Netgear voegt ntfs-support toe aan 'opensource' 802.11n-router

Netgear heeft in zijn 'opensource' WNR3500L-router een ntfs-driver van Paragon geïntegreerd. Hierdoor kunnen alle netwerkclients lezen en schrijven naar ntfs-schijven die aan de usb-poort van de 802.11n-router worden gehangen.

De Netgear RangeMax WNR3500L-router van Netgear, die naast 300Mbps 802.11n-wifi en vier gigabit-ethernetpoorten ook over een usb-ingang beschikt, draait op Linux en kan door ontwikkelaars naar wens worden aangepast. Zo kan populaire firmware als DD-WRT of Tomato op de router geïnstalleerd worden. Inmiddels geeft de door Netgear gesteunde MyOpenRouter-community tips en trucs voor het tweaken van de router.

Voor de Linux-firmware is nu ntfs-support van de firma Paragon aan de universal file system driver toegevoegd, zo meldt LinuxForDevices. Hierdoor kunnen niet alleen usb-opslagapparaten met ext2/3-, fat- en fat32-bestandssystemen door de router worden gemounted, maar kunnen ook schijven met ntfs-indeling worden gekoppeld. Externe harddisks of usb-sticks met het ntfs-bestandssysteem die aan de WNR3500L hangen, kunnen door alle netwerkgebruikers worden gelezen en beschreven. Ook kan de gebruiker beveiligde shares aanmaken en deze via http of ftp toegankelijk maken via internet.

De toevoeging van ntfs aan de systeemdrivers van de WNR3500L lijkt met name handig voor het delen van grote bestanden, doordat het FAT32-bestandssysteem niet overweg kan met bestanden die groter zijn dan 4GB. Daarnaast kan de router dankzij ondersteuning voor het dlna/pnp-protocol ook worden ingezet als een eenvoudige mediaserver.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-12-2009 • 18:34

60 Linkedin

Reacties (60)

60
57
42
2
0
5
Wijzig sortering
Waarom wordt deze paragon driver gebruikt en niet gewoon ntfs-3g?
Fontera gebruikt de ntfs-3g driver, maar raad NTFS af omdat het (te) traag is. Als reden geeft men
NTFS support on the Fonera rely on the linux driver for NTFS called NTFS-3G. NTFS-3G Lead Developer says: "When something uses a file system intensively then the file system intesively uses the CPU because it must check, calculate, analyze file system information where to put files and their data, etc. A file system driver is also a software and uses the CPU the same way as any other software. So, what you see is exactly what one should expect when the driver is intensively used. And yes, when the disk is close to full or very fragmented then the driver must do more work, so it must use more CPU, hence you will also see higher CPU usage."
Hopelijk is de paragon driver beter en is NTFS bij deze router meer dan een marketingkreet.
Vraag ik me ook af, misschien dat deze wat efficiënter met de CPU omgaat dan de NTFS-3G driver? Die moet namelijk ook nog via FUSE...
Waarom staat opensource precies tussen aanhalingstekens? Het is toch ook een open-source router?
Anoniem: 116213
@mzziol23 december 2009 18:51
Het is een speciale versie van de WNR3500 reeks die vanuit de fabriek dus al een open source versie van Netgear draait en geen beperkingen heeft wat betreft het aanpassen van die firmware.

Ik heb zelf een WNR3500 v1, die dus net buiten de boot valt en geen dd-wrt of soortgelijke firmware kan draaien, er is namelijk minimaal de 2de hardware revisie nodig.

@n3rd, daarom gebruikte ik ook de term "reeks", om aan te tonen dat de volgende modellen bestaan:

WNR3500 v1
WNR3500 v2
WNR3500L
WNR3500U

En wie weet wat er nog meer komt, maar de WNR3500L is dus de open-source variant. De modellen hebben maar kleine verschillen, vandaar de zeer vergelijkbare naam, maar die kleine verschillen kunnen inderdaad een hoop uitmaken wat de firmware ondersteuning betreft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 116213 op 24 december 2009 06:53]

De WNR3500 is weer een andere router dan de WNR3500L genoemd in dit artikel.

Zover ik kan vinden is er ook nog maar 1 versie van de WNR3500L. Daarnaast is het op de WNR3500L mogelijk de mega build van dd-wrt te draaien en ondersteund de WNR3500 v2 alleen de mini build omdat er minder flash geheugen beschikbaar is.

Ik zelf heb net een wrt320n gekocht en van dd-wrt voorzien, maar deze router ziet er zeker ook erg goed uit, kan ook met dd-wrt mega worden uitgerust, heeft als plus punt een usb aansluiting en is zelfs nog iets goedkoper.

@Ron.IT: my bad, ik had over "reeks" heen gelezen.

[Reactie gewijzigd door n3rd op 24 december 2009 11:50]

omdat ntfs en open source niet helemaal samengaan.
Misschien nu niet meer vanwege de NTFS driver ;)
Yay, goedzo. Vraag ik me nog wel een beetje af hoe de firmware met NTFS permissions omgaat. Norton Ghost bijvoorbeeld negeert ze in zijn geheel.
Hier is het een dilemma denk ik. Permissies volgen betekent denk ik verwarring bij gebruikers: 'help, kom er niet op, snap nie, op pc werkt t'. Negeren betekent dan weer minder 'veiligheid'. Lastig..
aangezien linux geen enkel referentie heeft mbt de security-id's die de permissies voorstellen, zullen de ntfs rechten wel genegeerd worden.
Als je een externe hd met ntfs volumes aan een andere windows pc hangt snapt die de security-id's ook niet. Tenzij je in een domain zit waar de active directory de security-id's valideert. Maar dat is voor de thuisgebruiker een beetje overkill.

Op zich zou het wel mooi zijn als je router als ad fungeert met roaming profiles. Is ook makkelijk met backuppen van je userdata.
Dus kun je beter Ext2/Ext3 partities gebruiken, en dan kun je de security-id's en permissies regelen op de router zelf of via de domain-server.
zoals in de tekst al vertelt wordt zal het NTFS bestandssysteem vooral handig zijn voor grote bestanden (4+ GB)....

ik zelf ga er van uit dat wanneer je een USB disk aan de router hangt, dan doe je dit omdat je bestanden over het netwerk wilt delen en de disk dus niet meer aan een gewone PC wilt hangen.... als je dus films download of over het netwerk serveert (de router ondesteunt DLNA) dan is NTFS een keuze voor de grote bestanden....

overigens lijkt het mij dat je de disk vanaf de router dan ook met een linux filesysteem kan formateren... maar zal voornamelijk nfts zijn vanwege de aanwezigheid van xp/vista/7 bij gewone gebruikers zodat de disk alsnog aan de pc kan hangen en leesbaar zijn (zonder een driver te installeren op de pc)
Maar het is toch eigenlijk te belachelijk voor woorden dat Windows nog steeds geen fatsoenlijke API, driver model, whatever, heeft om extra FS-en toe te voegen.

Zo'n beetje elk ander OS kan het, maar onder Windows blijft het hack werk.
Daar ben ik dus niet met jou mee eens!
Wanneer je weet hoe je een USB moet pluggen.. dan heb je verstand van file systemen...
Daar ga je compleet de fout in.
daar ben ik het niet met jou eens

een USB disk wordt geleverd met EEN filesystem. Voor de koper houdt dit in dat de disk direct gebruiksklaar is wanneer je het uit de verpakking haalt.....
Een gebruiker met een USB disk hoeft dus niets van filesystems te weten....totdat hij/zij deze wil gaan gebruiken voor files die zeer groot in omvang zijn en dus niet op het filesystem passen die standaard op de disk staat...
Anoniem: 288594
23 december 2009 20:10
Het is geen modem maar enkel een router, de Fritz!box 7270 is wel een modem/router en heel de zooi meer.
Een je zo een gebruikt hebt wil je nooit meer anders.
Is er echt iemand die serieus naar zo'n Netgear kijkt? Weeral zo'n grijze box net als alle anderen.

Kijk eens op www.fritzbox.eu en steek je licht op wat er allemaal kan op modem/router gebied, er bestaat niets dat vergelijkbaar is.
Als ik m'n kabelinternet thuis wil verdelen ga ik echt geen ADSL modem/router aanschaffen :+

Verder lijk je wel een vertegenwoordiger van ome Fritz... Deze netgear routers bieden veel meer wat betreft customization. En laat dit nou net tweakers.net zijn ;)
Lollig, want je kan hem ook als kabel router gebruiken.
En hij kan veel meer dan die netgear routers, en als tweaker zou je dat nu NET moeten interesseren! ;)
Juist ja, een adsl modem/router kopen om hem dan achter een kabelverbinding the hangen.. deze netgear is veeeel sneller in cpu en bandbreedte en omdat je er zoiets als dd-wrt op kunt zetten maak dit hem toch veel interessanter voor een tweaker dan zon frutzbox daarbij kost ie maar de helft en is de wan->lan doorvoer veel hoger. Je wil echt geen 60mbit kabel verbinding via de wan op dat ding laten lopen aangezien je er gif op kunt nemen dat wan->lan op adsl snelheden is gebasseerd.
Je weet dus echt niet waar je het over hebt.
Als je hem als kabelrouter gebruik wordt LAN1 de poort naar je kabelmodem.
Ook is het apparaat veel en veel meer dan een router.
300mbit Wlan om iets te noemen.
NAS / USB server / Streaming server
VPN / VOIP
PSTN / ISDN VOIP aansluitingen
DECT support alsook repeater
WLan spectrum analizer
Sip server
en ga zo maar door, dat wil ik een ander wel eens zien doen.
(A)DSL modem/router?

Heb hier zelf de WNR3500 V1 staan (basic versie dus)

het is dus een WLAN 2 LAN router en geen (a)dsl modem en laat deze router dat nou in beide gevallen gewoon doen.

zowel toepasbare mogelijkheden zijn dus o.a. (a)dsl als kabelmodems waarop je em kunt aansluiten.

voor de rest kan je nog legio mogelijkheden bedenken wat je er mee zou kunnen/willen
Ja en ook wan-lan van 1gbit, en 4 gbit lan-poorten?
Ja leuk allemaal, maar een fritzbox is ook twee keer zo duur. Voor 145 euro mag ik wel meer verwachten van een fritzbox dan van deze router.

Totaal verschillende prijsklasses en daardoor niet te vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 december 2009 20:17]

Is die Paragon driver wel opensource?
Ik denk dat het om een kernel module gaat.. of wellicht meegebakken in een nieuwe kernel. Dus het zal wel opensource moeten zijn.
Je kunt ook closed source kernel modules hebben, zoals de nvidia drivers :).
Of zoals de Paulsbo drivers voor de Intel GMA500, of voor de Frglx-drivers van ATI, enz.
Er zijn idd. nog heel wat closed-source kernel-modules...
Helemaal waar :) 4got
Niet open source, maar er is wel een gratis versie voor thuisgebruikers.
http://www.paragon-softwa...fs-linux-per/upgrade.html
Wat ik me afvraag... die WNR3500 router is al een tijdje in omloop toch? In principe kan ik dus op mijn WNR3500 die aangepaste software ook installeren?

Dat zou wel een feest zijn namelijk, mijn Netgear is Ziggo-afgesteld, en die hebben de update-functie min of meer geblokkeerd. Als ik de router flash naar andere (DD-WRT, bijvoorbeeld) firmware ben ik van die ziggo-ellende af, én kan ik grote bestanden wegschrijven via mijn netwerk. Iets waar mijn huisgenoot ook blij van zal worden ;)

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 23 december 2009 22:37]

Hmmm een paar comments omhoog stond dat dat niet kon, omdat de WNR3500 niet gelijk is aan de 3500L.
Tevens heb hardware versie 1 en 2 van de 3500.
v1 kan sowieso geen custom fw aan, dacht ik
je kan de router niet flashen van Ziggo zonder hem open te sleutelen....

Dus deze firmware kan je ook wel vergeten.

Of je moet er veel interesse in hebben om het te gaan tweaken.

Dat kan:

http://www.myopenrouter.c...-Windows/?textpage=2#3060
Nou, ben die Ziggo troep meer dan zat. Temeer omdat ik helemaal geen Ziggo heb;) Heb de router overgenomen van een medetweaker, we hadden beide niet verwacht dat die firmware een probleem zou zijn.

Openschroeven en met zo'n kabel aan de gang vindt ik prima ;) Heb overigens een V2, maar ga nog even proberen wat er gebeurd als ik met customs ga prutsen. Misschien lukt het toch, scheelt weer een hoop geschroef ;)
Wel interessante modem router opzich, qua specs en prijs. Iemand real-life ervaringen met dit apparaat?

[Reactie gewijzigd door woekele op 23 december 2009 20:14]

Precies.. hoe stabiel is 'iej onder hevig torrent gebruik bijvoorbeeld? Mijn d-link dir 655 moet ik toch regelmatig hard-resetten.
Dat ligt dan denk ik aan jouw exemplaar... Ik heb ook de 655, en die wordt zwaar gebruikt (torrents met 90Mbit). Ook nog een tweede pc op wireless, en een blu-ray speler.
Dat ding is bij mij niet onderuit te krijgen.
Leuke ontwikkeling, NTFS schijven op een Linux router.

Toch heb ik m'n twijfels over de stabiliteit van dit systeem, want wat als er door een stroomstoring het bestandssysteem beschadigd raakt?

Voor zover ik weet ondersteund Linux momenteel geen werkende tool om het bestandssysteem te controleren met als gevolg dat het gewoon weer aangekoppeld wordt, met als resultaat dat na verloop van tijd(na mogelijk meerdere stroomstoringen) het bestandssysteem niet meer leesbaar is.

Het is misschien dan toch beter om gewoon je schijf met ext3 of een ander bestandssysteem te formatteren wat wel gewoon te controleren is naar een stroomstoring.
Dan moet die tool wel beschikbaar zijn op de router. Daarnaast, je kan je USB drive natuurlijk ook gewoon aan een windows PC koppelen als je wilt controleren op fouten of defragmenteren.
Dual wan, betekent dat b.v. bij glasvezel dat je je digitale tv multicast op je lan kan laten binnenkomen en op elke client kan oppakken?
Dual-wan betekend niets meer dan dat je 2 wan poorten hebt op je router. Zo kun je bijvoorbeeld je verkeer verdelen over een kabel en adsl verbinding tegelijk.
Deze router is erg aantrekkelijk en vooral met die prijs. Ik zou alleen graag willen weten wat er gebeurd als je er een 500GB externe schijf aankoppeld qua schrijf snelheid. Ook zou ik graag willen weten of iemand hier ervaring heeft met deze routers en hoe de wifi-N zich houd van dit type routers in een gemiddelde nieuwbouw woning. Iemand ervaring?
kheb hier dus de WNR3500 v1

deze werkt hier in een nieuwbouw woning perfect. heb in het gehele huis perfecte (lees goed werkbare) ontvangst.

Hetgeen me eigenlijk (in eerste instantie) wel verbaasde omdat de antenne(s) ingebouwd zijn in de router.

der zijn wat betreft WiFi in het algemeen natuurlijk basic regels zoals het niet inbouwen in de meterkast maar het liefst daarbuiten om maar wat te noemen.
Ja, oke das mooi om te horen want dat maakt deze keuze wat makkelijker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee