De mannen van Lost Circuits hebben met een kritisch oog gekeken naar de verschillen tussen de nieuwe Prescott-core van de Pentium 4 en de oudere Northwood en P4 EE-processors. In de introductie van het artikel worden de feitelijke zaken van de vier cores die de P4 tot nu toe heeft gekend beschreven: de Willamette, de Northwood, de Extreme Edition (Gallatin) en de huidige Prescott-core. De duidelijkste verschillen liggen bij de Prescott die gebakken is volgens het 90nm-procédé en een L2-cache kent van 1024 kilobyte. Het 'weglekken' van elektriciteit, met de hogere temperaturen als gevolg, wordt ook behandeld: dit blijkt vooral te komen door de 'die shrink' waardoor de isolatie binnen de processor minder effectief is.
In de testsetup waarin een Northwood, een P4 EE en een Prescott aan de Intel-kant worden vergeleken, en een Athlon64 3400+, XP 3200+ en FX-53 aan de AMD-kant is de rest van de hardware- en softwarefactoren gelijk, teneinde een zo correct mogelijk testresultaat te behalen. Als testsoftware zijn CineBench 2003, Amorphium 3, Sysmark2004 en een aantal gaming-benchmarks gebruikt. Uit de eerste paar benchmarks komt de Prescott niet al te goed uit de verf: zowel in Amorphium 3 als Cinebench 2003 loopt de nieuwste P4-core achter op de Northwoods en P4 EEs die op gelijke clocksnelheid draaien. Ook in de OpenGL-tests loopt de Prescott achter op de Northwood, en blijkt de Northwood zelfs beter op te schalen met de hogere speedgrades van 3,2GHz en 3,4GHz dan de Prescott.
Met de game MDK2 zou de Prescott een flink voordeel moeten hebben van het opschalen van de proc naar de hogere snelheden, aangezien de game flink op de processor leunt in tegenstelling tot nieuwere games die het vooral van de videokaart moeten hebben. Maar ook uit deze test bleek dat de Northwood beter schaalde op hogere snelheden dan de Prescott. Bij Comanche4 blijkt dat het opschalen van de Prescott goed gaat ten opzichte van de Northwood, maar de eigenlijke prestaties clock voor clock blijven wel achter bij gelijkwaardige clocksnelheden. De Sysmark2004-resultaten eindigen wel in het voordeel van de Prescott-processor. In de conclusie wordt dan ook gezegd, dat de Prescott alleen voor office-toepassingen echt interessant zou zijn, maar dat men zich afvraagt of dit soort toepassingen dergelijke processorkracht wel nodig zouden hebben.