Vandaag is de NDA gevallen voor benchmarks van de Matrox Parhelia videochip, en dus zijn diverse sites met reviews gekomen van de nieuwe kaart, die 30 juni te koop moet zijn. Er zijn in eerste instantie twee versies van Parhelia. De retail versie met 220MHz core en 128MB 550MHz DDR geheugen wordt geschat op 399 dollar, en een OEM versie met 20MHz tragere core en 1,6GB/s minder bandbreedte zal ongeveer 369 dollar op moeten brengen. De Parhelia printplaat is ongeveer even groot als de GeForce4 Ti4200, maar heeft een hele andere layout. Het ding gebruikt duurdere componenten voor de distributie van stroom en zou mede daardoor zuiniger zijn dan een Ti4600. Aan de achterkant van de kaart is ruimte vrij gehouden voor 128MB extra geheugen van een toekomstige versie. Ook is er ruimte voor een TV decoder. De Parhelia chip ondersteunt standaard TV-Out, maar een speciale uitvoering met echte ViVo features kan dus ook verwacht worden.

AnandTech moest zijn benchmarks draaien met versie 225 van de drivers. De interface van de drivers is geschreven met de .NET codebase, waardoor het .NET framework geïnstalleerd moet worden voor de configuratie-tool gebruikt kan worden. Dat de drivers nog in ontwikkeling zijn was tijdens het testen duidelijk te merken. Het aanzetten van Fragment Anti-Aliasing voor Unreal Tournament 2003 bleek problemen op te leveren, ondanks het feit dat Matrox een speciale driver-build heeft gemaakt voor dat spel. Deze vorm van anti-aliasing bleek niet te kunnen werken als een spel gebruik maakt van de stencil buffer.
Het testen gebeurde op een Athlon XP 2100+ met 256MB geheugen. De Parhelia moest het opnemen tegen de Radeon 8500(LE) 128MB met Catalyst 2.1 driver en de nVidia GeForce4 128MB serie met Detonator 29.42. De gebruikte benchmarks waren VillageMark, Unreal Tournament 2003, Jedi Knight 2, Return To Castle Wolfenstein, Quake III Arena en Serious Sam 2. Daarnaast wordt gekeken naar de kwaliteit en snelheid van anisotropic filtering en anti-aliasing. Parhelia blijkt zeker niet de beloofde GeForce4-killer te zijn, en komt in een aantal gevallen niet eens boven de Radeon 8500 uit. Pas als er intensief gebruik gemaakt wordt van pixel- en vertex shaders, quad texturing en anti-aliasing kan de kaart zijn concurrenten achter zich laten.
Door middel van de drivers kan er wellicht nog extra performance uitgeknepen worden, maar zolang er geen games zijn die aan de genoemde eisen voldoen zal dat weinig uitmaken voor het totaalbeeld. Tegen de tijd dat dat soort spellen er zijn liggen R300 en NV30 waarschijnlijk ook alweer in de winkel. Ook de anti-aliasing is nog niet afgewerkt. Het algoritme levert goede kwaliteit, maar werkt niet met alle spellen en veroorzaakt in sommige gevallen zelfs artifacts, in plaats van ze weg te halen.

De conclusie is dat een gamer voor $399 meer mag verwachten van een videokaart. Het surround gaming en de ondersteuning voor drie displays is leuk, maar voegt voor het grootste deel van de gebruikers weinig toe. Niet iedereen heeft immers plaats en/of geld voor twee of drie monitoren. Parhelia is een goede poging van Matrox om terug te komen op de markt voor high-end gamekaarten, maar de ambitie om meteen met het eerste product weer aan de top te staan blijkt te hoog gegrepen:
We'd honestly like to see a more competitive Parhelia part, but it seems as if that will take another couple of product cycles at minimum. The good news is that Matrox is committed to supporting Parhelia and they do have a roadmap to follow-up the chip with refreshes and new architectures. Will we see a refreshed Parhelia this year? We wouldn't throw out the possibility, but the important thing is that there is something in the works. With Parhelia out the door the folks at Matrox can breathe a small sigh of relief now that their 2-year old is finally walking, but they can't get too complacent as it's the Parhelia refresh that will determine whether Matrox has what it takes to remain a player in this competitive business.
Meer reviews: