Pentium 4 E 3,6GHz LGA775 te koop aangeboden

Op dezelfde dag dat wij berichtten over het online verschijnen van Intels specificaties voor een aanstaande E0-stepping voor LGA775 Pentium 4 E later dit jaar, publiceerde de Koreaanse site Say25.com over te koop aangeboden D0-stepping-versies van wat wordt aangemerkt als een LGA775 Pentium 4 E 3,6GHz-exemplaar. Een close up laat zien dat de heatspreader 'Intel confidential' en 'ES' (engineering sample) vermeldt, wat er op duidt dat het hier om rondslingerende testexemplaren gaat en (nog) niet om de reguliere 'boxed'-versies. Het leuke van engineering samples is dat deze vaak een instelbare multiplier bezitten, dus wie optimaal wil tweaken met een LGA775 P4 E moet als de wiedeweerga op het vliegtuig naar Korea springen, voordat dit exemplaar wellicht onder een klots vloeibaar stikstof terechtkomt bij de een of andere Aziatische SuperPi-fanaat .

Intel logoNu gebeurt het opduiken van engineering samples wel vaker vlak voordat nieuwe processors officieel het levenslicht aanschouwen, dus lijken deze exemplaren er op te wijzen dat een introductie van Intels 3,60GHz Pentium 4 E op LGA775-socket om de hoek staat. Het blijft echter niet bij een processor alleen; ook de bijbehorende heatsinkfan (met koperen kern) en een 'Grantsdale' i915P-moederbord liggen al in de schatkamer van deze Koreaanse dozenschuiver voor het grijpen. De LGA775 Pentium 4 E 'Prescott' op 3,6GHz zal de type-aanduiding 560 meekrijgen. Klik hier voor een wat belabberde vertaling van het Koreaanse artikel, en op onderstaande plaatjes voor een grotere afbeelding:

LGA775 P4E ES (small) LGA775 P4E ES onderkant (small)
LGA775 P4E HSF top (small) LGA775 P4E HSF bottom (small)
LGA775 i915P Grantsdale moederbord totaal (small) LGA775 i915P Grantsdale moederbord close up (small)

Door Jack Leenders

04-06-2004 • 14:05

44

Bron: Say25.com

Lees meer

Reacties (44)

44
43
32
13
1
0
Wijzig sortering
het lijkt wel alsof er in het socket een paar pinnen zijn platgedrukt. rechtsboven, bij het centrale "gat" hoort dat zo?

ik zie die gleuf namelijk niet terugkomen op de proc, zoals bij oude 486'ers..
Voor de duidelijkheid: het LGA775 socket bevat geen pinnen, maar meer een soort schuin liggende stripjes (ziet er ongeveer uit als dit: _\ ) die contact maken met de contactpunten onderop de processor. Door de druk van de klem op het socket veren de strips wat in en worden de contactpunten er stevig tegenaan gedrukt.
Dat heb jij helemaal goed gezien, en dit mainboard kan dus richting RMA aangezien die pinnetjes bijna niet meer op de juiste locatie gebogen kunnen gaan worden.

Dit gaat een groot probleem worden voor Intel!!

- Volgens websites die op Computex aanwezig zijn met reporters hebben 80% van de mainboards die getoond worden verbogen pinnetjes.
- Op Cebit melde mainboard fabrikanten dat na een x aantal maal verwisselen van de CPU de socket kapot gaat omdat er dan pinnetjes verbogen zijn.
- Je hoeft ze maar met je vinger / nagel aan te raken en ze verbuigen
- RMA rates op mainboards zullen volgens fabrikanten op de Computex met 20% stijgen!! (liggen nu bij 1st tier fabrikanten op < 2%).

Ach ja we zien wel :)
Misschien, maar daarvoor heeft iedere driesterren-tweak-chef zijn Tweak-koksmessenset aan zijn sleutelbos hangen.
het hoort niet... maar het is wel "normal" zal ik maar zeggen.

het kan natuurlijk ook zijn omdat de foto gewoon niet echt super is.
Waarom zit er zo'n grote lege plek rechtsonderin op het moederbord? Normaal zitten daar toch je panel-connectors, etc?
Waarom zit er zo'n grote lege plek rechtsonderin op het moederbord? Normaal zitten daar toch je panel-connectors, etc?
engineering sample
ik denk omdat ze een moederboard hebben ontworpen voor micro-atc, en daar een 2de versie van gemaakt met extra pci en/of pci-express sloten.

kijk maar de lijn houd precies op net onder de middelste rij montage gaten. waar micro-atx borden meestal ophouden.
Dat is een prototype. Het si waarschijnlijk npog niet helemaal af.
Als het een 'engineering sample' is wil je toch ook ruimte om er nog wat op te solderen! :Y)
Wacht eens heel even. Ik begrijp dit dus totaal niet.

Hoe kom je aan die Intel confidental processors? Kijk als je een hardware review site hebt, ok, maar vragen ze die dingen niet terug? En het lijkt me niet dat elke malloot er zomaar eentje kan meekrijgen...

Hoe zit dat nou dus? Mag je die procs zomaar verkopen?
Dit gebeurt wel vaker in dat werelddeel; er slingeren bij fabrikanten altijd wat samples rond en er is altijd wel iemand die die dingen achterover drukt; net als je schoonmoeder mag je ze eigenlijk niet te koop aanbieden, maar men probeert het soms toch.
Hoe zit dat nou dus? Mag je die procs zomaar verkopen?
Ik ken Azie redelijk slecht, maar hier in Nederland zou het denk ik niet kunnen. Samples als deze zijn gestolen en je kunt een rechter niet wijs maken dat je dat niet wist. Dan is het helen, en dat mag niet.....

Dus of het mag niet, of zoals hierboven gezegd wordt is het een publiciteitsstuntje en hebben ze die procs bekrabbeld met Intel Confidential ES en hopen ze de "bladen" nog ff mee te pakken (opzich heel goed bekeken, free publicity).
Misschien heeft die fabriek in Maleisië nog een uitgang voor bijverdiensten?!

Of zou het gewoon degelijke aziatische namaak zijn? :Y)
Wat ik me nou afvraag is of deze processors ook x86-64 ingeschakeld hebben. Volgens dit bericht zou dit namelijk direct bij alle LGA 775 pentium 4 processors mogelijk zijn. http://www.tweakers.net/nieuws/32732 Het gaat in dit bericht over de E0-stepping die dus ook tekoop staat in noord korea. Volgens het artikel: "De genoemde extra features zullen echter alleen beschikbaar zijn voor de LGA775-uitvoering van de processor, op moederborden met de juiste BIOS-versie." Dit betekend dus dat als je de juiste bios versie hebt, dat je dan ook de 64-bits extensies in kan schakelen.

Als ze nou ook ff vertellen of dat grantsdale moederbord de juiste bios heeft, wordt het pas echt interresant om ff naar korea te gaan
:Y)
Dit is niet de E0 stepping maar een ES (Engineering Sample) core. Verder zal ik er niet te veel op rekenen dat je die 64 bits instructies aan kan zetten... Intel kennende zitten ze uitgeschakeld in de core zelf... net als de multipliers. En worden ze dus niet zoals bij AMD met wat bridges ingesteld. Intel gaat echt niet CPUs verkopen als 32 bits die daarna ff simpel met de juiste BIOS op 64 bit kan draaien.
Anoniem: 82286 4 juni 2004 14:09
Koreaanse schatkamer?

Lijken me de handen van een europese verkoper :?

of heeft hij het vliegtuig al genomen om de proc te bemachtigen ;)
Ja, zo te zien aan de handen is het een Duitser van een jaar of 34 met een vrouw van 31, drie kinderen en een blauwe caravan waarmee hij ieder jaar naar de Nederlandse kust afreist. Hij speelt in z'n vrije tijd gitaar en fietst graag.

Tot zover Mr. S. Holmes.
Het is denk ik toch wel gefotografeerd in een Aziatische winkel o.i.d., kijk maar eens naar de dozen op de achtergrond, deze hebben aziatische tekens erop staan.
Anoniem: 53064 4 juni 2004 14:55
Ben ik scheel ofzo of gaan er wel degelijk 4 draadjes naar de ventilator op die koeler.

Groen blauw geel en zwart zie ik.

GND
+ ~V
toereteller
en ?
Die gaat naar een temperatuursensor om zo de fan harder te laten draaien als de temperatuur stijgt.
lol dat is maf
er zit een molex connector op
en ofc een normale atx + p4 stekker

rofl :) </amd gebruiker>
En ook nog een 4-potige fan aansluiting :?
Wellicht is dit ook een (engineering) sample van een i915P-moederbord.
En als je goed kijkt zal je zien dat de 'grote power' aansluiting ook 4 pinnetjes groter is.
Dat is de nieuwe power aansluiting.
Maar om ook huidige voedingen te kunnen gebruiken zit die molex erop.
Anoniem: 115558 4 juni 2004 19:29
Klote socket T, heel leuk dat je een CPU niet meer kan slopen (pinnen) maar het mobo is zo kapot veel eerder dan een CPU met pinnen kapot kan :( Had afgelopen week een mobo van MSI (i915) en een 3,2GHZ 775 (PC) na de 5e keer CPU erin waren er al 5 pinnen (socket) krom.
Socket T is idd crap...waarom maken ze zoiets?
Als je de pinnen van een CPU kunt afbreken dan ben je wel heel erg lomp, die dingen kun je heel vaak ombuigen, en dat doe je niet met een werkende nieuwe proc.

Iets wat goed is hoef je niet te verbeteren denk ik dan maar.. :)
;)als je maar liefst 5x CPU moet plaatsten en dan als nog presteerd pootjes krom te drukken....
zegt dat mischien meer over je eigen kunnen dan de techniek van Intel :Z
Zijn dit niet gewoon verkapte, jedoch kleine publiciteitsstuntjes? Tis nu een beetje groot nieuws en het vestigt wel degeijk even de aandacht op en nieuw produkt!
wat mij opvalt is dat de cooler voor de northbridge ook al weer groter is geworden.
en ik krijg daar door het idee dat de koele tijden :P van intel een beetje over zijn.
hoop dat daar toch weer een mooie oplossing voor komt (straks cpu+nb cooling in 1 ??)

verder vind ik dat systeem mbt de socket (het deurtje ook erug vaag)zie foto nr 6

zie uitleg boven mij post :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.