Fairphone draaide in 2023 20 miljoen euro verlies vanwege 'investering in groei'

De Nederlandse smartphonemaker Fairphone boekte in 2023 een verlies van zo'n 20 miljoen euro. Volgens het bedrijf was het een bewuste keuze om te 'investeren in de volgende fase van onze groei'.

Fairphone draaide in 2023 een omzet van 54,7 miljoen, ten opzichte van 59 miljoen in het jaar ervoor. Dat laat het bedrijf weten in zijn Impact Report. Door strategische investeringen boekte Fairphone over het gehele jaar echter voor het eerst sinds 2019 verlies. Dat komt volgens de fabrikant door diverse 'significante strategische investeringen', onder meer op het gebied van de ontwikkeling van de Fairphone 4 en 5, marketing en 'het opbouwen van onze voorraden'.

Daarnaast zouden de kosten hoger zijn door inflatie en de wereldwijde chiptekorten. De fabrikant heeft bovendien zijn verkoopdoel voor 2023 niet gehaald. Dat wijt Fairphone aan de stijging van de kosten voor levensonderhoud, waardoor consumenten minder smartphones kopen. De Nederlandse smartphonemaker verwacht dat het in 2024 de vruchten van deze investeringen gaat plukken door de recente release van de Fairphone 5 en Fairbuds-oortjes.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

09-06-2024 • 12:55

186

Submitter: jinvanthee

Reacties (186)

186
179
119
3
0
41
Wijzig sortering
Mijn interpretatie van de Fairphone is het verkopen van gemoedsrust.

Volgens mij kwamen ze als eerste met het idee een modulaire telefoon te ontwikkelen en hebben dit gekoppeld aan het verhaal een transparant en eerlijk proces aan te bieden.

Zie hun laatste Impact Report 2023 : link

Ze hebben in de landen Duitsland, Frankrijk, Nederland en sinds kort Amerika (partner Murena) de markt betreden, hebben een sponsor en investeerder, en een samenwerking met Deutsche Telekom voor de B2C en B2B markt. Er is een samenwerking met E-Foundation en Google om de toestellen in de smaken E-OS (Open Source) en Android (13) aan te bieden. Met Android 13 claimen ze tot minstens augustus 2031 beveiligingsupdates te leveren, en minstens 5 OS updates.

Ze hebben in 2023 100.000 FairPhone 3/3+/4/5 telefoons verkocht waaronder 18.000 in Nederland. Dat zijn 15.000 toestellen minder dan voorgaand jaar. Sinds de komst van FairePhone 5 augustus 2023 hebben ze in de eerste 4 maanden 48.000 telefoons verkocht. Hun doel is om dit toestel 8 tot 10 jaar support te geven.

Hun doelstelling voor 2023 was om 70% van de 14 gebruikte materialen voor de FairPhone 4/5 duurzaam te verkrijgen, maar dat aantal is alleen voor FairPhone 5 met 76% behaald. FairPhone 4 bleef op 56% hangen wat wél 12% meer is dan voorgaand jaar. Het is niet duidelijk hoeveel verschillende materialen voor het toestel gebruikt worden.

In 2023 en voorgaande jaren hebben ze 100% van de gebruikte toestellen ingenomen, maar in aantallen uitgedrukt kan dit net zo goed 0 zijn. Er is ook een flinke afname van verkochte toestellen ten opzichte van het jaar ervoor; de vraag is of het toestel wel zo goed verkocht wordt.

Op hun website vermelden ze dat hun toestel minimaal 5 jaar meegaat. Een voor mij uit de lucht gegrepen claim.

In 2023 hebben ze 20 miljoen omzet verlies gedraaid, het jaar ervoor 44 miljoen omzet gedraaid. Ze hebben naar mijn inziens gigantisch verlies gemaakt.

In hun report maken ze vaak de vergelijking met hoe duurzaam en milieuvriendelijk hun FairPhone t.o.v. andere zijn. Bijvoorbeeld dat een toestel die 5 jaar meegaat ten opzichte van 3 jaar 28% CO2e impact bespaard, en dat het vervangen van het scherm bij de FairPhone 5 24kg CO2e impact bespaard.

De reden voor het vervangen van een mobiele telefoon is vaak ouderdom of een defect. Doordat dit toestel modulair is, is in theorie beiden ondervangen. Alleen dan moet FairPhone ook met goede nieuwe modulaire onderdelen komen om te vervangen. In plaats daarvan brengen ze toch een nieuw toestel uit en ook een hernieuwde FairPhone 4. Hiernaast betwijfel ik of het verzenden van al die losse onderdelen ook zo goed voor het milieu zal zijn.

Het idee van een modulaire telefoon is goed en het verhaal een duurzaam en eerlijke telefoon aan te bieden ook. Echter betwijfel ik of dit de grote markt kan betreden en zie het nu meer als een niché. Hopelijk kunnen ze dat verlies nog recht trekken.
Volgens mij kwamen ze als eerste met het idee een modulaire telefoon te ontwikkelen
Dat klopt niet helemaal en heeft nuance nodig. De eerste modulaire telefoon kwam al in 2009 op de markt, en werd gelanceerd door Modu (bedrijf was in 2007 ermee begonnen).

In de zomer van 2013 kwam vervolgens een Nederlander (Dave Hakkens) met het concept van de Phonebloks, een modulaire smartphone dat uiteindelijk uitmondde in Project Ara, wat uiteindelijk gecancelled werd door Google (zoals zoveel projecten helaas).

Pas later dat jaar, in december 2013, kwam de Fairphone 1 op de markt.

Dus Fairphone was weliswaar de eerste die met een (min of meer) commercieel succesvolle modulaire telefoon op de markt kwamen, maar het concept op zichzelf is verder niet door hen bedacht.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 13:50]

Ah! Vandaar het 'volgens mij'. Blij dat jij weet hoe het verhaal in elkaar steekt en bedankt voor het delen Wildhagen!
De non-consumer markt zitten ze al aardig op in Nederland.

Ik koop al een paar jaar jaarlijks 150 fairphones voor onze faculteit en andere faculteiten gaan volgen, ook vanwege de nieuwe update beloftes.

Ik zie ze ook niet zomaar verdwijnen, teveel potentieel.
Waarom koop je ieder jaar 150 Fairphones?
Gewoon lifeccyle vervanging+diefstal+verlies voor een populatie van 800 man. Zitten nu nog met een rest oudere telefoons me3-4 jaar levensduur, dus we hebben ook nog heel even een wat hogere vervangingsgraad.
1000 medewerkers die een telefoon van de zaak hebben, gaan ~5 jaar mee en dan nog wat garantiegevallen?

Ze zijn een stuk goedkoper dan een iPhone in aanschaf.
Sterker nog, oude keuzes zaten op 3-4 jaar, dus we hebben een nog wel een jaar of twee een harmonica effect waarbij we eerst meer moeten vervangen.
En voor een Samsung betaal je een paar 100 voor een nieuw scherm, en dan ben je je toestel wel even kwijt. Een scherm van een Fairphone is zo vervangen, en datzelfde geldt voor een batterij, camera, etc.
De reden voor het vervangen van een mobiele telefoon is vaak ouderdom of een defect. Doordat dit toestel modulair is, is in theorie beiden ondervangen. Alleen dan moet FairPhone ook met goede nieuwe modulaire onderdelen komen om te vervangen. In plaats daarvan brengen ze toch een nieuw toestel uit en ook een hernieuwde FairPhone 4. Hiernaast betwijfel ik of het verzenden van al die losse onderdelen ook zo goed voor het milieu zal zijn.
Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik heb geen harde cijfers, maar volgens mij worden mobiele telefoons het meest vervangen omdat het kan (want nieuw abo na 2 jaar) of gewoon om er weer bij te kunnen horen met het nieuwste van het nieuwste. Dat heeft m.i. weinig te maken met 'echte' ouderdom, hooguit met 'geplande ouderdom' (planned obsolescence) vanuit fabrikanten.

Dat laatste heb ik zelf ook ondervonden met mijn vorige telefoon. Toen bewust gekozen voor een Android One telefoon in de hoop dat die makkelijker en daarmee langer updates zou ontvangen, maar na zo'n 2 jaar kon je toch echt stikken. En ondanks dat de hardware nog prima is, ga je dan toch maar op zoek naar een nieuwe telefoon, want je wil ook niet rond blijven lopen zonder (security) updates.

Daarom heb ik dit keer gekozen voor een Fairphone, want die nemen langdurige support wel serieus. Ze zijn pas vorig jaar gestopt met software updates van de Fairphone 2 (na zo'n 7 jaar dus) en onderdelen zijn nog steeds verkrijgbaar (zo lang de voorraad strekt).
De Fairphone 3 (bijna 5 jaar oud) ontvangt nog steeds software updates. Dat hun telefoons minimaal 5 jaar meegaan lijkt me dus zeker geen uit de lucht gegrepen claim.

Dat het verzenden van onderdelen slecht voor het milieu is, vind ik een beetje een onzinnige dooddoener: een compleet nieuwe telefoon maken en verzenden heeft nog altijd een vele malen grotere milieu-impact.
Overigens zie ik de Fairphone niet als modulaire telefoon in de zin dat je je telefoon makkelijk hardware upgrades kan geven, het gaat volgens mij vooral om het makkelijk kunnen vervangen van defecte onderdelen.

Ik vind het wel enigszins zorgelijk dat ze zo'n enorm verlies hebben geleden, want als ze failliet zouden gaan is het natuurlijk sowieso over met de updates. Als de belangrijkste echter daadwerkelijk investeringen zijn, zullen de geldschieters er nog vertrouwen in hebben en zullen ze nog een tijdje door kunnen gaan.

Dat ze nu nog een niche-markt bedienen moge duidelijk zijn uit de verkoopcijfers, maar ik hoop van harte dat dat verandert: naar mijn mening zou het niet meer dan normaal moeten zijn dat een fabrikant duurzaam produceert met oog voor mens en milieu.
Goedemiddag JvdBerg,

Vervangen voor nieuwer valt onder ouderdom.

De claim is niet waargemaakt; bijna is niet helemaal en vrijwel onmogelijk te meten.

Bij een compleet nieuwe telefoon weet je exact welke en hoeveel onderdelen je nodig hebt en is er één levering. Bij een modulair toestel moet een onbepaald aantal onderdelen extra fabriceert worden en kwaliteit afhankelijk onderdelen onbepaald opnieuw verstuurt worden.
Vervangen voor nieuwer valt onder ouderdom.
Ongeacht de leeftijd van het apparaat? Dus als iemand iets na 2 weken vervangt, omdat hij toch liever iets anders wilde is het vervangen vanwege 'ouderdom'?
De claim is niet waargemaakt; bijna is niet helemaal en vrijwel onmogelijk te meten.
Je doelt op de levensduur van 5 jaar? Die is in het geval van de Fairphone 2 dus wel waargemaakt. Beetje flauw om te zeggen dat het voor latere modellen nog niet is waargemaakt als er nog geen 5 jaar verstreken is. Later dit jaar kunnen we zeggen of de Fairphone 3 het gehaald heeft, maar ik heb er wel vertrouwen in.
Bij een compleet nieuwe telefoon weet je exact welke en hoeveel onderdelen je nodig hebt en is er één levering. Bij een modulair toestel moet een onbepaald aantal onderdelen extra fabriceert worden en kwaliteit afhankelijk onderdelen onbepaald opnieuw verstuurt worden.
Dat neemt toch niet weg dat het fabriceren van een hele telefoon meer energie en grondstoffen kost dan een reserveronderdeel? Als (ik noem maar wat) de aandrijfriem van je auto stukgaat, verklaar je toch ook niet meteen de hele auto total loss?
In vrijwel al je reacties trek je het volledig uit z'n verband en maak je ongelijke vergelijkingen; onmogelijk te converseren met een bevooroordeeld iemand zonder dit op een partijdige discussie gaat uitmonden. Ik sta hier volkomen neutraal in.

Lees 'De reden voor het vervangen van een mobiele telefoon is vaak ouderdom of een defect', is wat mij betreft een duidelijke reactie.

Je kunt niet iets claimen op basis van de statistieken van een ander product.

In principe zijn alle onderdelen in de telefoon te vervangen en bij een auto niet anders.
Lees ook 'Het idee van een modulaire telefoon is goed en het verhaal een duurzaam en eerlijke telefoon aan te bieden ook.'. Wat moet ik hier nog aan toevoegen.
[...]


Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik heb geen harde cijfers, maar volgens mij worden mobiele telefoons het meest vervangen omdat het kan (want nieuw abo na 2 jaar) of gewoon om er weer bij te kunnen horen met het nieuwste van het nieuwste. Dat heeft m.i. weinig te maken met 'echte' ouderdom, hooguit met 'geplande ouderdom' l.
Consumenten wel, maar in het bedrijfsleven is dat wat strakker gereguleerd ;)
Vergeet ook niet dat ze (uit m’n hoofd) 7 jaar ondersteuning geven. Dus pas na 7 jaar van je verkopen kan je pas redelijk meten of mensen upgraden naar een nieuwer model. De komende jaren zullen die mensen juist bij hun model blijven omdat dat juist het hele (duurzame) punt is van Fairphone.

Dat maakt het ook zo’n lastig business model lijkt me.
Precies, of de telefoon niet meer kopen. Onmogelijk te meten.
Mijn interpretatie van de Fairphone is het verkopen van gemoedsrust.
Je zou dit kunnen lezen als een inleiding voor een verhaal dat het allemaal onzin is wat Fairphone doet. Dat is volgens mij niet het geval, dus ik vind de inleiding een beetje lullig. Duurzamere en eerlijkere geproduceerde producten die ook self-repair mogelijk zijn volgens velen geen onzin (we zitten ook op Tweakers hè), ook als die zaken allemaal niet perfect zijn.
De reden voor het vervangen van een mobiele telefoon is vaak ouderdom of een defect.
Zoals reeds gezegd lijkt dit niet de enige reden. Mensen kopen vaak gewoon om de 2 jaar een nieuwe. En volgens mij is een achteruitgaande accu vaak een probleem. Of men vind de telefoon te traag worden of wil betere foto's maken. En mensen laten een toestel wel eens vallen waardoor een onderdeel stukgaat. Er zijn echt wel situaties waarbij reparatie zinvol is.
In plaats daarvan brengen ze toch een nieuw toestel uit en ook een hernieuwde FairPhone 4.
Dit is toch helemaal prima? Er is toch niets op tegen om een up to date model op de markt te brengen waar men op kan instappen. Er is helemaal geen verplichting om de Fairphone 5 te kopen als je de Fairphone 4 hebt. Sterker nog, onderdelen voor de Fairphone 4 worden nog steeds aangeboden. Een Fairphone 5 is eerder een voor de hand liggende optie voor degenen die voor het eerst een Fairphone willen kopen, of misschien een Fairphone 1 en 2 hebben.

Kun je mensen met een Fairphone 4 (die 2 jaar ouder is dan de Fairphone 5) verbieden om een Fairphone 5 te kopen? Nee, dat is het niet te doen, maar als iemand wil upgraden van een Fairphone 4 naar een ander toestel houd je die persoon sowieso niet tegen. Wat het wel doet is Fairphone aantrekkelijk laten blijven voor mensen die een volledig nieuw toestel nodig hebben, i.p.v. dat men eerst een Fairphone 4 moet kopen en gelijk een andere SOC erbij moet kopen of dergelijke om een up to date SOC te hebben.

Als je vanuit Fairphone zou redeneren, wat zou je dan doen? Hoe lang zou je de Fairphone 4 (of eigenlijk de Fairphone 1) blijven verkopen als beste toestel?

Ik vind het niet meer dan logisch dat Fairphone iedere circa 2 jaar op de markt komt met een nieuw model, zo lang je de oudere model nog maar een tijd kan blijven repareren.
Hiernaast betwijfel ik of het verzenden van al die losse onderdelen ook zo goed voor het milieu zal zijn.
Dit is natuurlijk zeer afhankelijk van de reisafstand van het product en met hoeveel andere pakketten het pakketje meereist in de vrachtwagen, busje, fiets, etc.maar ondanks dat dit ook niet zonder (milieu)kosten is, is het niet zo lastig te beredeneren dat dit veel minder impact heeft dan het produceren (plus verzenden) van een volledig nieuwe telefoon? Ondanks dat er ook hier geen free lunch is, dit argument zou je kunnen gebruiken bij alle self-repair waarbij je producten moet laten verzenden.

Ik denk dat als het aan Fairphone lag, en dit een zwaarwegend probleem was, dat de beschikbaarheid van onderdelen ook nog makkelijker zouden zijn (zoals verkrijgbaar bij je lokale telefoonwinkel, net zoals hoesjes en batterijen voor je Samsung). Ik heb echter ook geen cijfers.
Het idee van een modulaire telefoon is goed en het verhaal een duurzaam en eerlijke telefoon aan te bieden ook. Echter betwijfel ik of dit de grote markt kan betreden en zie het nu meer als een niché. Hopelijk kunnen ze dat verlies nog recht trekken.
Dat hoop ik ook en ik denk dat je hier helemaal gelijk in hebt. Ze lijken nog behoorlijk klein en een niche. Aan alles tekent het zich af dat Fairphone niet de grootte en de macht heeft zoals de grote smartphone makers dat hebben en dus bijv. niet een vergelijkbaar presterende SOC in de smartphone kan plaatsen zoals een enigszins qua prijs vergelijkbaar toestel van Samsung. Ze leggen het op een hoop punten af, in bijv. benchmarks van SOCs of camera's.

En de critici hebben geen ongelijk dat niet 100% van de onderdelen 'fair' zijn (maar ja, indien überhaupt technisch haalbaar hadden ze zichzelf al helemaal de markt uitgeprijsd), en dat er nog steeds zaken zijn zoals verzending van toestel en onderdelen die ook milieubelasting betekenen.

Ik had gehoopt dat Fairphone ondertussen (nog) succesvoller zou zijn. Het is een stem voor repairability en eerlijkere en duurzamere producten. Nog steeds koop je geen perfect toestel en zijn er argumenten om het niet te doen. Ik denk dat je met de aankoop van een Fairphone ook nog steeds een stem uitbrengt op het idee en voor de groei. Rijk worden ze op dit moment in ieder geval niet, zo lijkt het.

[Reactie gewijzigd door xtlauke op 22 juli 2024 13:50]

Je reactie staat vol met eigen persoonlijke meningen, stellige uitlatingen, insinuaties en bevooroordelingen.
Ik sta er neutraal in, kijk het liefst naar de feiten en ben niet gediend jouw persoonlijke insinuaties over hoe ik iets heb bedoeld naar mijn hoofd geslingerd te krijgen. En al helemaal niet publiekelijk.
Je comment verrast me. Ik doe helemaal niet onaardig tegen je. Ik stel sommige punten van je heel redelijk ter discussie. Het valt volgens mij wel mee met de insinuaties en ik zeg zelf ook op een boel plekken erbij "Dat hoop ik ook" of "Ik denk" dus ik claim ook niet alle kennis in huis te hebben.

En ik geef je ook voor een groot deel van je comment gewoon simpelweg gelijk door te zeggen "Dat hoop ik ook en ik denk dat je hier helemaal gelijk in hebt."

Je comment begint met "Mijn interpretatie". Waarom zouden anderen die niet mogen geven als reactie daarop? Zo lang het netjes blijft natuurlijk en volgens de richtlijnen van het forum.

Misschien word je getriggerd doordat ik commentaar heb op je 1e zin over de gemoedsrust? Ik blijf bij mijn reactie dat dit gelezen zou kunnen worden als een inleiding voor een verhaal waarbij je zegt dat het allemaal onzin is wat Fairphone doet. Daarna ga je op de feiten en cijfers in, waarvoor dank. Ik snap eigenlijk nog steeds niet zo goed het verband tussen deze 1e zin en de rest van je verhaal. Als dit het is, wil je dan misschien toelichten wat je ermee bedoelde?
Hey xtlauke,

Het is veel effectiever een product met een verhaal te verkopen. Je kiest ervoor het product om deze reden te kopen en geeft gemoedsrust. Niks mis mee en volkomen neutraal. Minder neutraal/transparant is niet het volledige verhaal te delen met de reden nieuwe klanten te kunnen werven. Het op voorhand delen van claims. Het impact report is daar getuige van, oa. de keuze voor een enorme investering terwijl de verkopen zijn gedaald.
Alright, thanks voor de reactie. :)
Anoniem: 57411 9 juni 2024 13:15
De fabrikant heeft bovendien zijn verkoopdoel voor 2023 niet gehaald. Dat wijdt Fairphone aan de stijging van de kosten voor levensonderhoud, waardoor consumenten minder smartphones kopen.
Wat daarbij wellicht ook niet helpt zijn die prijzen die onder dit artikel staan: €649 voor de telefoon met daarbovenop nog eens €149 als je de draadloze oordopjes ook fair wilt hebben.
Zijn dat niet een beetje de standaard prijzen tegenwoordig. Wil je goedkoper dan moet je al naar Chinese telefoons kijken of flagship toestellen van x jaar geleden. Samsung maakt ook nog wel goedkopere modellen, maar dan heb je een leuke collectie bloatware op je telefoon (gelukkig is er adb om dat te verwijderen)
Ja, inmiddels zijn dat standaardprijzen. Maar de Fairphones zijn niet standaard. Je koopt in feite een van die 300 euro Samsung telefoons, minus de bloatware en plus wat duurzaamheid (maar nog steeds Made In China) voor 700 euro.
De prijs mag dan wel ''normaal'' zijn, de telefoon die je er voor krijgt is maar net boven wat je verwacht van een budgettelefoon. En dan mag je wel heel lange ondersteuning hebben, als de telefoon na een jaar of 4 gewoon ''op'' is omdat de specs al verouderd waren toen hij uitkwam maakt dat ook niet veel uit.

En zo lang hoef je niet terug in flagships, de S24 is inmiddels exact dezelfde prijs als de FP5 ongeveer een half jaar na de release. En daarvoor krijg je toch behoorlijk meer telefoon (https://nanoreview.net/en...s24-exynos-vs-fairphone-5) met net zo lange ondersteuning.
Ok, het is misschien niet helemaal eerlijk, de S24 is 4 maanden nieuwer. Dan nemen we de S23 die inmiddels 100 euro goedkoper is dan de FP5 toch? Ook die is veel en veel beter. (https://nanoreview.net/en...galaxy-s23-vs-fairphone-5)

[Reactie gewijzigd door venomcs op 22 juli 2024 13:50]

Anoniem: 718943 @venomcs9 juni 2024 18:43
Fairphone gaat niet om specs, he. En duurzaamheid is ook pas puntje 2. Het USP van Fairphone is dat de hele keten eerlijk is. Mensen krijgen normale lonen, geen kinderarbeid, enz.

Als het om FP gaat is het altijd de discussie geld vs specs vs makkelijk repareren, maar het feit dat ze een hele eerlijke keten hebben opgezet (welke ook gedocumenteerd is) wordt voor het gemak maar vergeten.

Ik denk dat als het puntje bij paaltje komt, het eigenlijk helemaal niemand iets uitmaakt of er wel of geen mensen uitgebuit worden.
Fairphone gaat niet om specs, he. En duurzaamheid is ook pas puntje 2. Het USP van Fairphone is dat de hele keten eerlijk is. Mensen krijgen normale lonen, geen kinderarbeid, enz.
En dan wél produceren in China, waar je geen enkele controle hebt over de keten.

Ik wil best geloven dat zij graag zien dat de hele keten eerlijk is, maar ik geloof er helemaal niets maar dan ook niets van dat de hele keten eerlijk is. Je moet wel onvoorstelbaar naïef zijn en al het nieuws negeren, wil je geloven dat het mogelijk is om eerlijk te produceren in China. In andere landen is het al moeilijk (en wellicht onmogelijk), laat staan dat het in China mogelijk is.

Zo is China nog honderden kolencentrales aan het bouwen, die allemaal elektriciteit leveren aan de fabrieken waar Fairphone hun producten laat maken. Die leveren stuk voor stuk een niet zo hele mooie bijdrage aan de lokale en minder lokale vervuiling.
Een telefoon die behoorlijk beter is op het gebied van duurzaamheid en eerlijke keten, met grote verkoopvolumes, maakt meer impact dan een telefoon die perfect is, maar zo duur dat ie niet veel verkoopt.
Daarnaast, ook in China kan je dingen voor elkaar krijgen.
Daarnaast, ook in China kan je dingen voor elkaar krijgen.
Vertel, mijn aandacht heb je.

Overigens sta je 1-0 achter en geloof ik er helemaal niets van. Ik heb iets teveel ervaring met dit soort verhalen en audits in oa China om dit klakkeloos te geloven. In China ben je niet vrij en kun je nooit vrijuit spreken. Dus wat er ook op papier wordt gezet, je weet nooit wat er van waar is. Mooi voorbeeld is de crisis in het onroerend goed waar honderden miljarden dollars bij elkaar zijn gelogen.
Anoniem: 718943 @cariolive2310 juni 2024 00:08
Tja. Als ik kpi 5 van het impact report van FP moet geloven zijn er controles en eisen mbt. de footprint van alle fabrieken in de keten.

Ik weet niet in welke mate we voorgelogen worden, maar ik ben geneigd te geloven dat daar daadwerkelijk stappen genomen worden en dat zo'n rapport niet enkel een marketingpraatje is. Lijkt me sterk dat een bedrijf met een ogenschijnlijke missie zo absoluut zou liegen over de kernwaarden. Zou namelijk een heel risicovolle onderneming zijn.
Ik denk ook niet dat Fairphone liegt, maar ik weet wel 100% zeker dat ze worden voorgelogen. China is géén vrij land, mensen kunnen daar niet zeggen wat ze willen. Dat een leverancier zegt dat er geen sprake is van kinderarbeid, wil niet zeggen dat er geen sprake is van kinderarbeid. Zij vertellen jou wat jij wilt horen, in combinatie wat hen niet al te veel moeite kost om jou te laten zien. Ze hebben twee locaties, en jij krijgt maar één locatie te zien. "Ja maar Deloitte doet de audit!", alsof er iemand is van Deloitte die levenslang wil worden opgesloten vanwege een verkeerd antwoord... En hier mag je ook een andere grote naam invullen, ook zij gaan niet met alle plezier hun eigen leven naar de bliksem helpen.

Hoevaak zijn er al schandalen geweest rondom Apple? En die hebben heel veel meer macht dan Fairphone, maar ook zij krijgen het niet voor elkaar om misbruik volledig uit te bannen in de keten. Dan zou een bedrijfje met een paar miljoen euro omzet dat in China wél voor elkaar krijgen? Dream on.

(ps. heb ervaring met vergelijkbare audits, oa in China)
Bij Apple heb ik toch meer het gevoel dat het om windowdressing gaat ipv dat ze daadwerkelijk eerlijker en schoner willen produceren.
Anoniem: 718943 @cariolive2310 juni 2024 09:43
Dank voor de verheldering. Als het inderdaad zo gesteld is, dan hoop ik dat FP op dat vlak wel een voorvechter gaat worden om productie daar weg te halen, al denk ik niet dat ze daar de middelen voor hebben en ik denk ook niet dat het de cosumentenprijs ten goede gaat komen.
Ik denk wel dat het nodig is.
Jaren terug werd om de plof kip tegen te gaan werd het "Beter Leven" bedacht. Een stickertje met daar op 1 tot 3 sterren, waarbij de 1 ster een plof kip is en de 3 sterren kip zogezegd een blije kip. Jaren later werd een onderzoek gedaan of deze rating de consument richting de blije kip stuurde, helaas niets was/is minder waar, 97% van de kippen die worden verkocht zijn plof kippen.

Uiteindelijk koopt de consument met hun beurs, maar als het op tech aankomt daarnaast ook nog eens voor hetgeen wat men kent. Als je hier op Tweakers kijkt zie je zelfs bij ons dat deze telefoon in de prijsbracket slecht presteert, en dan wil ik graag geloven dat wij ietwat bewuster zijn. Hoe kun je dan verwachten dat deze telefoon bij een bol.com of mediamarkt wel presteert?

Uiteindelijk is dit concept lovenswaardig en mooi te zijn dat er mensen zijn die zich ervan bewust zijn. En misschien zijn deze schamele hoeveelheden gewoon de realiteit, dat is helaas de vraag voor mensen die dit willen hebben. De 97% kiest helaas voor Samsung/Apple/ZTE, een kinderslaafje is uiteindelijk niet ons probleem.
Voor de markt waar de werkgever een smartphone aankoopt is dit wel een ideaal product. Voldoet qua specs voor de meeste standaard bedrijfstoepassingen, garantie op lange updates (security!) en je kan het verhaal gebruiken om uzelf als duurzaam bedrijf te presenteren.
En werknemers die klagen over versleten batterij? Klepje op en en hop, nieuwe batterij erin.

[Reactie gewijzigd door vverbeke op 22 juli 2024 13:50]

Erg slecht voorbeeld. De gemiddelde consument ziet 1 ster beter leven en denkt ah minstens 1 ster, dat kan wel. (Want dat is al minimaal geen plofkip en heeft meer ruimte en krijgt meer voeder en doet er langer over om te groeien) Krijgen ze ook te lezen als ze even opzoeken waar die 1 ster voor staat. Had je misschien zelf even moeten doen.

Als je een bordje zou ophangen met plofkip 50 cent goedkoper de kilo dan de 1 ster kip dan zou zeker niet 97% voor de goedkopere kip gaan. Alleen al het idee dat heerst dat er veel mis is met de plofkip ook kwa 'niet natuurlijk zijnde'. Waar haal je het vandaan dat er überhaupt nog plofkip in Nederland wordt grootgebracht? Het komt hoogstens binnen als import en dat zeker niet in enorme getalen. Inmiddels al in geen enkele grote supermarkt meer te krijgen buiten het vriesvak (ja ben bang dat de kipnuggets enzo nog wel gemaakt worden van plofafval)

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:50]

Plofkip wordt gewoon in nederland opgeploft en ligt gewoon bij (bijna) iedere supermarkt in het schap. Maar dan als halalkip (of bvb halalkipworstje), bovendien duurder dan de beter leven 1 ster.
Bron: keuringsdienst van waarde.

Edit: de non-halal kip die in het schal ligt is inderdaad altijd beter leven 1 ster, supermarkten willen geen plofkip in het schap. Zelfde bron. En ja, krom, want uiteindelijk hebben ze dat wel in het schap.

[Reactie gewijzigd door dog4life op 22 juli 2024 13:50]

Klopt niet. Keuringsdienst van waarde liet een Duitse boerderij zien, dat daar een Nederlandse klootviool de eigenaar is maakt het nog niet plofkip in Nederland geploft. Verder is die kip (en zowel plof als niet plof halal kip algemeen) absoluut zeker FORS goedkoper dan de 1 ster supermarktkip. Tot covid was de normale prijs voor halal kippenpoten 12 euro de 10kg bijv. Inmiddels is dat 20 euro. Losse kilos vaak 2,50-2,75

Die halve vierkante meter halal aanbod in je lokale supermarkt is een stukje oplichting en totaal niet representatief, verder betreft dat ook geen plofkip. (Net nog even gekeken en de kipstukken filets etc zijn van hetzelfde formaat in ieder geval als de niet halal pakjes) Dit spul koopt een moslim enkel als het echt moet. (De Turk is tenslotte niet tot 10 uur open, Appie wel). Overigens is plofkip per definitie niet halal. Wat een smerige ondernemer samen met een smerige supermarkteigenaar bekokstooft staat los van wat je bij een goede halal slager koopt.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:50]

Ik denk dat als het puntje bij paaltje komt, het eigenlijk helemaal niemand iets uitmaakt of er wel of geen mensen uitgebuit worden.
Klopt wel. Ik vind de repareerbaarheid veel belangrijker.

Als ze zeg 200€ goedkoper zouden zijn met niet "faire" onderdelen maar wel dezelfde repareerbaarheid zou de kans veel groter zijn dat ik hem zou kopen. Nu heb ik een Samsung en die is ook niet "fair'.
Dat eerlijke houdt al op bij "verplicht-Android" hardware. Ecosystemen zorgen voor buitenproportioneel consumeren en wegwerpen. Niet 1van de fabrikanten die daaraan mee doet is "fair".
De Fairphone 5 is echter wel veel makkelijker te repareren en heeft veel langer garantie. Wat Samsung doet rondom reparaties is niet bepaald fijn: https://www.androidauthor...es-snitch-report-3445933/
Om te repareren moet het ding eerst stuk gaan. En extra garantie koop je voor een paar tientjes
Garantie is natuurlijk nutteloos als je zelf je telefoon hebt laten vallen of als na 3 jaar je batterij niet zo lekker meer werkt. Dat zijn tenslotte geen productie fouten…
Wat je helaas wel steeds vaker ziet is dat je voor reparatie een factory reset moet doen. Ook als dat helemaal niet noodzakelijk is omdat het een hardware defect betreft. Dan repareer ik liever zelf mijn toestel.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @RepareerDroid9 juni 2024 15:23
De prijs is er dan ook naar. Je betaalt relatief gezien gewoon veel meer bij Fairphone in vergelijking tot andere merken. Bij sommige "non fair" merken betaal je bijna de helft voor een vergelijkbaar toestel; kortom, je kan mocht hij kapot gaan een nieuwe kopen en bent dan nog niet (veel) duurder uit. Dat is niet duurzaam maar dat is wel de markt waar Fairphone ook moet concurreren.
. Dat is niet duurzaam maar dat is wel de markt waar Fairphone ook moet concurreren.
Bij instellingen waar duurzaamheid en eerlijke beloning net iets meer is dan een slogan is het wel degelijk een logische keuze. Wij kopen er steeds meer.

De consumentenmarkt is en blijft lastig tenzij we rigoureus duurzaamheid taks zouden invoeren.
Dat is natuurlijk de eindeloze discussie als het over Fairphone gaat. Wil je een fatsoenlijke/reële prijs betalen voor een telefoon of zo veel mogelijk prestatie voor een zo laag mogelijke prijs, ongeacht de kosten voor de producerende mensen en de aarde?

Mijn keuze is het eerste en ik merk alleen qua softwarematige gadgets het verschil met de S24 van mijn collega.
Heb zelf een Moto Razr 40 Ultra in mijn handen die nog geen 500 Euro heeft gekost.

Nee, kleine oplages zijn duur, Fairphone heeft geen marktmacht en zijn dus duurder.
Je vergeet dat de telefoon "FAIR" wordt gemaakt. Daar betaal je ook voor.
En support, dat is waar Motorola mij mee kwijt is. Hardware voor de prijs: top. Ondersteuning: 2 jaar, en doei! (als het al komt, want ze willen wel eens maanden later zijn).

Grote bedrijven zijn ook duur, want meer overhead.
En hier moet de wet dus ingrijpen en minstens 5 jaar beveiligingsupdates eisen. OS updates die nieuwe functionaliteit bieden is nog tot daar aan toe, maar dat je moet kiezen tussen veilig of rommel is natuurlijk niet van deze tijd. Nou ja, het is wel van deze tijd maar het zou zo niet moeten zijn.
Ik heb meerdere Motorolas gehad in het verleden en qua hardware was daar niks mis mee. Thans heb ik als 2e fone een Moto G54 5g....leuk toestel maar daar is alles mee gezegd. Probleem is idd de updates bij Moto....dat update beleid van hun is zeker dramatisch te noemen. Updates komen echt veel te laat en soms zelfs helemaal niet. Daarom zal ik niet snel een dure moto meer kopen...;-)
En ook nog een zeer degelijk ontwerp. Stevig en alle onderdelen zijn met een standaard schroevendraaier te vervangen.
Ik ben al blij dat je het tussen haakjes zet. En hoewel dat zeker een mooi pluspunt is, merk je ook dat vele mensen de meerkost gewoon te groot vinden. En je komt opnieuw bijkomend met het probleem dat vele mensen gewoon de meerkost niet willen betalen.

En dan is het mooi dat je op zoek gaat naar partners die je grondstoffen op een eerlijkere manier verwerven, maar als relatief kleine organisatie is je impact daarmee natuurlijk weer beperkt. En we zijn ook de grote fabrikanten daar al jaren stappen vooruit zetten en meer en meer druk zetten op hun leveranciers.

Mensen wijzen bijv. vaak naar Foxconn als voorbeeld hoe het volgens hen niet moet, maar dan ga je wat meer zoeken naar hoe werknemers bij Foxconn behandeld worden en hoe dat dat bij kleinere, minder bekende bedrijven gebeurt en dan zie je snel dat het bij Foxconn niet eens zo slecht is.

En laat ons eerlijk zijn de Fairphone had beter Fairerphone genoemd.
Gebaseerd op een alternatieve realiteit. Alle smartphones zijn kunstmatig beperkte computers die meer zouden kunnen zonder de gedwongen ge-integreerde software. Voor het (in theorie) niet implementeren daarvan staan volgens jou produktie-kosten?
Met FAIR bedoel ik de grondstoffen die eerlijk worden gewonnen hé.
De software is Android, daar ben ik sws geen fan van.
Voor minder dan 100 euro heb je een ieuw toestel met ongeveer dezelfde grondstoffen erin. Die is dan niet fair... Ik zou wel eens een financieel plaatje willen zien. Hoeveel procent van die fairness gaat er uiteindelijk gewoon naar de winstmarge, en welk deel naar duurzaamheid? Dat vereist een zeker onderzoek, dat zo ingewikkeld is dat geen enkel mogelijk effect op uurzame ontwikkeling en produktie kan worden aangetoond.
Ik denk dat je voorbij gaat aan de “missie” van het bedrijf en ze over één kam scheert met wat andere partijen.

Ook lijk je het modulaire design en de effort die ze zelf stoppen in de Android upgrades die door de soc leverancier niet meer worden ondersteund.

https://www.fairphone.com...CA_for-public-sharing.pdf
Het ding kan wel 2 jaar mee gaan, maar dan moet Android nog wel bestaan en akkoord gaan het gebruik.
Je hebt niet het idee dat je hier als potentiele koper in de maling wordt genomen met slechts een praatje. Heel "modulair" allemaal, behalve de software. Dat is al 25 jaar een monoliet. `En wel 100% techisch onnodig, enkel vanuit marketing-oogpunt.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 13:50]

Standaard prijzen in de markt? Ja. Standaard voor de kwaliteit die je krijgt. Jammer genoeg niet echt nee...
Dat is goedkoop ondertussen toch? Beetje iphone kost 1000-1200 idem met Samsung etc.
Nee hoor. Mijn iPhone 13 kostte me net iets meer dan 600 euro bijna een jaar geleden.

Fairphone is gewoon duur waarbij je jezelf mag afvragen bestaan ze nog wel over zeven of acht jaar?

Want als ze omvallen, wie neemt dan het support over? Is er een derde partij die dan de beloofde updates blijft leveren?
Nee hoor. Mijn iPhone 13 kostte me net iets meer dan 600 euro bijna een jaar geleden.
Was dat de eenmalige bijbetaling, of heb je 'm 2e hands/gereviseerd? Want no way dat je een (nieuwe) iPhone 13 voor die prijs hebt.
Gloednieuwe iPhone 13 128mb bij Belsimpel met KPN abon. Kostte 676 euro. Geen maandelijkse termijnen.

Op dit moment kost een iPhone 14 bij Belsimpel 699 euro zonder abonnement.

Zo duur hoeft een iPhone dus niet te zijn, als je niet veel geheugen nodig hebt.
Gloednieuwe iPhone 13 128mb bij Belsimpel met KPN abon. Kostte 676 euro. Geen maandelijkse termijnen.
Uhu, en hoe lang is je abbo? 12 of 24 maanden? Dan is het dus aantal maanden * prijs per maand + 676. Als ik even snel bij Belsimpel kijk:

iPhone 13 zwart 128GB: €599,00
KPN 2 jaar 12GB 5G 300 Mbps 150 min/sms bundel: €20
Toestelbetaling: €21,00 / maand

het toetsel zelf word niet in rekening gebracht, maar 24 * €41 = €984,00 totaal voor je iPhone van "< €700".

Contracten/kleine lettertjes
Je leest niet goed. Schreef duidelijk: geen maandelijkse termijnen voor het toestel. Ik betaal 15 euro voor onbeperkt bellen en 4Gb per maand bij KPN. Krijg ik ook nog 5 euro entertaiment korting bij mijn glasvezel.

Voor 698 heb je nu een iPhone 14 zonder abonnement.

Het is allemaal niet zo duur als jij denkt.
Kijk, nu heb ik concrete cijfers. En niet goed lezen? Dat deed jij, ik gaf aan dat dat de info was van de belsimpel website, dus je laatste zin is een beetje apart, want ik quote alleen de gequotte prijs/prijzen.

Het abbo wat jij hebt kan ik trouwens niet vinden qua specificaties op de Belsimpel website, maar ik zal wel "niet goed lezen".

Trouwens, niet goed lezen: een na laatste zin van mijn reactie: het toetsel zelf word niet in rekening gebracht... ;-)

[Reactie gewijzigd door sfranken op 22 juli 2024 13:50]

In jouw berekening heb je het over 21 euro toestel betaling per maand. Die is dus 0.

Bundels veranderen regelmatig, ze worden steeds groter. Nu hebben ze 6gb per maand voor 16 euro. Ik heb dus 4gb voor 15 euro met onbeperkt bellen.

Maar de iPhone 14 is nu dus 698 zonder abonnement.

Een iPhone 13 heb tegenwoordig je al vanaf 599 zonder abonnement. Zie de Pricewatch.
In jouw berekening heb je het over 21 euro toestel betaling per maand. Die is dus 0.
Dat was de info zoals die op de website van Belsimpel stond. Als je m'n reactie verder had gelezen had je gezien dat ik die inderdaad, zoals de website daarna ook aangaf, niet in rekening heb gebracht. De prijs is dus na 2 jaar met alleen de bundel, waarmee je dus ook de kosten van het toestel betaalt (niks is gratis)
Ik denk dat het nu al een sterk merk is (zelfs artikelen op tgeverge etc.), kans dat ze geldschieters blijven vinden is vrij groot, zeker als je ziet dat ze eigenlijk structureel in de plus zaten.

Ik denk vooralsnog dat het een blijvertje is.
Je noemt daar wel top model prijzen, vergelijk de Fairphone met Android toestellen die zelfde of vergelijkbare specs hebben en dan is het een totaal ander beeld.

Fairphone is dan duurder, maar men moet natuurlijk ook kijken waarom dat zo is en daar zijn meerdere redenen voor.

Toestel is makkelijk te repareren, oplages zijn kleiner dan bij de concurrentie, de boel is *fair dus dat kost ook meer, er zit geen bloatware erop (dat levert geld op, dus gebrek eraan levert niks op) en de support is ook erg lang.

Of iemand het daar voor over heeft terzijde, sowieso heb ik op sommige fronten mijn bedenkingen met het bedrijf.
Ik vind de Fairphone vergelijken met een iPhone in Europa wel terecht eigenlijk. Het is een statementproduct. In Europa zijn er behoorlijk wat kopers die een iPhone als statement kopen "kijk ik heb een Aaifoon". Er is geen vendor lock-in en je bent vrij om te communiceren met andere platformen. De Fairphone is ook een statementproduct "Kijk ik betaal graag iets meer voor duurzaamheid."

Hier in de VS moet je wel voor iPhone kiezen vanwege iMessage. Zonder iMessage wordt het moeilijk om te communiceren, tenzij je 160 karakters voldoende vindt voor je berichten.

De Fairphone wordt bij ons inmiddels ook verkocht :D maar dan onder een ander merk. Ik heb nu al een tweetal jaar een Fairphone die vanuit Europa voor mij is meegenomen die ik als tweede telefoon gebruik, maar ik overweeg sterk de Murena Fairphone als opvolger die inmiddels hier verkrijgbaar is.
Verschil tussen statement en status object wat mij betreft
En: Zonder gezeik de bootloader kunnen unlocken. Dat was samen met de Fairtrade en repareerbaarheid voor mij de dealmaker.
Je hebt al een Galaxy S24 voor iets meer dan €650.
Mijn S24 kostte bij launch 660€ via de provider (zonder verdoken abonnementskosten ofzo). Ik heb er meer vertrouwen in dat deze telefoon nog snel genoeg zal zijn voor mijn lichte gebruik binnen 7 jaar (na een batterijwissel halverwege).
Klopt, mijn was 1200 🙈
Zonde dat er geen 3,5mm op zit (ding is groot genoeg daarvoor)

Dan waren die dopjes of een dongle (dat laatste is gewoon extra troep bij kopen) ook niet nodig, tenzij iemand er bewust voor kiest (wat prima is natuurlijk)
Een dongle is toch juist een mooie duurzame losse module die je zelfs voor meerdere toestellen kunt gebruiken, dus past juist goed bij Fairphone? Duurzamer dan integreren en straks weggooien. Bovendien zijn er genoeg mensen die nooit bedrade oordopjes gebruiken, ook zonde om voor hen zinloos dit toe te voegen. Ik denk dat de meerderheid van de mensen helemaal nooit oordopjes gebruikt, en wie dat wel doet meestal dat liever draadloos zal doen. Dus zonde om zulke functionaliteit voor een paar mensen aan elke Fairphone standaard toe te voegen.
Ik ben zuinig op mijn spullen dus mijn dongles gaan paar jaar mee (gewoon eentje van Apple en/of Ugreen)

Maar ik ben een uitzondering op de regel, meeste mensen die ik ken slopen er meerdere per jaar, want er zijn best wat jongere mensen die ik ken die gewoon bedraad gaan, want goedkoper.

Nou beginnen die ook langzaam over te stappen op draadloos dus je hebt een punt, alleen dan kopen ze van die goedkope BT dopjes bij de Action die snel stuk gaan.

uit ervaring, BT dopjes van de Action zijn prul, bedaarde dopjes zijn prima en gaan meestal even lang mee als duurdere (ik koop geen van beide bij de Action de laatste jaren, dus de info is op basis van vroeger of mensen die ik ken die ze wel kopen)

Maar als we het op die manier bekijken, is vrij veel op de Fairphone "zonde"

Meeste mensen vervangen de accu niet, vervangen de onderdelen niet (vaak zelfs niet als deze stuk zijn), meeste mensen gebruiken geen MicroSd kaart en ik kan zo best een poos doorgaan.

Als 3.5mm "zinloos" is, dan is het grootste deel van de dingen aan de Fairphone dat ook, en dat iemand zoals ik (als ik een Fairphone had) die dingen (microsd, hot swap accu ect) zou waarderen, zegt weinig want ik ben (blijkbaar) de niche van de niche van de smartphone markt.

mini rant

Plus is het niet raar dat een bedrijf dat minder ewaste wil, eerlijkere producten en beter voor het milieu wil zijn, mensen geen keuze voor een 3.5mm geeft (tenzij dongle) maar liever ziet de je hun vrij dure BT hoofdtelefoon koopt?

als ik het echt bont wil maken, microsd is niet nodig want USB via OTG is genoeg, en slechtere accuduur oplossen met een hot swap accu kan ook opgelost worden met een powerbank

Dat is niet hoe ik het zie in de kleine lettertjes, maar je kan op deze manier voor alles een "oplossing" vinden, als men zo iets als 3.5mm als zinloos zou bestempelen.

end of mini rant

Bovenstaande is niet persoonlijk bedoeld mocht het zo klinken, ik hoor wel vaker online dat "3.5mm nutteloos is", en precies hetzelfde statements over laadblokjes, microsd of zelfs speakers (ja echt, want "iedereen" gebruikt oordopjes)

Maar in het echte leven hoor ik die statements veel minder, wat men online beweert is totaal anders van wat mensen in het echt roepen.

Dat betekend niet dat wat men online zegt niet klopt, maar als je puur online zou leven zou je denken dat de markt voor de functionaliteiten die weg zijn bij telefoons, vrijwel niet meer bestaat.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 13:50]

Precies mijn probleem om bij versie 3+ te blijven en de volgende versies over te slaan... Foei Fairphone!
Maar 1100+ voor een apple device (oh sorry ecosysteem) en 280 euro voor Airpods is geen issue hier?
Airpods zijn ten eerste niet verplicht en als iemand er al toch voor kiest, ze beginnen goedkoper dan dat.

Hetzelfde met de telefoon, je noemt daar de Pro prijs, normale iPhone is minder, de SE ook.

Ik snap je punt wel, maar noem niet meteen het duurste optie, daarnaast is de Fairphone qua specs ook fors minder dus kan men het beter vergelijken met telefoons die vergelijkbare specs hebben.

Even terzijde dat iOS en Android verschillende doelgroepen hebben.
Andere markt, die er al vanuit gaat dat het veeel geld kost. Als je een Ferrari koopt ga je ook vrij dure banden moeten bestellen...
Sowieso zijn er blijkbaar vrij veel mensen die >1000 euro voor een telefoon normaal vinden (maar dan wel op een fiets van 3 tientjes rijden :+ ) Ieder z'n keuze.
Mijn iPhone 13 was verleden jaar september net boven de 600 euro.
Het is veel geld, maar niet per se duur, mits je bereid bent om lang met je telefoon te doen.
Mijn FP3 is per gebruikt jaar niet duurder geweest dan veel budget-telefoons.
Ik ben benieuwd of audiojacks weer terugkomen.
Ik vind het vervelend dat ik mijn koptelefoon of mijn oordopjes moet opladen naast mijn telefoon.
Ja, want het kost nou eenmaal geld om een telefoon repareerbaar te houden...
Wou je ook 5 jaar software updates "gratis" op je 300 euro smartphone?
Mijn uitgangspunt is een toestel tot 500 euro max. en meer niet. Het is absurd 1200 euro te betalen voor een smartphone die duurder is dan een laptop, tablet en laat staan televisie. De marges zijn zo hoog geworden en elke fabrikant wil meeliften met Apple marges.

Als je alleen al kijkt wat Samsung doet door de toestel niet goedkoper aan te bieden, maar te stunten det 250-300 euro cashback en gratis smartwatches etc.

Nu zie je de laatste twee jaar ook merken als Xiaomi, Oneplus de prijzen flink omhoog te gooien en natuurlijk bieden bieden merken aan als de Redmi of Poco en One plus de Nord en dit zijn overigens goede toestellen voor rond de 350 euro. Zelfs de Nothing phone 2a is een mooi toestel in gebruik rond dezelfde prijs bijna.

Laten we eerlijk zijn een mobiel is een app machine en dat werkt met alle apps in de store en daar heb je geen toestel voor nodig van 1200 euro , tenzij je daadwerkelijk in de nacht een iets duidelijkere foto wil maken.
[...]


Wat daarbij wellicht ook niet helpt zijn die prijzen die onder dit artikel staan: €649 voor de telefoon met daarbovenop nog eens €149 als je de draadloze oordopjes ook fair wilt hebben.
Ik snap wat je zegt, maar bij de conventionele merken is dat ook de prijs, alleen betaal je het niet zelf maar de mensheid in vorm van vervuiling en andere ellende die collectief moet worden opgelost.
Wat niet helpt is dat mijn Fairphone 3 het nog steeds doet en updates krijgt. Ik verwacht op zn vroegst volgend jaar pas een nieuwe nodig te hebben, hopelijk is dan de 6 uit.
Echt vreselijk balen. Ik zou ze best willen ondersteunen, maar ik heb pas een nieuw device gekocht. Ze zijn broodnodig in de wereld waar 80% van de tech pure e-waste is.
Ik dus ook. Ik sta achter hun filosofie, maar ik vind die telefoons echt veel te groot. Als ze een kleinere, maar snelle telefoon hadden gehad, was ik daarvoor gegaan....
En zo vindt iedereen wel een excuus om het niet te kopen.... Toen fabrikanten geen grote telefoons leverden was de klacht sat ze alleen maar kleine apparaten leverden. Als je echt achter Fairphone staat koop je gewoon een smartphone die te groot is voor jouw smaak alleen maar om geen smartphone van 1 van de anderen te hoeven kopen.
Ik heb eigenlijk al jaren niet meer gehoord dat men grotere telefoons wil om eerlijk te zijn. Toen we de 6" markt betraden was die wens bij velen volgens mij echt wel bereikt.
Ik moest toch de iPhone 15 Max kopen om er qua grootte niet op achteruit te gaan ten opzichte van mijn Nokia 8.3 5g die te oud werd. Dat is nu de grootste iPhone, ik had liever nog een klein maatje groter gehad, netto is de iPhone zelfs iets kleiner nu dan de Nokia die ik had. Aangezien het steeds meer de rol van de computer over neemt en je steeds meer doet met de telefoon, vind ik een groot scherm wel belangrijk. Een goed klapscherm lijkt me dan ook ideaal eigenlijk.
Ongeacht de maat van het scherm bevalt de UX en inputmethoden me niet om daar zo'n werk mee te doen. Dus nee, liever een klein toestel voor onderweg dat hand-ig is (lees: ik kan het met één hand gebruiken) en een apart toestel dat wél uitgerust is om serieus mee te werken.

Overigens zijn er qua grote maten écht al genoeg keuzes, of je koopt gewoon een tablet, want dat is het op dat moment gewoon ondanks de naam. Als ik iets zoek met bekende langdurige support (lees: meer dan 2-3 jaar) én een kleine maat is er niets.
M’n tablet is wel een flink stuk groter. Een telefoon moet je wel aan je oor kunnen houden natuurlijk. Maar eenhandig bedienen doe ik persoonlijk nooit, zou niet weten waarom ik dat zou doen. Dat lijkt me totaal niet handig. Ik heb twee handen, dus waarom zou ik ze niet allebei gebruiken. Eén handig gebruik doet me denken aan twee dingen tegelijk proberen te doen.

Als kleine telefoon met lange support zou ik even wachten op de nieuwe iPhone SE 2024 die dit jaar uit komt. Alle iPhones hebben super lange support (was voor mij de reden om van Android naar Apple te gaan), 2031 dan waarschijnlijk? En ze zijn behoorlijk betaalbaar, compact en goed afgewerkt. Er is een Android app voor de overstap, gaat best makkelijk. Al is het altijd nog wel wat dingen instellen na de overstap.
Nou eigenlijk vindt ik ze nog te klein er was een fabrikant volgens mij Xiaomi die een tijdje 7-7.1 inch had maar die modellijn is helaas al een tijdje gestopt.
Maar dat is gewoon een kleine tablet. Past totaal niet meer in een normale broekzak en is ook onmogelijk met 1 hand te bedienen.
Nou nou morele tijger... Ik kan de telefoon letterlijk niet lang vasthouden als ie te groot is, dus ik kan daar moeilijk omheen...
Het punt is dat iedereen net iets anders wil. Een hele groep die grotere schermen wilde heeft nu z'n zin (en vermoedelijk een nieuwe telefoon ;) ), en nu hoor je juist weer meer van de groep die kleinere telefoons wil, en vroeger goed bediend werd. Zo is er ook een groep die wel powerspecs wil, en een groep die dat niet wil, en een groep die een goeie camera wil, of juist een helder scherm, et cetera. En er zijn ook allemaal subgroepen die combinaties van voorgaande zijn. Er zijn niet voor niets zoveel telefoons op de markt, allemaal net ietsje anders.

Uiteraard heb ik ook zo m'n droom-foon, en Fairphone zou die kunnen maken, mits ze <wensenlijst> implementeren. De kans daarop is beperkt, dus ik zal moeten kiezen uit een set imperfecte telefoons, en misschien worden zij de volgende winnaar.
Klopt als een bus wat je zegt
Helemaal mee eens. Ik ben al jaren fan van het concept van Fairphone, maar ik moet momenteel teveel inleveren om mijn huidige telefoon niet te hoeven missen.

Als ze een smartphone uitbrengen met minimaal deze eisen, dan geef ik daar gerust meer dan €1000,- voor.
- Het formaat / hoogte van een Samsung Galaxy S24 / Asus Zenfone 10
- Een vergelijkbare camera-kwaliteit (eventueel na het installeren van de Gcam software)

- Een processor uit de Snapdragon 7xx serie is inmiddels gelukt met de QCM6490. Ik hoop wel dat deze processor krachtig genoeg is, om over een aantal jaren mid-range spellen mee te kunnen spelen.
De camera kwaliteit in combinatie met GCam doet al niet veel onder voor toestellen als de S24 en Zenfone 10. De Fairphone camera software moet nog verbeterd worden, maar de camera hardware is al beter dan de S24. Enkel een zoom lens ontbreekt.

Een telefoon van het formaat van een S24 is niet heel waarschijnlijk omdat er al een kleinere batterij in de FP5 zit vanwege de repareerbaarheid. Met een Zenfone 10 formaat Fairphone haal je het einde van de dag zeker niet. Daarnaast is de komende generatie Snapdragon 8 gen 4 zo belastend dat er grotere 6000mAh accu's gevraagd worden. De kans is dus groot dat kleinere toestellen nog zeldzamer gaan worden in de komende jaren.
Ja, en dit is iets wat heel veel tijd kost, die laatste % om mee te draaien met de top. Iets wat je met een klein bedrijf dus bijna niet kan doen. En als ze wel populair worden dan zullen de Apples, Samsungs en Google's van deze wereld opeens wel modulaire schermen en batterijen aanbieden die makkelijk te vervangen zijn. Ik ben erg gecharmeerd van het bedrijf, maar ik zou het niet aandurven om er in te investeren. Maar goed, batterij van mijn 3 jaar oude Samsung begint tekenen van problemen te laten zien dus misschien... Ik denk echter dat ik dit keer voor een 6.2 ga; kleiner is wat fijner.
Ik wil vooral een grote batterij. Ik ben geregeld een tijd zonder oplaadmogelijkheden.
Dat is dan weer het mooie met Fairphone. Je neemt gewoon een reserve accu mee. Kost je hooguit 2 minuten voor het omwisselen plus een halve minuut opstarten en je hebt weer een volle accu.
Vanwege t formaat van de accu is dit ook prima te doen.
dit. Ik heb de 5. op alle fronten geweldig, alleen ZO GROOT. Ik heb nogal grote handen en zelfs ik heb moeite met de boven'la' naar beneden te halen met 1 hand.
Als ze m gewoon het formaat van (lang geleden ik weet het) de S3 zouden maken, of van de Sony 10 iii, dan zou dat ideal zijn.

Persoonlijk hoeven die dunne randen ook niet zo van mij, dat is alleen maar irritant met perongeluk dingen aanraken.
Ze zijn niet van gisteren, waarom niet eerder een fairphone gekocht gezien je pas een nieuw device hebt.. oprechte vraag
Ik zou ze best willen ondersteunen, maar ik heb pas een nieuw device gekocht.
Investeren of doneren dan maar?
Het is niet alsof het een startup is, ze hebben al jaren toestellen, dus tenzij je er specifiek een gekocht hebt wil dat zeggen dat je hun toestel niet de moeite waard vond en dat vinden de meeste mensen blijkbaar ook.
Voor mij is de belangrijkste reden het missen van de 3.5 hoofdtelefoon aansluiting. Heb nooit goed begrepen waarom ze dat niet in zetten. Ze hebben er een heel artikel over geschreven, maar helpt mij niet. Wij hebben telefoons tot 300 euro, met allemaal Lineageos (MicroG versies) erop. Met 5 telefoons hier thuis had ik ze dat geld graag gegund.

[Reactie gewijzigd door Kargin op 22 juli 2024 13:50]

En is dan een usb verloopstukje niet een hele simpele oplossing? Staat gewoon op de website van Fairphone:

https://shop.fairphone.co...ck-adapter-3-5mm-18#attr=
In theorie ja natuurlijk. Echter, 3 jonge kids achterin de auto die de dongels kwijt zijn, tegelijk opladen, dongel werkt wel op die telefoon maar op de andere weer niet. Heb een paar van die dongels nog liggen in de la. Maar ben ermee gestopt, analoog werkt gewoon.
Dat isinderdaad waar. Die dongeltjes zijn een drama. Daarnaast e-waste, en dat ondergraaft hun imago juist.
Simpel misschien, maar het maakt de USB poort extra kwetsbaar met zo'n adapter die er continue aanhangt.
Daarvoor is een 3,5mm poort gewoon heel veel beter geschikt/robuuster.
Anoniem: 57411 @pbk10 juni 2024 01:40
Kort gezegd: nee.

De suggestie voor zo een dongel klinkt ondertussen als al die mensen die linux voorstellen bij ieder (negatief) bericht over windows; ja, we weten nu wel dat het er is, maar het past gewoon niet bij ons gebruikt/voorkeur.
Even een klein frustratie momentje geheel aan mijzelf toe te rekenen :9 ;) ; dat eeuwige onderwerp over de 3.5 mm aansluiting. We zitten in een tijdperk met gigantisch goede en energiezuinige draadloos verbindingen. Voor al het andere zit je toch aan een statisch element vast en zoals hieronder al aangegeven is een usb verloop een prima oplossing.
Ik wil helemaal geen discussie, wou alleen melden wat ik van Fairphone vind.
Hey Kargin, ik ook niet, dat is mooi!
Misschien even anders verwoord; waarom mis jij de 3.5 microfoon aansluiting?
Had al geantwoord op pbk. Dongels en kleine kinderen gaan niet goed samen. Of een kid die roept dat bluetooth paren weer eens niet werkt, terwijl ik aan het rijden ben. Kabels en grote koptelefoons, minste gezeik. :)
Prima dat je investeert, maar het volgende lijkt me toch wel zorgwekkend:
De fabrikant heeft bovendien zijn verkoopdoel voor 2023 niet gehaald
Het lijkt er meer en meer op Fairphone dat een steeds minder aantrekkelijke wordende propositie heeft. Ze zijn te duur voor wat ze verkopen en de concurrentie is, al dan niet onder druk van regels, ook steeds meer bezig met meer reparatie en langere ondersteuning.

Ik vraag me af of dit niet het begin van het einde is.

We gaan het zien.
Het "niet halen van het doel", kan ermee te maken hebben dat ze de internationale markt steeds meer betreden en mede daardoor hogere verkopen hadden verwacht.

Dit zijn de cijfers:
2021: 87.936
2022: 116.281
2023: 100.107 -> verwachting: 170.000

Ik denk echt niet dat dit snel het einde zal zijn, maar de cijfers zijn wel te verklaren. De verwachting was wat mij betreft veel te hoog ingeschat tijdens de Corona periode
Ja, er was een hogere verwachting. Maar als je meer markten aan gaat boren verwacht je op zijn minst een gelijk aantal. Zelfs dat is niet waargemaakt. In combinatie met de marktontwikkelingen denk ik dat het toch echt tijd is voor FP om kritisch te kijken naar de propositie.
Het is ook een beetje een self-fulfilling prophecy geworden.

Het principe ziet er enorm interessant uit, en als er een wat groter, meer "established" bedrijf achter zat, zou ik zeker aan boord springen. Maar hoe langer het duurt om de doelen te halen en te groeien, hoe minder snel de meeste gebruikers in zullen stappen.

Niet omdat het vertrouwen in de techniek er niet is, maar je wil niet investeren in een toestel wat over een paar jaar misschien van de markt verdwenen is. Zeker niet met een telefoon, waar veel productiviteit voor mensen in gaat zitten.

Een beetje wat nieuwe Google-services ook hebben, dankzij the Google Graveyard.
De scope van je reactie is mij niet helemaal duidelijk. Wat bedoel je precies met "het" en "het principe?

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 13:50]

Ik neem aan een ecologisch meer verantwoord productieproces en de repareerbaarheid. Of zijn er nog redenen om voor een FP te gaan?
Qua lange softwaresupport worden ze nu door Samsung en Google het vuur aan de schenen gelegd met 8 jaar.
Een van de zaken waar ze op geinvesteerd hebben was een abonnements/leasevorm voor de Fairphone (dus puur de telefoon), zodat ze meer konden garanderen dat de telefoon geheel gerecycled zou worden en voor de abonnee snel wisselen van niet werkende onderdelen. Helaas hebben ze dat moeten stoppen, omdat er te weinig abonnementen voor waren (looptijd vijf jaar vonden te weinig mensen interessant, teveel die het nieuwste van het nieuwste willen hebben). Dat hebben ze gestopt, met als optie voor de abonnees om het toestel over te nemen (afhankelijk van looptijd alleen voor al betaalde borg) of terug te sturen.
Blijkbaar was ik een van de weinigen die het toestel juist wou houden, dat vergde wat extra e-mails en tickets. Maar het was duidelijk dat dit een financieel gat sloeg in hun begroting. Terwijl het idee (wat mij betreft) gewoon prima was.
Ik doe weinig zwaars met mijn telefoon, voornamelijk chats en telefoon, draai ook /e/-os zonder google. De telefoon (de 4) is inderdaad groter en zwaarder, maar ik mis er verder niets aan (al heeft mijn vrouw de FP3, die nog wel een 3,5mm jack heeft).
alles wat onder de "as a Service" paraplu valt is verdacht en doorgaans helemaal niet prima. Meestal ben je als klant duurder uit en krijg je er een enorme afhankelijkheid bij. Ik ben dan ook heel blij dat dit initiatief gefaald is. Dit is niet de richting waar wij als maatschappij op moeten bewegen.
Zolang je de optie hebt in kopen of leasen, hoef je hem niet te kiezen.
Fairphone liet de optie open om er een ander OS op te zetten (/e/-os in dit geval), al viel ondersteuning van het os dan wel weg. Hardware bleef gewoon onder de garanties en snelle vervanging gelden. Qua software kan as a service inderdaad zeker minder zijn (grappen als dlc's ineens betaald maken, voorwaarden aanpassen, etc.), daar zijn legio voorbeelden van te vinden.
En volgens mij is de weg vol met (zelfs steeds meer particuliere) lease-auto's, waarbij je ook bij pech snel een vervangende auto onder je zitvlak krijgt (en de oude auto's beter gecontroleerd gerecycled kunnen worden).
Zolang je de optie hebt in kopen of leasen, hoef je hem niet te kiezen.
Daar heb je op zich wel gelijk in. Maar ik vrees de dag dat dit, net als bijvoorbeeld de mogelijkheid om handmatig over te boeken in plaats per automatische incasso te batalen, niet langer de standaard blijkt te zijn, er op geen enkele andere manier nog iets in huis kan halen zonder daarvoor een dienst af te sluiten. Waarschijlijk ook nog eens met een clausule welke de dienstverlener toestaat om ongelimiteerd data te kunnen slurpen omtrent je gebruik.
Fairphone liet de optie open om er een ander OS op te zetten (/e/-os in dit geval), al viel ondersteuning van het os dan wel weg. Hardware bleef gewoon onder de garanties en snelle vervanging gelden. Qua software kan as a service inderdaad zeker minder zijn (grappen als dlc's ineens betaald maken, voorwaarden aanpassen, etc.), daar zijn legio voorbeelden van te vinden.
Maar er zijn een aantal nadelen die je hier niet benoemd. niet specifiek in casu FP, maar als algemeen risico:
- de ToS kunnen worden veranderd
- De prijs kan worden aangepast terwijl je toch aan dat contract vast zit.
- Servitisatie, dat is waar <x>aaS uiteindelijk onder valt, gaat vaak tegen het concept van eigenaarschap in. Het model is daarmee diametraal gekant tegen het zelf repareren van een telefoon, door in plaats daarvan een dienst te maken van het toestel. Eigenaarschap is, als je het mij vraagt, just de kern die reparatie bevordert en waar FP zich op zou moeten richten. In dat licht is een beweging richting servitiatie voor FairPhone wel een rare te noemen.
En volgens mij is de weg vol met (zelfs steeds meer particuliere) lease-auto's, waarbij je ook bij pech snel een vervangende auto onder je zitvlak krijgt (en de oude auto's beter gecontroleerd gerecycled kunnen worden).
Ja, maar is dat nu niet een vorm van pure armoede? Je betaalt meer voor die auto en in veel gevallen hebben we het eigenlijk over het verkrijgen van een goed dat je jezelf misschien wel niet kan veroorloven. Het oprijden van een niet al te oude auto is waarschijnlijk beter voor het milieu dan het sneller naar de sloop brengen ervan, als dat al een zorg is waarvoor je zo'n beslissing zou maken. Voor een auto kan je nog aanvoeren dat dit nodig is voor je werk en je het anders niet kan betalen (ook weer een vorm van armoede), maar voor veel andere producten zal dit niet opgaan.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 22 juli 2024 13:50]

Daar sla je de spijker wel op de kop, ja.
In geval van FairPhone is overigens de prijs per maand al snel juist naar beneden gegaan (van iets van 24 euro naar 19), dus dit kan ook positief uitpakken. (net als dat ik ooit door XS4All gebeld werd met voorstel om mijn maandbedrag te verlagen omdat ze de verhoging van snelheid van mijn abonnement bij mij niet konden bewerkstelligen). Op andere punten hebben ze ook duidelijk aangegeven wat ze wel en niet zouden doen (zoals de ToS aanpassen). Het beoogde doel was vooral om te zorgen dat elke telefoon (of elk te vervangen onderdeel) terugkomt bij hen, zodat ze goed zorg kunnen dragen voor de recycling (in plaats in het mortuarium van phones in een la te belanden).
Het was toevallig net dat mijn oude foon (mobo van de FP3 hield er mee op, is vervangen, maar was niet duidelijk wat precies kapot was, dus was m echt weken kwijt) er mee ophield, ik toen net krap bij kas was en ze toen net met dat abonnement kwamen en ik toch weer een fairphone wilde (en mijn vrouw dan de fp3 kon overnemen omdat de iphone ondertussen geen updates meer kreeg).
Tenzij je weet dat onderhoud een kostenpost is, waar voor reparateurs/fabrikanten teveel winst op zit. Dan weet je nu vooraf wat je betaalt voor afschrijving en onderhoud bij elkaar, en zeker bij devices waarbij 'onderhoud' een lelijk woord is (want aan elkaar gelijmd/gesoldeerd) scheelt dat kosten. Mag de fabrikant lekker een nieuwe voor jou betalen als het scherm op zwart gaat.
Maar het punt van servitisatie is dat je een klantrelatie maximaal probeert uit te buiten en je als klant veel macht verliest. De prijsstelling staat niet in verhouding met de werkelijk gemaakte kosten. Eigenaarschap is in mijn ogen een model dat veel meer controle geeft aan de klant. Dat komt dan wel met meer verantwoordelijkheid, zoals het verzorgen van onderhoud, dat zal ik niet ontkennen. Maar juist bij FairPhone is eigenaarschap iets dat door het zelf kunnen repareren in eerste instantie bevorderd zou moeten worden. Je bent immers in staat gesteld om daar iets te kunnen doen.
Klopt. Ik neem niet eens een telefoon abonnement. Alleen maar prepay. Lease of huur zal er bij mij echt nooit in gaan.

Maar de industrie wil ons daar maar wat graag aan hebben, onder flauwekul van beter voor het milieu enzo. Maar eigenlijk gaat het ze gewoon om gratis geld. "you will own nothing and you will be happy" was de slogan op Davos waar ze de wereld onderling tussen zich verdelen. Gelukkig is daar in dit geval vooralsnog weinig van terecht gekomen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:50]

Eergisteren een Fairphone 5 met e.os besteld bij Murena. Ik vind het een prima telefoon en samen met een ont-googled OS lijkt me dit een perfecte lange termijn oplossing.
Sinds kort zijn de meeste bank-apps met QR prima te gebruiken (ING al heel lang, Triodos sinds een paar maanden, SNS is dacht ik de enige die nog niet goed werkt), net als DigID, mede dankzij een paar tweakers die de boel aangezwengeld hebben (kan de linkjes niet meer zo snel vinden). Voor betalen met je mobiel is wel Google Pay nodig, dus dat is (zover ik weet) een no-go. En soms (al is dat voornamelijk met spelletjes) mis ik Google PLay om betaalde opties aan te kunnen zetten. Maar o.a. FairEmail heeft zijn pro-functies ook op andere manieren te bereiken.
Sinds een app update van 5 juni lijkt ASN nu ook te werken, ondanks eerdere meldingen dat ze Google verplicht stelden.
De non-google contactloos betalen gaat er met 1juli van af: https://www.asnbank.nl/be...n-mobiel-betalen-app.html
Tja. ING ook. We geven onze digitale autonomie maar al te graag uit handen. De banken doen vrolijk mee, als een soort kamikaze piloten.
De banken zijn al sinds jaar en dag bezig alle risico's richting 'klant' te verplaatsen. Je zou dit als een samenzwering kunnen zien maar het is meer zo dat het neoliberale ideaal dit soort perverse prikkels direct stimuleert. Ik heb het wel vaker geciteerd, maar toch nog maar eens een ander artikel:
Thus, even The Economist writes that shareholder value thinking has become “a license for bad conduct, including skimping on investment, exorbitant pay, high leverage, silly takeovers, accounting shenanigans and a craze for share buy-backs, which are running at $600 billion a year in America.”
https://www.forbes.com/si...-the-worlds-dumbest-idea/
Alleen werkt betalen met je mobiel dus niet, want dat vereist bij de Volkskrant (waar SNS, ASN en Regiobank onderdeel van zijn), dat je Google Wallet gebruikt.

Offtopic, die vanaf morgen Android 9 vereist, dus kan ik die met m'n Android 8.0.1 niet meer gebruiken. Wat natuurlijk belachelijk is aangezien ik nog wel de banken apps zelf kan gebruiken. En wat kan nu meer schade aanrichten...
de Volkskrant Volksbank bedoel je?

(Damn autocorrect?)
Ja, autocorrect b*tch haha
Ik denk dat je dit forumtopic bedoelt.

De QR-code-functionaliteit van de ING-app (o.a. voor IDeal) werkt daarbij nog niet helaas. Als je het vraagt aan de klantenservice dan krijg je botweg te horen dat ze ervan af weten, maar dat ze het niet op gaan lossen.
Ik gebruik ING al meteen vanaf ik /e/-os op de FP3 zette, nooit problemen gehad met QR-code herkennen.
Jammer, ik hoop wel dat het zoals ze zeggen inderdaad een tijdelijke dip is, en dat men weer zwarte cijfers gaat schrijven.

Want ze doen namelijk heel goed werk, met hun aandacht voor duurzaamheid, een zo klein mogelijke ecologische footprint, en hun right-to-repair mogelijkheden die ze al boden voor daar überhaupt wet- en regelgeving voor werd opgelegd. Jammer dat er niet meer partijen deze initiatieven overnemen, al is het maar deels.

Zou imho eeuwig zonde zijn als een partij met zulke activiteiten voorgoed zou verdwijnen van de markt.
Merken als Samsung zagen weer de groei toenemen. Ik heb zelf geen behoefte aan de Fairphone omdat de gehele experience van het toestel zelf gewoon veel minder is. Relaistisch gezien hoef ik eventueel alleen een batterij te vervangen wat ik kan laten doen.
Door strategische investeringen boekte Fairphone over het gehele jaar echter voor het eerst sinds 2019 verlies.
Investeringen komen volgens mij niet op de Verlies&Winst rekening, hooguit afschrijving op jaarbasis.
Dat komt volgens de fabrikant door diverse 'significante strategische investeringen', onder meer op het gebied van de ontwikkeling van de Fairphone 4 en 5, marketing en 'het opbouwen van onze inventaris'.
Ontwikkeling en marketing kunnen wel kostenposten zijn die direct verlies opleveren.

Verlies van 20 miljoen door 'investering in groei' komt op mij over als een kletsplaatje om iets anders te verbloemen of een boekhoudkundig gecreëerd verlies.

En nee, ik heb niet het 106 pagina's tellend impact report 2023 doorgelezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.