Tom's Hardware heeft de twee topmodellen uit AMD's en Intel's desktopprocessorlijnen - de Athlon 64 FX en Pentium 4 EE - overklokt en met elkaar vergeleken. Hoewel ze zeer verschillend zijn qua chiparchitectuur, hebben beiden gemeen dat ze 'klonen' zijn van de voor de professionele workstation- en servermarkt bedoelde duurdere broers, respectievelijk de AMD Opteron en Intel Xeon MP. Beide processorlijnen zijn geschikt gemaakt voor toepassing in consumentendesktopsystemen om daar als vlaggeschepen te dienen en zijn gericht op de power user die niet op een euro meer of minder kijkt als het om absolute prestaties gaat. Goedkoop zijn ze namelijk niet; een op 2,2GHz geklokte Athlon 64 FX-51 'doet' minstens 745 euro in de PriceWatch, een Pentium 4 3,2GHz Extreme Edition minstens 880 euro. Tom's Hardware nam beide chips ter hand en stopte ze in een nVentiv Mach II met phase-change koelingsysteem en anabole steroïden om de atleten op de toppen van hun kunnen te laten presteren en te vergelijken. De op 2,2GHz Athlon 64 FX liet zich van 2,2GHz overklokken naar 2,9GHz, overeenkomend met een virtuele Athlon 64 FX-58, aldus Tom's Hardware. Op 3GHz werd het systeem instabiel. De Pentium 4 EE liet 4GHz zien als maximaal werkbare kloksnelheid.
Vervolgens werd er een uitgebreide reeks benches afgewerkt. Het resultaat volgt grofweg het patroon zoals we dat ook in andere vergelijkingen op lagere kloksnelheden al zagen: de diverse SPECviewperf- en gamebenchmarks lieten de Athlon FX-'58' 2,9GHz als winnaar zien, al scheelde het soms maar een haartje. De video- en audio-encoding benchmarks zijn ook in deze test het domein van de Pentium 4. Hier boekt de P4 EE op 4GHz regelmatig veel tijdwinst. Van de applicaties gaan de #1-posities van respectievelijk WinRAR, LightWave 7.5c en Wolfram Research Mathematica 5, Microsoft Visual Studio .NET (C++) naar de Athlon 64 FX, en van Cinema 4D XL R8.503, 3d studio max 6 en LIUtilities WinBackup naar de Pentium 4 EE.
Uiteindelijk ziet Tom's Hardware dat beide chips overklokt een duidelijke prestatietoename laten zien en ieder zijn sterke kanten heeft; de Athlon 64 FX ondermeer zijn interne geheugencontroller, de P4 EE een groot cache, hoge kloksnelheid en Hyper-Threading. Dit jaar zal AMD het Socket 939-platform met HyperTransport bus invoeren, daarmee ook de wat tragere registered DIMMs omzeilen, en wacht een 64-bit Windows XP aan de horizon. Intel komt met Socket 775, PCI Express en DDR2-geheugenondersteuning. Wat de realiteitszin van de overklokte chips betreft: een Athlon FX-58 staat voor dit jaar niet op AMD's roadmap. Vooralsnog staat er wel een FX-55 op 2,6GHz op de planning, maar de uitgiftedatum daarvan is nog niet bekend. Een Pentium 4 op 4GHz is door Intel voor dit jaar wel voorzien, evenals een nieuwe P4 EE op Socket 775, maar een P4 EE op 4GHz is nog even een ander verhaal.