Voor zover ik weet hebben harde schijf fabrikanten altijd de SI-eenheden gebruikt.
Dat is dus niet zo.
Ooit was het een defacto standaard dat 1 kilobyte gelijk aan 1024 bytes is. (kilo=2^10, mega=2^20, etc)
Daar deed toen iedereen aan mee, inclusief de HD fabrikanten.
Nope! 1 kilobyte is nog NOOIT
defacto 1024 bytes geweest. Dat is altijd officieus geweest. En telt niet.
Die HD fabrikanten zijn later eenzijdig overgestapt op SI standaard kilo's.
Of de fabrikanten eerst aan 1kB=1024 byte meededen en later niet, doet er niks aan af dat ze gewoon gelijk hebben. Integendeel: de mensen die hardnekkig vasthielden aan 1kB=1024 byte, zaten er steeds verder naast naarmate de HD's in grootte groeiden.
behalve argumenten spelen, als gevolg van het bovenstaande, ook emoties een grote rol in deze discussie.
Waarom moeten emoties een grote rol spelen? Ik zie niet in waarom. 'T enige wat dat in deze zou brengen, is meer verwarring in de toekomst. Emoties hebben 't terecht verloren (met de invoering van MiB, GiB, etc.).
'T engie wat die emoties hebben veroorzaakt, is deze chaos.
Wat het extra lastig maakt is dat er ook goede argumenten zijn om te stellen dat de SI prefix standaarden gemaakt zijn voor het decimale stelsel. De computer wereld is gebaseerd op het binaire stelsel en er is geen enkele reden waarom een binaire kilo niet gedefinieerd zou kunnen worden als 2^10. Of dat ook handig is is een ander verhaal natuurlijk.
Het is helemaal niet extra lastig. Gewoon 1kB aanhouden als 1000 byte (SI). Klaar. Waarom zou de computerwereld k opeens moeten definiëren als 1024? Wat een onzin. Er is juist geen enkele reden om een kilo als 2^10 te schrijven. Ja, alleen die emotionele die je eerder noemde (en dat nergens op slaat).
Inderdaad, 1k als 1024 definiëren is uitermate onhandig en dient geen enkel doel.
ps2. Als HD fabrikanten zulke voorstanders van SI eenheden zijn, waarom gebruiken ze dan nog steeds inches om maten aan te geven, uren voor mtbf en Fahrenheit voor temperatuur specificaties ? Als je consequent bent doe je dat dus in millimeters, megaseconden en Kelvin.
Er IS ook geen goede reden om inches en Fahrenheit te gebruiken. En als ze 930.000.000.000 byte als 0,93TB zouden gaan schrijven (zoals jij wilt), wordt 't alleen maar erger. Want dat is gewoon pertinent fout. Dat ze inches en F gebruiken, is geen enkele rechtvaardiging om dan nog méér fouten te maken!
Bij inches en F heb je trouwens ook geen knuppels die daar proberen die eenheid eigengereid aan te passen vanwege een domme toevalligheid (zoals dat 1024 bijna gelijk is aan 1000... Juist in de computerwereld moet je exact blijven! Dus om dan 1kB gelijk te stellen aan 1024 byte, is duidelijk niet bepaald slim geweest).