E-mailgids wint kort geding tegen spammer - Update

In een door Netwise Publications BV aangespannen kort geding tegen NTS Computer Technology BV, is laatstgenoemde door de rechter veroordeeld wegens het ongeoorloofd oogsten van e-mailadressen uit de E-mailgids. NTS moet van de rechter een groot deel van de verzamelde adressen uit zijn bestanden verwijderen, en binnen een week aantonen dat dit ook gebeurd is. Dit alles op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per dag dat het bedrijf in gebreke blijft. Overige eerder verzamelde adressen moeten in overleg met Netwise verwijderd worden, aldus het persbericht van de E-mailgids.

E-mail Gids logoDe rechter veroordeelde NTS hiertoe op basis van de door E-mailgids gehanteerde voorwaarden, die door de rechter als toepasselijk zijn verklaard, ondanks dat deze niet bevestigd hoefden te worden door de bezoeker middels een muisklik of iets dergelijks. NTS verzamelde duizenden e-mailadressen uit de E-mailgids, en gebruikte deze voor het versturen van ongevraagde reclame. NTS werd daar door Netwise op aangesproken, maar zonder resultaat. Vandaar dat besloten werd de gang naar de rechter te maken. De uitspraak is in Nederland een primeur, en is hier te downloaden.

Nu Netwise, onderdeel van de Aktu Bladen Groep, de geldigheid van de voorwaarden bekrachtigd weet, gaan zij over tot de vordering van ruim 1,8 miljoen euro aan schadevergoeding; dit bedrag zou voortvloeien uit het aantal spams (4.095 op 116 verzamelde controleadressen), en de boete van 1.000 gulden per geval van misbruik zoals die toen in de voorwaarden in het vooruitzicht gesteld werd. Op Planet kunnen we lezen dat Wammes Witkop, directeur van Uitgeverij Aktu, verwacht dat NTS deze vordering zal bestrijden. Witkop wil een deel van de schadevergoeding gebruiken voor de oprichting van een fonds, waarmee spam beter kan worden aangepakt en rechtszaken uit kunnen worden gefinancierd.

Update: Correctie doorgevoerd; het aantal gebruikte e-mailadressen bleek geen 4.095 te zijn, maar het gaat hier om 116 verzamelde controleadressen waarop 4.095 geconstateerde gevallen van spam. Het totale aantal verzamelde e-mailadressen wordt door Aktu geschat op 6.800, en het aantal spams mogelijk op 240.000.

Door Jack Leenders

16-12-2002 • 12:07

80

Bron: E-mailgids

Lees meer

Spammer krijgt koekje van eigen deeg
Spammer krijgt koekje van eigen deeg Nieuws van 9 december 2002
ISOC Awards 2002 uitgereikt
ISOC Awards 2002 uitgereikt Nieuws van 3 december 2002
Onderzoek naar spam
Onderzoek naar spam Nieuws van 18 februari 2002

Reacties (80)

80
78
51
21
2
8
Wijzig sortering
Je e-mail box begint steeds en steeds meer te lijken op je eigen brievenbus, alleen heb je hier niet de mogelijkheid om een NEE NEE sticker digitaal te plakken ;)

Tuurlijk je kan steeds zeggen dat je het niet wilt ontvangen, maar net alsof dat helpt.

Wanneer je je eerste spam mailtje binnen krijgt weet je dat je er zeker weten nog meer gaat ontvangen.

Mensen zeuren wel zo hard over de spam (geheel logisch wordt er zelf ook schijtziek van), maar als je kijkt hoeveel post ten opzichte van reclame krijgt en hoe weinig mensen je daar nog over hoort zeuren. Dat komt omdat we het gewend zijn. E-mail is "nog steeds" en opkomend communicatie medium. Maar het is hetzelfde als de post, alleen digitaal. En digitaal krijg je dus ongewenste reclame net als je dat thuis krijgt.

Kort gezegd het spam gebeuren blijft nog een lang voortvloeiend probleem, totdat ze eindelijk internationeel een GOEDE regelgeving voor hebben.
Anoniem: 23992 @Tooms16 december 2002 15:21
Spam vergelijkbaar met reclame in de brievenbus ?!! Sorry hoor, maar ik krijg in mijn brievenbus geen reclamefolders met teksten als '

- " Increase your penis-size with 16 inches in just 2 days ! "
- " Cum with us .... "
- " You have been granted $1,000,000 "

.....
In ieder geval hoef ik wat er in mijn brievenbus valt
niet eerst te downloaden, wat dus ook tijd en geld kost.
heb jij die eerste mailing nog liggen? ben namelijk geinteresseerd :)
Geef je mail maar zorg ik wel dat je die krijgt...
Huis-aan-huisbladen vind ik toch iets anders. Via huis-aan-huisreclame krijg ik geen Viagrapillen of Gangbangs (kreeg ik gisteravond :() of University Degrees aangeboden. De meeste reclamefoldertjes die ik thuis krijg kijk ik meestal door (vooral de electronicafoldertje), maar spam gooi ik meteen weg. Het is vervelend, nutteloos en zeer opdringend, i.t.t. reclamefolders, want daardoor bespaar ik soms redelijk wat op DVD-aankopen. ;).
Het NEE NEE zeggen in de zin van zogeheten spam filters is wel mogelijk. Dit is alleen helaas niet voor elke email service beschikbaar en voor de gebruiker ook niet altijd even makkelijk.

Het grote verschil is dat je met het blokken / filteren van bepaalde adressen zorgt dat je van diegenen ook geen 'gewone' mail kan krijgen (wat uiteraard ook niet vaak gebeurd) en met een NEE NEE stikker geef je aan geen ongeadresseerd reclame werk te willen ontvangen. Afzender maakt in dat geval niet uit.

Ik vin dus de vergelijking met de 'normale' brievenbus niet helemaal kloppen.
heb je hier niet de mogelijkheid om een NEE NEE sticker digitaal te plakken

Tuurlijk je kan steeds zeggen dat je het niet wilt ontvangen, maar net alsof dat helpt.
In het algemeen geld een dergelijke regel inderdaad, maar ik kan uit ervaring zeggen dat dit dan de welbekende uitzondering op de regel is, ik heb een tijdje de betreffende mailing gehad (op eigen verzoek) nadat ik enkele onderdelen besteld had bij nts. Na verloop van tijd werden de aanbeidingen steeds minder interessant (en steeds langdradiger) dus heb ik een uitschrijvings email gestuurd, waarna ik ook inderdaad geen enkele email van nts meer heb gezien.

Ik wil niet goed praten wat ze hebben gedaan (email adressen jatten en misbruiken) maar je kan iig niet zeggen dat 'het hier niet helpt' ...
Zo'n NEE NEE sticker werkt ook niet altijd, krijg nog steeds 25% spam binnen in die brieven bus.
NEE NEE is alleen een vriendelijk verzoek of ze er niks in willen doen.
Drobanir Downloads en Best Buy Guide 16 december 2002 12:11
Een bijzonder krachtig signaal tegen spammers, maar ik moet zeggen dat 4095 gekaapte adressen niet overdreven veel is.
Dit soort adressen zijn vaak geen simpel hotmail accountje wat 1x per jaar wordt gewisseld, maar gewoon provider adressen, waar mensen langer mee willen doen.

Daarnaast is elk adres in gebruik, dan is de schade ineens weer wat groter.

* 786562 TheGhostInc
Gelukkig heeft tweakers.net de adressen niet in text vorm neer gezet maar als een plaatje, zodat deze niet
edit:
gemakkelijk
geautomatiseerd gestolen kunnen worden.

Zou verplicht moeten worden.
Het kan nog steeds geautomatiseerd met een stukje OCR software, probeer maar eens
Eh.... tegenwoordig wel, maar er is al eens een berg spam verstuurd naar een hoop geregistreerden toen dat nog niet was. K schat ongeveer 1 a 1.5 jaar geleden :P Een hoop tweakers zullen dat nog kunnen herinneren :D Waarschijnlijk was je toen nog niet bekend met t.net/GoT
Ik vroeg me al af waarom het email adres in een ander lettertype stond als de rest :Z
Er zijn er ook genoeg die met pen en papier het Internet afstruinen hoor...

Geef ergens -op wat voor'n site dan ook- je emailadres op en je bent nergens meer veilig!

Ik durf zelfs mijn e-mailadres niet meer op mijn eigen site te zetten... Het enige dat ik nog heb is een contactformulier...
Bij spam vind ik eerlijk gezegd 1 e-mail adres er al 1 teveel. Het moet gewoon worden aangepakt, nog even en dan gaan mailservers gewoon op hun muil omdat het aantal spams gewoon niet meer te verwerken is.
maar ik moet zeggen dat 4095 gekaapte adressen niet overdreven veel is.
Twee dingen hierbij:
die 4095 adressen kunnen ze waarschijnlijk aantonen. Ten tweede: en de boete van 1.000 gulden per misbruikt adres. Omgerekend is dat 4095 x 1000 = 4 miljoen guldens (nog)...
4.095 op 116 verzamelde controleadressen),

Er zijn 4095 berichten binnengekomen op 116 adressen? Of lees ik nu verkeerd
je leest het goed, dat zijn dus 35 spam mailtjes per adres...
en dit zijn dan alleen de controle adressen, in totaal zijn er +/- 6800 adressen (lees de rest maar in het artikel)

ik hoop echt dat er een nederlandse of europese wet komt tegen spam.
je nl. jammer genoeg geen NEE NEE sticker op je box plakken... (kan wel, maar dat staat niet echt stoeah op je server, en het heeft vooral geen nut)
Nu Netwise, onderdeel van de Aktu Bladen Groep, de geldigheid van de voorwaarden bekrachtigd weet, gaan zij over tot de vordering van ruim 1, 8 miljoen euro aan schadevergoeding; dit bedrag zou voortvloeien uit het aantal gestolen adressen (4.095), en de boete van 1.000 gulden per misbruikt adres zoals die toen in de voorwaarden in het vooruitzicht gesteld werd.
Ik vind dit onzin. De adressen zijn niet gestolen. Stelen is het iemand afhandig maken van iets, waarna diegene dat niet meer heeft. E-Mail Gids had na het "stelen" van de adressen deze adressen zelf nog steeds. Ze hebben er dus geen verlies in de zin van diezelfde adressen door geleden. Het woord stelen is hier dan ook absoluut niet op z'n plaats.
Wat het wel is is misbruiken/schenden van.
Ik vind dit onzin. De adressen zijn niet gestolen. Stelen is het iemand afhandig maken van iets, waarna diegene dat niet meer heeft.
Waar staat dat het per se zo moet zijn dat de bestolene niet meer over een origineel beschikt? Ook ideeën kunnen gestolen worden namelijk.
stelen (stal, h. gestolen) iets zonder toestemming wegnemen, zich toe-eigenen;
Stelen zegt iets over de legaliteit waarmee iets verkregen is, niet of het om kopieën of originelen gaat. Plagiaat is ook een vorm van diefstal. "Gestolen" is hier dus terecht toegepast. Bij het bezit van die E-mailadressen hoort tevens het exclusieve recht deze te bezitten en te gebruiken. Door kopiëren/overnemen, en gebruik er van is dat alles geschonden, en er sprake van onrechtmatig verkregen bezit. Jouw opvatting over wat wel/niet diefstal is, is wat oubollig imo, van toepassing op de klassieke inbreker die kluizen met geld en juwelen leeghaalt, en verdient dus enige uitbreiding :).<div class=r
Ik snap dat je graag wilt reageren, maar denk eerste even na.
Stelen is het iemand afhandig maken van iets, waarna diegene dat niet meer heeft.
Dus bedrijfsgeheimen kun je volgens jou ook niet stelen en hoeft niet besraft te worden omdat het originele bedrijf de 'geheimen' nog heeft.
Het stelen van iemand pincode is dus ook onzin omdat de houder nog steeds zelf de pincode weet ?
Kan zo nog wel even doorgaan. Kortom ze hebben onomstotelijk gestolen en moeten daarvoor gestraft worden.
Anoniem: 69066 @gumkop16 december 2002 15:55
Hij heeft zeker ergens een punt.

Even voor de goede orde, ik ben natuurlijk tegen elke vorm van ongesolliciteerde e-mail, en spammers mogen ze van mij ophangen aan de hoogste boom.

Maarrrrrrr, je weet gewoon dat wanneer je je emailadres -of wat dan ook op- een website zet waarbij mensen die gegevens te allen tijde kunnen bekijken, je naderhand ook rotzooi kan verwachten. Je geeft je hier nota bene vrijwillig op om je gegevens in een gids openbaar te maken!

... bedrijfsgeheimen ... pincode ...
Dit slaat nergens op. Een vergelijking met bedrijfsgeheimen en/of pincodes is hier niet op zijn plaats. Deze e-mailadressen liggen voor het oprapen.

Nu zie je weer dat dat bedrijf 1.8 miljoen Euro krijgt toegewezen, en de onwetende burger blijft weer de gespamde lul. E-mailgids belooft weliswaar een fonds te maken van het deel van het geld, maar je ziet dat er dus een ander (groot) deel in de zakken van de directie gaat belanden.

Mijn punt: die e-mailadressen liggen gewoon voor het oprapen, hoe kl*te dat ook is...
Nu zie je weer dat dat bedrijf 1.8 miljoen Euro krijgt toegewezen, en de onwetende burger blijft weer de gespamde lul.
Correctie, die 1,8 miljoen is (nog) niet toegewezen, dat is wat men na het uitgesproken vonnis van hierboven alsnog van plan is te vorderen. Of dat gaat lukken is vers 2.
E-mailgids belooft weliswaar een fonds te maken van het deel van het geld, maar je ziet dat er dus een ander (groot) deel in de zakken van de directie gaat belanden.
LOL

Je kent Wammes duidelijk niet. Ik wel, en neem maar van mij aan dat de directie zichzelf niet verrijkt en tevens zijn woord nakomt.

Overigens, feli's voor Wammes en Henk voor deze uitspraak!
Dat is dus idd geen stelen. Een fiets op het station steel je, die is daarna weg. Een lolly van een kind steel je, want die is daarna weg. Maar een pincode is niet te stelen. Of jij het toch zo wil noemen even daargelaten.

Ik zal het woordenboek er wel ff bijhalen:
Žste·len

I {}
1 (iets) heimelijk wegnemen om zich wederrechtelijk toe te eigenen => dieven, gappen, ontvreemden, jatten, pikken
II {ov.ww.}
1 van de stelen ontdoen
In het Van Dale woordenboek staat dus duidelijk "wegnemen".

Dat doe je dus niet met andermans pincode.

En het wegnemen van de adressen heeft de spammer in kwestie dus niet gedaan.
Anoniem: 27764 @gumkop16 december 2002 12:46
Ik vind dat hij toch ergens wel een punt te pakken heeft. `Onrechtmatig toe-eigenen' zo misschien een betere kreet kunnen zijn.
De adressen zijn wel degelijk gestolen.
Intellectueel Eigendom heet zoiets, iemand heeft er de moeite voor gedaan om een database aan te leggen van de adressen en is dus de eigenaar van die verzameling (niet van de adressen).

Dat iets niet direct tastbaar is betekend nog niet dat het niet ontvreembaar is.

edit:

dubbeldeel verwijderd
De adressen zijn niet gestolen. Stelen is het iemand afhandig maken van iets, waarna diegene dat niet meer heeft.
Onder jouw stelling mag je dus ook CD's en DVD's kopieren, want New Line cinema bezit nog steeds het orgineel van The two towers
Je mag creditcard gegevens overnemen, de eigenaar heeft nog steeds de kaart.
Ik zeg niet dat het mag, ik zeg alleen dat het geen stelen maar schenden van intelectuele eigendommen is. Het schenden van de rechten dus.
Ach, helaas komt de meeste spam nog steeds uit het buitenland en worden er niet bestaande email adressen voor gebruikt. En 9 van de 10 gevallen werken de opties om je af te melden ook niet.

Leuk dat er wat aan gedaan word, maar veel nut zal het niet hebben aangezien dit maar een van de vele is, en zover ik weet, bijna alle buitenlandse spammers niet aan te pakken zijn.

Maar ja, het blijft natuurlijk wel een goede zaak dat de bedrijven die aangepakt kunnen worden, ook echt gestraft worden voor hun wandgedrag! Maar zoals ik al zei, ik denk dat dit een druppel op een gloeiende plaat zal zijn.
Anoniem: 1445 @mvds17 december 2002 02:09
AFmelden werkt meestal juist averechts omdat ze dan weten dat het een bestaand en gebruikt adres is. Dan wordt ej nog actiever bestookt met spam :(
Reactie op de NEE/NEE discussie hierboven:
Een groot verschil met de reguliere postbus is dat een groot aantal internet gebruikers de mail nog via een telefoon (of ISDN) lijn binnenhaalt. Dit kost mezelf centjes, ongevraagde papieren foldertjes kosten me niks...

[off-topic]
Reactie op de MCM/MCCM vraag: Ja.
De afkortingen zijn overigens:
MCM=MSX Computer Magazine
MCCM=MSX Computer & Club Magazine
(WW was hier alleen de uitgever van - en niet echt meer op commerciële; de hoofdredacteur van MSX Club Magazine was de hoofdredacteur van het fusieblad MCCM).

http://www.mccw.aktu.nl/ is overigens de URL van de 2 extra webnummers van MCCM.
[/off-topic]

[edit: ff wat zinnetjes aangepast]
Er zijn gemeenten in nederland waar je moet betalen voor je hoevelheid vuilnis... tja.. en als je nogal veel van die troep krijgt, moet je er ook voor betalen..

of je moet het gaan wegbrengen natuurlijk.. misschien kan je er dan nog wat voor vangen :7
Eindelijk, de eerste stap in de goede richting. Ik vind het ook een goed idee om een fonds in te stellen voor dit soort rechtzaken, vooral om dit soort bedrijven aan te pakken.
Wat een beetje ondergesneeuwd wordt in alle reacties die roepen "een spammer gepakt! hoera!", is dat het daar hier helemaal niet om gaat. Sterker nog, voor veel Tweakers zou dit wel eens een hele vervelende uitspraak kunnen zijn! Zoals ze zelf trots zeggen:
Een baanbrekend vonnis. Tot nog toe werd aangenomen dat slechts voorwaarden die expliciet geaccepteerd moeten worden middels een muisklik bindend zouden zijn, hetgeen het gebruiksgemak van websites niet bepaald bevordert.
Jaja, gemakkelijk of niet, ik heb toch liever dat ik dit soort voorwaarden expliciet accepteer met een muisklik! Het nare staartje van dit vonnis is nu dus, dat de voorwaarden van een website meteen al toepasselijk zijn zonder dat je hebt moeten klikken/pagedown/f8 om te accepteren! Weet jij wat de algemene voorwarden van T.net zijn? Dan zou ik die maar eens snel gaan lezen 8-)
Ik ben het met je eens dat dit inderdaad wel eens verdere gevolgen zou kunnen hebben. Maar hierbij moet wel worden opgemerkt dat het gaat om iets dat redelijkerwijs van de gebruiker verwacht mag worden.

Als NTS die emails besluit te gebruiken dan mag redelijkerwijs verwacht worden dat ze ook de algemene voorwaarden bekijken. Als gebruik maak van een website voor informatievoorziening dan is dat wat anders. Als ik echter gegevens van die site ga gebruiken voor commerciele doeleinden dan geldt het wel.
De beslissing dat er een bewijs van verwijderen moet worden geleverd lijkt me niet uitvoerbaar. Hoe gaan ze dat doen? een bonnetje? een compleet voor en na beeld van de verzameling adressen?
Anoniem: 67083 @kodak16 december 2002 12:48
Lijkt me nochtans niet zo moeilijk om na te gaan. Gewoon even hun database doornemen of bepaalde queries erop loslaten om te zien of de betreffende adressen er nog inzitten.
12:00 "En hier is de lijst met e-mail adressen die we verwijderd hebben, edelachtbare, alle 4095 stuks..."

12:05 > Merge list with database
> 4095 records added

12:10 Spam in progress
O, en staan ze dan niet nog ergens op een backup?
In het artikel hebben ze het ook over 116 controle adressen. Dit soort adressen worden aan zo'n lijst toegevoegd om te kunnen zien of iemand de gegevens gebruikt en hoe ze gebruikt worden. Bedrijven die adressen verkopen voor bijvoorbeeld mailings doen dit ook, zo kunnen ze zien of bedrijven hun gegevens nog gebruiken terwijl er bijvoorbeeld niet meer voor betaald wordt. Als ze dus op een gegeven moment weer mail ontvangen van NTS op een controleadres, dan weten ze dat de gekaapte adressen gewoon weer gebruikt worden.

Dit is trouwens ook de reden dat er maar namens 116 adressen een claim wordt ingediend, deze adressen zijn van Netwise zelf en daarvan kunnen ze dus ook aantonen wat daar aan spam op is binnengekomen
Wel leuk dat er een spamrechtzaak gewonnen is.
Ik hoop dat er een groot deel naar dat fonds gaat.
Zo hebben de mensen die juist last van de spam hebben gehad ook nog een kleine schadevergoeding.

In de voorwaarden van de EmailGIDS staat trouwens een boete van 5000,- euro per overtreding. Jammer dat ze dat niet krijgen :*)
Oh jawel hoor, dat moeten ze gaan betalen:
Dat levert een boetebedrag op van 1.858.229,98 euro, hetgeen NTS aan de E-mailgids zal moeten voldoen.
Alleen - de overtreding is er een gericht tegen de e-mailgids, en niet tegen de mensen die gespammed zijn. Wat niet mag is de e-mail adressen uit de e-mailgids rippen, spammen mag helaas wel, dus de "echte" slachtoffers zien hier geen cent van :(
De hfl. 1000,- was het bedrag uit de oude voorwaarden.

Na het winnen van de rechtzaak hebben ze dat bedrag in de nieuwe voorwaarden vertienvoudigd naar EUR 5000!

De ratten :)
Eindelijk een winst in de strijd tegen het irritantste op computergebied, ik hoop dat er zo nog veel meer volgen.
Ik vind het maar een verdacht aantal e-mail adressen wat hier genoemd wordt. 4095 is namelijk 2^12 -1, oftewel het grootst mogelijk representeerbare getal met 11 bits.
't lijkt me dat ze daarmee nog redelijk gematst worden, want in werkelijkheid zullen ze wel meer adressen hebben gebruikt.

Aan wie wordt dit bedrag betaald? aan de uitgever van de e-mailgids?

[off-topic]
Was Wammes Witkop niet de hoofdredacteur van MSX Computer Magazine (MCN en later MCCN)?
[/off-topic]
Jah dat klopt, en later hoofdredacteur van PC-Active enzo (Database Publications heette dat toen geloof ik).
(Dit wordt een -1 Offtopic)
Dat klopt.. PC-Active heette alleen geen Database Publications, maar zo heet het bedrijf erachter. Dochter daarvan is Aktu Publishing Group, en die geeft PC-Active uit. Wammes Witkop is op dit moment directeur van de uitgeverij (Aktu dus). Vroeger was hij hoofdredacteur van PC-Active, en daarvoor van MSX-magazine en de illustere voorgangers van PC-Active.
(Zwaar offtopic, maar je hebt er om gevraagd ;))

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.