HD-DVD krijgt toch regiocode

Het HD-DVD-formaat krijgt, net als het huidige DVD-formaat, een regiocodering. In eerste instantie zou HD-DVD mogelijk geen regiocodering krijgen, maar dit plan lijkt het toch niet te hebben gehaald. De regiocodering die aan het HD-DVD-formaat wordt toegevoegd heet officieel 'Region Protection Coding', en zal vrijwel op dezelfde manier werken zoals bij de huidige DVD: het voorkomen van het afspelen van HD-DVD's die niet in dezelfde regio als de HD-DVD-speler zijn gekocht.

Het is nog niet bekend welke regio's precies gehanteerd zullen worden voor het Region Protection Coding-systeem van HD-DVD. Concurrerend formaat Blu-ray gebruik ook een regiocodering, maar gebruikt in plaats van de zeven regio's die het standaard DVD-formaat gebruikt, slechts drie regio's. Inmiddels zijn de eerste HD-DVD-spelers al op de markt. Het is onduidelijk wat de regiocodering voor gevolgen zal hebben voor de bezitters van deze spelers; mogelijk kunnen deze nieuwere HD-DVD-schijven met regiocodering niet afspelen. De regiocodering die wordt gebruikt voor het huidige DVD-formaat heeft bewezen dat het systeem zeker niet waterdicht is.

Toshiba HD-XA1standalone hd-dvd-player

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

26-05-2006 • 22:52

73 Linkedin

Bron: Ars Technica

Reacties (73)

73
72
34
14
8
28
Wijzig sortering
Mooi si dat... koop je een spiksplinsternieuwe HDDVD player, kan die geen enkele film meer afspelen...

een belachelijke regel trouwens... hoe zouden mensen reageren als je een pen die je in amerika koopt niet wil werken op europees papier?
Anoniem: 104634
@Mayco26 mei 2006 23:03
De mensen reageren waarschijnlijk hetzelfde als nu ;)

Met een Amerikaanse of Japanse televisie kun je hier ook problemen krijgen, met het stopcontact, met het voltage, digitaal of analoog, HDTV of PAL of NTSC etc etc.

Wat je dan nodig hebt zijn adaptors, verloopjes etc. En voor je HD-DVD komt er misschien een patch, upgrade enz.

Of wie weet het zelfde als toen met de DVD-Regio codering waarbij aparaten die door een 'foutje' per ongeluk toch regio-vrij bleken te zijn ....
Met een Amerikaanse of Japanse televisie kun je hier ook problemen krijgen, met het stopcontact, met het voltage, digitaal of analoog, HDTV of PAL of NTSC etc etc.
Hmmmm, HDTV heeft geen last meer van PAL & NTSC. Dat is nu overal dezelfde standaard.

Andere voltage, alle man... Er is iets genaamt ANDERE STEKKERS dat dit wel vrij snel duidelijk maakt. Daarbij, je kan een 110-220v converter er altijd voorzetten.

Voltage heeft niets maar ook niets te maken met Regio coding van DVD's ...

Nee, Regio coding is omdat bepaalde gebieden makkelijk voorgetrokken worden, en men de crossimport wilt verhinderen van producten die weken of maanden vroeger uit zijn in een andere regio. En men wilt ook de locale dealers niet benadelen daardoor. Heb vroeger gewerkt bij een distributeur, en ja jongens ... De contracten dat men opdragen krijgt binden u aan handen & voeten. Waardoor als legaal firma je soms mokkig moet toekijken hoe een product maanden uit is in de VS, en de niet officiele distributeurs deze importeren. Wat ofcourse miljoenen verlies is voor de officiel distributeurs ( die zich niet kunnen wagen aan import of ze verliezen hun contract ). Zodus, de distributeurs klagen constant aan de producent...

Regio coding verhinderd dit voor een tijdje, als ex werknemer van een bedrijf kan ik het begrijpen, maar als klant ben ik mokkig op regio coding. Persoonlijk vind ik dat men het moet tegelijk overal releases, en dan is de sideimport zo geen probleem. Maar ja, als ze markten bevoordelen ... tja ...
Anoniem: 41564
@ArconX28 mei 2006 00:26
Op zich ben ik het met je eens, maar ..
Hmmmm, HDTV heeft geen last meer van PAL & NTSC. Dat is nu overal dezelfde standaard.
Dit is toch niet waar; in de V.S. gebruikt met ATSC, in Europa DVB (een HD variant) en in Japan ISDB.
NTSC vs. PAL en het voltage uit het stopcontact zijn technologische keuzes, waar je nou eenmaal *iets* moet kiezen.

Regiocodes zijn nergens voor noodzakelijk en dienen maar 1 doel: het beperken van de mogelijkheden van de consument ten gunste van de distributeurs.
Natuurlijk, dit viel te verwachten. Waarom zou het Blu-ray Disc formaat wel gedwongen zijn om een regio systeem te implenteren en het HD DVD formaat niet...
Dit was allang beslist, maar gewoon nog niet uitgekomen.
Regiocodes zijn niets anders dan een afscherming van markten en het tegen gaan van vrije handel. Lijkt mij niet langer toegestaan. Mevrouw Kroes, zal die er nog wat aan gaan doen?
Zeer interessante opmerking. Zijn er échte regels hierover? Is er een bindend verdrag voor een vrije wereld markt? Ik ben bang van niet. Misschien ook wel beter, want het zou betekenen dat de Europese markt ook flinke problemen zou krijgen. We hebben niets voor niets al die subsidies en beschermingen ingebouwd.

Voor vrije mark, zolang het ons maar niet schaadt lijkt me het (niet onterechte) motto dat men hanteert.
Zolang heel Fort Europa maar in z'n geheel in 1 van de regio's valt dan zal de eu daar geen problemen mee hebben.
Anoniem: 158582
@kodak27 mei 2006 12:14
Nee, want mevrouw Kroes heeft het veel te druk met Microsoft...
Zeer irritant nieuws dit, voornamelijk omdat er met het evil HDMI nog een extra bron is om de regio code af te dwingen. Namelijk, men kan nu ook electronisch controleren of het scherm wel overeen komt.

Bij consoles en hele vroege DVD spelers was het vroeger nog wel gebruikelijk (als die (#&(#& regio code nog niet was gekraakt) om gewoon een tweede apparaat te hebben staan. Dat was nog net te doen voor de echte liefhebbers, maar ook nog een 2de display kopen is zowel financieel als kwa plaatsing natuurlijk niet haalbaar.

Er is overigens wel al wat rechtspraak geweest over dit onderwerp. Oa de australische rechter heeft een uitspraak gedaan hierover die mod chips legaal verklaarde als deze het doel hadden die onredelijke regio codering te kraken. Ook de WTO heeft ooit verklaard dat regio codering een zeer onwenselijke praktijk is.
hdmi encriptie is toch niet toegestaan in europa, dat is ook de oorzaak van de extra delay van zowel HD-DVD als Blu-Ray in europa.
Dit heb ik nou al een paar keer gelezen, maar wat is de achtergrond van deze opmerking? En zit er enige kracht achter of is het vooral wishful thinking?
HDMI encryptie? HDMI is alleen een interface, je bedoelt zeker HDCP? En dat mag wel. Kijk eens op http://www.eicta.org/pres...vel1=6&level0=1&docid=398 en zie dat HDCP-compliance verplicht is als je je scherm als HD-Ready wil verkopen in Europa...
Anoniem: 62011
27 mei 2006 02:05
Nou, ik heb 't alweer gezien.
Ik download de HD DivX wel.
Pff, tegenwoordig hebben we XviD man.
ja, ga maar lekker criminele activiteiten ontplooien..
Ik heb mijn vader voor zijn verjaardag de dvd van "the festival express" gegeven. Hij had deze film in Nederland in de bioscoop gezien. (en gaat over een trein met muzikanten door de vs, heel lang geleden)
Ik ben naar een aantal winkels gegaan, en geen enkele had deze dvd liggen. Kortom hij moest besteld worden in de VS. Ik zei, geen probleem. Kortom een paar weken later krijg ik de dvd, en mijn vader helemaal blij.
Totdat hij hem probeert af te spelen, andere regio |:(
natuurlijk logisch, maar dat geeft aan dat het eigenlijk geen goed systeem is!
Nu moest ik deze dvd alsnog regiovrij gaan maken, terwijl ik er dubbel en dwars voor betaald had!
je wist natuurlijk van te voren dat de dvd alleen voor regio 1 was.. Das net zoiets als een game kopen voor de mac en dan gaan liggen klagen als je thuis komt omdat je een pc hebt..
Das net zoiets als een game kopen voor de mac en dan gaan liggen klagen als je thuis komt omdat je een pc hebt..
Nee, dat voorbeeld van jou zou net zoiets zijn als een NTSC DVD kopen en die dan op een TV af willen spelen die alleen PAL aankan. (zijn btw zeldzaam tegenwoordig)

Het voorbeeld van die festival express is meer te vergelijken met als je Doom III voor de PC in Amerika koopt en deze dan in Europa wilt spelen (dat kan dus wel gewoon!).

Moraal van het verhaal. Er IS geen technische belemmering. Regio's bestaan helemaal niet op het technische vlak. Het is een verzinsel van de maatschappijen; een onzinnige uitvinding om kunstmatig de wereld handel te beperken.

Het komt heel dicht in de buurt van censuur. Zo wilde een Chinese vriendin van mij een Nederlandse film die ze hier had gezien graag in China kijken. De regio beveiliging maakte dat dus legaal onmogelijk. Het argument dat ze maar die film in haar eigen regio moeten kopen, omdat ze anders niet meer daar naar de bioscoop gaat is dikke onzin. Ten eerste komt een doorsnee NL film dus NOOIT (!) in China in de bioscoop, en ten tweede zal daar ook NOOIT(!) een NL DVD te koo p zijn.

M.a.w. de filmmaatschappijen bestempelen m'n vriendin nu als een illegaal persoon; een crimineel omdat ze haar eerlijk (!) gekochte DVD gewoon op haar DVD speler in China wil afspelen.

Dat is toch om te k*tsen!? :r
Hier wordt ik toch wel een beetje moe van, Amazone heeft bijvoorbeeld veel meer DVD's te koop dan Bol.com echter. is de regiocode anders. Nu maken ze het verkopen van wat meer zeldzamere films er niet gemakelijker op, nah dan leechen we maar weer verder :(

//Edit thx info RRRobert ik zal eens kijken///
Hint: ga naar de UK webshops als play.com, cd-wow, amazon.co.uk of choicesuk.com. Die bieden vaak ook regio 1 dvd's aan naast regio 2, hebben een kortere levertijd en zijn als EU-land niet gebonden aan importheffingen die je wel hebt als je pakketje uit de VS komt en meer dan € 22,- (± USD 18,-) kost en door de douane wordt geopend... En last-but-not-least... vaak veel goedkoper dan in Nederland.
Zo héy, is de euro weer behoorlijk in waarde gezakt?
Bij de start van de euro klopte je beredenering misschien maar nu is 22 euro toch echt geen 18 usd hoor!
Anoniem: 66797
26 mei 2006 22:57
dus degene die het eerst investeren in een HD-DVD speler worden daarvoor gestraft niet alleen omdat ze een relatief hoge prijs betalen maar ook dat ze in de toekomst vrijwel niks kunnen zien |:(

of er moet iets van een firmware zijn dat het erin gebakken kan worden maar dat verwacht ik niet dan maak je het hacken ervan wel heel simpel :o oh wacht zo was het bij de DVD speler ook }:O

edit: te laat ;(
Er is voor de toshiba hd-dvd speler al een firmware update uitgebracht, kan je zelfs via internet downloaden en updaten op je hd-dvd speler.

Dus het kan.
Alleen niet iedereen weet hoe men een firmware kan upgraden. En hoe zit het dan met de garantie? :?

Zou een beetje jammer zijn als de firmware update mislukt en je daarna dus nergens meer garantie kan claimen. Vooral omdat je hier dus eigenlijk min of meer voor gedwongen wordt....
Kunnen ze nu gewoon niet toegeven dat dat hele regio code bij de DVD spelers ook niet geworden is wat ze er van verwacht hadden? Het is binnen de kortste keren gekraakt, ze kunnen beter tijd en geld steken in andere zaken dan zo'n futiele 'beveiliging'
Zie je Jan met de Pet al zijn dure DVD-speler ff kraken ??
Anoniem: 33810
@DEXSTAR26 mei 2006 23:48
Bij sommige modellen kan dit softwarematig, dus door met je afstandsbediening op een bepaalde plek in het menu een bepaalde cijfer combinatie in te toetsen kan je regio(vrij) selecteren.

Hardwarematig regiovrij zie ik de normale consument inderdaad niet doen, maar softwarematig wel. Vooral als je al de moeite doet om een niet R2 dvd te bemachtigen.
euhm ondertussen is het zo dat jan metd e pet het met drie knoppen op de afstandsbediening het kan doen, en het zelfs beschreven staat in de handleiding.
[quote]
Zie je Jan met de Pet al zijn dure DVD-speler ff kraken ??
[/qutoe]

Jan met de Pet is typisch ook niet geïnteresseerd in DVDs uit andere regio's.
Regiocodes werken niet, uiteindelijk kan je vast wel weer een speler wel weer regiovrij maken/kopen.

Voor nu beteken dat vooral in Europa mensen (nog) langer zullen wachten om een HD-DVD speler aan te schaffen.
ok, uiteindelijk zal er wel weer een patch komen, maar toch vindt ik het idioot dat ze zulke beveiligingen als regiocode erop zetten.

nu wil je een tv serie oid legaal in de VS kopen omdat het in europa nog (lang) niet uit is. dus denk je ik wil hem wel legaal en koop hem dus maar in de VS en dan werkt het hier niet.

tja, dan toch maar weer downloaden? tot het in europa uit komt?
beetje naive natuurlijk, want je weet per slot van rekening dat die regio 1 versie niet zal werken op jouw regio 2 HDDVDspeler... En het is natuurlijk aan de programma maker om te bepalen wie wat wanneer kan gaan zien...
Mensen denken dat ze overal recht op hebben waar ze helemaal geen recht op hebben.. Omdat iets in amerika uit is wil nog niet zeggen dat jij het recht hebt om het hier ook te kijken..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee