Fairphone 4 krijgt Android 15-update; Android 14 wordt overgeslagen

De Fairphone 4-smartphone zal geen update naar Android 14 krijgen. Dat zegt het Nederlandse Fairphone. De gebruikers van deze smartphone zullen op termijn wel een update naar Android 15 krijgen. Wanneer die verschijnt, is nog niet duidelijk.

FairPhone zegt in een post op het communityforum dat de Fairphone 4 nog steeds op ondersteuning kan rekenen, ondanks de gebrekkige communicatie hierover van het bedrijf. De update naar Android 14 had naar verluidt aan het begin van dit jaar moeten uitkomen, maar zal nu niet meer verschijnen. De focus ligt nu op een Android 15-update. Fairphone kan niet zeggen wanneer deze softwareupdate zal verschijnen. Dat komt omdat het ontwikkelproces naar verluidt complex is. Het bedrijf zegt wel dat het beter zal communiceren met zijn klanten over de voortgang en de eventuele wijzigingen.

De Fairphone 4 werd in 2021 geïntroduceerd. Het betreft een smartphone met een 6,3”-lcd-scherm dat een resolutie van 2340x1080pixels heeft. Het toestel draait op een Snapdragon 750G, heeft 6GB aan werkgeheugen en 128GB aan opslagcapaciteit. De Fairphone 4 werd bij zijn release als eerste afvalneutrale telefoon in de markt gezet. Dat komt omdat de fabrikant voor elk verkocht exemplaar ook een smartphone recyclet. Gebruikers kunnen het toestel ook zelf herstellen omdat het repareerbaar is. Tweakers schreef kort na de introductie een review over de Fairphone 4.

Ter vergelijking: de Fairphone 4

Door Jay Stout

Redacteur

24-05-2025 • 12:10

173

Submitter: RepareerDroid

Reacties (173)

173
170
91
12
0
46
Wijzig sortering
Ik vind het netjes: een telefoon uit 2021 die een upgrade krijgt naar Android 15. Je zal iets meer geduld moeten hebben, maar gezien het relatief maar een klein bedrijfje is vind ik dat niet heel raar.
De Android 14 upgrade werd door Google in oktober 2023 gelanceerd. Ondanks beloftes kwam deze nimmer uit voor de Fairphone 4.

Het is dan erg makkelijk om nu een Android 15 upgrade te beloven maar voor hetzelfde geld komt die er nooit.

Dan is de ondersteuning tot twee jaar beperkt gebleven.
Gezien het trackrecord van Fairphone is er geen reden om je hierover zorgen te maken...
Het trackrecord van de FP:
FP1: < 3 jaar (release -> beschikbaar was lang, dus mensen hebben maar 1-2 jaar gekregen), geen updates
FP2: (ook niet beschikbaar voor eerste 2 jaar) < 4 jaar, Android 5-10
FP3: 5 jaar, 3 versies
FP3+: 4 jaar, 3 versies
FP4: op dit moment 1-2 jaar, 2 versies

Let wel dat Android tenminste elk jaar een nieuwe versie ziet, en al deze tijd van release telt, dus als je aan de late kant komt… de 7 jaar belofte van ondersteuning is al lang gevlogen. Het ziet er maar karig uit. Als je het milieu wilt sparen: Apple iPhone is gegarandeerd 7 jaar updates na aankoop.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 mei 2025 13:20]

En ook voor @wiseger .
Dan is de ondersteuning tot twee jaar beperkt gebleven.

Het trackrecord van de FP:
FP1: < 3 jaar (release -> beschikbaar was lang, dus mensen hebben maar 1-2 jaar gekregen), geen updates
FP2: (ook niet beschikbaar voor eerste 2 jaar) < 4 jaar, Android 5-10
FP3: 5 jaar, 3 versies
FP3+: 4 jaar, 3 versies
FP4: op dit moment 1-2 jaar, 2 versies
Als ik het zo lees, zien jullie ondersteuning hetzelfde als het leveren van een nieuwe Android versie. Dat is een scheve beredenering.

Hetgeen wat Google in een Android versie aanbied, dat is niet altijd het nieuwste wat beschikbaar is bij andere merken. Features die jaren de norm zijn bij Samsung, Xiaomi of Motorola, komen vaak pas later beschikbaar in de kale Android rom.


Er zijn weinig vernieuwing in Android te vinden die je elders niet hebt kunnen zien. Het belangrijkste is dat de beveiligingspatches en losse systeem apps bijgewerkt worden. De Android versie kan zonder problemen 3 releases achterlopen, de systeemapps worden vaak al via Google Play eenvoudig geüpdate.

Ter info, de lijst met jaartallen laten waarschijnlijk alleen de Android upgrades zien en niet de beveiligngspatches, want de Fairphone 2 heeft 8 jaar lang beveiligngspatches ontvangen en niet < 4 jaar.


Mede door de beschikbare toeleveranciers voor Fairphone konden ze de FP 1, slechts 4 jaar ondersteunen.


De overige FP's hebben ook langere ondersteuning, dan het lijstje aangeeft.
Ik vergelijk met Apple/Microsoft dat 7 jaar na laatste verkoop de “laatste OS” krijgt en daarna 2-3 jaar beveiligingsupdates voor het “laatste OS”.

Beveiligingsupdates voor FP lopen vaak maanden achter, het excuus dat hun leveranciers dit niet doen voor hun is relatief zwak want Lineage en andere hobby-OS kunnen bijna wekelijks een nieuw OS bouwen, er is niets dat zegt dat je de kernel niet kan zelf kan herbouwen of een oudere kernel gebruiken op een nieuwer OS.

Het probleem is niet dat het technisch mogelijk is, het probleem is dat FP hier geen devs voor wilt aannemen. Software is ongelooflijk flexibel. We draaien vandaag nog steeds MS-DOS en Doom. Met een beetje investering in hun software kunnen ze dit wel degelijk 10-20 jaar doen. Wat meerdere mensen willen aantonen is dat FP aan “groenwassen” doen.

Als ze willen doen wat ze zeggen was het beter vb het Maemo ecosysteem steunen - N900 15 jaar oud, werkt nog steeds met Debian 12. En de chip indien nodig vervangen met een RISCV of ARM dat ze zelf in handen hebben en kunnen open sourcen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 mei 2025 17:17]

apple spul is dan ook bijna 2 keer zo duur, hebben een veel groter klanten bestand, en zijn dus veel minder kwijt aan updates. In vergelijking met bv een sony, of andere kleine aanbieders... doen ze het echt uitstekend.
2x zo duur niet echt; een top Android kost ook wel meer dan een wegwerp toestel. Daarnaast doe je er met gemak 7 jaar mee zonder gezeur, volledig met updates. Met de Android heb je geluk als je 3 jaar kan doen, dan wordt de paar tientjes die je gespaard hebt ook wel eruit gehaald.
Of je koopt een Pixel in plaats van Fairphone, dan krijg je wel langer updates. Vanaf de Pixel 8 is dat zeven jaar lang OS- en beveiligingsupdates. Google doet het wat dat betreft beter dan Fairphone.
bij Fairphone kun je ook nog Google vrijen alternatieven er op zetten, is reparatie veel makkelijker, en poogt ook zoveel mogelijk mariaal van verantwoorde bronnen te betrekken. en kwa updates is het inderdaad vergelijkbaar.
Nu ga je andere merken bij halen.. (de prijs van Fairphone is echt maar ca 50 % en een vergelijkbare levensduur) echt dat toont vooral de zwakheid in je argumenten aan. Apple heeft een heel groot voordeel met aantallen en weinig modellen. En toch kunnen ze repareren maar niet eenvoudig en goedkoop maken. Iets wat Fairphone wel lukt.
En toch kunnen ze repareren maar niet eenvoudig en goedkoop maken
Dat is denk ik niet een kwestie van kunnen, maar van willen

Waarom zou je onderdelen verkopen als je ook gewoon een nieuwe telefoon kan verkopen?
Omdat het een grote verspilling is om dingen niet zo lang als mogelijk te gebruiken. En als ze dus milieu serieus zouden nemen, dan zou je dit niet moeten willen. En ook aan makkelijke reparatie valt te verdienen.
Moet ik er echt een /s achter zetten?
Nee, dat is niet nodig, maar ik verwacht van een bedrijf wat schandalig veel verdient, aan mooi beloften, gewoon dat ze meer daadwerkelijk doen ;)
Ik ook! Maarja als ze meer kunnen verdienen met gewoon nieuwe smartphones verkopen, dan zullen ze dat doen. Tenzij er een sterkere prikkel is om dat niet te doen (en die is er momenteel niet).
2x zo duur niet echt; een top Android kost ook wel meer dan een wegwerp toestel.
We hebben het hier over een Fairphone, niet over een top Android toestel.
Met de Android heb je geluk als je 3 jaar kan doen, dan wordt de paar tientjes die je gespaard hebt ook wel eruit gehaald.
Totaal geen ervaring en zomaar wat roepen.. zeer vervelend gedrag.

Klopt namelijk echt geen meter van wat je daar zegt. Of jij koopt je Android telefoos altijd op Aliexpress voor 100-200 euro.. ja dan heb je gelijk
Apple spul is duur, dat is een feit, maar niet een factor 2 als je met andere premium merken vergelijkt.

Wat dit wel duidelijk maakt is dat de ondersteuning van FP niks zegt over android versies of de nieuwe features die je krijgt. Hooguit dat je toestel gepatcht is, als Google dat bij oudere versies doet. Maar als je bank een nieuwere Android vereist dan hang je mogelijk.
Maar waarom is dit in een discussie over fairphones relevant (en die zijn echt minder als de helft in prijs) !! de prijs van andere android aanbieders, wat doet dat er in godsnaam toe, dat is alsof barcelona het hele voetbal beleid in spanje bepaald ?. https://support.fairphone.com/hc/en-us/articles/18682800465169-Fairphone-5-Release-Notes is toch vrij duidelijk als je wilt weten welke versie op de fairphone werkt. En banken ondersteunen echt veel android versies, pas als je 12 of ouder gebruikt gaat dat lastig worden. En bij ipones/ipads van die leeftijd heb je exact het zelfde probleem. En je negeert dus alle problemen met de iphones, want echt hoe moeilijk kan het zijn om die nu eens goed te ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door karelvandongen op 25 mei 2025 00:27]

Het argument dat het een kleine partij is, is relevant. Het is verder wel alleen maar een nadeel voor de consument, maar het is iig een verklaring voor waarom het zo is.

Gelet op de hele discussie hieronder had je gewoon niet moeten noemen dat Apple 2x zo duur is. Een 5090 is ook 2x zo duur als een 5080 maar je hebt dan ook gewoon andere hardware en specs.

Verder zijn dit soort discussies rondom fairphone voor mij niet zo relevant. Je koopt ze niet puur voor de ondersteuning en specs. Als mensen gaan zeggen dat het greenwashing is dan snap ik dat dat irritant is maar ik kan niet echt beoordelen in hoeverre achterlopen in Android nou echt leidt tot het eerder vervangen van zo’n telefoon. Het kán een valide punt zijn maar het kan ook prima zijn dat men daar gewoon geen last van heeft op een paar tweakers na.
Het is wel relevant omdat hij verwacht dat een kleine partij met een veel goedkoper product, langere ondersteuning kan bieden als een heel groot bedrijf. In vergelijking met andere Android aanbieders doen ze het heel goed. En door recycling en reparatie is de kans groot dat het ecologisch ook beter is.
De Android security bulletins zijn alleen backports van High en Critical vulnerabilities. De Low en Medium vulnerabilities zitten hier niet in. Die zitten alleen in de laatste maandelijkse/kwartaal Android/AOSP updates. Pixels krijgen die, maar verder is er volgens mij geen enkele fabrikant die dit doet. Die krijgen die fixes dan nog wel bij elke major upgrade, maar telefoons die geen upgrades mee krijgen, ontvangen deze fixes dus ook nooit..
Oef, denken dat je met een iPhone een milieu-besparende keuze maakt. Begrijp me niet verkeerd, ik denk zeker dat lange update support bijdraagt aan een langere levensduur, maar het geeft maar een zeer beperkt beeld. Ik heb zelf een Pixel die 7 jaar updates zal ontvangen, maar ik heb daar zeer zeker niet voor gekozen uit milieu-oogpunt. Als dat m'n belangrijkste vereiste was geweest, had ik zeker een Fairphone gekocht, alleen al vanwege de repareerbaarheid. Maar ook:

Fairphone scores exceptionally well in Ethical Consumer’s workers category.
Fairphone also scores very highly in Ethical Consumer’s climate rating.
Fairphone scores highly under tech sustainability too.
Fairphone has also taken positive steps to ensure that it operates ethically in terms of its direct employees and finances.
The company is a certified B Corporation, meaning that its legal structure recognises its responsibility to people and planet as well as to shareholders.
Fairphone also appears to have a positive approach to its tax responsibilities.
Bron: https://www.ethicalconsumer.org/company-profile/fairphone-bv

122.4 Overall B Impact Score (Fairphone 2025)
80 Qualifies for B Corp Certification
50.9 Median Score for Ordinary Businesses
Bron: https://www.bcorporation....b-corp/company/fairphone/
De score van FairPhone op oa conflictmineralen, milieuimpact etc ligt lager dan Apple in onafhankelijke studies (de bronnen die ze zelf aangeven zijn vaak zelf- of pay-to-play certificaties)

Ze zeggen zelf op hun blog dat ze vanwege de kosten en andere dingen die ze willen promoveren ’het niet mogelijk’ is hiervoor willen/kunnen kiezen terwijl Apple wel degelijk al 10 jaar onafhankelijk certificatie doet dat hun bronnen niet van conflictmineralen kwamen (en leveranciers die de voorwaardes overtreden worden er met regelmaat uitgeknikkerd).

Het probleem voor FairPhone 3TG is dat de ‘goede’ leveranciers kapitalistisch gedreven bedrijven zijn. Het is dus de keuze tussen een meer ‘socialistisch model’ waar je lokale kleine(re) bedrijven beloont (zgn fair trade, maar met kinderarbeid, steun aan terroristen en slaven) t.o.v. een ‘kapitalistisch’ groot bedrijf dat duurder, ethisch verantwoord is omdat die vanwege de aandeelhouders en wereldwijde wetten aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 mei 2025 16:02]

Dat zijn flinke aantijgingen, waar kan ik deze studies vinden die uitwijzen dat fairphone minder duurzame grondstoffen gebruikt dan apple?
Begin vorig jaar (vermoed ik) heb ik dat ook opgezocht en ook destijds klopte dat. Fairphone is daar ook eerlijk over: ze zijn een (relatief) klein bedrijf. Tim Cook is Tim Apple omdat hij een absoluut genie is op het vlak van supply chain. Een relatief klein bedrijf kan supply chain king Apple niet verslaan. Wel kunnen ze Apple op de hielen zitten en op specifieke vlakken en met name op vlak van ethiek proberen te overtroeven.

Ik zocht er vorig jaar naar omdat ik benieuwd was of andere bedrijven net zo transparant streven zijn als Apple en dat viel aardig tegen. Samsung was het ergst (na een half uur zoeken was het meest specifiek 1 zinnetje over tienduizenden kg bespaarde e-waste in het hele bedrijf, waardeloos bedrijf deelt alleen maar green washing marketingonzin), maar ook bij Fairphone was er vergeleken met Apple, dat al sinds de eerste iPhone bedrijfsupdates en per product een soort summary sheet biedt, gewoon weinig informatie en statistiek beschikbaar. Wel véél meer dan bij een Samsung. Apple heeft privacy en groen zijn voor de eerste iPhone onderdeel gemaakt van hun marketing, dus het is logisch dat ze zo ver voorlopen, maar het moet en kan beter (al helemaal als het aankomt op de rest van de markt), zeker ook als het op overige ethische onderwerpen aankomt en dat lijkt mij ook waarom Fairphone hier een kans voor in de markt zag. Ik weet niet zeker of Fairphone's 2023 statistieken uit waren toen ik ze vergeleek, maar wat relevante linkjes voor vandaag de dag:

Fairphone 2025 impact report highlights
Fairphone 2024 full impact report pdf
Fairphone Fair Materials Roadmap 2030 pdf

Apple Environment homepage / Nederlandstalig
Apple Environment FAQ / Nederlandstalig
Apple 2025 Environmental Progress Report pdf (interne linkjes werken hier trouwens)
Apple Regulated Substances Specification pdf
Apple Product Environmental Report iPhone 16e pdf
Apple heeft megaveel documenten op de environment pagina, dus als je interesse hebt in hun whitepapers/artikelen over papier, water, CO2, stroom, PFAS, klimaatverandering etc., dan moet je daar vooral een kijk nemen. Wat uit deze artikelen duidelijk naar voren komt is ook hun rol als zwaargewicht en grootgebruiker en de invloed die ze hebben in hun supply chain, van het gebruik van 'low carbon electricity' tot het uitfaseren van PFAS in de fabrieken en mijnbedrijven. Fairphone heeft daar ook aandacht voor, maar je leest nooit dat ze miljarden investeren in een Foxconn, dus het is begrijpelijk dat het bij een wat meer casual 'verzoek aan onze leveranciers' blijft.

Ik heb de meest recente PDFs even geskimd en volgens mij is er dit jaar iets meer specifieke info/statistiek vanuit Fairphone, en dat mag ook wel gezien ze 0 telefoons hebben uitgebracht in 2024. Enerzijds hebben ze dus voortgang geboekt in het algemeen, maar hun algemene stats, hun airbuds stats en dat van de oude Fairphone 5 moet je ook alleen met statistieken van tegenhangers vergelijken.

Fairphone 5 heeft 70% aan fair bereikt onder de focusmaterialen van Fairphone voor dat product.
CO2e footprint Fairphone 5: 35kg (128 GB), 42.1 kg (265 GB)
Fair materials: 76% [Average across 14 focus materials]
Our 14 focus materials (Aluminium, Cobalt,
Copper, Gold, Indium, Lithium, Magnesium, Nickel, Plastics, Rare earth elements (Neodymium, Praesodymium, Dysprosium), Silver, Tin, Tungsten, Zinc); the materials are contained in our smartphone devices.
Apple biedt in de pdf voor de iPhone 16e per materiaal een percentage voor:
CO2e footprint iPhone 16e: 48 kg (128 GB), 52 kg (256 GB), 62 kg (512 GB)

Aluminum. We use 85 percent recycled aluminum in the enclosure.
Glass. We use 10 percent recycled glass in the back glass.
Plastic. We use 50 percent or more recycled plastic in 15 components. Also, we use 25 percent recycled content in the antenna lines made from upcycled plastic bottles.
Tin. We use 100 percent recycled tin in the solder of all Apple-designed printed circuit boards.
Cobalt. We use 100 percent recycled cobalt in the battery.
Copper. We use 100 percent recycled copper in multiple printed circuit boards, 100 percent recycled copper wire in the Taptic Engine, and 100 percent recycled copper foil and wire in the inductive charger.
Lithium. We use 100 percent recycled lithium in the battery cathode. This represents more than 95 percent of the total lithium in the battery.
Gold. We use 100 percent recycled gold wire in all cameras and 100 percent recycled gold in the plating of all Apple-designed printed circuit boards, the USB-C connector, and multiple custom and standard small parts.
Rare earth elements. We use 100 percent recycled rare earth elements in all magnets, representing 96 percent of the total rare earth elements in the device.
Steel. We use 80 percent or more recycled steel in multiple components, including the back glass support plate, speaker, and multiple small parts.
Tungsten. We use 100 percent recycled tungsten in the Taptic Engine. This represents 98 percent of the total tungsten in the device.
Bij Apple zien we enorm hoge recycling bij de gevoelige materialen. Het is wel een beetje lastig vergelijken, enerzijds omdat Fairphone geen details biedt (misschien meer info in het rapport van vorig jaar) en anderzijds gezien de grote hoeveelheid 'nieuw' glas in de iPhone: totaal per gewicht is 44% van de Fairphone 5 'fair' t.o.v. 30% gerecycled in de iPhone. Dit komt dus enerzijds door het gebruik van glas bij de iPhone en anderzijds door duurzamer maar lager kwaliteit materiaal in de Fairphone (zie ook de review van Tweakers Duurzaamheid gaat gepaard met offers). Apple mixt en verwart de woorden gerecycled en fair niet, wat ik persoonlijk fijn vind, omdat 'fair' relatief is en voor mij niet vaststaat of dat marketing is zonder het eerst te vergelijken. Dat neemt overigens niets weg van dat Fairphone niet een knap duurzaam product neerzet met lagere CO2 voetafdruk.

Als je Fairphone's "gemiddelde van 76% fair focus materials" vergelijkt met Apple's 100% gerecyclede copper, 95% lithium, 100% gold, 98% tungsten, dan merk je dat Apple hier veel duurzamer mee lijkt te zijn. Mogelijk belangrijker is dat we hier transparantie in krijgen. Bij Fairphone is (in deze meest recente pdf) niet te achterhalen welk materiaal en hoeveel er in de Fairphone 5 zitten. Bij Apple is dat zowel per product als over het hele bedrijf te zien.

Apple is een gigantisch veel groter bedrijf, een kleine verandering bij hen bespaart potentieel vele malen meer, dus het is goed dat er een concurrent is om ze mee te kunnen vergelijken. Ze voeren dan ook stapje voor stapje verbeteringen door per product en dat gaat best langzaam over het hele bedrijf gezien, maar scheelt dan ook enorm in totaal. Als voorbeeld, tin in de iPhone 16e (2025) was 100% gerecycled en in 2024 in het hele bedrijf (zie pagina's 16/17 van het algemene rapport):
In 2024, we used more than 45 percent recycled tin on average across all product lines — up from 40 percent in 2023.
In 2024, we accomplished the following material achievements:
- In the iPhone 16 lineup, we used 100 percent recycled cobalt and over 95 percent recycled lithium in the battery.
- In Mac mini, we used 100 percent recycled gold in the plating of all Apple-designed printed circuit boards.
- In Apple Watch Series 10, we used 100 percent recycled tin in the solder of all Apple-designed printed circuit boards.

These and other innovations helped us increase our use of recycled or renewable content to 24 percent of all the material shipped in products in 2024.
Om terug te komen op het gebruik van duurzame grondstoffen: van wat ik kan zien recyclet Apple meer gevoelige grondstoffen in de iPhone en stoot Fairphone minder uit met de Fairphone.
Op zich goed om te zien dat Apple veel gerecyclede materialen gebruikt. Hoe zat dit bij eerdere modellen. De functie van Fairphone was/is ook de grote bedrijven een schop onder de kont geven om te laten zien dat er meer kan. Zeker bij fp 1 en fp2 was dit hard nodig.

Overigens wel altijd oppassen met data van websites van grote bedrijven. Dat is nagenoeg altijd een halelujah verhaal (ik heb ze een tijdje voor werk geanalyseerd), waar niet gelogen wordt maar ook niet altijd alles wordt vermeld. Wel blijkt ook uit ander onderzoek dat Apple tegenwoordig relatief meer gerecyclede materialen gebruikt dan concurrenten. Dus dat is goed.

De vergelijking met Fairphone is echter niet helemaal eerlijk, aangezien het budget en de schaalmogelijkheden van Apple zo veel groter zou zijn. Dat betekent dat ze waarschijnlijk nog veel meer stappen zouden kunnen nemen (maar dat zou te veel ten koste gaan van de economische winst want die is natuurlijk niet heel groot… ;).

Daarom is het nu ook interessant om te zien hoe duurzaam Apple zich de komende jaren blijft ontwikkelen nu er een andere politieke wind waait.

[Reactie gewijzigd door pascoa341 op 25 mei 2025 09:12]

Hoe zat dit bij eerdere modellen.
Dat is dus het toffe, Apple publiceert dit al erg lang. Het mooie daaraan is dat je kunt zien hoeveel meer ze nu bijhouden/tot in detail publiceren. Ik denk dat ze vanaf 2014 (oftewel boekjaar 2013) het algemene voortgangsrapport uitbreidden van hun kantoren naar de producten en supply chain, maar ik sla het lezen nu even over. Pdf'jes van Apple's milieustartpagina:
Apple Facilities Report 2008Apple Facilities 2012Apple Environmental Responsibility Report 2014
MacBook Environmental Report (2009)12" MacBook (2017)MacBook Air with M4 chip (2025)
iPhone 3G Environmental Report (2009) – iPhone 5s (2013)iPhone 16 Pro and iPhone 16 Pro Max (2024)
Overigens wel altijd oppassen met data van websites van grote bedrijven. Dat is nagenoeg altijd een halelujah verhaal (ik heb ze een tijdje voor werk geanalyseerd)
Absoluut, Apple maakt zich daar zelf zeker ook schuldig aan. Ik reageerde hier net in deze reactie ook over, in het kort: op klimaatvlak vind ik ze wat dat betreft aardig geloofwaardig, al moet je ook soms niet stoppen bij headlines (appel nu 100% klimaatneutraal) en wel de details lezen.

Verder ben ik het ook met je eens. Apple kan vast en zeker nu al meer doen, een praktisch voorbeeld is de vraag of ze gebruikte grondstoffen in oudere producten die nog steeds gemaakt worden ook verbeteren. Ik denk het niet. Al doet Fairphone dat zelf misschien ook niet. Hun 2024 Fairbuds zijn aardig meer fair (69,5% van het gewicht) dan de 2023 Fairphone 5 (44%), maar ik vermoed dat het voornamelijk komt doordat het gewoonweg een veel kleiner product is met minder verschillende onderdelen en materialen en voornamelijk van plastic (ook waarom producten alleen met directe tegenhangers te vergelijken zijn).
Daarom is het nu ook interessant om te zien hoe duurzaam Apple zich de komende jaren blijft ontwikkelen nu er een andere politieke wind waait.
Inderdaad, ze investeren nu enorm in Foxconn om in verschillende markten uit te breiden, maar mogelijk blijft het in de VS zelf goedkoper om dan maar een heffing te accepteren. Ergens verwacht ik dat ze dat zoals gebruikelijk 1:1 doorberekenen aan ons, ook als de EU geen smartphoneheffing invoert. Ik ben benieuwd.

Wel hebben Apple's aandeelhouders gestemd om Trump's lariekoek tegen diversiteit te negeren, dus ik verwacht dat ze ook over klimaat voet bij stuk houden. Tot dusver is Apple volgens mij ook het enige Amerikaanse big tech bedrijf dat zich niet met Defensie en oorlogsvoering bemoeit (i.t.t. alle noemenswaardige LLM-bedrijven zoals Anthropic en OpenAI en de grote big tech zoals Amazon, Google, Meta, Microsoft). Ik ben benieuwd!

[Reactie gewijzigd door Blizz op 25 mei 2025 15:22]

Bedankt voor je uitgebreide reactie, goed om te zien dat Apple zulke stappen zet en blijkbaar erg transparant is hierover. Dat had ik niet verwacht. Recycling is goed natuurlijk, maar niet persé fair. Er zijn ook veel misstanden in de recyclingindustrie. Melden ze ook waar hun niet-gerecyclede materialen vandaan komen?
Klopt! Fair is ingewikkelder dan alleen hergebruik. Ik weet niet zeker of ze de leveranciers opsplitsen per wel/niet gerecycled, maar je kunt wel gauw achterhalen welke leveranciers ze hebben. Apple heeft een supply chain startpagina (Nederlandstalig)met een aparte rapportagesite en hier staan o.a. de volgende rapportages op:
Conflict Minerals Report 2024
People and Environment in Our Supply Chain Progress Report 2025
Apple Supplier List 2023 (bv. NXP Semiconductors N.V. produceert ook voor Apple in Nijmegen)
Smelter and Refiner List (2024)
Deze laatste rapportage bevat een lijst per grondstof (bv. goud of tin) en in de introductie staat ook:
100% of identified tin, tantalum, tungsten, gold (3TG), cobalt, and lithium smelters and refiners have participated in a third-party audit.[1]

More information on our Responsible Materials Sourcing program is available in Apple’s annual People and Environment in Our Supply Chain Progress Report as well as our Conflict Minerals Report.

For more details, as well as the most current status of each 3TG and cobalt smelter or refiner, please refer to the information provided by the Responsible Minerals Initiative’s Responsible Minerals Assurance Process and the London Buillion Market Association’s Good Delivery List.

[1] As of June 2024, Apple issued a notification to its suppliers to cease the sourcing, directly or indirectly, of 3TG for Apple parts and products from the DRC and Rwanda.
Ik denk dat met name de partnerships en pagina's 37-39 in het People and Environment… rapport aanduiden welke mijnersverenigingen betrokken zijn (voornamelijk in DR Congo en Rwanda). Volgens mij draait het document grotendeels om de oorlogssituatie daar. Maar het is niet bepaald gedetailleerd, onderaan het Conflict Minerals Report 2024 staat een lijst van landen waar 3TG materialen vandaan komt en dat telt grofweg 75 landen.

Ik denk dat het overzicht met smelterijen het dichtst bij een antwoord komt, maar Apple geeft niet tot op de mijn aan waar hun materialen vandaan komen. En daarom:
Why the DR Congo sued Apple over 'conflict minerals'
The Democratic Republic of Congo accuses Apple of using minerals sourced from illegal mining. Local communities affected by illicit mining explore the potential ramifications of a victory against the US tech giant.

Specifically, the DRC accuses Apple's French and Belgian subsidiaries of smuggling Congolese raw materials via Rwanda. In addition to "laundering minerals from conflict zones," one of the complaints filed by the lawyers on behalf of the DRC's Justice Ministry accuses Apple of employing "misleading business practices to assure consumers that supply chains are clean."
Aardig artikel om in het geheel door te nemen. Maar ook:
Paris prosecutor drops case against Apple over Congo minerals, document shows
In the document seen by Reuters and dated February 18, the Paris prosecutor's office said allegations of money laundering and deceptive business practices were "not sufficiently well-founded" and closed the case - meaning it will not proceed with the complaint.

The office invited Congo to contact a different office "with jurisdiction over war crimes".

The prosecutor's office and Apple did not immediately respond to an emailed request for comment on Thursday.
William Bourdon and Vincent Brengarth, lawyers working for Congo in France, described the decision as a "very partial dismissal" that they intended to challenge, citing the "extreme seriousness of the facts denounced and the need to identify and prosecute those responsible."
De zaak in België loopt nog: Investigating magistrate appointed in Belgium in Congo conflict minerals case

[Reactie gewijzigd door Blizz op 25 mei 2025 16:06]

Let op dat er bij veel van die percentages kwalificaties als ‘in our x,y,z’ en ‘in x components’ staat. Kan dus zijn dat er ook componenten 0% gerecycled zijn
Ja inderdaad, in dit geval komt dat denk ik doordat ze willen aangeven waarvoor dat materiaal gebruikt wordt, koper en goud vind ik daarin het meest duidelijk overkomen omdat ze een heel rijtje onderdelen noemen. Ik vind met name Apple's maar ook Fairphone's voortgangsrapporten vrij educatief. Magneten waren blijkbaar ook een uitdaging en hebben een aparte vermelding bij beide:
Apple
We now use 99 percent recycled rare earth elements in all magnets of our products. In 2024, more than 80 percent of the total rare earth elements that we shipped in products came from certified recycled sources — up from 75 percent in 2023.
Fairphone
Recycled rare earth elements: from zero to 100%
All nine magnets in the Fairbuds launched in 2024 contain 100% certified post-consumer recycled rare earth elements. This marks a significant improvement from our first True Wireless Stereo earbuds, which contained no recycled rare earth materials. This progress was made possible through partnerships with certified suppliers, and our commitment to driving innovation in material recycling.
Slim taalgebruik kan inderdaad details verhullen, maar bij Apple heb ik het tot dusver bij klimaat in ieder geval niet op een 'complete onzin' manier gezien. Misschien wel dat ze carbon credits gebruiken om hun stroomverbruik 100% carbon neutral te noemen, maar ze zijn ook transparant hierover als je doorleest na de headline (en wat dat onderwerp betreft is dit een aardig artikel: Is Apple Powered by 100% Renewable Energy? Well, No.) en gelukkig laten ze het niet daarbij en proberen ze daadwerkelijk te besparen bij de productie (en hebben ze nu bv. Fairphone 5 om na te streven).

[Reactie gewijzigd door Blizz op 25 mei 2025 14:43]

Duurzaam en fair zijn helaas niet synoniem...
De FairPhone blog waar ze het zelf zeggen vergeleken met de Apple SEC rapporten waar ze verplicht zijn dit allemaal duidelijk te maken.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 mei 2025 22:12]

Heb je daar linkjes naar? Als je dat soort claims maakt lijkt het me niet raar om ze ook met bronnen te onderbouwen, je haalt namelijk een van hun belangrijkste peilers onderuit
Ik heb een pixel 8 en krijg veel updates. Maar eerlijk afgelopen paar jaar merk ik vrij weinig van de updates. Het is niet meer zoals jaren geleden. Voor mij zijn de security updates belangrijk. Maar de versie interesseert mij niet meer, gezien de minimale sprongen die ze maken. Dus ik weet niet hoe Fairphone het doet met security updates. Als dit goed zit, wie maakt het dan uit of je op Android 13 , 15 of xx zit?

Ik ben eigenlijk meer benieuwd naar de ervaring van deze telefoons over een lange tijd.
De Android security bulletins zijn alleen backports van High en Critical vulnerabilities. De Low en Medium vulnerabilities zitten hier niet in. Die zitten alleen in de laatste maandelijkse/kwartaal Android/AOSP updates. Pixels krijgen die, maar verder is er volgens mij geen enkele fabrikant die dit doet. Die krijgen die fixes dan nog wel bij elke major upgrade, maar telefoons die geen upgrades mee krijgen, ontvangen deze fixes dus ook nooit.
Ik krijg regelmatig security updates op mijn Fairphone 4.
Gegarandeerd 7 jaar is een groot woord, daar Apple zelf spreekt van minimaal 5: https://9to5mac.com/2024/06/05/apple-promises-fewer-years-of-iphone-security-updates-than-samsung-and-google/

Dat ze in de praktijk vaak langer ondersteunen (ook gezien ze het hebben over ‘minimaal 5’), klopt, maar als je zegt “gegarandeerd”, dan moet je je beperken tot wat de fabrikant er zelf over zegt en dat is in dit geval dus niet gegarandeerd 7, maar 5 en waarschijnlijk meer.
Van de Apple website:
service en onderdelen gedurende zeven jaar terecht bij Apple of Apple serviceproviders vanaf de datum waarop het productmodel voor het laatst door Apple is geleverd
Het ging hier toch om software updates? Waar je het nu over hebt, is de beschikbaarheid van service en onderdelen. Dat is iets anders.

Overigens knip je in je quote het stuk weg waarin staat dat dat specifiek over Frankrijk gaat.
Voor producten die in Frankrijk zijn gekocht, raadpleeg je Wettelijke garantie van verkopers en reserveonderdelen (pdf). Eigenaars van een nieuwe iPhone of Mac-laptop die na 31 december 2020 in Frankrijk is gekocht, kunnen voor service en onderdelen gedurende zeven jaar terecht bij Apple of Apple serviceproviders vanaf de datum waarop het productmodel voor het laatst door Apple is geleverd voor distributie in Frankrijk.
(bron)

Anyway, het is dus 5 jaar in Nederland:
Eigenaars van iPhone-, iPad-, iPod-, Mac-, Apple TV-, Apple Watch-, AirPods-, Apple Vision Pro- en Beats-producten kunnen service en onderdelen verkrijgen via Apple serviceproviders gedurende minimaal vijf jaar* nadat Apple het product voor het laatst te koop aanbood.
(bron)

Dat is in lijn met wat Fairphone biedt, en wat Google bijvoorbeeld voor de Pixel 8 biedt: https://www.androidauthor...re-parts-7-years-3372278/
Voor de software updates moet verder in de bron die je aangeeft kijken:
Producten zijn verouderd wanneer Apple meer dan zeven jaar geleden is gestopt met de distributie voor verkoop.

Dus zolang een product niet “verouderd” of “vintage” is krijg je het laatste OS en daarna krijgt het OS tenminste 2 jaar updates. Met de iPhone 6S spreken we hier nu al over 10 jaar software ondersteuning, en mijn 6S draait dus iOS 15 en heeft een maand geleden nog updates gekregen.

Service en onderdelen kun je inderdaad minimaal 5 jaar na aankoop wereldwijd, het detail van Frankrijk is maar omdat ALLE onderdelen in Frankrijk beschikbaar moeten zijn, anders kunnen ze dit evengoed elders in de wereld doen. Maar kijk vb in de VS en je kunt nog steeds je iPhone 7 binnenbrengen voor dienstverlening aan batterijen en schermen.

Nota: de bovenstaande tijdperken zijn niet na release (zoals de Androids vaak doen) maar na laatste verkoop - meeste modellen zijn 2-3 jaar beschikbaar via Apple die oudere modellen in buitenlandse markten of als refurbs aanbiedt.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 mei 2025 16:34]

Apple blijft deze patches meestal tot twee jaar na de laatste iOS-update aanbieden en buiten de SE heeft elke Iphone 6jaar lang nieuwe ios updates gekregen.

Nieuwe Iphones lijken eerser naar 7 jaar te gaan +2 jaar beveiligingsupdates. Dus je zit minimaal 7 jaar met een ondersteund toestel.

Bijvoorbeeld: in maar 2025 hebben de iPhone 6s, 6s Plus, iPhone 7, 7 Plus en iPhone SE (gen1) nog een beveiligingsupdate gekregen op ios15 terwijl we nu 3jaar verder zijn en de iphone 6s eigenlijk net geen 10jaar oud is.
Het gaat er niet om wat een leverancier zegt, het gaat erom wat een leverancier in de praktijk waar maakt.

En dan is het beeld heel eenvoudig, een Fairphone 14 uit 2021 draait op een OS versie uit 2022.

Mijn iPhone 14 uit 2022 draait gewoon de laatste iOS versie.

Een Samsung Galaxy S uit 2021 kreeg begin deze maand de update naar Android 15 en One UI 7.

Er is maar een conclusie mogelijk, Apple en Samsung doen het gewoon veel beter dan FairPhone.
Apple en Samsung hebben een heel andere doelgroep. Ze brengen ieder jaar een nieuw model en een nieuwe major van het operating system uit.

Fairphone doet dat niet, want hun doelgroep is niet perse op zoek naar the latest and greatest. Nooit geweest ook trouwens.
Waar haal je die wetenschap vandaan?
Apple en Samsung hebben wat meer resources beschikbaar tov Fairphone. Je kan verwachten dat als je van een klein bedrijf en dergelijk product koopt je niet voorop zal lopen in de update cyclus.
Dat ben ik met je eens. Echter is het wel de belofte die Fairphone maakt, waar terecht wat commentaar op gegeven wordt als dat niet gehaald wordt.
Edit: laat maar. Ik heb in mijn vorige bericht mijn boodschap al duidelijk gemaakt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 mei 2025 14:57]

Apple garandeert maar 5 jaar updates. Meestal worden het er 6, soms nog een update daarna maar dat is geen belofte. Enkel Google Pixel en Samsung (De S en Z series) krijgen gegarandeerd 7 jaar updates(7 jaar beveiligingsupdates en 7 jaar Android OS versie upgrades). En veel andere recente Android telefoons krijgen 6 jaar beveiligingsupdates met meestal 3 tot 6 Android versie upgrades.

Fairphone heeft met de SoC van de Fairphone 5 gekozen voor een speciale variant die langer ondersteuning krijgt van de fabrikant. En voor de komende Fairphone 6 is de situatie nog beter want Snapdragon belooft sinds kort nieuwe SoCs 8 jaar lang te ondersteunen(gebrek aan dergelijke ondersteuning is waarom de Fairphone 4 geen Android 14 heeft gekregen) : https://www.qualcomm.com/...s-with-snapdragon-8-elite
Apple op hun website zegt dat Apple producten het laatste OS kunnen draaien totdat ze ‘verouderd’ verklaard worden. Per de website is dat 7 jaar na laatste verkoop van het systeem (dus zodra ze een model terugtrekken uit zowel alle markten zowel Westerse als ontwikkelingsmarkten), met elke major version brengen ze voor de vorige 2 grote versienummers gegarandeerd security updates uit (dus na iOS 18 vervalt de gegarandeerde security updates voor iOS 15, waarmee je dus (zoals ik met mijn iPhone 6S) ruim 9-10 jaar genot van je toestel had)

Dat is al een tiental jaren (sinds de iPhone 6, rondom het jaar dat de FP1 beschikbaar kwam) het geval.

Android hangt grotendeels af van wie je toestel bouwt, de chip op zichzelf maakt niet veel uit, de MediaTek (Cortex A7) die ze in de FP1 hebben wordt nog steeds verkocht in SoC systemen die Linux draaien en LineageOS is lang beschikbaar geweest voor de MediaTek (patches voor 14 voor bepaalde modellen kun je zien).

Echter dat kost allemaal tijd en geld, dus bij de meeste budget Androids krijg je 1 of 2 grote updates and een paar beveiligingsupdates. De FP2, laatst verkocht in 2018, dus nu rond de 7 jaar oud zat vast aan Android 5, vervolgens een sprong naar 10 en dat was 2 jaar geleden al EOL. De FP3/3+ is niet veel beter, nu 3-5 jaar oud en al vast aan een verouderd systeem dat binnen een paar maanden EOL zal zijn qua security updates.

Dus voor elke 2 FairPhones moet je 1 iPhone kopen, wat is duurzamer.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 mei 2025 18:15]

In iOS 15 en 16 zijn de laatste keer (31 maart) 2 actief misbruikte zero day vulnerabilities gepatched, die in iOS 18 overigens al 11 maart en 10 februari gepatched waren. Apple patched op deze manier soms nog actief misbruikte zero days voor niet ondersteunde iOS versies. Aardig dat Apple dit toch doet, maar alle andere vulnerabilities worden niet gepatched, dus iOS 15 en 16 blijven onveilig. De laatste 'normale' beveiligingsupdate van iOS 16 was in juli 2024 gereleased, bij iOS 15 was dat september 2023.
Voor iOS 17 is er nu overigens geen update. Alleen voor iPadOS 17 en dan alleen voor iPads die niet kunnen updaten naar iPadOS 18.
Dat zijn allemaal leuke nummertjes, maar officieel belooft Apple 5 jaar updates. "Minimum 5 Years from the first supply date"
https://regulatoryinfo.ap...l%20A3287).numbers_V1.pdf

Dat de meeste Android toestellen 2 OS upgrades krijgen en een "paar" beveiligingsupdates is echt enorm achterhaalt. Steeds meer Android toestellen, zeker de toestellen die voor hetzelfde geld als een iPhone over de toonbank gaan, krijgen minstens 6 jaar ondersteuning. Zelfs de Samsung Galaxy A16 van zo'n 150 euro krijgt 6 jaar OS upgrades en 6 jaar beveiligingsupdates. Voor de prijs van 1 iPhone 16e heb je dus meer dan 24 jaar Android ondersteuning.

Zoals ik in mijn vorige post al vermeldde krijgen nieuwe Fairphones betere ondersteuning. De gebrekkige ondersteuning van de eerdere Fairphones kwam doordat er geen ondersteuning meer werd gegeven door de SoC fabrikant. Dit probleem is niet meer van toepassing op nieuwe modellen en dus kan Fairphone nu wel de update doelen behalen. Dus tenzj je van plan bent om anno 2025 of later nog een Fairphone 3 of 4 te kopen dan zit je wel goed bij Fairphone. En heb je wel een Fairphone 3 of later dan kun je nog LineageOS met wel de nieuwste Android versie installeren: https://wiki.lineageos.org/devices/FP3/variant1/.

[Reactie gewijzigd door RepareerDroid op 25 mei 2025 19:14]

Nee, dat is support op de foon. Dus je krijgt tenminste (gegarandeerd) 5 jaar lang support (je kunt ze dus bellen voor problemen) en onderdelen voor het fysiek toestel. Software updates, veiligheids updates en een garantie dat je het laatste OS kan draaien loopt daarna nog 2 jaar door. Ik heb dit nu al 2 of 3x gelinkt van de Apple website.

De SoC fabrikant zoals eerder gezegd is irrelevant, ik werk met SoC’s, je krijgt met een beetje geluk 1 referentie build en de rest moet je zelf uitvissen. Geen enkele SoC fabrikant gaat ‘jouw’ smaak van Linux of Android doorontwikkelen of elke maand een nieuwe referentie online zetten met de laatste updates en upgrades en apps testen. Dat is dus een probleem met het bedrijf achter FairPhone, ze hebben geen enkele ingenieur of ontwikkelaar die dus zelf die dingen kan doen of ook een enkel CI/CD autobuild opzetten, natuurlijk, dat kost veel geld om zulke mensen aan te nemen. Iedereen kan een telefoontje in elkaar flansen, niet iedereen weet hoe ze een embedded systeem voor 10-25 jaar moeten bouwen.

Zoals eerder gezegd, ontwikkelaars bij Lineage, Roku, Amazon en een reeks andere embedded Androids weten blijkbaar wel hoe ze dit kunnen doen, dus ontsla je dev team (als ze bestaan), neem een paar mensen van daar aan. Of ze hadden maar geen Android moeten doen, de meeste SoC zetten enkel maar Linux referenties online (dus geen Android builds), Android draait Linux maar vervangt teveel van de kernel om ‘gemakkelijk’ een nieuwe te bouwen (niet onmogelijk, maar gaat uren werk in per versie). Echter de N900 via Maemo draait al 15 jaar lang en zit nu aan Debian 12. Ubuntu heeft ook een “tenminste 10 jaar” LTS ondersteunde mobile versie.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 mei 2025 19:29]

De periode die daar vermeld staat is wel de officiele software update belofte, niet een garantie ding: https://www.macrumors.com...pdates-five-year-minimum/

Wat je zegt over SoCs is ingewikkelder bij smartphones. Als je voor een smartphone een grote OS upgrade wilt uitvoeren heb je ondersteuning nodig van de SoC fabrikant voor de hardware en kernel firmware ondersteuning, het is niet allemaal openbaar. Zoals ik in mijn eerste reactie al zei geeft Snapdragon bij nieuwe SoCs nu 8 jaar dergelijke ondersteuning.

Custom ROMs hoeven niet aan dezelfde vereisten te voldoen als een officiele Android upgrade door de fabrikant. Het is dus niet zo eenvoudig als simpelweg een aantal van die ontwikkelaars aan te nemen. Fairphone heeft intern zeker een eigen Android 14 die prima werkt op een Fairphone 4, maar ze hebben niet (op tijd) de benodigde SoC gerelateerde aanpassingen kunnen doen voor een officiele upgrade.
Zowel RISC-V als ARM als Intel heeft chips die ofwel open source zijn ofwel heel goed gedocumenteerd en lange support. De RPi1 ontwikkelbordjes zijn nu 13 jaar oud, als je iets minder bekend wilt gaan: Altera Cyclone IV systemen van 2009 en DM&P biedt al jaren een 486-compatibele aan.
Apple? Als alternatief voor fairphone? De minst zelf repareerbare smartphone van allemaal? Met een self-care program dat is omschreven als
"setting the user up to to fail" dat er alleen is gekomen om te proberen het te laten lijken of right to repair wetten niet nodig zouden zijn?
Let wel dat Android tenminste elk jaar een nieuwe versie ziet, de 7 jaar belofte van ondersteuning is al lang gevlogen.
Hoe kom je hierbij? Ze krijgen gewoon de security updates en een of 2 versie achter lopen met android heeft geen gevolgen voor ondersteuning. elke app ondersteund een paar versies terug.

Sterker nog ik draai nog android 8 en pas vorig jaar dat de eerste app weigerde.
Je hoeft een telefoon de eerste jaren zelden te repareren. Pas op de langere termijn is repareerbaarheid belangrijk. Maar dan moet die telefoon wel ondersteund worden en niet meerdere OS versies achterlopen. Anders is het zonde van het geld om te gaan repareren.

De gebruikers van FairPhone missen gewoon alle functionaliteit die afgelopen drie jaar ontwikkeld is. En met de opkomende AI functionaliteit wordt het gemis alleen maar groter.

Heel veel apps eisen minimaal Android 11. Zolang gaat het niet meer duren voordat de eerste apps Android 13 niet meer ondersteunen.
Welke functionaliteit missen ze dan? Want in de reacties op artikelen over iPhone- en Android-upgrades, lees ik keer op keer niks anders dan “van mij hoeven deze upgrades niet, want ze voegen toch niks toe - beide systemen zijn uitontwikkeld”.
Wat dacht je van optimalisaties om het stroomverbruik te verminderen? Of je telefoon te gebruiken als webcam?

Zie Android 14

Uitontwikkeld? We staan juist aan de vooravond van allerlei nieuwe functionaliteiten op basis van AI. Tenminste als je leverancier updates naar de laatste versie aanbiedt.
De USB-webcamfunctie werkt niet zomaar op elk toestel. En qua stroomverbruik merk ik eigenlijk weinig vooruitgang. Veel verbeteringen lijken gebruikt te zijn om meer features toe te voegen om netto op weinig vooruitgang te komen.

De ART-engine (opvolger van Dalvik) is een tijdje geleden middels een Play Store update bijgewerkt, die maakte een grote impact op performance maar daar heb je geen Android-update meer voor nodig sinds Android 12. Hetzelfde geldt voor optimalisaties aan dingen als de webbrowser en andere veelgebruikte apps.

Al dat AI-spul zit in apps, inclusief de AI-achtergronden. Zolang je de nieuwste versie van Google Play trekt, hoef je daar niks voor te doen. In sommige gevallen kiest Google ervoor om op een arbitraire versie van Android het knopje voor AI niet te tonen, maar ik geloof niet dat dat bij Android 13 L is.

Voor het interessante AI-spul heb je AI-hardware nodig, maar die chips verschijnen niet op je moederbord. Ook de nieuwe lokale AI-accelerator-app voor LLM's op je telefoon wordt gewoon op de GPU gedraaid, dat is een kwestie van de APK binnenhengelen in principe.

De pagina die je linkt over Android 14 gaat in overgrote mate over de impact die Android 14 op de Pixels heeft. Veel van die features zijn themagerelateerd (waar lang niet iedere fabrikant aan meedoet) en veel features hebben andere fabrikanten al vele Android-versies daarvoor ingebouwd gehad.

Er zitten wel echt handige dingen in Android 14, vooral voor toegankelijkheid en de inclusie van Health Connect, maar ik zou het persoonlijk niet missen.

Android 15 komt met dingen als Private Space die ik dan wel weer heel handig vind, om zoiets te krijgen moest je voorheen klooien met nep-werkprofielen in instabiele apps.

Omdat Google nu al tien jaar of langer bezig is met dingen uit Android trekken en naar de Play Store sleuren, heb je als gebruiker eigenlijk niet meer zo vaak Android-versieupdates meer nodig. Ik denk dat het feit dat Google bij releases nu zo vaak focust op de GUI/themawijzigingen, die de meeste Android-fabrikanten straal negeren, daar een duidelijk teken van is. Google weet dat veel telefoons geen updates krijgen, dus stelt via Play Services dat soort dingen alsnog beschikbaar op oude besturingssystemen. Zolang het besturingssysteem nog door Google zelf onderhouden wordt, mis je daarom vaak weinig tot je Android-versie ondersteuning verliest. Android 12 is twee maanden geleden vervallen, en daar zul je wellicht wel een impact gaan merken de komende maanden als Google besluit hun Play Services daar ook niet meer bij te werken (wat ze vaak overigens nog steeds gewoon doen).

Natuurlijk zou ik willen dat Fairphone gewoon netjes ieder jaar updates uitbrengt, maar dat is nog best een uitdaging voor een klein team als je je toestel ook daadwerkelijk gecertificeerd wil houden op het mobiele netwerk en voor DRM (iets waar custom ROMs wat minder moeite mee hebben).
Fairphone 5 gebruiker hier.

We staan op de vooravond van AI functionaliteiten zeg je. Die zijn er dus nog niet. Dan mis ik nog steeds welke functionaliteiten ik als Fairphone gebruiker zou zijn misgelopen.

Ik betwijfel overigens ook of de doelgroep van Fairphone telefoons ook maar enige interesse heeft in AI functionaliteiten.
Ik niet ga t niet missen in elk geval. Ik hoef die energie slurpende technologie niet, dat past niet bepaald in het plaatje van beter voor onze planeet zorgen.

[Reactie gewijzigd door Blinkin op 24 mei 2025 14:49]

Als er iets goed voor het milieu is en absoluut amper water gebruikt dan is het AI. Fairphone gebruikers schaffen om milieu eisen ook absoluut geen Fairphone aan. En willen daarom zeer zeker AI op hun telefoon zetten.

(Disclaimer voor AI dit heet sarcasme, Suc6 daarmee)
Allemaal leuk en aardig dat FairPhone gebruikers de nieuwste Android versies niet missen, vertraging in de beveiligingsupdates ook geen enkel probleem vinden maar het strookt niet met hun reclame campagne van minimaal vijf jaar ondersteuning, we richten ons op zeven jaar.

Het plaatje van beter voor de planeet zorgen is bij FairPhone nergens op gebaseerd. Ze doen hetzelfde als de andere merken en zijn dan wat minder goed in de updates. Wat ertoe kan leiden dat hun telefoons wat korter meegaan dan die van de concurrentie.
Als ik de zoveelste ipone gebruiker met een kapot scherm zie, of een slechte accu. die beide vrij veel kosten om te vervangen... dan is soms wat langer wachten op een update echt niet zo groot bezwaar, echt, want veiligheids-updates komen wel gewoon uit...........
Ik gaf het voorbeeld van de banken al, die eisen Android 11 uit 2020 momenteel als minimale versie. Gaat FairPhone teveel versies achterlopen, dan zullen vroeg of laat apps beginnen uit te vallen.

Om een smartphone zeven jaar of langer bruikbaar te laten zijn, is ondersteuning van recente OS versies noodzakelijk.
En in het verleden, hebben ze op een uitzondering bij fairphone 1 laten zien, dat het misschien wat traag gaat... (klein bedrijf, met een beperkte invloed op fabrikanten en niet zoveel medewerkers ) maar dat ze uiteindelijk wel voldoende updates hebben geleverd om 7 jaar of langer er mee te kunnen doen, zonder enig probleem met banken etc.. er zijn bv genoeg ipad die ik weg kon gooien omdat ze het na 10 jaar het nog prima deden, maar er geen software meer op te gebruiken was.
Onzin, geen enkele FairPhone kreeg na vier jaar nog een OS update.

Apple update haar iPad gewoon jarenlang naar de laatste iOS versie. Sommige tot wel 9 jaar! Noem uw iPad versies maar op en ik bewijs zo uw ongelijk.
https://support.fairphone.com/hc/en-us/articles/11351328932497-Check-and-update-your-software-version geeft duidelijk aan wat een bulshit dat is: ("We zijn van plan om ten minste acht jaar lang (vanaf de lanceringsdatum) beveiligingsupdates te leveren.") En exact dat maken ze ook gewoon waar, dat ios geen losse beveiligings- updates heeft is niet een android probleem...(echt als ze dat wel eens zouden doen dan zouden bv ipad's veel langer mee kunnen gaan)

Phone Build number Release date Android Release notes

Fairphone 5 FP5.UT2P.B.122 12/05/2025 14

Fairphone 4 FP4.TP2R.C.0132 31/03/2025 13

Fairphone 3(+) 6.A.031.8 24/03/2025 13

Fairphone 2 23.02.0-rel.0 07/03/2023 10
Nogmaals geef me uw iPad versies maar op. iPads worden heel lang ondersteund. Veel langer dan FairPhones.

Geen enkele FairPhone kreeg tot op heden na vier jaar nog een OS upgrade. Op een gegeven moment lopen de OS versies teveel achter en gaan apps uitvallen.

De FairPhone 4 zit gewoon op een OS versie uit 2022. Drie jaar oud dus.
Geen idee welke iPad, ze lijken zo veel op elkaar. En heb alle Apple shit al lang verwijderd. Het gaat er om dat iPad ongeveer een vergelijkbare levensduur heeft, juist omdat ze maar geen beveiligings updates willen uitbrengen(maar perse aan versie updates vast houden). Terwijl de hardware best nog wat jaren mee kan gaan. En beveiligings updates zijn veel belangrijker als versie updates. Er is echt maar weinig wat niet op bv Android 10 werkt, en op een iPad is een nieuwe versie veel eerder vereist..
Dat is dus gewoon niet waar. Geen enkele iPad na 2012 kreeg tot op heden korter updates dan zeven jaar. Vele tikte zelfs meer dan acht of negen jaar updates aan.

Onder Android 10 werken de banken apps al niet niet. Minimale versie is 11. Dus maximaal vijf jaar oud.
Ja leuk, maar zeker voor een tablet, die bijna niets te lijden heeft, is dit kort. Ze kunnen makkelijk 10 a 15 jaar meegaan bij de meeste gebruikers.

Maar het gaat om Fairphones en bv de 3 die uit 2019 komt heeft gewoon een update naar 13 gehad. En werkt dus nu 6 jaar later nog perfect, en zal dat nog zeker 1 a 2 blijven doen. Of wel net zo lang of langer als Apple. Die veel grotere aantallen haalt, en dus makkelijk veel langere ondersteuning zou kunnen bieden.
Nee een tablet kan niet makkelijk 10 tot 15 jaar meegaan. Alles heeft te maken met de ondersteuning van de SoC en de mogelijkheden die de SoC kan bieden. Neem bijvoorbeeld Wifi. Minimale versie is tegenwoordig 4. Dus een apparaat voor 2010 komt in de problemen want die hebben Wifi 3 aan boord. En ook na 2010 zijn er nog genoeg apparaten verkocht die geen Wifi 4 ondersteunde.

Precies waar Fairphone ook tegenaan liep met de Fairphone 4 en de Android 14 upgrade. De ondersteuning van de SoC door Qualcomm.

De Fairphone 4 is pas december 2024 uit de verkoop gegaan. Al die mensen die verleden jaar er eentje hebben gekocht krijgen nu dus geen upgrade naar Android 14. En moeten maar hopen dat ze in de toekomst Android 15 wel gaan krijgen.
En wifi versie ondersteuning maakt voor de meeste gebruikers(meestal de kinderen) dus echt niet uit. Apple heeft daarom nog best wat mogelijk heden om het beter te maken, en onnodige verspilling te voorkomen. en 25 October 2021 is de realese date, en dat is nu dus 4 jaar oud (ze geven ondersteuning vanaf release date, net zoals alle andere android fabrikanten doen !!!), en er is een geen elke reden om aan te nemen dat er niet nog een nieuwere android versie op gaat komen. Het is wel eens vaker geweest dat het lang duurde, en dat is vanwege hun beperkte grote en partijen die wat log zijn, best begrijpbaar, ze kunnen veel minder dingen afdwingen.
Sorry hoor, maar dat is een drogreden. Geen Wifi betekend geen netwerk. Apple kan niets meer doen als het apparaat niet meer aan het Internet verbonden kan worden.

Heb het nu zelf ook sinds een paar jaar met mijn oude Samsung Tab2. Geen Wifi meer dus geen netwerk. End of life van de Tab2 dus.

Oktober 2021 was de release datum van de Fairphone 4. Correct. End of sales was december 2024.

Android 13 is gereleased in 2022. Google heeft Android 16 eind vorig jaar geïntroduceerd. Dit jaar komt versie 17 uit. Gebruikers van Fairphone moeten hopen dat in de toekomst ze nog Android 15 kunnen krijgen.

Het is heel goed te begrijpen dat ze niet mee kunnen komen met Google en Apple. Alleen kom dan als merk niet met die onzin dat je veel langer dan grote fabrikanten ondersteuning gaat bieden want je kan het niet waar maken. Zoals gebleken is.
802.11g word door de meeste routers nog zonder problemen ondersteund (soms moet het wel aangezet worden), dus echt dat kan echt geen reden zijn.
En ze beloven alleen vanaf release date iets, en dus end of sale maakt niet zoveel uit, de prijs was in die periode namelijk ook gezakt, mede om voor de kortere ondersteuning te compenseren....
En ze doen het heel vergelijkbaar met google, alleen soms wat trager, vanwege beperking in middelen, en macht. En dat word ruimschoots gecompenseerd door repareerbaarheid, herbruikbaarhuid, google vrij mogelijkheden etc, ect. Voor een marktpartij van hun omvang doen ze het erg goed, en slagen ze er erg goed in om zoveel mogelijk aan hun klanten wensen te voldoen.
Als uw router 802.11g ondersteunt, dan werkt uw oude iPad ook nog altijd. Bij mij thuis wordt 802.11g niet meer ondersteunt. Mijn oude Galaxy tab2 doet het dus niet meer.

Repareerbaarheid van FairPhone is uitstekend te noemen. Zolang de onderdelen nog geleverd worden uiteraard.

Fairphone 1 : geen onderdelen meer
Fairphone 2 : alleen camera en scherm
Fairphone 3 & 4: bijna alles beschikbaar

Dan kom je uit bij de termijnen. Wettelijk gezien moeten onderdelen tien jaar lang leverbaar zijn. Ik heb hier echt mijn twijfels of Fairphone de wettelijke termijn wel haalt.
Je weet dat de Fairphone 2 uit 2015 stamt, en dat er toen überhaupt nog geen regels waren. Dus ik kan alleen zeggen, keurig gedaan.

En 802.11g is dus een keuze. En geen reden voor Apple om iets niet te ondersteunen, met in ieder geval beveiligings updates.

[Reactie gewijzigd door karelvandongen op 26 mei 2025 13:45]

Ik heb allang weerlegd dat Apple geen ondersteuning biedt. Ze ondersteunen hun iPad veel langer dan Fairphone haar telefoons ondersteunt.

Keurig gedaan dat er geen onderdelen voor de Fairphone2 verkrijgbaar zijn? Voor een oudere iPhone 6 kunt u nog gewoon onderdelen vinden.
Ze ondersteunen, mischien 1 of 2 jaar langer, en hebben een veel grotere verkoop. En technische is het heel goed mogelijk om dit nog een stuk te verbeteren, zeker met beveiligings updates.

En officiële onderdelen voor iPhone 6 die kan ik zo niet meer vinden... Wel veel namaak. Ofwel niet voldoen aan huidige wetgeving. Dus echt het is niet beter maar slechter en duurder.
Google maar eens, een iPhone6 kan overal gerepareerd worden. Ook onderdelen zijn overal verkrijgbaar.
Zoals gezegd, dat is allemaal namaak, of hergebruik. reparatie van Apple is pas vanaf gen 12 zo te zien te krijgen. En alleen wat officieel wordt aangeboden telt. Want van Fairphone zijn ook alle onderdelen 2e hans of namaak te krijgen.
Ik waardeer je doorzettingsvermogen in deze discussie. Ik krijg alleen licht het gevoel dat het niet uit maakt wat voor argumenten je aandraagt, ze zijn tegen dovemansoren vrees ik.

Het frappante is nota bene dat Fairphone een van de transparantere bedrijven in deze industrie is en dat wordt weggezet als onzin. Ik zou hier geen energie meer aan verspillen als ik jou was haha.
Ik ben in elk geval erg tevreden over Fairphone. Apple apparatuur heb ik ook ervaring mee, mijn Mac Book Pro uit 2017 doet het nog uitstekend. Ik zie niet in waarom ik dat met Fairphone anders zou zijn gezien de geschiedenis die het bedrijf de afgelopen 10 jaar heeft laten zien.
Maar veel van die zaken hebben nagenoeg geen effect op huidige telefoons. Optimalisaties in stroomverbruik worden wel eens behaald, maar dat gaat om enkele procenten, al dan niet in combinatie met nieuwe hardwaretechnieken die je bestaande toestel niet heeft. En die enkele procenten, als het al zoveel is, worden tenietgedaan door slijtage van je accu op je "oude" toestel.
Telefoon als webcam gebruiken is nou inderdaad een perfect voorbeeld van iets waar veel mensen totaal niet op zitten te wachten.

En ja, AI is ook zo'n dingetje. Al wordt dat tegenwoordig overal tegenaan geplakt. Veel zaken zitten in apps verweven die je gewoon op alle recente toestellen kunt draaien. Maar wil je een enige vorm van lokale AI verwerking doen, wil men alweer graag een AI processor in je toestel hebben. Dat gaat je met een update naar een nieuwe Android ook niet lukken.

Nee, ik zit al een tijdje op de Pixel toestellen, maar de nieuwe Android versies hebben mij de laatste tijd nauwelijks kunnen bekoren. Vaak merk ik niet eens dat er nieuwe features zijn.
Maar dan moet die telefoon wel ondersteund worden en niet meerdere OS versies achterlopen. Anders is het zonde van het geld om te gaan repareren.
Jij bent dus duidelijk niet de doelmarkt van fairphone als je zoiets zegt. Ik repareer bijna alles, en ben meestal voor een paar tientjes klaar. veel minder als een nieuwe telefoon zou kosten dus, en minder als de huur van apples tools.
De gebruikers van FairPhone missen gewoon alle functionaliteit die afgelopen drie jaar ontwikkeld is. En met de opkomende AI functionaliteit wordt het gemis alleen maar groter.
Heeft iemand iets AI ontwikkeld dat mensen op hun telefoon willen hebben dan? Waarbij de AI ook daadwerkelijk op de telefoon draait ipv een externe server.
Android 11 is de minimale versie die vereist is door de Nederlandse banken. Die versie komt uit 2020.

Als u meer dan vijf jaar achterloopt met uw Android versie, dan is uw telefoon steeds minder bruikbaar want apps ondersteunen het dan niet meer.

Als FairPhone zegt we willen dat onze telefoons zeven jaar of langer meegaan, dan zullen ze ook upgrades naar nieuwere Android versies moeten ondersteunen.

Doen ze dat niet, dan is over een paar jaar de FairPhone 4 gewoon e-Waste.
Producten zijn verouderd wanneer Apple meer dan zeven jaar geleden is gestopt met de distributie voor verkoop.

Een Apple product kan wel degelijk gerepareerd worden. Is niet echt moeilijk.

Android 8 is echt ver verouderd en krijgt al lang geen security updates, Apple is maar net gestopt met de iPhone 6 qua security updates maar voor 7 jaar na het einde van distributie kan je gegarandeerd het ‘laatste’ OS draaien.
Een Apple product kan gerepareerd worden ja, maar of dat niet echt moeilijk is, is discutabel.

Als je iets bij Apple zelf wil laten repareren betaal je de hoofdprijs en Apple werkt actief het laten repareren door derde partijen tegen. Dan ben je in mijn ogen geen bedrijf wat reparatie hoog in het vaandel heeft staan.
De Fairphone is officieel repareerbaar. Toen bij een vriend van mij de camera stuk ging, had Fairphone alleen geen camera's meer beschikbaar. Dit was twee jaar nadat hij zijn Fairphone had gekocht. Omdat de camera voor hem belangrijk is had hij geen andere keuze dan een nieuwe telefoon kopen. Vanwege de marketing message van Fairphone heeft hij het nog een keer geprobeerd en hij heeft weer problemen. Gelukkig voor hem is het "goed" voelen voor hem belangrijker dan een goed werkende telefoon.
Dan moet je ook nog ff Samsung vermelden en zo zijn er nog wel een paar telefoons die inmiddels 7 jaar updates geven.

Dus dat is geen USP.

De repareerbaarheid van Apple is ronduit ruk én duur
Samsung heeft geen enkel model dat OS, service, onderdelen en updates voor 7 jaar gekregen heeft. Er is een belofte voor de duurste modellen vanaf 2024, maar dat is nog 6 jaar weg en de goedkopere modellen krijgen hier geen voordeel van. Je kan met moeite security updates, maar stuur een 2 jaar oude foon voor reparatie en ze zenden je gewoon een nieuwe want er zijn geen reserveonderdelen.

Repareerbaarheid is relatief irrelevant, meeste mensen gaan hier niet mee ‘knutselen’, maar zolang je het juiste materiaal hebt is het niet echt ‘moeilijk’, je kan bij Apple zelfs het materiaal gratis huren met de aankoop van onderdelen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 mei 2025 15:36]

Ik vind dit een vreemde definiering van ondersteuning. Als een telefoon niet de laatste versie van android heeft betekent dat niet dat ondersteuning weg is. Android 10 werd ondersteund tot midden 2023 en de fp kreeg de android 10 beveiligingupdates. Dat zou ong 7-8 jaar ondersteuning zijn en als de telefoon laat wordt aangeschaft is dat nog steeds meer dan 4 jaar. Fairphone belooft x jaar ondersteuning, niet x jaar android upgrades.
De vraag is hoe lang doe je met het toestel. Ik heb de Fairphone 4 inmiddels 3 jaar, heb je wel eens een andere usb poort in gezet. Ik heb andere smartphones wel weggedaan soms er issues waren, maar het voordeel van Fairphone is dat je betaalbaar je smartphone zelf kan fixen. Het is echt super makkelijk dat vrijwel iedereen het kan.

Verder zijn er verschillende open source besturingssystemen die goed werken op de Fairphone.

Ik hoop er nog jaren plezier van te hebben, ook al updaten ze zelf niet vaak het OS, dan zijn er wel alternatieven.

Ken jij iemand met een iPhone 7 jaar doet?
Verder zit je gebonden aan Apple voor updates en is reparatie vaak erg duur.

Fairphone bied dus veel meer vrijheid en mogelijkheden om er lang plezier van te hebben.
7 jaar niet. Maar mijn iPhones zijn allemaal 5 a 6 jaar gebruikt. Zelf gebruik ik ze 3 jaar, en vervolgens geef ik ze aan iemand die weinig geld te besteden heeft. Ik laat er een nieuwe batterij inzetten als de batterij capaciteit onder de 80% komt. Ik betaal dat voor die ander als de batterij het meer dan 3 jaar volhoudt.
Mijn iPhone 6S is maar een paar maand en ligt nu bij mijn kind. Ik probeer 7-10 jaar te doen, daarmee dat ik nu een 14 heb om de 6S te vervangen die mijn eerste iPhone die mijn Sony-Ericsson vervangen heeft (die eruit moest vanwege de upgrade van GSM naar 2G)

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 mei 2025 22:08]

Ken jij iemand met een iPhone 7 jaar doet?
Ik..., 7 jaar met mijn iPhone SE 2016 gedaan en nu heb ik mijn 2e 'smartphone' de iPhone SE 2022.

Daarvoor nog nooit een smartphone gehad.
Of die FairPhone nu wel of niet een goed apparaat is maakt mij niets uit, dit is toch mijn laatste 'smartphone', ik ben eigenlijk al weer terug naar een eenvoudige GSM die ik meeneem wanneer ik niet thuis ben.

De smartphone blijft thuis liggen, persoonlijk wordt ik gek van dat ding, appen is niet mijn ding is gebleken, foto's maak ik liever met m'n camera en voor muziek heb ik een mp3/4 player.
Dit geeft mij veel meer rust in mijn hoofd, maar dat is persoonlijk.

Maar om een kort verhaal lang te maken..., Ik deed 7 jaar met mijn allereerste smartphone de iPhone SE 2016.
OS updates voor Android zijn anders dan voor iOS wat ik heb begrepen. Ik ben geen expert en heb ook geen bron opgezocht, maar begreep altijd het volgende;
iOS heeft bv updates voor Sarafi in het OS (dus werking/updates van brower zit verweven in het OS) en heeft daarom echt wel 7 jaar OS support nodig, want anders werkt het gewoon niet meer. Voor Android is dit iets anders en gezien het OS amper verandert heb ik daar totaal geen interesse in OS meer, ik wil enkel en alleen nuttige app updates en lange support van apps op oudere Android versies (als ik die zou draaien). Bij Android moet je denk ik dus meer kijken naar de beveiligingsupdates (is bij Samsung bv inmiddels on par met Apple) en app support dan je blind staren op de OS Android updates, wat volgens mij iets anders bij iOS in elkaar steekt. Kan iemand dit beter uitleggen?

[Reactie gewijzigd door nijntje82 op 24 mei 2025 19:14]

"ondersteuning" is volgens mij heel iets anders dan een nieuwe Android versie. Ondersteuning is IMHO het geven van beveiligingsupdates.

Nieuwe Android versies kunnen mij persoonlijk gestolen worden, het wordt er alleen maar slechter van: zo kon je vroeger per app internet toegang regelen zodat apps geen advertenties kunnen laden.

Of kan er iemand hier mij een objectieve verbetering noemen waar ik me niet bewust van ben?
Uiteraard kan je dik tevreden zijn over je huidige Android versie. Totdat belangrijke apps die je gebruikt het niet meer doen omdat de Android versie te laag is.

ABNAMRO bijvoorbeeld vereist nu minimaal Android 11 uit 2020. Android versies ouder dan vijf jaar worden dus niet meer ondersteunt. Zodra die minimale eis Android 14 wordt in de toekomst, dan is het maar afwachten of je FairPhone 4 inderdaad Android 15 heeft uitgerold.

Als je een telefoon een lang leven wil geven, dus inderdaad zeven jaar of langer wil gebruiken, dan is het bijwerken van het OS naar nieuwere versies gewoon een must.
Mijn laatste beveiligingsupdates zijn van 5 maart 2025, dat vind ik belangrijk en wat ik verwacht bij minimaal 5 jaar updates.

Ik verwacht bij updates eigenlijk helemaal geen OS updates. Leuk, maar niet het belangrijkste.
Totdat apps beginnen uit te vallen. Ik zei het al eerder, banken verwachten minmaal Android 11, die stamt uit 2020, vijf jaar geleden dus. Gaat uw telefoon meer achterlopen, dan wordt die telefoon steeds minder bruikbaar.
Eens, die OS updates zijn nodig Maar een FP4 heeft 13 en krijgt 15, dus ik maak me geen zorgen en verwacht nog wel even te kunnen doen met mijn FP4. Het gemis van Android 14 ervaar ik niet zo.

Sowieso gebruik ik een andere launcher, zodat ik al jaren dezelfde UX heb en niet afhankelijk ben van merk, model of Android versie. Mijn scherm ziet er al jaren nagenoeg gelijk uit.
Netjes?
Een telefoonmerk welke gaat op duurzaamheid moet toch juist ook lange software ondersteuning/updates hebben. Kun je wel 30 jaar lang de accu zelf vervangen maar als je na 5 jaar geen updates keer krijgt heeft dat weinig toegevoegde waarde...
Een pixel 6 komt ook uit 2021 en heeft allang Android 15. Pixel 6 was ook nog eens goedkoper.

Ik snap het stukje over het afval neutraal zijn trouwens niet helemaal. Okay dus voor iedere telefoon die de verkopen recyclen ze een oude telefoon maar ik betwijfel dat er voor 100% gerecycled word en die nieuwe telefoon is natuurlijk ook niet afval vrij (productie, packaging etc.).
Als jij de oude telefoon dus recycled, dan ben je dus net zo groen bezig...

Ik verkoop al mijn oude telefoons. Die krijgen via mijn gezin en marktplaats een 2e leven. Ben ik dan nog groener?
Wel een detail is dat het eind 2021 was, niet januari.
En hij pas redelijk beschikbaar kwam in december/januari.

Ik had hem pre-ordered en gebruik hem nog steeds naar tevredenheid. Wel een puntje was dat de camera-app erg slechte foto's maakte en dat het 2,5 jaar duurde voordat dat gefixt werd. Dat was wel teleurstellend.
Maar het security patch niveau is hoger dan dat van onze Samsung tablet, om maar wat te noemen.. En dat is toch wel het belangrijkste tegenwoordig.
Is heel het concept van Fairphone niet dat je je telefoon geleidelijk kunt upgraden met nieuwe componenten om de telefoon zo langer mee te laten gaan? Dan zou ik niet zeggen dat het “netjes” is om al na 4 jaar te beginnen pruttelen met software updates.
Ik draai lineageOS op een moto g7 plus (2019), gewoon al android 15 nadat ik ook android 14 heb gehad.
Dus als twee maintainers het al kunnen, moet een bedrijf dat toch zeker?
Weet iemand of de Fairphone 4 al deze tijd wel de maandelijkse (reguliere) beveiligingsupdates heeft gehad?
Vast wel. De Android 13 beveiligings updates zijn niet zo lastig om te ondersteunen.
Erg flauw en kort door de bocht om dit een 'zeepbel' te noemen. Is het netjes dat de Fairphone 4 nog niet op Android 14 draait? Nee. Een zeepbel? Sensatiezucht. In hun forumpost leggen ze de gang van zaken duidelijk uit, ook waarom het langer duurt dan gepland/verwacht, en dat ze dat zelf ook niet ok vinden. Je kunt er gewoon vanuit gaan dat de Fairphone 4 de upgrade naar Android 15 gaat krijgen.
Over the past few months, we’ve fallen short in communicating with you about certain issues that you have been flagging on the forum, such as the long wait times for customer support and the long overdue Android 14 update for the Fairphone 4. We’re truly sorry about that. It was never our intention to leave you in the dark, but rather, to wait till we had something solid to share. However, saying nothing is not the way to go. We want to make this right. So we’re sharing this update to explain where things stand on these particular topics.
...
We know this one has been especially frustrating, and we’re sorry for the long wait times many of you have faced. The truth is, we have been dealing with very limited capacity, which had slowed our response times. We’re not okay with that, and we’re working hard to turn it around.
...
We had hoped to deliver Android 14 for Fairphone 4 users by the start of 2025, and we know how disappointing it is that we haven’t made that happen yet. That said, we haven’t dropped support for the Fairphone 4. After thoroughly evaluating what it would take to deliver a stable Android 14 update, we’ve made the difficult decision to shift our focus directly to Android 15. This wasn’t a decision we took lightly, but we believe it’s the best way to deliver a longer-lasting and more future-proof experience for Fairphone 4 users. We’re now actively working on bringing Android 15 to the Fairphone 4 and will keep you updated as we make progress.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 24 mei 2025 12:57]

Een hele hoop excuses waar je als klant niks aan hebt.

Fairphone zelf kwam met hun 'groene' beleid. Hun telefoons zouden vijf jaar ondersteuning krijgen. Ze richten zich zelfs op zeven jaar ondersteuning.

En dan in de praktijk blijkt keer op keer dat ze het niet waarmaken.

En de reden is niets anders dan geld. Fairphone verdiend alleen geld bij de verkoop van een telefoon. De ondersteuning daarna is niets anders dan een kostenpost. Als er niet genoeg budget en resources vrijgemaakt worden, dan lukt een upgrade niet.

Nu blijkt dat de andere fabrikanten, waartegen zij zich al die tijd afzetten, het gewoon stukken beter doen.
Bij de Fairphone 4 heeft de OS upgrade naar Android 14 dusdanige vertraging opgelopen dat die straks direct naar Android 15 gaat. De security updates werden en worden nog steeds (meestal tweemaandelijks) geleverd.
De Fairphone 3 uit 2019 krijgt nog steeds security updates en is van Android 9 naar Android 13 gegaan.
De Fairphone 2 uit 2016 kreeg tot mei 2023 security updates en is van Android 5 naar Android 10 gegaan.

De 5 jaar ondersteuning wordt dus ruimschoots waargemaakt. Ze doen het echt prima, en communiceren er open over. De vertraging is niet netjes, maar je schildert het echt negatiever af dan nodig.
Bij de Fairphone 4 heeft de OS upgrade naar Android 14 dusdanige vertraging opgelopen dat die straks direct naar Android 15 gaat.
Ook een rare keuze als Android 16 volgende maand uitkomt. Krijg je eindelijk een update, loop je meteen weer achter.
Ja, 3rd party hardwarefabrikanten zullen altijd (?) achterlopen. Dat is wel echt al jaren lang een gegeven. Enkel bij iPhone en Pixel zie je dat OS upgrades nagenoeg direct worden uitgebracht, toch?
Dat is toch vreemd? De eerste publieke developer preview van Android 16 was al op 19 November 2024. Zelfs als we er van uit gaan dat fabrikanten van toestellen geen preview versies krijgt voor de publieke preview (wat me onwaarschijnlijk lijkt) dan hebben ze al 4 maanden gehad om hun toestel-specifieke patches klaar te maken. Zodra de final versie dropt is het een kwestie van je patches valideren en je automatische tests runnen en dan kan je 't releasen. Zou een kwestie van dagen, hooguit weken moeten zijn. Niet bijna een jaar.
Je kan gewoon LineageOS installeren. Ik draai gewoon Android 15 met mijn Fairphone 3. Allemaal onzin

En wat geeft Apple je?

-Geen SD kaart
-Geen koptelefoon uitgang (Oke FP4 en FP5 suck! FP moet zich hierover schamen vind ik)
-Vastgelijmde accu
-Geen USB poort (Pas na dwang)
-Niet eenvoudig repareerbaar
-Chips tegen reparatie (na dwang weer meer gestopt)
-Gesloten Bootloader
-Geen eigen privacy vriendelijk OS
-Volop ET phoning home

Ze durven zelfs chips in onderdelen te doen zodat je hem niet mocht repareren. Pas na straf ging die chip eruit. Net zo de USB poort. Ze innoveren Anti consument en anti planeet. Overheden zouden hierop nog strenger moeten toezien vind ik!

Go Fairphone (Met koptelefoon uitgang) en Go LineageOS met MicroG

[Reactie gewijzigd door Student1563424 op 24 mei 2025 13:56]

De repareerbaarheid en verlengde garantie (5 ipv 2 jaar vanaf de Fairphone 4) zijn wat mij betreft de echte unique selling points van de Fairphone. Daar kan iPhone, of welk ander merk dan ook, niet aan tippen. Dit allemaal nog los van het sustainable/fair-verhaal, maar aan die discussie ga ik m'n vingers niet branden :)

Zal niet ontkennen dat iPhone en Pixel de software updates beter voor elkaar hebben hoor (heb zelf een Pixel). Maar de repareerbaarheid daarvan is dan weer echt dramatisch, en de 2 jaar garantie ook niet meer dan wettelijk.
Mijn computer draait een versie van Windows uit 2022 en toch heb ik niet het idee dat ik daar niks mee kan. Het wordt eind dit jaar pas vervelend als de updates stoppen, maar ik krijg (net als Android 13) nog gewoon beveiligingsupdates op dit moment.

Op iOS klopt het dat ondersteuning van apps en diensten wankel wordt op de dag dat er een nieuwe versie uitkomt, maar dat is redelijk uniek voor iOS. Op Android en Windows kun je nog prima jaren doordraaien op oude versies zonder dat je wat mist. In tegenstelling tot Apple hebben Google en Microsoft gekozen om backwards compatibility te bieden.

De gemiste deadlines zijn een goede reden om ontevreden te zijn met een Fairphone, maar in heb het idee dat iPhone-gebruikers zich vaak kapotstaren op Android-versies. Android-versies zeggen gewoon een stuk minder omdat in tegenstelling tot Apple Google haar apps vaker dan eens per jaar bijwerkt en die (visuele) updates ook aanbiedt aan besturingssystemen ouder dan zes maanden.
Ze lopen wel erg ver achter de feiten. A15 is al lange tijd uit en A16 is om de hoek. Dat het hun niet eens lukt om A14 tijdig uit te brengen zegt al genoeg over hun capaciteit.
Tjah, de huurbaas vond het ook niet chic dat er schimmel in de woning zat, maar kwam na 100 excuses er ook niets aan doen.... Dus maar verhuisd.
Dat valt wel mee hoor. Mijn schoonmoeder ging voor deze telefoon omdat het in haar ‘duurzaamheidsdenken en -doen’ past. Zij heeft geen idee van versie van Android of apps. Ze leest het nieuws, volgt de socials en maakt een keer foto. Boeit het haar nou welke os versie er op draait.
Prima toch? Dan heeft de groene reclame campagne van FairPhone prima gewerkt. Voor uw schoonmoeder was waarschijnlijk elke telefoon prima geweest en door het beperkte gebruik, zou elke telefoon vele jaren probleemloos gebruikt kunnen worden.

Hetzelfde geldt voor mijn moeder. Gewoon bellen en What's App is het belangrijkste voor haar, apps gebruikt ze verder niet. Dus zit ze al vele jaren zeer tevreden op een iPhone 6. Net zo groen dus als een FairPhone.
Fairphone 5 (latest model with available data):
* Total lifecycle CO2e: The Fairphone 5 has a total global warming impact of approximately 42.1 kg CO2e over a 3-year use baseline. Of this, 32.7 kg CO2e is attributed to the production phase.

iPhone 16 (projected data from Apple's environmental reports):
* Total lifecycle CO2e: The projected carbon footprint for the iPhone 16 is around 61 kg CO2e for the 256GB model and 64 kg CO2e for the 512GB model. The iPhone 16 Pro Max is estimated at 74 kg CO2e (down from a 105 kg baseline for previous models).

'net zo groen' vind ik een interessante term. Als je totaal geen data hebt kun je dat makkelijk zeggen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoelang je hem gebruikt, maar zeg dat je met allebei 10 jaar doet dan is dus de Fairphone ongeveer 50% minder CO2, als je dat niet significant of verwaarloosbaar vind dan is dat een mening maar feit is dat het niet echt 'net zo groen' is volgens deze gegevens. In theorie kun je twee Fairphones kopen voor 1 iPhone (alle repareer baarheid daarbuiten gelaten). Dat zou betekenen dat als je als extreem Fairphones maar 5 gebruikt in plaats van 10 en de iPhone echt 10 jaar gebruikt je misschien ongeveer even 'groen' uit komt.
Alles is relatief. Een retour vluchtje naar New York en je zit per persoon al zo op 1000kg co2 uitstoot. Dan doet die 20kg verschil in co2 er niet meer toe.

Het is een beetje als Rob Jetten, wel een Tesla rijden voor het 'milieu' en dan tich keer per jaar naar Argentinië vliegen. Ja we zijn heel groen.

Verder heeft ook Apple allang aangekondigd naar net zero emissie te gaan:
By focusing on recycled and renewable materials, clean electricity, and lower-carbon shipping, we’re working to bring our net emissions to zero across our entire carbon footprint.
Groene appel
Leuke dat apple zegt naar net zero emission. Eerst zien dan geloven tot dan is het nu toch belangrijker.
En leuke gedachte maar dit is echt een beetje struisvogelen.
Er zijn ongeveer een actieve miljard iPhones zeg met ongeveer 200 miljoen verkocht per jaaar.
200 miljoen x potentiële Fairphone gebruik verschil is 6000 miljoen kg CO2 verschil of 6 miljard kg co2.

Nogmaals als je dat niks vind dan is dat een mening maar dat zijn volgens mij een hoop bomen die je daarvoor moet planten om dat verschil op te heffen.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 24 mei 2025 20:13]

Ik heb u de link al gegeven. U kunt zelf de uitgebreidde documentatie van Apple onderzoeken.

Als FairPhone wil opschalen naar 200 miljoen telefoons per jaar, is het maar afwachten wat de footprint zou zijn. Er is nu eenmaal een grote afhankelijkheid van toeleveranciers. En die hebben tijd nodig om om te schakelen naar zero emmisie.
Ik heb de documentatie kort bekeken maar dat veranderd mijn punt niet.
Verder is jouw idee dat grotere productie meer footprint zou hebben? Ik denk het niet, in het ergste geval kunnen ze een tweede kopie maken van fabrieken etc en dan heb je dezelfde uitstoot. Maar in de meeste gevallen wordt het efficiënter/minder footprint als je opschaalt.
FairPhone maakt haar eigen onderdelen niet, die worden door toeleveranciers gemaakt. Dat is waar Apple ook tegenaan loopt, die hebben tijd nodig om emissie vrij te kunnen produceren in de aantallen die gevraagd worden.

Dus als FairPhone dezelfde aantallen als Apple gaat produceren dan lopen ze tegen exact dezelfde problemen aan.
Uh, nee? Fairphone 4 krijgt dus de Android 15?
Hij zou ook Android 14 krijgen. Dat gaat nu achteraf niet door. Het is maar afwachten of Android 15 wel aangeboden gaat worden.

De realiteit is dat de Fairphone 4 nog altijd Android 13 uit 2022 draait.
Gelukkig kun je naar Lineageos, daar zitten ze wel op Android 15 https://wiki.lineageos.org/devices/FP4/
Als een hobby-mod OS kan upgraden en vaker updates kan afleggen t.o.v. de fabrikant die geld verdient aan een premium foon, dan zit er wel iets steek in het bedrijf.

Misschien moeten ze de huidige dev team op straat zetten en een paar Lineage OS devs aannemen.
Nou deels mee eens, maar het mooie van bijvoorbeeld lineage os is dat dus niet veel mensen echt eraan vast zitten. Als ik 1 maand eraan wil/kan werken prima, dan gooi ik pull requests die ze mogelijk aannemen.
Bij een bedrijf heb je contracten en kun je tot op zekere hoogte natuurlijk variabel maken maar dat kost vaak relatief meer.
Ik snap de logica maar weet niet of je dit kunt zeggen. Bedrijven hebben nou eenmaal commerciële belangen waar ze alles mee drijven.
Bij de open source communities is het puur vrijwillig.

Toen ik lineage os een tijd gebruikte verbaasde me dit wel positief. Het aantal updates, de controle over je os (nog meer dan normale AOSP) zeker na de officiele support is geniaal. Maar ook als alternatief voor slechte/zware roms. Zou zeker voorstander zijn om dit op alle telefoons mogelijk te maken maar helaas zijn sommige bedrijven daar lekker tegen aan het werken om zoveel binnen hun spreekwoordelijke tuintjes te houden.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 24 mei 2025 19:08]

Als je een developer bent, en als je tijd over hebt, dan is het natuurlijk geweldig dat je lineage os zelf kan aanpassen. Hoeveel mensen hebben we het dan over die daar profijt van kunnen hebben, zelfs bij Tweakers?

[Reactie gewijzigd door jmvdkolk op 24 mei 2025 20:29]

Ik zag ergens dat ongeveer 1.5 miljoen actieve gebruikers zijn. Dat is ongeveer 1 op de 3 000 mensen als ik het goed zeg. Dat is ongeveer 18miljoen/3 000 ~ 5000 mensen in Nederland? Zeg dat tweakers wel hoger percentage hebben dan is het misschien 1 op 300.
Weet niet hoeveel tweakers er precies zijn, maar het zal niet superveel zijn.
Zolang het model werkend blijft en mogelijk uitgroeide net als Linux vind ik het erg mooi.
Mijn voorstel was dat ze als commercieel bedrijf wel wat geld over moeten hebben voor hun eigen Android versie. Dat was uiteindelijk de belofte aan klanten en aandeelhouders. Dat hun huidig team een stelletje hobbyisten niet kan evenaren is een probleem. Hoeveel Linux devs zitten wel niet bij Red Hat of Canonical te schaven aan hun product. Dat moet je er eenmaal voor over hebben als je een “groen” product wilt maken - 10 jaar ondersteuning zou met gemak te berekenen zijn, kijk maar naar Red Hat, die maken ook geen verlies. Echter is de klant bereid 500 euro per jaar voor een low-end Android toestel neer te tellen?

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 mei 2025 22:05]

Als een wat veiliger en privacyvriendelijk alternatief voor LineageOS zou willen, dan kun je hier meehelpen:
https://code.binbash.rock...c/issue-tracker/issues/40
https://axpos.org/devices/fairphone/fp4/
Je vraagt je toch af waarom t zo moeilijk is. Kernel drivers t probleem? Verder was t toch stock Android?
Inderdaad, ik snap het ook even niet. Ook hebben ze Qualcomm als vendor, die regelt dat deel voor driver support zou je zeggen. Google doet voornamelijk de software development. Fairphone hoeft "alleen maar" te lijmen.
Ook Fairphone zal wel een behoorlijke hoeveelheid patches op stock Android hebben zitten. Al is het enkel maar om bugs te fixen die misschien enkel op hun hardware problematisch zijn en nog niet door upstream geaccepteerd zijn.
Op het Fairphone-forum zijn wel theorieën te lezen. Het verhaal is dat voor Android 14 de Linux-kernel geupgrade moet worden. Opnieuw compileren gaat echter lastig. Hiervoor zijn nieuwe kernel-drivers nodig en deze zijn lastig te krijgen. Zonder de nieuwe Linux-kernel geeft Google geen Android-certificering af.

Dit beantwoordt ook meteen de vraag waarom LineageOS wel op Android 14 draait. Deze hoeft namelijk niet gecertificeerd te worden door Google. Het is wel Android 14, maar de Linux-kernel, bootloader en andere low-level-bouwstenen zijn niet geupdate bij LineageOS.

Zie https://forum.fairphone.c...on-fairphone-4/112814/187
Is dat softwarematig überhaupt mogelijk? Een Android versie overslaan?
Het is een ROM (image), dus ja, dat kan prima.
Ja waarom niet, je kan toch ook van Windows 7 naar Windows 11.
Als je data goed meeneemt en gescheiden houd lukt dat. Vooral downgraden is echter vaak lastig weet niet of dat echt moet of zo wordt afgedwongen. Het is niet dat je iets speciaals meegeeft als je vanuit 14 naar 15 gaat je kunt net zo goed van 10 naar 15 in principe
In deze discussie wordt door velen updates en upgrades door elkaar gehaald.
Belangrijk is dat een telefoon regelmatig updates krijgt wegens veiligheid. Upgrades zijn voor veel mensen van minder belang.

Fairphone levert telefoons die lang veilig gebruikt kunnen worden. Doordat ze regelmatig updates krijgen en onderdelen goed vervangbaar zijn.

Fairphone kopers verwachten m.i. niet de allerlaatste state-of-the-art hardware of software. Dat is gewoon niet hun propositie.
Ik ben het helemaal met jou eens over updates.

Een vriend van mij heeft met twee Fairphones problemen gehad met beschikbaarheid van onderdelen. Ze zijn prima te vervangen, mits je aan onderdelen kan komen. Maar die onderdelen zijn niet altijd op voorraad en soms komen ze ook nooit meer beschikbaar. Repareerbaarheid is voor deze vriend een wassen neus gebleken. Hij is overigens nog steeds blij met zijn keuze omdat hij zich er beter bij voelt om een Fairphone te hebben dan een toestel van een andere fabrikant.
Tsja. Het klinkt mij helaas een beetje té bekend in de oren, "gebrekkige communicatie" en "Fairphone updates". Ik had de FP1. Zou update krijgen naar Android 4.4. Heeeeeel lang onduidelijkheid tot het onvermijdelijke "gaat ons niet lukken". Toen waren we al maanden verder.

Dit keer dus wel positief bericht maar ik kan me de onzekerheid en frustratie bij FP4 eigenaren de afgelopen maanden levendig indenken.
Ik heb een Fairphone 4. Die krijgt netjes beveilgingsupdates. Zit ik enorm op Android 14 of 15 te wachten? Ehm.. nee. Want dat gaat voor mij niets veranderen aan de dingen die ik nu met mijn telefoon doen.
Natuurlijk zijn wat nieuwe features van een nieuwe Android versie mooi meegenomen, maar de FP4 doet voor mij nu al prima wat de telefoon moet doen.

Heb daarnaast ook een iPad die automatisch steeds naar de nieuwste versie gaat, maar in de praktijk doe ik op iOS 18.5 nog precies hetzelfde als op iOS 17.x

Voor mij vallen die updates dus in de categorie 'leuk om te hebben'. Veiligheidsupdates zijn wel belangrijk en dat werkt dus bij de FP4 op Android 13 gewoon zoals het hoort,

[Reactie gewijzigd door pbk op 24 mei 2025 17:18]

Ik heb een FP3+ en ook die krijgt nogsteeds security updates, al meen ik dat dat volgend jaar afgelopen is
Fairphone heeft toch wel een serieus probleem. Op 14 april een vraag gesteld, een reactie dat het antwoord 16 tot 18 werkdagen op zich kan laten wachten. Niet echt klantvriendelijk, maar oké, niet echt haast mee.

Ondertussen zitten we op 30 werkdagen (oké, paar feestdagen, dus iets van 26) en nog steeds niets geen antwoord. Voor mij een teken dat ze dat absoluut niet op orde hebben. Dan gaat het wat mij betreft op dit moment geen Fairphone worden.
Dat is vervelend, ik ben ook in de markt voor een Fairphone. Maar als je de klantenservice niet reageert.
Dat is dan een voorbode voor een moeilijke garantie afhandeling.

Helaas ook een boel reviews (trust pilot op hun eigen site) met dezelfde klacht

[Reactie gewijzigd door eenhoorntje op 25 mei 2025 10:07]

Zeker ook gezien de prijs. Vergelijkbare smartphones (qua update beleid) kun je voor ongeveer de helft kopen (Samsung en Motorola bijvoorbeeld).

Dan weet ik niet hoe die twee merken omgaan met vragen en beantwoording, maar je kunt er wellicht makkelijker vragen over stellen bij resellers.

Als het qua garantie afhandeling ook zo loopt, dan is het wel serieus een probleem.

Overigens heb ik zelf weinig zin om nogmaals achter de antwoorden aan te gaan, aangezien het vragen zijn van mij als potentiële koper en ik dan al snel afhaak als de antwoorden uitblijven. Ze verwijzen dan wel naar chat, maar een mail zou juist veel makkelijker moeten zijn voor support.
heb toch liever de instant updates van iOS. altijd vervelend gevonden om jaren te moeten wachten op een major versie van android terwijl je niet eens zeker weet of die wel komt
Helemaal mee eens, daarom in 2023 voor een Pixel gekozen want wil niet overstappen naar Apple. Erg blij met die keuze!
Alleen jammer dat er dan weer geen high-end Pixel toestellen zijn. Dus als je snelle Android updates wilt dan zit je vast aan wat je heel genereus een mid-range toestel kan noemen.
En daar betaal je ( vaak) meer voor.
Als je puur dat wil kun je ook of een pixel of een lineage os supported rom apparaat kopen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.