Netgear introduceert router met downloadmeter

Netgear brengt in september een dualband wifi-router op de markt waarbij in de firmware een downloadmeter is verwerkt. De meter geeft de gebruiker een seintje zodra een bepaald verkeersvolume wordt overschreden.

De downloadmeter in de WNDR3700-router is met name interessant voor gebruikers die een internetabonnement hebben met harde downloadlimieten, zoals bij isp's in België en de Verenigde Staten gebruikelijk is. Als de gestelde limiet wordt overschreden, stuurt de router via e-mail een waarschuwing aan de gebruiker. In tegenstelling tot softwaretooltjes die het dataverbruik per computer in de gaten houden, kan de WNDR3700 ook bijvoorbeeld ook het door een console verstookte dataverkeer meenemen. Verder zouden er statistieken over het dataverbruik kunnen worden opgevraagd.

De WNDR3700 gebruikt simultaan de 2,4 en 5GHZ-band. De router beschikt per frequentieband over vier interne antennes. Verder zijn vijf gigabit-ethernetpoorten beschikbaar, waarvan een voor de internetverbinding. Netgear zegt dat tussen de wan-poort en de lan-poorten snelheden tot 500Mbps haalbaar zijn.

De MIPS-processor in de WNDR3700 draait op 680MHz, terwijl het werkgeheugen 64MB groot is. Voor de op Linux gebaseerde firmware is 16MB flashgeheugen beschikbaar. De router beschikt over een usb-poort, zodat usb-sticks en externe harde schijven via het netwerk gelezen en beschreven kunnen worden. De secured guest network-feature maakt het mogelijk om voor gastgebruik een aparte ssid aan te maken. Via deze wifi-verbinding kan uitsluitend op het internet worden gesurfd en is het lokale netwerk onbereikbaar.

Om energie te besparen beschikt de router over een aan/uit-knop en met een tweede knop kan de wifi-functionaliteit uitgeschakeld worden. Het is ook mogelijk om wifi via de schedule-functie bijvoorbeeld 's nachts uit te schakelen. Netgear laat aan Tweakers.net weten dat de nieuwe router naar verwachting begin september op de Nederlandse markt komt met een straatprijs die rond de 150 euro zal liggen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-07-2009 • 17:12

52 Linkedin

Reacties (52)

52
51
45
0
0
1
Wijzig sortering
In tegenstelling tot softwaretooltjes die het dataverbruik per computer in de gaten houden, kan de WNDR3700 ook bijvoorbeeld ook het door een console verstookte dataverkeer meenemen

Al ze hiermee bedoelen dat je het als apart verkeer kan bekijken, dan is dit best wel interessant.
Zou ook wel fijn zijn als je de upload/download snelheid kan instellen per IP / Mac adress, dan kan je je broertje die als een idioot Mp3tjes download zo limiteren dat jouw games niet in de knel komen.

Zoiets zou wel aftrek zien denk ik.
Nu moet je aan de slag met netlimiter, en aangezien dat software is (en geld kost - in theory) kan je die dus ook verwijderen. Als ze dezelfde functionaliteit in de router kunnen stoppen, erg handig.

[Reactie gewijzigd door bbr op 22 juli 2009 17:27]

Anoniem: 28333
@bbr22 juli 2009 17:45
Zoek een router waar je een alternatieve firmware op kunt zetten, zoals Tomato of DDWRT. Deze firmware voegt een hoop toe, volgens mij ook trafficshaping en QoS
Met wat geluk en goede wil van Netgear zou OpenWRT hier ook op moeten kunnen draaien :). Zoveel routers die én Linux draaien én gescheiden 2,4 en 5 Ghz-antennes hebben zijn er nu ook weer niet op de markt :P.

De meningen over Netgears 'interne antennes' (die op het printboard gesoldeerd zijn in verschillende richtingen) zijn verdeeld, ik zou graag tests van dit model zien - Netgears recente spul presteert volgens reviews niet al te goed. Niettemin vind ik hun recente modellen altijd strak ontworpen, maar goed, aar heeft je netwerk niet zoveel aan :P.

* Borromini is erg nieuwsgierig naar dit ding.
Je kan ook VLAN tagging gebruiken, kan zelfs met een Thompson speedtouch en dan met vaste IP adressen werken binnen je LAN en dan QOS gebruiken voor het VLAN segment. Overigens kan je natuurlijk zonder VLAN's ook QOS gebruiken waarbij je aangeeft hoe de router zich zal gedragen wanneer de lijn vol zit. Bijvoorbeeld voor je gaming altijd 50% en overige ook 50%. Dan zal je 100% hebben als je niet aan het gamen bent maar wanneer je aan het gamen bent zal je altijd 50% hebben :)
Even een kleine opmerking, dat is natuurlijk wel nog steeds de instelling van de nederlandse downloader en waarom Brein altijd op de achterste benen staat...
...aangezien dat software is (en geld kost - in theory) kan je die
Het kost geld in de praktijk, in theory kan je het ook op een minder legale manier gratis krijgen ;) Tis net even andersom ;)

ontopic: leuke functie, zeker als dit apart per Mac of IP adres kan, zeker met meerdere personen in het huishouden is zo makkelijk bij te houden wie het meest verstookt, zeer zeker handig voor de mensen die met een downloadlimiet zitten zoals de meeste van onze zuiderburen.

Ik het apparaat er ook erg goed uitzien, waar ik tot nu toe altijd mijn routers uit het zicht zet omdat ze normaal gesproken niet even mooi zijn om naar te kijken. Mijn huidige netgear router was er toenterijd (1,5 geleden) eentje uit dezelfde prijsklasse, maar het is wel een groot, blauw, blokkerig ding. Deze router kan je zonder je ervoor te schamen in het zicht laten staan, echt erg strak afgewerkt.
Neem toch wel aan dat het per IP adres verschillend af t elezen is. Anders heb je er niet zoveel aan lijkt mij..
@theunevers
Niet helemaal waar.

Mensen in Belgie bijvoorbeeld hebben een download limiet, dit gaat per modem en niet per gebruiker die achter de modem hangt. Dus voor hun is eigenlijk het totaal erg nuttig om af te lezen.

[Reactie gewijzigd door defixje op 23 juli 2009 08:51]

nee, doorgaans kunnen ze dat via één of andere pagina ook opvragen.
Het probleem doet zich voor als je met meerdere dezelfde verbinding gaat delen (bijvoorbeeld in een studentenkot). Om dan te weten wie verantwoordelijk is voor het opsoeperen van alle data.
Neem toch wel aan dat het per IP adres verschillend af t elezen is. Anders heb je er niet zoveel aan lijkt mij..
De Fritz!box heeft ook zo'n log-functionaliteit en ik krijg ook netjes elke nacht een mailtje met de stats.
Dit kun je ook in de web-interface terug vinden, alleen niet per computer. En toch is het handig.

Voorbeeldje:
FRITZ!Box keeps track of the time online and the amount of data transmitted during this period. The online meter may deviate slightly from the exact amount billed by your Internet Service Provider.
Online Time (hh:mm) Total Data Sent received Connections
Today 20:24 1240 MB 49 MB 1190 MB 0
Yesterday 24:01 4117 MB 122 MB 3995 MB 0
Current week 68:24 7654 MB 254 MB 7401 MB 0
Current month 524:24 96530 MB 3007 MB 93523 MB 2
Last month 717:25 43755 MB 1982 MB 41773 MB 1
Zoals je kunt zien hebben we vorige maand een stroomstoring gehad van ruim 2:35 uur.

[Reactie gewijzigd door TD-er op 22 juli 2009 20:39]

Het zou per macadres handiger zijn dan per IPadres om eerlijk te zijn.
inderdaan, maar eht is neit alsof intern ip-addressen veel veranderen though :o
Vertel dat maar aan WRT54Gv7 gebruikers. Onmogelijk helaas.

[Reactie gewijzigd door HenkEisDS op 23 juli 2009 00:03]

Speciaal voor alle WRT gebaseerde firmwares heeft Linksys dan ook de WRT54GL in de productlijn. Daar kan je elke alternatieve firmware gewoon op draaien.....

Als je een WRT54Gv7 gaat kopen... tsja...
Ik denk dat ze bedoelen dat er softwaretooltjes zijn die je op je pc kunt zetten waarmee je het dataverbruik kunt meten maar dat er niks is voor je console.

Doordat de router dit nu bijhoudt, wordt die ook meegeteld.
Ik denk dat ze bedoelen dat er softwaretooltjes zijn die je op je pc kunt zetten waarmee je het dataverbruik kunt meten maar dat er niks is voor je console.
Tja, maar er zijn echt wel routers waar je middels SNMP kunt uitlezen hoeveel verkeer er over welke interface gaat waarmee je dus precies hetzelfde bereikt. Misschien iets minder gebruiksvriendelijk, maar het kan dus wel degelijk al.
Telenet heeft nu reeds een optie om te verwittigen bij een bepaald volume. Dus wanneer je telenet als isp hebt is dit niet zo'n heel nuttige functie
tuurlijk wel, dan kun je zien of het je dochter, zoon, of een wifi gebruiker is bijwijze van spreken.
Kheb zoiets al gemaakt voor m'n Foneras... status.fonera.be
[img]http://www.fonera.be/status2-11.png[/img]
In gargoyle firmware kun je zelfs direct alles toegooien als dit bereikt is...

voor de rest leuk ding...wat is de prijs?
Laatste zin van het artikel:
"(..) een straatprijs die rond de 150 euro zal liggen."
En toch denk ik dat het handig is, want als je zelf wilt weten of je de nieuwe demo van dat spel nu kunt downloaden of over een maand.. tja.

(ter info: ik heb geen telenet, maar ik kan de toepassing van de router wel zien.)
Dan heb je in elk geval een eigen meetapparaat om de opgave van Telenet te checken.
Leuk maar 150Euro is behoorlijk prijzig vind ik!

Ingebouwde datalimiet sommige software tooltjes konden het verkeer van de verbinding meten is dit niet hezelfde? Heb zelf geen console dus kan het niet weten.
Als de downloadmeter als selling point gebruikt wordt dan zal het wel weinig succes hebben in Nederland, maar aangezien de hardware specificaties niet niks zijn lijkt me dit een goed apparaat voor een alternatieve Linux firmware zoals DD-WRT. Ik vind het daarom wel een aardige prijs voor zo'n apparaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 179986 op 22 juli 2009 17:24]

De software waar men het over heeft is bv. een programma dat 1 van de gebruikers op zijn/haar PC installeerd, om zo het eigen dataverkeer te kunnen monitoren. Dit is echter alleen het verkeer van die ene PC.

Om al het verkeer te monitoren zou dus op elk apparaat aangesloten aan het internet zo'n monitor moeten zitten - probleem is dat niet elk aangesloten apparaat daar ondersteuning voor heeft (denk aan consoles, mobieltjes, ... met een OS dat niet toelaat zulke applicaties te installeren). Bovendien is het ook niet handig om steeds wanneer je de huidige stand van het verbruik wilt bekijken, alle apparaten moet checken en alles optellen.

Omdat deze router het eerste apparaat is dat internet opvraagt (en verdeeld) is het dus mogelijk om het totaalverbruik in kaart te brengen, per poort/ip/SSID (althans zo lees ik het in het artikel). Al het verkeer komt langst die router, dus in theorie zou dat het totaalverbruik heel mooi moeten weergeven !

Ik vind het wel een leuk apparaat, al dan niet aan de dure kant voor die extra features. Hoewel de snelheden van de LAN heel mooi zijn, en het ook wel veilig opgebouwd is, lijkt mij dat deze router alleen voor tweakers is en dus niet voor de "andere" internetsurfers. Hier bij ons thuis (mijn PC, gezinsPC, enkele laptops, een PSP en TV via internet) voldoet een simpele router + evt. een switch of AP !

[Reactie gewijzigd door Kosty op 22 juli 2009 17:33]

Dit is een dual-band dual-radio router vgl. dit met een Linksys WRT610N of een D-Link DIR-855 en dan zie je dat dit helemaal niet zo duur is.
Is dit nu een ADSL-router of niet; in het nieuwsbericht lees ik dat er 5 Gb/s poorten opzitten, waarvan 1 voor de internetverbinding. In de specs zie ik dat er 4 Gbit/s poorten en een WAN poort op te vinden zijn. Maar is de WAN poort nu ethernet, en heb ik een aparte adsl->ethernet router nodig of plugt de adsl lijn zo in de WAN interface (en is het dus geen ethernet) ?

Edit: ik heb even op de site van netgear gekeken, het lijkt er op dat dit dus geen ADSL router is. Jammer, verder is het wel een mooi compleet ding.

[Reactie gewijzigd door u_nix_we_all op 22 juli 2009 17:54]

Meestal wordt met WAN-poort een ethernetaansluiting bedoeld. Die kun je dan op kabelmodem/glasmodem/ADSL-modem aansluiten.

Wat mij tegenvalt in het verhaal is dat het switching-fabric blijkbaar "maar" 500Mb/s is. Jammer voor de veeleisende gebruiker, maar waarschijnlijk voldoende voor "normaal" gebruik.
Het laatste ADSL modem dat ik kocht was iets van 8 euro. (Goed, een chinees ding in china maar werkte ook met een engelse firmware prima) Niet echt de moeite dus om je druk over te maken.
Afgezien van de (voor mij) nutteloze datameter toch een interessant apparaat. Linksys kwam onlangs met een router met 400MHz en 32MB die als NAS niet kan voldoen, maar deze Netgear doet het met 680MHz MIPS en 64MB aan boord een stuk leuker. USB ontbreekt ook niet dus met een externe harddisk kun je een leuk Linux servertje inrichten. Een waardige opvolger van de nogsteeds geweldige Asus WL500g Deluxe :P
wat was de snelheid die je haalde op die Linksys van 400mhz?
Geen idee, want ik heb 'm niet :) Ik heb wel een Buffalo Linkstation Pro NAS (400MHz ARM9, 128MB RAM) en die doet >22MB/s op een Gigabit aansluiting.
Anoniem: 48923
22 juli 2009 17:21
Lijkt me handiger om een downloadmeter te hebben waar je op de buitenkant kan zien hoeveel data er over de lijn gaat... een soort accu meter maar dan voor je datalijn.
Zoiets als de D-Link DIR-855 bedoel je??
Dit zit toch al op de oer oude vertrouwde Linksys WRT54G(L) series met Tomato of DD-WRT?
Handige functie hoor, zeker, maar niet nieuw!
Een bandwith meter misschien wel, maar ze worden niet (toch niet toen ik ze uitprobeerde) per ip/mac adres getoond, maar te samen.
Je moet dan dus wel constant op je e-mail letten.. Misschien een volgende stap een stukje software op de pc dat het berichtje van de router ontvangt en dan direct een melding geeft?
Rule in je mailclient maken die een alert geeft bij een bepaald subject.

Klaar en geen extra software nodig.
Ik denk dat menig ouder(wacht eens even, welke ouder weet nu in's hemelsnaam hoe een passwoord op een router te zetten en laat staan hoe er mee te werken) hier blij mee zal zijn, om zo het verbruik van zoon- en/of dochterlief bij te houden.
Want het dataverbruik van zoon of dochter is direct gerelateerd aan 'computergebruik' ? Lijkt me niet echt relevant voor een ouder (tenzij die degenen zijn die betalen voor de datalimiet etc.). Prima mogelijk om slechts 5 minuten op internet door te brengen (actief) terwijl je een paar GB/TB downloadt ;)

Anyway: Ik vind het interessanter om te weten wat voor hardware (chipset e.d.) in dit bakje zit. Dat is meestal vrij bepalend om te weten of er een alternatieve (linux) firmware op kan draaien. Qua specs ziet het er in elk geval hoopvol uit :)

[Reactie gewijzigd door IEF op 22 juli 2009 18:17]

Handig voor onze zuiderburen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee