Toshiba brengt eerste hd-dvd-spelers op de markt

Toshiba heeft een wereldprimeur op het gebied van hd-dvd-spelers, meldt Reuters. Vandaag heeft de Japanse fabrikant zowel de twee eerder genoemde standalonespelers HD-A1 en HD-XA1 gelanceerd, alsmede een Qosmio AV-notebook met een hd-dvd-capabele SuperMulti-drive aan boord die ook de gangbare dvd- en cd-formaten kan lezen en beschrijven. De eer van de introductie van de eerste blauwe-laserapparaten is Japan ten deel gevallen, maar Amerika zal in april snel volgen. Bij enkele Amerikaanse leveranciers kunnen al voorbestellingen worden geplaatst en geven enkele van hen al aan de spelers op voorraad te hebben. Voor de HD-A1 wordt bijna 499 dollar gerekend, en voor de HD-XA1 799 dollar. In Japan kosten de eerste hd-dvd-spelers officeel circa 110.000 yen, omgerekend circa 840 euro. De Blu-ray-spelers van concurrent Sony worden in juli in de VS verwacht, met een prijskaartje van rond de duizend dollar.

Toshiba HD-XA1standalone hd-dvd-player

Toshiba's vice-president Yoshihide Fujii vond de introductie van de volgende generatie dvd-spelers nu nodig, 'omdat het publiek er in toenemende mate naar vraagt vanwege de snel opkomende hd-tv's.' Toshiba, Japans eennagrootste elektronicaconcern, mikt wereldwijd op tussen de 600.000 tot 700.000 verkochte hd-dvd-spelers voor de komende 12 maanden. In het tweede kwartaal wil het bedrijf ook met hd-dvd-drives uitgeruste pc's uitbrengen.

Toshiba HD-XA1 standalone hd-dvd-speler (bediening voorkant)
Toshiba HD-XA1 standalone hd-dvd-speler (aansluitingen achterkant)

Door Jack Leenders

31-03-2006 • 20:17

63

Bron: Reuters

Lees meer

Sharp gaat blauwelaserleds produceren
Sharp gaat blauwelaserleds produceren Nieuws van 20 november 2006

Reacties (63)

63
63
30
8
4
23
Wijzig sortering
Zo, we gaan er dus toch eindelijk aan beginnen.

Allereerst een puntje van kritiek... De HDMI uitgang. Daar is niets mis mee, maar ik ben eens gaan zoeken hoe dat HDMI nu eigenlijk zou moeten werken. Ik zie op TV's namelijk slechts een enkele HDMI ingang (behalve een paar Sony Bravia's die er twee hebben). Ik vroeg me af wat er gaat gebeuren als ik meer dan 1 apparaat met HDMI heb. Ik heb nu een oude TV met maar 1 scart, dus ik weet hoe ideaal dat is (not). Ik zag dat het de bedoeling schijnt te zijn dat je die HDMI apparaten doorlust, maar ik heb nog niets gezien met zowel een uitgang als een ingang om dit lussen mogelijk te maken. Ik vind dat een rare zaak.

Goed, das een beetje mijn zeik modus.
Anoniem: 130302 @feuniks31 maart 2006 20:50
Waarom nu (tot en met 2005) al tv's met een heleboel HDMI ingangen, als:

- die standaard nog niet eens definitief is vastgelegd
- vrijwel niemand al iets heeft met HDMI uitgang

De meeste HDTV's hebben trouwens al 7 verschillende ingangen:

- composite
- s-video
- component
- dvi
- scart
- hdmi
- coax / antenne

Onbegonnen werk om van elk type er een viertal in te bouwen.
Tja, en dan te bedenken dat al die verschillende connectors gewoonweg zinloos zijn. Koper is koper.
Net als een telefoonlijn waar nu al 20mbit en straks 100+mbit door gejaagt wordt met telefoon en TV ertussen. Geloof dat de hele wereld 5 jaar geleden nog riep dat het onmogelijk was.
Dit om jullie lezers te bewijzen dat al dat geroep van "noodzakelijke aanpassingen" grote onzin is.
Als de techneuten er even de schouders onder zetten toveren ze hetzelfde beeld op je overgeprijsde flatpanel met een 2-aderige telefoonkabel... maarja...

Allemaal geldklopperij die nieuwe bussen, lussen, kabels en fabels.
Geloof mij maar dat dat onzin is.
Verklaar anders maar eens waarom er zoveel zenders door de kabel kunnen in vol formaat zonder codeertechniek. (je kunt ze nog steeds ontvangen met je 20 jaar oude Z/W TeeVeetje). En dan pompen ze nog eens Digitale TV erdoor ( je weet wel, waar je zogenaamd niet zonder een decodeerapparaatje kunt... tuurlijk), beetje telefonie, en ook nog vette internet snelheden. (Essent gaat 100mbit in de toekomst brengen).
En dat ligt niet aan de codeertechniek. Denk maar eerder aan frequenties....

Dus ergens heb jij iets gelezen over technieken die dat mogelijk moeten maken. Extra ontwikkelkosten, proceskosten, investeringen... Kan je vertellen dat de hele staff en technische afdeling op hun reet zit en wacht tot de massa de zoete koek slikt. Goed voorbeeld hoe iedereen op het verkeerde been gezet wordt met technisch gebrabbel. Ze zijn er goed. Maar per saldo gaat het hun maar om 1 ding: De knikkers.
Dit verhaal heeft net zoveel geldklopperij potentieel als die fimmaatschappijen die telkens dezelfde film in andere varianten en beelddragers uitbrengen.
Die vooruitgang is mogelijk door gebruik te maken van zeer krachtige codeertechnologie. Maar daar hangt een prijskaartje aan door de extra chips die nodig zijn (en licentiekosten, etc). Dan maar liever een beter kabeltje...
GoldrusherXT: Als ze HDMI ondersteunen is er enorm weinig kans dat ze ook nog eens DVI gaan ondersteunen. HDMI = DVI + audio.

Wat je wel vaak tegenkomt is VGA & DVI samen.
Anoniem: 76058 @feuniks31 maart 2006 20:52
Infeiten is het probleem niet de HD-DVD player, maar je TV, die gewoon niet de nodig ingangen ondersteund.

Het doorlussen is een brakke oplossing. De fout zit hem dat de TV makers gewoon niet genoeg digitale ingangen voorzien hebben ( kosten? ). De meeste HD-TV's hebben wel genoeg alternatieve ingangen.

Maar ja, soms zoeken mensen ook problemen. De mensen willen een VHS, DVD player etc aansluiten. Allemaal goed & wel, maar dan loopt men idd aan op problemen. Men moet leren economiseren. Smijt die VHS buiten, en ipv een gewoon DVD player, koop een DVD player/writer met record functionaliteit of ingebouwde HD. Een toestel dat verschillende combineerd.

Ik zie het soms ook nog in de PC wereld. Je ziet mensen die een nieuw ADSL modem gekocht hebben ( en nu bijna standaard bij alle ADSL modems, ingebouwde router ), en wat doen ze? Jaja, ze linken hun ADSL modem ( die ook een router is ), met hun jaja, oudere router. Het grappig is, als je vraagt waarom ze het doen is het antwoord vaak in de aard van: "sech, ge weet ni wat wij betaald hebben voor die router, ik wil & zal diene gebruiken". En dan is de grote grap, dat de ADSL modem meer functies ondersteund dan hun oude ( maar duur aangekochte ) router. Gevolg, ze mankeren bepaalde functies, en ze betalen dubbele electriciteit.

Hetzelfde zie je vaak met mensen met VHS & DVD players. Gebruiken ze die VHS bijna nooit, maar hij moet bij op hun tv aangesloten zijn. En dan willen ze natuurlijk hun VHS via hun DVD speler doorlinken naar hun TV ( en soms nog met een DVB-T ertussen ). En dan begin het spelletje. Remote 1 VHS aan, Remote 2 Channel 0, Remote 3 DVB-T Channel 0, TV aan, Channel 0. Moeten ze een strijd leveren met een stuk of 3 a 4 remotes & kost het 5 min om de boel allemaal aan te zetten ;)
Maar ja, soms zoeken mensen ook problemen. De mensen willen een VHS, DVD player etc aansluiten. Allemaal goed & wel, maar dan loopt men idd aan op problemen. Men moet leren economiseren. Smijt die VHS buiten, en ipv een gewoon DVD player, koop een DVD player/writer met record functionaliteit of ingebouwde HD. Een toestel dat verschillende combineerd.
Misschien hebben mensen wel geen DVD Recorder en moeten ze het simpelweg met een VHS doen. Niet iedereen heeft zoveel geld over om simpelweg wat op te nemen...
Precies! Waarom zou ik een kwaliteitsoffer brengen door een DVD recorder te kopen? Mijn SVHS videorecorder levert echt hogere kwaliteit dan iedere DVD recorder.
Bovendien hebben SVHS recorders genoeg bandbreedte om het teletekstsignaal mee op te nemen (erg handig voor bijvoorbeeld ondertitels). Volgens mij kan de gemiddelde DVD recorder dit niet.
Anoniem: 110743 @me_mrtn3 april 2006 08:23
Hmmm,
k'heb nog nooit gezien dat de ondertitels verdwenen als ik iets van de nederlandtalige zenders opneem met mijn hd recorder :z
nee... hij bedoelt teletekst ondertitels
Ja ik ben het wel met je eens, ik heb dit probleem ook gehad met scart

maarja waar ik aan dacht: je hebt nooit meer dan 1hdmi en component(hd) ingang nodig

sluit bv je 360aan via componentHD (zoals ik)
en dan heb je er dus nog een HDMI ingang over voor bv HDdvd of blueray

Lijkt mijn vrij onzinnig om een Blueray en een HD-DVD speler aan te sluiten op je tv

Oke BR is groter kwa opslag maarja dat is voor een HD film niet nodig, daar is HD-DVD al groot zat voor
dus als je HDdvd hebt heb je geen BRnodig en andersom
Anoniem: 156246 @Donstil1 april 2006 00:42
Oke BR is groter kwa opslag maarja dat is voor een HD film niet nodig, daar is HD-DVD al groot zat voor
Oja? Dat ligt er nog maar aan. Real HD zul jij niet thuis krijgen op een disc. Een complete film is meer dan 400Gb groot in dat formaat.
Dus de HD die jij gaat krijgen op je disc is re-encoded (misschien H.264 variant) en hoe meer je dan aan ruimte hebt, hoe meer bitrate je kunt gebruiken voor je gere-encoded eindresultaat.
Kijk je wel even anders tegen de verschillen tussen BR en HD DVD aan he?
Volgens mij is 't de bedoeling dat je een versterker koopt waar dan bijvoorbeeld 3 van die aansluiting op zitten, zodat er maar 1 naar de tv loopt. Opzich beter, als je een plasma scherm zonder zichtbare kabels aan de muur wilt hangen. Met meer apparaten hoef je dan ook geen grotere sleuf te maken.
Mooie vooruitgang, hopelijk is die 840 euro niet de indicatie prijs van de HD-DVD Drives/RW's voor de pc waar dit bij de begin van de DVD-tijdperk wel zo was.
Ik neem aan van niet...
De eerste dvd speler was ook niet te betalen, zelfde gelde voor de eerste cd speler...
Voor de eerste generatie dingen betaal je altijd de hoofdprijs en deze zal zakken wanneer steeds meer fabrikanten hun spelers op de markt zal gaan zetten...
Zoals gebeurde met de dvd spelers...
Dus over een jaartje of al eerder zijn ze minimaal met de helft gehalveerd qua prijs...

/edit
tiepvaut...
betaal je altijd de hooftprijs
Nee, de pc hooftprijs krijg je normaal gesproken, als je een beetje goed kunt schrijven. :+
En als je de PC hoofdprijs wint, krijg je een pc!
Anoniem: 50893 1 april 2006 03:29
Iedereen is nog blij met de DVD's en zijn/haar collectie daarop. Waarom nu al vervangen ?

Verder is de content die er op uitgebracht word, schaars, iets van 8 films ofzo. En ik wil geen DRM of beveiliging erop hebben, alleen maar omdat het kan.

Ik zie mensen nu niet masaal aan het kopieeren slaan voor content op HD-DVD/BR. Als een schijfje vol staat ben je tijden bezig met een back up er van te draaien. Overigens vraag ik me af of het ook niet af kon met Dual-layer DVD's om een verbeterde beeldweergave te produceren.

Ik zie het niet anders dan de volgende stap van commercie, weer lekker de "oude" films uitbrengen tegen een hoge prijs waardoor ze weer torenhoge winsten kunnen draaien. Ik pas wel, dan liever nog een schotel en daar gewoon mijn films opnemen op een DVD en verder gaan met dit medium. Gelukkig geeft de consument steeds meer een halt aan nieuwe produkten, als het niet nodig is. Als ik de meningen peil in mijn omgeving dan stapt men voorlopig, of zelfs, helemaal niet over. Wat volgens mij een terechte keuze is. Dan maar alles opnemen tegen gedownscalede DVD formaat, mij prachtig genoeg om een film te kunnen bekijken ;)
Dit zijn precies dezelfde argumenten die men riep toen in 1998 DVd werd geïntroduceerd. DVd zou alleen voor Videofielen zijn, "Joe Sixpack" zou genoeg hebben aan VHS.
We weten allemaal hoe het gegaan is. Het enige wat vertragend kan werken is dat er twee formaten zijn.
enige verschil is dat dvd pas sinds een jaar of 4 echt gemeengoed is, en de VHS band bestond al een geruime poos voordat de dvd zijn intrede deed.
verder was VHS -> DVD ook gelijk de overstap van analoog naar digitaal.

voor de meeste mensen is een dual layer dvd gewoon genoeg ruimte voor een film van 2 uur + wat extra's. en dan heb je gewoon nog zeer goede kwaliteit in audio en video.
Anoniem: 168570 @Xenan3 april 2006 10:45
VHS werd geïntroduceerd in 1976 en was vrijwel meteen een succes ondanks het feit dat er 3 standaarden waren. Betamax was zelfs iets eerder en V2000 was gewoon te laat. Het aantal gelijktijdige standaarden zegt dus niet altijd iets.
Het succes van VHS kwam vooral doordat er veel beeldmateriaal verkrijgbaar was (natuurlijk speelde de porno hierbij een grote rol).
Een belangrijk pluspunt van video-tape systemen was dat je er zelf mee kon opnemen. De iets later uitgebrachte VLP kon dat niet en is geflopt. Het is pas sinds kort dat de VHS recorder overbodig is geworden en uit de huiskamer aan het verdwijnen is. Maar het succes van dit formaat heeft toch 30 jaar geduurt! Bijna net zo'n succes dus als de oude Compact Cassette van Philips. Die heeft het toch vanaf 1963 vol gehouden tot ver in de jaren 90...
De eer van de introductie van de eerste blauwe-laserapparaten is Japan ten deel gevallen, maar Amerika zal in april snel volgen.
Alleen Blue-Ray gebruikt een blauwe laser (vandaar de naam). HD-DVD gebruikt gewoon de rode laser zoals deze ook al gebruikt werd bij de DVD. Daarom is HD-DVD ook veel beter compatible met het oude DVD dan Blue-Ray, en moeten Blue-Ray spelers een veel duurder loopwerk hebben omdat ze zowel een blauwe laser als een rode laser moeten hebben (om compatibaliteit met oude dvd en cd te garanderen). HD-DVD gebruikt dus géén blauwe laser.
Waar staat dat?
Volgens http://www.dvdforum.org/images/Forum_HD_DVD_Universal_24.pdf gebruiken zowel Blu-ray als HD DVD laserlicht met een golflengte van 405nm (=violet, dus zeg maar 'blauw'). Dvd-laserlicht heeft een golflengte van 650nm en zit daardoor in het rode spectrum. Om ook gewone dvd's (of hybridediscs) te lezen wordt dacht ik een combinatie met een rode-laserunit gemaakt.
Ik zie een LAN aansluiting... Ik neem aan dat de machine ook op de PC is aan te sluiten. Das mooi 4 ons tweakers B-)
Anoniem: 156294 @richwish31 maart 2006 21:00
In het tweede kwartaal wil het bedrijf ook met hd-dvd-drives uitgeruste pc's uitbrengen.
"Ik zie een LAN aansluiting...". Ik ben bang dat men hier minder nobele doelen mee heeft. Verplichte online authorisatie voor het afspelen, ongevraagde "updates" e.d.
dat was bij blu-ray mogelijk (niet verplicht), dacht niet dat het ook bij hd-dvd zo was
Je zet geen lan aansluiting ergens op, om het geschikt te maken om op de PC aan te sluiten... that's just plain stupid...
Waar is die LAN aansluiting dan voor? Ik zie het niet zo somber in als alexbl69....
Misschien kan er ook een HDD in het apparaat en kan je films van internet kopen en d/l naar die schijf? Video over IP? de webpagina geeft weinig info...
Van specs page en ook plaatje van de HD-XA1:
Ethernet 10/100 Port (1)
Leuk, maar in de specs kan ik niets vinden over wat je er aan mag hebben. Weet iemand hier meer over?

Of gaan ze concurentie aan met de lamabox? :+

@ martijnvanegdom

de HD-A1 heeft GEEN lan.. dus dat gaat niet op.
de lamabox heeft geen concurrentie nodig. Die verkoopt toch niet.

Ik hoop trouwens dat je via je computer net als bij KiSS spelers streaming video af kan spelen maar het zal wel voor firmware-updates oid zijn.
Een collega van me heeft zo'n ding besteld en de levertijd is enorm omdat ze die Lamaboxen niet aan kunnen slepen. Eerder het tegenovergestelde van "die verkoopt toch niet" dus. Onderschat de markt voor non-Tweakers niet.
Nou het lijkt mij om je speler aan het internet te kunnen hangen zodat je de sleutel van de drm-shit gecontroleerd kan worden, en natuurlijk op checks van firmware en dergelijke
Dat klopt, al wordt deze beveiliging waarschijnlijk niet direct gebruikt.

Over een tijdje zal op het moment dat je een hd-dvd in je dvd speler stopt via je internet verbinding bekeken worden of je wel recht heb om die hd-dvd te bekijken. Als deze bv. gekopieerd is zal de speler weigeren.
Anoniem: 66233 31 maart 2006 23:01
Voor degenen die het willen weten: die notebook is een koelkast van hier tot Tokyo. Ik heb nog nooit zo'n bakbeest gezien (op CeBIT).
Klopt, maar op de Cebit hadden ze bij de toshiba stand ook 2 type slim-line HD-DVD spelers. Ik weet niet precies hoe dik ze waren, maar een zag er net zo dik uit als de huidige slim-line DVDR drives, en de andere was nog een stukje dunner. Dus opzich hoeft de laptop niet dikker te worden van HD-DVD ondersteuning.
shiba, Japans eennagrootste elektronicaconcern, mikt wereldwijd op tussen de zes- en zevenhonderd verkochte hd-dvd-spelers voor de komende 12 maanden.
Kan iemand daar ff DUIZEND achter zetten?
Ik kan niet begrijpen waarom je nu zo'n speler zou kopen. Er is nog geen media, je kan er niet mee opnemen, je kunt er dus nog niks mee.

Het enige wat hij kan doen is een paar maanden verstoffen in je huiskamer totdat de eerste HD-DVD's verschijnen.
Voordat iemand hem koopt, moet hij in de winkel staan nietwaar?

En guess what, voordat hij in de winkel staat, moet hij geintroduceerd worden, niet waar?

Dat laatste is wat er nu dus gebeurd is, that's all. :)
Je begrijpt het niet hè?
Bij de introductie van bv de cdspelers waren er al plaatjes die je kon afspelen.
je ken er altijd nog je `oude` materiaal op afspelen,
m.a.w. je cd/dvd speler alvast vervangen door deze,
waarom??? vraag me dat niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.