Netgear heeft aangekondigd dat het nog dit jaar een zogeheten femtocel op de markt zal brengen. De 'Zonegate' moet een koppeling bieden tussen 3G-mobieltjes en vastelijns telefonie en internet.
Om 3G-functionaliteit in een conventionele router onder te brengen, is Netgear een samenwerkingsovereenkomst met Ubiquisys aangegaan. Dat bedrijf ontwikkelde de Zonegate, maar Netgear zou beter in staat zijn om een grote markt voor het apparaat aan te boren. De femtocel moet als base station voor mobiele hsdpa-telefoons fungeren, zodat ook bellers die buiten het bereik van het bijbehorende next-gen netwerk wonen, alle functionaliteit van hun dure toestel probleemloos kunnen gebruiken. Connectiviteit moet met behulp van een ingebouwde dsl-modem via een conventionele landlijn verlopen, maar ook ondersteuning voor wifi zal in de specificaties terecht komen. Dankzij ondersteuning voor voip en regulier ethernet kan zo goedkoper gebeld worden en content op de telefoon, zoals bijvoorbeeld foto's, kan via een eventueel thuisnetwerk benaderd worden.
De grote vraag is in hoeverre telco's deze innovatie zullen verwelkomen. Femtocellen bieden grote voordelen ten opzichte van wifi-telefonie: ze gebruiken veel minder stroom, wat de bruikbaarheid en dus de marktacceptatie van 3G-mobieltjes flink kan vergroten. Daar staat tegenover dat telefonie niet langer via het netwerk van de mobiele providers wordt afgehandeld, waardoor er minder aan belkosten wordt verdiend. Omdat de benodigde frequentiebanden exclusief aan de telco's zijn verkocht, mag een particulier ook niet zomaar een femtocel installeren. De apparaatjes zullen in elk geval een sim-kaartje nodig hebben, dat vermoedelijk alleen in combinatie met een regulier 3G-abonnement zal worden verkocht. Toch wordt de apparatuur een grote toekomst toegedicht: het samenvloeien van de markten voor vaste en mobiele telefonie kan met femtocellen op een efficiënte en aantrekkelijke manier worden gerealiseerd. Diensten als KPN's MobielThuis en T-Mobile Thuis zullen dan ook stevige concurrentie tegemoet kunnen zien: uit onderzoek is gebleken dat binnen vijf jaar ruim 150 miljoen mensen via femtocellen zullen bellen.