Proximus-merk Mobile Vikings biedt vast 5Gbit/s-abo aan voor 90 euro per maand

De Belgische provider Mobile Vikings biedt sinds deze week een 5Gbit/s-glasvezelabonnement aan voor 90 euro per maand. Hierbij ligt de upload op 1Gbit/s. Mobile Vikings is een dochterbedrijf van Proximus, waarbij geen vergelijkbaar internet-onlyabonnement af te sluiten is.

Het abonnement heeft net als de andere vaste Mobile Vikings-abonnementen geen databundel. Naast het 5Gbit/s-abonnement biedt Mobile Vikings ook een 1Gbit/s- en 100Mbit/s-abonnement aan voor respectievelijk 55 en 40 euro per maand. De provider gebruikt het glasvezelnetwerk van moederbedrijf Proximus. Proximus biedt alleen internet-onlyabonnementen met een maximale snelheid van 500Mbit/s aan. De multigigglasvezelabonnementen van het moederbedrijf zijn alleen af te sluiten in combinatie met een gekoppeld mobiel- of tv-abonnement.

Provider Down: 100Mbit/s
Up: 40Mbit/s
Down: 120Mbit/s
Up: 20Mbit/s
Down: 1Gbit/s
Up: 500Mbit/s
Down: 2,5Gbit/s
Up: 500Mbit/s
Down: 5Gbit/s
Up: 1Gbit/s
Down: 8,5Gbit/s
Up: 1Gbit/s
Mobile Vikings 40 euro N.v.t. 55 euro N.v.t. 90 euro N.v.t.
Proximus N.v.t. 42,959 euro N.v.t. 89,99 euro
(inclusief 5G-abo
met 12GB-bundel)
N.v.t. 116,99 euro
(inclusief 5G
-abo met 12GB-bundel)

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-04-2024 • 15:42

79

Reacties (79)

79
79
15
0
0
53
Wijzig sortering
even een gekke vraag en iemand kan mij dit vast uitleggen.

maar waarom is die upload snelheid in BE altijd zo laag in vergelijking met de download?

8500 down en 1000 up?
lage up? wat ga je doen (niet professioneel) met zulke upload snelheden?
Video van een amateur-concertregistratie uploaden naar een drive zodat we er gezamenlijk aan kunnen werken. De beelden van mijn laatste opname waren bij elkaar ongeveer 200 GB.
Maar met 1 GB upload heb je pakweg 125 MB per seconden right?
Met 200.000 MB heb je 1600 seconden nodig ofwel 26 minuten en pakweg 40 seconden. Ik snap dat als je 26 min moet wachten dat voor video/renderaars wel aan de lange kant kan zijn, andere kant, knal video in een drive, neem lunchpauze en als je terug komt is t klaar.
Ik heb nu een upload van 50 MBit. Het uploaden van 200 GB duurde daarom 9 uur.
99% heeft meer dan voldoende aan die standaard up. die upload verlagen doen ze gewoon om hun backbone te beschermen en omdat de meeste het niet nodig hebben.

Er zijn wel leveranciers met een iets hogere down/up maar dan betaal je wel meer. Als 1000up niet genoeg is dan zoek je het beter in de professionele regio's want consument gaat niemand dat zomaar aanbieden.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:34]

Mijn up is 50Mbit bij een abonnement met een down van 600Mbit. Voor mij zou 1000Mbit up fantastisch zijn. Of in elk geval iets meer symmetrisch.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 16:34]

De reden dat upload lager is dan download heeft weinig te maken met backbone.

https://weerman.nu/ergerl...-capaciteit-van-de-kabel/

Techniek is gewoon niet even goed als die van glasvezel waar je gelijktijdig veel meer upload en download doorheen kunt rammen :D
zelf heb ik 8000/8000 in gebruik niet omdat het nodig is maar 1e 12 maanden 45 euro.

maar als je 8000Mbps kan leveren zou dat up ook geen probleem moeten zijn
Je 2de zin klopt niet. FTTH / PON en zijn varianten is ook asymmetrisch ontworpen
Welke provider als ik vragen mag? Delta? Odido DFN?
Waarom zou je dat abonnement niet professioneel mogen gebruiken?
Mochten die snelheden beschikbaar zijn tijdens de corona periode had ik wel van thuis uit kunnen werken, nu kon dat niet. (85 down / 35 up)
Ik heb ook 80 down 30 up. Ik kon prima vanuit thuis werken als developer. Wat voor beroep heb jij dan als ik mag vragen?
CAD tekenaar met voornamelijk Solid Edge.
Een tekening bestaat uit verschillende onderdelen. Elk onderdeel is een bestand. Als ik een tekening inlaad laad ik dus niet 1 bestand in, maar tientallen van telkens enkele MB. Ik pas enkele onderdelen aan en dan wordt alles bewaard en weg geschreven.

Een paar jaar terug hadden we op kantoor nog een 100Mbit switch staan, dat was voor ons (tekenaars) behoorlijk irritant want dat ding kon nooit volgen.
Als we dus over een internetlijn met een upload van 'slechts' 35 up zouden moeten werken zouden we de hele tijd aan het wachten zijn. En erger, het programma werkt niet goed omdat er niet snel genoeg melding komt van aangepaste bestanden. Je ziet dus andere dingen op je scherm dan wat er weg geschreven is.
Daarnaast gebruiken we ook AutoCAD, dat lukt wel perfect van thuis uit. De bestanden zijn amper een paar MB groot en daar ben je veel langer in bezig, dus het downloaden/uploaden mag gerust wat trager gaan.
met 85/35 kan je perfect thuiswerken, er zijn natuurlijk altijd edge cases van sw, maar dan moet je maar iets anders kiezen van provider. eigen keuze... duurder en neit altijd beschikbaar in vlaanderen, maar deze proximus fibre is nog minder beschikbaar dan eender wat dus..... bij mij ligt de kabel al een jaar in de grond, nog geen enkele huis aansluiting in de regio, zeer triestig.

en professioneel doel ik niet op een thuiswerker, dat is veelal gewoon een consument. Ik het eerder over kleine firma's - zelfstandigen (smb, apotheek, dokter, etc) die iets willen hosten en eerder een contract hebben met uptime garantie als dit nodig is voor hun werk
Zodat ze bedrijven welke wel upload nodig hebben (EIgen webserver of toepassing) veel geld kunnen armer maken.
Zoals Tweakers traditie is, werd dit juiste antwoord door een mod 6x weggevote.

Dit is inderdaad de reden waarom. Proximus heeft op die manier de business markt en consumentenmarkt succesvol van elkaar gescheiden.

Een symmetrische 120Mbit/s zou voor een klein bedrijf zoals bijvoorbeeld een boekhoudkantoortje met een paar werknemers wel nog kunnen werken, maar door de upload af te knijpen op 20Mbit/s, verhinderen ze dat. Zo moeten bedrijven heel snel de veel duurdere abonnementen nemen.

De grootste concurrent Telenet doet net hetzelfde als Proximus met gelijkaardige sterke verschillen.

Mobile Vikings deed het anders en bood minder asymmetrisch aan. Maar nu ze door Proximus overgenomen zijn, gaan ze gradueel de Proximus strategie moeten overnemen. De bestaande contractvoorwaarden gaan ze niet zomaar mogen aanpassen voor de concurentiewaakhond. Maar in nieuwe formules kunnen ze wel een gelijkaardige aanpak gaan hanteren.
Mobile Vikings is pas begonnen met het aanbieden van vast internet NA de overname van Proximus, voorheen waren ze enkel een MVNO. Waar heb je het over?
Dat klopt wat je zegt. Het antwoord van @87Dave is fout.
deels fout.... het scheiden consumeten / professioneel is spot on, of het nu assymetrisch is of niet is een technische uitleg en moet je al verder uitleggen om juist te zijn.

VIkings had het aanbod idd voorheen niet. dat deel is dus niet juist

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 16:34]

I call total BS on that one

De oude ADSL technologie is gewoon asymetrisch, dat is wat de A in ADSL betekend. Wil je daar een symetrische verbinding dan moet je de downstream gewoon gaan afknijpen om zo tot een SDSL verbinding te komen. Maar omdat thuisgebruikers over het algemeen meer hebben aan down dan upstream werd decennia terug reeds bepaald dat ADSL een goede oplossing was.

En bij FTTH heeft men gekozen voor een PON implementatie die ook asymetrisch wordt geimplementeerd. En ook hier is het gewoon een effect van de gekozen technologie. Een keuze die in de eerste plaats gemaakt wordt vanwege een kosten technische reden en niet zozeer om professionele klanten te dwingen naar een duurdere lijn.

En Telenet, met de kabel? Net hetzelfde. Ook daar is het eigen aan de technologie. In de Docsis standaard is nu eenmaal een veelvoud aan ruimte voorzien voor downstream tov upstream. Wanneer er nog analoge TV op de kabel zit, zit de upstream op de frequenties onder de analoge TV terwijl de downstream op de hogere frequenties zit. 2x raden waar je de meeste bandbreedte hebt.

Want laat ons eerlijk zijn, Met een 1gbit uplink heb je nog altijd meer dan genoeg in vele bedrijfsomgevingen. Bij onze onderneming, een bedrijf dat software ontwikkeld met meer dan 1000 werknemers wereldwijd, hebben we niet eens gigabit internet. Geen noodzaak aan. Weet je waar bedrijven wel een noodzaak aan hebben? Redundantie. Meerdere, onafhankelijke verbindingen, zodat als er een storing is op de ene lijn, je rustig kunt blijven verderwerken. Voor vele bedrijven belangrijker dan hoge upload.

Ik zie trouwens niet in waarom een klein boekhoudkantoortje niet genoeg zou hebben aan 20Mbit up. Heb voor 1 van 's werelds grootste advocatenkantoren gewerkt, en sommige van onze sattelietkantoren hadden maar een 20/20 verbinding voor soms een 20-tal werknemers. Soms storend, maar over het algemeen meer dan voldoende.
(Dit is enkel mijn ervaring met telenet)
Wat hij zegt is correct.
Meerdere freqblokken voor down dan up.
Ik dacht bij mijn oude modem was dit 24/8 d/u
Analoge tv staat al 6j niet meer op coax. Daar waren ze toel al bezig met deze te verwijderen. Ik denk dat telenet ook specifiek freq heeft voor netflix.


Ps: in deze comments word er laks met volgende begrippen maar ze zijn zeer belangrijk.

Kleine b = bit
Grote B = byte (8bit)
MB (megabyte) =/= Mb (Megabit)
GB (Gigabyte) =/= Gb (Gigabit)
Daarnaast Gbps =/= GBps etc.
Wij hebben op ons bedrijf Proximus Business Flex Fiber en dat biedt 500/500 voor 65€ per maand ex BTW.

Optie vast IP zou nog eens 30€ kosten.

Valt goed mee.
Heel goeie vraag. Hier zit ik dan met mijn 1Gbps abonnement en mijn upload snelheid van... 50Mbps. Slaat echt nergens op.
Welke provider heb jij?
Dat zal telenet zijn. Heb ook zo’n abonnement, gbps down en maar 50 mbps upload. Niet iets om vrolijk van te worden maar zolang er alleen maar koper ligt in de straat (glasvezel is niet gepland in de komende jaren) zullen we het er mee moeten doen…
Orange, maar die zitten inderdaad op het Telenet kabelnetwerk. En onze gemeente staat blijkbaar helemaal onderaan de lijst voor fiber.
dan wonen we ongetwijfeld in dezelfde gemeente ;-)
De onze staat zelfs niet op een lijst denk ik :-)

De drie nieuwbouwappartementen in onze straat (3 huizen naast ons!) hebben sinds hun bouw 5 jaar geleden fiber. Voor de rest van de straat geldt dat er “geen concrete plannen zijn om fiber aan te leggen”.
Dat is inderdaad vreemd, dan lijkt het net of je een dsl lijntje hebt in plaats van glas.
Dit lijkt eerrder op coax, van Telenet, bij glasvezel krijg je bij 350Mbps al 50Mbps upload en daarna gaat het enkel omhoog.
Hier ook. 1000/1000 maar krijg 1000/500 van KPN. Zit waarschijnlijk in de GENEXIS NTU of de Experiabox V10.
Dan heb je nog geluk, ik heb 1Gbps download en maar 20Mbps upload. Tijd dat VOO er ook eens werk van gaat maken. 8)7
Enorme overboeking op gedeelde lijnen, kort gezegd.
Dan zou het toch juist andersom zijn?

In een wijk wordt vaak meer gedownload dan geupload.
Dus realistisch gezien kun je mensen meer ruimte geven om te uploaden, gezien ze het waarschijnlijk toch niet (constant) gebruiken.

Maar waarschijnlijk is het als extra limitatie op een commerciele lijn waardoor zakelijke gebruikers sneller richting een zakelijke lijn gepushed worden.
Ligt waarschijnlijk deels aan het type netwerk, als me goed herinner is het glasvezelnetwerk van Proximus een GPON netwerk.

En als je even op Wikipedia kijkt zie je dat het assymetrisch is (of dat er in ieder geval een assymetrische variant bestaat):

Wikipedia: 10G-PON

Maar als ik even aanneem dat het om een XG-PON1 netwerk gaat, zit er wel nog veel meer rek op de maximale upload dan op de download. Dus waarschijnlijk ook deels een keuze om andere reden(en).
Proximus netwerk is GPON of XGS-PON.
Waarbij de laatste symmetrisch is tot 10/10Gbit.
maar waarom is die upload snelheid in BE altijd zo laag in vergelijking met de download?
8500 down en 1000 up?
De exacte reden kan ik niet geven, maar ik weet wel waarom ze niet nog lager gaan:
Je hebt een minimum upload nodig om je download te kunnen realiseren (overhead) en die ligt rond de 1:10

edit: het zou kunnen zijn dat ze weinig upload geven zo dat ze minder moeten investeren in high throughput apparatuur. dat duur is. Een vorm van besparen.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 juli 2024 16:34]

Voor fiber indien op XGS-PON zit is dit nutteloos/commercieel.
Maar bij coax (Telenet bv) is dit gewoon technisch, want er is een bepaalde frequentie range op de kabel voor upload en een voor download. Die van download is breder dan die van upload.
waarom asymmetrische snelheden bij glasvezel?
Ligt aan het type netwerk, als me goed herinner is het glasvezelnetwerk van Proximus een GPON netwerk. En als je even op Wikipedia kijkt zie je dat het assymetrisch is (of dat er in ieder geval een assymetrische variant bestaat):

Wikipedia: 10G-PON

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 22 juli 2024 16:34]

misschien omdat het goedkoper is?
Veel download verkeer zal wel youtube/netflix zijn waar upload veel gevarieerder zal zijn waardoor duurdere contracten bij de transit nodig zijn?
Mocht Proximus/FiberKlaar nu ook eens vezeltjes in hun lege buizen blazen/trekken, dan zou ik ook naar glasvezel kunnen gaan (en eindelijk weg van Telenet)...
Die lege buizen liggen hier nu al een jaar in de grond niets te doen...
In onze buurt hebben ze juist fiber gelegd onder de grond, maar het gaat nog tot/met einde 2025 duren voor ze het geheel aansluiten op het grote netwerk... Dus verwacht niet dat je dat de eerste jaren gaat hebben.
Hier zijn ze al bezig van eind 2021. Een tweetal maanden geleden hebben ze de blaas- en laswerken uitgevoerd. Maar nog steeds geen mogelijkheid om een abonnement af te nemen...
Hier al 7 jaar buizen in de grond tot in de garage maar geen fiber in. Nochtans dichtbevolkte buurt (stad)
De abonnementopties van Proximus klopt niet helemaal. Mega fiber staat niet tussen het lijstje.
Dit zijn de formules van proximus:
1. Fiber start (internet only): 120mbps down / 20mbps up 42,95€/maand
2: Maxi fiber (internet only): 500 mbps down / 100 mbps up 39,99€/maand voor 12 maanden daarna 62,99€/maand
3: Mega fiber (internet + mobiel): 500 mbps down / 500 mbps up 59,99€/maand voor 12 maanden daarna 74,99€/maand
4: Giga fiber (internet + mobiel) 2,5 Gbps down / 500mbps up 64,99€/maand voor 12 maanden daarna 89,99€/maand
5: Ultra fiber (internet + mobiel) 8,5 Gbps down / 1Gbit up 91,99€/maand voor 12 maanden daarna 116,99€/maand

[Reactie gewijzigd door cooLopke op 22 juli 2024 16:34]

Een 2.5-10GB glasvezel verbinding heeft toch alleen zin als je intern ook minimaal een 2.5+GB netwerk hebt?
Je netwerkkaart moet het uiteraard wel ondersteunen inderdaad. Dit abonnement heeft weinig zin als je maar 1 PC of device hebt, met een NIC die max 1 Gbit/sec aankan.

Als je meerdere PC's of devices in huis hebt hebt kan het alsnog nuttig zijn natuurlijk, omdat ze elkaar dan minder in de weg zitten.

Overigens zie je wel steeds vaker devices met NIC's die 2.5 Gbit/sec of 10 Gbit/sec aankunnen. Op dit moment vooral nog in het high-end segment, maar dat zal ongetwijfeld in de toekomst ook naar de midrange devices komen
Overigens zie je wel steeds vaker devices met NIC's die 2.5 Gbit/sec of 10 Gbit/sec aankunnen. Op dit moment vooral nog in het high-end segment, maar dat zal ongetwijfeld in de toekomst ook naar de midrange devices komen
En in een desktop kun je het natuurlijk ook inprikken. Steeds meer NAS'en hebben ook een PCIe slot. Heb al een handvol overgenomen van andere Tweakers via VA.
Die NAS'sen, moeeten dan wel over SSD schijven of ten minste 10K schijven beschikken, want 5.2k of 7.2k zal je nog niet veel aan die snelheden hebben Geloof ook dat je bij sommige van die NAS'sen je twee 2.5Gb kaarten kan pairen.
10K schijven? In welk tijdperk leeft jij?
Die zijn amper nog te verkrijgen, meestal in capaciteiten die vandaag niet meer gangbaar zijn voor NAS en alles behalve economisch rendabel.
Moderne 7.2K schijven kunnen een 2.5Gb link satureren met sequentiële leessnelheden en sommige 5.4K schijven komen in de buurt.
sequentieel lezen, je zegt het juist en de moderne schijven zijn dan ook veelal een hybride technologie met extra caching :D
Niet perse zolang je router het aankan kun je natuurlijk splitsen tussen huisgenoten

Of bedoelde je dat ook met intern
"Of bedoelde je dat ook met intern'
Yes, en dan ook als je vanaf de modem 1 UTP kabel naar een switch hebt en daar achter een of meerdere PC's.
Echter als je (zoals anderen aangeven) die andere PC's rechtstreeks op de modem aansluit,
dan heeft het wel zin.
Als je op het modem 4 PC's aansluit met 1Gbit kunnen die dus allemaal 1Gbit gebruiken wat in totaal 4Gbit is wat je modem voor zijn kiezen krijgt.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:34]

Een 2.5-10GB glasvezel verbinding heeft toch alleen zin als je intern ook minimaal een 2.5+GB netwerk hebt?
Als je er een firewall voor zet valt er al een hele boel af van die snelheid.
Ik vraag me af hoeveel mensen een gigabit abbo hebben icm. een oude cat5 ethernet kabel.
Staat naar mijn inziens een fout in:
De multigigglasvezelabonnementen zijn alleen af te sluiten in combinatie met een gekoppeld mobiel- of tv-abonnement.
Mobile vikings heeft geen tv abonnementen, hoe gaan ze die dan verplichtingen bij dit abo? Daarnaast kan ik dit abo prima afsluiten zonder een GSM abo, ik krijg wel korting als ik wel een GSM abo heb.
https://gathering.tweaker...message/78746364#78746364
Dit gaat over de abonnementen van het moederbedrijf Proximus.
Dit is ondertussen verduidelijkt in het artikel zie ik.
Hier ook nog steeds in de verste verte nog geenenkel zicht op wanneer ze glasvezel komen leggen :'(
Hier (klein dorp in zeeuwsch vlaanderen) is de verwachting nu ergens september - december dit jaar, heb ik het nodig niet echt ik kom nu nog toe met 125mbit/down 35 up, maar ja zodra het er ligt zal de ondersteuning op DSL wel stoppen.
Wat een bandbreedtes zeg, voor consumenten. Hoe ga je hier een beetje leuke L3 firewall tussen zetten die die throughput aankan zonder duizenden euro's uit te geven? Of wat voor device levert de ISP hierbij?

[Reactie gewijzigd door Apache4u op 22 juli 2024 16:34]

het gekke is ik heb een pack met 1000 down - 500 up van 87€ ? (proximus)
heb het nog net geen jaar 06/23
dus zou ik toch op 2500 down moeten komen lijkt me ?
En hier zit ik dan met mijn mobile vikings met enkel VDSL in de straat !!!!

haal 90Mbps als ik geluk heb :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.