verschillen dan...
Anders kan ik je zo gauw geen ongelijk geven.
Je kunt beter van die 350 euro over 6 jaar verspreid om de 2 jaar een router van 100 euro kopen, dan heb je bijna gegarandeerd over 6 jaar een betere beveiliging, en 50 euro om iets lekkers van te kopen ;)
wat denk je van een sweex bakje van 35-40 euro die minstens 3 jaar meegaat en retestabiel is? (heb er thuis 2.)
Ook ik zie geen bijzondere specs die dit nu zo'n veilige router maken. Neem dan een Draytek Vigor 2910G. Dan heb je nog een dual wan router.
Inderdaad. Op die Draytek kun je ook aangeven dat mensen die via WLAN binnenkomen alleen de VPN functionaliteit mogen benaderen. Klinkt als hetzelfde als wat die linksys kan alleen doet Draytek een veelvoud aan VPN tunnels voor minder geld (volgens mij max 32 op de 2910) . VPN werkt uiteraard ook voor mensen die via het WAN binnenkomen.
Alternatief: zet een Linux bak met OpenVPN neer na je router: nog beter access-control (SSL-VPN) en het de software kost niets.
Heeft netgear deze al? dacht het niet, dat is waar het hier om gaat.. Netgear maakt 'em, er staat nerges "nieuwe revolutionaire router" :)

Het is wel een aartslelijk ding als je het mij vraagt, maar wel handig
Aartslelijk of..... geen poespas, wel functioneel?
Sorry maar Netgear spul vind ik nou net mooi. Heb er hier nog wat switches van staan, zonder poespas maar WEL een metalen buitenkant. Stevigheid van dergelijke spul vind ik ook belangrijk eigenlijk, Linksys maakt volgens veel tweakers goede producten maar die plastic fantastic consumentenlijn vind ik nou ook niet alles...
Ze mogen wifi wel eens wat stabieler maken. Leuk die theoretische snelheden e.d. maar vind het nog steeds slechts werken dat wifi. Hoor ook vaak problemen m.b.t. wifi, verbinding die traag is, de ene keer werkt het wel en de andere keer niet, kan niet verbinden en ga zo maar door. Nee doe mij maar liever een kabeltje, is nog sneller ook! Gigabit FTW!
Komt waarschijnlijk door gebrekkige hardware. Ik gebruik al 3jaar 2 wrt54gls met dd-wrt in een draadloze brug met een uptime van 99.9%. De 0.01% komt door electriciteitspanne... Buiten m'n kamer die voorzien is van gigabit en dus extern langs de draadloze brug; zijn er pc's, laptops, pda's, handhelds en telefoons die met de router verbinden maken en nooit problemen mee.
Het is wel waar dat je bij wifi bijna nooit de volledige snelheid haalt zonder de extra moeite (doe je bij bekabeld netwerk ook niet). Het tweede probleem voor het imago, zijn al de fabrikanten die wegwerpapparaten maken die na enkele maanden kapot gaan door slechte koeling. Bijna alle gerapporteede problemen met routers gaat er over dat ze na resetten plots weer werken voor enkele uurtjes. Steek er deftige koeling bij en die bakjes zouden nooit kapot gegaan zijn.
Ik zou als ik Netgear was eens iets aan die WAN-throughput doen. Erbarmelijk altijd. De gemiddelde D-Link is twee keer zo snel. Kan nog geen cijfers van dit type vinden jammer genoeg. Zal wel weer niet te denderend zijn gok ik.
ik koop me wel een gewone gigabit switch voor 50euro...
en zet er een fonera voor...even "openvpn" op installeren....
en radius zit er al in...
en wpa/tkip staat standaard aan; desgewenst kan ie naar wpa2/aes

300mbit haal je er niet uit...en 5ghz gaat mooi in open lucht maar niet door muren

en die fonera heb je toch voor 30 euro?

ondertussen bieden ze de Fonera 2 aan voor 50 euro... deze kan een usb harddisk aan, een scanner, printer; heeft samba/ftp/webcam support.... nu nog even asterisk erop installeren en ze kunnen hier nog gaan voipen met hun Nokia gsm's ook ;-)

[Reactie gewijzigd door steven.leeman op 9 oktober 2008 15:33]

Ik ben een groot fan van de Prosafe producten. De onderlinge opgebouwde VPN tunnels werken perfect. Over de Support ook niets dan lof. Voor mij is dit wel een optie mochten er nieuwe VPN routertjes op thuislocaties geplaats moeten worden.
Ik vind persoonlijk die Netgear dingen altijd erg fijn werken.. Ook kunnen ze tegen een stootje met stalen behuizing, die overigens ook nog geaard kan worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee