Iomega's externe REV-drive getest

Bij Ome Tom heeft men de Iomega REV eens onder de microscoop gelegd. Deze drive werd in april voorgesteld als potentiële vervanger voor de klassieke tapes als backupmedia. Op een schijf van 2,5" passen tot 35GB gegevens en de drive kan aangesloten worden via USB 2.0 of UltraATA; in het najaar zullen SCSI-, SATA- en FireWire-modellen verschijnen. Ook de opslagcapaciteit zal nog uitgebreid worden. Volgend jaar al zullen schijfjes met een capaciteit van 90GB opduiken en in 2007 respectievelijk 2009 moeten versies van 180GB en 360GB te koop zijn. Nog voor hij aan de review begint merkt de reviewer al op dat de aangekondigde 90GB niet echt geloofwaardig is, aangezien deze gebaseerd is op een onrealistische compressie. Na dit intermezzo wordt echter overgeschakeld naar de feiten. Het was Iomega's bedoeling de voordelen van een harde schijf te combineren met die van een tapestreamer, zonder de bijhorende nadelen als het even kon.

Iomega REV (klein)De REV is dan ook even snel, zowel wat betreft toegangstijd als overdrachtssnelheden en dit voor ongeveer dezelfde prijs. Bovendien zijn REV-schijfjes ook bootable. De drive zelf heeft de omvang van een 3,5" harde schijf en weegt ook evenveel, ongeveer 400 gram. Vooraan vinden we de opening voor de schijven en een eject-knop, aan de achterkant zijn de USB-ingang en aansluiting voor de stroomkabel geplaatst. Volgens Iomega zal de FireWire-versie zijn energie niet via een aparte kabel hoeven te krijgen, bij de USB-versie is dit echter nog niet mogelijk. Een opvallend systeem wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de binnenkant van de drive schoon blijft. Als eerste is er natuurlijk het deurtje dat de opening voor de schijven afsluit, maar daar kunnen toch stofdeeltjes doorheen glippen bij het inbrengen van een schijf.

REV-disk naast 3,5
De REV-disk vergeleken met een 3,5"-diskette

Daarom heeft elke schijf een eigen stoffilter die de lucht rondom de schijf constant schoonhoudt. Mochten er door stofdeeltjes toch lees- of schrijffouten optreden, dan worden deze alsnog opgevangen door een dubbele ECC-pariteitstest. Vanzelfsprekend worden ook de schijven zelf aan een onderzoek onderworpen. Met hun 73 gram en compacte formaat zijn deze uitstekend op te bergen. De schijf straalt voldoende stevigheid uit, en is bovendien verpakt in een plastic hoesje vergelijkbaar met cd-rom of zip-diskettes. Aan de kant die uit de drive blijft steken is overigens plaats voorzien om op te schrijven. Volgens Iomega blijven de schijven tot dertig jaar houdbaar, al moet dat volgens de reviewer met een korreltje zout genomen worden aangezien het niet eens zeker is dat over zo'n lange termijn nog wel USB-interfaces beschikbaar zullen zijn.

REV Backup screenshot (klein)Vervolgens de praktijk: ook voor iemand met relatief weinig ervaring is het backuppen een fluitje van een cent. De software is duidelijk en biedt voldoende mogelijkheden, zoals het instellen van een compressieniveau. Om dit laatste te testen werden ongeveer 52.000 bestanden met een totale grootte van 28,3GB gebackupt. Met het compressieniveau op 'small' resulteerde dit in 23,8GB data op de REV-schijf, een niet onaardig resultaat. Wanneer voor hoge compressie gekozen werd, werd daar nog eens 100MB vanaf geknepen maar dit deed de processorbelasting nog meer stijgen dan al het geval was bij lichte compressie.

Zonder compressie bedroeg de CPU-belasting immers reeds 40 procent, en dit op een Pentium 4 van 2,2GHz. Zodra compressie gewenst is, wordt maar liefst 80 procent van de processortijd in beslag genomen door het backupproces. Deze belasting wordt vooral veroorzaakt doordat alle compressie softwarematig gebeurt, in tegenstelling tot veel tapestreamers die de compressie gedeeltelijk hardwarematig uitvoeren. Tot slot worden de doorvoersnelheden gemeten. Volgens Iomega bedraagt deze snelheid maximaal 24,5MB/s en dat is niet zo overdreven. Een test met veel kleine bestanden resulteerde in een snelheid van 5,2MB/s. Wanneer daarentegen slechts vijftien bestanden gekopieerd werden, maar met een totale grootte van 5,2GB, steeg deze snelheid naar een respectabele 21,4MB/s.

De conclusie is dan ook dat de REV uiterst geschikt is voor thuisgebruikers en kleine kantoren, de doelgroep waarop door Iomega gemikt wordt. Alhoewel het aansluiten en gebruiken heel eenvoudig is, is het toch jammer dat voor het lezen en schrijven een driver geinstalleerd moet worden. De prijs van de drive is met zijn 400 dollar zeer realistisch, maar de schijven zijn met hun 60 dollar per stuk aan de dure kant. Schijven van 40 dollar en een REV Pro die hardwarematige compressie ondersteunt in combinatie met ondersteuning voor standaard backupsoftware, zou volgens de reviewer van dit systeem dan ook een topper maken.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

04-06-2004 • 14:29

36

Bron: Tom's Hardware

Reacties (36)

36
36
31
7
0
0
Wijzig sortering
Ik ben wel erg benieuwd naar de betrouwbaarheid van deze drive en schijfjes. De Zip en Jazz drives waren behoorlijk onbetrouwbaar....
Op een hogeschool PIH in West Vlaanderen België werden zip drives (100mb) verplicht bij begin van een studie. Ik heb toch eigenlijk weinig tot geen mensen gehoord met defecte Zip-diskettes/drives. Na mijn studies doet mijn drive het nog steeds nu , hij wordt nu dagelijks gebruikt voor backups van mijn vaders pc'tje. Nog steeds met disks van 4 jaar oud.

Maw, ik vind jouw reactie nogal raar... :?
Ik vind hem niet vreemd, heb hier ook al problemen gehad met een zip drive, waarvan de drive elk disketje die je het gaf kapot maakte..

en omgekeerd was er online toch ook heel wat over disk of death die elke drive kapot kreeg (of wat het omgekeerd)

iig, qua uitwisselbaarheid is het ook alles behalve, degene wie je het diskje geeft moet ook alweer een zip drive hebben dan

edit: het was click of death dus, zoals in andere replies staat :p
Er zijn inderdaad in het begin wat problemen geweest met de Click-of-Death, maar ik heb 6 jaar probleemloos zipdisks gebruikt hoor.. vond het een super medium alleen heb ik ze tegenwoordig niet meer nodig.
Echt een serieuze backup methode is het niet, veel data met weinig snelheid, geen goeie software voor een (remote) restore, Lage data dichtheid (Iomega kennende). Als je echt een backup wilt maken (ja ook thuis) dan kan je beter aan tapes beginnen, hoeft niet eens DLT te zijn, kan ook de goedkopere variant DDC, dan ben je iets duurder uit, voor een veel professioneler iets (die tapes zijn trouwens niet duurder, iets van 17 euro voor 24gb ofzo)

heb ooit een zipdrive gehad, na een jaar mijn backup een keer terug moeten zetten en de hele flop was corrupt! terwijl ik die dingen altijd netjes in een doos bewaar. Ik had het leuk gevonden als ze met dit soort technologieen de vertrouwde 3,5" 1,44mb flops gingen vervangen. maar dat mag tot nog toe niet baten ;(

Leuk idee though :)
Vlak Exabyte VXA niet uit. Daar heb je de keuze uit diverse lengte tapes. Weinig data (20GB of zo) op een goedkope V6 tape, veel data (80GB) op een V23. En natuurlijk hardware compressie. Te krijgen in SCSI, IDE en Firewire.

Mocht je dan nog te kort komen dan kan je nog een robotje kopen voor 7, 10 of 30 tapes.
Anoniem: 84469 @pt0x4 juni 2004 17:12
Weinig snelheid??? Weet je wel wat je zegt?

Het ding haalt 75GB/hr. Dat is dus net zo snel als SDLT, en vrijwel even snel als LTO.
Dat is dus juist een gigantisch hoge snelheid!

Ter vergelijking, DDS4 haalt maar een kwart van die snelheid!
Kheb hier een zip 250mb usb 4jaar in gebruik ..zip schijfjes zijn een van de betrouwbaarste backup media die er zijn.

Vandaar dat het veel gebruikt wordt in de muziek en grafische wereld.
Zijn die zoveel beter geworden dan? ZIP is legendarisch geworden door de 'Click-of-Death'...
Anoniem: 84469 @scsirob4 juni 2004 17:04
Misschien was die click of death symbolisch voor de manier waarop men of internet kan overdrijven?
Anoniem: 1734 @deepep4 juni 2004 15:00
sorry hoor maar: HAHAHAHAAHA

Niet bekend met the click of death? Zip drives zijn uit de tijd achterhaald en bovendien zwaar overprijst. Waarom denk je dat iomega op een gegeven moment ook maar cdrw drives is gaan verkopen?
De ZIP-drives waren misschien wat minder betrouwbaar, maar de schijfjes waren redelijk goed te noemen.

Daarnaast heb ik zelf een hele poos een Jazz (eerst de 1 Gb, later de 2Gb) gehad, als backupmedium (toen 1 Gb nog veel was...) en de betrouwbaarheid daarvan was meer dan goed te noemen!
Dan heb ik zeker de enige Jazz die na een klein jaar matig gebruik de geest gaf en NIET onder garantie vervangen werd. Stelletje knurften bij Iomega.
Ik heb de review gans gelezen maar kan niets vinden over het volledig recoveren van een PC. Stel dat de HD van de PC in kwestie volledig crasht, wat moet er dan gebeuren? Booten van een floppy en dan gans de backup terugschrijven naar eennieuwe HD? Ik kan er niets van vinden in de review en niets van vinden op de site van Iomega. Het zou toch veel beter zijn als dit programma backups maakte à la Norton Ghost. Dan zou je binnen het uur een PC volledig terug kunnen recoveren. Met dit apparaat moet je eerst Windows installeren vooraleer je terug bij je backup kunt komen.
Anoniem: 29951 @WimB4 juni 2004 15:28
Zojuist Network World van deze maand ontvangen en ook daarin wordt de drive kort onder de loep genomen (product van de maand). Daarin wordt vermeld dat "Norton Ghost for REV Drive" wordt meegeleverd voor compleet systeem herstel.
Met dit apparaat moet je eerst Windows installeren vooraleer je terug bij je backup kunt komen
Als je een pc hebt die kan booten vanaf usb of firewire kun je natuurlijk zelf een disaster boot schijf maken. (of je doet dit met backupexec ofzo)
Dit soort dingen zit meestal in de software en niet in de hardware (je moet alleen kunnen booten vanaf je backupdevice)

Trouwens, ghost gebruiken is alleen handig voor je OS, niet voor je data want die wijzigt dagelijks. Ghost is dan ook geen backup tool.

Ik geloof wel in dit apparaat. zeker als er straks nog een scsi versie komt en een hardwarematige compressie
mmmh , ik vind het best duur voor privee backup

dan koop ik liever hd's of dvd's als backup medium.
Een harde schijf is vrij kwetsbaar, laat je hem vallen dan is hij vrijwel altijd stuk. DVD's kan je niet oneindig opnieuw gebruiken, en daar past maar 9 GB op bij een dual layer brander (die overigens bijna even duur is.) Daarnaast is ook een DVD vrij kwetsbaar en dan prefereer ik toch dit, van die drives schaf je 1 keer een dozijn aan oid en zijn goed hergebruikbaar.
hoewel ze misschien goed bruikbaar zijn wat gebeurt er als je met mpeg/dvd/mp3 bestanden gaat werken ? hoewel een tapesteamer/backupmedium er niet voor bedoeld is lijkt het me toch handig dat je er direct van af kan lezen.

de CPU belasting zou in dit bovenstaande voorbeeld van mij een grote rol spelen dus de hardwarematige compressie zou je proformance wel .. naar beneden trekken.

wel goedkoop medium maar nogmaals helaas van de missende hardware compressie
Anoniem: 84469 @vso4 juni 2004 17:03
Een normale tapestreamer is volkomen onbruikbaar om rechtstreeks bestanden vanaf te lezen.
Ondanks de hoge CPU belasting, is dit systeem wat dat betreft dus veel beter.
Voor zover ik iets uit de post/het bericht van Tom kan opmaken is dit ook een soort van harde schijf-achtig ding, dus hoe (on)kwetsbaar hij is vraag ik me af.
Het is me trouwens nog steeds niet helemaal duidelijk op wat voor spul het wordt opgeslagen. (magnetisch? optisch?)
magnetisch want optisch heb je andere materialen nodig. als het optisch was geweest en dat is er niet in zoveel varianten (cd/dvd) dan had het er bij gestaan.

op chip lijkt me ook niet omdat het geen speciale connecter dus...
Ben wel benieuwd wat het gaat kosten in nederland straks. En verder klinkt dit net als een ZIP drive, maar dan meer een ZIP 2004-specs drive :+
Ben wel benieuwd wat het gaat kosten in nederland straks.
First Post ?!

Kijk eens links in de pricewatch shortcuts ... 332 euro voor de USB uitvoering en 50 euro voor het schijfje.
Met de opkomst van breedband internet lijkt me dat er een leuke markt is weggelegd voor dit soort apparatuur. Moeten ze natuurlijk wel de prijs even aanpassen naar de maatstaven van de consument...

Ik zou zeker interesse hebben in een backup drive die ~100gb aan materiaal kan wegschrijven, snelheid doet er niet toe - betrouwbaarheid des te meer; Gezien de prijs van de harde schijven lijkt me 100 euro een aardige richtprijs.

Een simpele tapestreamer zou bijvoorbeeld prima voldoen, misschien wel tijd voor een reincarnatie...
Tapes zijn gewoon duur, zeker als ze betrouwbaar moeten zijn. De tapestreamer op zich hoeft niet eens ontzettend veel te kosten (100 euro ga je niet redden trouwens) maar de media worden ook ontzettend duur.

Wat dat betreft zit je met een HDD based oplossing een heel stuk beter. Overigens kost een externe USB HDD van 160GB ook maar een euro of 150. Kun je prima op backuppen, en het is redelijk betrouwbaar (wel af en toe ff checken). Op deze wijze blijven je kosten per GB het laatst, plus dat je doorvoer op 72GB/hr zit!
@Tweakerbee
is niet helemaal waar. een HD is wel veiliger maar heeft meer factoren waardoor hij stuk kan gaan.

een Tapestreamer kan je makkelijk vervangen en de media word in bedrijven o.a meestal gebruikt in de volgende volgorde
1x per dag = 5/6
1x per week 4 (voor 1 maand)
en
1x per maand

de maand tapes worden meestal off-site bewaard
de dagelijkse en wekelijkste tapes worden meestal in een kluis op locatie bewaard.

optische media (CD/DVD-rot) is helaas nog vaak te onbetrouwbaar omdat ze door bepaalde omstandigheden toch kapot gaan.

Dus tape/diskette zijn meestal toch wat betere opslag media.

voor de thuis gebruiker is een dvd/hd oplosing wel handig maar de dvd/hd oplossing is niet eeuwig durend. als het gekoze medium stuk gaat huil je nog
Anoniem: 98875 4 juni 2004 15:16
Als die REV-disk net zo kwetsbaar is als een normale diskette dan zou ik niet lekker slapen als ik op die REV-disk de backup van onze school had staan, want hoe vaak ik wel niet mensen over de vloer krijg met een kappotte diskette...... (8>
de diskette heeft het probleem met de leeskop deze is door de stand v.d kop zeer ... "eigenwijs" daarom wil het best zijn dat de disketten in drive A het wel doet maar op elke andere drive het niet.

tegenwoordig is dit probleem achterhaalt. voor dit soort trucken gebruik ik vaak een LS-drive deze kunnen meestal wel de disk lezen (en dit gaat nog sneller ook) de techniek is dus het probleem

en dit probleem met de kop die het niet kan lezen lijkt me IMHO dat IOMEGA dat wel uit de wereld heeft geholpen teminste dat hoop ik voor ze
Waar haal jij de vergelijking met een diskette vandaan? Dit ding is meer een harde schijf dan een diskette..
Als de bijgeleverde software goed om kan gaan met het 'vergeten schijfje wisselen probleem' dan is het een erg intressant apparaat voor het MKB.

Betaalbaar (zeker in vergelijk met tapes) en uiterst hanteerbaar.

Kijken of ik een klantje kan vinden die dit als backup oplossing kan gebruiken. ;)
offtopic:
ja dat iets wat ik vergeten ben en denk ik ook vaak vergeten word de opmerking van " vergeten" media die er in blijft steken.


met melding per mail of iets dergelijks ;)
Een schijfje wat er in blijft zitten is imho niet zo erg. Je stelt je backup in dat hij elke aangetroffen media mag gebruiken. Ja dan ben je de backup van de dag ervoor kwijt, maar je hebt iig een backup.

Waar ik op doelde was dat het programma erg hardnekkig blijft zeuren om de media van dag f en daardoor niets meer wil totdat hij de bewuste media heeft gezien en daar ook een backup op maakt. Je hebt dan bijv. op dag h een backup die geplanned stond voor dag f. En dan eens raden wat er gebeurt als je backup van dag f dan klaar is... Dan wil de software zeer waarschijnlijk eerst media voor dag g hebben, voordat hij uiteindelijk dag h kan gaan backuppen.

Die situatie is voor iemand die er weing van snapt, maar nog net wel het tapeje kan switchen, een drama.

Hopen dus dat er een beetje fatsoenlijke software bij zit, of anders door andere software goed ondersteund wordt. ;)
Volgens Iomega blijven de schijven tot dertig jaar houdbaar, al moet dat volgens de reviewer met een korreltje zout genomen worden aangezien het niet eens zeker is dat over zo'n lange termijn nog wel USB-interfaces beschikbaar zullen zijn.
Iomega bedoelt volgens mij meer dat de data op de schijven 30 jaar blijft staan. Dus dat zou alleen maar gunstig zijn dat de data de usb interface overleeft. Weet je tenminste zeker dat je data blijft staan. Mocht het dan zover zijn, dan zet je de schijfjes gewoon over op een nieuw medium.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.