Apple praat met TikTok-moederbedrijf over integratie AI in Chinese versie iOS

Apple praat met Tencent en met TikTok-moederbedrijf ByteDance over het integreren van hun AI-diensten in iOS, zo meldt persbureau Reuters. Tot nu toe werkt iOS met ChatGPT, maar dat kan niet in China.

Apple iOS 18 ChatGPT
Apple iOS 18 ChatGPT

De diensten van Tencent en ByteDance moeten de plek innemen van ChatGPT in iOS in China, meldt Reuters. De gesprekken zijn in een vroeg stadium en er is nog geen zicht op een deal. OpenAI biedt zijn diensten niet aan in China. Het was al langer bekend dat Apple naast ChatGPT andere AI-diensten wil integreren. Eerder ging al het gerucht dat Apple met Alibaba en Baidu praatte.

Apple Intelligence probeert eerst lokaal een antwoord te vinden en als dat niet lukt, schakelt de software de cloud van Apple zelf in. Als ook dat niet succesvol is, vraagt iOS of het een verzoek door mag sturen naar ChatGPT om een antwoord te laten genereren. Inloggen is daarvoor niet nodig, al mag OpenAI wel zijn abonnement promoten in de instellingen van iOS. Dat is vermoedelijk de wederdienst voor het afnemen van de dienst.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-12-2024 • 16:28

18

Lees meer

Reacties (18)

18
18
6
2
0
9
Wijzig sortering
Dit moet toch alle alarmbellen af laten gaan? Wat een moeite om AI gratis toch beschikbaar te maken voor een land waar men de mond van vol heeft.
Nu mag Apple zich als een privacyvechter neerzetten, maar ik begin er toch aan te twijfelen. China wilt ChatGPT er niet in hebben, maar die van Chinese aard weer wel. Dan weet je toch genoeg? Want wat is de reden dat ChatGPT niet welkom is? We kunnen er om gissen, maar ik denk dat we best het antwoord weten.
Beetje naïef van je om te denken dat onze data hier in het Westen netjes afgeschermd blijft…
google maar PRISM, sleepwet
Amerikaanse overheid heeft gewoon inzage in al jouw data. zo ook de sleepwet, de AIVD.
PRISM is a code name for a program under which the United States National Security Agency (NSA) collects internet communications from various U.S. internet companies.[1][2][3] The program is also known by the SIGAD US-984XN.[4][5] PRISM collects stored internet communications based on demands made to internet companies such as Google LLC and Apple under Section 702 of the FISA Amendments Act of 2008 to turn over any data that match court-approved search terms.[6] Among other things, the NSA can use these PRISM requests to target communications that were encrypted when they traveled across the internet backbone, to focus on stored data that telecommunication filtering systems discarded earlier,[7][8] and to get data that is easier to handle.[9]

Court approved zit nu net het verschil ja alle landen doen dit maar in China heeft het gerechtshof niks te zeggen tegenover de CCP.

Er zullen weinig landen zijn waarin de data veiligheid keurig op orde is maar op wereldwijd gebied doet China het erg slecht. Zie:

https://online.stevens.ed...nked-by-internet-privacy/
niet zo vreemd, gezien je alles via WeChat / Alipay doet, daar zijn je gegevens gewoon kenbaar.
in China werkt het zo dat je het internet opgaat, zodra je jezelf hebt geidentificeerd.
Dat is goed, want dat zorgt dat je je gedraagd, ipv dat iedereen terrorisje kan spelen en alles maar wat kan uitkramen, "want je weets wel, anonimiteit".
dan vind ik het niet vreemd dat je volgens een westers instituut je opeens laag scoort. uiteraard zijn deze instituten ook vaak gefinancieerd en heeft het z'n eigen bolwerk. principe: "wij van WC eend raden aan "WC eend". juistem.
Toch als je in China bent, dan is het een stuk veiliger, en werkt alles stuk beter, dan hiero.
Zie China als een Apple / IOS system, closed system, je hebt weinig keuze, maar het WERKT, vlekkeloos.
Zie ons westers systeem als Windows/Android, keuze is reuze, maar het rammelt, veel inconsistencies, hardware/drivers en software is gewoonweg niet goed op mekaar afgestemd. En dat geldt ook voor bedrijven, overheid, diverse instanties.
Het kan aan mij liggen, maar waar doel je eigenlijk op? Als iemand hier voor privacy vecht dan ben ik het wel haha. En dan krijg ik ineens om me oren dat ik denk dat het westen onze gegevens wel netjes afschermt. Mijn ogen zijn al veel langer open en ik heb totaal geen illusies dat er ook maar ergens in de wereld je gegevens wel veilig zijn.

Eigenlijk wel ironisch. Ik loop al sinds Snowden hier op Tweakers te verkondigen dat alles maar een wassen neus is en wordt er al jaren op afgestraft vwb moderatie en nu roep jij het, zelfs tegen mij, en jij krijgt een +2. Heel bijzonder haha

[Reactie gewijzigd door Yzord op 20 december 2024 19:24]

alsjeblieft. lees je reactie boven nog een keer over "sarcasme", dan begrijp je het wel.
google maar PRISM, sleepwet
Amerikaanse overheid heeft gewoon inzage in al jouw data. zo ook de sleepwet, de AIVD.
Apple heeft specifiek voor China zwakkere encryptie, slaat het op Chinese servers op en past ook de software naar de wensen van de overheid. Dus dat Apple samenwerkt met een bedrijf waarvan we weten dat overheidsmedewerkers binnen China gezellig samen zitten, verrast niemand en de realiteit voor China is dit de beste optie tot op heden. Baidu is heel erg slecht namelijk.

Je mag je als fanatieke Apple gebruiker natuurlijk wel afvragen als Apple zo met zijn gebruikers publiekelijk met omgaat, hoe het dan gesteld is buiten China.
Nu mag Apple zich als een privacyvechter neerzetten
Dat ze zichzelf anders presenteren dan hun gedrag aantoont is toch geen verrassing.

Apple buigt al jaren voor de wensen van de Chinese regering en dat spreekt al boekdelen dat het niet om de privacy van klanten gaat maar om geld :)
Ik mag hopen dat ze hiervoor teruggefloten worden.
Want?
OpenAI kunnen ze daar niet gebruiken dus zal sowieso een lokale partij moeten zijn.
Ik mis hier de onderbouwing waarom. Ze mogen toch wel samenwerken met andere bedrijven?
Interessant van Apple, deze integratie van AI in de Chinese versie van iOS is een fascinerende zet. Dit zou de gebruikerservaring flink kunnen verbeteren door geavanceerde AI-functies aan te bieden die specifiek op de Chinese markt gericht zijn. Maar er hangt natuurlijk een prijskaartje aan deze innovatie, immers Apple heeft altijd een premium imago gehad, en dit betekent waarschijnlijk weer extra kosten voor AI-diensten.

Wat privacy betreft, het is een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant heeft Apple altijd hoge standaarden voor privacy gehanteerd, maar met een partner als ByteDance, bekend van bijbehorende privacy-issues, rijzen er vragen over hoe veilig gegevens dan echt zijn. Zullen ze een balans vinden tussen innovatie en privacy, of wordt privacy weer een ondergeschoven kindje, je hebt het wel over China...

Hier ligt overigens wel een groot verschil met Samsung. Samsung zou waarschijnlijk niet in een positie zijn om een vergelijkbare samenwerking aan te gaan in China. De regelgeving, de relaties met lokale techreuzen en de marktdynamiek zijn zo complex dat een speler als Samsung het moeilijk zou hebben om een vergelijkbare deal te sluiten. Samsung heeft ook een andere benadering van AI, meer gericht op hardware-integratie en minder op samenwerkingen...
Apple heeft in het verleden al vaker moeten buigen voor de Chinese overheid. Sowieso is de ervaring van Apple producten wel een beetje verschillend per land maar van privacy is er weinig overgebleven wanneer het gaat om dienstverlening in China:

nieuws: Chinese politie heeft tool om AirDrop-gebruikers te identificeren
nieuws: Apple bouwt zijn eerste datacentrum in China om iCloud aan te blijven...

Sowieso is AI een moeilijk punt in China, daar de data die wereldwijd gebruikt wordt voor AI in strijd kan zijn met de informatie zoals de in China mag worden verspreid. Denk aan Tiananmenprotest. En zo zullen er nog wel wat onderwerpen zijn waarin de informatievoorziening zal moeten worden aangepast. Ik denk dat uit gemak hier Apple hier zee gaat met Bytedance zij hebben immers al veel ervaring waar Duoyin ook al een aangepaste smaak is van TikTok om zich conform de regelgeving van China te houden en ervaring heeft met de lokale censuur. Apple weet (helaas) inmiddels wel beter dan hier zelf zich mee te gaan bemoeien
Ben benieuwd hoe ze zo veel mensen gaan voorzien van AI zonder Nvidia's meest geavanceerde chips.
ByteDance? ik dacht dat in China juist Baidu's Merlin-AI de goto was en wss puur vanwege langere beschikbaarheid meer training heeft en waardevollere data.

De ByteDance AI's lijken ook veel meer proefballon-stijl en worden met regelmaat weer uitgeschakeld, Merlin heeft veel meer overeenkomsten met de capabilities van ChatGPT... Dat zou mi dan toch veel geschikter lijken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.