Er zijn opties om salariswagens om te ruilen voor een mobiliteitsbudget waarmee je ook je hypotheek kan afbetalen. Ik zou mijn salariswagen onmiddellijk inruilen om mijn hypotheek af te betalen.
Ik zou mijn auto nooit kwijt willen. Ik veronderstel dat je in Nederland woont en niet in België waar jullie wel redelijk goed openbaar vervoer hebben. Ik woon in België en ons openbaar vervoer is gewoon rampzalig tot niet bestaand als je buiten de stad woont. En dan geraak je gewoon bijna niet ter plekke, onlangs heeft men zelfs het aantal bussen verminderd als je wat verder woont. Ik heb een tijd de trein genomen (niet omdat ik geen auto had, maar in het midden van de stad was het moeilijk parkeren). Dat was ik vrij snel afgeleerd- op de 2 maanden dat ik de trein heb gebruikt, reed 25% (dus echt *een* op *vier*!!!!!) van mijn treinen niet, al dan niet door staking, al dan niet kapot of iets anders waarom hij afgeschaft was. Dus je kon er totaal niet op rekenen, wachten op de volgende betekende dat ik gewoon te laat was op een afspraak. Van de andere treinen die wel reden, kwam ik ongeveer in 20% van de gevallen op tijd aan. Uiteindelijk ben ik terug met de auto beginnen te gaan en parkeerde ik een stuk verder, dan moest ik nog wel een heel stuk te voet of met de tram, maar dan was ik wel zeker dat ik er geraakte.
Ik ken persoonlijk ook niemand die zijn auto zou willen inruilen voor iets anders (en ik geef toe, ik ken weinig mensen die in het stadscentrum wonen). Of je zou die moeten inruilen en dan zelf een auto kopen. Maar dan ga je waarschijnlijk voor iets goedkopers, en minder milieuvriendelijk. Maar dan zouden er niet minder auto's op de baan komen, denk ik.
Dat een werkgever korting krijgt, komt gewoon omdat hij *meer* auto's aankoopt. Als je met een grote familie naar een garage gaat en jullie kopen 5 of 10 auto's, krijg je ook korting. Niet fijn als je 1 auto wil kopen, maar zo werkt het ook. Alleenstaanden betalen ook "meer" voor een eenpersoonskamer dan met 2 in een hotel, in de supermarkt heb je grootverpakkingen, en ga zo maar verder. Dat is misschien oneerlijk, maar geen specifiek punt tegen de salariswagen.
En afschrijven op 4 jaar, dat klopt ook natuurlijk, maar dat is ook zoals ons economisch model werkt. Je betaalt belastingen op winst. Als het niet naar auto's gaat, dan investeert men wel in iets anders om de winst naar beneden te krijgen. En alles wat je in een cafetariaplan steekt (zoals lonen, gesubsidieerde huizen) zorgt er ook voor dat de winst daalt. Dus ook geen specifiek punt tegen de salariswagen.
Dat gezegd zijnde ben ik zeker niet tegen een cafetariaplan. Als iemand zijn wagen wil afgeven en liever een hypotheek wil afbetalen, omdat die bv in het stadscentrum woont, waarom niet? Ik vrees dat het echter helemaal niet zo populair zou zijn behalve voor enkele uitzonderingen.