Fairphone introduceert repareerbare Fairbuds-oordopjes voor 149 euro

Fairphone komt met repareerbare Fairbuds-oordoppen. Die bestaan uit verschillende vervangbare onderdelen. Onder meer de accu's van de oordoppen kunnen gemakkelijk door de gebruiker zelf vervangen worden. De oordoppen komen per direct beschikbaar voor 149 euro.

Fairphone zegt dat de Fairbuds bestaan uit zeven verschillende onderdelen, die allemaal door de gebruiker zelf vervangen kunnen worden als ze kapotgaan. Het gaat daarbij om de losse oordoppen, de accu's van de oordopjes, de siliconenring en de eartips. Ook de buitenkant, de kern en de accu van de oplaadcase zijn vervangbaar. Gebruikers die een oordop verliezen, kunnen er apart een bijbestellen.

De oordoppen van Fairbuds zijn uitgerust met drivers van 11mm. Ook krijgen ze zowel actieve noisecancellation als environmental noisecancellation. Die laatste functie blokkeert alleen het omgevingsgeluid, waardoor gebruikers beter in staat zijn om bijvoorbeeld telefoongesprekken te voeren, zo claimt de fabrikant.

Fairphone zegt verder dat de Fairbuds uitgerust zijn met zes ingebouwde microfoons, die onder andere gebruikt worden voor de noisecancellation. Het is ook mogelijk om twee apparaten tegelijkertijd via bluetooth te verbinden via multipoint. Volgens Fairphone kunnen de oordoppen tot 26 uur lang worden gebruikt met de oplaadcase.

Zowel de linker als de rechter oordoppen beschikken verder over capacitieve aanrakingsvlakken, bijvoorbeeld om de muziek te bedienen. De oordoppen komen beschikbaar met een app voor iOS en Android, waarmee gebruikers de firmware kunnen updaten en EQ-instellingen kunnen wijzigen.

Het is niet de eerste keer dat Fairphone met een audioproduct komt. Het bedrijf introduceerde vorig jaar al de Fairbuds XL. Die over-ear koptelefoon is, net als de nieuwe Fairbuds, gemakkelijk te repareren. Die koptelefoon kost 249 euro.

De Fairbuds van Fairphone
De Fairbuds van Fairphone

Door Andrei Stiru

Redacteur

09-04-2024 • 12:57

110

Submitter: choogen

Reacties (110)

110
109
66
4
0
35
Wijzig sortering
Jammer dit, was in staat om gelijk te bestellen.
Meeste apparaten kunnen SBC-XQ en dat is zelfs beter/puurder dan Apt-X HD. Echt complete misvatting dat SBC alleen maar lage kwaliteit kan.
http://soundexpert.org/ar...-xq-bluetooth-audio-codec
Het wordt mss meestal ondersteund door ontvangers (zoals deze), maar ook door zenders?
Vziw wordt dat standaard niet eens gesupport door Android/Windows/OSX/iOS.
Gebruik het dagelijks op Linux, werkt out of the box met alle BT speakers.

Ooit ook op Android gebruikt voordat ik een AptX-capable telefoon had, maar dat was blijkbaar een toevalstreffer ofzo.
https://lineageos.org/engineering/Bluetooth-SBC-XQ/
https://issuetracker.google.com/issues/144517406

Verder gebruik in geen Windows/OSX ofzoiets, maar omdat het alleen een bitrateverhoging is mits de bluetoothverbinding die kan bieden (EDR), dacht ik dat het wel gewoon zou moeten kunnen. Maar ja, wellicht doen die het niet inderdaad.
Wanneer ik nieuwe bluetooth headset/oortjes/speakers koop kijk ik altijd wel naar de codecs maar ik had nog nooit van SBC-XQ gehoord! Ook nog nooit voorbij zien komen in artikelen op Tweakers.

Kan er zelfs nu niet makkelijk achterkomen welke apparaten dit wel/niet ondersteunen. Wel interessant om in de gaten te houden, dankje!
Anno 2024 verwacht ik wel dat menig draadloos audioproduct daadwerkelijk moderne standaarden gebruikt (iig LDAC en/of een AptX-smaak).
Belangrijk detail hier is wel dat LDAC of Aptx beiden proprietary zijn. LDAC zit eigenlijk alleen op sink devices van SONY

AptX van Qualcomm is wijder verspreid, maar ook nog steeds proprietary wat betreft decoding. Daardoor zou ik ze niet per se als "standaard" willen omschrijven.

Ik vermoed dat het ondersteunen hiervan uitdagingen gaf voor de repareerbaarheid, prijs of bedrijfswaarden. Maar dat is speculatie

Zelf verwacht ik eigenlijk anno 2024 een non-proprieteary standaard die voogenoemden codecs evenaart, als dat nodig is. Maar helaas is dat niet het geval.
SBC-XQ is vergelijkbaar met Apt-X HD qua geluidskwaliteit.
En dan een 320kbps Spotify stream erheen sturen :+
Dat is een eindeloze discussie vrees ik die op een dezelfde lijn zit of je een film op lage 2K, op 4k of het liefst op 8k kijkt, een slechte film zal er nooit beter op worden. Er zijn mensen die vinden de kwaliteit van (een oude standaard) bluetooth te laag. Ik heb een headseat op een standaard bluetooth en ik kan niet echt klagen over de kwaliteit. Als je een echte audiofiel bent lijkt het mij dat je sowieso wat beters neemt dan dit en dan eigenlijk analoog bedraad zonder een digitale met compressie overdracht..
Dat is een eindeloze discussie vrees ik die op een dezelfde lijn zit of je een film op lage 2K, op 4k of het liefst op 8k kijkt,
De discussie eindigt altijd plots zodra je het woord "dubbelblindtest" noemt. :+

[edit]
I rest my case.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:11]

Wat houdt dat in?
Dat zijn de audiocodecs die het product ondersteund. SBC is de bare-minimum, lage bitrate, Bluetooth oortjes. AAC is daar een stapje bovenop, en is lange tijd de standaard geweest (Apple gebruikte lange tijd alleen AAC).
Tegenwoordig is op Android LDAC of Apt-X de standaard. Zie ook hier een redelijke uitleg.
LDAC is van Sony @youridv1 dus vandaar dat je het (vrijwel) alleen op Sony vindt.

Apt-X is van Qaulcomm.

Allemaal leuk maar heeft ook nadelen.

Het is altijd een afweging tussen latency, range/interferentie, kwaliteit. Ga je veel bellen dan moet je een profiel gebruiken dat ook gebruik maakt van een microfoon, en dan gaat de kwaliteit hard achteruit. Ga je gamen of (video)bellen wil je low latency. Dat heeft invloed op de kwaliteit. Wil je lange range, gaat dat ten kosten van de kwaliteit. Het is dus leuk dat je de beste kwaliteit wilt maar waarschijnlijk wil je dat in allerlei situaties helemaal niet.

Wat voor software draaien deze dingen? Kun je ze rooten?

Ik gebruik momenteel de Sony WF1000XM5 en ben hiermee begonnen sinds de XM3. Prima oordopjes maar ze gaan ook leeg. Dan moet je de batterij vervangen. Ook is het maar de vraag wat voor software zulke dingen draaien.
LDAC is van Sony @youridv1 dus vandaar dat je het (vrijwel) alleen op Sony vindt.
Ben ik me van bewust. Maar dat neemt niet weg dat het in geen enkele vorm "de standaard" is. Tenzij je per se een sony koptelefoon wil gebruiken heb je er dus gewoon weinig aan.
Wel jammer. Heb zelfs LDAC op mijn Anker oortjes van 70,-
Dank voor de link en uitleg. Ik zie alleen het probleem niet meteen, aangezien de AAC codec op CD kwaliteit streamt en dit niet high end in-ears zijn.

Mocht ik overstappen op draadloos, deze lijken me prima voor het gestelde doel en levensduur.
SBC-XQ wordt meestal ondersteund, is prima en vaak beter dan de andere codecs, hoor.
http://soundexpert.org/ar...-xq-bluetooth-audio-codec
Apt-X HD of lossless mist op heel veel bluetooth audio apparaten hoor. Daar zou ik echt geen rekening meer mee houden.
De meeste bluetooth koptelefoons ondersteunen SBC en AAC. Je kan dus beter daar op letten. En zoals hierboven aangegeven is het waarschijnlijk SBC-XQ, wat beter is dan Apt-X en vergelijkbaar met Apt-X HD.
Echt SBC zonder de XQ patch zie je eigenlijk nergens omdat je daar hele specifieke hardware limitaties voor moet hebben. De enige apparaten die XQ niet ondersteunen zijn apparaten die die bitrate niet aankunnen en die zijn zeldzaam in dit prijssegment.

Bovendien support deze koptelefoon BT5.3 met A2DP. A2DP heeft als requirement om high quality audio streams te supporten. Bare minimum is het dus sowieso niet.

Kijk maar eens in de pricwatch. Maar 61 koptelefoons supporten Apt-X HD of Lossless. Standaard Apt-X is niet zo interessant.

LDAC is overigens helemaal niet "de standaard". Het zit bijna nergens op. Ja Sony's koptelefoons en hier en daar een paar modellen van andere merken als AudioTechnica. Verder heb je er niets aan.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:11]

inderdaad het eerste dat ik checkde, zou toch minsten BTLE 5.3 met LC3 en APTX. Wie zit er op AAC te wachten?
Heel jammer zou anders waarschijnlijk mijn eerste earbuds worden. TOch maar weer door met IEM (bedraad, en BT receiver) en Sony overears (aan de draad).

PS mensen die niet begrijpen at BT nooit kwaliteit kan zijn zullen eht ook wel neit nodig hebben.
Ik Gebruik meestal gewoon bedraad, en voor muziek spelen NIET bluetooth 2.4GHz ivm latency tijdens muziek spelen.Die hebben full range en low latency.
Ik ben zeker benieuwd wat de overall kwaliteit en gebruikerservaring is vergeleken met de andere grote namen.
Dit is denk ik waar over het algemeen Fairphone de spreekwoordelijke plank een beetje mis slaat.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Faalkoning op 22 juli 2024 18:11]

De plank misslaan vind ik wel erg cru als het alternatief moderne slavernij is. Zij besteden bewust een groter deel van het budget aan werknemers, milieu-impact en repareerbaarheid, waardoor voor hun de keuze overblijft:

1. De specs wat minder en nog een betaalbaar product neerzetten
2. De specs maximaliseren en dus je producten te duur maken.

Daarnaast is het vaak ook zo dat als je producten repareerbaar maakt, dat je dan meer ruimte nodig hebt als je dezelfde onderdelen wil gebruiken. Een schroef neemt meer ruimte in dan lijm. Dus dan blijft er als je een product hetzelfde formaat wil geven al minder ruimte over voor chips, accu's, etc.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 22 juli 2024 18:11]

Hierdoor zal Fairphone en hun producten altijd extreem niche blijven.
Neem nou de Fairphone 5, een telefoon van 700 euro.
Qua specs is deze ongeveer vergelijkbaar met de Samsung A34 5G van 300 euro.

Ik snap zeker dat duurzaamheid wat kost, maar meer dan een verdubbeling zal voor de meeste mensen een zware dobber zijn, zeker in de huidige tijd met hoge inflatie.
de prijs van een fairphone moet je op een andere manier over nadenken.
Met zo'n Samsung A loop je na 2 a 3 jaar al tegen diverse problemen aan, zoals software, accu, of onderdelen etc. Als je m laat pleuren kost het je zo 130+ euro voor een nieuw scherm, plus je moet je toestel resetten en opsturen etc.

De FP5 heeft een SOC die heel lang support krijgt, juist voor stabiliteit en betrouwbaarheid gaat, en de camera is echt wel goed. Als je m laat vallen kan je er zelf ff een nieuw schermpje in schroeven. Als de accu niet goed meer is, kan je die gewoon 2010 style verwisselen.

Het gaat om de TCO over 6 tot 8 jaar, waarbij je met een ander merk waarschijnlijk 2 a 3 telefoons verder bent, dus waarschijnlijk hoger uit komt.

Eerdere Fairphone producten zaten idd vaak aan de onderkant binnen hun prijsrange maar dat is met de 5 echt anders.
Lange support is goed, maar met hardware die maar net boven het budgetsegment uitkomt is het na een jaar of 4 al hopeloos verouderd, laat staan na 8. Flagship(killer) en midrange kunnen nog wat langer door, maar dat is dit zeker niet. Ik heb altijd 4-5 jaar met mijn telefoons gedaan (vaak goedkopere), en wanneer je dat punt bereikt zijn ze echt aan vervanging toe.
De soc die in de Fairphone 5 zit is zwakker dan de Snapdragon 865 die in mijn 3 jaar oude Xiaomi zit. En die was 250 euro goedkoper. Dus die lange support mag er wel zijn, maar met zo'n grote achterstand is hij sneller verouderd dan de ondersteuning eindigt. Ja, de Xiaomi krijgt al een jaar geen updates meer (wel nog met custom ROM), maar zijn die het waard om een telefoon van 700 euro te kopen die niet eens een midranger uit 2021 kan verslaan?

Wat betreft reparatie heb je gelijk, maar je kan door voorzichtig te zijn een hoop ellende besparen. Batterij vervangen als de achterkant vastgelijmd zit kost wat meer moeite, maar is niet onmogelijk.

Ik vind de FP5 geen slechte telefoon overigens, maar het is gewoon geen 700 euro waard. Dan zit je op het prijspunt van de instapmodellen van flagships, wat dit niet bepaald is. Een prijs van rond de 500 is dan realistischer als je zowel de hardware als de extra kosten voor duurzaamheid optelt.

Dan de camera, hoewel hij inderdaad beter is dan de Samsung kan de FP5 ook hierin de Xiaomi niet verslaan. (Ik ga hier uit van DXOmark scores, heb zelf geen Fairphone 5 om te vergelijken). Een midrange telefoon van 3 jaar geleden is nou niet bepaald cutting-edge tech, dus je zou kunnen verwachten dat een vrij dure telefoon dit op z'n minst zou matchen, maar nee.

[Reactie gewijzigd door venomcs op 22 juli 2024 18:11]

Ik begrijp wat je bedoelt.
Wat mij betreft mogen per direct alle merken de mentaliteit van fairphone overnemen en alles duurder maken zo dat de werknemers en het milieu beter af zijn.

Dit is helaas alleen niet hoe de wereld werkt.
Wanneer je eigenlijk op qua specs altijd het slechtste scoort een bepaalde prijscategorie sla je ook als wereldveranderaar de plank toch wel een beetje mis.

De reden waarom ik benieuwd ben bij oortjes is, omdat, naar mijn mening, mensen kritischer naar dit soort producten kijken.
Nu nog hopen dat de frequency response ergens wordt gemeten. Vraag t me af, maar ik koop nooit een audioproduct zonder te weten wat de sound signature is...
Frequency respons vertelt natuurlijk maar een klein deel van het verhaal. Het timbre, het stereobeeld, de snelheid waarmee een diafragma reageert, die zijn ook enorm belangrijk.
Voor "stereobeeld" heb je soundstage metingen (PRTF grafieken). Snelheid en timbre vind ik termen voor de subjectivisten uit de audiofiele wereld.

Als de snelheid van je diaframa niet snel genoeg is krijg je volgens mij gewoon een te lage toon en zie je dat terug in de metingen.
Snelheid en timbre vind ik termen voor de subjectivisten uit de audiofiele wereld.
Dat zijn het ook. Dat zijn twee typische termen die niet meetbaar zijn en dus lekker makkelijk zijn voor "echt audiofielen" om mee te gooien om hun dure apparatuur te verantwoorden.

De meeste audiofielen hebben de ballen verstand van natuurkunde en elektronica, maar audio is niet heel veel meer dan dat. En daar krijg je bijgeloof in dure kabels en termen als "audiophile differences" en "inspeeltijd" van meerdere uren of dagen van.

En vergeet niet dat ze allemaal direct ontwijkend reageren als je over een blinde ABX test begint.
Die tests slaan nergens op want "ik weet wat ik hoor" ookal is er een waslijst aan research papers die uitwijzen dat het menselijk gehoor (en zicht overigens) zo subjectief als de pest is
Als de snelheid van je diaframa niet snel genoeg is krijg je volgens mij gewoon een te lage toon en zie je dat terug in de metingen.
Klopt als een bus. Het effectieve signaal dat de drivers omzetten in geluid is 1 cumulatieve golf en er is alleen vooruit en achteruit bewegen. Als de boel niet snel genoeg heen en weer kan dan zie je dat direct terug in metingen.

Speakers met een modderige bas zijn zo omdat het diafragma niet goed werkt bij hoge amplitude en lage frequentie. De driver is nog niet helemaal boven op het moment dat hij weer naar beneden moet of heeft last van overshoot.

Speakers met een dof hoog gebied zijn zo omdat de driver niet goed om kan gaan met hoge frequentie en niet zo snel heen en weer kan, waardoor die tonen verloren gaan. Kan zijn dat de driver te zwaar is of de magneet te zwak (of een andere design flaw.)

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 18:11]

[...]
De meeste audiofielen hebben de ballen verstand van natuurkunde en elektronica, maar audio is niet heel veel meer dan dat. En daar krijg je bijgeloof in dure kabels en termen als ... "inspeeltijd" van meerdere uren of dagen van.
Die kreeg ik ook zwart-op-wit van Edifier, dat de speakers ingespeeld moesten worden - langer dan de zichttermijn 😉 - en dat ze dan de door mij gemelde geluidsissues niet meer zouden hebben.

Ik heb de speakers direct teruggestuurd. Als ze af fabriek dit niet goed kunnen klinken ... geloof ik er niet in. Dan laat je ze maar 'inspelen' tijdens het fabricageproces.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 18:11]

For the record, ik ben allesbehalve een audiofiel: ik ben redelijk gauw tevreden met geluid, enorm subjectief in mijn oordeel, en ondanks dat ik mezelf echt wel mag bestempelen als professioneel muzikant zijn mijn oren werkelijk waardeloos en hoef je mij niet in te huren als mixer voor je demo. Met een AB test maak je meteen gehakt van me want als ik al verschil hoor dan kan ik je niet met zekerheid zeggen WAT precies het verschil is en van welke bron het komt.

Maar: ik gooi niet met termen als timbre en responssnelheid om even lekker hip over te komen. Ik doe het omdat een frequency response chart (zover ik heb geleerd tijdens m'n studie) alleen maar informatie geeft over hoe hard een sinustoon op een bepaalde frequentie uit je speaker komt.

Maar een hoofdtelefoon met een hoge impedantie (zoals mijn DT990, 250 ohm) heeft een stuggere speaker (en vraagt daardoor meer vermogen), en staat sneller stil waardoor korte tikken ook echt kort zijn en niet 'natrillen'. Dat zie je op een FR chart niet terug. Zo zijn er nog meer zaken die weldegelijk een rol spelen bij de weergave en de (subjectieve) kwaliteit van een speaker. Met als gevolg dat je een hoofdtelefoon op je oren kan zetten en de EQ automatisch kan modelleren voor een 'vlakke' responscurve, en toch totaal anders klinkt dan de 'werkelijke' referentie-hoofdtelefoons of -speakers met een vergelijkbare chart.

Overigens zijn dat ongetwijfeld ook meetbare zaken, en daar ben ik dan verder weer niet in thuis. Ik ben het overigens dus gewoon eens met dat geneuzel over 'schone stroom', een UTP-kabel die minder schel klinkt, of een coaxkabel gewoven van engelenhaar heel gauw de wereld mag verlaten. Die noem ik overigens dan ook geen audiofielen.
Maar een hoofdtelefoon met een hoge impedantie (zoals mijn DT990, 250 ohm) heeft een stuggere speaker
Niet per se. Een hoge impedantie kan ook gewoon bij de gebruikte elektronica in de driver vandaan komen. dwz de magneet.
Ja dat zou goed kunnen, ook een front waarop ik niet geheel ingelezen ben.
Het blijven bluetooth in-ears, dus top kwaliteit zul je nooit krijgen.
Onzin, ze kunnen heel accuraat zijn en een enorme frequency range hebben. Maar de sound stage is zelden goed of uberhaupt gemiddeld.
Onzin, ze kunnen heel accuraat zijn en een enorme frequency range hebben.
Alleen de codecs hebben dat niet. AAC rolt na 16kHz terug en SBC stopt bij ±19kHz.
Nee deze niet idd, maar "nooit" sloeg volgens mij op Bluetooth-oortjes in algemene zin, en er zijn genoeg codes en protocollen in goede BT-oortjes die zoveek kbps en hoge frequenties erdoorheen pompen dat je jezelf kunt afvragen of je echt nog het verschil met PCM gaat merken.

Ik zeg overigens niet dat niemand in staat zou zijn om dat te horen, maar boven 400/500kbps hoor ik het niet meer op complete hifi setups, en ik hoor 't al helemaal niet op "mainstream" componenten zoals Bluetooth audio-apparatuur met mediocre DACs en AMPs.
Zou je dat argument kunnen toelichten?
De effectieve frequency respons hangt enorm af van de pasvorm, en is daardoor heel subjectief bij in-ears.

Welk oormodel neem je om de frequency respons te gaan meten? Als je het oorkanaal een mm breder of smaller maakt, veranderd dat de curve. Maar voor zo ver ik weet is daar geen standaard voor.
Is zo, maar de gehoorGANG van bijv de bekende HMS II.3 ear plate is redelijk vergelijkbaar met een gemiddeld menselijk oor. Ook al zal het in je eigen oor anders klinken, in algemene zin kun je wel zien of een oordopje bass-boosted is of niet, etc. Maar natuurlijk kan een andere vorm van jouw gehoorgang betekenen dat bepaalde frequenties boosted zijn etc.
Zeker, dit soort meetinstrumenten zijn zeer geschikt om in-ears te vergelijken. Maar beperk je jezelf tot in-ears waarvan een meting met zo'n testopstelling van beschikbaar is? Dan wordt kiezen wel makkelijk, want van het merendeel is dit niet beschikbaar.
Ik heb moeite met het wegwerp-karakter van de huidige dopjes zonder vervangbare accu. Als deze fairbuds buiten in de wind een beetje bruikbaar zijn dan worden dit zonder twijfel mijn volgende.
Welke dopjes zijn niet bruikbaar in de wind? Ik bedoel, ze zitten in je oor en sluiten alle wind dus buiten.
Sommige dopjes hebben nogal een turbulentie eromheen, waardoor wind(geruis) als het ware versterkt wordt. Zal ook een beetje afhangen van je oren denk ik. Heb er zelf wisselend last van met bijvoorbeeld Airpods Pro
Jij hebt duidelijk nog geen oordopjes buiten in de harde wind gebruikt.
Zoals @Mar.tin zegt krijg je dan een enorm geruis van de wind, en kun je lastig de muziek nog horen.

In dit geval zal het denk ik niet fijn zijn, deze oordopjes steken nogal uit (zo te zien op de foto’s).
Misschien ben ik inderdaad al te lang uit NL weg = zit nooit meer lang op de fiets ;)

Maar ik kan me niet herinneren dat ik er vroeger problemen mee had, maar dat was in de tijd dat oordopjes nog een stuk kleiner waren omdat ze nog bedraad waren.
Anoniem: 1872794 @Alxndr10 april 2024 01:00
Het is het ANC deel wat de ruis versterkt. Die ANC mic's pikken windruis niet lekker op en gaan dan 'verkeerd' noise cancelling toepassen.
Ah ok, persoonlijk vind ik anc verschrikkelijk en gebruik het nooit.

Zelfs wat volgens mensen goede noise cancellation is, voelt voor mij aan als een drukverschil, bijna zo groot als in een vliegtuig - maar dan zonder de mogelijkheid het 'weg te slikken' of gapen.

Ik hou het bij wat ik mn hele leven al doe: het volume omhoog (en ik zal wel uniek zijn, maar heb nog steeds geen gehoorbeschadiging)
Anoniem: 1872794 @Alxndr10 april 2024 10:47
Ik heb een paar verschillende ANC's gehad en het varieerde voor mij tussen 'hier word ik misselijk van' tot 'dit is comfortabel en iets stiller'. Nu heb ik XM5 dopjes zodat ik makkelijk op de bank kan gamen zonder kabels op de steamdeck, en die ANC is voor mij wel echt top. Ik merk er niks van, het is stiller, en als je gaat praten dan zet hij het automatisch even uit zodat je met je dopjes in kunt praten, waardoor ik mn handen er ook niet meer bij nodig heb. Nu doe ik ze ook lekker in met boodschappen doen, maakt het voor mij meer ontspannen (terwijl ik hiervoor nooit zou hebben gezegd: boodschappen doen is intens), zo lekker vind ik de ANC :-)
Ik heb nu Anker Liberty 4 NC, deze hebben een anti-wind optie voor de noise cancellation. Dit werkt best heel aardig.

Hiervoor heb ik AirPods Pro 2 geprobeerd, maar die zijn voor mij onbruikbaar buiten. Deze hebben een microfoon direct in de turbulente luchtstroom waardoor de ruis versterkt wordt.

Maar goed, ik hoop dat deze inderdaad vrij forse fairbuds het ook goed doen. Qua duurzaamheid scoren de Ankers niet zo geweldig denk ik… (ze doen het nog super, maar ik heb ze ook pas 4 maanden)

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 22 juli 2024 18:11]

150 euro is en blijft waanzin. Het is en blijft een proprietary accu (in het basisstation) die gezien de geschiedenis van Fairphone over een paar jaar niet meer te krijgen is. Fairphone 3 onderdelen zijn lastig te krijgen.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 22 juli 2024 18:11]

AirPods Pro kosten 270 euro… Repareerbaarheid en eerlijke productie en materialen kosten meer. Als deze doppen enigszins OK geluid hebben is het mij dat wel waard.

Maaaaarrr.. dan moeten de onderdelen inderdaad wel beschikbaar blijven.
Airpods zijn hetzelfde als overpriced Adidas schoenen van een bekende rapper, nog steeds gemaakt door dezelfde fabriek als alle anderen.

De repareerbaarheid van een Varta batterijtje (Fairphone heeft geen eigen knoopcelfabriek) kon ook al bij andere merken. Laat je niet bedonderen want repareerbaarheid is en hoort geen luxe te zijn.

Eerlijke productie en materialen mag best meer kosten, maar geen enorme aantallen, dan prijs je jezelf gewoon uit de markt.
Als je Samsung of Apple bent dan produceer je zulke gigantische aantallen dat je ontwikkel- en opstartkosten maar weinig voorstellen per unit. Als je fairphone bent dan is dat gewoon een heel ander verhaal helaas.

En als je dan weer Apple bent dan kan je ook nog een dikke 200% marge rekenen… ik was overigens wel super blij met m’n AirPods Pro 2 voor de week dat ik ze had uitgeprobeerd. Afgezien van de windgevoeligheid zijn het briljante doppen. Of het de prijs waard is, dat mag iedereen voor zich bepalen. Voor mij uiteindelijk niet.
De opstartkosten zijn voor Fairphone niet hoog want die maken niks zelf. Ze laten het maken bij derde partijen die ook voor allerlei merken iets maken. Net als H&M. Die produceren in dezelfde fabrieken als waar voor Zara gemaakt wordt. Zo'n fabriek staat er wel even.

Daarom kun je je bij veel producten afvragen of het niet gewoon greenwashing is.

Het is natuurlijk nogal gek als de mensen voor Fairphone een beter loon krijgen maar de rest van de 10 uur per dag die ze werken bij andere merken minder loon krijgen.

Er zijn geen fabriekswerkers die exclusief de hele dag Fairphone 5's maken. Die maken de ene week Fairphone 5, de week erop dat. De week daarop weer dat. Hun baas krijgt misschien meer geld van Fairphone maar krijgen de werknemers dat ook?
Opstartkosten zijn zeer zeker niet verwaarloosbaar.

- ontwikkelkosten
- mallen voor spuitgieten behuizing
- productie- en assemblagemethode ontwikkelen
- verpakking ontwerpen

Als jij 10.000 producten laat maken dan zijn de kosten per unit véél hoger dan als je Apple bent en miljoenen units bestelt. Totaal onvergelijkbaar.
Ik bedoelde de opstartkosten voor een fabriek, niet voor een product.
De meeste onderdelen voor een Fairphone 3 zijn nog bestelbaar bij Fairphone zelf. Alleen het scherm is niet meer leverbaar. En dan vraag ik mij af hoeveel mensen een 5 jaar oude telefoon nog van een nieuw scherm gaan voorzien. Het zal voor Fairphone, zeker in het begin, lastig zijn geweest goed in te schatten hoeveel vraag er was naar reserve onderdelen...
Het scherm lijkt me nu net het ding wat je bij laten vallen het eerst kapot hebt. Met een kapot knopje valt vaak nog wel te leven, of met een app te remappen naar een andere. Maar het scherm lijkt me vrij cruciaal.
Als Fairphone afspreekt zoveel jaar onderdelen te leveren dan is dat helemaal niet zo moeilijk. Er zijn genoeg supply chain specialisten en econometristen die je kunnen vertellen wat je stock moet zijn, hoeveel SKU je op voorraad moet hebben enzovoorts.
Oké, dit klinkt wel super. Heb nu Powerbeats Pro en de linker oortje houdt het maar 20 min uit of zo terwijl de rechter redelijk mee gaat.
Oké, dit klinkt wel super.
Dat moet nog blijken uit reviews. ;)
Mooi.

Steek gewoon een headphone jack in die telefoon zodat ik helemaal geen BT meuk hoef te kopen.
Veel te ouderwets en niet hip genoeg.

Gooi die oude rommel toch weg.

Voor het geval dat het nodig was: /s
Zijn er bekabelde oordoppen / koptelefoons met ANC? Ik hoef niet zo nodig Bluetooth te gebruiken, maar noise cancellation is erg goed voor m'n gemoedsrust, merk ik, en vooralsnog heb ik geen oordoppen kunnen vinden met een kabeltje die dat doen. Of een moderne telefoon met een koptelefoonaansluiting.
Ik ben heel erg benieuwd hoe goed ze klinken en hoe goed de ANC is. Op dit moment gebruik ik de Sony Linkbuds-S, maar die zijn helaas binnen 1 jaar al een keer vervangen vanwege de bekende batterij problemen.
Fijn dat er een fabrikant is die laat zien dat earbuds juist wél repareerbaar geproduceerd kunnen worden. En nog in een compact formaatje zelfs.
Als ze goed klinken ben ik zeker geinteresseerd, batterij is natuurlijk HET nadeel van bluetooth audio apparatuur. (ook een van de grote redenen dat het zo gepushed word imo)
Jammer, ik heb nog geen half jaar geleden de oude dopjes gekocht, dus moet wachten tot de batterij daarvan op is. Aangezien ik ze eigenlijk nooit langer dan een uur gebruik zal dat wel jaren duren.

Iemand een idee of die nieuwe app ook voor de oude oortjes zou (kunnen) werken? Een equilizer is toch wel een gemis (en ik snap niet dat die niet standaard in Android of the YT Music App zit).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.