Toch wonderlijk... Media player zit al minstens sinds Windows 3.0 in windows meegeleverd. Al die tijd was het geen probleem. Wat is er nu veranderd?
WMP is nu in het OS geïntegreerd. Voorheen was het een los product wat je kon verwijderen, nu niet meer.
De EU heeft nooit enige actie ondernomen aangaande mediaplayer. Nooit enige actie om aan te geven wat wel, en wat niet bij een OS meegeleverd mag worden. En dan nu plotsklaps moord en brand schreeuwen... Dat is niet de manier.
Dat komt omdat de EU nu zelf met de consequenties van een software-monopolie geconfronteerd wordt. Eén partij bepaalt welk OS je draait, welke software en de daaraan gekoppelde licenties. Nu steeds meer overheidsinstanties wereldwijd naar alternatieven gaan zoeken, besluiten ze bij de EU de veroorzaker nader te onderzoeken. Vrij logisch lijkt me, want zeker pas de laatste paar jaren begint Microsoft de gehele software-industrie en ook de maatschappij in haar greep te krijgen.
Dit is geen zwart-wit situatie.
Bepalen wat wel en niet een wezenlijk onderdeel van een OS is, is behoorlijk lastig.
Klopt. In principe is een OS niets anders dan een softwarelaag, die voor zorgt de interactie tussen hardware en een eindgebruiker.
Hoort een defragger bij een OS? Zegt u het maar...
In principe wel. Maar in de lijn van jouw beargumentatie: Een defragger kan geen afhankelijkheid genereren. Een communicatiemiddel zoals WMP wel. De impact van dat laatste op jouw dagelijkse functioneren is vele malen groter dan een onderhoudstooltje voor een communicatiemiddel.
Zo is dus ook Internet Explorer een onderdeel van het OS wat op zijn minst ter discussie gesteld moet worden. Er zijn al websites die je alleen met IE kan bekijken. Wat let MS om ook te bepalen welke content jij nog mag zien (denk aan DRM/ Palladium).
Je kunt zo heel lang doorgaan, totdat MS alleen nog maar een kernel mag leveren. Zometeen komt er iemand die aangeeft dat de grafische schil van Windows niet bij het OS geleverd mag worden....
Tenzij een GUI restricties oplegt aan de eindgebruiker, is er niets of niemand die de GUI los kan koppelen. Vergeet echter niet dat de leverancier van Windows een monopolie heeft op de desktop. Elke beslissing die zij nemen is van grote invloed op heel veel dagelijkse zaken. Verlies dat niet uit het oog.
Al diegenen die MS nu zo lekker aanvallen... Geef eens even aan waar de grens ligt !
De grens ligt waar een commerciele instantie/ monopolist het normale denken en functioneren kan gaan beïnvloeden middels producten, waarop zij het alleenrecht menen te hebben, en waarvan de eindgebruiker volledig afhankelijk is geworden.
Aan de ene kant vinden we het verwerpelijk dat in de VS de politiek wordt geleid door een groep gigantische corporaties, die over de rug van hele bevolkingsgroepen absurde winstmarges halen en er zelf een president voor gebruiken om oorlogen te beginnen.
Aan de andere kant vinden we het blijkbaar normaal dat één bedrijf ons hele denken en doen op het gebied van communicatie beïnvloed (en ook de politiek), en gaan we mensen die daartegen ageren als "lastig" bestempelen.
Durf daarom ook eens kritisch te kijken.