Belgische Mededingingsautoriteit begint onderzoek naar Vlaamse glasvezeluitrol

De Belgische Mededingingsautoriteit start een onderzoek naar het proces rondom de uitrol van glasvezel in Vlaanderen. De BMA gaat kijken of een afspraak tussen Proximus en Telenet mogelijk de concurrentie op de markt schaadt.

De Belgische Mededingingsautoriteit zegt dat het een onderzoek gaat starten naar een samenwerking tussen Proximus, Telenet, Wyre en Fiberklaar, dat onlangs werd overgenomen door Proximus. Die vier providers tekenden eerder deze week een intentieverklaring over een mogelijke samenwerking voor het opzetten van fiber-to-the-homeverbindingen in bepaalde Vlaamse gebieden.

Het onderzoek is een gevolg van gesprekken die de telecomproviders begonnen na een advies van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie van vorig jaar. Het BIPT waarschuwde toen al voor de mogelijke economische gevolgen als er in bepaalde Vlaamse gebieden meerdere ftth-verbindingen zouden worden aangelegd. Daarop sloten de vier providers een memorandum of understanding.

De BMA vreest nu dat die samenwerkingsovereenkomst mogelijk in strijd is met Belgische en Europese mededingingsregels. "Het onderzoek zal nagaan of het beoogde samenwerkingsproject de mededinging tussen de aanbieders van telecommunicatiediensten ongunstig kan beïnvloeden", aldus de BMA. "Het onderzoek zal met name moeten bepalen of, en in welke mate, de voorgestelde samenwerking de gebruikers van de betrokken netwerken een billijk aandeel zal opleveren van eventuele kostenbesparingen en andere efficiëntiewinsten." Met dat laatste bedoelt de BMA zaken zoals toegangstarieven en omvang van het netwerk en de de snelheid waarmee dat wordt aangelegd. De BMA benadrukt dat het naar de gevolgen voor de providers en klanten op de lange termijn kijkt, 'gezien de omvang van de investeringen die nodig zijn voor de uitrol van glasvezelnetwerken'.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-07-2024 • 15:14

36

Submitter: Ghostface9000

Lees meer

Reacties (36)

36
36
11
1
0
17
Wijzig sortering
Maak de infra iets vd overheid en de services erop kunnen dan commercieel
En als je het de overheid laat doen krijg je vele mensen die staan te roepen dat het geen taak is van de overheid en dat private bedrijven het beter, sneller, goedkoper en efficienter kunnen.
Meestal roepen overheden dat. Privatisering heeft zover ik weet nog nooit diensten beter of goedkoper gemaakt voor consumenten.
Ik herinner mij nog de RTT (Regie voor Telegrafie en Telefonie) in België. Dat was een 100% overheidsbedrijf dat totaal geen aandacht besteedde aan klantentevredenheid. Je mocht al tevreden zijn dat je klant mocht worden. En als je naar een klantenkantoor ging van die RTT werd je arrogant bekeken als een lastpost. Man man wat was de komst toen van Belgacom (nu Proximus) een verademing.
Belgacom is ontstaan uit de RTT (1992).
Pas in 1996 als Telenet begon kwam er concurrentie en werd Belgacom klantvriendelijker.
In Nederland was telefonie ook enorm duur ten tijde van de PTT, en was er koppelverkoop met de verplichte huur van een vaste telefoon.
Toen dat open gebroken werd, werd telefonie en internet een stuk goedkoper.

Maar het blijft een lastig verhaal. Want bijvoorbeeld met stroom is het wel fijn dat alles betrouwbaar werkt. Kijk maar naar een Texas in de VS wat privatisering voor een drama is op het gebied van stroomlevering en de prijs die mensen daarvoor betalen.
53% van Proximus is reeds in handen van de Belgische staat.
@florejaen
IDD 53% in handen van de Belgische staat.
Of topic:
Dacht even terug aan TATA STEEL die 300 Mil aan subsidie kreeg.
Aandeelhouders blij , maar helaas zijn alle aandelen in handen van de staat zelf in NL.
Dat hele internet vanaf de jaren 1985 tot aan het kpn draadje heeft heel wat teweeg gebracht zo ook de gehele digitalisering. inmiddels hack na hack, storingen worden een dagelijks probleem. atm die er constant uitliggen
Nu de hele politiek rond de glas draadjes, zonnepaneelparken windmolens en nu de saldering voor het terug leveren van stroom.
Hoelang hebben we het al over het milieu probleem en wat is er uiteindelijk opgelost.
In de jaren 80 riep men al stoppen met die vuilnisbelten, en daar is vroeger heel wat aan poisen en zooi gedumpt waar we nu de problemen van ondervinden.
Zo staat er naast de snelweg nabij Gorinchem, Waardenburg een hele grote berg, vuilnisbelt naast de snelweg berg zand er over en een paar bomen mooi natuur gebied? bomen worden nog regelmatig bij gepland en zo zijn er honderden vuilnisbelten in NL zwijgen wat er in de wereld aan vuilnisbelten zijn en gedumpt Dan hebben we nog het plastic probleem waar het ook al 20 jaar over gaat. Enz....
Telenet heeft dan weer 16 Liquidatie Dispreferentie Aandelen inbegrepen aangehouden door Interkabel Vlaanderen CVBA en 30 gouden Aandelen gehouden door de financieringsintercommunales
"afspraak tussen Proximus en Telenet mogelijk de concurrentie op de markt schaadt."

Volgens mij zegt die zin al genoeg, de twee grootste maken een afspraak dat doen ze niet om hun positie in de markt slechter te maken tov de concurrentie.
De twee grootste, in België, een van de kleinere landen in Europa. Vele steden en/of metropolen hebben meer inwoners dan België...

Persoonlijk ben ik van mening dat dit soort afspraken eens op EU niveau moet worden bekeken, niet op landniveau. Het enige grote bedrijf in België is AB InBev, met een veel groter marktaandeel.
Zowel in Nederland als Belgie enz zou het net van de overheid moeten zijn. Als iedereen maar glas legt dan zijn we straks weer een lappendeken van aanbieders en moet de straat iedere keer open voor een ander..
In België hebben we weinig (lees: geen) succesvol beheer van openbaar infrastructuur. Zowel water, gas, elec beheer door de overheid is een Ramp.
Haha, ja lekker genuanceerd
Water: 160 miljoen liter water per dag verdwijnen in de grond. (https://m.standaard.be/cnt/dmf20210423_97747842)
Gas: volgende jaren moeten de gasleidingen versneld afgeschreven worden door een steeds krimpende aantal gebruikers, met transportprijsstijgingen tot gevolg (https://www.tijd.be/onder...iljard-euro/10503619.html)
Elec: bestaande en nog steeds werkende kerncentrales sluiten om gasgestookte centrales te bouwen. (dogma van vorige groene regering), te weinig capaciteit om iedereen te voorzien, dus capaciteitstarief). Belgische elec factuur wordt terecht tweede belastingbrief genoemd : meer dan 50% ervan zijn taksen.

Genuanceerd genoeg?

[Reactie gewijzigd door tazkika op 28 juli 2024 11:30]

Niet echt. Zegt heel weinig.

Hoeveel is dat in vergelijking met andere landen en het verleden (gas en elec)?

De hele discussie over nucleaire energie ga ik hier niet voeren, maar in a nuttshell: de kosten worden gecollectiviseerd en de opbrengsten geprivatiseerd. Of het nu gaat over nieuw bouwen, verlengingen of opslag afval. Daarnaast gebeurt bijna de helft van de globale nucleaire brandstof in Rusland. Daarmee wil ik niet zeggen dat nucleair geen onderdeel kan zijn van onze energievoorziening, maar dan wel op basis van feiten.

Dat de energierekening veel belastingen bevat kan je een probleem vinden, wat zijn je argumenten daarvoor? Mij lijkt het oa een opportuniteit om consumptie te beperken. We moeten daarbij wel onze concurrentiepositie niet uit het oog verliezen (al zijn de tarieven voor bedrijven niet dezelfde als die voor consumenten).
meerdere glasvezelnetten in dezelfde straat is ook verspilling. Dus een oplossing is nodig. Een aparte netbeheerder mag ook. Zolang ik maar niet eindig met 6 glasvezels per huis.
Gewoon meer netten aanleggen, echte concurrentie!!
neen, gwn infra openbaar maken. Dan is het direct gedaan met al die shady bedrijfjes die slechte aansluitingen maken op onze gevels en is er maar 1 bedrijf dat dat doet (of daarvoor verantwoordelijk is). en voor alle duidelijkheid, je kan die aansluiting op je gevel niet weigeren, al liggen er al 8 fibers over je gevel. (dit alles is natuurlijk imho :) )
(Woon niet in Europa) Hier hebben we 4 glasvezel aanbieders. Ieder met hun eigen netwerk, hun eigen wijkcentrales en hun eigen lijntjes naar de huizen. Het land is maar 1.800 kilometer lang.

Net getest: 230 / 204 (Down / Up) voor 30 euro. (En gratis bellen naar vaste toestellen). (BTW Starlink is maar 12.50 euro per maand duurder). Wellicht wat duur (voor het derde wereldland waar ik woon) maar als ik morgen zou besluiten om te switchen dan trekt men met alle plezier een kabeltje naar mijn woning van hun eigen wijkcentrale ( +/- 1 km) en krijg daarbij het modem ook nog meegeleverd voor een all-in prijs van 0 euro.

Even afgezien van de storingen bij mijn elektriciteitsleverancier, kan ik me de laatste storing niet herinneren. (Woon hier pas > 5 jaar). En dat met +/- 10 typhoons per jaar (in mijn regio).

Infra hoeft niet openbaar te zijn. Maar dan moet "Den Haag" wel even echt iets doen aan concurrentie.

Daar ligt het echte probleem.
Oprecht heel interessant maar Den haag ligt nog altijd in het buitenland als we het hebben over Belgische providers. ;)
Dit is gewoon van de pot gerukt. Eindelijk is er een initiatief wat glasvezel gaat versnellen ook op gebieden waar dat anders niet zou gebeuren, net door de concurrentie tussen die 2. Gaan ze dat nú blokkeren.

Onbegrijpelijk, dit land maakt zichzelf kapot

[Reactie gewijzigd door Yalopa op 26 juli 2024 15:50]

Op korte termijn inderdaad maar het leggen van nieuwe netten is ook een kans om de concurrentie in deze markt te verbeteren.
Dat is het nu net, die 2 beconcurreren elkaar al jaren en de glasvezel penetratie is er niet beter op geworden, neen de straten gingen dubbel zo veel open in populaire gebieden en de prijzen gingen omhoog omdat ze beiden netwerk uitbreiding deden. Minder intereante gebieden werden door beiden genegeerd

Tijd om te kijken als samenwerking nu wel zorgt voor een beter netwerk

[Reactie gewijzigd door Yalopa op 26 juli 2024 17:08]

Men gaat het onderzoeken nu dat ze effectief de intentie hebben van samen te werken. Dat is ook pas het punt waarop de BMA een onderzoek kan starten omdat nu pas duidelijk begint te worden welke afspraken er gemaakt worden tussen de betrokken bedrijven.
providers tekenden eerder deze week een intentieverklaring over een mogelijke samenwerking

Sorry dat moesten jullie doen op de Eerste dag van Glazvezel in België. Zodat wij als klanten niet als sprinkhaan over en heen moesten springen voor de 'goedkoopste' internet. het is 1 kabel en Nieuwe kabel zelfs. Waarom nog concurrentie over doen? Overheid zou over glazvezel telenet en proximus samen smelten.
Dat lijkt mij geen goed idee, want dan is alle concurrentie weg. Beter is dat de infrastructuur in handen is van een onafhankelijke beheerder (al dan niet privé) net zoals bij het spoor waar Infrabel de infrastructuur beheert en bv. de NMBS een gebruiker is van die infrastructuur. Bij het spoor heeft de NMBS vrijwel geen concurrentie (enkel voor goederenvervoer), maar in telecomland zou dat wel het geval zijn. Hoe meer 'spelers' gebruik maken van die gemeenschappelijke infra, hoe meer kans op een open concurrentielandschap.
Anoniem: 1028301 26 juli 2024 15:33
Nou, beter laat dan nooit,
als de mededingsautoriteit geen bezwaar heeft, kunnen we ond hart vasthouden.
Lang leve overheden waar de ene dienst nog niet klaar is met onderzoeken (zie het initiële bericht van het onderzoek door het BIPT) of er staat er alweer een andere klaar om te onderzoeken.

en dan vragen mensen zich af waarom alles zo lang duurt en duur is |:(
De BMA zal zich ermee bemoeien en alles zal duurder worden door hun schuld. Laat ze eens een netwerk leggen, goed onderhouden van fiberkabel, in de plaats van een fiberkabel per providers.
De straten zijn nu al eencatasrofe, voetpaden slecht begaanbaar enz..
Leer eerst eens na te denken vooraleer domme zaken uit te voeren.
Wat doen ze het hele jaar? Kan het niet eerder?

De ACM + deze hebben jaren niets gedaan, en nu opeens gaan ze het onderzoeken?
Het voelt als te laat en oneerlijk voor de consument.
Dit artikel gaat over België, niet Nederland
Ja, maar bedoelde erop dat die organisaties altijd te laat reageren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.