Vlaamse subsidiepot voor schoollaptops is leeg: ouders moeten factuur betalen

De Vlaamse subsidiepot van 375 miljoen euro voor schoollaptops is leeg, melden Vlaamse media. Bestaande laptops blijken na drie jaar aan vervanging toe te zijn, terwijl het budget voor vier jaar was geraamd. Hierdoor moeten sommige ouders dit jaar bijbetalen voor een schoollaptop.

Volgens de VRT wil Ben Weyts, de Vlaamse minister van Onderwijs, in de volgende regering een bedrag van minstens 100 miljoen euro reserveren om defecte of verouderde laptops te vernieuwen en de subsidies voort te zetten. Het is echter nog niet duidelijk hoe en wanneer dat geld zal worden verdeeld omdat er nog onderhandelingen lopen over een nieuwe Vlaamse regering. Het Katholieke Onderwijs, een van de onderwijsnetten in Vlaanderen, zegt ondertussen aan Gazet van Antwerpen dat er jaarlijks ongeveer 123 miljoen euro nodig is om de digitalisering in de scholen op 'een kwalitatieve manier' verder te zetten.

De subsidiepot voor schoollaptops maakt deel uit van de Digisprong. Dat is een digitaliseringsproject van de Vlaamse overheid dat eind 2020 is geïntroduceerd. Via de Digisprong werd er een budget van 375 miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop of het leasen van laptops via Vlaamse scholen. Voor het secundair onderwijs kwam er een bedrag van 510 euro beschikbaar per leerling. In het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs kwam er 290 euro per leerling beschikbaar en voor het vierde leerjaar en lager werd er 25 euro per leerling uitgetrokken. Er werd in het kader van de Digisprong ook 50 miljoen euro geïnvesteerd in de IT-infrastructuur.

Door Jay Stout

Redacteur

26-08-2024 • 12:29

182

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (182)

182
181
105
3
0
70
Wijzig sortering
Op zich is er helemaal niets mis met de meeste toestellen die scholen hebben aangekocht. In de school waar ik les geef en ook het stukje DigiSprong beheer, schuilt het probleem in het onderhoud van de hardware.

Wij maken gebruik van Lenovo Chromebooks (goedkoop in aankoop waardoor we meer toestellen konden kopen voor het budget per leerling). Top toestellen om licht schoolwerk mee te doen en redelijk bestand tegen wear and tear. Maar heel gevoelig aan schermbreuk. Zeker wanneer leerlingen (en ouders) de boekentassen te vol duwen met andere spullen. Door teveel druk, barst het scherm.

Als school hebben we een verzekering met de firma waar we de toestellen bij aankopen. Deze verzekering dekt schadegevallen voor 3 jaar + 1 extra jaar (die wij hebben bijbetaald) . Cosmetische schade wordt niet gedekt (trackpad versleten of krassen op behuizing bijvoorbeeld). Aangezien de eerste lading toestellen in september 2021 zijn aangekocht, loopt voor sommige scholen de garantie ten einde. Wij kunnen gelukkig nog een jaartje verder.

Als ik naar mijn cijfers alleen kijk, worden er op 400 toestellen 60 met schermbreuk behandeld elk schooljaar. Buiten garantie, kost het vervangen van een scherm bijna de nieuwprijs van het toestel. Deze toestellen belanden dus op het hoopje onherstelbaar. Aangezien er officieel geen inkomsten zijn om deze toestellen te vervangen, zijn scholen genoodzaakt om geld te vragen. Voor ons is het sinds dit schooljaar 50 euro per jaar (12 maanden). Wat ons mogelijk maakt om die 60 toestellen enigszins te vervangen.

Als er uiteindelijk geen potje beschikbaar is om de toestellen aan deze “lage” prijs aan te bieden, zullen we terug moeten overgaan naar een huuraankoop. Hier kunnen de ouders zelf kiezen welke maandelijkse kost ze uitgeven bij de huurfirma.
Zeker wanneer leerlingen (en ouders) de boekentassen te vol duwen met andere spullen
Hier een ouder wiens 16-jarige meestal een te volle boekentas meesleurt naar school. Niets in zijn boekentas zit er in omdat hij het 'leuk' vindt om ze vol te proppen, maar omdat het spullen zijn die ze moeten meenemen. Of denk je dat wij het als ouder plezant vinden onze kinderen bepakt als muilezels naar school te sturen? De komst van de laptop heeft trouwens nauwelijk impact op het aantal (invul)boeken dat nog steeds in de boekentas gaat. In dat opzicht is de laptop er gewoon bovenop gekomen.
Hebben ze tegenwoordig dan geen kluisjes meer op de middelbare school? Ik nam alleen boeken mee naar huis als ik huiswerk had.
Verschilt enorm per school, sommige wel, sommige niet. Op sommige scholen betaal je huur, sommige niet...
ja de uitgeverijen hebben dat ook gezien, en pushen enorm die invulboeken. Er zijn niet zoveel uitgeverijen die schoolboeken maken en dan krijg je die situaties dus
In een PDF bestand kun je tegenwoordig ook gewoon annotaties maken. Stop dode bomen!
Echter weigeren de uitgevers deze als PDF te verstrekken
Misschien is dat een mooie taak voor onze wetgevers?
Ik zou graag een keertje zien hoe de CO2 belasting van herplantbare bomen en gerecycled papier staat tegenover een Chromebook die een datacenter nodig heeft om te functioneren, slechts een paar jaar meegaat, wifi en een router gebruikt en een internetverbinding nodig heeft. Voor het maken van de laptops worden materialen over de hele wereld vervoerd en uit mijnen gedolven (zo'n ding is niet schoon). Als hij wordt afgedankt komt hij in een container in Ghana, Bangladesh of China terecht. En bedenk dat de stroom die alle schakels voor het gebruik nodig hebben nog voor een heel groot deel uit fossiele brandstoffen komt (zelfs nog een groot deelsteenkool) als je de boekhoudkundige truukjes met certificaten wegdenkt.
Kortom niemand heeft mij nog kunnen overtuigen dat er geen papier meer zou moeten worden gebruikt terwijl we toestaan dat apparatuur binnen een paar jaar afgeschreven mag worden en data in datacenters mag worden verwerkt.
De recyclage van papier zou al zodanig op punt staan dat de impact van extra papierverbruik zeer minimaal is tegenwoordig. Die chromebook zal een gigantische factor groter zijn qua milieu impact.

Maar die chromebook is tegenwoordig wel een vast gegeven, of je nu veel of weinig papier verbruikt, die chromebook zal er zijn. Dus kan je beter focussen op minder papierverbruik.

[Reactie gewijzigd door this op 27 augustus 2024 12:44]

Ik denk dat het bezit van een chromebook, die opslag en bewerkingen in een datacenter uitvoert, nooit een vast gegeven zou moeten zijn (evenals wifi/ethernet/internet verbindingen en de apparatuur die daarvoor nodig is). De denkfout is dat als er maar genoeg kleine redenen zijn om zo'n chromebook een paar jaar te gebruiken voordat hij weer wordt afgeschreven het gebruik niet telt (net als bij netwerkverbindingen). Bij papier, dat bij een enkel papiertje een verwaarloosbare footprint achterlaat maar waarbij mensen zich makkelijker een beeld kunnen vormen van de impact omdat het veel simpeler is, wordt dan wel gesproken over milieu-impact.
Inmiddels gaat big tech ook ai toepassen op alle cloudgebruik en de milieu impact die dat heeft is helemaal aanzienlijk, maar omdat mensen dat niet zien in hun eigen omgeving wordt ook dat weer niet beschouwd als vervuiling tijdens het gebruik.
Ik snap dat we op veel vlakken niet meer zonder ict-middelen kunnen, maar sinds de digitale leermiddelen is het onderwijs enorm achteruitgegaan. Ik heb bij mijn eigen dochter kunnen meekijken en gezien wat een waardeloze leermiddelen gebruikt worden die ook nog vol (spellings)fouten zitten. Chromebooks zijn goedkoop maar zeker geen milieubewuste keuze. De problemen met Google over de profilatie van leerlingen, die Google de afgelopen jaren niet wist op te lossen, maar die door middel van beperkingen en instellingen nu worden beperkt tot een wettelijk acceptabel niveau, geven al aan wat er op de achtergrond gebeurt in de datacenters. Ik blijf erbij dat papier de oplossing is voor een boel milieuproblemen.
Ik gebruik nu wel Chromebook in deze context, maar ik bedoel eigenlijk gewoon laptops in het algemeen. We kunnen er niet meer onderuit dat we onderwijs zouden geven zonder laptops (of iets gelijkaardigs). Volledig terug naar papier is geen optie.
Ik begrijp je, maar de oorsprong van de extra milieubelasting is dus niet het papiergebruik. Het is de verzamelwoede van de overheid waaraan het onderwijzend personeel zijn tijd verdoet en dat eenvoudiger wordt gemaakt door kinderen met laptops te laten werken. Overigens brengt die overdadige administratievraag ook weer data die in datacenters verwerkt moet worden om ons daarna te kunnen melden dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat. Ik heb helemaal niets tegen computers, maar ik denk dat men het spoor als het gaat over wanneer ze een werkelijke bijdrage leveren totaal kwijt is. En als ze worden ingezet voor zaken waarvoor dat niet nodig is, dan is dat de bron van vervuiling. Zo zijn elektrische auto's geweldig als je heel veel kilometers maakt, maar als je ze gebruikt om verderop in de straat bij vrienden langs te gaan dan ben je toch vervuilend bezig.
Ik had lang geleden nooit een kluisje op de middelbare school, en ik had elke avond bijna elk boek nodig voor huiswerk. Ik huiver nog steeds als ik eraan terugdenk.
Je zou denken dat één van de doelstellingen van de laptop net is om de boekentas lichter te maken. Waarom heb je uberhaupt nog papier nodig als je een laptop hebt. Vermoedelijk zitten de uitgeverijen daar voor iets tussen. Of het beleid van sommige scholen dat vlees noch vis is op dat punt.
De bedoeling was om de boektas te vervangen door een laptop en meer zaken digitaal te regelen. Daar hebben we echter nog veel werk aan de winkel, want de boektas is nog steeds even dik!
Dochter gaat naar de HTS, Hoger Technische School, ICT opleiding. Wat schetst mijn verbazing, naast een laptop ook eens lijst met ISBN nummers van boeken - en dat waren geen dunne boekjes maar boeken die zo ongeveer een kiloprijs hebben... voor een ICT opleiding, serieus... Kan dat niet digitaal worden aangeboden?!

Heb op amazon.com gekeken, daar waren 3/4 van de boeken op Kindle te krijgen, heb die aangeschaft. Totale gewicht van de laptop onder 2 KG - en nog maar een handjevol boeken nodig (Nederlandse, die krijg je niet eenvoudig op Kindle).
Met calibre wel maar dan moeten ze wel beschikbaar zijn en A4 leest niet lekker op een 6" scherm
Zelfs een dik boek is met een uurtje of twee gescand (tip: gebruik een overhead scanner, dan gaat het nog veel sneller), en dan kun je het met de hele klas als PDF delen.
Dat er überhaubt nog geen digitale sprong voorwaarts is gemaakt met e-books ipv die papieren rommel is me een raadsel. Ik heb nu al meer dan 10 jaar een e-reader waar makkelijk 200+ boeken op kan en er zit zelfs een stylus bij om notities in de boeken te maken. Die hele volle tas kan zo gereduceerd worden tot 1 e-reader. En toch sjouwen die kids zich een breuk. Het zal wel weer aan het verdienmodel liggen.
Dat er überhaubt nog geen digitale sprong voorwaarts is gemaakt met e-books[...]
Een e-reader is soms handiger dan een papieren boek, maar bladwijzers, ezelsoren, meerdere vingers op verschillende pagina's plaatsen en simpelweg snel bladeren zijn handelingen die doorgaans gemakkelijker uit te voeren zijn met een boek dan een e-book. Ook iets als meerdere boeken open hebben is meestal makkelijker met fysieke exemplaren.
Dat is meer een kwestie van gewenning. Bladwijzers, ezelsoren, meerdere notities/pijlen (vingers?), markeren, meerdere boeken open (mijn oude e-reader onthoud waar je was bij elk boek en slaat alle notities/bladwijzers gewoon op). Snel bladeren, ja, dat is een kwestie van wat je snel noemt. Ik heb me nooit gestoord aan mijn oude prs-600. Ik gebruik hem nog steeds en heb hem al 14 jaar.
Frappant genoeg had ik vroeger ook een PRS-600, ook zo'n 14 jaar geleden gekocht expliciet met het doel om studieboeken digitaal aan te schaffen en daarmee te leren, in plaats van fysieke boeken gebruiken.

En hoewel ik het echt geprobeerd heb, is het domweg geen goede vervanging voor studieboeken. Een normaal boek lezen wil prima op een 6" scherm, maar grote diagrammen? Illustraties met kleur? Werkt voor geen meter op een eReader. Ja, je kan notities maken, maar als jij ook die PRS-600 hebt weet hoe hoeveel langzamer en minder leesbaar je notities zijn vergeleken met notities maken op papier.

Er zijn inmiddels veel grotere eReaders met kleur, en wellicht dat iets als een Boox Note Air3C wel geschikt is voor schoolwerk, maar dan heb je het gelijk over een eReader van 530 euro. Als er geen geld is voor laptops, is er zeker geen geld voor zulke luxe eReaders.
Op een laptop kan je ook pdf-jes zetten van de boeken maar dat zal wel tegen de haren van het verdienmodel instrijken, ieder jaar een nieuwe druk.
Dat is uiteindelijk ook wat ik gedaan heb; heel veel studieboeken (in elk geval voor mijn studie toendertijds, kunstmatige intelligentie) zijn online prima te vinden, en op een laptop lezen wil redelijk. Het is niet zo snel en handig als op papier, maar het werkt wel. Maar op mijn eReader was er helaas echt geen beginnen aan.
Met die diagrammen en snelheid notities heb je zeker gelijk, daarom zei ik al dat het mijn oude ereader is. Ik mag hopen dat ze in 14 jaar toch betere e-readers gemaakt hebben. Ik zou graag voor mijn kind de optie hebben om een luxe en snelle kleuren ereader te kopen in plaats van die volle tas met boeken waarvan ze de helft maar op school in de kluis laat liggen want te zwaar of niet nodig.
Gebeurd dat nog steeds??
Dat had ik 20 jaar geleden dat op dagen met 8 verschillende vakken, dus 16 boeken, ik bijna achterover viel met die tas op mijn rug.
Had gedacht dat die onzin nu was vervangen door laptops.
Ja ik zie tengere 12 jarige jongens en meisjes fietsen met een zware tas. Ach ja we hebben het allemaal ooit gedaan.
Ik zie hetzelfde in Nederland en het is gewoon achterlijk en slecht voor de rug om zoveel gewicht mee te moeten slepen - helemaal niet in 2024. Het is geen 1970-1980 meer.

Wellicht moeten we eens een jurist hierop af sturen - het is echt te belachelijk voor woorden.
Exact! De laptop kwam er maar leerkrachten gingen niet (genoeg) digitaal werken. Het is nu een tas vol invulboeken én een laptop.
Invulboeken die dus ook maar 1 jaar bruikbaar zijn, want er valt ook niets door te verkopen.
Het is een erg duur grapje geworden op deze manier.
Dit zou perfect met een pak minder boeken kunnen. Met mijn eigen baan gebruik ik al jaren enkel een laptop. Boeken, notities, cursussen, etc allemaal digitaal. Waarom blijven scholen achter?
Het is eigenlijk heel simpel: als er veel toestellen terugkomen met een defect, dan was het toestel niet geschikt voor het beoogde gebruik. Die Lenovo laptops waren lekker goedkoop, maar kinderen zijn nu eenmaal minder voorzichtig. Dus als het niet stevig is, dan gaat het stuk. Ik vind het flauw om dat de kinderen of de ouders aan te rekenen, een ongelukje kan altijd gebeuren.

De school had gewoon stevigere apparaten moeten kopen. Of gewoon weer lesgeven uit een boek. Dat werkt al tientallen jaren tegen lage kosten.
Dit slaat de spijker op z'n kop. En zo'n laptop hoeft ook niet nieuw te zijn, lijkt me. Er zijn zeeën aan oerdegelijke zakelijke refurbished laptops beschikbaar voor een prima prijs.
Zou die zee niet vrij snel opdrogen als er een kwart miljoen laptops per jaar uit wordt gevist?
Nee, er gaat denk ik gewoon nog heel veel op de afvalhoop. Laptops worden soms afgevoerd met pallets tegelijk. Wellicht dat ze iets meer bedrijven moeten aanmoedigen hun afgeschreven hardware te doneren, maar in aantallen moeten er zat zijn.
Heb je bron voor het “pallets”-aantal?

Ongetwijfeld is er een aantal waar we van zouden schrikken. Maar ik denk ook dat de vraag nog altijd vele malen hoger zou liggen.

Neem het artikel als hoeveelheid aan vraag.
Ja, de loods hier beneden :). Serieus de hoeveelheid hardware die onderwijsinstellingen en grote bedrijven afvoeren. Een MBO heeft makkelijk 20.000 leerlingen. Een grote instelling net zo in medewerkers.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 26 augustus 2024 16:44]

Inderdaad, als ik zie in het bedrijfsleven hoe snel en veel er laptops vervangen moeten worden. Dan geloof ik die pallets wel. Wij voerden bij sommige bedrijven echt tientallen per maand af.
Ja, ik vind het soms triest. Maar het echt vaak gewoon om de simpelste redenen. Ouder dan 3 jaar en uit de onsite garantie? weg ermee. Mederwerker gaat weg, nieuwe medewerkers krijgt een nieuwe, weg met de oude. etc etc...
Beschikbaar ja, maarrr
Redelijke prijs?
Heb je een bron? En staan ze garant bij een defect zoals de fabrikant of dienstverlener?
Bij de meeste serieuze aanbieder (die partijen kunnen aanbieden) is die prijs helaas zo hoog, Dat het niet echt meer de moeite waard is. Als je rekening houd met de vaak veel kortere levenduur. Samen met hogere kosten want opnieuw uitrollen, grotere kans op defecten, minder garantie en dat voor een korte periode.

[Reactie gewijzigd door karelvandongen op 26 augustus 2024 21:47]

De bouwkwaliteit van de toestellen zal zeker beter gekund hebben, anderzijds is onze maatschappij gewoon niet zorgzaam, niet voor elkaar en nog minder voor materiele zaken.

In het OV zie je dit elke dag opnieuw, men claimt de stoel naast zich door de rugzak/boekentas erop te deponeren, schoenen / benen worden gewoon op de bank voor zich gelegd, in de bioscoop liggen sommigen met hun schoenen op de stoel voor zich... Ik kan nog ene hele poos doorgaan...

Bottom line, mensen dragen geen zorg meer voor hun materiaal. En al helemaal niet als ze dat materiaal gratis gekregen hebben en bij schade dit ook niet moeten vergoeden. Potje breken, potje betalen was zo slecht nog niet...
Dat is een eenzijdige blik.

Mensen leggen inderdaad standaard hun tas naast/voor zich. Vaak is er genoeg ruimte en moet je ook wel het eea in en uit de tas halen. De bagagerekken zijn niet altijd groot genoeg, moeilijker in de gaten te houden (diefstal) en je vergeet spullen makkelijker. En dan ben je ze kwijt. In en rondom het OV is een hoop criminaliteit, dus het is best te snappen. Zeker in NL.
Ik was ooit in het buitenland in een trein, stond midden in de treincoupe een kan met thee, kan met koffie, kopjes, etc. Kon daar gewoon, in Nederland hoef je daar niet aan te denken.

Mbt de laptop en boekentassen. Dat is gewoon geen goede combinatie. Of de school had in een aparte beschermhoes voor de laptop moeten voorzien. Of een aparte laptoptas.
Mbt de laptop en boekentassen. Dat is gewoon geen goede combinatie. Of de school had in een aparte beschermhoes voor de laptop moeten voorzien. Of een aparte laptoptas.
Het scherm is zowel bij telefoons als laptops een kwetsbaar onderdeel. Je kunt de verantwoordelijkheid (en de kosten) dus prima neerleggen bij de gebruiker, of hen de keuze geven zélf een aanvullende verzekering af te laten sluiten. Dat de school of de overheid de gevolgen van onvoorzichtheid of ongelukjes moet oplossen, vind ik kort door de bocht. Het gros van de leerlingen/studenten heeft nl géén kapot scherm, dus het is geen structureel productie- of kwaliteisprobleem, maar een mensenprobleem.

Als je iets in bruikleen krijgt, dan ben je zelf verantwoordelijk om er zorgvuldig mee om te gaan. De schuld elders beleggen (externe attributie) is een drogredenering.
Bij jaarlijks 60x schermdefect op 400 laptops lijkt me er toch wel meer aan de hand dan 'schuld van de gebruiker'. Dat de gebruikers (kinderen overigens!) er voorzichtig mee om moeten gaan, sure, maar het moet ook werkbaar blijven. Als je zo'n laptop overmatig moet pamperen om een defect te voorkomen, ligt de fout echt meer bij de inkoop.
Een laptop geschikt voor kinderen om te gebruiken.... Enige model dat ik dan voor ogen krijg is een panasonic toughbook...

Deze zullen ze niet rap kapot krijgen. Gewicht is dan wel weer een issue voor de rugjes van de kinderen...
Kunnen deze niet gewoon op school blijven en thuis de pc van ma en pa gebruiken met een online beveiligde link naar de data die ze nodig hebben??
Ik heb in de jaren 2001-2009 aan de inkoop voor laptop voor een multinational meegewerkt en daar liet de vendor ons zien dat ze er gewoon op konden staan zonder dat er schade ontstond.
Je zou (!!) verwachten dat scholen eenzelfde soort selectie er op nahouden.. maaar blijkbaar niet..
(...) redelijk bestand tegen wear and tear. Maar heel gevoelig aan schermbreuk.
Alleen al om die reden adviseer ik om geen Chromebook of consumentenlaptop te kopen maar een gebruikte laptop die is toegespitst op de zakelijke markt. Een HP Elitebook met AMD Ryzen 5 of Intel G6 cpu (of jonger) is voorzien van een stevige aluminium behuizing, is in staat om Windows 11 te draaien, is voorzien van ruim voldoende ram- en opslaggeheugen en bij verschillende aanbieders te vinden voor bedragen van ca. 300 tot 400 euro. Mijn kinderen hebben zo in ieder geval zes respectievelijk 7 jaar probleemloos hun middelbare schooltijd mee doorlopen.

Bijkomend voordeel van een Windows laptop t.o.v. een Chromebook is, dat school vaak voorziet in een Office365 licentie voor de duur dat ze staan ingeschreven.
Veel scholen willen dat men een Chromebook neemt, maar ik denk toch echt na alle ervaringen ermee op school, dat men hier vanaf moet gaan en betere beschermde laptops moet aankopen of leasen.
Ewasteberg met laptop onderdelen groeit nog steeds hierdoor (schermen kapot, koelers vol stof en dus over verhit, drankjes over het toetsenbord).
Privé is dat prima te doen. Sterker nog: zo heb ik dat met mijn dochters ook gedaan. Als je dit vanuit een onderwijsinstelling wil faciliteren dan is het echter een nachtmerrie, want vanuit beheersoogpunt wil je het liefst allemaal dezelfde apparaten en niet een stuk of wat Dell model a, b en c en ook nog wat HP's en Lenovo's. Dat maakt het beheer ineens een heel stuk ingewikkelder en dus duurder.
Privé is dat prima te doen. Sterker nog: zo heb ik dat met mijn dochters ook gedaan. Als je dit vanuit een onderwijsinstelling wil faciliteren dan is het echter een nachtmerrie, want vanuit beheersoogpunt wil je het liefst allemaal dezelfde apparaten en niet een stuk of wat Dell model a, b en c en ook nog wat HP's en Lenovo's. Dat maakt het beheer ineens een heel stuk ingewikkelder en dus duurder.
Het verschilt natuurlijk ook hoe elke school er tegen aan kijkt. Mijn kinderen zaten allebei op een andere middelbare school, maar primair zorgde beide scholen alleen voor de noodzakelijke licenties, en de minimum specificaties waaraan een laptop moest voldoen - en die specs waren overigens vrij laag: Windows 10 of (destijds) Windows 7 met een upgrade mogelijkheid naar Windows 10,4Gb ram en 64Gb opslag. Schoolopdrachten moesten in de OneDrive cloud gekoppeld aan de Office365 licentie worden opgeslagen.

Twee neefjes van mij gingen elke ook naar een andere middelbare school; één van hen volgde gelukkig he voorbeeld van mijn kinderen, de ander kwam op een school waar een Chromebook werd voorgeschreven. Vanaf z'n derde leerjaar switchte die school overigens alsnog naar Windows, vanwege de vele klachten en problemen.
Ik wilde de kinderen niet opzadelen met een trage, lompe huurlaptop, maar inmiddels weet ik dat die wel degelijk zijn en een plastic HP met dikke specs absoluut niet.
Inmiddels allebei over op 'n aluminium Probook 450 g6 en die lijken het wel vol te houden en refurbished best redelijk te betalen.
Exact dat hebben we in het verleden gedaan. En ik kan je verzekeren dat dit onder de streep veel duurder uit komt als chromebooks. zeker als je dingen zelf repareert, iets wat bij de meeste chromebooks heel makkelijk is. En ook kijkt naar tijd die de support kost. chromebooks zijn meestal < 10 min om aan de praat te krijgen, windows zo een uur.
En windows 11 geschikt is nog niet voor een redelijke prijs 2e hans te krijgen in bulk... (want nog niet masaal afgeschreven)

[Reactie gewijzigd door karelvandongen op 26 augustus 2024 21:52]

Die "stevige aluminium behuizing" is helemaal niet zo stevig. Ik werk voor een bedrijf dat laptops aanbied aan scholen, en deze ook hersteld. De HP 445 / 435 toestellen zitten in ons aanbod. Hoe vaak we wel geen toestellen hebben met valschade aan de hoeken, waardoor het een groter risico wordt om te gebruiken. De scharnier punten van de hinges zijn ook extreem gevoelig, zitten vast in plastiek, en als deze afbreken komt de gehele scherm assembly los van de topcover, het toetsenbord. Zo'n schade gebeurt niet als de laptop amper beweegt, maar elke dag naar thuis, school, thuis is niet ideaal voor deze laptops.

https://imgur.com/a/mudWeFT
Tja, mijn kinderen namen destijds een Elitebook G1 mee naar school, soms zelfs dagelijks. Dat waren bij aanschaf ca. 18-24 maanden oude ex-lease laptops; volgens de controle van de serienrs. op de HP site zat er toen zelfs nog fabrieksgarantie op. Anyway, na zes jaar resp. zeven jaar intensief gebruik was van één van hen een scharnier gescheurd, maar nog wel functioneel - en voor beiden heb ik voorafgaand aan het examenjaar een nieuwe accu gekocht. That's it.
Als je er zoveel terug krijgt met het zelfde probleem kan je ook perfect in china (eventueel via een tussenpartij) een hoop reserve schermen bestellen en zelf inbouwen.
En dat ga je over 2 jaar leuk overdoen enz enz?
De school van mijn 3 kids heeft veels te dure HP laptops aangeschaft die op moment van bestellen al een 2 jaar oud model waren. Het was ook verplicht vanuit de school om deze af te nemen via https://signpost.be.

Nu mogen ze dit niet verplichten en na overleg met de school, mocht ik dan bij uitzondering de laptop kopen, maar zou dan geen support krijgen van de school. Ik was uiteindelijk goedkoper af, zelfs rekening houdend met de subsidie met een HP support contract voor 3 jaar op de hardware, nieuw model, met touchscreen, hogere resolutie etc. Van buiten ziet de laptop er net zo uit als die van de andere studenten. Kanttekening, ik heb een cyber sec IT bedrijf en heb de laptop via mijn bedrijf gekocht.

Hele rant, maar mijn punt is dat deze school in kwestie helemaal niet slim met het geld is opgesprongen. De uiteindelijke winnaar is deze is een partij als signpost.be.

[Reactie gewijzigd door Sebast1aan op 26 augustus 2024 15:55]

Er is wel degelijk iets mis als je device na 3 jaar end-of-life is. Het is niet dat scholieren zware applicaties draaien, dus een jaar of 5 zouden die dingen minimaal mee moeten kunnen.
Inderdaad ik heb hier honderden chromebooks die > 5 jaar oud zijn, en die met een paar op offeren het nog prima doen. Uitzoeken op repareerbaarheid is helaas nog niet standaard.
Op zich is er helemaal niets mis met de meeste toestellen
Waaruit blijkt dat? Want als je 'goedkoop' meer laptops kan aanschaffen om na een paar jaar al de nieuwprijs per te verwachten defect te moeten betalen dan lijkt het me dat leerlingen van een hoge klas al konden voorrekenen dat dit geen aanschaf voor langdurig gebruik is en ook nog heel duur.

In plaats van stellen geld te moeten vragen lijkt het me eerder dat de verantwoordelijke 'rekenwonders' voor deze aanschaf zich eerst eens verantwoorden hoe ze tot deze onrealistisch aanschaf zijn gekomen. Geef een werk met leerlingen mee en je kunt er vanuit gaan dat je een heel hoog aantal schades gaat hebben die na een reparatie zich niet spontaan maar minder voor gaan doen.
Het probleem wat wij zien op scholen, is dat ze juist niet open staan voor reparaties.
Ik ben enorm benieuwd naar welk model chromebook in gebruik is. Kan me niet voorstellen dat de reparatie bijna even duur is als een nieuw device.
Als je dit door fabrikant laat doen, dan is het schem repareren vaak ca 200 (meerdere keren nagevraagd), en dan moet je bedenken dat deze schermpjes ca 35 kosten om in azie te kopen, en ca 15 minuten om deze te vervangen. Maar vanwege dat het makkelijk repareerbaar zijn helaas nog steeds niet verplicht is. Word er helaas heel veel hardware veel te vroeg afgeschreven.
Maar waarom zou je het door de fabrikant laten doen? Buiten de garantie, zou je ten alle tijden beter de reparaties door een onafhankelijk gecertificeerd reparatiebedrijf kunnen laten uitvoeren.

En dat is nou het vreemde, de meeste scholen (onderwijsinstellingen) staan er niet voor open en schrijven de hardware liever af. Het is vreemd, want het lost veel van de problemen op en bespaart ook nog eens. Laat staan de duurzaamheidsdoelen. Maar vreemd genoeg, zijn die niet belangrijk.
Het komt vooral door dat de hardware kennis van de gemiddelde ict coordinator (vaak een taak die een leerkracht er bij heeft gekregen), nogal afwezig is. En dat daarom de reparatie te lastig is... Daarom zouden we veel meer moeten in zetten op makkelijk repareerbaar maken van devices (zie bv fairphone). Samen met goede instructie videos etc. En verkrijgbaarheid en kosten van onderdelen (dat is echt een probleem !)
Nee, daar gaat het juist mis. Reparaties zijn niet bedoeld voor een ICT hulp of coördinator.
Reparaties dienen door gecertificeerd personeel te worden uitgevoerd, net als dat een ICT'er zijn diploma's heeft behaald om te doen wat hij doet.

Het recht tot reparatie, is van belang voor het onafhankelijk gecertificeerde reparatiecentrum, zodat deze toegang krijgt tot documentatie. Het is leuk dat een eindgebruiker, of tussenpersoon toegang krijgt, maar dat moet zijn voor eenmalige klus, niet voor terugkomende reparaties.

Scholen, en andere bedrijven, zouden gewoon een swapvoorraad aan moeten houden, en defecte devices kunnen makkelijk gerepareerd worden. Helaas blijft er, zeker in NL en BE, een afkeer voor reparaties. Vaak omdat de scholen teveel geld krijgen, en er niet naar om gekeken wordt.

Ik hoop toch echt, dat er in de toekomst bepaalde verplichtingen worden gesteld, want er valt hier nog een hoop te behalen.
Reparaties, zeker de standaard reparaties zouden zo eenvoudig mogelijk moeten zijn. Dat bijna iedereen met eenvoudige middelen ze zelf kan uitvoeren.
Nu zitten bij reparatie de kosten veel meer in de service (zoals verzenden, administratie, tijd ) als in de onderdelen. En daardoor zijn reparaties vaak veel te duur, en nauwelijks de moeite waard. En daardoor wordt er zo weinig gerepareerd.
Daarom verplichtingen op het gebied van makkelijk repareren, samen met goed verkrijgbaar zijn van onderdelen tegen redelijke prijzen.
Nee dat denk ik niet.
Het ligt eraan met wie je zaken doet.
Verzendkosten en administratiekosten worden vaak niet gerekend. En vanuit de school zelf hoeft alleen maar bijgehouden te worden wat het defect is. Devices in batches opsturen (bijv per krat), werkt het meest efficiënt en kost vrijwel geen tijd. Het is alleen dat scholen er open voor moeten staan, en dat is vaak helaas niet zo.
Dan moet je wel dozen hebben die geschikt zijn, voor zoveel exemplaren te verzenden (en zeker omdat de aantalen wisselend zijn). Iets wat je niet standaard krijgt. En ook niet krijgt aangeboden !. En het aanmaken defect rapport en opsturen van defecte devices kost, ook veel meer tijd als de reparatie zelf !. Daarom zijn reparatie op locatie is echt de enigste manier om reparaties zo goedkoop en makkelijk te maken, dat het loont!. Het is niet voor niets dat een raparatie van een scherm a 30 inkoop bij officiele reparatie ca 200 kost !. Vanwege alle tijd en kosten van de handelingen die er dan bij komen. En dat zorgt er voor dat het nauwelijks de moeite waard is.
Eerlijk gezegd zou ik als ouder liever zelf verantwoordelijk zijn voor de laptops/tablets van mijn kinderen. Op de middelbare school van mijn ene kind krijgt hij een chromebook om gratis te gebruiken. Dat ding is volgegooid met troep en helemaal dichtgetimmerd. Voor onze printer zijn bijvoorbeeld geen drivers te vinden, en ik heb ook helemaal geen toezicht op wat hij allemaal doet met die laptop.

Middelbare school van mijn andere kinderen is nog erger. Daar zijn we verplicht een iPad te huren (inclusief verzekering). Ook dat ding is helemaal dichtgetimmerd en de school heeft er een soort Windowslaptop van gemaakt in iPadvorm. iCloud disabled, je kan geen bestanden lokaal delen met AirDrop, maar alles moet gebeuren via Microsoft OneDrive, inloggen met een Microsoft Account dat dan op een of andere manier weer verbonden is met een persoonlijk e-mailadres van de school, dat ze dan maar weer enkel kunnen checken in de browser, want de Mail app instellen kan niet. Hun eigen mails (van hun thuis e-mail) kunnen ze ook niet lezen op de iPad, want dat is dan weer geblokkeerd. Ergste van dat alles is dat we daarvoor een bedrag moeten neertellen per jaar, dat na 6 jaar hoger uitkomt dan de prijs van een nieuwe iPad. Alleen is de iPad niet van ons maar van de school en zijn we hem na 6 jaar kwijt. Een eigen iPad gebruiken mag niet, want de school wil wel bij iedereen kunnen meekijken en wil dat elke iPad een exacte afspiegeling is van wat ze zelf hebben.

Ben er overigens helemaal geen fan van om kinderen zo jong alles op de laptop te laten doen. Onze jongste kreeg er eentje van de school toen hij 10 was. Heeft eigenlijk nooit geleerd om eens een goede planning te maken op papier, Alle toetsen en taken poppen op in de smartschoolagenda, elke dag zit hij maar wat heen en weer te klikken en naar het scherm te staren. Vooruit plannen hebben ze nooit geleerd en het is heel moeilijk om dat er in te krijgen als het enige overzicht een online agenda is.

[Reactie gewijzigd door kippewit op 26 augustus 2024 14:59]

Een school-laptop kan makkelijk 4 jaar mee als je hem een beetje normaal behandelt. Dus hoes eromheen en niet mee gooien.
Technische veroudering ontstaat vooral als je ‘zware’ toepassingen wilt gebruiken op een machine met (te) minimale specs.
Dat klopt, maar waar ik werk, doen we dus hardware matig de laptops van studenten repararen. Die behandelen hem niet normaal en zodra er dan een klacht gevonden word die niet in de garantie valt van de fabrikant, dan is het GODVER dit en dat... Scherm kapot is vaak, ik haal hem zo uit de tas, of zat in de bescherm hoes. Dan gaat er idd niet op van we behandelen hem normaal.
Ik ben wel benieuwd: wat zijn veel voorkomende problemen?

Je geeft al aan dat het scherm kapot is, maar wat is er dan aan de hand? Is de datakabel kapot (mogelijk slecht met het scharnier omgegaan? Is het scherm letterlijk kapot door barsten waarbij teveel druk op het scherm is gekomen?

Krijgen de leerlingen ook degelijk materiaal bij de laptops (een waterdichte tas met los laptop vak)? Ik kan me voorstellen dat de jeugd een coole eastpak tas wilt met één vak waarbij de laptop los in de tas komt met andere dingen die door de dag benodigd zijn waarbij kleinere harde voorwerpen druk op specifieke punten kunnen geven op een scherm.
Ik werk op een school. Een tas wordt niet meegeleverd, een sleeve wel.

Ik doe zelf niet de eerstelijnszorg maar vaak voorkomende problemen of oorzaken van schade:
- Geen hoes rond de laptop (wordt nochtans meegeleverd), gevolg: schrammen langs alle kanten.
- Waterschade: flesje cola uitgelopen in de boekentas, dat soort dingen.
- Valschade (scherm gebarsten, behuizing gebarsten, schermscharnier stuk...).
- Slijtage van de batterij, na vier jaar elke dag volledig opladen en volledig leegtrekken op school is die gewoon op.

Een aantal schadegevallen zijn onder garantie of verzekerd, cosmetische schade (schrammen) is dat niet. Vooreerst: het overgrote deel van de leerlingen draagt zorg voor het toestel. Laat ons ajb niet vervallen in het eeuwige de-jeugd-van-tegenwoordigverhaal. Daarnaast heb je inderdaad een aantal sjarels. Daar wordt dan de schade inderdaad verhaalt op de ouders, die maken ook vaak meer niet dan wel een probleem van. Het zijn ook wel Dell 3120's, qua bouwkwaliteit vind ik die niet echt top: slappe plastic behuizing.
Bedankt voor de inzichten - ik erger mij altijd wel een beetje aan het moderatie systeem op tweakers, ik zou ook graag willen kunnen stemmen op antwoorden op mijn reacties. Nu sta je +2, dus helemaal prima.

De hoes lijkt me inderdaad hoofdzakelijk voor schrammen te beperken nuttig, maar die heb ik op mijn werk laptop ook wel. Maar die lijken me ook het probleem niet? Met een krasje op de behuizing werkt een laptop nog prima.
Vraag me toch af of ze brol kopen, of die leerlingen niet goed opgevoed zijn, of de modernere laptops minder van kwaliteit zijn.

Heb er hier een stuk of 6 liggen van meer dan 5 jaar oud. Doen het prima. Niks kapot aan, alleen de oudste is wat te traag aan het worden voor schoolgebruik.

Hebben letterlijk weer, wind, overdreven gewicht, schokken, in baggages rondgegooid, cola en koffie doorstaan.
Slijtage van de batterij, dat heb ik de 700 chromebooks bij ons toch echt weinig gezien, maar dat is omdat we ze in oplaad kasten zetten, s'nachts. Samen met dat er dan telkens maar een deel word geladen. Samen met dat je kunt instellen dat chromeos niet te vol laad !! dit heet Adaptive charging model En dan gaat 99% echt 5 jaar mee.
Ik heb stage gelopen bij The Rentcompany en merkte ook dat toetsenborden vaak sneuvelden.

Overigens weten leerlingen vaak ook gewoon niet hoe om te gaan met een laptop. Ik moest echt vaak uitleggen dat je een laptop niet aan het scherm oppakt en bij het openen de palmrest moet ondersteunen.

Veel leerlingen hebben er ook gewoon echt scheit aan. Ze raken de hoes kwijt, vinden hem niet mooi of vinden hem niet handig en gebruiken hem niet (meer). Als je ze er op aanspreekt zeggen ze doodleuk dat het ze niks interesseert en dat papa en mama eventuele reparaties van schade toch wel betalen.

Ik ben ook wel op scholen geweest waar leerlingen met een rugzakje rondlopen. Soms explodeert er eentje en reageert dat af op de laptop. Dat gebeurt ook. Wat ook wel gebeurde was dat leerlingen ruzie hadden en achter elkaar aan gingen zitten en er uiteindelijk iemand (van een trap) viel.

Er zijn echter ook leerlingen die nooit wat hebben en heel zuinig zijn. Naar verluid is er ooit een leerling jankend bij de medewerker gekomen, omdat de laptop waar hij toch zo zuinig op was toch kapot gegaan was. De medewerker heeft echt moeite gehad om de leerling te kalmeren en uit te leggen dat het niet erg is en dat de verzekering alles regelt.
Zelfde als kantoorpersoneel die soms als acrobaten door kantoren, traphuizen en thuis door kamers met laptops in een hand opengeklapt en drie bekers koffie in de ander.

Ik denk dat de schade meevalt relatief. Maar dat niemand over het levensonderhoud en levensduur heeft gedacht.
Je moet niet denken dat dit een probleem is met alleen maar kinderen hoor. Als ik zie wat ons support team soms terugkrijgt van onze gebruikers ...
Bizar. Wij krijgen juist mails van ICT dat de laptops van onze medewerkers “te oud” zijn. Je moet ze horen als je hun vertrouwde laptop wil vervangen.
De meesten zijn erg milieu bewust en vinden het hele win10->win11 verhaal dus gillende onzin en verspilling (en daar ben ik het ook wel mee eens)
Zodra ze de oude laptop mogen overnemen voor een zachte prijs is die weerstand meestal ineens weggesmolten ;) rara hoe zou dat toch komen...
Kan er mee over praten.
Ik ben geboren midden jaren 70 en als we iets wilden moesten we ervoor sparen en werken in weekends en vakantie.
Zo leer je de waarde van geld kennen.
Vele kinderen willen iPhone van 1500 euro en morgen ligt deze er al.
En ze hebben 0 moeite moeten doen.

Ook kan je laptop vervoeren in een speciale laptop tas of rugzak met dikke padding.
Maar je kan even goed ze in een plastieken zak steken van, de supermarkt en in plaats van voorzichtig ergens te leggen, moet je de zak laten vallen op de grond.
Ook vaak vloeistof zoals frisdrank in laptop gemorst.
Of ze kijken op laptop in hun bed en als ze te moet zijn leggen ze hem op de grond.
's morgen worden ze wakker en met voetje stappen ze op de laptop als ze uit bed komen.
Kan er boeken over schrijven.
Dit is helemaal niet relevant. Kinderen willen die laptop niet. Ze moeten dat ding gebruiken omdat de school zonodig moet meedoen in de nieuwste trends om gegevens over de leerlingen uit te leveren aan uitgevers van schoolboeken.

Ja, natuurlijk kun je voorzichtig doen met een laptop. Maar het blijven wel kinderen. Met kinderen gebeuren vaker ongelukjes dan met volwassenen. En je kunt je kind niet opvoeden, dankzij het beleid van de school. Een normale gang van zaken zou zijn: je bent onvoorzichtig geweest met je laptop, dus je krijgt geen nieuwe. Daar leren ze van. Maar dat kan niet, want zonder laptop kan een kind niet naar school. Dus ze krijgen meteen een nieuwe. Waardoor ouders en/of school ook nog weer allemaal verzekeringen moeten gaan afsluiten.

De grote vraag blijft: WAAROM? Leren kinderen met die laptops beter lezen, schrijven en rekenen dan vroeger? Ik denk het niet. Dus schaf die dingen af en laat ze weer gewoon uit een (herbruikbaar!) boek leren. Geen kapotte laptops (en dus e-waste), grote kostenbesparing voor zowel school als ouders en geen uitgevers van schoolboeken die ongemerkt gegevens harvesten van onze kinderen.

Sommige dingen zijn gewoon niet geschikt om te electronificeren...
Ik heb HBO IT gedaan (jaren 90/begin 2000) en zelfs daar was praktisch alles uit een boek, de meeste lessen waren ook gewoon sheets en boeken, tijdens de lessen gebruikte ook niemand een laptop of wat dan ook (praktijklessen natuurlijk uitgezonderd, ook al hebben we nog wel eens 'code' geschreven met PSDs op papier).
Kortom, zelfs IT kon je geleerd krijgen zonder gebruik van een computer/tablet.

Het lijkt me inderdaad vernieuwend zijn om maar vernieuwend te zijn, en niet per se een onderbouwde keuze. Boeken zijn echt al honderden jaren een goed overdrachtsmedium geweest voor kennis.
Dan was men vooruitstrevend op mijn middelbare school. Rijen c64s. Veel gamen, maar ook serieus basic leren.
Daar heb ik nu nog profijt van, ook al is alles anders geworden
Je wordt gewoon oud. Mijn kinderen zijn ook zuinig op hun spullen en hun geld ,ondanks dat ze niet alles zelf hoeven te kopen. Ik denk dat je boeken van alle tijden zijn. Zoals @Bauknecht al zegt , de meeste gaan er wel goed mee om, en dan nog kan er wel eens iets gebeuren in 4 jaar.
Als jij verwacht dat alle kinderen even zorgzaam zijn met hun boekentas/rugzak met laptop daarin, dan kan ik enkel besluiten dat je geen ervaring hebt met kinderen.
Veel kinderen van 9-10 jaar oud zijn daar nog niet allemaal klaar voor.
Zelf sommige van mijn collega's slagen er niet in om een laptop 4 jaar heel te houden.
Sommige mensen zijn nu eenmaal wat lomper dan andere.
Als jij verwacht dat alle kinderen even zorgzaam zijn met hun boekentas/rugzak met laptop daarin, dan kan ik enkel besluiten dat je geen ervaring hebt met kinderen.
Een onjuist 'besluit'. Mijn kinderen zijn 17 en 18 en hebben meerdere keren 5 jaar met een laptop gedaan. Als de kinderen de laptop eerder slopen mogen de ouders de kosten betalen wat mij betreft.
Mijn kinderen zijn 17 en 18 en hebben meerdere keren 5 jaar met een laptop gedaan.
Dus jouw kinderen hadden met 7 en 8 jaar (of jonger) al een laptop die ze overal mee naar toe namen?
En dan ben je weer terug bij af van voor de Digisprong: sommige kinderen zitten met een slechte laptop, sommige kinderen hebben weigerachtige ouders of ouders die het geld simpelweg echt niet hebben, uiteindelijk mag school het allemaal weer oplossen voor iedereen. Echter voor school is het oplossen geblazen zonder eenduidige financiering. Gevolg is dat de kwaliteit van onderwijs aan hele klassen tegelijk zal lijden onder al snel meerdere kinderen per klas met chronische apparatuurklachten.
Er is altijd wel een kind zonder werkende laptop, des te meer als ieder voor zich huurt ipv centraal met uniforme reservetoestellen op school. Reparaties kosten nu eenmaal tijd, en niet enkele verhuurder is even snel met repareren/omruilen. En in de tussentijd zit je.
Voor elk kind gaat het misschien maar 1-2 keer mis in de schoolcarrière en daar komt het individu wel doorheen, echter voor klassen met zeg eens 30 kinderen is dat voor school dus 30-60 gevallen op diezelfde tijd en daarmee gemiddeld 6-12 gevallen per klas per jaar, oftewel elke zoveel weken is het weer raak en raakt de les verstoord. En dan tel je nog niet laptops met slechte accu, domweg niet opgeladen accu, laptop vergeten, laptop gestolen/verloren en al die andere zaken. Dit is echt puur en alleen nog het verhaal rond reparatie. Enkel met de regie en financiën bij school krijg je dat goed qua kansengelijkheid helaas, de praktijk is onomstotelijk.
De vraag is dan natuurlijk of dat via subsidies betaald moet worden. Zorgzaamheid kan je leren.
Wel, ik zie hier in mijn omgeving inderdaad veel verschillen in tussen kinderen, maar de meeste worden echt wel deftig opgevoed. En daarmee bedoel ik, er wordt hen geleerd dat zoiets waarde heeft en dat je voor je spullen moet zorgen. Maar als de ouders natuurlijk zelf alles maar in de tas proppen of zelf geen zorg dragen voor spullen, tja...

Onze kinderen mochten al van toen ze 3 waren onze ipads gebruiken en hebben hier altijd voorzichtig mee omgesprongen. Ook met al hun ander speelgoed trouwens. Het is een kwestie van vertrouwen, uitleggen van de gevaren en hier en daar wat gedrag bijsturen. Zoals @NoTechSupport aangeeft, je kan het leren en subsidies dienen niet om dat gedrag te compenseren...
De PC's die heen en weer gaan, zijn voor kinderen secundair onderwijs.
Dus minimaal 11 jaar.
Daarnaast is een deel verantwoordelijkheid bij het kind leggen niet zo eigenaardig zou ik denken.
En ja, ik heb kinderen, ze zijn 14 & 16 en gaan al 3 jaar dagelijks met hun laptop naar school met de fiets.
Tsja, kinderen en normaal behandelen 8)7 . Een blik in de gemiddelde fietsenstalling en je kunt voorspellen hoe zorgvuldig er met spullen van een ander wordt omgegaan.
Dit ja. En zijn je eigen kinderen er voorzichtig mee, dan zijn er nog de bullies, die tassen afpakken en ermee gaan gooien. Herkenbaar?
Een school-laptop kan makkelijk 4 jaar mee als je hem een beetje normaal behandelt. Dus hoes eromheen en niet mee gooien.
Ligt heel erg aan de bouw van laptops. Op werk zie ik duidelijk dat het soms aan de mensen ligt (steeds dezelfde die problemen hebben), maar ook wel degelijk aan sommige modellen die gewoon niet zo goed zijn. Dat zijn dan vaak de goedkopere modellen die waarschijnlijk vaak voor scholieren worden gekocht.
Ik werk in de IT in het basisonderwijs - wij leveren enkel ruggedized 11 inch devices voor leerlingen, zowel op ChromeOS als Windows. Mix van ASUS en HP. Daar kun je bij wijze van spreken met je auto overheen rijden, en toch krijgen die kinderen alles stuk. Scheuren in het scherm, barsten waar de scherven bij af springen, toetsen die 'spontaan' uit keyboards springen, yoghurtdrank over de devices, muizen die spontaan tussen laptops springen bij het sluiten van de klep... En dat gebeurt dan in een klas op school, laat staan wat er zou gebeuren als de devices mee naar huis mochten...
Een school-laptop kan makkelijk 4 jaar mee als je hem een beetje normaal behandelt. Dus hoes eromheen en niet mee gooien.
Technische veroudering ontstaat vooral als je ‘zware’ toepassingen wilt gebruiken op een machine met (te) minimale specs.
Op school zijn de omstandigheden wel wat ruiger dan op kantoor.
Natuurlijk moet je niet met je laptop gooien maar dat betekent niet dat ze nooit vallen. Een deel van die apparaten zal gewoon sneuvelen, net als ieder apparaat. Ik denk dat drie jaar op een middelbare school al een heel behoorlijke levensduur is voor een vrij goedkope laptop. Voor €510 ga je geen aluminium & titanium laptop krijgen maar vooral goedkoop plastic.
Maar ook die kunnen best wat hebben, het is puur dat reparen, helaas te lastig is. Vanwege dat veel ict er's op scholen leerkrachten zijn, en dus meestal geen echte hardware kennis hebben. Samen met dat reparatie onnodig lastig word gemaakt. En dat onderdelen helaas nauwelijks te krijgen zijn. Als we dat nu eens zouden verplichten dan zou er zoveel minder ewaste zijn...
En dat gebeurt dus niet; zelfs de speciaal voor scholieren gebouwde laptops (met een rubberen stootrand) in een stevige hoes gaan gewoon stuk als ermee gegooid wordt of als ze gesloten worden met een pen erin. Ze zijn sowieso al niet high spec om de kosten laag te houden, maar in de praktijk zijn de toepassingen die moeten draaien webbased en niet zeer veeleisend.

Dat gezegd hebbende, er is een grote partij die school laptops aanbiedt tegen een vaste prijs per maand (circa 10 euro per maand), met een eenmalige betaling van 75 euro per schade. 10 euro per maand is net iets minder dan 500 euro voor vier jaar, waarschijnlijk iets meer dan de waarde van de laptop maar je krijgt er ook software en vooral garantie en het "ontzorgen" van onderhoud bij.
Probleem is dat de 24uurs (onsite) garantie zich vaak maar 3 jaar is. Dus het vierde jaar word langzaam en duur. Daarom doen veel bedrijven ze iedere 3 jaar weg. Gewoon om altijd onsite 24 uurs service te hebben.
Bestaande laptops blijken na drie jaar aan vervanging toe te zijn, terwijl het budget voor vier jaar was geraamd.
Ehm, waarom gaan laptops maar 3 jaar mee? Die dingen worden neem ik even aan voornamelijk voor Youtube video's en documentverwerking gebruikt, dat moet toch gewoon 5 jaar meegaan? Of mochten ze maar laptops kiezen tot 400 - 500 euro voor de subsidie of iets dergelijks?
Denk je nou echt dat die kinderen alleen op Youtube en Word / Excel zitten?
Ik weet niet of ze de laptops mee naar huis nemen, maar vroeger toen ik klein was stond ik ook geregeld in Lumbridge of Varrock mijn tijd te verdoen in Runescape, terwijl ik eigenlijk met school bezig moest.
De laptop gaat ook mee naar huis. Veel lessen staan online op het schoolportaal. Agenda, rooster, punten, lessen, huiswerk... alles (naast het boeken pakket van honderden euro's) is via de computer te doen.
Da's waar, maar dat was ook 15 jaar geleden; de budget-laptops van nu zouden goed genoeg moeten zijn voor dat soort activiteiten.
Onze leerlingen mogen hun Windowslaptops tijdens de zomervakantie houden als ze het volgende schooljaar terugkomen, en ik kan zeggen dat deze over het algemeen tijdens de zomervakantie niet gebruikt worden. Ze zijn wel redelijk dichtgetimmerd op het vlak van software installeren. Maar surfen kunnen ze vrij.

Ik denk dat de meesten gewoon de vertrouwdheid en gemak van hun smartphone verkiezen.

[Reactie gewijzigd door farigiss op 26 augustus 2024 18:51]

Lees ook even de laatste alinea van het artikel, daar staat de hoeveelheid subsidie per persoon.

Nu zegt dat m.i. alsnog niet zo heel veel. Ik weet niet hoe het geregeld was, wat er aan keuze was etc. Maar als je gewoon geld geeft en 'zoek maar een laptop' vind ik dit resultaat niet heel vreemd. Er staat genoeg troep te koop voor te veel geld. Of laptops met bedenkelijke bouwkwaliteit.
Daarnaast als je de laptop kan kopen voor dat geld, maar vervolgens geen geld hebt voor een redelijke tas schiet het ook niet op.
In principe beslissen de scholen zelf hoe ze de ter beschikking gestelde middelen besteden, maar aangezien het over een aanzienlijk bedrag gaat, zijn ze onderworpen aan de wet op de overheidsopdrachten. Voor het katholiek onderwijs is er dan bijvoorbeeld een contact afgesloten bij Econocom voor apple toestellen (voornamelijk iPads), en bij Signpost voor overige toestellen. Broodnodige onderhoudscontracten zijn inbegrepen, waardoor de beschikbare subsidies per toestel al heel karig zijn.
1. Het zijn kinderen die aan het leren zijn, en leren gaat door fouten maken. Soms ten koste van een laptop.
2. Het zijn inderdaad niet allemaal panasonic toughbooks, maar ook niet glas/niet-buigzame aluminium laptops (die voor valschade juist slechter kunnen zijn dan plastic). Fysiek breken gebeurt ook wel eens, en total loss is bij goedkope laptops al wat sneller aan de gang.
3. Weet niet hoe het is in België, maar in Nederland weet ik dat veel ongelukjes op de fiets gebeuren als kinderen net iets té speels worden. Knalt dat rugzakje af, of van de snelbinders.
4. De tassen worden soms net iets te vol gepakt, de roeper "hey tas, waar ga je met die brugger heen" heeft ook strekking op de hoeveelheid boeken die er in zo'n tas zitten. Alles wat natuurlijk ook die laptop plet. LCD's en geplet worden is blijkbaar geen goede combinatie.
Klopt natuurlijk helemaal, maar eigenlijk zijn dit wel zaken die je eigenlijk ook niet onder zo'n subsidie pot zou moeten scharen. Zo'n laptop moet gewoon qua gebruik 4-5 jaar mee moeten gaan. En dat je dan moet bijbetalen als je schade veroorzaakt lijkt me eigenlijk vrij logisch (als je dat niet kan dragen, misschien verzekeren? Het zou in België natuurlijk anders kunnen zijn, maar bij alle projecten hier in Nederland die ik zie met laptops via school e.d. die dan eigendom worden kan je ook altijd voor een relatief lage bijbetaling verzekeren)
Yep, en ook mobiele telefoons kunnen makkelijk 4+ jaar mee.
En het hoeven geen high-end iPhones of Samsungs te zijn.
Dus in totaal 700 euro budget voor 4 jaar moet te doen zijn, toch?
ik doe ook al 4,5 jaar met m'n iphone 11, begin 't nu qua batterij wel te merken, maar nog steeds 78% batterijkwaliteit o.i.d., dus zou nog prima moeten kunnen. We zijn wel echt een consumptie- en wegwerpmaatschappij aan 't worden.
Dat is dus denkelijk het probleem niet de staat van het apparaat maar de hardware die er destijds is ingegaan of de software word niet meer ondersteund. Dat is iets met de Google OS wat mij bij is gebleven dat je van te voren kunt uitzoeken hoe lang voor je laptop Google OS geupdate word.

Dus kan ook zijn dat die ondersteuning is gestopt.
Totdat je fysiek met die apparaten gaat gooien.
Ik heb geen flauw idee hoe dit in België is geïmplementeerd, maar ik heb in Nederland al schokkende dingen gezien

Collega kwam bij mij langs, omdat hij vanuit de school van zijn zoon een aanbod had gehad om een laptop via school aan te kopen. Een refurbished Dell Lattitude met een zevende generatie i5 voor €400! Ronduit belachelijk.

Wellicht dat de Vlaamse overheid deze subsidie enkel verstrekt als je van een lijst gecertificeerde partners kiest of iets dergelijks. Tsja, die lachen zich natuurlijk kapot.
Kan ook zijn dat de school een domme keuze heeft gemaakt, en geen rekening hield met de OS support.

Geen idee hoe dat in Belgie ging, maar ik weet nog hoe de school (waar de kids van kennissen van mijn ouders op zitten) dood leuk op de Chrome OS hype train ging springen, zonder bij stil te staan dat door de school gekozen laptops nog maar 2 jaar aan OS ondersteuning hadden.

Overigens hadden ze daar zelden problemen met schade aan de laptops, alle type schade moest volledig door de ouders betaald worden.

De laptops zelf waren ook niet gratis, ouders moesten zelf voor betalen (nadat een kind klaar was met de opleiding werd de laptop eigendom van de ouders/leerling).

De prijs was wel iets lager hierdoor, maar ze kregen blijkbaar veel boze ouders toen bleek dat na amper 2 jaar men al een nieuwe laptop moest aanschaffen.
OS support is een non-issue, ze gaan hardwarematig stuk.
Omdat de onsite/24uur garantie zich niet verder uitstrekt.
Heeft niets met technische zaken te maken en alles met bonen tellen. Garantie verlengen is te duur. Onderdelen buiten garantie zijn te duur.
Over wat voor laptops praten we dan en waarom moesten de laptops al een jaar eerder dan berekend vervangen worden? Gezien er over vierde tot zesde leerjaar gesproken wordt, ga ik ervan uit dat het basis onderwijs bedoeld wordt. Voor Nederlandse begrippen is dat overigens groep zes tot en met acht. :)

Maar naar mijn idee kunnen het dan nooit heel spannende laptops zijn, dus ik begrijp niet zo goed hoe het dan kan dat ze drie jaar ipv vier jaar later opeens al afgeschreven zijn en vervangen moeten worden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 augustus 2024 12:47]

Je moet een goedkope laptop kopen die door kinderen gebruikt gaat worden en elke dag heen en weer zal gaan. Probeer dan maar eens iets te kopen dat het 4 jaar lang weet uit te houden als je ziet hoe vele boekentassen er na een jaar of 2 alweer uitzien. Ja, er is een groep kinderen die er verantwoord weet mee om te gaan, maar er is evenzeer een groep die dat niet doet.
Dat snap ik, maar links- of rechtsom zal er dan toch ergens een verkeerde conclusie getrokken moeten zijn lijkt me. of er moet iemand een iets te rooskleurig verhaal verteld hebben hoe lang de laptops mee kunnen gaan.
Sws iets met celeron ofzo en helemaal vol gegooid met troep software. Per leerling was het 510 euro

[Reactie gewijzigd door berchtold op 26 augustus 2024 12:41]

Hier Dell 3120's met Core i3 (10e gen dacht ik), 4GB RAM en 128GB SSD. Is wel degelijk voor leerlingen tot en met de derde graad (18-jarigen). Lager gebruikt hier Chromebooks.
Eerlijk vind ik dat dit verspilling van subsidies. Zo’n subsidie moet meer gericht zijn aan gezinnen die er echt nood aan hebben. Er zijn heel wat andere posten (zoals zwemles) die geschrapt worden omwille van budget. Nochtans ook een belangrijke taak van scholen.

Weet dat in Vlaanderen dat eigenlijk niet gaat vanwege de maximum factuur dat voor elk schoolgaand kind van toepassing is. Met andere woorden, voor geen elk kind mag de totale factuur boven een bepaald bedrag dus moeten dingen of geschrapt of gesubsidieerd worden voor iedereen om het mogelijk te maken. Laptop is dus voor iedereen gesubsidieerd. Zwemles wordt dan vaak geschrapt (al heeft dit vaak ook andere redenen als geen zwembad inde buurt).
Vind het zeer fout.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 26 augustus 2024 12:45]

Eerlijk vind ik dat dit verspilling van subsidies. Zo’n subsidie moet meer gericht zijn aan gezinnen die er echt nood aan hebben. Er zijn heel wat andere posten (zoals zwemles) die geschrapt worden omwille van budget.
Digitale scholing (en zelfredzaamheid) is anders ook best belangrijk in een steeds digitalere samenleving. Hiermee wil ik niet zeggen dat bijvoorbeeld zwemles niet nodig of onbelangrijk is, ik wil enkel aangeven dat dit ook net zo belangrijk is in de huidige tijd en periode en dat dit alleen maar meer en meer wordt.
Mijn zoon heeft op een vrije school gezeten. Geen computers in principe, alleen zeer gericht. Geen mobieltje in de klas. Toch weet hij zich zeer goed digitaal te redden, evenals zijn medeleerlingen overigens.
Je haalt dingen door elkaar.
De maximum factuur is er enkel voor lager onderwijs en de digisprong wordt voornamelijk in het SO gebruikt om voor ieder kind een laptop te voorzien. Al dan niet via huur, verplichte aankoop met maandelijkse teruggaven...
Actie 1.1.1 van de Digisprong:
Actie 1.1.1: elke leerling van het vijfde en zesde leerjaar in het basisonderwijs voorzien van een toestel via de scholen
Mijn comment is wel correct. Een school mag geen aankoop verplichten van een laptop en deze niet subsidiëren want dit zou de maximumfactuur van het lager onderwijs al meteen in veelvoud opsouperen.
En wat was mijn antwoord?
"de digisprong wordt voornamelijk in het SO gebruikt"
5 & 6 basisonderwijs is voor mij nog altijd veel minder dan 1 tem 7 secundair onderwijs. Daar waar geen maximumfactuur is.
Je poneerde dat de maximumfactuur geldt voor "elk schoolgaand kind". Dat is niet correct.
Daar zijn we het toch over eens?
Op het MBO hier in Nederland moest ik gewoon als student mijn eigen laptop hebben, of een van school kopen, of een zelf ergens halen, ligt natuurlijk wel aan je opleiding, in mijn geval IT. De hele ontwikkeling van laptops op de middelbare school vind ik echter nergens op slaan. Ik had nog net geluk dat ik de laatste klas was zonder al die Chromebooks, gewoon pen en papier, nu ben je als ouder meer dan 150 euro kwijt puur voor een laptop omdat je 80 euro papieren boeken die ik destijds nog had niet meer gebruikt worden?
Ik denk dat ouders liever die papieren blaadjes hebben die maar 3 euro bij de action zijn zodat iedereen nog leert schrijven.. of is dat niet meer van deze tijd?
Ik heb het gevoel dat het een kwestie is van "budget moet je gebruiken", dwz, als je het budget niet gebruikt krijg je het niet.

En ik ben wel overtuigd dat leerlingen digitale vaardigheden moeten leren op school, maar dat hoeft niet continu, sterker nog, beter van niet. Want in de praktijk (we hebben een puber op VMBO) alt-tabben ze naar iets anders of hebben ze youtube aan het spelen zodra de leraar niet kijkt. De afleidingen zijn snel te vinden. En ook, de telefoon ban heeft nul waarde als ze ook een laptop hebben.

Scheid de IT lessen van de normale lessen zodat het een actieve context switch is, ipv achtergrondgeluid.
Ja ik had in mijn tijd (dit is dus maar 5 jaar geleden) gewoon zo'n hele computerlokaal voor de digitale vaardigheden, we hadden daar gewoon vaste computers staan.. Nu is het verplicht dat je kind zo'n Chromebook met wat je inderdaad zegt, snelle shortcuts voor afleidingen inclusief te hebben.. Daar betaal je dan meer dan het dubbele voor vergeleken met de boeken waar iedereen in kliederde//
Ik heb het geluk gehad om als eerste jaar direct op een chromebook te kunnen beginnen. De eerste jaren hadden we nog een hybride vorm waarbij we online en in de werkboeken werkte. In het 3de jaar was alles online en dit heeft enorm geholpen met bronnenonderzoek op internet.
De chromebook was van 2015 en de specs waren niet om over naar huis te schrijven.
wel heeft de chromebook het de hele opleiding vol gehouden (1x ter repartie moeten sturen door een storing in de trackpad).
De eerste jaren hadden we nog een hybride vorm waarbij we online en in de werkboeken werkte.
Dat geluk heb ik dan weer gehad, alles was nog boeken. Geen half om half, mits je deze situatie als hybride beschouwd?
Rekenen was gewoon op papieren vellen (alles was overigens met schriften en boeken), de examens van rekenen zelf weer op de PC, maar alle andere examens, inclusief CITO waren gewoon op papier. Leuk was dat toen met die 4 giga vellen die nooit op je bureau paste.
Verder weet ik alleen dat we zo'n vis rekenprogramma hadden waarbij elke opdracht succesvol voltooid je de vis mocht decoreren.
Verder.. was het vaak vrije tijd of gewoon een simpele opdracht waar we de pcs voor nodig hadden
Bestaande laptops blijken na drie jaar aan vervanging toe te zijn
Onder welke criteria zal deze aan 'vervanging' toe zijn? TPM windows 11 zou ik kunnen bedenken, maar wat zou een 3 jaar oude laptop nu niet meer kunnen? Mischien opslag? Onze laptops waren van zo'n prijs in covid periode en draaien vandaag de dag nog steeds 'normaal', zelfs met windows 11.

Goed, volgens artikel begeven aantal laptops het nu al en met een 2 jaar garantie zal je daar weinig aan kunnen doen, maar mag aannemen dat ze dan toch wel kijken of gebruiker hier geen schuldige in is?
TPM als vereiste zou kunnen, maar aan de andere kant kan ik mij niet voorstellen dat laptop processoren het drie jaar geleden niet al hadden. De 8000-serie CPU's van Intel heeft het immers al aan boord, een serie producten dat uit kwam in 2017.
Ik weet ook niet of er een selectie of eisenpakket was voor aanschaf van de laptop, misschien dat er iemand voor dat budget een old-stock mid-range heeft gekocht die erbuiten valt, maar de laptop-roulatie lijkt me wel aardig rap te gaan dat een ~5 jaar oud model nu nog vinden vrij klein is.
maar wat zou een 3 jaar oude laptop nu niet meer kunnen?
Als je een 3 jaar oude laptop van het onderste segment hebt dan gaat het vrij rap. Heb een Asus T100Ha langs gehad die geleverd werd met een Atom X5, 2GB RAM en 32GB opslag. Op datum van aankoop kon het amper een webbrowser draaien, 3 jaar later moest je alle performance opties in Windows (tekstverscherping, live verslepen van vensters, animaties) allemaal uit zetten om nog iets te kunnen en door de 64GB opslag (eMMC en niet-uitbreidbaar natuurlijk) pasten de recente updates er niet meer op.

Gezien de prijs van €510 per leerling per laptop zullen het waarschijnlijk Atom/Celeron plastic fantastic dingen zijn, na 3 jaar is dat doorgaans niet meer vooruit te branden en de bouwkwaliteit zo laag dat er bij de eerste hort of stoot al iets kapot gaat. Als het chromebooks zijn dan is de support/update periode waarschijnlijk verlopen
Bij chromebooks is de software ondersteuning tegen woordig 7~10 jaar ! dus als je reparatie inhouse kunt doen, dan kunnen de meste chromebooks makkelijk > 5 jaar halen. Je hoeft dan vaak maar een paar procent op te offeren. En de snelheid is echt nog meer dan genoeg (soms moet je na een antal jaar wel een reset uitvoeren).
Ben benieuwd welk type laptops ze aanschaffen. Als je met fatsoen je laptop behandeld dan moet deze toch met gemak 3 jaar meegaan. Lijkt mij sterk dat de specs na 3 jaar niet meer voldoende zijn, maar wellicht gebruiken ze veel zwaardere applicaties dan ik nu aanneem.
Dat vroeg ik me ook af, mijne is een stuk ouder dan 3 jaar en kan nog heel goed mee komen.
Ik heb 2 kinderen in het middelbaar en zij hebben beiden volgend toestel:https://tweakers.net/pric...-g8-3a5g9e/specificaties/
Software di er er op draait is Windows voor education en volgens mij voldoen deze nog wel.
Mijn dochter heeft de hare 1 keer moeten binnen brengen bij de IT afdeling op school omdat deze niet meer opstartte. Dit is binnen de dag in orde gebracht.
Ikzelf heb hier maar vluchtig even naar gekeken maar verder niet. Ook omdat het onze eigendom niet is.
510 euro voor een laptop per leerling?
Neem aan dat dit dan ex. btw is?
Ja dan begrijp ik wel dat je met 3 jaar een grens bereikt. Je zit dan ook echt in de onderklasse van laptops te kijken. Prima voor textverwerking en youtube, begrijp mij niet verkeerd, maar zodra je ook maar een paar tabs teveel gaat openen of de leerlingen met fotosjop of videobewerking gaat laten spelen (want dat doen sommige scholen ook) dan ga je al heel snel tegen grenzen aan lopen na een jaar of 2.

En hoewel je natuurlijk niet mag discrimineren op de ouders met of zij wel of geen geld genoeg hebben voor een laptop voor hun kind, vind ik het toch een beetje wrang dat de minima uit hetzelfde potje grijpen als de rijken.

Een lease-constructie vanuit school en/of een optionele (opt-in?) laptop leen systeem lijkt mij dan een stuk handiger. Maarja, dan moeten scholen weer IT'ers (of een bedrijf) in dienst nemen die dit voor hen regelt, zitten ook weer veel kosten aan, etc...
Ik snap dat niet helemaal; foto- en videobewerking was ook al een ding 20 jaar geleden, is dat zoveel zwaarder geworden door hogere resoluties (4k video)? Ik geloof niet dat dat zo snel zoveel veeleisender wordt dat het na twee jaar niet meer "kan".

iig, lease constructies zijn heel normaal, het schaalt niet om als school een IT afdeling te hebben die verantwoordelijk is voor 500+ laptops plus de rest. In de praktijk is het 1 IT coordinator die vooral laptops opstuurt naar het leasebedrijf en leen-laptops uitgeeft enzo. https://rentcompany.nl/ is een van de aanbieders, ze hebben naar eigen zeggen bijna 300.000 laptops in omloop op dit moment.
Ik denk inderdaad dat je puur zo'n bedrijf kan inhuren die eens per week de (lease) laptops komt ophalen/langsbrengen en elk jaar een volledige week laat langskomen om de nieuwe leerlingen laptops uit te leveren een veel betere (en goedkopere) optie is.

Dan kan de conciërge in theorie de kleine randzaken oppakken als een kapotte laptop bewaren en een reserve laptop uitlenen tot een vervanger is gebracht en de kapotte laptop is opgehaald.

En ja, over je foto en videobewerking opmerking: Volledig mee eens. Het gaat ook meer om het basis principe. Maar zelfs het basis principe wordt alsmaar lastiger gemaakt met programma's die slecht geoptimaliseerd zijn... Daarbij, al ga je leerlingen bijv laten werken met Microsoft Teams, dan kan je ook nog eens een RAM probleem krijgen (mocht de laptop te weinig geheugen hebben) want dat is ook echt een ruk programma qua optimalisatie.

Er zitten veel haken en ogen aan een té goedkope laptop. Alleen al kijkend naar de stevigheid van de behuizingen en hoe een gemiddelde leerling er wellicht mee om gaat.
Die €510 is wat de school krijgt per leerling.
Maar dat wilt niet zeggen dat ze zich beperken tot dat budget.

Mijn kinderen moesten in september 2021 deze kopen:
HP Probook 435 G8
aan ongeveer €850
We kregen dan 3 jaar telkens €17/schoolmaand korting op de schoolfactuur.

Maar je mag wel eerst zelf de €1.700 + ongeveer €700 voor de boeken, in 1 keer betalen.
8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.