In de zoektocht naar het meest geschikte besturingssysteem voor de nieuwe server wordt vaak gekeken naar SCO, zo lezen we bij The Jem Report. In dit artikel worden de verschillen binnen de Unix-wereld vergeleken en het wordt duidelijk waarom er beter niet voor SCO gekozen kan worden. SCO UnixWare en OpenServer maar ook IBM's AIX zijn in oorsprong gebaseerd op de originele Unix-code (System V). Was het oorspronkelijk een voordeel om een commerciële Unix te gebruiken vanwege de goede hardware support en mogelijkheden tot clustering, nu is dat voordeel snel aan het verdwijnen door de opkomst van onder andere Linux en *BSD.
Er zijn een aantal standaarden waaraan een commerciële Unix kan voldoen wil het Unix mogen heten: UNIX93, UNIX95 en UNIX98. Er is een recentere standaard maar op het moment dat het artikel geschreven werd voldeed geen enkel besturingssysteem hieraan. Aan de UNIX98 standaard voldoen onder andere bekende namen zoals Solaris, AIX en Tru64. Mede bepalend of een besturingssysteem voldoet is de hardware waarop het draait. SCO komt niet voor in de UNIX98 lijst, UnixWare voldoet aan de UNIX95-standaard en OpenServer aan de oudere UNIX93-eisen. De schrijver gaat in het artikel dieper in op de onderlinge verschillen en neemt hierbij ook producten die onder de GNU-vlag worden uitgebracht mee.
In de conclusie is de schrijver niet echt te spreken over SCO: de producten zijn niet krachtig genoeg en te duur. Daarnaast is het bedrijf onstabiel na een periode van grote verliezen. SCO weigerde in te gaan op vragen van de schrijver. Qua beveiliging en kracht valt de keuze op AIX, een topklasse besturingssysteem in combinatie met stevige hardware. Als je geen IBM-klasse nodig hebt dan is een product van Sun ook een goede keuze. Trusted Solaris 8 en Solaris 9 doen het ook goed als er geen hardware van Sun is aangeschaft. De plannen rondom Tru64 en HP-UX zijn wat onzeker na de overname van Compaq door HP. Het is beter deze besturingssytemen even links te laten liggen, zo lezen we.
De verschillende *BSD producten zijn goed: ze zijn snel, goed geprogrammeerd, veilig en ondersteunen veel verschillende hardware. Het enige nadeel is dat ze lastiger te configureren zijn. Op het gebied van Linux gaat de voorkeur uit naar SuSE. De producten van de Duitse Linux-leverancier zijn op veel gebieden in te zetten, van desktop systeem tot mailserver. Red Hat komt er wat minder goed uit, de producten, zoals Red Hat Enterprise AS, zijn duurder maar bieden bijvoorbeeld minder hardwaresupport dan de goedkopere pakketten van SuSE. Welk systeem uiteindelijk ook het beste is, de afweging hangt toch af van factoren als hard- en software vereisten, budget en in hoeverre men openstaat voor een ander product:
In the end it comes down to what hardware and software packages you need, how much money you have to spend and how willing you are to learn and adapt to new software. All of the OSes in this article look very similar on the surface, but what lies below is far more important. One thing is for certain: in making a decision about a server OS you can't allow yourself to be bullied into making a decision. Don't be a coward in the face of SCO's litigious attitude -- their products, as you can see, are substandard despite their heritage as the "true" Unix. The original Unix is no longer the powerhouse it once was -- now the big Unix players are independently developed in the open source community and in big corporations that design and sell hardware and software. If you need a powerful server, don't be afraid of Sun or IBM, or even HP if that's what you prefer. If GNU/Linux is right for you -- as I am sure it can be -- then choose GNU/Linux without worrying about SCO. If Solaris is right for you, go for Solaris. If it's *BSD or BSD/OS that you prefer, you've made the right decision by choosing one of them.
