Hercules komt met compacte wifi-n usb-stick

De firma Hercules heeft naar eigen zeggen de kleinste wifi-n usb-stick ter wereld ontwikkeld die vooral praktisch zou zijn voor notebookbezitters. De maximale theoretisch haalbare snelheid van de wifi-module blijft echter steken op 150Mbps.

De Hercules Wireless N USB Pico met typenummer HWNUp-150 steekt 1,5 bij 0,7 centimeter uit als de module in een vrije usb-aansluiting wordt geprikt. De usb-stick is volgens de fabrikant dan ook met name geschikt voor gebruikers van een laptop.

De compacte wifi-module van Hercules behaalt met de opgegeven topsnelheid van 150Mbps echter slechts de helft van de maximale 300Mbps-snelheid van de 802.11n-specificatie en kan alleen gebruikt worden op de 2,4GHz-band. De module van Hercules ondersteunt verder wpa2 en wps en is compatibel met alle oudere wifi-standaarden. De HWNUp-150 moet nog deze maand op de markt komen en heeft een adviesprijs van 25 euro.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-07-2010 • 12:59

55 Linkedin

Reacties (55)

Wijzig sortering
Geschikt voor laptop... Welke laptop van tegenwoordig heeft nou geen ingebouwde wifi ontvanger? Beetje onnodig dus... xD
Artikel wel gelezen?

Hij is juist klein zodat het handig is deze in je laptop te laten zitten. Hij heeft een theoretische doorvoer van 150Mbit/s met N standaard techniek. Dit is een stukje sneller dan de G standaard met 54Mbit/s waar veel oudere apparatuur nog mee werkt.

Zou je twee van deze ook kunnen bundelen? Lijkt mij dat dat best te doen moet zijn. Je kan zo een aardige leuke doorvoer krijgen voor elatief laag bedrag. Tuurlijk blijft een kabel sneller maar als dat geen optie is....
Je vergelijkt hier op meerdere vlakken appels met peren :o

1) 54Mb/s is maximale carrier speed, niet de doorvoersnelheid. Onder perfecte omstandigheden is hoogste throughput van een 54G apparaat 24.5Mb/s. 300N heeft ook weer een carrier speed van 300Mb/s, die uit zou komen op ongeveer 135Mb/s. Echter zie je bij single-band (2.4GHz) apparaten als dit dat je nooit in praktijk boven de 100Mb/s uitkomt en eigenlijk mag je blij zijn als je zonder je antenne optimaal te orienteren (iets wat hier niet kan tenzij je het aan een USB verlengkabel hangt (en daarmee het unique selling point van dit apparaat teniet doet)) 40-50Mb/s haalt. Dan nog zou het wel eens het drievoudige kunnen zijn van wat je met 54G haalt, maar je moet geen onrealistische verwachtingen scheppen...

2) de geintegreerde antenne in een notebook is doorgaans behoorlijk groot en gevoelig. Dit ding heeft iig geen grote antenne, waarschijnlijk doet het dus onder voor de gemiddelde geintegreerde antenne. Als je het signaal echt perfect weet te pakken kan het snel zijn, maar de kans dat je het signaal goed weet te krijgen zal kleiner zijn dan bij een USB adapter met zelfde chip en grotere antenne. Ik mis daarbij in het artikel enige melding van of het een 2x2 of 2x3 antenne is. Dat maakt nogal uit, en ik twijfel zonder vermelding of het hier de 2x3 zal zijn.

Sowieso is het de vraag wat het nut is anno 2010 van een WiFi adapter die enkel op 2.4GHz kan werken. Die band zit barstensvol, en omdat de 13 beschikbare kanalen overlappen heb je eigenlijk maar 3 "vrije" kanalen. Zelfs in een dorp kun je geen volledig vrij kanaal vinden. Vergelijk dat met 5GHz, waar je 19 kanalen hebt, die elkaar ook nog eens niet overlappen. Je hebt dus veel meer capaciteit en veel minder apparaten die die capaciteit willen delen. Nu nog een 2.4GHz-only apparaat uitbrengen is alsof je een CD-speler uitbrengt zonder DVD of BluRay support 8)7
Ze gaan nog wel eens kapot en dan is het verrekte makkelijk dat je voor 25 euro klaar direct klaar bent. Laptop ter reparatie afstaan heeft het nadeel dat je de laptop een paar dagen moet missen en als je pecht hebt zit je je ook met de verzendkosten.

Of simpelweg omdat je een laptop zonder wireless n hebt?

Ik zie wel redenen om het product te kopen.
Over het algemeen zit in een notebook ook gewoon een verwisselbare insteekmodule. Een laptop of notebook ter reparatie afstaan is voor het vervangen niet nodig. Kwestie van oude kaartje eruit, nieuwe kaartje erin.
Een tweaker kan dat misschien doen ja (als de garantievoorwaarden het toestaan), maar de gemiddelde klant niet hoor... Die gaat die laptop echt niet open maken.
Een tweaker kan dat misschien doen ja (als de garantievoorwaarden het toestaan), maar de gemiddelde klant niet hoor... Die gaat die laptop echt niet open maken.
volgens mij zijn bij de meeste laptops die insteekkaartjes zo geplaatst dat iedere consument dat zelf kan en mag. Kwestie van die handige buurjongen/neef/whatever erbij roepen.

maar die zullen ze vooraf hopelijk geconsulteerd hebben, en die zal ze dit hopelijk gewoon afgeraden hebben :)
Nee dus. Minipcie zit bij de meeste laptops erg diep weggestopt. Bij Mini PCI zat er nog wel eens een inspectieluikje, maar dat is met Mini PCIe veel minder.

Zelfs de servive afdeling van de gemiddelde dozenschuiver kan dat niet onsite vervangen. Nog even afgezien van de beschikbaarheid van onderdelen.

Wifi stuk is bijna alfijd echt laptop opsturen.
inderdaad, ik zou het dan ook eerder in een desktop steken
Maar in een desktop kun je weer beter een insteekkaartje of zelfs een grotere USB wifi adapter prikken die dan voor minder geld betere prestaites biedt...
Ik zie ook niet echt voor wie dit ding bedoeld is. Behalve inderdaad als je per se N wil op je oude laptop...

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 4 juli 2010 18:42]

Anoniem: 224933
@dasiro5 juli 2010 19:13
Volgens mij heb je voor sommige tvs ook een wifi dongel nodig om te kunnen internetten, dan is zon klein dingetje wel veel strakker dan zon piemel die uit je tv steekt.
als je onboard max tot 811g ondersteund is die handig
nee dan schroef je je laptop open, vervang je je onboard / insteekkaartje met een 802.11N variant en sluit je de antene's van de laptop op die nieuwe aan..
Kan natuurlijk dat je je hele netwerk op N wil laten draaien. Kan je zo de oude G laptop toch nog aansluiten.
zo vreselijk veel voordelen heeft N nou ook weer niet. Het grootste voordeel (in theorie) is dat 802.11N gebruikt maakt van de 2.4 GHz (zoals alle andere Wifi varianten) en de 5GHz frequentie, waardoor je niet zoveel last zou moeten hebben van andere toepassingen op de 2.4

Maar dit ding kan alleen 2.4, dus daarmee vervalt dat voordeel ook en heb je er effectief nada aan.
Ja maar niet elke notebook heeft een N adapter standaard ingebouwd en als je je desktop ook wireless wil gaan maken is dit best prijstechnisch interessant
een iets oudere laptop die nog alleen nog een .11G kaartje heeft? Toch zo handig als je de rest van het netwerk naar .11N wilt overzetten :)
Mooi dingetje voor weinig geld, ik heb ooit zoiets die 3x langer is voor 15 euro gekocht en die raak je tenminste niet zo snel kwijt :+
Alleen, als je een beetje dikke vingers hebt zou het nog een hele toer kunnen worden om dat kleine dingetje uit je laptop te krijgen.
Waarschijnlijk raak je die eerder kwijt, deze is namelijk zo klein dat je hem gewoon laat zitten zonder dat hij niet meer in de tas past.
Anoniem: 224933
@laurenssie5 juli 2010 19:08
Die breekt(raakt defect) ook 3x zo snel af als je hem ergens tegenaan stoot.
Ideaal voor oudere afgeschreven zakelijke laptops die nu thuis of op school worden ingezet. Ik heb er hier ook een paar van en die uitpuilende zaken zijn veel kwetsbaarder. 150 Mbps is voor deze doelgroep prima gezien er alleen simpelweg geinternet mee wordt en dan is deze snelheid meer dan voldoende.
School? Nope.

Is echt binnen een week weg - hoewel de meeste leerlingen het gewoon laten zitten, zijn er altijd wel idioten die het meenemen.
Heb je helemaal gelijk in, als je ziet op hoeveel scholen er muizen en zelfs toetsenborden verdwijnen zal dit prulletje ook wel binnen een dag kwijt zijn.

Voor thuislaptops kan het best handig zijn, als je geen villa bezit dan.
Bij ons op school hebben ze dan ook een ijzeren constructie (letterlijk) om alle pc's heen gebouwd. Slechts de i/o gedeeltes aan de voorkant van de pc zijn vrijgelaten. Stop die Wifi -N adapter aan de achterkant erin en er is niets aan het handje..

Daargelaten dat een paar scholieren met een ijzerzaag aan de gang gaan. 8)7

Daarnaast zie ik toch wel potentie in dit soort apparaten. Je kunt ze gemakkelijk laten zitten in een laptop. Ik heb zelf zo'n kleine bluetooth ontvangen met een theoretisch bereik van 100m.
Met zo'n mooie kooi van faraday er omheen moet ik nog zien dat je dan een wifi netwerk kan vinden... los van het feit dat als je desktop pc's in ijzeren kooien gaat bouwen je er ook wel een ethernet kabeltje naar toe kan leggen :P.
Daar heb je helemaal gelijk in. Er zijn dan ook netjes ethernetkabeltjes getrokken. Zo'n adapter lijkt mij dan ook meer geschikt voor draagbare units zoals laptops e.d.
Interesant dingetje voor een interesante prijs, lijkt me wel geschikt voor mijn 2 oude Compaq E500 laptopjes.
Echter bij de minimumconfiguratie staat oa Windows® XP / Vista® 32 & 64 bits.
Absurd dat er geen ubuntu cq linux drivers meegeleverd worden.
Heeft dat ding niet nog langzame usb 1 poorten?

ontopic, wel mooi sowieso dat ze meer van die nano stickjes uitbrengen.
Heb erg veel plezier van mijn Logitech muis met ook zo'n klein ontvangertje
Eerlijk gezegd lijkt het mij dat dit ding inderdaad een radio snelheid van 150Mb zal halen. In de praktijk zal de overdracht net 2MB zijn als het niet lager is. ik geloof er gewoon niets van dat een adapter van dit formaat fatsoenlijke hardware aan boord heeft om een normale stabiele verbinding te hebben, die niet inzakt als je een scheet laat.

mijn ervaring is dat de oudere types ( draft n ) apparaten over het algemeen beter qualiteit hardware hebben en grotere en vaak 3 antennes dan die usb stick rommel van tegenwoordig met 1 antenne ter groten van een speldenkop.

Het zelfde geld voor al die nieuwe type routers met interne antennes . wat gewoon voor geen meter werkt. Het zijn niet meer dan 2 draadjes van een 1 cm lang met aluminium plaatje.
ik geloof er gewoon niets van dat een adapter van dit formaat fatsoenlijke hardware aan boord heeft om een normale stabiele verbinding te hebben, die niet inzakt als je een scheet laat.
was het hele idee met USB niet om dat soort fatsoenlijke (dure) hardware te offloaden naar de CPU? Daarom zag je computers met een winmodem slecht performen op internet, en computers met een externe 56K v90 serieele modem de USB modems d'r uit rennen.

D'r waren momenten dat een Pentium 166 langzamer was dan een pentium 75 met wel fatsoenlijke hardware. (die serieele dus, die een eigen processor aan boord had)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 5 juli 2010 11:23]

Ik begrijp dat dit leuk is...

Maar ik kan me toch niet voorstellen dat daar nou een hele sterke antenne in zit. En dan kun je wel een N-protocol verbinding hebben, als het ontvangst niet goed is, dan is de frustratie nog altijd als vanouds.

In de regel hebben Laptops trouwens 2 of 3 antenne's achter het scherm verwerkt. Daarmee is het ontvangst over het algemeen vrij aardig. Ik betwijfel trouwens of laptops zonder ingebouwde WiFi over het algemeen wel over USB 2.0 beschikken...

De toegevoegde waarde van een N-module die zo klein is, tegenover een ingebouwde G-module lijkt mij eerlijk gezegd vrij klein...
zijn dat die 3 stekkertjes die op de mini pci kaart zitten? mijn intel had 1 3 2 erop staan, met 3 kabeltjes. Waarom maakt die volgorde uit?

mijn atheros kaart had er maar 2 (nodig voor mac osx). wat mis je dan?
Simpel gezegd presteert een bepaalde antenne beter op een bepaalde frequentie (half-wave, quarter wave). Het komt er op neer dat je waarschijnlijk een langere antenne hebt voor G compatibiliteit, en 2 iets kortere voor N (zenden en ontvangen).
Hier wil ik dan eerst wel eens het bereik van zien, lijkt me niet dat dat zo heel groot is zonder antenne...
Lijkt me vooral goed geschikt voor in een HTPC, lekker onopvallend en breekt niet af als je kind weer 's er tegenaan stoot oid.
Zijn de prestaties hiervan vergelijkbaar met de ingebouwde ontvanger in mijn notebook?
aangezien hier word aangegeven dat slechts de helft van de snelheid van Wireless N kan worden behaald is de kans dus groot dat je laptops interne kaart een stuk sneller is.

Tenzij je een laptop zonder wireless N hebt uiteraard... dan is deze sneller. (bij alles in gedachte nemende dat je router uberhaupt wireless N ondersteunt)
mijn turion mk38 laptop (acer aspire 9300) is te oud voor wifi N, en dan kun je wel een mPCI-e kaartje proberen in te bouwen, maar dan heb je weer het probleem dat je maar 1 antenne draad hebt, - wat volgens mij ook wel wat problemen opleverd.

dus dan is een USB stickje die klein genoeg is, een leuke vervanger - jammer alleen dat ie veel te veel kost voor slechts 150n, - en de hamvraag is natuurlijk, hoeveel signaal sterkte gaat dit opleveren, want als ik uiteindelijk van de 150 maar een derder (1/3) overhoud heb ik er nog NIETS aan.

de laptop van mijn vriendin heeft helemaal geen build-in wifi dus voor die laptop geld het nog veel meer. - maar om nu 50 euro uit te geven voor wifi N - waarvan nog niet eens zeker is dat het in de praktijk ook daadwerkelijk een veel sneller (of iig sterker) signaal oplevert lijkt me nogal een gok.
Begrijp ik jouw nu niet, of lees je niet goed? Adviesverkoop 25 euro... Tevens 1 interne antenne is nog altijd vele malen beter dan in principe geen antenne (dit ding). Snelheid? Wat mij betreft plakken ze erop dat ie 20 Gbit/s kan halen theoretisch. Helaas gelden voor mij alleen maar praktische snelheden.

Maar welke laptop uit de afgelopen 5 jaar heeft geen wifi en zou niet beter kunnen presteren dan dit gevalletje. Wat mij betreft is dit apparaatje interessant voor weinigen. Kan me niet voorstellen dat deze praktisch sneller kan zijn dan een interne wifi b/g adapter, behalve misschien binnen een straal van 3 meter van je acces point.

Ik denk dat het meer is, leuke spec, dus verkoopt wel. Maar gezien laptops met interne antenne's en desktops die toch wel de ruimte hebben voor een grotere stick (beter bereik) kan deze niet tegenop dunkt me. Ben erg benieuwd naar de praktijk reviews.
mijn turion mk38 laptop (acer aspire 9300) is te oud voor wifi N, en dan kun je wel een mPCI-e kaartje proberen in te bouwen, maar dan heb je weer het probleem dat je maar 1 antenne draad hebt
In een as9300 zitten gewoon 2 antenne draadjes hoor. :)
Licht er aan wat voor notebook je hebt hea.
150 Mbit's? Dan is dit meer draf-n?
150 Mbit's? Dan is dit meer draf-n?
draft -N ging volgens mij ook al t/m 300Mbit/s.
Alle consumenten wifi zenders en ontvangers die zogezegd de n standaard ondersteunen zijn allemaal draft-n zenders/ontvangers.

Komt volgens mij omdat de n standaard nog niet volledig uitwas/ vrijgegeven is? Was iig zo iets.
De IEEE committee deed er nogal lang over om de N standaard te finaliseren, dus maakten de meeste manufacturers hun producten compatibel met de nog-in-ontwikkeling-zijnde N standaard (een draft). De N standaard is inmiddels afgerond, en wijkt niet/nauwelijks af van de draft specificaties dus draft-N en N verschillen niet zo heel veel van elkaar.
De nieuwste Apple Airport Extreme (dec 2009) heeft inmiddels geen draft meer hoor

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee