Microsoft-site geeft toe aan Chinese censuur

Microsoft heeft op haar onlangs geopende Chinese MSN-portal maatregelen genomen om aan de overheidscensuur tegemoet te komen. Wie op de MSN Spaces, de blogservice van de site, uitdrukkingen als 'freedom', 'democracy', 'demonstration', 'democratic movement' en 'Taiwan independence' wil gebruiken, kan rekenen op een foutmelding: 'This item contains forbidden speech.' Volgens MSN Money wordt ook het nieuws dat op de site wordt aangeboden gecensureerd; dat wordt betrokken van lokale nieuwsdiensten die weten hoe ze de censors van het regime tevreden kunnen houden.

Microsoft is het eerste westerse bedrijf dat door de Chinese overheid is gelicenseerd om 'value-added telecom services' in het land aan te bieden. Hiertoe is een joint venture opgericht waarvan MS de helft van de aandelen bezit. Shanghai Alliance Investment Ltd., een investeringstak van het gemeentebestuur van Shanghai, is eigenaar van de andere helft. De joint venture is eigenaar van en eindverantwoordelijk voor de MSN-portal.

In een reactie suggereerde een woordvoerder van Microsoft dat mensen dan maar 'alternatieve woorden' moesten gebruiken. Een woordvoerder van de joint venture stelde dat gebruikers van MSN Spaces zich aan een gedragscode moeten houden: 'MSN Spaces gehoorzaamt aan de wet- en regelgeving van elk land waar het actief is.' Nochtans is er in China nog steeds geen wet die het gebruik van het woord 'democratie' verbiedt, sneert MSN Money naar de Aziatische collega's.

Door René Wichers

Eindredacteur

13-06-2005 • 16:34

63 Linkedin

Submitter: Anoniem: 111783

Bron: MSN Money

Lees meer

Gat in Chinese vuurmuur ontdekt Nieuws van 28 juni 2006
China's grote vuurmuur nader bekeken Nieuws van 9 januari 2006
"Google wordt geblokkeerd in China" Nieuws van 2 september 2002

Reacties (63)

63
60
37
13
1
4
Wijzig sortering
Dat 'democracy', 'demonstration', 'democratic movement' en 'Taiwan independence' nog gecensureerd worden zou ik nog kunnen begrijpen uit een land als China, maar dat 'freedom' ook wordt gecensureerd vind ik wel apart.

Zou China hier mee toegeven dat het een dictatuur is?
Als je geen democratie kent, het woord is overal verboden, staat in geen enkel schoolboek, waarom zou je er dan om gaan zoeken via een searchengine of het gaan gebruiken in je blog?

Vraag me af wat de 10 meestgebruikte chinese zoekwoorden zijn.

Even zoeken.....
Gevonden en vertaald met babblefish :7

1 Beautiful woman ↑ 52,591
2 Movie ↓ 49,825
3 Music ↓ 45,066
4 Novel ↓ 38,137
5 Qq ↓ 36,480
6 Mp3 ↓ 36,313
7 Vigor philharmonic orchestra ↓ 26,529
8 Picture ↑ 26,314
9 College entrance examination ↓ 25,465
10 Game ↓ 24,401

Ik zie geen sex, is dat gecensureerd? :(
Anoniem: 43565
@ikwilhet13 juni 2005 17:10
en wie zegt dat die resultaten niet gecensureerd zijn ;)
Google werkt immers ook mee aan de censuur van China.
Anoniem: 91916
@ikwilhet13 juni 2005 17:13
Ik zie geen sex, is dat gecensureerd?
Ja, in China doen ze al generaties niet meer aan seks :+
Chinees werkt met homoniemen. Elke heteroseksuele man snapt toch dat "Beautiful woman" gelijk staat aan sex ;)
Altijd fijn dat grote bedrijven dergelijke gesloten overheden toch blijven ondersteunen. Als er maar genoeg geld in omgaat, telt ethiek opeens niet meer :r.

Ik ben zelf niet zo'n moraalridder ofzoiets, maar in het geval van China waar mensenrechten op dergelijke schaal geschonden worden, lijkt me een boycot niet meer dan op z'n plaats. Overigens is dit niet Microsoft-specifiek hoor, er gaan meer en meer bedrijven richting Asie omdat het nu eenmaal goedkoper is. Helaas.
Je kan het ook iets anders zien. Als je maar meer zaken met ze doet en meer interactie krijgt is het op een bepaald moment niet meer vol te houden om alles te censureren. De olympische spelen van 2008 geeft enorme mogelijkheden om informatie en buitenlandse media het land in te krijgen.
@Garyu: Jij hebt geen Made in China produkten in huis?
Nee hoor, alleen uit Taiwan.
Alleen vinden de chinezen dat ook China. :Y)
Anoniem: 90138
@Garyu13 juni 2005 17:59
Vooral van Microsoft kun je dit verwachten. De "oorlog" in Irak was nog niet uitgebroken of er werd al een topmeeting gehouden door 5 grote Amerikaanse bedrijven met als topic hoe ze zo snel mogelijk geld aan Irak konden verdienen nu Amerika daar voet aan grond had. Raad eens wie die meeting had georganiseerd? MS dus. Kijk ook maar Fahrenheit 911 (en houd de kotszakjes gereed voor als die yuppen hun mond opentrekken, wat ik niet zou geven voor hun in het vizier van een Amerikaanse tank)

Nee hoor, maak je geen zorgen dat MS zich druk zou maken om iets als "ethiek" of mensenrechten.

Okay fanboys: mod me nu maar de grond in, Mao zou trots op jullie zijn. ;)
Hoe kun je nu een bedrijf gaan verwijten dat ze zich aan de nationale wetten van een land houdt? Natuurlijk zijn wij het er niet mee eens dat er op een dergelijke manier met vrijheid van meningsuiting wordt omgegaan, maar probeer daar dan op politiek niveau wat tegen te doen.

Als ik als eigenaar van een aantal Amsterdamse coffeeshops besluit om in mijn tentje in Frankrijk alleen maar echte koffie in plaats van wiet te gaan verkopen, omdat ik anders van de Franse overheid de boel moet sluiten, moet ik daar dan in Nederland maar voor geboycot worden? Alleen omdat de wetten hier anders zijn?

Natuurlijk ben ik ook tegen censuur, maar ik denk niet dat die Chinezen nou echt onder de indruk zullen zijn als jij hier geen Windows meer koopt hoor.
laat ik dit ff goed begrijpen MS gehuistvest in de US. daar waar ze mensenrechten nog niet kennen is niets mee mis. sterker nog eigenlijk ieder groot bedrijf uit de US ondersteunt de amerikaanse overheid wel door stevig te lobbien daar kunnen we mee leven maar china die het niet zo heeft op openbaarheid wat betreft jou meningsuiting vinden we niet goed bezig?
beetje scheef imo ;)
imo moet je eerst een beetje in de cultuur daar zitten eer je kunt reageren op een actie als dit van de overheid richting een portal. china kent 1,3 miljard chinezen waarvan ongelooflijk veel studenten. deze studenten staan erom bekend dat je ze makkelijk kunt ophitsen tot het doen en laten wat je wilt. neem onlangs bv het aanvallen van jappanners in gedachte maar een tijdje terug het bloedbad op het plein. er is geen leger groot genoeg in welk land dan ook om je eigen bevolking onder de duim te houden. in china doen ze dit dan ook reguleren door specifieke partijen/speeches te verbieden.
zeker niet zo lekker maar kennen we dit niet overal? hier in NL zodra jij iets schrijft over een allochtoon/autochtone kwestie kun je er zeker van zijn dat de allochtone kwestie gecensureerd wordt en zo niet wordt je aangeklacht wegens racisme. in amerika wordt het gewoon niet geperst en is wat geperst wordt besmeurd door de amerikaanse overheid. italie kent allang geen vrijheid meer aangezien daar alle tv stations in handen zijn van bellusconi en in rusland is hetzelfde het geval.
imo moet je ietsjes verder kijken dan alleen in 1 land die openbaar maakt dat ze censureren. liever dat dan van de amerikaanse overheid een 'openbaar' stuk te zien dat meer zwarte markeringen bevat dan tekst
Anoniem: 110215
13 juni 2005 16:40
Ze kunnen nog alleen tekst censureren. Staat de tekst in een plaatje of filmpje dan hebben ze een probleem.
Ik verbaas me erover hoeveel mensen hier het maar normaal vinden dat Microsoft meewerkt met de eisen van de Chinese regering. Het is hier niet de plek om een college Sinologie te geven, dus zal het (tegen beter weten in) aan een ieder laten om zich in te lezen in de materie. Samengevat: deze figuren zijn geen lekkertjes, ook al zien veel TV-programma's over de regio er wonderschoon uit. Vers kapotgeschoten monniken uit Tibet, anyone?

Vergelijk het met het hypothetische geval dat Microsoft 70 jaar geleden met de nazi-regering in Duitsland in zee was gegaan. Goh, nu is opeens iedereen tegen, want ja, dát zijn slechte mensen! Open je ogen, tweakers. Dit is het zoveelste geval van Big Business die domweg alle ethiek negeert (en zo te zien werkt de publieke opinie ze niet eens tegen) en profiteert van de grote markt die er in China is.

Alleen omdat het land een economische grootmacht is, en alleen daarom, wordt het niet geboycott door de internationale gemeenschap. Hypocriet natuurlijk. Dat het niet realistisch zou zijn, is helaas overduidelijk, maar ga er geen gevalletje van cognitieve dissonantie voor jezelf van maken.
Anoniem: 93354
13 juni 2005 16:37
Tja voor MS zit er natuurlijk ook een heleboel geld in China dus ik kan wel begrijpen dat ze er niet al te moeilijk over doen. Daarbij is er natuurlijk ook vrij weinig wat je er tegen kan doen, zo is het daar nou eenmaal en MS kan dan wel zeggen dat ze dat niet willen maar dan lopen ze weer veel geld mee mis.
Tijdens het appartheid regime in Zuid Afrika werden bedrijven die daarmee zakendeden geboycot. Waarom doen we dat niet met MS? Gebruik linux (wat voor 80% van de computergebruikers geen problemen oplevert), of op zn minst Open Office ipv MS Office. Moet en zal je gamen? Gebruik een illegale versie van windows als civiel protest (civil disobedience). Mail elke spel-uitgever dat je graag een linux versie wilt omdat je MS niet gebruikt omdat ze meewerken aan een censuur systeem.

Het is makkelijk om te zeggen "Ach, ik doe niets want als MS het niet doet doet iemand anders het wel". Doe eens iets.
Je tip om Linux te gebruiken is volgens mij niet aan de orde:
* Linux is redelijk populair in Chinese overheidskringen, kijk maar naar Red Flag ... dit lijkt me niet omdat dat ongecensureerd is :Y) ... ze werken samen met Red Hat (http://www.zdnet.be/news.cfm?id=40528) ... ga je nu ook Red Hat boycotten?
*
wat voor 80% van de computergebruikers geen problemen oplevert
you wish, and so do I ;) Laat ons eerlijk zijn: iemand die niets van computers kent, kan zelf ook geen Linux installeren en configureren (tenzij een distributie die ik nog niet gezien heb) :?
Laat ons eerlijk zijn: iemand die niets van computers kent, kan zelf ook geen Linux installeren en configureren (tenzij een distributie die ik nog niet gezien heb)
Dat geldt ook voor windows...
Ach als Suse of Redhat te populair worden staat de Chinese gedachtenpolitie ook heus wel op de stoep om de boel te censureren. :)
Anoniem: 27537
@MacD14 juni 2005 09:27
Iedere organisatie/bedrijf die/dat zaken wil doen met China zal zich moeten conformeren aan de Chinese wetten en regels. Dat men hier in Nederland/het Westen Verlicht is en bepaalde mensenrechten en civiele vrijheden er op nahoudt (hoewel we in rap tempo alles wat de Verlichting ons bracht aan het verkopen zijn aan het christenfundamentalisme, "terrorismebestrijding" en in bredere zin aan de consumptiemaatschappij) doet daar niets aan af.

China is aan het veranderen, al gaat het langzaam. Het zal geen 30 jaar meer duren voordat China democratisch is geworden. Tot die tijd zitten er 1,3 miljard mensen in een rap groeiende economie. Als Microsoft daar géén zaken mee wil doen op principiële gronden weten we zeker dat de Chinese overheid zal kiezen voor "open source" en zélf wel even overal censuur aan toevoegt. Daarnaast zal zoiets zeker niet in goede aarde vallen bij de shareholders.

Principes zijn leuk, maar zodra die in aanraking komen met geld gaat het wringen. En onze Westerse markteconomie laat echt geen ruimte voor principes.
What price freedom.
Anoniem: 68535
13 juni 2005 16:39
Dus een commercieel bedrijf werkt nu al officieel mee aan censuur.
Tijd voor sancties tegen Microsoft zou ik zeggen.
Jah en als MS hier ineens een site met gratis downloads van muziek en flims opzet, dan begint iedereen te mekkeren dat het illegaal is en dat MS een boycot moet krijgen.

Het is gewoon heel simpel, als MS zicht niet aan de wet daar houdt, dan heeft het helemaal geen afzetmarkt. Of MS het wel of niet eens is met die regelgeving, moet het zich er wel aan houden.

In China wonen meer dan 1 miljard mensen, het mogelijk afzet gebied is dus enorm (goed hebben maar weinig mensen daar toegang tot internet). Dus veel geld verdienen en dat is wat elk bedrijf wilt en hun natuurlijk recht. Zolang ze zich maar aan de wet houden.


ps.
Zullen we alle bedrijven boycotten die interactie met china hebben? Dus alle bedrijven die gebruik maken van oa de arbeiders, dan blijven er bar weinig bedrijven over waar je wat van kan kopen (made in china!)
Wie bepaald wanneer regels in een land wel of niet rechtmatig zijn. Nederland? Waar haalt Nederland het recht vandaan? Waarom zou Nederland/Europa het beter weten dan China?
Anoniem: 14038
@kamerplant13 juni 2005 20:18
Maar de US bepaalt toch alles op de wereld?
Of nee, ze laaten zich toch paaien door China.
Maar dat heeft natuurlijk niets te maken met de lobbys van al die grote multinationals die de amerikaanse politici met hun geld aan de macht helpen. En de chinese overheid toezeggen dat zij daar fabrieken gaan bouwen zodat de chinese arbeiders daar dagen van meer dan 10 uur kunnen werken?
Toch maar goed dan dat de chinese overheid alles censureerd. Dan komen ze niet te weten hoe hypocriet het westen eigenlijk wel niet is. Alhoewel ze daar ook zat anti-westerse propaganda schijnen te hebben.

Wordt tijd voor een paar chinese online contacten en die voorzichtig te helpen met ze onafhankelijke informatie te voorzien.
Anoniem: 139029
13 juni 2005 16:38
Ik blijf het onzin vinden die Chinese censuur maar jah wat wil je als miljarden mensen in opstand komen je moet ze toch op 1 of andere manier vrede zien te bewaren!
Miljarden :?

Slechts 6,5% van de Chinese bevolking heeft toegang tot het internet, wat neerkomt op ongeveer 80 miljoen.
daadwerkelijk zijn het 'slechts' 120miljoen en dan rekening ermee houdend dat ieder jaar daar meer mensen bij komen dan jij je kunt voorstellen. dit is zeker belangrijk
er zijn 'slechts' 1,3 miljard chinezen laat daar binnen nu en 10 jaar een kleine 700 miljoen internet toegang tot krijgen. dan is dat een behoorlijk aantal. sterker nog meer chinezen hebben dan internet toegang dan dat er europeanen & amerikanen samen zijn. vergis je er niet mee hoe china nu opkomt.
tevens in de getallen die bv
http://www.sciencedaily.com/upi/index.php?feed=Science&article=UPI-1-2 0050607-17301000-bc-china-web.xml
geven wordt enkel van vaste lijnen uitgegaan maar niet van bv internet hang-outs waar er ook tallozen van zijn waar ongelooflijk veel chinezen uithangen
Het is toch normaal dat je je aan de wetgeving houdt van het land waar je in opereert? Bovendien is het nogal hypocriet van Amerikanen om te gaan klagen over censuur terwijl bij hun op tv alles gebliept en geblokt wordt, het land in shock ligt wanneer er een tepel te zien is(Janet Jackson) en er ook mensenrechten geschonden worden(minderjarigen die de doodstraf krijgen, de bekende dingen die in Irak gebeurden).

edit: is dit een Troll joh? Wist niet dat George op tweakers.net zat :7

En nog een aanvulling: het zou zelfs behoorlijk arrogant zijn om als bedrijf je eigen regels te gaan maken in een ander land. Dat is net zoiets als wanneer Amerikanen hun geweren in Nederland zouden gaan verkopen.

@ lammert: ze zullen ook geen wet hebben die het voor de overheid verbiedt bepaalde sites te blokkeren. Met andere woorden: Microsoft speelt gewoon op safe en gaat niet op het randje spelen van of iets wel of niet mag.

Er wordt nu gesuggereerd alsof Microsoft een voorstander is van censuur. Microsoft is gewoon een bedrijf dat zaken wilt doen en probeert daarom met een ruime marge binnen de grenzen van de wetten te blijven.
@ iedereen die hier loopt te verkondigen dat een bedrijf zich nou eenmaal aan de wetten in een land moet houden: als je het artikel goed zou lezen kom je aan het eind ergens deze passage tegen:
Nochtans is er in China nog steeds geen wet die het gebruik van het woord 'democratie' verbiedt...
Er is dus geen enkele wet waar Microsoft zich niet aan zou houden als ze niet moedwillig aan de censuur van het woord democratie zouden meewerken.
De vraag is natuurlijk in hoeverre dit soort landen daar een aparte wet voor nodig hebben. De uitvoerende censuur instantie heeft altijd het eindwoord en is alleen verantwoording aan het parlement schuldig.

edit: typo
Ik denk ook niet dat alle woorden die niet door de censuur komen ook letterlijk uitgespeld worden in het Chinese wetboek. Zal net als wel vaker voorkomt in wetboeken, iets vaags staan dat op verschillende manieren te interpreteren valt en afhankelijk is van degene die de wetten moet handhaven.
Dus er zullen gewoon een aantal woorden zijn die niet gewaardeerd worden, waarbij algemeen bekend is welke dat zijn, en Microsoft speelt het terecht op safe door alle vermoedelijk niet gewaardeerde woorden alvast te blokkeren.
Anoniem: 139454
13 juni 2005 18:53
Ach ja, zulke maatregelen helpen niks, er altijd wel een weg om die blokkades heen. Of hebben ze de encryptie tools ook verboden in China ?. Je kunt altijd nog via een proxy, terminal server of ssh en ssh tunnels verbinding maken met het Internet., er zijn zoveel mogelijkheden.

Een live cd of usb-stick met Linux er op, zoals Knoppix, met daarop allerhande tools om door die blokkades heen te breken, is dat strafbaar ?

Je zou maar als Westerse bedrijf maar in China zitten, de Chinezen lezen elke e-mail en PGP zal wel niet mogen en een groot deel van Internet is niet bereikbaar. Ik zou er niet willen werken, ik kan niet zonder vrije toegang tot internet, verslaafd he. |:(

Lijkt me ook een belemmering voor de handel.

Die Chinese overheid zal de backbone en de routers in hun deel van het Internet wel in handen hebben en al het verkeer controleren.

Jammer voor de Chinezen

:(
Er zijn vast manieren om die censuur heen, maar als een overtreding betekent dat ze je doodschieten en je organen aan het westen verkopen laat je dat wel uit je hoofd.

http://www.buyhard.fsnet.co.uk/harvesting_and_sale_of_body_parts.htm
De doodstraf in China wordt gewoon op dezelfde manier uitgevoerd als in America hoor, door middel van een spuitje. Organen verkoop gebeurt wel door bendes of door mensen die echt geen andere mogelijkheid meer zien om uit hun schulden te komen.
Gan z op eleke aliteratie fliteren ? ;-)
feerdom', 'demcrazy', 'demstrazion', 'demcratik moevmnt' en 'Taiwan Indpnce'

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee