hoe zit dat dan als je een proxy zou gebruiken???
Goeie opmerking.

Daar zit nl. deels een mogelijke oplossing, waarmee een aantal groeperingen probeert de censuur te omzeilen.
Voorbeeld: De BBC (*.bbc.co.uk) wordt in China gebokkeerd (de URL). Maar ergens in Canada staat een vriendelijke computer, bv. de universiteit van Toronto (*.toronto.ca). Die fungeert als proxy en helpt je als Chinees de BBC site op, door gewoon de data door te pompen.
Je moet echter wel weten dat je ipv. news.bbc.co.uk, bv. bbcnewsproxy.toronto.ca moet intikken (of meer ontopic: wikiproxy.toronto.ca

). Dat gebeurt ofwel via een email netwerk van 'meest vertrouwde individuen' en verder mond-tot-mond reclame, of via een peer-to-peer netwerk die de proxy adressen via een klein p2p programmaatje verspreid, of via encryptie van emails en proxy-addressen. Alle mogelijkheden hebben zo hun voor- en nadelen (een government agent zou de encryptiesleutel ook kunnen hebben), maar er wordt met al deze mogelijkheden gewerkt.
Het idee is dat er uiteindelijk zoveel proxyadressen zijn dat de Chinese authoriteiten ze niet eens allemaal kunnen vinden, laat staan blokkeren.
Zie
dit BBC artikeltje voor het hele verhaal (met nog wat aardige extra links over Chinese internetcensuur).
-Edit- @rbs die schreef:
Dat bbcnewsproxy.toronto.ca-verhaal vind ik een beetje dom. Je denkt toch niet dat er een "vriendelijke computer" is die voor een heel land de gratis proxy gaat uithangen? En je denkt toch niet dat de overheid er niet binnen enkele dagen/weken achter komt?
Nee natuurlijk niet, en dat zeg ik ook niet. Speciaal voor jou nog een keer:

er zijn per 'gedecensureerde' site toch een heleboel proxys nodig, en dan maakt het ook minder uit als ze er een paar ontdekken.