'In april regiovrije HD-DVD-spelers in Europa'

Toshiba zal vanaf april, zonder er al te veel ophef over te maken, de eerste regiovrije HD-DVD-spelers op de Europese markt verkopen. De Japanners brengen volgende maand de Qosmio G30-laptop op de markt, die inclusief de nieuwe optische-schijvenlezer voor een prijs van net boven de 2400 dollar geleverd wordt. De laptop zal verder worden voorzien van HDMI- en DVI-uitgangen, zodat beveiligde hogeresolutiecontent niet alleen op het laptopscherm, maar ook op een externe monitor of tv getoond kan worden. Verder zal de multimedialaptop digitale en analoge tv-tuners, Dolby HT- en ProLogic-ondersteuning, een 1920*1200 17"-scherm, een GeForce Go 7600 met 256MB, 1GB ram en een 2GHz Core Duo-chip meekrijgen. De officiële presentatie zou morgen op Toshiba's stand op de Duitse CeBit-beurs plaatsvinden.

De Qosmio wordt tegelijk in Europa, Amerika en Japan op de markt gebracht. Deze wereldwijde release heeft alles te maken met het opmerkelijke gegeven dat het apparaat geen regiocodes ondersteunt. Een van de argumenten om de regiocodering weg te laten is dat alle HD-DVD-titels die de komende maanden uitkomen, al wat oudere films betreffen. Voor deze rereleases is het van minder belang dat de filmmaatschappijen kunnen controleren waar een film als eerste op de markt verschijnt. Ook Sony gaf onlangs aan dat het overwoog om Blu-rays territoriumherkenning, in elk geval voor games, te laten schieten. Voor zowel Blu-ray als HD-DVD betekent dit echter niet dat er nooit regiocodering zal worden ingebouwd, maar als Toshiba de Qosmio-plannen doorzet is deze beveiligingsmaatregel wellicht een nog korter leven beschoren dan het vergelijkbare systeem voor dvd's.

Qosmio-laptop

Door René Wichers

Eindredacteur

08-03-2006 • 16:58

23 Linkedin

Bron: ComputerWorld

Lees meer

HD-DVD krijgt toch regiocode Nieuws van 26 mei 2006
Mogelijk geen regiocode bij HD-DVD Nieuws van 9 oktober 2005
DVD-regiocode heeft langste tijd gehad Nieuws van 24 augustus 2002

Reacties (23)

23
22
13
8
5
8
Wijzig sortering
Handig dat hij regiovrij is, maar ik voorzie problemen. Wat als toekomstige schijfjes weigeren te spelen op een regiovrije speler? Dan is deze dus gelijk al waardeloos.

Sommige DVDs doen dit al vziw, dus het lijkt me in het geheel niet ondenkbaar dat dit gaat gebeuren.
misschien dat dat later nog met firmware opgelost kan worden? Het lijkt me dat deze beveiliging niet hardwarematig is toch?
Anoniem: 98889
@Gerco8 maart 2006 17:14
Wat als toekomstige schijfjes weigeren te spelen op een regiovrije speler? Dan is deze dus gelijk al waardeloos.
Sinds wanneer zou data op een schijfje zelfstandig kunenn bepalen of het gelezen kan of mag worden ? :)

Alles staat of valt met de software/hardware die het betreffende schijfje moet lezen...

En wat betreft beveiliging.... alles is te omzeilen...
Sinds wanneer zou data op een schijfje zelfstandig kunenn bepalen of het gelezen kan of mag worden ?
Sinds dat soort dingen in de HD-DVD en BR standaard opgenomen zijn? Die data is lang geen data meer hoor, de standaard schijft complete runtime omgevingen voor voor de veiligheidschecks (o ja, ook de interactiviteit leunt erop).
En wat betreft beveiliging.... alles is te omzeilen...
Een beveiliging hoor je niet te hoeven omzeilen als je gewoon legaal bezig bent. Dat dat blijkbaar nodig is, geef al aan dat er enorm veel mis is met deze standaarden.
Anoniem: 98889
@Gerco8 maart 2006 17:29
Het zit in de standaard ja... een beschrijving van hoe de spelers met de data moeten omgaan.

Er is geen enkele reden of enkele manier dat een disc zelf kan bepalen of hij data 'vrijgeeft' of niet.

Zelfs interactiviteit begint met een player die dat ondersteunt, en niet met een 'levende' disc ofzo...
Zelfs interactiviteit begint met een player die dat ondersteunt, en niet met een 'levende' disc ofzo...
Bij DVD wel ja. Bij HD-DVD en BR is een soort Java-runtime vereist in de speler (bij BR zelfs letterlijk).

De speler runt dan vervolgens het programma op de speler en dat programma bepaalt of jij de content mag zien of niet. In dat geval is de speler vergelijkbaar met een computer en de "film" met de software die erop draait. Je bent het toch hopelijk wel met me eens dat die software dan een veel grotere vrijheid geniet dan de software in een gewone DVD. Het is niet zomaar meer data wat er op die schijfjes staat, zonder het programma uit te voeren, kun je heel de film niet zien.
Anoniem: 98889
@Gerco8 maart 2006 21:55
Bij DVD wel ja. Bij HD-DVD en BR is een soort Java-runtime vereist in de speler (bij BR zelfs letterlijk).
Vereist ? Waar halen jullie het toch allemaal in je hoofd dat de nieuwe generatie schijfjes plots 'levende' schijven zijn die zelf bepalen wat er gaat gebeuren ?

Dat dit allemaal voorzien is volgens de opgestelde 'regels' kan goed zijn, maar het blijven domme schijfjes waarop data geschreven is, en hoe je die er daarna wil aflezen en hergebruiken zijn heel verschillende dingen.

En het blijft gewoon een feit dat het device waarop je dat medium wil afspelen bepaalt wat er gebeurt, en dat dit niet bepaald wordt door de disc die erin zit.
@Green.Velvet:
Het vereisen is geen kwestie van het schijfje op zich, daar heb je gelijk in. Het is een kwestie van de standaard en de licentie daarop. Als jij als fabrikant niet de complete standaard implementeert, dan kan je licentie op die standaard worden ingetrokken en worden je spelers dus illegaal omdat ze inbreuk maken op de patenten van de ontwikkelaars. Via deze weg is zo'n runtime omgeving en alles wat daarbij hoort dus weldegelijk vereist.
Een beveiliging hoor je niet te hoeven omzeilen als je gewoon legaal bezig bent. Dat dat blijkbaar nodig is, geef al aan dat er enorm veel mis is met deze standaarden.
Dat is wel heel kort door de bocht.
Als je een legale regiovrije hd-dvd speler koopt en later een legale hd-dvd koopt die een regiocheck vereist en daardoor het verdomt op af te spelen, dan ligt het echt niet aan de consument, maar aan de fabrikanten.
En als Toshiba regiovrije spelers uitbrengt, dan zal de standaard het niet vereisen, aangezien Toshiba de grootste partij van hd-dvd is. (eigenlijk een beetje hun standaard).

Wat wel zal zijn is dat er _veel_ mensen in dit soort gevallen het zullen verdommen om nog legale content te kopen als je zeer beperkt wordt in wat je wel en niet mag.
Zoals de belachelijke eis van BR voor een internetaansluiting in de latere varianten.
De doornsee consument (want zo'n 80-90% van de bevolking is) snapt echt niet waarom een hd-dvd/br niet wil afspelen als je alles legaal hebt gedaan. Vervolgens is of het apparaat of de disc, volgens deze mensen, stuk en sturen het terug. Als ze dit te vaak krijgen, kappen ze met de koop ervan en halen ze het wel (veel gemakkelijker) van het internet (of laten ze het halen).

ps. Wat ik dus wil zeggen is dat ik mag hopen dat ze dit soort ongein niet gaan uithalen, want daar snijden ze zich alleen maar mee in de vingers. Beschermen van je rechten is logisch, maar het moet niet doorslaan.
Sinds wanneer zou data op een schijfje zelfstandig kunenn bepalen of het gelezen kan of mag worden ?
Dat kan ie niet, omdat een schijf niet weet waarmee ie bezig is. Als het zo werkt als met DVD's, gaat het als volgt. Normaal gesproken heeft een DVD een regiocodering van 1-8 (of 7, doet er niet toe). Regiovrij bestaat eigenlijk niet, dat wordt aangegeven met regio 0. Een schijf met regio 0 mag in alle regio's worden afgespeeld. Een speler die regiovrij is, kan dat 'aangeven' door te doen alsof is regio 0 is. Echter, als bv een regio 1 schijf is voorzien van de RCE beveiliging, stuurt ie de speler naar een track die alleen door regio 0 spelers is te lezen, en die bevat alleen een filmpje met de boodschap 'jammer, maar helaas vriend...'. Hij komt dus nooit in het menu terecht. Aangezien RCE makkelijk te omzeilen was door eerst een schijf te lezen als rego 1 en daarna pas als regio 0, is RCE in onbruik geraakt. Zolang er geen interactie tussen schijf en speler is, zijn dit soort beveiligingen heel erg moeilijk.
Fijne Titel

'In april regiovrije HD-DVD-spelers in Europa'
Ik dacht a mooi das een speler voor in de PC of los voor bij de TV. Maar dat je er meteen een laptop omheen moet kopen vin ik een beetje te duur :+
Ik denk dat veel mensen dit met deze titel hebben.
idd, ik dacht ook mooi, Fijn een losse speler of 1 die in de pc moet

Maar nee, beetje vreemd :P
Anoniem: 49546
8 maart 2006 17:16
Ik hoop dat Toshiba het nu eens een keer wel waar maakt om een product op de markt te zetten.

Ze kondigen vaak de mooiste dingen aan voor hele fatsoenlijke prijzen, maar zo goed als alles blijft maanden lang vaporware.

De aankondiging van de Toshiba M400 is ergens aan het einde van afgelopen jaar geweest. Hij staat nu ook officieel op de Toshiba website en in de USA kun je em bestellen. Ook is hij al te vinden in de verschillende webshops, maar wat blijkt: Het product is nergens leverbaar, zelfs in Japan waar men toch vaak eerder aan het spul komt is het ding niet te krijgen.

Ik wil maanden de Toshiba M400 krijgen, maar hij is er gewoon niet. Waarschijnlijk is ie er over een maand of 2-3 wel maar tegen die tijd heb ik allang een andere laptop gekocht ben ik bang.

Ook heeft Toshiba al een tijd geleden een wireless monitor/touchscreen beloofd en zelfs een prototype laten zien. Maar tot nu toe is daar ook nog geen product van naar voren gekomen en zelfs als ze dat doen wijst de ervaring uit dat het nog maanden duurt voordat het product dan ook echt leverbaar is.

De mainstream producten van Toshiba zijn van goede kwaliteit en worden wel vaak ruim op tijd geleverd maar bieden niet de prijs/kwaliteit verhouding waar de grote massa naar op zoek is. Als ze dan een mooi product hebben (ook de oudere tablet PC's) is de levertijd om te huilen.
een regio vrije hd-dvd speler? En de lancering hiervan is zeker op 1 april :+
Krijgen ze allemaal als regio antartica mee :+
nou apple 30 jarige verjaardag is 1 April dit jaar :)
maar die gebruiken blu-ray in de toekomst.
Het is in ieder geval een leuke stunt om een laptop te introduceren. Ik vind hem wel aardig, hij her-definiieert het begrip "vet" volgens mij. Denk alleen niet dat hij vaak van zijn plaats komt. ;)
Anoniem: 107924
8 maart 2006 17:59
Hmm.. ik denk dat ik toch eerst even ga afwachten hoe het allemaal loopt met de HD / BluRay oorlogen en met die ongelovelijk idiote AACS DRM --> http://www.hdboycott.com

De kans is groot dat er ook op korte termijn hybrid players te koop zullen zijn waarbij misschien zelfs die belachelijke DRM voorwaarden zijn versoepeld...
Dat hele Regio-verhaal is sowieso volledig achterhaald. Tuurlijk, in de tijd dat films nog op celluloid gekopieerd moesten worden en het dus veel tijd en geld kostte een Amerikaanse film in Eurpoeese bioscopen te krijgen, toen was Regio-codering een goed idee om te voorkomen dat er eerder kopieen dan originelen in een andere regio beschikbaar waren. Maar tegenwoordig gaan ook Bios-films digitaal over de lijn, en worden ze digitaal gedistribueerd. Dus een film kan tegelijkertijd in de hele wereld uitgebracht worden... ergo: regiocodering is overbodig..
Beetje duur. € 2400 voor een speler. Een DVD speler koop je voor € 35.

Deze speler lijkt me ook niet praktisch voor oudere mensen, er zitten veel te veel knopjes op, dat grote display is wel weer handig.
Zou dit een actie kunnen zijn om early adaptors te trekken? Als ze gaan dreigen dat ze in een later stadium hun spelers wel zullen gaan voorzien van een regiocodering, dat wordt het misschien voor mensen die overwegen om nu of in de toekomst zo'n ding te kopen die beslissing wat naar voren te halen.
Anoniem: 142728
9 maart 2006 10:07
Ook Sony gaf onlangs aan dat het overwoog om Blu-rays territoriumherkenning, in elk geval voor games, te laten schieten.

PS3?!? :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee