Weblogs bedreigen censuur op internet in China

De afgelopen maanden is de interesse voor weblogs in het communistische China explosief toegenomen, hoewel veel van de online dagboeken al enige tijd online stonden. Schattingen over het aantal bestaande Chinese weblogs lopen uiteen van 1 miljoen tot 2 miljoen, maar iedereen is ervan overtuigd dat dit aantal nog immer sterk aan het groeien is. Volgens experts is deze belangstellingaccres met name het gevolg van een sterke groei van het aantal breedbandinternetaansluitingen in combinatie met een groot aantal marketingcampagnes om meer Chinezen online te krijgen. De huidige Chinese overheid is geen voorstander van de vrijheid van meningsuiting en maakt veelvuldig gebruik van censuur, door bijvoorbeeld sites offline te halen of te blokkeren, of door op partijkritische blogs te reageren met positieve reacties. Dit alles werkte relatief goed tegen traditionele sites, maar in de strijd tegen kritische en anticommunistische weblogs werkt dit niet zoals gewenst.

Chinese vlag met computer / China / Internet (kleiner)In weblogs wordt namelijk veelvuldig naar andere sites en blogs gelinkt, waardoor bepaalde content razendsnel verspreid raakt. Hierdoor is het voor de Chinese overheid erg moeilijk om een site of blog te laten verwijderen, omdat de informatie ook op veel andere sites te vinden zal zijn. Daar komt bij dat het in weblogs eenvoudig is om meningen over allerlei onderwerpen te verspreiden. In het verleden werden dat soort zaken vrijwel alleen op kleine schaal, met name binnenshuis, besproken. Doordat het internet nu ook bij Chinezen in huis komt, komen allerlei tafelgesprekken nu in de openbaarheid. Tel daarbij op dat het internet het erg eenvoudig maakt om met anderen buiten China in contact te komen en het moge duidelijk zijn dat het voor de Chinese overheid steeds moeilijker wordt om ongewenste en subversieve meningen buiten de deur te houden.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

26-11-2005 • 15:46

24

Bron: C|Net

Lees meer

Gat in Chinese vuurmuur ontdekt
Gat in Chinese vuurmuur ontdekt Nieuws van 28 juni 2006
Chinese it-bedrijven in opmars
Chinese it-bedrijven in opmars Nieuws van 16 maart 2005

Reacties (24)

24
24
16
6
1
6
Wijzig sortering
Anoniem: 144202 26 november 2005 18:28
Ik ben net terug uit Beijing en je kan zien dat er de communistische sfeer er nog wel strek aanwezig is, Daarbuiten zie je ook veel vernieuwing oude wijken (hutongs) worden verwijderd en steeds meer spiegel gebouwen verschijnen) en die trend zal zich voortzetten, straks is er ook veel media aanwezig met de olympische spelen in 2008.

Het vreemde is alleen dat je in een standaard hotel gewoon nog geen CNN te ontvangen is, alleen in de duurdere klasse (westerse) hotels, laat staan een internet of WiFi connectie :)
Ìk zit nog in Beijing :-) (en zal hier nog wel even blijven zitten). Alleen hotels 3-sterren of hoger mogen en satelliet plaatsen, dit is in de wet vastgesteld. Vandaar dat een standaard hotel (of burger) geen CNN kan ontvangen.

Internet hebben wel veel bewoner, maar tig websites zijn niet te bereiken. Blog websites, amnesty, wikipedia en soms zelf bbc.co.uk of google. Ook bepaalde onderwerpen zoals een zekere groepering in China of een bepaald voorval op een bepaald plein, zijn zaken die volgens C-Internet niet bestaan of gebeurd zijn.

Verder moet ik zeggen dat ik Beijing een stuk westerser vind dan dat ik had verwacht. Respect voor de verkeerspolitie is er ook niet altijd (leuke discussies op straat zijn hier een voorbeeld van).

Voorlopig lijkt iedereen nog te accepteren dat er gecensureerd wordt, ook door de Westerse bedrijven: die zijn hier immers om zaken te doen, niet om amok te veroorzaken.

Alleen als die weblogs op tig verschillende domeinen (en ip-ranges) komen te staan, dan zal misschien die censuur niet meer zinnig zijn. Maar voorlopig zie de Chinese overheid die censuur als een bescherming van hun volk, tegen verdeling en onrust. Zij denken dat op dit moment een partij de oplossing is om dit grote land te besturen en bij elkaar te houden. En dit lijkt vooralsnog te lukken.
Ik ben benieuwd hoe lang het communisme in China nog op de huidige voet door kan gaan. Het internet is niet tegen te houden, zelf als de overheid zich er hard voor maakt. Aangezien China ongecensureerd internet als bedreiging ziet en het niet te stoppen is moeten ze op een gegeven moment toch met een drastische verandering komen waarbij het compleet blokkeren natuurlijk geen optie is.
Eigenlijk is internet van nature een communistisch middel. Het behoord niemand toe, het is van iedereen, iedereen brengt zijn deel in en iedereen kan het gebruiken. Precies wat communisme theoretisch zou willen, maar dan met alle middelen. Het zou voor elke zuivere communistische staat dus volkomen omarmd moeten worden.

Helaas bestaan zuivere communistische staten niet, wat ook duidelijk blijkt uit China. Het internet is echter niet tegen te houden en de Chineze regering zal dat uiteindelijk, na er lang tegen te vechten, ook wel moeten inzien. Puur omdat internet uiteindelijk de chineze staat zal ondermijnen vanwege haar communistische aard.
Goede ontwikkeling dus...
vind ik ook (alleen onderbouw ik het :P)
China lijkt wel een dictatuur. Internet bewijst wederom dat het niet te begrenzen is op beschikbare informatie.
Toekomstvisie: China, Amerika en BREIN ieder een eigen Internet 2 :P
Dude, China ís een dictatuur.
China is nog nooit vrij geweest, komt er vrijheid daar? Wellicht niet eens, maar vergeet niet, we noemen onze Nederlandse samenleving dan welliswaar een democratie, maar hoe democratisch is onze parlementaire democratie? Mag ik even aan een wat eigengereide minister herinneren en daarbij het woord software patenten noemen? D66, gekozen burgemeester, ja leuk kan ik een eikel kiezen die de stad voor 4 jaar 'regeert' ik heb veel liever eens temrecht aangaande zaken die er voor mij toe doen. Ik kan wel uit sukkel a of sukkel b kiezen, maar dat geeft mij nog steeds heel weinig invloed op de beleidsvorming.

Ja we hebben vrijheid van meningsuiting, maar kunnen alleen protesteren met de rug tegen de muur. Toegang tot bepaalde informatie is en blijft een ramp. Mein Kampf kan je in Nederland niet legaal aanschaffen en als je het via de bibliotheek wil hebben, wordt je meteen geregistreerd. (niet dat ik zo'n stuk propaganda zou willen lezen). En dan praten we erover dat we het zo goed hebben in onze democratie.

Als ik met een willekeurige chinees chat, krijg ik niet de indruk dat zij zo ontevreden zijn. De partij is welliswaar overheersend, de partij is niet star, en er zijn verschillende stromingen binnen de partij, alleen is iedereen pro forma communist. Nu zullen ook daar binnen de partij zeker beperkingen bestaan en kan men niet al te radicaal zijn maar is dat nu echt zo anders dan in Nederland? Je krijgt zo het stempel radicaal links, rechts, islamitisch, christelijk, of andere potentieel gevaarlijke stroming te zijn.

Informatie uitwisseling op internet zal naar alle waarschijnlijk ook voor de chinese censuur niet te stoppen zijn, maar laten we alsjeblieft eens ophouden met hen als zo zielig onderdrukt af te beelden. Dat beeld hebben de chinezen zeker niet van zichzelf, waarom zouden wij hun dat gaan aanpraten?

China is een groot land, het veranderd langzaam mee met de diverse realiteiten, en op dat het zo enorm groot is, gaat het nog net even wat langzamer. Laten we ons eens wat drukker maken over Noord Korea, Turkmenistan enz... Dat zijn pas dictaturen.
En aan elke dictatuur komt eens een einde

Het duurt niet meer lang of het chineese volk zal zijn vreiheden opeisen.

Dit is iets waar elke vredelievende wereldburger zijn hart voor moet vasthouden, een burgeroorlog in China.
Klinkt mischien vreemd, maar ik hoop ook niet dat in China een revolutie plaatst vind. Het is vrijwel zeker dat de net iets anders volk A volk B uit ze gebied wil hebben en volk C die net iets anders is als A en B liever de baas over geheel China wil zijn.

Oftewel, revolutie in China leidt vrijwel zeker tot de grootste burgeroorlog ooit(niet zo moeilijk daar, er zijn zoveel Chinezen :+ )
das toch goed? dan kunnen zij de komende jaren tenminste niet onze economie enzo overnemen :Y)

maar een burgeroorlog is en blijft verschrikkelijk.
en trouwens, de mensen daar weten niet beter dan te leven onder een dictatuur, das daar al 3000 jaar al zo. logisch dat ze zich niet onderdrukt voelen.
@Zammam

Mooi verhaal, zeker een 4 punter, maar China is heeel anders dan Nederland qua vrijheid. Dat kan je niet zo ff vergelijken. Laten we alsjeblieft niet ophouden de Chinezen als zo zielig onderdrukt af te beelden. Want veel vinden mischien dat ze dat niet zijn; veel vinden dat ook wel.

In NL zou je niet in de gevangenis komen voor het delen van een geloofsovertuiging of mening of het drukken van Bijbels ofzo. Een meerderheid van een bevolking denkt hier nauwelijks over na, is apolitiek / atheist en heeft weinig te vrezen. Maar de vrijheid van de rest bepaalt de vrijheid van het land.

Edit: en je hebt gelijk, Noord Korea is erger ;(
Het is maar net hoe strikt je bent bij het bepalen van wat een dictatuur is. Volgens bepaalde definities is Nederland ook een dictatuur.
Hehe, JP een dictator? :P

OT:

Als je het mij vraagt een goede ontwikkeling, weer een stapje in de richting van de vrijheid van meningsuiting voor iedereen.
Intranet, in dat laatste geval :Y)
Had eigenlijk verwacht dat een communistisch land als China internet heel beperkt zou toe laten zoals dit gebeurd in Cuba. In Cuba is internet alleen beschikbaar voor mensen met een hoge overheidsfunctie en blijft dan nog beperkt.

Opzich vind ik het wel een goede zaak dat er eindelijk iets gevonden is waardoor de vrijheid van meningsuiting in China enigszins vorm aan kan nemen. Ben wel benieuwd wat de chinese overheid gaat verzinnen om dit tegen te gaan.
In Cuba hebben de mensen amper een cent te makken dus Castro hoeft zich niet druk te maken om de internetbezigheden van zijn onderdanen. Daarnaast is Cuba weliswaar een dictatuur maar vrijwel iedere Cubaan weet (gelukkig) wel beter. Die hebben internet niet nodig om hun mening te vormen, al was het alleen maar vanwege de miljoenen toeristen per jaar, waarvan er genoeg contact zoeken met de lokale bevolking.

China is een heel ander geval. Dat land is zich de laatste jaren enorm aan het openstellen voor het buitenland. De regering laat het toe dat Chinezen in het buitenland ervaring opdoen en kennis uitwisselen met buitenlanders. Daar past geen compleet afgeschermd internet bij. China is zichzelf langzaam aan het hervormen tot een open economie, net zoals bijv het ultramoderne Singapore dat destijds heeft gedaan. Echter, binnen een hervormingscultuur is er altijd nog een conservatieve stroming en die wil men te vriend houden om de boel niet onnodig te verhitten. Daarnaast kampt het land met een te grote economische groei die de regering nu al amper kan beteugelen.

M.a.w. er zijn verschillende motieven om de culturele verandering van de Chinese bevolking te reguleren. Internet reguleren is echter iets geheel anders, iets wat de Chinese regering behoorlijk lijkt te onderschatten. Het is in het belang van de wereld(economie) dat dit op zijn minst in de gaten gehouden wordt. Initiatieven van Google om censuur toe te passen op hun eigen Chinese zoekmachine moeten overigens mede daarom niet meteen neergesabeld worden.
Anoniem: 151273 26 november 2005 16:55
wat had de chinese regering gedacht wanneer ze toestemming gaven om internet toe te laten?
dat iedereen mao en co zou aanbidden.
fora en blog's zijn waarschijnlijk hier de plaatsen waar het meest kritisch word gepraat over (wan)beleid.
snel en veel mensen bereiken : het opzet van het www.
Dit was natuurlijk wel te verwachten. China wil steeds moderner worden, ik neem aan dat ze dit soort dingen zelf min of meer ook wel aan hebben zien komen. Ik vraag me toch af of de Chineese regering echt zo stikt wil blijven. Je ziet de laatste jaren dat er eigelijk veel meer mag. Bedrijven uit het buitenland mogen komen, inet, ''veel'' westerlingen worden naar China gelokt. Als de regering echt 100% de touwtjes in handen wou hebben dan hadden ze dat denk nooit gedaan. Misschien dat ze inzien dat ze toch wat meer moeten toelaten.
denk eigenlijk dat de voornaamste reden dat ze westerlingen binnen laten is omdat ze zagen dat daar geld mee te verdienen viel.
en dat wilde ze weer graag om zo china welvarende te laten worden waardoor de bevolking minder te klagen heeft, en ze dus zelf langer zouden kunnen blijven zitten.

jammer alleen voor hun betekend een rijkere bevolking vaak een beter geinformeerde bevolking.
Anoniem: 125793 27 november 2005 18:09
Ik had echt moeite met t lezen van je stuk, wat een hoeveelheid fouten.
Hij wil alleen zeggen dat ie Bejing zit.
En de meeste hotels geen CNN.

en er is wel censuur op internet in china.

Ik vraag me alleen af hoe goed die censuur werkt.
Volgens mij kun je op verschillende manieren aan dezelfde informatie komen op internet.

Eigenlijk biedt China een open deur die ongeveer 1,3 miljard chinezen mogen intrappen.
Jammer alleen dat het in het Chinees of op zijn best in het Engrish is... Ze kunnen het elkaar wel vertellen, maar ZIJ weten het al!
Jammer alleen dat het in het Chinees of op zijn best in het Engrish is... Ze kunnen het elkaar wel vertellen, maar ZIJ weten het al!
Euhm, ja... en die x-miljoen Chinezen die BUITEN China wonen dan? Die willen ook wel 's een nieuwtje uit eigen land.

Daarnaast gaat het hier om kritische geluiden. Dat is een boodschap waar je anderen van wil doordringen. Jij weet toch ook al dat je maar 1 theelepeltje Dreft nodig hebt voor de hele vaat? Toch is die boodschap nog bijna dagelijks op de televisie...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.