Intel wil in de komende vier jaar het aantal cores per processor naar 32 opschroeven, meldt TG Daily. Het bedrijf denkt op die manier het prestatieniveau van de huidige generatie Xeons met een factor vijftien te kunnen verhogen. De desktopgebruiker zal waarschijnlijk weinig plezier aan deze ontwikkeling beleven: de chipgigant zou met dergelijke 'many-cores' namelijk niet zozeer AMD's Opteron, als wel Suns UltraSparc T1 te lijf willen gaan. De Niagara-architectuur van de T1 is vooral geschikt voor toepassingen waarbij veel taken parallel kunnen worden uitgevoerd, zoals webservers. Op dit terrein legt Intel het momenteel af tegen de Sun-chips, en pas vanaf 2009 of 2010 zou Intel de Niagara-architectuur met multicorechips als de Gulftown afdoende partij kunnen bieden.
De Niagara, een op 90nm gebakken serverchip die vorig jaar zijn debuut maakte, kan met zijn acht cores 32 threads tegelijk verwerken. Al in 2007 wordt een opvolger verwacht die met een snelheid van minimaal 1,4GHz en 65nm-technologie de prestaties van deze Niagara-chip zou verdubbelen. Vanaf 2008 zou de Niagara in multiprocessorsystemen opduiken: Suns Supernova-server zou met acht zogeheten 'Boulder'-chips 256 threads per machine aankunnen. In 2009 zou de zogeheten Niagara III op de markt komen, die met zestien op 45nm geproduceerde cores, een kloksnelheid van wellicht 2GHz en een capaciteit van 128 threads per chip, tot zes keer sneller dan de T1 zou zijn.
Deze prestatiecurve is door Intel als uitgangspunt genomen voor de groei die het bedrijf zelf met zijn x86-machines wil behalen. Een simpele verhoging van het aantal cores is niet genoeg om de strijd aan te gaan, wat volgens geruchten de reden voor Intel is om in 2008 met een nieuwe architectuur te komen. Deze architectuur zou moeten uitmonden in een chip als de Gulftown, een 32nm-chip met 32 cores die, net als de Niagara III, 128 threads simultaan aankan. De verwerkingssnelheid van deze chip moet verder worden opgekrikt met 4MB L2- en 24MB lastlevel-cache. Opmerkelijk is dat Intel de strijd toch weer vooral op het kloksnelheid-front aan zou willen gaan: waar de Niagara III maximaal op 2GHz zou kunnen draaien, is dat voor de Gulftown de snelheid van het instapmodelletje, zo willen de verhalen.
