Telenet en Proximus verloren in Q1 meer dan 30.000 betalende tv-klanten

De Belgische telecomproviders Telenet en Proximus hebben tijdens het eerste kwartaal van 2024 meer dan 30.000 betalende tv-klanten verloren. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de twee bedrijven. Uit de jaarlijkse Digimeter van imec blijkt dat cord-cutting steeds populairder wordt.

Telenet beschikte volgens de kwartaalcijfers tijdens het eerste kwartaal van dit jaar over 18.600 minder betalende tv-klanten. Bij Proximus liep het aantal klanten die voor televisie betalen, volgens de kwartaalcijfers met ongeveer 15.000 eenheden terug.

Bart Boone, woordvoerder van Telenet, zegt tegenover Tweakers dat er al een aantal kwartalen op rij sprake is van een nettoverlies bij Telenet. "Er is een gestage trend zichtbaar, maar die is voorlopig nog niet zo intensief als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Daar is cord-cutting wel populairder", klinkt het. Boone merkt op dat er voornamelijk bij de 18- tot 24-jarigen een gedragswijziging plaatsvindt. "De leden van deze leeftijdsgroep maken steeds vaker gebruik van streamingdiensten of videoplatforms zoals YouTube of TikTok", klinkt het.

De trend zal zich volgens de man ook doorzetten. Dat blijkt ook uit de Digimeter 2023. Volgens dat jaarlijkse onderzoek is het aantal cord-cutters in Vlaanderen in 2023 met 3 procent gestegen. Het aantal Vlamingen dat vorig jaar een betaald digitaal televisieabonnement had, lag volgens dat onderzoek op 76 procent en is naar verluidt over het hoogtepunt heen. Cord-cutting, of kabelknippen, is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat mensen hun klassieke televisieabonnement opzeggen om in plaats daarvan een abonnement bij een streamingdienst af te sluiten.

Door Jay Stout

Redacteur

17-06-2024 • 12:11

81

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (81)

81
80
25
3
0
47
Wijzig sortering
Het zou natuurlijk helpen om nieuwe content te maken in plaats van programma's te blijven herhalen. Geheel logisch dat er dan gezocht wordt naar alternatieven, zoals streamingdiensten, waar er wel nieuwe content beschikbaar is. Ben eerlijk verbaasd dat het getal niet hoger is.
Er komt bijna dagelijks nieuwe content op tv, da's het probleem niet.
Het 'probleem' is echter dat deze content ook (vaak gratis) te zien is op streaming platformen van de zenders zelf. Wij hebben 8 jaar geleden onze tv opgezegd, omdat we merkten dat we meer naar Netflix keken dan tv. Daarnaast hebben we de apps (toen nog minder dan nu) op onze Apple TV staan en kunnen we de grote zenders allemaal live zien of terugkijken. Alleen GoPlay lijkt geen app te willen maken, maar dit kunnen we dan Screen Sharen naar de TV.

Dus aan content geen gebrek, maar genoeg andere manieren om deze te bekijken.
GoPlay voor AppleTV is vorige week ge-released ;-)
Ma godverdekke :D Da's de enige die we nog iets of wat misten. Direct geïnstalleerd, merci! :D
Dat gevoel heb ik ook meer en meer.
We kijken naar het nieuws en 1 of 2 programma's, en al de rest is Netflix. De content spreekt me steeds minder aan. Soms ben ik het ook beu om series en films te kijken, maar het aanbod op televisie is zeer bedroevend, vergeleken met 10-20 jaar geleden.
Misschien ken ik de Belgische markt onvoldoende, maar Prox is toch een provider en geen zender? Dus zoiets als KPN in NL?
Klopt, maar je betaalt wel maandelijks een huurprijs voor de decoder.
Als je geen TV kijkt hoef je toch ook geen decoder te huren? Of wordt dat je opgelegd?
programma's en content komt van de zenders zenders zelf. Prox/Telenet zijn de providers van de extra tools en devices om dit te leveren. Je zit dus totaal naast de kwestie. Als dus mensen niet meer willen betalen heeft dat wel met de content te maken maar kunnen providers dus niet veel aan doen.

die 30k willen dus gewoon niet meer betalen voor de content via setopbox of hun sw tools omdat veelal alle TV beschilbaar is via de apps zelf van de zenders.

Ook prox/telenet hebben soms samenwerkingen om tegen extra betaling andere streaming content te hebben (streamz, hbo, sport, netflix...)

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juli 2024 08:03]

Ik ben er inderdaad mee akkoord dat zij (Telenet en Proximus) inderdaad de aanbieders zijn. Echter ben ik verplicht om naar een aanbieder te gaan om de content af te kunnen nemen, ook al zijn zij niet de leverancier.

Het lijkt me dan ook niet vreemd moest er een signaal komen vanuit die aanbieders dat het tijd wordt dat de leveranciers hun aanbod gaan aanpassen zodat het aantrekkelijker blijft voor de aanbieders om dit nog aan de eindklant aan te bieden.
Al vermoed ik dat voor zo'n signaal het aantal abonnees nog te hoog ligt.
Het zou natuurlijk ook helpen als
Wil je supersnel internet?
de zenders zelf ook wat meer oog hebben
Bestel met extra voordeel!
voor hun klanten.
Nu tijdens de voordeel weken.
Maar het lijkt erop dat
Het eerste half jaar de helft van de prijs.
bedrijven zo bezig zijn met de
En geen aansluitkosten.
klant uitwringen en euro's schrapen,
Bestel snel.
dat ze vergeten zijn wat ze horen te doen.

Bedrijven als Netflix (Prime) zijn geen herhaal fabrieken maar ook content makers/betalers. HBO & Disney kun je nu ook direct afnemen. Het nemen van een abbonement betekent meer dan betalen voor de media, maar ook het sturen van het aanbod.
Goede (exclusievere) series trekken publiek, maar de content makers worden daarmee ook uitgedaagd. De tijd van 'het is marginaal beter dan de andere zender' of 'onze doelgroep vreet dit ook wel' is wel voorbij. Als Disney+ niet genoeg waarde biedt, dan gaan wel wel naar een ander.
providers maken in principe geen content, die nemen gewoon de zenders op in hun aanbod die op hun beurt productiehuizen hebben om conten te maken (met hier en daar een uitzondering zoals play van telenet). Die laatste 2 beginnen nu zelf ook een online aanbod te brengen, waardoor je bvb voor mediagroup (vtm en consoorten) online vtmgo kan afnemen en kijken zonder dat je een televisieabbonement nodig hebt.
Hoe kom je er bij dat er geen nieuwe content zou zijn? Er komt elke dag wel nieuwe content op TV, maar verwachten dat er nooit iets herhaald wordt is een utopie, dat zou veel te duur zijn.
IIk zit anders toch al de hele week naar ofwel het EK voetbal ofwel herhalingen te kijken, letterlijk, op elke mainstream Vlaamse zender.

Er is 0 te zien momenteel, natuurlij kgaan mensen naar streaming dan
Laatste keer dat ik 'normale' TV had was toen ik nog bij Telenet werkte en dat enkel omdat het gratis was en Netflix nog niet bestond in Belgie haha

Maar inderdaad, verbaast me dat het zo weinig is. Telenet staat nou niet bekent om zijn goeie praktijken en digitale TV is achterhaald. Ga ervan uit dat het vooral pakket deals zijn
Het zou natuurlijk helpen om nieuwe content te maken in plaats van programma's te blijven herhalen.Geheel logisch dat er dan gezocht wordt naar alternatieven, zoals streamingdiensten, waar er wel nieuwe content beschikbaar is. Ben eerlijk verbaasd dat het getal niet hoger is.
Programma's herhalen is gewoon inherent aan lineaire TV. Dat is altijd zo geweest dus dat is echt niet de reden. Veel zenders maken ook nieuwe programma's dus dat is ook niet de reden. Het probleem is dat er nu concurrentie komt naast het klassieke aanbod. Youtube voor kids IPV een kinderzender etc. Netflix, Disney, Prime video, HBO, Hulu, Apple TV+, youtube.

Door plots meer miljoenen in producties te steken, herhalingen en reclame te bannen ga je het probleem niet oplossen. Toch lijken veel dat te geloven. Dit lijkt me geen gegronde redenering.

Een zender in Belgie of Nederland heeft gewoon niet het budget om tegen Netflix of Apple TV+ op te boxen. Het heef niets met herhalingen te maken met een shift naar on demand services die u voorschotelen waar je op dat moment zin in hebt op elk denkbaar apparaat.

Telenet en Proximus en alle andere aanbieders gaan met nieuwe formules moeten komen als ze de klassieke zender willen redden. Streamz was hun oplossing maar ze worden maar niet echt populair dus er is toch iets mis met het aanbod. Ze hebben ook internationale series (Paramount) maar gewoon veel minder dan HBO of Apple TV+ waardoor ook Streamz dubbel op wordt.

Het is een economisch probleem: klassieke TV kost je €16 per maand en Streams €9 per maand. Met dat geld kan je 2 streamingdiensten naar keuze nemen en om toch nog klassieke live TV te kijken heb je VRT Max en VTM go die trouwens ook nog streaming aanbieden.

Je moet ook naar de demografie kijken. Nieuwe jonge consumenten willen niet extra voor betalen en de ouderen die verknocht zijn aan hun goede oude TV sterven letterlijk uit. Elk jaar sterven er in Belgie 100.000 mensen en er komen er 60.000 bij door geboorte + nog eens 60.000 door migratie. Migranten vinden hun weg naar klassieke TV sowieso niet en op jongeren die consumenten worden kan je ook al niet rekenen.

Stel dat er elk jaar 200.000 minder klanten zijn voor dat klassieke aanbod = 1,8% vermindering per jaar. Met andere woorden, Streamz en klassieke TV zit in het slop.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 08:03]

Doet niet ter zake. In het artikel wordt duidelijk aangegeven dat 18-24 jarige afhaakt.
De gemiddelde jongere in mijn omgeving zit de hele avond op sociale media, online gaming,... en kijkt af en toe eens een serie / film.
Het traditioneel tv-kijken voor die generatie is dood. Dus als die generatie alleen gaat wonen en zelf moet betalen, schrappen ze deze kost.
Dat heeft niet direct met de content te maken, genoeg herhalingen die best veel kijkers hebben.

Waar ik wel mee akkoord ga is dat het getal veel hoger zou kunnen liggen omdat ook oudere generaties anders beginnen tv-kijken (meer streamen) en dat die dus dikwijls nog hun tv abonnement betalen uit gewoonte of onwetendheid. (Sommigen beseffen niet dat je kan Netflix streamen zonder een tv abonnement. Vermoedelijk omdat ze het als pakket huren.) In de VS zie je dit laatste wel al. (Maar wij lopen altijd een aantal jaren achter.)
Deze oudere niet hoor (60+), alleen nog internet abbo, mobiel bellen en streamt Netflix en F1.
Vraag me af of dat een generatie-dingetje is. Mijn ouders, bijvoorbeeld, doen niets liever dan voor de zoveelste maal een herhaling van Vera opnieuw te kijken. Niet op DVD/on-demand, maar enkel als het toevallig zo op de tv-programmatie komt.

Toch merk zelf ik ook vaak op streaming-diensten dat er best wel wat nieuwe series en films op mijn kijklijst staan, maar dat ik dan toch weer terugval op iteratie 7 van Friends of Family Guy.

Er zal voor zo'n soort "moeheid" of "vasthouden aan het vertrouwde" vast wel een psycho-sociale term zijn. :) EDIT: mere-exposure effect blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door BramVroy op 23 juli 2024 08:03]

De enige meerwaarde om te betalen was (buiten extra zenders) nog dat je reclame kon doorspoelen. Toen ze dat hebben geblokkeerd hoefde het voor mij ook niet meer en kan je evengoed via de 3 zender-apps kijken op een android tv-box (of nog beter via de kodi plugins).
Dit is de reden dat wij ook gaan afhaken. Ik betaal voor tv en zou gevrijwaard moeten zijn van reclame. Dus weg er mee.
Met een heel erg ouderwetse Humax 5200 halveer ik bijna mijn kijktijd door alle reclame door te spoelen.
Nadeel is dat dit niet real time kan maar altijd met vertraging. Maar daar valt mee te leven.
Bovendien kijk ik in Nederland sowieso 100% gratis naar Ziggo.
Geniet ervan zolang het nog kan :)
Al 23 jaar en hopelijk nog vele jaren in de toekomst. Totale besparing tot dusver meer dan 4000 euro. :*)
Ik ben boven de 50.. best wel tech-savvy maar moest dit opzoeken (hoewel ik uit de context al een end kwam)

https://gamermatic.net/nl-be/streamen/cord-cutting/
Cord-cutting, of kabelknippen, is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat mensen hun klassieke televisieabonnement opzeggen om in plaats daarvan een abonnement bij een streamingdienst af te sluiten.
staat (iig nu) in het artikel.
ja .. en nu twijfel ik of het er al stond en dat ik gewoon met schuim op de mond te snel reageer.. of dat het later is toegevoegd.. either way.. ik ga het nu nooit meer vergeten.
Nu ben ik het wel niet eens met die definitie, iemand die zijn TV-abonnement opzegt en in plaats een streamingsabonnement te nemen enkel kijkt via gratis apps(YouTube, ARTE, VRTMAX,...) is ook een cordcutter.
En iemand die alleen gaat wonen en nooit een TV-abonnement zal nemen, is in principe ook geen cordcutter, maar een cordnever.

[Reactie gewijzigd door Stroper op 23 juli 2024 08:03]

Cord-cutting dekt de lading dan ook niet. De cijfers tonen niet aan dat gebruikers duidelijk naar alternatief overstappen waarbij ze geen cord meer nodig hebben. En om onder cord-cutting maar selectief het stoppen met een coax-cord te verstaan, ook al gebruikt men het koperen telefoonnetwerk of glasvezel is vooral leuk als men er een buzzword van wil maken. Daarbij richten Telenet en Proximus zich, net als concurrenten, ook op het aanbieden van lineaire televisie als klanten gebruik maken van andere cords. Dus zelfs al zouden klanten het coaxcord niet meer gebruiken, dat wil niet zeggen dat ze afgestapt zijn van lineaire televisie. En dat gaat net zo goed op voor wie naar een concurrent met cord gaat. Er is nu eenmaal al een decennium geen duidelijke relatie tussen een coaxcord en lineaire televisie meer, sinds het verschijnen van dat aanbod via andere bedrade en onbedrade verbindingen.
Feit is wel dat er niet langer betaalt wordt voor een (lineair) TV-abonnement, ongeacht of dat nu via Coax(Telenet) of IPTV (Proximus) is.
Overigens zijn (uitgezonderd de lokale zenders) alle Vlaamse of Waalse zenders gratis te bekijken via AppleTV of Chromecast.

Je kan dus gerust "lineair" blijven kijken zonder Tv-abonnement.
Je betaalt nog steeds. Dat heeft dus niets met het cord te maken maar met het verdienmodel om de lineaire televisie aan te bieden. En dat het verdienmodel minder expliciet om de lineaire televisie hoeft te gaan was omgekeerd ook al bij telenet en proximus. Je krijgt immers al jaren niet enkel de lineaire televisie bij dat verdienmodel waarbij dat van oorsprong inbegrepen is.
Ik weet zeker dat de meeste mensen hun tv abbo opzeggen omdat ze strondziek worden van de reclame.
Streaming is dan de enige manier om aan die terreur te ontsnappen.
Nou, die beginnen ook allemaal lekker reclame te ontdekken 8)7
Al wordt je dat tegenwoordig ook lastiger gemaakt - of tenminste, het kost je meer. Bij diverse streamingdiensten heb je van die ad-supported plans. Vind ik ook raar, je gaat toch niet bewust kiezen voor een streamingdienst en dan betalen voor reclame?
Ik ben boven de 40 en heb al aantal jaar geleden het TV abonnement eruit gedaan. Teveel pulp en reclame. Je betaalt voor iets om iets te kijken op een moment dat jou niet uitkomt en wat continue onderbroken wordt door luidruchtige reclames voor producten die me niet interesseren. Dus eigenlijk volledig overgestapt op streaming diensten. Geen moment spijt van gehad.
en IPTV is gratis, mocht je het ooit wel weer willen _/-\o_
Iptv kost gewoon geld?
Afhankelijk van in welke hoek je het zoekt, denk ik.
Ik had mijn moeder uitgenodigd om op mijn dure TV voetbal te komen kijken maar was vergeten dat ik geen TV abonnement meer heb. In Nederland streamt de gratis NPO app in slechte kwaliteit.

Maar goed dat is dan ook de enige keer in jaren dat ik kabel televisie een beetje mis. Netflix en NPO Start hebben Ziggo vervangen.
Via uw pc op de tv streamen?
Same here. Meer dan 15 jaar geleden al van die ellende afgestapt en internet only genomen. Het enige issue dat ik destijds had was kabelradio maar dat heeft zich door de jaren heen prima opgelost.
Ja die heeft ziggo er zelf afgehaald dat was het voordeel wat ze nog hadden.
Ja, ik weet niet hoe het zit met de reclame op de tv in Belgie maar persoonlijk vind ik dat erg vervelend om naar te moeten kijken. Dan liever beperkte relevantere reclame bij een streamingdienst, en nog goedkoper ook.
Het helpt ook niet dat je reclame niet meer kan doorspoelen bij "opgenomen" programma's
Vervelend, maar ze moeten wel hun inkomsten ergens halen.
Het is vooral de frequentie, zeker bij VTM.
Vervelend, maar ze moeten wel hun inkomsten ergens halen.
Als je product zo slecht is dat je het moet forceren, dan moet je misschien het product niet maken.
Via CI+ kaart heb je iets meer vrijheid al moet je het trager zappen wel bij nemen.
Ik heb ondertussen al een tijdje geen TV meer bij Telenet. Er was toch zelden iets van waarde op te zien.

Ik heb mezelf een Nvidia Shield Pro gekocht (terugverdiend na ~10 maanden aan wat ik aan Telenet zou betalen) en heb er een aantal TV apps op gezet voor m'n ouders voor wanneer ze eens naar het nieuws en Blokken en Jeroen Meus willen kijken.
Voor de rest wordt er op de Shield gestreamed en Plex gebruikt. Ik mis de digitale TV helemaal niet.
Ik geloof dat veel meer mensen zouden zijn overgestapt als het verschil tussen een abonnement met en zonder tv groter zou zijn. Dit is uiteraard opzettelijk gedaan om mensen minder te stimuleren enkel het internetabonnement af te sluiten zonder tv.
Wij kijken gewoon de standaard zenders welke digitaal te verkrijgen zijn via de kabel, dat bakje heb je helemaal niet nodig !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.