'Deze week introductie holografische 300GB-schijven'

Hitachi zou voornemens zijn nog deze week zijn holografische schijven, waar maar liefst 300GB op gepropt kan worden, te introduceren. De schijven kosten ruim 100 dollar per stuk en zijn volgens sommigen een bedreiging voor Blu-ray en HD DVD.

schijfjesholografie Hitachi organiseert deze week een evenement om zijn holografische disktechnologie aan het grote publiek te tonen. Volgende maand zouden dan de eerste exemplaren van de opslagapparatuur bij een aantal grote klanten binnen de entertainmentindustrie worden afgeleverd waarna de schijfstations en disks in het eerste kwartaal van 2007 hun weg naar de winkels zullen vinden. Vanwege de hoge prijzen - circa 110 dollar voor een schijfje en 15.000 dollar voor de aparatuur - zal de klandizie in eerste instantie beperkt zijn tot het bedrijfsleven, maar mede gezien de in 2008 en 2010 verwachte opschalingen naar 800GB respectievelijk 1,6TB is het goed denkbaar dat de eerste generatie binnen afzienbare tijd voor de gewone consument bereikbaar zal zijn.

Omdat het nog wel even kan duren voordat de HD DVD- en Blu-ray-consortia uit zijn gevochten en de consumenten massaal hun dvd-apparatuur willen gaan vervangen, is het een reëele mogelijkheid dat de holografische technologie er uiteindelijk als lachende derde met de winst vandoor gaat. Ook vanwege de transferrate van 20MB/s wordt holografisch opslag geschikt geacht voor entertainmenttoepassingen. Met een minimale levensduur van vijftig jaar is de technologie ook voor archieven interessant.

Door Mick de Neeve

20-11-2006 • 10:51

108

Submitter: eekhoorn12

Bron: Our-picks.com

Reacties (108)

108
107
52
25
8
44
Wijzig sortering
Ik hoop toch echt dat ze eens wat vinden waardoor de transfer rates nog flink omhoog kunnen ...
20MB/s (sustained) is 1,2GB per minuut dan doe je er om een disk vol te branden alsnog 4 uur en 10 minuten over :(
Vroeg ik me ook af, die 20MB/s wordt als argument gebruikt maar ik vind deze niet eens zo bijzonder hoog zeker tov scsi schijven licht die erg laag.
Tevens een bedreiging lijkt me sterk aangezien hd-dvd en BR overal ingestopt wordt terwijl deze een intrede moet doen via de zakelijke wereld, tegen die tijd heeft iedereeen of een hd-dvd of een br en komt deze net om de hoek kijken. Tevens tegen die tijd is BR ook 8 laags waarschijnlijk te krijgen met een capaciteit van 200Gb en tegen een prijsje van niets.
--edit--
@foppejan
ze zullen betaalbaarder worden, maar zoals br's or vroeger dvd-recorders van 800 euro naar 40 euro zijn gegaan (br's zullen dat ook wel doen op termijn) is 15.000 naar 40 euro een hele stap.
Verder het idee dat binnen 4 jaar niet alle tv's vervangen zullen zijn, met de gemiddelde looptijd kunnen we wel ervan uit gaan dat 50% dit doet. Je vergeet echter de belangrijke combi ps3/br & binnenkort xbox/hd-dvd die heel wat gezinnetjes zo'n apparaat door de strot zal duwen.
Ik vermoed dan ook dat deze eerder een intrede zullen doen in het thuis-leven dan een holografisch systeem.
dat is een wat onredelijke vooraanname.. ik wil vermoeden dat holodiscs binnen de komende 4 jaar een stuk betaalbaarder zullen zijn, en dat niet heel nederland in de komende 4 jaar zijn tv zal gaan vervangen (voor de kabel boeit het nog nauwelijks en IPTV heeft al moeite met <4mbit verbindingen, laat staan 1080i zooi), en voor mensen die geen nieuwe hdtv's gekocht hebben heeft een br/hddvdspeler kopen (waarbij zeker BR het komende jaar echt niet al te erg in prijs zal zakken) ook bijster weinig nut.. (en ik geloof niet dat er binnenkort nog een WK balschoppen d(v)oor geestelijk gehandicapten aankomt..)
daarnaast moeten we ook nog maar zien hoeveel stennis er gemaakt gaat worden om al die encrypted content/hdmi/low-res-if-not-"safe" onzin als mensen erachter komen hoe beperkend het is vgl met DVDs, die toch goedkoper gaan zijn te kopen (zijn videobanden al eens goedkoper dan DVDs, of was het andersom? ik koop die dingen nooit, maar ik kan mij vagelijk herinneren dat contentverkopers woekeraars zijn)
Op howstuffworks hebben ze het over 1 GB/s bij deze techniek (ff naar beneden scrollen)

edit: url gefixt :D
Moet je je ook de vraag stellen hoe lang het zou duren om 65 DVD schijfjes (=300GB) vol te schrijven.

Bijkomende factor is ook dat het syteem een constante toevoer van 20MB/s moet kunnen aanhouden. De meeste computers van vandaag kunnen dit wel, maar hoger kan men momenteel nog niet gaan in transferrate.

Ook de buffergrootte speelt een rol. Bij een hd, dewelke dient voor toevoer van data zit je nog altijd met fragmentatie van de bestanden en hierbij horen dan weer vertragingen door de acces time van de hd. Al deze onregelmatigheden moeten opgevangen worden door het buffergeheugen. Het moge vanzelfsprekend zijn: hoe hoger de transferrate, hoe groter het buffergeheugen moet zijn. Bij een transferrate van 20MB/s heb je al 20MB buffer nodig om de datadoorvoer 1sec te mogen onderbreken. Voor een transferrate van 40MB/s heb je hiervoor 40MB buffer nodig.
met een toegangstijd van 8 ms hoef je geen seconde te wachten op data. En een beetje schijf doet makkelijk 60MB/s, dus dat lijkt met het probleem niet.
En met smartburn/burnproof/etc. is het ook geen probleem als de buffer leeg raakt. Het is niet bevorderlijk voor de snelheid, maar je schijf ik niet dood als er toch een onderbreking is.
Da's dan ook (samen met schijfjes van 110 dollar en spelers van 15.000 dollar) een van de vele redenen waarom deze technologie eigenlijk nog niet gereed is voor consumentengebruik. Momenteel wil je zoiets enkel gebruiken in professionele omgevingen voor het maken van images van complete netwerken ofzo.
De transferrates zullen toch niet erg belangenrijk zijn, omdat je zulke disks meer als backup zal gebruiken, en niet als een vervanging van je harddisk...1x om de zoveel tijd heb je dan een volle harde schijf, en schrijf je alles weg op een holo-disk...waardoor je weer verder kan...Ik zelf zie hier wel een goede toekomst voor in :Y)
De transferrates zullen toch niet erg belangenrijk zijn, omdat je zulke disks meer als backup zal gebruiken, en niet als een vervanging van je harddisk
Juist omdat ze zich (zeker in het begin) willen richten op bedrijven, zijn de transferrates belangrijk:
- wil je ze als off-line storage gebruiken, moeten er redelijk wat mensen tegelijk gebruik van kunnen maken
- wil je ze gebruiken als vervanger van je tape-backup, moet je in (relatief) korte tijd veel data er naar toe kunnen schrijven. Stel dat je een SAN hebt met 5 terrabyte aan data, ga je een backup dus niet redden binnen 1 nacht. Sterker nog: dat red je niet eens als je SAN maar 1 terrabyte groot is...
meerdere lasers, zodat je tegelijkertijd op verschillende plaatsen op de disk kan schrijven wellicht ?

Of heb ik nou een potentieel patent beschreven......
Jawel hoor en je heb het patentkopieërrecht overschreden en moet je betalen...

Leuk dat het er dan toch van komt, maarre 15.000 dollar is toch wel ietwat pittig, niet bepaalt technologie wat we morgen al in huis zullen hebben, kunnen we beter eerst sparen voor een electronische spaarpot met GPS-beveiliging. Voor de mensen met supercars is er nu iets nieuws: de superdureschijf.
Klinkt goed!! Als dit een beetje doorzet is de verleiding groot om de Blu-Ray en HD DVD stap gewoon helemaal over te slaan, voor persoonlijke data opslag in elk geval!

De prijs valt me ook wel mee, de CD-R kostte bij de introductie ook zoiets en die ging ook hard naar beneden.
De prijs valt me ook wel mee, de CD-R kostte bij de introductie ook zoiets en die ging ook hard naar beneden.
Thuiskopie vergoeding voor een DVD is nu zo'n 0,10 euro per 1 GB. Als je dit doortrekt wordt dat voor een 300GB holografisch schijfje 30 euro.......

@smmonk: Het is maar hoe je het bekijkt: De opslagcapaciteit komt overeen met ongeveer 64 DVD-tjes. Als je dan de prijzen vergelijkt valt het eigenlijk reuze mee, zeker als je bedenkt dat dit een nieuw medium is, waarvan naar verwachting de prijzen nog zullen dalen.
Anoniem: 155283 @bszz20 november 2006 11:13
En dus heb je nog meer reden om je schijven via Duitse bedrijven te bestellen :)
30 euro naar de artiesten ( lees: niemand weet waar dat geld naar toe gaat ) voor 300 GB aan mp3's, redelijke deal lijkt mij zo, take that brein.
Die 30 euro is even snel berekend aan de hand van de huidige heffing op dvd's, dus dezelfde deal die je nu al hebt.
Ik was even aan het brainstormen.

<offtopic>
Thuiskopie vergoeding... Een boete betalen voor een overtreding die je zou kunnen plegen met de hardware die je hebt aangeschaft.

Hetzelfde als 20 jaar zitten voor een moord die je zou kunnen plegen met de keuken-accesoires die je hebt aangeschaft.
</offtopic>
Dit soort 'misverstanden' komen steeds weer terug omdat mensen zoals u blijkbaar een 'niet-bestaand' betekenisverschil zien in een onvrijwillige (door de overheid afgedwongen) heffing en een boete.
PsyBSD's vergelijking is mischien wat over-the-top maar qua logica is er niets op aan te merken. Dat u zo graag dit soort boetes wenst te betalen tbv uw morele gemoedrust moet u zelf weten, maar pleit dan voor een vrijwillige heffing (wat dan geen boete meer is) en laat de rest van de mensheid verstoken van uw desinformatie-blurbs.
Spuit 11x10^9999 :P (zie alle andere topics waarin thuiskopievergoeding ter sprake komt).

De thuiskopie is geen boete voor een mogelijke overtreding. Zulk soort boetes bestaan niet. Jij hebt het recht om een kopie te maken van een CD/DVD/Blu-ray, etc voor studie en eigen gebruik. Omdat de makers van die muziek en films hier nadeel van ondervinden (je koopt maar één cd ipv twee), betaal je ter compensatie een heffing op blanco media.

Dit soort misverstanden komt iedere keer weer terug.. Misschien zou er standaard eens een on-mouse-over infoblurb moeten komen bij het woord "thuiskopieheffing".
Anoniem: 133782 @psyBSD20 november 2006 16:23
Ik heb al heel wat DVDtjes gefikt. Inderdaad wel eens een filmpje maar veruit de meeste DVDs zijn backups, vakantiefilmjes, fotos, ghost image van mijn HDs, etc.
Ik betaal dus voor rechten die ik nooit gebruik.

Ik ken ook mensen die wel regelmatig een DVDs kopen.
Films en van die special edition boxen met 500 Friends afleveringen. Die maken backups omdat ze bang zijn dat het orgineel krast.

Weet je zeker dat die vergoeding is voor het maken van een thuiskopie. Ik dacht dat dat 100% gratis was.
Die heffing lijkt mij meer om de nadelige gevolgen p2p wat te verkleinen.
Als een heffing voor een kopie wettelijk verplicht zou zijn zou downloaden illegaal zijn. Veel downloaders kijken namelijk direct vanaf HD en knikkeren de film dan weg.
Ze hebben namelijk voor elke bekeken film de heffing ontdoken. En dat lijkt mij wel strafbaar.
Anoniem: 153261 @psyBSD20 november 2006 16:44
@Atomsk:
Dat is inderdaad ongeveer het begrip thuiskopieheffing.
Maar dat maakt het hele concept nog niet in orde; deze hele gedachtengang achter thuiskopieheffing is alleen logisch doordat in eerste instantie gesteld wordt dat jij zelf geen kopie mag maken.
En dat is precies de fout, de gedachtengang zou zo moeten zijn:
Als je iets koopt is het jouw eigendom en hoor je er in de privesfeer mee te mogen doen wat je wilt, inclusief kopieen voor jezelf maken. Aangezien het toch al je eigendom is schaad je daarmee geen bedrijf.
Dat media voor door consumenten gekochte spulletjes een uitzonderingspositie hebben gekregen is het probleem. Dit is door multimediabedrijven de Nederlandse wetgeving in gelobbiede onzin, bedoeld om consumenten twee keer voor hetzelfde produkt te laten betalen. Een beter voorbeeld van rechtse, pro-bedrijven besluitvorming is nauwelijks denkbaar.
Anoniem: 78792 @psyBSD21 november 2006 20:54
De heffing thuiskopie betaal je voor 2 dingen:
1:de cd voor in de auto/backup in de kluis, die je mag kopieren van de wet, beetje dom dat de wet je een recht geeft en daarna mag je voor dat recht betalen.
2:de copie voor de buren, wettelijk gezien een illegale copie aangezien je die cd alleen in huiselijke sfeer mag gebruiken, hier betaal je dus terecht(vind ik) ook al zal niet iedereen een copie (laten) maken en anderen veelvuldig nero aanslingeren, iedereen betaalt evenveel.
(de meeste cd's die ik brand heb ik zelf alle rechten van de inhoud, toch betaal ik mee)

Dus de thuiskopie heffing is gedeeltelijk een boete voor iets wat je illegaal zou kunnen doen!
Bron:http://www.onbezorgdkopieren.nl/

Offtopic// En als brein je dan oppakt, tegen de rechter zeggen dat je al de rechten hebt betaald via de thuiskopieheffing. :) :)
(ik weet echt wel dat brein niemand zelf oppakt)
Anoniem: 134975 @bszz20 november 2006 18:25
Het is maar hoe je het bekijkt: De opslagcapaciteit komt overeen met ongeveer 64 DVD-tjes.
Da's nu juist het punt: de extra transportkosten vanuit Duitsland dalen dus flink per GB en dus heb je nog meer reden om in Duitsland te bestellen :+
HD-DVD en BR overslaan zal dan toch alleen gaan voor de thuiskopie. De grote filmbedrijven willen alleen een ijzersterke DRM zien en dat heb ik bij de holodisks nog niet gevonden.
En wat is de stap na 1080i, wordt het dan nog scherper? Heb je dan nog wel grotere schijfjes nodig (maarja, dat zeiden mensen ook met DVD)
* 3D HDTV
* Alle film-klassiekers (ik noem maar wat) op 1 schijfje.
* Ruimte voor betere kleurweergave en minder compressie (= meer detail).
* Meer FPS

Hoe groot de schijfjes ook worden, ze komen altijd wel vol. Bovendien, 300GB/schijf is z'n eigen DRM, want niemand gaat dat via Internet downloaden voorlopig.
De pornoindustie moet overuren gaan draaien om die 300 GB vol te krijgen!
HD-porn, een gat in de markt. En als ze in die bedrijfstak ergens goed in zijn, dan is het wel het vullen van gaatjes :+
De porno industrie is dit maal niet de doorslag wie de HD-DVD vs. blu-ray strijd gaat winnen.

Maar als er eenmaal 3D porn op Holo schijfje vs. [vul hier andere nieuwe techniek in] te krijgen is zal het wel een andere verhaal worden :P
Bovendien, 300GB/schijf is z'n eigen DRM, want niemand gaat dat via Internet downloaden voorlopig.
Niemand is een harde uitspraak, dat er nu geen downloads aangeboden worden van 300GB wil niet zeggen dat niemand het zou downloaden als het wél aangeboden zou worden.

Komt nog eens bij dat veel mensen tegenwoordig 20Mbit adsl hebben die zelfs bij fanatieke leechers 90% van de tijd op z'n gat ligt te slapen.

Stel: op usenet (ik noem maar wat) wordt volgende week ( :P optimisme) de eerste holo-iso gepost. Je 20Mbit op volle snelheid doet (voor het gemak) 2MB per seconde.

Even doorrekenen en je komt ergens uit rond de 40 uur...

Niet geheel onmogelijk als je het mij vraagt, sterker nog, zijn genoeg mensen die voor 300gb muziek/film/whatever hun computertje een paar daagjes aan laten staan.
Hoeveel films moeten er dan op Usenet staan om een probleem voor de film industrie te worden? 10? 20?

Bij 300 gb wordt 3 of 6 tb. Dit is best haalbaar maar als een provider dan 1000 download krijgt, wordt dit 3 pentabyte (als ik het mij goed herinner).

In de toekomst zal dit allemaal best wel gebeuren, maar ik vindt de uitspraak dat 300gb een kopieer beveiliging op zichzelf is, nu nog valide.
Alleen heb je voor 3D tv (althans die van Philips) nauwelijks meer ruimte nodig, want bij het video signaal hoeft alleen maar een diepte-per-pixel signaal toegevoegd te worden.
Dus dan is 300GB ook echt overdreven voor een film.
En een hogere resolutie of framerate is op een gegeven moment natuurlijk ook niet meer nuttig omdat onze ogen het verschil niet meer zien. Deze grens is denk ik al wel te bereiken op een HD-DVD of BR, dus dat kan misschien wel het eindstation zijn wat betreft video-opslag voor de verkoop van individuele films. Het enige nut van deze nieuwe technologie zal dus zijn dat je of meer films op 1 schijfje kan zetten of kleinere schijfjes...
Er zijn nog nieuwe mogelijkheden, denk aan een mini holoschijf station in je mobiel/psp 2/ds 2 met schijfjes van 1" met een film erop.
Via een torrentje 300 gig downen gaat nog niet erg snel..
Alleen heb je voor 3D tv (althans die van Philips) nauwelijks meer ruimte nodig, want bij het video signaal hoeft alleen maar een diepte-per-pixel signaal toegevoegd te worden.
Bij het Philips systeem mischien niet, maar als je echte 3d-holo-tv wilt dan heb je voor iedere laag pixels nodig, wat erop neer komt dat als je 1080p beeldkwaliteit wilt hebben op zeg bijvoorbeeld net zo diep als het breed is heb je niet 1920x1080 pixels nodig, maar 1920x1080x1920 pixels en dat is nogal wat meer.
De volgende stap zou kunnen bestaan uit:
- holografische films (3D)
- interactieve producten/films met meerdere aflopen e.d. op 1 schijf.

Men verzint altijd wel weer nieuwe toepassingen
En wat is de stap na 1080i, wordt het dan nog scherper? Heb je dan nog wel grotere schijfjes nodig (maarja, dat zeiden mensen ook met DVD)
Sowieso heb je nog de Full HD-stap, met 1080p...
En natuurlijk kan de resolutie altijd hoger, of de compressieverhouding lager.
Je hebt nu al Superbit DVDs, waarbij men de kwaliteit verbetert door alle reclame en extra's weg te laten, en de volledige capaciteit van de DVD te gebruiken voor film, met een zo laag mogelijke compressieverhouding.
Met een schijf van 300 gb kun je zo'n film dan met nog minder compressie opslaan, zodat er praktisch geen verlies meer is. Dus vloeiender en scherper bewegend beeld.

Voor series lijkt het me ook wel handig... Nu heb je vaak een stuk of 5-8 DVDs voor 1 seizoen, en dan iets van 3-8 seizoenen bij elkaar... Straks kan dat misschien op 1 schijfje, dat scheelt nogal wat kastruimte.
Compressieverhouding verlagen is niet altijd gewenst, want het kan soms langer duren de ongecompresseerde data door te sturen dan dat het duurt om de gecompresseerde data en door te sturen en de decompresseren.
Ja, maar dat is bij het afspelen van een film geen criterium (zolang je maar niet de maximale bandbreedte van het medium overschrijdt, maar dat zal met 20 mb/s wel los lopen... een DVD is zo'n 1,25 mb/s als ik het goed heb, wat zelden gehaald wordt...).
Compressieverhouding verlagen is niet altijd gewenst, want het kan soms langer duren de ongecompresseerde data door te sturen dan dat het duurt om de gecompresseerde data en door te sturen en de decompresseren. Maar het maakt normaal de beeldkwaliteit wel een pakje beter (met dat er veel minder materiaal verloren gaat).
@ddbruijn
Een video DVD is max 11 Mb/s, en dat wordt idd zelden gehaald. Al zal een SuperBit DVD daar wel vaak in de buurt komen.

Die 1,25 Mb/s is meer de snelheid van een audio-CD.
ter illustratie:
1,25Mb/s = 160KB/s (1,25/8*1024)
Gelijk aan MP3 160KB?
Waarschijnlijk..
@daimler: MP3 160 = 160 kilobits per seconde niet byte, cd audio is idd ergens in de buurt van 160 kilobyte per seconde.

Overigens heeft ddebruin geloof ik wel gelijk als hij het over MB/s heeft en niet mbps.
Het lijkt mij eerder dat dit ingezet zal worden als vervanging voor de tape-drive (of gewoon een extra disk), dan voor de filmindustrie. Tenminste... voorlopig
Als je tweakers een beetje gevolgt had dan had je gewete dat de volgende standart HD al in ontwikkeling is.
UHDTV, oftewel Ultra High Definition TV.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultra_High_Definition_Video
UHDV:

18 minutes of uncompressed UHDV footage consumes 3.5 terabytes of data and 1 minute of footage consumes 194 gigabytes. If 1920×1080p60 high definition video has a bitrate of 60 Mbit/s using current MPEG-2 compression technologies, then 4 times the width and 4 times the height will roughly require 16 times the bitrate. That would translate to 100 GB for 18 minute of UHDV, or 6 GB per minute. This would mean that a 12cm Holographic Versatile Disc at 3 micrometer separation of different colored tracks (with a capacity of 3.9TB) would be able to store roughly 11 hours of MPEG-2 compressed UHDV, compared to the 18 and a half minutes of uncompressed UHDV. Additionally, an eight layer Blu-ray disc (with a capacity of 200GB) would be able to store approximately 36 minutes of MPEG-2 compressed UHDV, compared to the 1 minute of uncompressed UHDV.
Haha.. Misschien moeten we de holografische discs dan ook maar overslaan: Quantum Computing Breakthrough :P
ik wist dat hologradische disks een nieuwe generatie schijfjes werden, maar nu lijkt het alsof we beter de HD-DVD en Bluray over kunnen slaan. voordat dat mainstream is zitten we in 2008, en dan zijn, volgens dit bericht, de holografische disks en spelers ook weer betaalbaarder.
en dit drukt zeker de tapedrives van de markt ^^
Niet helemaal,

Op dit moment loopt tape nog voor op disks kwa capaciteit.

LTO3 is native 400GB en 800 compressed.

SDLT heeft meen ik al 800 uncompressed en 1,6 compressed.

En deze jongens zitten ook niet stil.

Bovendien heeft tape zich al bewezen en deze schijfjes nog niet.
nog niet bewezen? pah, jij hebt zeker nog nooit star trek gekeken :+
Anoniem: 175233 @basset22 november 2006 13:38
Hmm... Tape heeft vooral bewezen dat het niet zalig-makend is. Maar er is gewoon geen alternatief voor.
Zowel als vervanger van BR/HD DVD als op het gebied van tapestreamers denk ik dat je het wel erg optimistisch ziet.

Voor de prijs van een holografische installatie $ 15.000 kan ik een heel aardige tape library kopen of zelfs een complete D2D2T oplossing met een hogere capaciteit.

Als afspeelmedium voor films is het voorlopig ook niet geschikt. Zolang er geen specificaties voor DRM, codexen e.d. vastgelegd zijn blijft het gewoon een methode voor dataopslag en niet meer.
Het medium en de codec staan in principe los van elkaar.

DVD is ook een doodnormaal filesystem met Mpeg2 files er op. En een gestandaardiseerd scripje voor menu's en een gestandaardiseerde kopieerbeveiliging (CSS)

Maar wat filmspelers betreft heb je gelijk. Anders kan het zijn dat je filmspeler een bepaalde codec van een disc niet ondersteund.

En beter laat Hitachi zich geen kopieerbeveiliging aansmeren. Dit wordt toch wel HET medium (al dan niet na BR en HD-DVD) en zulke kopieerbeveiligingen worden toch gekraakt, kosten extra rekenkracht en zorgen alleen maar voor ergenis als je het met homebrew/Opensource software ofzo wil afspelen.
Opvallend dat dit zo snel gaat. Over 'dvd's met blauwe lasers' las ik volgens mij tien jaar geleden al jubelverhalen, dat dit de toekomst was en vrij makkelijk te maken en zo. Over holografische opslag lezen we pas een paar jaar iets, dus het verbaasd me dat dit nu al marktrijp is. Zeker terwijl het een geheel nieuwe techniek is, terwijl blu-ray en hddvd vooral doorontwikkelingen zijn.

Die prijs zal ook nog wel snel lager worden, dat is bij al die nieuwe opslagmethoden zo. En als je bedenkt dat de prijs op dit moment ongeveer vijf keer die van een blu-ray schijf is, dan is het niet eens zo duur: er kan namelijk tien keer zo veel op.
Anoniem: 116604 @Hertog20 november 2006 11:21
Inderdaad een goed punt. Misschien omdat men bij Hitachi heeft geleerd dat áls je je op deze markt begeeft, je je volledig moet committeren en er snel bij moet zijn? Strikt genomen is er ontzettend veel tijd verloren door dat geëtter rond HD-DVD en Blu-Ray omdat eigenlijk niemand zin had om partij te kiezen---en als je fout koos, kon je het als licentiehouder of eindgebruiker wel schudden. Ik bagatelliseer ongetwijfeld de vele honderden manjaren die er in de ontwikkeling van dit apparaat zijn gestoken, maar zó ingewikkeld / exotisch is holografische opslag nu ook weer niet: de techniek van hologrammen is zeker niet nieuw.

Edit: deze link vermeldt dat de techniek al werd voorgesteld in 1963 (!), en dat na demonstratie in 2005 de eerste apparaten eind 2006 op de markt zouden komen. Keurige on-time delivery, als je het mij vraagt. Petje af!
Ik bagatelliseer ongetwijfeld de vele honderden manjaren die er in de ontwikkeling van dit apparaat zijn gestoken, maar zó ingewikkeld / exotisch is holografische opslag nu ook weer niet: de techniek van hologrammen is zeker niet nieuw.
inderdaad. vaak denkt men dat men al klaar is met alleen het idee.
men vergeet dan gemakshalve dat de tijd die nodig is om een idee of ontwerp daadwerkelijk productierijp te maken onevenredig veel tijd kan vergen. de juiste produktietechnieken ontwikkelen, uitval minimaliseren, behalen van een constante kwaliteit en dergelijke, dat is echt geen kattepis. ben zelf ingenieur, dus kan er over meepraten.
Er is ook lang gedaan over de "software" kant van het geheel. Zoals het ontwikkelen van de beveiliging(en) en daarmee de film industrie overhalen. (8>
Nieuw? Het heeft weinig gescheeld of DVD's hadden ook 6-10 lagen. De conclusie was echter toen dat de productiekosten te hoog zouden worden voor commerciele haalbaarheid.
Das wel leuk, als het bij het branden misgaat. Ben je gelijk 110 dollar kwijt
Inderdaad...en daarom is het nog niet een alternatief voor een 300gb harddisk...maar dit is een nieuwe techniek, en wanneer de prijs per disk zakt tot bij de 20 a 30 euro, dan gaat deze techniek een gouden toekomst tegemoet en is blue-ray of HD-DVD allang vergeten net zoals de zip-drive nu....Dan hoef ik geen harddisken meer te kopen om alles te backuppen...want iedere keer 70 dvd's burnen kost mij gewoon teveel tijd en is te omslachtig, omdat je geen overzicht hebt waar je gegevens zijn...Kom maar op met deze glimmende schijfjes B-)
Kwestie van tijd, ergens in 2009 koop je zoiets dan toch bij de blokker voor EUR 99,- :)
Reken daarop niet eerder dan 2011.
De schijven kosten ruim 100 dollar per stuk en zijn volgens sommigen een bedreiging voor Blu-ray en HD DVD.
...
is het een reëele mogelijkheid dat de holografische technologie er uiteindelijk als lachende derde met de winst vandoor gaat.

Blu-Ray en HD-DVD zijn in de eerste plaats bedoeld als opvolger van de DVD en niet van DVD-R(W). Het is dus in de eerste plaats een medium om films en software op te verspreiden en niet voor thuisopslag. Het voordeel van HD-DVD en Blu-Ray tov die holodiscs is dan ook dat ze snel en goedkoop te persen zijn. Voorbeschreven holo-discs zijn een stuk moeilijker om te maken en zullen dan ook geen concurrent worden voor Blu-Ray en HD-DVD.
Blu Ray is ook bedoeld als opvolger van DVD+R(W). Het is zelfs één formaat/specificatie, daar waar DVD-ROM/Video, DVR-R(W) en DVD+R(W) verschillende formaten zijn.

Daartegen is HD-DVD niet een beschrijfbaar formaat en komt er een HD-DVD-R(W) variant
"Met een minimale levensduur van vijftig jaar is de technologie ook voor archieven interessant."

Ik denk dat ze hier de schijjes mee bedoelen. Als dat zo is dan is dit heel positief
Daar heb je een goed punt. Er zijn tegenwoordig niet veel mensen die nog werkende drives in huis hebben voor 5 1/4 inch floppies. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze holografische technologie over 20 jaar ook compleet is vervangen.

Als je dan niet goed hebt opgelet, zitten jij of je kinderen over 50 jaar met waardevolle gegevens op prima schijfjes die niet meer te lezen zijn omdat de aparatuur ervoor niet meer bestaat.

De technologie gaat waarschijnlijk minder lang mee dan de schijfjes zelf.

Ik verwacht dat online dataopslag voor consumenten mede door dit soort problemen een groeimarkt zal worden. De consumenten hebben alleen nog niet door hoe lastig het is om gegevens lang (>20 jaar) en echt veilig te bewaren.
Daarom is het ook veel handiger om onvervangbare spullen op HDD op te slaan dan op optische schijven. Harddisks (of hun eventuele opvolger) zijn over het algemeen online en "groeien" mee met je systeem. Je maakt steeds kopien als je je HDD's vervangt. Ook het synchronizeren van bestanden verzamelingen tussen verschillende systemen is veel makkelijker.

Je moet maar afwachten of de holografische schijven echt 50 jaar meegaan en of er dan nog spelers voor te krijgen zijn.

Mijn foto's staan dan ook op 2 verschillende computers thuis, een externe harddisk op een ander fysiek adres en natuurlijk op http://www.streamload.com/ (gratis 25 GB opslag voor media files)
BS...
Als je waardevolle data ergens op hebt staan is er altijd nog een manier om het om te zetten. Deze week heb ik toevallig nog een CD-I disc gekopieerd naar DVD, en via de HEMA oude 8mm smalfilms om laten zeten naar DVD. Vinyl (of zelfs bakeliet) en audio-casette omzetten naar CD is voor erg veel mensen oook geen probleem. Voor MiniDisc en vooral DCC heb je iets meer moeite nodig om de juiste mensen te vinden, maar het lukt vast wel.

Zelfs oude data op audio-cassette (van die cassette bandjes die je opnam van de radio 20 jaar geleden in BASIC voor de Commodore64 zijn met wat/veel moeite nog wel te digitaliseren)

Dus als familie echt de data wil hergebruiken, er is altijd wel een oplossing. En die 5 1/4 diskettes met 370 / 720 kB zullen ook echt nog wel lukken. Ook over 20 Jaar. Turlijk je moet er wat voor doen, maar waar een wil is is een weg.
Anoniem: 146043 20 november 2006 11:23
Plastic schijfjes kunnen heel betrouwbaar zijn.

Ik ben DJ geweest in mijn jonge jaren en dan leer je correct met CD's om te gaan. Als je het goed doet kan zo'n plastic schijfje langer mee dan je ooit gedacht had. Ik heb CD's van toen (geperste) en die draaien nu nog zonder haperingen op mijn DVD speler. No problemo.

Wees blij dat ze het op plastic doen. Het is stevig genoeg en krassen zijn voor 99,9% aan de eigenaar te wijten. Van de haarkrassen die onstaan doordat stof botst met de snel draaiende disc heeft niemand last. Er zal naar mijn vermoeden ook EFM+ (Eight to Fourtheen modulation) toegepast worden en dat is wel zo'n zware vorm van foutcorrectie dat je een behoorlijke kras moet maken aleer er problemen ontstaan.

Gewoon de disc altijd bij de randen vastpakken, niet buigen en rustig en recht in de lade leggen en niet de lade met spierkracht dichtslaan en het komt goed. 48 speed (bijna 10.000 rpm) is niet bepaald goed voor de disc. Op 24 of 32 speed is de drive bijna net zo vlug.

Ik snap het gezeur dan ook niet. Ik spring hier ter plekke een gat in de lucht omdat er nu eindelijk een oplossing komt voor dat f*cking DVD-rot. Ik heb in mijn leven al bergen DVD's weg moeten mieteren en mijn brander komt als een van de beste uit de test :o
Hmmmm dvd's maken ook gebruik van plastic schijfies. Oficieel schijnen deze zelfs betrouwbaarder te zijn dan cd omdat dvd 2 plaatjes gebruikt ipv 1 met cd en dus de data tussen de 2 plaatjes in zit.

kben wel eens dat er heel veel media brak is vooral in het begin van dvd. Tegenwoordig brand ik alleen maar Verbatims. Ritek/Princo media is gewoon slechter.

Verder helpt het veel als je een kwalitatief goeie dvd speler hebt.

Ik heb verder wel het vermoeden dat door de hoge compressie bij holo discs er nog een grotere kans is op bad sectors. Zelfs als ze claimen dat de schijfjes lang meegaan. dat verhaal was er met dvd ook.
De apparatuur mag dan wel onbetaalbaar zijn - een bijzonder relatief begrip in technologie- en zakenwereld - de schijven an sich zijn erg betaalbaar... :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.