Ook basisscholen gaan gebruik mobiele telefoons en tablets in de klas verbieden

Mobiele telefoons, tablets en smartwatches zijn vanaf volgend schooljaar niet meer toegestaan in de klas op basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs. Dat heeft demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul afgesproken met verschillende Nederlandse onderwijsorganisaties.

Het verbod gaat vanaf het schooljaar 2024-2025 officieel gelden, heeft demissionair minister Mariëlle Paul afgesproken met zeven belangenorganisaties. Volgens de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs leiden die apparaten af en zorgen ze ervoor dat leerlingen slechter presteren. Deze zomer werd al een soortgelijke afspraak gemaakt voor middelbare scholen.

Volgens de Rijksoverheid mogen mobiele telefoons in bepaalde gevallen wél gebruikt worden in de les, als dat echt nodig is. Dat geldt bijvoorbeeld als leerlingen afhankelijk van de telefoon zijn, bijvoorbeeld om medische redenen of vanwege een beperking. Telefoons mogen ook in de klas gebruikt worden als ze 'noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les', bijvoorbeeld bij lessen over mediawijsheid.

Scholen moeten nu de komende tijd met leraren, leerlingen en ouders bespreken hoe het weren van telefoons in de klas er precies uit gaat zien. De afspraken gaan volgend schooljaar officieel in. De regels rondom mobiele telefoons gelden vanaf januari 2024 al voor het voortgezet onderwijs. Op een later moment wordt de effectiviteit van de afspraken geëvalueerd en wordt bekeken of er toch een wettelijk verbod nodig is.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

07-11-2023 • 13:51

333

Lees meer

Reacties (333)

333
330
100
12
0
178
Wijzig sortering
Ik ben zelf werkzaam in het middelbaaronderwijs en wij gaan vanaf de jaarwisseling over op het volgende systeem, telefoon thuis, of in de kluis. In de pauzes mogen de telefoon ook niet worden gebruikt. we hopen hiermee het sociale aspect van samen zijn te bevorderen. Onze leerlingenraad kwam met een, voor mij, heel valide argument.
"Wij hebben nooit een wereld gekend zonder telefoon, waarom moeten we dan nu zonder telefoon?"

ik ben zelf 40 en opgegroeid in een analoge wereld en heb de intrede meegemaakt van het publiekelijke internet en de mobiele telefoon. Onze generatie kan zich prima redden in beide werelden. dat is toch anders voor iemand die niet anders weet dan dat het er is.

Persoonlijk ben ik voor minder telefoon gebruik, of in ieder geval efficiënter telefoongebruik. Niets mis met zo nu en dat wat ontspanning via een telefoon, maar veel leerlingen bij ons op school weten alleen maar hoe ze een spelletje kunnen spelen of snapchat kunnen bedienen. Het fatsoenlijk een attachment versturen aan een mail of instellingen veranderen, daar snappen ze werkelijk niets van..
Voor mij is het verschil als ouder heel duidelijk. Op de basisschool willen de kinderen een mobiele omdat klasgenoten het ook hebben. Op de middelbare school omdat het daadwerkelijk als middel gebruikt wordt, denk aan agenda, communicatie leerling en leraar, Magister enz.

Dus basisschool geen mobiel is wat mij betreft prima, middelbare school lastiger

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 20:47]

Precies dat. Op de middelbare school van mijn zoon zijn ze net vorig jaar gestart met de app van Som met rooster er op. Nu moet de school weer schermen gaan ophangen voor lessen die uitvallen, lokaalwijzigingen en mededelingen. In de klas was het telefoonhotel: aan de muur met vakjes voor de mobieltjes. Werkt prima.

En dan is er ook nog de bereikbaarheid van en naar school die best geruststellend is voor ouders. En ja, vroeger had je geen mobieltjes, maar je had het vroeger ook niet is een drogreden.

[Reactie gewijzigd door Buntuhein op 22 juli 2024 20:47]

Ik vind het geen 'drogreden', het heeft er voor gezorgd dat jonge mensen zich buiten het internet en 'social media' vaak geen houding meer weten te geven, minder sociaal zijn geworden.
Gewend zijn alles op te zoeken en zelf veel minder na zijn gaan denken, er zitten meer dan genoeg nadelen aan voor de jongeren zelf al zien ze dat zelf niet.

Het is naar mijn mening ook een verslaving geworden voor velen waar tijdens de les in het achterhoofd die smartphone en 'social media' constant aanwezig is en aan het zeuren is.
Het eerste dat uit de tas komt na de les of zelfs in de pauze is die smartphone ipv een boterham of een 'hoe was het vandaag op school ? of hoe was je dag ?' gesprek na school en wanneer ze thuis komen.

Pak dat ding eens af en ze kunnen zichzelf nog amper vermaken, je vervelen was een heel normaal iets en waar je dus zelf ging nadenken over 'wat zullen of kunnen we gaan doen ?'
Dit is voor het grootste deel ook al weggevallen.

Hoort gewoon niet in de klas is mijn mening.
Gewend zijn alles op te zoeken en zelf veel minder na zijn gaan denken
Ik ben het met je hele verhaal eens en ook met bovenstaande zin. De reden dat ik deze zin eruit pik is omdat de hele huidige maatschappij ingericht is om alles op internet op te zoeken en als ze van school af zijn doen ze niets anders meer dan opzoeken. Hoeft ook niet, want parate kennis wordt niet meer verwacht, aangezien er toch geen face to face gesprekken meer gevoerd worden. Ja, beschuldig me maar van cynisme. :) En toch zie ik het niet somber in. De leerlingen die werkelijk innovatief zijn komen volgens mij wel bovendrijven.
Wij zitten denk ik behoorlijk op 1 lijn. ;)
"Wij hebben nooit een wereld gekend zonder telefoon, waarom moeten we dan nu zonder telefoon?"

Dan leer je dat maar. Grote kans dat als je straks aan het werk gaat, je ook niet de hele dag op je telefoon kan/mag zitten. Of moet dan de rest zich maar weer aanpassen aan deze klaaggeneratie?
Jeetje doe maar rustig aan hoor, ze zijn nog niet eens van de middelbare af en je noemt ze al een klaaggeneratie :+ Zullen we eens uitzoeken wat de ouwelui over jouw generatie zeiden toen je nog op de schoolbanken zat?
Vroeger was alles beter ... dat is wat zowat elke generatie denkt tijdens het ouder worden.
Wij hadden "vroeger" geen smartphones, maar wel Gameboys. Je moest het echter niet in je hoofd halen om deze mee naar school te nemen en er onder lestijd voortdurend mee te gaan spelen.

Kinderen vinden het zelf natuurlijk een belangrijke eerste levensbehoefte, maar mijns inziens gebruiken ze de telefoon alleen voor dom tijdverdrijf met maar een heel beperkt sociaal aspect. Het heeft niets te maken met vroeger is alles beter. Het gaat met name om het saboteren van hetgeen waarvoor ze in de basis naar school komen, zowel tijdens de les als in de pauze.
Daarom moet je jonge mensen ook leren dat ook zij ouder worden.
Mijn ouders niet hoor. Dat was altijd "de jeugd van tegenwoordig heeft het maar makkelijk". Ook niet echt leuk om te horen als je volwassen wordt in de crisisjaren '80.
Maar vergeleken met de situatie waarin mijn puberkinderen nu zitten denk ik inderdaad dat vroeger alles beter was. Het onderwijs vooral, maar ook dat je elkaar wel fysiek moest opzoeken om contact te maken, inplaats van maar de hele dag met je zakcomputertje bezig te zijn. Ik denk dat de huidige generatie daaraan uiteindelijk kapot zal gaan, of in ieder geval een slechte maatschappij gaat opbouwen.
Dan zit er dus best een grote kern van waarheid in wanneer elke generatie dat zegt/denkt, vroeger was echt niet alles beter maar veel ook wel.
Nee hoor, vroeger was alles 'anders', niet beter of slechter. Ik ging in de jaren 60 naar de middelbare school, dus ik heb al heel wat generaties meegemaakt.
Van mij mag vuurwerk bijvoorbeeld worden afgeschaft, maar ik herinner me tegelijkertijd wat wij flikten (een ander woord kan ik niet daarvoor bedenken). En opgevoerde Puchs of Kreidlers (afhankelijk uit welke buurt je kwam, haha). Nee, 'anders' is het juiste woord.
Haha, nou idd, nog geen 12 jaar en nu al voor klaaggeneratie uitgemaakt :+
Ach wanneer ik zie hoe vervelend en drammend sommige kinderen zich al gedragen tijdens het boodschappen doen en dan nog vaak hun zin krijgen ook..., dan is 12 jaar al weer oud hahahha
Okay zeuren en drammen is in principe geen 'klagen', maar dat begint wel zodra ze hun zin niet krijgen na het zeuren en drammen.
Hoe noemen wandelende grafstenen als jij toch altijd de jongeren de 'klaaggeneratie' terwijl ze zelf degene zijn die op Tweakers in de comments zitten te janken dat er geen lood meer in hun verf zit.
'wandelende grafstenen'.

Dit kan ook wel wat minder...
Klagers geen lood. _/-\o_
"Wij hebben nooit een wereld gekend zonder telefoon, waarom moeten we dan nu zonder telefoon?"

Dat is dan een mooie manier om te ervaren hoe de wereld zonder telefoon is tijdens schooltijden. Op school zit je om te leren, ook sociaal, mooi moment om direct mee te starten.
Uitvallende lessen gewoon weer zoals "vroeger" op een whitebord ipv via magister waarop ouders en leerkrachten hun kind minitius kunnen volgen in hun prestaties.
Waarom zou je dat zo moeten ervaren? Deze regels en denkwijze is opgesteld door volwassenen die dat vanuit vroeger zo zien, maar waarom is dat dan per se het juiste? Ik ben ook zeker geen voorstander van overal de mobiele telefoon en zeker niet op basisscholen, maar het onderwijs is altijd iets dat jaren achter loopt en nog in dezelfde ouderwetse denkwijze zit. Een digibord of Magister is een tool, net zoals een iPad of computer in de klas, maar een daadwerkelijke aanpassing van hoe het onderwijs in elkaar zit of gegeven wordt, zien we niet. Al jaren niet. Misschien is dát wel nodig?
Hoezo vind je dat?

Mijn kinderen hebben al een aantal jaar een digitale lesmethode die bijv. bij rekenen merkt welk type sommen lastig zijn en dat dus vaker herhaald en het niveau op het kind afstemt. Verder is dat een totaal andere discussie dan of een mobiele telefoon wel of niet in de klas zou moeten.

Offtopic (hoef je niet op te reageren): Ik ben ook voor een stukje hervorming, waarom krijgen de VO scholen nog steeds de vakken die mijn ouders in de jaren 60 ook kregen? Wat is bijvoorbeeld het nut van Frans of Duits leren in deze tijd? Ik ken wel betere zaken.
Ik heb nog geen kinderen die naar school gaan en heb zelf 10 jaar geleden aan de lerarenopleiding gestudeerd en meerdere stages gelopen en o.a. wat wij leerden, alsook wat ik daar opmerkte is exact hetzelfde als ik heb gehad jaren daarvoor.

Het is inderdaad een andere discussie om telefoons in de klas of op school te hebben. Maar de kinderen weten inderdaad niet beter. Vraagt ook om een kijk langs een totaal andere kant en ik heb het idee dat er altijd teveel gekeken wordt vanuit het oude perspectief, zoals les al decennia in klaslokalen in schoolbanken wordt gegeven. En dan past daar natuurlijk geen gsm in. Want dat hebben oude leermethodes niet.
De leermethodes die ik zie, iig met mijn kinderen (PO en VO), zijn als deels digitaal. Maar dan wel met een device van school of eigen (laptop/chromebook). Voordeel hiervan is dat deze geen een alert geven als iemand een bericht stuurt of belt (dat is wat storend is).
telefoon thuis, of in de kluis.
De groene theeleut die dit rijmpje heeft bedacht zal wel erg trots zijn. ;(

Goed dat er landelijk duidelijkheid wordt gegeven, niet goed dat 'scholen in overleg moeten met ouders, leraren... blablabla'. Regel het gewoon overal hetzelfde.
Een verbod in de pauzes vind ik persoonlijk toch een slecht plan.

“ we hopen hiermee het sociale aspect van samen zijn te bevorderen.”
Klinkt leuk, maar niet ieder kind kan die verbinding vinden en sommige andere kinderen genieten er alleen maar van als ze dat kunnen verstoren.

Een gepest kind kan nu lekker voor zich uit gaan zitten staren en de stenen in de muur tellen. Zullen ze blij mee zijn.
Op de meeste scholen hebben ze een 'pest protocol' dat helaas vaak niet gehandhaafd word omdat men bang is voor de ouders van de 'pesters'.

En die kinderen die geen verbinding kunnen vinden volgens jou die worden net zo makkelijk wellicht zelfs meer gepest of buitengesloten via 'social media' en waar dus amper zicht op is.
Zonder telefoon op school word dat wellicht wel zichtbaar en kun je er ook daadwerkelijk iets aan proberen te doen.

Een 'verslaafde' heeft altijd een schoenendoos vol met argumenten/smoezen waarom ze niet zonder zouden kunnen...
Tegelijkertijd zijn er ook genoeg die online wél verbinding kunnen vinden of meer uit hun schulp komen omdat ze daar misschien meer gelijkgestemden mensen vinden. En dat wil niet meteen zeggen dat ze verslaafd zijn.

Ook zonder telefoon blijft pesten overigens vaak onzichtbaar of wordt er niets aan gedaan. En ook hier geldt weer: zo’n protocol is leuk maar werkt in de praktijk lang niet altijd, zoals je zelf ook aangeeft.
Als je valide argument zegt, dan bedoel je een valide argument waarom je de mobiel weg wilt, toch?
Ik snap de telefoon en tablet in de kluis compleet.. dit lijkt mij zeker een goed idee.. maar thuis ?? Eu weet niet maar veel kinderen in het speciaal onderwijs moeten al gou 30 minuten tot 1.5 uur reizen.. en met de hedendaagse samenleving is het toch wel vrij belangrijk als zij mocht er onderweg wat gebeuren ze kunnen bellen.. en helaas is de openbare telefoon compleet uit het straatbeeld verdwenen.. dus die mogelijkheid is ook uit gesloten.
Jullie gaan toch wel cursussen geven, klaverjassen, hartenjagen etc :D
Ik ben zelf werkzaam in het middelbaaronderwijs en wij gaan vanaf de jaarwisseling over op het volgende systeem, telefoon thuis, of in de kluis. In de pauzes mogen de telefoon ook niet worden gebruikt. we hopen hiermee het sociale aspect van samen zijn te bevorderen.
Jeetje wat een kortzichtige insteek tot aan het naïeve toe. Nog nooit van whatsapp en snapchat gehoord? De primaire functie van een telefoon is sociaal.

Mijn tegenvraag zou zijn geldt dit dan ook voor de leraren?
"Wij hebben nooit een wereld gekend zonder telefoon, waarom moeten we dan nu zonder telefoon?"
Valide? vind het echt het meest simpele antwoord die een oud persoon kan geven... vroeger in mijn tijd...

Vroeger kon je bijvoorbeeld ook makkelijk een huis kopen, nu kan je met het zelfde geld nog geen kartonnen doos halen en wonen mensen op hun 30e nog steeds bij hun ouders

Argumenten en voorbeelden uit een ver verleden zijn om je kracht bij te zetten gaan meestal flink scheef

Dat gezegd te hebben vind ik telefoon uit de klad weren prima, maar ook in pauzes vind ik dan weer een vreemde keuze.. telefoons zijn er nou eenmaal en gaan echt niet meer weg... deal with it!
Bij mij op mijn werk geldt vanaf 1-1 hetzelfde, Thuis of in de Kluis.

"Wij hebben nooit een wereld gekend zonder telefoon, waarom moeten we dan nu zonder telefoon?"
Dit is voor een kind die inderdaad niet anders kent wellicht een valide argument, maar met de kennis over hoe verslavend zo'n smartphone is en aantoonbaar is bewezen dat het een negatieve impact heeft op je resultaten, is dit argument keihard onderuit te halen.

De kinderen moeten beschermt worden in dit geval, omdat zij de consequenties/impact van die dingen niet kunnen bevatten. Ze moeten maar leren zich te vermaken zonder zo'n ding.

Ons als docent rest dan dat wij ze goed moeten voorlichten hierover als je het mij vraagt.
Laat ik vooropstellen dat ik het een goed idee vind om telefoons en tablets uit de klas te weren. Maar waarom moet dit soort bemoeienis vanuit de overheid komen? Nee ik heb niets tegen de overheid, ben ook geen wappie, maar sommige dingen moeten bedrijven/scholen/ouders toch gewoon zelf kunnen regelen.
Het lijkt me dat als je als school hier al last van had, dat je zelf wel regels hier voor in had kunnen voeren.
Mijn vrouw is basisschool docent, en heeft een gruwelijke hekel aan telefoons in de klas. Zeggen "Juffie moet maar sterkt in de schoenen staan" werkt helaas in deze rubber tegel maatschappij niet. Toen de telefoons uit de klas werden verbannen (school breed) heeft het ongeveer 2 dagen geduurd voordat pappa en mamma verhaal kwamen halen waarom hun prinsje / prinsesje de telefoon moest inleveren, het zwakke "ik wil de populaire allemansvriend zijn" schoolhoofd was duidelijk. Telefoons mochten gewoon weer de klas in.

Het lijkt mijn vrouw heerlijk dat vadertje staat dit regelt.

[Reactie gewijzigd door Hemingr op 22 juli 2024 20:47]

Ja what the… wanneer zijn we telefoons in het onderwijs normaal gaan vinden dan? Ik ben van de generatie dat de iPhone 3G en 3GS beschikbaar kwamen voor het grote publiek en goedkopere smartphones waren er ook al jaren, maar die hoefde je echt niet uit je zak te halen tijdens de les.

Deed je dat wel, dan mocht je m inleveren en kreeg je em aan het einde van de les wel weer terug. Sinds wanneer is die regel van tafel? Want lijkt mij dat iedere school wel iets dergelijks in zijn “huisregels” heeft staan toch?

Kan papa of mama hoog of laag springen, maar dat ding blijft gewoon in je zak, tas of whatever.
Die regel is van tafel gegaan sinds social media een hype werd en geïntrigeerd in de lessen.

Met de integratie van Google en MS account op de Chromebooks zal deze wetgeving toch geen hol uitmaken. Ze gaan vrolijk daarop verder.
Ik kan me hier helaas helemaal iets bij voorstellen... Ik benader het dan ook van de andere kant en zou willen stellen dat het eigenlijk te gek voor woorden is dat de staat hier moet ingrijpen. Ik ben zelf al een tijdje niet op school geweest, maar de verhalen die ik om mij heen hoor zijn ook van de strekking die jij hier beschrijft helaas.
Ja, ik begrijp dat dit inderdaad een dingetje kan zijn (en de rubber tegel ( _/-\o_ ) maatschappij is daar onderdeel van). Wat ook telt is dat alles en iedereen overal inspraak in wil hebben. En dat scholen inmiddels blij mogen zijn leerlingen te 'hebben'.... dus moeten ze mee in de grillen van de niet zo verstandige ouders. Inspraak is zeker niet verkeerd maar onderbouwing voor de noodzakelijke afwezigheid van draagbare computers met een internet verbinding lijkt me toch vrij duidelijk....

ach ja.... wellicht dan maar de Internet verbinding tijdelijk onderbreken? Staatsbemoeienis is ook maar een lapmiddel als niet begrepen wordt waarom het wordt verboden....
Helemaal mee eens.

Het is ook zo dat het nogal onduidelijk is als de ene docent het wel toestaat en de andere niet.
Als de overheid dit niet doet, krijg je als school een berg shit en gezeik over je heen van ouders. En ik kan het weten, want ik zit al 17 jaar in het VO. Tevens is er bij een klein deel van de docenten weerstand, want die zijn te veel verknocht aan hun online lesjes en hun app's.
Vanaf dit jaar hebben wij een smartphone verbod in de klas en het gaat aanzienlijk beter dan voorgaande jaren. We weten ons nu ook gesteund door de overheid en de hoeveelheid ouders die nu nog klaagt is minimaal.
Het is nu wachten op een compleet verbod, ook op tablets en laptops. Ik vrees dat dit laatste niet gaat gebeuren, dus blijft de afleiding aanwezig. En geloof me, die afleiding is werkelijk killing voor die leerlingen. Helaas zien ze het zelf nog niet. Gelukkig gaan de basisscholen en speciaal onderwijs nu ook mee.
Een verbod op prive tablets, laptops en telefoon kan ik volledig inkomen. Een compleet verbod is anno 2023 niet gepast wat mij betreft.
Waarom zou je als leraar niet les(delen) kunnen verzorgen met behulp van een tablet/laptop? Als die dingen afgeschermd zijn zou dit toch geen probleem moeten zijn lijkt me.

Ik ben van mening, persoonlijk, dat we kinderen moeten opvoeden met internet. Leer hoe ze hier mee om moeten gaan in plaats van alles alleen maar te verbieden.
Het internet is heel krachtig en een mooie aanvulling, maar kan ook compleet verkeerd gaan. Als je kinderen angstvallig weghoudt met een totaalverbod dan leren ze dit nooit want ouders snapper er vaak ook maar de ballen van of zijn niet didactisch bekwaam genoeg.
Opvoeden met internet betekent niet dat alle lessen/lesstof compleet digitaal moet zijn.
Dat zeg ik toch ook niet? Ik bedoel hoe kids moeten omgaan met informatie op het internet.
Het gaat toch ook niet om het verbieden van laptops/tablets/chromebooks. Die blijven, zoals al vaak het geval is, gewoon in stand. Gaat om mobiele telefoons waarop kinderen tiktok doen (best knap op de basisschool met een app. die je pas mag gebruiken vanaf 14jaar), appen, filmpjes kijken, bellen etc.
Dat lijkt mij totaal onnodig tijdens schooltijd, de school heeft al jaren een vast nummer waarop je ze kunt bereiken bij calamiteiten.
Dat om leren gaan met kun je aparte lessen in gaan geven, waar alleen tijdens die lessen een laptop of tablet gebruikt mag worden, daarna gaan die weer in de kast...
Tijdens alle andere lessen geen telefoon,laptop,tablet blabla.

Geen tijd voor deze aparte les/sen ? dan is het vast niet belangrijk genoeg denk ik dan...
Geen tijd voor deze aparte les/sen ? dan is het vast niet belangrijk genoeg denk ik dan...
Duidelijk iemand die NIET uit het onderwijs komt.
Budget en tijd is het grootste tekort op de scholen. Dan extra lessen in plannen en met zo'n opmerking komen is natuurlijk volkomen onrealistisch.
Maar goed, een hele hoop Tweakers weten het weer, zoals gewoonlijk het beste.
Die tijd is prima te vinden, alleen moet er dan veel meer op de schop in het onderwijs waardoor er genoeg tijd voor vrij komt.
Helaas hebben we in veel belangrijke beroepen een enorm tekort aan goede vakmensen, leraren/essen, huisartsen, tandartsen etc.

Daarnaast ben ik geen echte 'Tweaker' behalve dat ik techniek wel leuk vind en hier al heel lang kom.
In principe komt bijna iedereen 'uit het onderwijs', tenminste als je op school hebt gezeten...

Alles zou makkelijker, sneller en beter gaan vanwege de digitale snelweg, en dat gold bijna overal als argument destijds, achteraf blijkt dat dus veelal niet zo te zijn.
Daarnaast was het 'digitaliseren' (zo noem ik het dan maar even) ook enorm duur/kostbaar €€€

Het onderwijs is er in z'n geheel niet beter op geworden of denk jij van wel ?

Maar goed, wanneer je mijn bijdrage volledig uit de context trekt door er 1 zinnetje uit te pakken en daar als een pitbull in te gaan hangen moet je dat vooral zelf weten.
Maar dat verbod is nu (vanuit de overheid) nog niets meer dan een afspraak, maar het is jullie wel zelfstandig gelukt dan om het als huisregel in te voeren met succes, waarom zou er dan nog vanuit een wettig kader een verbod moeten komen?

Los van dat je klagende ouders naar de overheid kan verwijzen, wat voor extra tools zou het opleveren om zo'n verbod te handhaven?
Helemaal mee eens, een beetje leerkracht met ruggengraat kan dit toch wel zelf afdwingen.
Een beetje leerkracht heeft wel wat beters te doen dan gezeur over telefoons afhandelen.
Beetje leerkracht anno 2023 is een student van begin 20 zonder de juiste papieren en ervaring die zo voor een klas met kinderen wordt gezet. Resultaten op scholen hollen al jarenlang achteruit. Cito toetsen is men ook maar mee gestopt, misschien maar weer echt les gaan geven ipv bezig te zijn met randzaken.
Nou nou zeg, alsof elke leerkracht zonder enige vorm van opleiding voor de klas staat.
Ga er maar aan staan met 25 a 30 kinderen in een klas met een aantal ouders die om het minste of geringste komen klagen.

En de eind toetsen (waar je volgens mij op doelt) zijn niet afgeschaft alleen aangepast. Anders gingen ouders klagen dat jantje echt wel naar de havo kon terwijl het advies vmbo kader is. Als je dan denkt dat je kind gelukkig is met elke dag huiswerk begeleiding...

Tot slot is een beetje respect richting de leerkrachten wel op zijn plaats. En als je het beter weet, ze zoeken nog zij instromers. (Kan je verzekeren dat dat geen eenvoudig traject is).
De eindtoetsen zijn aangepast omdat anders niemand meer een hoge score zou halen. Precies dezelfde reden waarom HBO tegenwoordig hetzelfde niveau is als MBO een tien jaar geleden.
Ga er maar aan staan met 25 a 30 kinderen in een klas met een aantal ouders die om het minste of geringste komen klagen.
Ik vraag me af of het voor het onderwijs niet zinvoller is om i.p.v. de telefoon de ouders te verbieden op school (tenzij ze uitgenodigd worden) :?
Wat docenten tegenwoordig al niet over zicht heen krijgen, dat wil je niet weten.
Wat voor gezeur? Ik ben zelf opgegroeid aan het begin van het smartphone tijdperk, veel klasgenoten hadden een iPod Touch. De eerste keer vroeg de docent netjes of je het weg wou stoppen tijdens de les, de tweede keer werd hij boos, vanaf de derde keer mocht je naar de rector en werd het steeds minder leuk om zo'n ding in de klas te hebben. Dit is letterlijk een paar weken handhaven en je bent ervanaf.
Een iPod is alleen ter vermaak. Kan uit en blijft dan stil.
Bij de telefoon komt ook het argument om de hoek dat het ding "beschikbaar moet zijn voor noodgevallen".
Dat is een argument dat sterk klinkt, maar niet is. (Men kan ook naar de school zelf bellen) Maar dat levert hele discussies op. Dat argument met bijbehorende discussie had je bij de iPod niet.
Op TV heb ik al een paar keer klaslokalen voorbij zien komen met zo'n tas bij de deur om de telefoons in te doen. Meer dan dat hoeft het toch niet te zijn? Of desnoods kluisjes waar de telefoons in moeten. Je kan als docent toch de lijnen uitzetten dat zo'n ding niet in de klas aan een bureau gebruikt mag worden? Dit is in mijn ogen niet anders dan een iPod, of een pet/hoed/hoofddeksel, of roken in de klas. Maar goed, ik ben geen docent dus ik zie het misschien inderdaad te eenvoudig.
Een iPod is alleen ter vermaak. Kan uit en blijft dan stil.
Bij de telefoon komt ook het argument om de hoek dat het ding "beschikbaar moet zijn voor noodgevallen".
Dat is een argument dat sterk klinkt, maar niet is. (Men kan ook naar de school zelf bellen) Maar dat levert hele discussies op. Dat argument met bijbehorende discussie had je bij de iPod niet.
Zijn punt was dat die iPod gewoon kon. Dus dan moet die telefoon met zijn extra argumenten helemaal geen probleem zijn.

Eind van de dag zit er dus vooral een probleem bij de weerbaarheid van de docenten cq hun gezag.

Op deze manier krijg je een generatie die geen nee kan horen en straks op het vervolg onderwijs er niet mee kan omgaan dat hij of zij weer vrij toegang heeft tot de telefoon...
De iPod kon, omdat die uit kan, uit gaat en uit blijft.
Dat is ook eenvoudig te overzien door een leraar aangezien een iPod zich verraad doordat de leerling oortjes in heeft.

Omdat de een of andere eigenwijze leerling dat ding toch 'vergeten' is om hem in het kluisje te stoppen en uit te zetten verstoort een telefoon op de gekste momenten de les, gewoon door luid een ringtone af te spelen en kan daarom m.i. niet !

Het is voor een docent niet eenvoudig te controleren waar alle telefoons zich bevinden (zakken en tassen genoeg waar die dingen blijven) laat staan of ze uit staan.

In theorie, ja daar zijn regels voor. In de praktijk werken die blijkbaar gewoon niet. (boze ouders en eigenwijze kinderen) Dus is er helaas een wet nodig.
De iPod kon, omdat die uit kan, uit gaat en uit blijft.
Dat is ook eenvoudig te overzien door een leraar aangezien een iPod zich verraad doordat de leerling oortjes in heeft.
Die ging toch ook weleens per ongeluk aan? In mijn tijd was dat overigens een minidisc :+ .
Omdat de een of andere eigenwijze leerling dat ding toch 'vergeten' is om hem in het kluisje te stoppen en uit te zetten verstoort een telefoon op de gekste momenten de les, gewoon door luid een ringtone af te spelen en kan daarom m.i. niet !
Laten we niet doen of zo'n les heilig is en de kinderen die daar in zitten uberhaupt in staat zijn om zich een uur lang volledig op die les te focussen. Eind van de dag weten we allemaal dat 90% van de stof die je op een middelbare school leert in de rest van je leven nutteloos is. Het is niet alsof ik ooit nog iets heb gedaan met de stelling van pythagoras, mol berekingen, hamstergenen en het lezen van het gouden ei. School is een stukje leren leren, leren concentreren, leren met anderen omgaan cq opvoeding. Eind van de dag heeft de maatschappij er het meeste belang bij wanneer kinderen wordt bijgebracht dat overtreden van regels consequenties heeft. Handhaven blijft de meest logische reactie. Telefoon die afgaat inleveren en pas eind van de dag terug krijgen dus. Juist een mooie gelegenheid om kinderen iets te leren over regels, discipline en consequenties.
Het is voor een docent niet eenvoudig te controleren waar alle telefoons zich bevinden (zakken en tassen genoeg waar die dingen blijven) laat staan of ze uit staan.

In theorie, ja daar zijn regels voor. In de praktijk werken die blijkbaar gewoon niet. (boze ouders en eigenwijze kinderen) Dus is er helaas een wet nodig.
Dus omdat men niet kan handhaven zijn er extra regels nodig die men al dan niet wel kan handhaven?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 20:47]

Even een paar weken handhaven...
Niet elke leerkracht staat zo sterk in z'n schoenen. Als je dan ook nog boze ouders krijgt die verontwaardigd zijn over het opbergen van telefoons en dergelijke...

Als ik terugdenk aan mijn basisschooltijd met de juf op vrijdagmiddag die na een paar maand zei "jullie zoeken maar iemand anders", en mijn broertje die een "juf waarschuw" hadden waar mijn ouders later voor op school mochten komen... die zie ik al handhaven een paar weken :P.
Datzelfde tijdperk waarin het overgrote deel van de maatschappij nog waardering had voor leerkrachten? Het tijdperk waar je door het gebrek aan social media niet te pas en onpas publiekelijk aan de schandpaal werd genageld als je als docent iets deed wat niet in het straatje past van de ouders? Dat tijdperk waar menigeen nog enthousiast werd van het beroep leerkracht, waar er nu een schreeuwend tekort aan leerkrachten is?

Toen de pollepel nog gebruikt werd luisterde men ook beter. Vroeger was niet alles beter. En we leven in het nu met de problemen van nu. De klassen zijn groter, de mensen mondiger en opruien was nog nooit zo eenvoudig. Hoe meer van dit soort randzaken weggehaald worden bij de leerkrachten hoe beter. Laat ze doen wat ze moeten doen: onderwijzen. Daar kan overigens ook 'correct' gebruik van social media onder vallen.
De weerbaarheid van docenten is echt heel laag, is mijn ervaring. Als iedereen nu even de poot stijf zou houden ben je er in een paar weken doorheen. Helaas niet alleen rubbertegel-kinderen maar ook rubbertegel-opvoeders.
Dit dus, leerkrachten zijn tegenwoordig niet alleen maar om dingen te leren, ze zijn er om op te voeden, thuis situaties te helpen, sociaal emotioneel, ouders te ondersteunen, en dan als er nog wat tijd en energie over is om te leren. Als een docent dan ook nog eens individueel moet gaan bepalen telefoons ja nee. Ja dat schiet niet op. Moet gewoon 1 lijn zijn en klaar.
Mss zit daar de fout, niet? Leren moet op de eerste plaats komen.
En als er dan nog tijd over is, mag een leerkracht opvoeden, thuis situatie helpen, sociaal emotioneel ondersteunen, etc...
Opvoeden was altijd een onderdeel van het school process,dat noemt men secondaire socialicatie.
Hoezo dan? Hij of zij stelt toch gewoon regels vast die moeten worden nageleefd omdat deze persoon dus moeite doet en tijd investeert (betaald natuurlijk maar dat maakt niet) in het helpen/opvoeden van leerlingen?
En regels moeten soms worden nageleefd - zeker als hiervoor onderbouwing wordt gegeven.
Nou, nogal. Voor je het weet moet je weer een ellenlange email beantwoorden en een gesprek met teamleider en ouder(s) inplannen omdat ze vinden dat hun kroost toch wel echt recht heeft op de smartphone in de buurt.
Zeker al een poos niet meer op school geweest? Je mag als docent niets, krijg geen steun van schoolleiding, je moet pamperen, want die ouders..... en voor je weet ben je de gebeten hond en is je werk plezier naar de klote. Ik ben er inmiddels klaar mee, nog een paar jaar en ik stap uit het onderwijs, het is niet meer wat het 10-25 jaar geleden was.
Dat kan ik goed begrepen - die rare verdraaing dat moeten leren een soort straf is en dat scholen worden afgerekend als ze leerlingen 'verliezen'. Diezelfde overheid die daarvoor heeft gezorgd gaat nu extra regels aanleveren.... ergens klopt er wat niet....
Helemaal mee eens, een beetje leerkracht met een houten stok kan dit toch wel zelf afdwingen. Gewoon achttiende-eeuwse daadkracht, niks mis mee.

Edit: ik zie dat de <sarcasme> tag node gemist wordt. Mijn excuses voor het ongemak.

[Reactie gewijzigd door jeroen_loeffen op 22 juli 2024 20:47]

je bent al tijdje niet meer in onderwijsland geweest? kleine 10jr in onderwijs gewerkt, heden dag werkt dat 'iets' anders dan in onze jeugdige jaren;

Was ik vervelend in de klas, gooide de docent zijn 'spons' naar mij. Of had het echt bont gemaakt, dan werd de klas uti gebonjoerd.

Let op dat laatste woord, want dat bestaat anno 2023 niet meer. Ik schets een veel voorkomende situatie;

- in de klas is iemand vervelend bezig, en verstoord de les. Docent verzoek leerling de klas te verlaten.
- leerling weigert dit, want .... boeiend want; hij blijft zitten
- vervolgens zal de docent dit ngo eens verzoeken, al dan minder vriendelijke toon
- leerling weigert klas te verlaten [..]
- vervolgens zal de docent cotnact opnemen met de congierge/rector; er zit een 'stoor zender' in de klas, die weigert de klas uitgezet te worden.
- de congiere/rector zal nogmaals mondeling verzoeken of de leerling de klas uit wil gaan. want verstoord de les.
- de leerling weigert nog steeds [..] hier stop het handelen van de school.
- de politie wordt gebeld om de jongen fysiek uti het klas lokaal te verwijderen.

resultaat; les compleet verstoord, 3-4 man personeel bezig om jongeren uit de klas te krijgen. dit lukt niet (fysiek aanraken -> klas gebonjoerd worden kan niet) dit zal door de politie moeten gebeuren.

gevolg; leuk voor de jongeren, kek filmpje social media, 'held van de klas', 3-4x per week moet de politie opgeroepen worden om jongeren uit de klas te zetten.

leuk verhaal en nu? [..] dit bovenstaande toont aan waarom de docent / school dit niet zelfstandig kan doen (mobiel verbieden) want dat gaat dagelijks gezeik, gejank opleveren. En dus nog meer politie bezoeken. Nog meer ouder gesprekke nop school (waar de ouder met advocaat naar school komt)

tldr; docent staat machteloos tegenover leerling - politie nodig om orde te herstellen.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 20:47]

Waar heb jij gewerkt? Ik werk nu 12 in het MBO in Twente en heb het nog maar 1x meegemaakt dat een student de klas niet uit wilde. Die is door de beveiliging uit het lokaal gehaald. Het komt gelukkig weinig voor dat ik een student de les uit stuur, maar als ik dat doe, dan gaat deze ook gewoon netjes weg. Politie er bij halen om iemand uit het lokaal te verwijderen heb ik hier in 12 jaar nooit meegemaakt.
mbo is al snel volwassen leeftijd. betreft voortgezet onderwijs (had dat misschien duidelijker moeten vermelden) daar zijn alle leerlingen minderjarig

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 20:47]

De strekking van het verhaal (ie. docent/school mag niks meer en vroeger was het veel beter) kan ik wel achter staan. Ik ben echter benieuwd naar onderbouwing van de beweringen over de politie en de vele malen dat die kennelijk moet ingrijpen. In publieke bronnen vind ik hier nagenoeg niets over: geen cijfers, geen krantenartikelen.
Dat zou betekenen dat je je baseert op interne bronnen. En als dat zo is: dit zou een noodhulpmelding zijn. Onder welke maatschappelijke klasse wordt die weggeschreven? Ik ben namelijk heel benieuwd naar die statstieken omdat ik zelf nauw betrokken ben bij basisscholen.
Logisch dat niemand meer leerkracht wil worden.
Boeiend voorbeeld waarbij 1 asociaal persoon het voor iedereen verpest, maar absoluut geen doorsnee gedrag of iets wat in heel Nederland voorkomt.
Heb niet 'door heel nederland' gewerkt, ervaring is gebaseerd op 9 scholen - dit speelde op alle 9 scholen. Lijkt me dat deze situatie door heel nederland speelt, want fysiek uit de klas zetten kan/mag hedendag niet meer. Ouders verschuiven de opvoedtaken naar het onderwijs.
Maak daar maar Nederland en België van. Dus ja, dat zijn allemaal verhalen (en erger) die dikwijls genoeg gebeuren.

15 jaar IT'er in het onderwijs in België, ondersteun momenteel 50+ scholen van allerlei onderwijscategorieën en leeftijden. Elke directeur met enkele jaren dienst heeft wel meerdere van die verhalen onder zijn gordel. Ik zou die job echt niet willen of kunnen doen.

Hier in Vlaanderen mag je trouwens iemand niet uit de klas zetten omdat je dan geen controle meer hebt over die leerling. Als er dan iets gebeurd heb je een probleem als leerkracht.
Je bent politieagent? ;)
OMG wat een verhaal...zal ik m'n neefje eens vragen of dat bij hem ook gebeurd, maar waarschijnlijk wel als jij het al bij 9 scholen hebt... 0_0
Ouders verschuiven de opvoedtaken naar het onderwijs.
Inderdaad: Ouders hebben zelf ook meer aandacht voor hun telefoon dan voor hun kind/kinderen. Waarom zou het kind dan meer aandacht voor de les moeten hebben dan voor hun telefoon?

Als we dan de normen van 10/20 jaar geleden gaan hanteren zou menig ouder-van-nu eigenlijk uit de ouderlijke macht ontzet moeten worden vanwege verwaarlozing.
Geen idee hoe je bij dit beeld komt, maar dit is wel degelijk standaard gedrag bij een gemiddelde vmbo school.
Op mijn Mavo, Havo en MBO, gebeurde dit. Asociale mensen van mijn leeftijd die zich af reageren op de leraren. Overal waar ik op school heb gezeten gebeurde dit.
Hoezo mag een leraar de leerling niet het lokaal uitzetten? Waarom moet hiervoor de politie komen???
dat schrijf ik hierboven; fysiek aanpakken (uit de klas bonjouren) kan/mag niet. Wanneer een minderjarige weigert gehoor te geven aan de docent/rector/congiere, is er nog maar 1 optie; politie.
Pure betutteling wat mij betreft. Vroeger deed de leraar/juf dat ook. En is iemand van onze leeftijd (41 jaar hier) er ook maar wat slechter van geworden?

Ik niet in ieder geval. En ja, ik ben ook wel eens de klas uitgezet.
Helaas lijkt tegenwoordig de groep ouders die denkt dat hun kind nooit rottigheid uit haalt steeds groter te worden. Deze groep zal dus erg verontwaardigd reageren als hun kind een keer de klas uit wordt gezet. Neem daarbij dat het vaak de kinderen van diezelfde ouders zijn die vervolgens een verhaal verzinnen dat de docent op een wijze heeft gehandeld die niet door de beugel kan (buitensporig gewelddadig of seksueel) en je krijgt een situatie waarbij het het woord van de ene persoon tegen het woord van de ander is. Dat is een discussie die geen enkele school zich op de hals wil halen en dus wordt er geëscaleerd naar de politie.

De betutteling is dus begonnen bij de ouders die hun eigen kind de hand boven het hoofd houden en niet bij de overheid.
Ik ga vanuit dat de politie je wel mag vastpakken en meenemen en een leraar niet (want dan krijg je nogal gezeik)
- in de klas is iemand vervelend bezig, en verstoord de les. Docent verzoek leerling de klas te verlaten.
- leerling weigert dit, want .... boeiend want; hij blijft zitten
- vervolgens zal de docent dit ngo eens verzoeken, al dan minder vriendelijke toon
- leerling weigert klas te verlaten [..]
- vervolgens zal de docent cotnact opnemen met de congierge/rector; er zit een 'stoor zender' in de klas, die weigert de klas uitgezet te worden.
- de congiere/rector zal nogmaals mondeling verzoeken of de leerling de klas uit wil gaan. want verstoord de les.
- de leerling weigert nog steeds [..] hier stop het handelen van de school.
- de politie wordt gebeld om de jongen fysiek uti het klas lokaal te verwijderen.

resultaat; les compleet verstoord, 3-4 man personeel bezig om jongeren uit de klas te krijgen. dit lukt niet (fysiek aanraken -> klas gebonjoerd worden kan niet) dit zal door de politie moeten gebeuren.
Lijkt mij een prima stappenplan. Leerling na verwijdering door politie schorsen. Bij herhaling van school sturen. Eindresultaat een school zonder stoorzenders.

Je impliceert hier dat je beter beter vind om die leerlingen fysiek te lijf te gaan. Waar slaat dat op? Dan gaan ze ineens wel luisteren? Welke boodschap geef je dan aan een leerling mee? Los een probleem met je vuisten op wanneer het met woorden niet lukt?
Bij de bovenarm uit de klas sleuren (bonjouren), lijkt me beter en geslaagde handeling. Ik heb het niet over met vuisten slaan, dat maak jij er van

Leerling kan grens over gaan, beetje autoriteit in leven van jongeren die in ontwikkeling zijn… niets mis mee.

En direct schorsen, toekomst ontzien lijkt me niet passen in die rol. Fluwelen handschoentje kan soms best uit
laten we hopen dat we dit snel kunnen bijsturen. Dit klinkt bijna als die amerikaanse praktijken waar de politie op school woont en actief iedere leerling oppakt & een verbaal aanzet voor de meest basale dingen. (normaal in de zin van het is normaal in je jeugd om dingen uit te vinden/domme keuzes te maken en daar hoort dan een gepast resultaat bij)
Wauw. Dat verbaast mij wel zeg.

Denk dag we dan ook maar een wet op mogen nemen waar het fysiek uit het lokaal zetten gewoon weer kan zonder gevolgen.

Hoefde je twintig jaar geleden inderdaad niet te proberen nee.
Entitlement ten top.... en de wereld op z'n kop.
Ik zei niets over lijfstraffen. Zeker op de basisschool is dit nog te handhaven met een kind in de hoek zetten of strafwerk. Als je het hier al niet doet, hoe ga je dan gezag afdwingen op het middelbaar?
Om vervolgens een lading helicopter parents op zijn/haar dak te krijgen. Het is veel makkelijker als de overheid gewoon de 'boeman' kan spelen hier.
Tja - het was dezelfde overheid die deze ellende heeft laten ontstaan.... dus of het dan beter gaat als de school zegt 'we volgen slechts de regels van de overheid'....
Hoe heeft de overheid dat gedaan, vind je? Die is toch zeker niet verantwoordelijk voor ouders die hun kinderen mobieltjes geven?
Nee, het is de overheid die ervoor zorgt dat scholen geen stelling meer hierin kunnen/durven nemen, terwijl het voor elke leerkrachte zonneklaar is dat het 'suboptimaal' is dat leerlingen hun mobiel bij zich hebben tijdens de les.
De overheid is de scholen zo sterk gaan reguleren, dat scholen nu nog meer regels nodig hebben om te kunnen functioneren. Ergens moet toch doordringen dat dit niet klopt...?

Het probleem zit bij het feit dat een school niet gewoon kan zeggen: "gij zult geen afleidend / afkijk materiaal meenemen in den les". Dat was altijd nogal evident; als je moet leren rekenen was het gebruik van een calculator niet de bedoeling (later dan juist weer wel natuurlijk). Als je feitenkennis moet worden getoetst is het gebruik van een boek niet de bedoeling.
Daarom is zo'n regel eigenlijk zo vreemd - want er zijn meteen uitzonderingen nodig. En daarom zou het volledig acceptabel moeten zijn dat de leerkracht naar eigen inzicht kan stellen "geen/wel mobiel tijdens de les".
Een beetje leerkracht met ruggengraat dwingt dit af en krijgt meteen zeventien ouders over zich heen op X, Facebook, directe telefoontjes naar de schooldirecteur, negen dreigbrieven, twaalf scheldkannonades op WhatsApp, een afgehakt paardenhoofd naast zich in bed en een partij ingegooide ruiten thuis. Dit kan niet meer geregeld worden zonder overheidsbemoeienis en -bescherming. Zo'n docent krijgt 0,0 bescherming van iemand, ook niet van de schoolleiding of de overheid op dit moment.

[Reactie gewijzigd door AtleX op 22 juli 2024 20:47]

Misschien woon ik te ver van de "bewoonde wereld", ik kan me niet voorstellen dat dat "hier" gebeurd. Iedere weldenkende ouder weet ook wel dat zijn/haar kind zich niet kan concentreren in de les met een smartphone voor zich. Ouders willen doorgaans het beste voor hun kinderen, dus het lijkt me dat ze juist tegen smartphones in de klas zijn en een docent die dat handhaafd.

Maar ja, misschien heb ik een bord voor mijn kop.
Een beetje leerkracht met ruggengraat wordt teruggefloten door het schoolbestuur (zonder ruggengraat) omdat dit geen goede reclame is voor de school...
Voor de meeste ouders zou het volgens mij uitstekende reclame zijn. (niet voor niets dat Nederlandse ouders in het grensgebied hun kinderen naar Belgische scholen sturen)

Maar dat zijn niet de ouders die het hardst roepen en de school lastig vallen.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 22 juli 2024 20:47]

Hmmm, heeft meer te maken met dat kinderen in Belgie eerder naar school "mogen" en het dus makkelijker is voor de ouders. Daarnaast zijn hogescholen en universiteiten dichtbij. Kind is overigens wel de dupe, want het onderwijssysteem in Belgie is zo hierarchisch dat kinderen niets meer te zeggen of te vragen hebben. Keerzijde is wel, docent heeft daar nog wel gezag.
Een beetje leerkracht met ruggengraat wordt vervolgens belaagd door de ouders, die vinden dat hij/zij de bek moet houden tegen hun kinderen.
Lijkt me niet heel handig om beleid op te leggen dat niet breed wordt gedragen door de maatschappij. De argumenten rondom vadertje staat legt ons het een en ander op gaan in Nederland al helemaal bijna niet op, bovendien kiezen we voor een regering die afspraken maakt in ons belang.

Nee, ik vind niet dat een leraar genoeg 'ruggegraat' moet hebben om een niet gedragen beleid af te dwingen.
Het feit dat iets niet expliciet in de wet is vastgelegd maakt het nog niet zo dat het beleid niet breed wordt gedragen in de maatschappij. Voor zo ver ik weet staat ook nergens dat leerlingen niet in de klas mogen roken, toch vinden we met z'n allen (hoop ik) dat roken niet in een klaslokaal thuis hoort en is het iets dat door docenten weinig afgedwongen hoeft te worden.

Wat mij betreft prima dat ze er een wet van maken, maar ik zie de meerwaarde niet. + waar leg je de grens, moet je dan alles in de wetgeving zetten? Wat als een leerling afkomt met een portable game console, een tablet, een foldable, een smartwatch, een draagbare koffer TV?
Roken in een publieke ruimte is expliciet verboden bij wet, en dat uitbannen uit de publieke sfeer door middel van wetgeving is naar mijn inziens zeer effectief gebleken door de afname van het aantal rokers; al is deze afname wel mijn persoonlijke waarneming.
Toch raar dat een leraar de taak van de ouder dient over te nemen. Kun je als ouder er niet voor zorgen dat je kind gewoon zijn/haar mobieltje lekker thuis laat of hooguit in de tas laat op school? Waarom dient een leraar zich hiermee bezig te houden?

Verder ga je er dan ook vanuit dat de leraar gesteund wordt door de ouder, maar vaak zat dat ouders naar school toe komen als ze het niet eens zijn met de regeltjes alsof zij "speciaal zijn".

Het typerende is dat dit een trend is veelal onder de minder sterke scholen in arme steden. Mijn ma heeft zich daar jaren voor ingezet tot een jaar of 5 geleden dat ze het zat was dat ouders haar weer aanvielen want hun kleine etter doet nooit wat fout.

Mijn kinderen gaan naar een prive school (ik woon niet meer in Nederland) en daar legt de school standaard de regels op. Ook houdt de school het recht om ieder half jaar de betaling voor het komende half jaar te weigeren indien jou kind (of ouder) zich misdraagt. Dat gebeurd niet vaak maar vreemd genoeg zien wij dus nooit van dat soort taferelen als wat ik vroeger bij mijn ma zag op school. Sterker nog dankzij de Parent Teacher Association zie je een brede draagkracht van wat de school wilt samen met de ouders.
School kan/wil dit niet altijd. Als het op jouw school niet mag gaan de kinderen misschien naar een andere school en dat kost geld. Op deze manier mag het op geen enkele school en klaar.
Nee, op deze manier is het officieel op iedere school verboden, maar zo'n verbod valt of staat bij de handhaving ervan.
Een algeheel verbod is gemakkelijker te handhaven, in het begin zal het een uitdaging worden zoals altijd bij het aanpassen van gedrag.

Dit verbod lost het probleem niet van vandaag op morgen op maar gaat op de langere termijn zeker werken.
Handhaving is dat te doen..., ik bedoel, op een sportschool waar ik yoga les geef is het al bijna niet te handhaven dat de telefoons niet meer de groepszalen binnen mogen.
Ik bedoel daarmee, het kost heel veel tijd met praten tegen de kinderen dat het niet mag en waarom het niet mag. Ieder kind vind dat dit soort regels er voor anderen van toepassing zijn en niet voor hun want hun mobieltje is nog nooit afgegaan tijdens een les of ze moeten bereikbaar zijn voor werk, familie of wat dan ook. Kinderen kijken ook niet naar een stikker op de deur. Ze vinden ze het onzin en nemen stiekem toch hun mobieltje mee in hun tas. See no evil hear no evil denken ze, nou ja dat horen is juist het probleem als er weer eentje afgaat. Als er namelijk nu een telefoon afgaat durven ze hem niet meer uit te zetten want ze willen niet geindentificeerd worden met telefoon die op dat moment afgaat en de les verstoord. Als een nieuw kind de regel nog niet kent en per ongeluk binnen komt met een zichtbare telefoon word hij of zij bijna door 5 andere kinderen in de zaal besprongen en moet je als docent direct ingrijpen om een lynchpartij te voorkomen. Als ik het niet mag laat dan niet iemand anders het wel doen... zucht... volgens mij heb ik per ongeluk kinderen en volwassenen door elkaar gehaald in deze tekst maar goed, Ik wens je veel succes om dit te gaan handhaven.
Als de club dit als huisregel heeft ben je toch klaar zou je denken? Bij yoga geen mobiel. Als de club die regel niet hanteert of communiceert lijkt het me inderdaad erg lastig. Daarbij maak ik voor mobiel gebruik al geen onderscheid meer tussen volwassen en kinderen, allebi net zo verslaafd en entitled.
Handhaving is dat te doen..., ik bedoel, op een sportschool waar ik yoga les geef is het al bijna niet te handhaven dat de telefoons niet meer de groepszalen binnen mogen.
Waarom zou je dit willen handhaven? Bij je yoga les zitten neem ik aan niet primair schoolgaande kinderen. Ik zit bijvoorbeeld regelmatig bij een les met iemand die voor DSI coördineert (terrorisme, zware criminaliteit). Zelf ben ik voor noodgevallen (IT) ook bereikbaar. Daar heeft verder niemand in die les last van. Kwestie van do not distrub aan en als er wel iets is gewoon de zaal verlaten.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 20:47]

De les zit alleen vol met volwassenen, en het zou ideaal zijn als het wel zou kunnen zo dat verder niemand er last van heeft. Helaas blijkt dat dus niet te werken. En dat komt niet door Iemand die voor werk hem standby moet hebben, of een moeder die in overleg hem op trillen heeft staan omdat de kinderen alleen thuis zijn. Die mensen zijn zich er van bewust dat het overlast geeft en geven daardoor juist het minste overlast mochten ze af gaan, hun telefoon staat namelijk netjes op stil of trillen en ze lopen stilletjes de les uit voordat ze hem opnemen. Het is juist de rest die de problemen veroorzaken qua geluid en licht overlast. Je moest eens weten wat voor licht schow sommige mobieltjes afgeven als er een whatsapp binnen komt.
Het is juist de rest die de problemen veroorzaken qua geluid en licht overlast. Je moest eens weten wat voor licht schow sommige mobieltjes afgeven als er een whatsapp binnen komt.
Het echte probleem is dus dat men die mensen niet durft aan te spreken. Wanneer iemand daar niet naar wil luisteren dan kun je die persoon de toegang tot de les ontzeggen. Daar is in de algemene voorwaarden van je sportschool rekening mee gehouden.

Het voor iedereen verbieden is mijns inziens een flauwe omweg om hetzelfde te bereiken. Eindstand wordt de samenleving daar niet beter van. Best raar toch dat het zo problematisch is om mensen aan te spreken op overlast?
Het probleem is de reactie van de mensen zelf als ze er op worden aangesproken, sinds de corona is er een hoop veranderd in gedrag van iedereen.
Maar die angst is toch niet goed? Wanneer de reactie te fel is dan kun je dit melden bij de club manager en krijgt deze persoon een clubverbod. Volgens mij is dat de enige manier om dit soort problematiek op termijn op te lossen. De rotte appels haal je er op die manier snel uit en het werkt afschrikkend.
Omdat scholen & ouders dit blijkbaar niet zelf kunnen regelen.

Mijn oom is leerkracht en heeft echt al veel voorbij zien komen, voorbeelden:
  • In de schoolgids staat niks dus heeft Merel een telefoon bij welke ze stiekem gebruikt in de klas. Leerkracht pakt het toestel af en heeft een boze ouder in de klas staan
  • In de schoolgids staat dat telefoons niet zijn toegestaan, Mo heeft er toch 1 bij en gebruikt deze stiekem in de klas. Leerkracht pakt het toestel af en heeft een boze ouder in de klas want racisme.
Totdat je in de krant krijgt, dat een leraar inelkaar is geslagen.

Ouders moeten gewoon verantwoordelijk worden gesteld (tot een bepaald leeftijd). Telefoons mogen (van mij) wel op scholen maar gewoon niet in de LES. En een algemeen verbod is gewoon simpeler. Probleem ligt gewoon aan de ouders.

Ik ben totaal met je eens.
Juist en daar hebben we allang regels voor: ouders mogen geen leraren/school-medewerkers bedreigen. Maar nee, de 'rubber tegel' [zoals elders zo mijn gezegd] mentaliteit is nu juist door de overheid bedacht.

Dit is een overheid die regels op regels bedenkt en de uitvoering en naleving daarvan niet bekijkt en de oorzaak van de echte problemen, gewoon laat bestaan....

Terwijl het zo simpel is: (redelijke) regels gesteld door de school niet opgevolgd? => schorsing leerling => boete naar de ouders omdat de leerling is geschorst. De overheid hoeft alleen te toetsen of de regels redelijk zijn.

Op de manier die de overheid nu denkt de maatschappij te reguleren, verdwijnt aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid (ook bij de scholen zelf - niet alleen bij de ouders en de leerlingen).
Wat ik begreep is dat veel scholen weerstand kregen vanuit ouders en het daarom maar niet deden. Ook was er een angst dat leerlingen hun keuze lieten afhangen van het beleid van een school. Als de overheid de regel bepaald is het voor iedereen duidelijk en is er geen discussie mogelijk.
angst dat leerlingen hun keuze lieten afhangen van het beleid van een school
Maar die angst komt alleen maar voort uit het huidige systeem van hoe de overheid bepaalt of een school nog wel functioneert...kwantiteit boven kwaliteit [leerlingenaantal].... Lekker makelijk natuurlijk....

We hebben geen overheid - alleen maar accountants die geen regels en wetten zouden mogen bedenken omdat ze niet overzien wat het effect is.Maar wel goed kunnen tellen....
Nee, die angst komt voort omdat veel ouders willen dat hun kind altijd bereikbaar, zelfs als dat bewezen ten koste gaat van de schoolresultaten.

Deze wetgeving komt er mede op aandringen van scholen en bezorgde ouders.

Dat je denkt dat de overheid alleen nog bestaat uit accountants, snap ik na 13 jaar Rutte. Maar ik vind je mening wel erg zwart/wit.
Deze wetgeving komt er mede op aandringen van scholen en bezorgde ouders.
Maar die kunnen hun kind dan niet bereiken? Dus waarom komt het dan van die bezorgde ouders?
Ik wil wel mee gaan dat ouders het wensen - maar dat is toch geen reden voor de school om daarin mee te gaan? De reden dat scholen nu zo snel 'toegeven' is omdat dat leerlingenaantal zo heilig/noodzakelijk is.
Maar ik vind je mening wel erg zwart/wit.
Jazeker. Weinig nuance maar in deze discussie lijkt mij dat de onderliggende reden.
Niet alle ouders zitten er hetzelfde in. De ene wil liever dat zijn kind bereikbaar is, de ander wil liever dat zijn kind niet wordt afgeleid in de klas. Nu blijkt volgens onderzoek en ervaringen van leraren dat de resultaten door alle devices er onder begint te lijden. Dus dan weegt dat zwaarder. De scholen geven niet zo snel toe, de meeste scholen willen dit al langer.

De wereld is niet zwart/wit. In geen enkele discussie.
Dus dan weegt dat zwaarder.
=> dus geen mobieltjes (mobile devices).

Wat jij beschrift is dus wel zwart/wit.... :?
Euhm, nee. Er zijn nog steeds ouders die liever willen dat hun kind bereikbaar is. Maar uiteindelijk moet je een keuze maken.
Dus dan weegt dat zwaarder.
Hiermee bedoelde ik dat vele belangen worden meegewogen in zo'n discussie. Vele tinten grijs om een beslissing te nemen. Een beslissing hoeft trouwens niet zwart/wit te zijn, er zijn vele opties.
Nogmaals: als de beslissing niet zwart/wit zou zijn dan waren er nu dus vrijstellingen geweest voor ouders die willen dat hun kind bereikbaar is... (wat op zich al uiterst merkwaardig is maar goed).

Dat belangen worden meegewogen in discussie doet niets af aan het feit dat de uitkomst dus binair is "wel/niet mobiel gebruik in de klas".

Wat jij misschien bedoelt is dat het soms dus gewenst is om wel een mobiel te gebruien tijdens de les. Ja - dat is dus een open deur. Of dat nu vanwege wensen van ouders komt of niet.

Het was niet zwart/wit geweest als was gesteld dat het voor sommige leerlingen noodzakelijk was geweest om wel een mobiel te gebruiken.

Het is dus zwart/wit. De school (via de overheid) bepaalt of mobiel in de les wel/niet is toegestaan en de wensen van de ouders/leerlingen zijn ondergeschikt geacht.
Het lijkt alsof we allebei ons gelijk willen halen. We zijn het gewoon niet met elkaar eens. Punt(lekker binair :P)
Het nadeel nu is is dat de school niet op de stoute stoel wil zitten. Gevolgen
1) Kinderen willen niet naar een school want die school zegt geen telefoons
2) leraar zegt het? ok maar andere klassen mag het wel dus waarom bij jou niet?
Nu is het gewoon centraal geen telefoon meer punt uit. Scholen hoeven niet de boze wolf te spelen want keuze is van hogerop al gemaakt. Ik snap wel dat we dit gewoon centraal bepalen en zie er ook de meerwaarde van
Omdat veel mensen uiteindelijk alleen luisteren naar een autoriteit.
En zo vangen de scholen niet de klappen en is het voor iedereen gelijk.
De school zou zelf een autoriteit moeten zijn (en is dat eigenlijk ook) maar deze overheid ontneemt alleen maar autoriteit.... en laat het dan over aan een rechtsysteem wat de belasting/drukte ook al lang niet meer aan kan en niet meer eerlijk werkt omdat ook dat systeem door geld wordt geregeerd.

Vervolgens worden vage constructies bedacht die het rechtsysteem omzeilen omdat dit wel lekker handig is (wet Mulder....).
Worden fietsers 'beschermd' door ze 0.0% aansprakelijkheid toe te meten. Wat vooral weer handig voor de verzekeraars want dan is de schuldvraag geen discussie meer en moet je of all-risks verzekerd zijn of wordt gewoon de schade niet vergoed aan het eigen voertuig.

En de school mag haar eigen regels niet meer bedenken omdat dit het leerlingenaantal negatief kan beinvloeden en daarop wordt de school afgerekend [door de overheid] dus verliest ze al haar autoriteit...

Slechts een paar voorbeelden hoe het systeem aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid buiten spel zet.
Als de kwaliteit van het onderwijs omlaag gaat, dan kijkt men opeens WEL naar de overheid. Er is lijkt me dus zeker wel een verantwoordelijkheid voor de overheid weggelegd als hierdoor de kwaliteit in het geding komt. Daarnaast onstaan er op veel scholen discussie met ouders die er op tegen zijn. Juist een advies van de overheid kan zo'n school hiermee helpen.
Nou kom maar op met die minnetjes:

Omdat veel mensen asociaal zijn en alleen maar aan zichzelf denken. Er is genoeg onderzoek gedaan naar de negatieve gevolgen van overmatig telefoongebruik (dopamine etc.) . Zoals @Hemingr Ook Al aangeeft. Dit soort maatregelen zijn er ook om mensen die in het onderwijs te beschermen en het überhaupt aantrekkelijk te houden om in het onderwijs te gaan werken.

Als je het "de maatschappij" zelf laat regelen dan trek je als onderwijzer / school toch altijd aan het kortste einde en wint de schreeuwerige minderheid weer.

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 22 juli 2024 20:47]

Als je het "de maatschappij" zelf laat regelen dan trek je als onderwijzer / school toch altijd aan het kortste einde en wint de schreeuwerige minderheid weer.
Dat is een gevolg van overmatige tolerantie van asocial gedrag.

De overheid beschermt nog steeds helemaal niets.... dat die regel niet van 'hogerhand' komt helpt echt maar heel weinig als een leerling (of ouder) zich zou misdragen omdat deze het oneens is. Het effect is precies hetzelfde: de politie moet worden ingeschakeld maar dat was ook gebeurd als de regel van de school uit was gekomen.

Dat is nu juist het probleem: extra regels is niet meteen 'bescherming'. Dat weten ouders meestal ook wel. Het gaat om de opvoeding en hoe regels worden nageleefd.
Ook geen lessen met een device dus ?
kan toch prima als je de boel helemaal dichttimmert? En er wordt in dit verband bewust gesproken over een afspraak en geen wet. Alleen heeft tweakers dat niet heel duidelijk in het artikel gezet.
Het gaat om prive telefoons/tablets. Dat had je hopelijk wel begrepen. Op school, bij mijn kids, worden gewoon tablets uitgedeeld als, op dat moment, daar qua lesstof behoefte aan is. Dat staat verder helemaal los van deze discussie lijkt me.
Sterker nog, wat als je tablets gebruikt voor veel lesstof.

Prive telefoons en tablets zeker. Maar hoe kan het zijn dat we dit (even aanname) op grote schaal ingevoerd hebben en nu zeggen dat kinderen er slechter door leren.

Ik mag toch aannemen dat er ooit onderzoek is geweest waarin staat dat dit helpt met het onderwijs het beter maakt (in welke zin dan ook).

Scholen die hier in geloven zullen dit verbod dan ook negeren als in "nodig voor de les". En scholen die er niet in geloven gebruiken het al bijna niet. En zullen blij zijn met het mobiele telefoon verbod. Iets wat wel fijn is dat je als leraar de overheid achter je hebt staan als je de telefoon weg wil hebben.
Als je weet dat in Silicon Valley de kinderen van de ICT''ers van Google, Microsoft, Apple etc al sinds de invoering van tablets en smartphones op veel scholen naar scholen gaan zonder de devices, dan zegt dat genoeg over de kennis die er al was. Maar de zgn onderwijs vernielers/vernieuwers hebben de devices met twee handen aangegrepen om weer wat nieuws te bedenken. Nu is in ieder geval bij velen doorgedrongen dat het meer problemen veroorzaakt dan het voorkomt.

Laten we niet vergeten dat de opkomst van de smartphone in samenleving, in combinatie met social media, ook veel kapot heeft gemaakt en nog steeds maakt. En het onderwijs is een onderdeel van die samenleving.
Als de school overgegaan op volledig of grotendeels digitaal lesmateriaal lijkt me dat ze ook een device ter beschikking stellen.

Dat device is van de school en kan dus ook afdoende dichtgetimmerd worden dat je er ook niets anders mee kan dan schoolwerk. Hebben leerlingen alsnog geen privé devices nodig in de les.
Helaas ver van de werkelijkheid. De meeste scholen (en die waar ik les geef) hebben geen budget om iedereen van een laptop te voorzien. Dus moet je de ouders vragen er zelf één te kopen of er één te leasen. Dan kun je vrijwel niets meer dichttimmeren.
Wij hebben een beperkte voorraad laptops voor die leerlingen die er geen hebben en ook de lease laptop niet kunnen betalen.

De digitale lesmethodes van de uitgeverijen zijn overigens ook vaak niet meer dan gedigitaliseerde vormen van het boek. Software licenties zitten vast aan boeklicenties, of je wil of niet, maar je hebt er bij veel vakken niet zoveel aan. We horen ook van steeds meer scholen die weer terug gaan naar 'normaal'.
Nou die van ons moet om het middelbaar toch echt een eigen laptop meenemen helaas
Beetje IT afdeling heeft de socials en youtubes etc geblokkeerd.
Meh. Is meestal een DNS block. Hotspotje of VPN en je bent er om heen.

Maar goed. Als je echt wil kom je er toch wel omheen wat ze ook doen, maar voor de gemiddelde scholier zal het afdoende werken.
Juist bij dit soort zaken is het handig als er een landelijk beleid is. Blijkbaar is het in de praktijk lastig om dat te regelen. Daarbij lijkt het me ook niet gewenst als scholen in dit soort zaken hun eigen beleid gaan voeren.
Nog een keer: wat is er tegen dat de (een) overheid dit regelt? Welk nog niet genoemd argument zit daar achter? Je ziet toch dat van de zogenaamde zelfregulatie in (te) veel gevallen niets terecht komt? Waarom blijf je dan hangen (toch?) bij de opvatting dat bedrijven, scholen en ouders 'dit toch gewoon zelf kunnen regelen' ? Wat zit er achter die opvatting dan?
Je gaat met gestrekt been een discussie in. Zo voer ik liever geen gesprek want ik vind dit geen normale manier van communiceren.
Ik geef gewoon mijn zorgen aan dat we altijd maar alles willen verbieden in plaats ergens mee om leren gaan. De maatschappij veranderd. Vast blijven houden aan hoe het vroeger was werkt simpel niet.
Ik vind het bijzonder dat de overheid het op deze manier verbied en daarmee klaar. Niet verder denken dat we eigenlijk onze kinderen moeten opvoeden in plaats van dingen verbieden.
:-) Soms houdt opvoeden in: iets verbieden. Daar mag best uitleg bij. Vandaar dat ik je vroeg om je motivatie om een verbod < niet > vanuit een veronderstelde neutrale overheid te willen accepteren.
Dit is ook omdat je je als school niet meer hoeft te verdedigen tegen allerlei ouders die hierover gaan zeiken of zelfs dreigen. Nu is het landelijk beleid - in een keer klaar.
Sinds wanneer is een liberaal gelijk aan een wappie?
Ik zeg dat erbij omdat je tegenwoordig direct als wappie wordt gezien op het moment als je ook maar enige tegenspraak op de overheid hebt. Om vooraf gezever af te vangen vermeld ik dat ik totaal geen problemen met de overheid heb.
Prima voorstel, mits de school daadwerkelijk bereikbaar is voor calamiteiten. En niet met alleen maar één lijntje natuurlijk. Wel handig als ze in de pauzes toch even online kunnen. Maak mij veel meer zorgen over het referentiekader van deze Youtube en Tiktok generatie dat toch bestaat uit zgn influencers of figuren die denken dat te zijn die vaak een onrealistisch wereldbeeld schetsen van grote huizen, dure auto's, de nieuwste gadgets en dollar smijtend. Die kids zien dat hun thuissituatie niet voldoet aan dat beeld, en kunnen daardoor ontevreden zijn/worden en daardoor gemakkelijker in de valkuil trappen van het snelle geld.
Ik vind een verbod goed, maar wel treurig dat dit door de overheid ingesteld moet worden.
Blijkbaar is een docent niet machtig genoeg om die dingen uit de klas te houden.
Het zal me benieuwen of het de docent met dit mandaat in de hand wel gaat lukken.
Heb je enig idee wat een docent tegenwoordig over zich heen krijgt? Ouders zijn nog erger dan de kinderen in veel gevallen. En een docent mag bijna niets meer zeggen of doen.
Op deze manier is het overal hetzelfde en is het niet meer, maar bij die mag het wel. Een eenduidige afspraak. Werkt dat niet dan word het wet.

We hebben in de EU hetzelfde gehad. De EU vroeg alle fabrikanten te standaardiseren op 1 oplaadstandaard. Een paar fabrikanten werkten niet mee en toen is het pas wet gemaakt.
hoeveel ouder naar 10-min. gesprek op school komen, met een advocaat aan hun zijde is bizar....
resultaat; tijdens 10-min. avond, is er vanuit de school een advocaat beschikbaar voor de docenten :F :F :F
Naar welke school gaan jouw kinderen. Hier gebeurd dat niet hoor.
Echt waar? Dan is het nog ergens dan ik dacht.... want deze trend is overal zichtbaar. De overheid denkt dat het rechtsysteem alles wel opvangt i.p.v. autoriteit te laten bestaan waar het hoort....

Daarom is er ook geen respect meer voor mensen die autoriteit hebben op basis van hun kunde/kennis/positie. Omdat je het toch kan aanvechten.... een totaal doorgeslagen 'iedereen is gelijk'. Ja, op persoonlijke kenmerken maar niet in functie.... 8)7
Mensen hebben autoriteit nodig (en kinderen zeker).
Het is geen wettelijk verbod van de landelijke overheid. Eventueel gaat dat nog komen als het niet blijkt te lukken zonder.
vroeger...als je niet luisterde of met de liniaal een tik op de vingers of je oor werd 1 cm langer.
Nu heb die schoffies een mes op zak of slaan ze.

nogmaals vroeger was alles beter en had je respect.
de jeugd van tegenwoordig pfff.....dat ligt ook echt aan de ouders.
Het is niet alleen de jeugd helaas. Wangedrag wordt niet meer beteugeld omdat autoriteit nergens meer te vinden is....geldt overigens ook voor de politici zelf maar wat mij betreft hebben sommigen zoveel blijk gegeven van onkunde dat ik dit wel correct vind.

Als leraren (in functie) niets meer zijn dan een zeurende man/vrouw i.p.v. iemand die wat te vertellen heeft (qua informatie en qua gepast/gewenst gedrag)...tja...

Als men agenten kan uitschelden...tja....
Volgens mij is dat ook helemaal niet zo. Het probleem speelt vooral op middelbare scholen; daar hebben vrijwel alle leerlingen een mobiele telefoon en zij hebben voor ieder uur een andere docent. Dat maakt grip op mobiele telefoongebruik heel lastig en erg docent-afhankelijk. Daar komt bij dat middelbare scholen ook sterk leunen op mobiele telefoons; ze communiceren roosterwijzigingen enkel nog via apps als Magister. Dus leerlingen moeten ook een telefoon hebben.

Toen de afspraken met de middelbare scholen er lagen, wilde de minister ook dat basisscholen het zouden onderschrijven. Maar daar is de noodzaak veel kleiner. Want de meeste leerlingen hebben geen mobiele telefoon, hooguit in de laatste twee of drie leerjaren. En dan nog hebben niet alle leerlingen er een, dus is er helemaal geen gebruik in de klas nodig. Daar komt bij dat op de basisschool je de hele dag dezelfde docent voor de klas hebt staan en meestal ook maar één of twee docenten hebt voor het hele jaar. Dus die kan duidelijk maken wat wel/niet is toegestaan.

Ik ken tal van basisscholen en het probleem speelt daar niet of nauwelijks. Het is echt iets voor middelbare scholen. Dat basisscholen ermee worden vermoeid is politieke stoerdoenerij.
Ik ken ook een tal van basisscholen waar dit wel degelijk een probleem is. Veelal zijn dit scholen met veel leerlingen van buitenlandse afkomst of uit een minder sociaal milieu.
Als ik heel eerlijk ben vind ik dit een heel goed punt en had dit al veel eerder gemogen, want je hebt geen telefoon nodig in de klas. Als er echt een spoedgeval is kan altijd de leraar nog bellen of de school gebeld worden, zo ging het vroeger toch ook dus waarom zou je naast dat een telefoon nodig moeten hebben.

Ander voorbeeld:
Ik zie ook graag iets gebeuren tegen mobiel in de bioscoop aangezien die kaartjes ook niet meer de goedkoopste zijn en dan zitten er vervolgens mensen jou avond te verpesten tijdens de film door hun mobiel te pakken of te gaan praten.
want je hebt geen telefoon nodig in de klas.
Niet altijd in elk geval. Zoals in het artikel staat kan het voor bepaalde lessen wel nodig zijn. Maar dat zijn natuurlijk uitzonderingen.

Ik vind het op zich ook een goede zaak. Er waren natuurlijk al scholen die dit al hadden, maar goede kans dat er dan van die curlingouders (die continu het pad voor hun kind schoonvegen) dan moeilijk gingen doen tot het agressieve aan toe.
Nu is het gewoon landelijk beleid. Er zijn uitzonderingen mogelijk, wanneer het noodzakelijk is (medische redenen e.d.). Einde discussie.

N.B. In de regel is 'noodzakelijkheid' toetsbaar.

Bioscopen gaan hier zeer waarschijnlijk niet in mee. Dit kan ze namelijk potentiele kaartverkoop schelen. Hoe strictere zij hun regels gaan doorvoeren, hoe minder graag mensen willen komen. Voor mij persoonlijk is het overigens een reden om niet naar de bioscoop te gaan. Ik stoor me gigantisch al die oplichtende telefoons in de zaal, maar ook aan dat popcorngeknaag en zo. (Geen oordeel naar mensen die dat doen, hoor. Iedereen moet zelf weten hoe hij/zij een film wil kijken en ze doen niets wat niet van de bioscoop mag. Ik kies er echter voor om er om die reden niet naartoe te gaan. Dus dat is dan puur mijn probleem :) )
Sommige lessen nodig? Meen je dit serieus, het is dan misschien iets wat ik mij niet kan voorstellen omdat het bij ons niet nodig was. Maar mag ik vragen waarvoor dan? Want een rekenmachine heb je lijkt me fysiek op je bureau liggen en naast dat kan ik mij niet 1,2,3,4 bedenken waarom anders maar misschien met wat uitleg wel :).
Bioscopen gaan hier zeer waarschijnlijk niet in mee. Dit kan ze namelijk potentiele kaartverkoop schelen. Hoe strictere zij hun regels gaan doorvoeren, hoe minder graag mensen willen komen. Voor mij persoonlijk is het overigens een reden om niet naar de bioscoop te gaan. Ik stoor me gigantisch al die oplichtende telefoons in de zaal, maar ook aan dat popcorngeknaag en zo. (Geen oordeel naar mensen die dat doen, hoor. Iedereen moet zelf weten hoe hij/zij een film wil kijken en ze doen niets wat niet van de bioscoop mag. Ik kies er echter voor om er om die reden niet naartoe te gaan. Dus dat is dan puur mijn probleem :) )
Wij gaan om deze reden ook al heel specifiek naar de bioscoop toe want er is altijd wel iemand die denkt dat ze tijdens een film moet gaan praten of zijn/haar mobiel moet pakken, ik kan mij daar echt kapot aan ergeren en mij het ook echt niet voorstellen dat je dure kaartjes koopt om vervolgens door de film heen te willen gaan praten of de mobiel belangrijker vind.

Er is tegenwoordig trouwens nog een tussenweg die ik zelf ook gebruik om niet wakker te worden van berichten wanneer de telefoon naast mij aan de lader ligt tijdens het slapen, want bij komt alles stil binnen behalve oproepen van contacten voor spoedgevallen. Zo ben je altijd bereikbaar voor alleen de echte spoedgevallen en word je niet zomaar wakker gemaakt of gestoord tijdens een film.

Misschien ben ik daarin de gene die ouderwets denkt en er te moeilijk over denkt, maar ik irriteer me er wel echt aan.
Klein puntje, meer in context van middelbare scholen:

Ik vind dat de rekenmachines zoals de TI-84 echt gigantisch dure apparaten zijn voor wat ze doen. Een nieuwe kost een goede 300, tweedehands rond de 100?
[Edit:Blijkbaar aardig vergist in de kosten van het apparaat, maar ik blijf er bij dat deze dingen echt niet meer nodig zijn als standalone apparaat. En al helemaal niet voor de prijs, al is het 'maar' 100 Euro ipv 300.]

Als men daarvoor een smartphone kan gebruiken (die je de-facto tegenwoordig toch al nodig hebt), prima toch?
Zomaar even een rekenmachine kopen zit er voor veel mensen niet meer in.

[Reactie gewijzigd door jvelite op 22 juli 2024 20:47]

Een goede 300 is wel erg overdreven. De prijs schommelt sinds 2009 rond de € 120,-

uitvoering: Texas Instruments TI-84 Plus

Duur voor wat ze doen zijn ze wel. Er zit een Zilog-Z80 processor in van nog geen euro, en een lcd-scherm van een paar euro.
Ik weet niet waar jij een TI-84 voor 300 koopt, zelfs bij de mediamarkt zijn ze €109. Nog steeds veelsteduur voor wat je krijgt, maar geen 300

[Reactie gewijzigd door Edgar Wagt op 22 juli 2024 20:47]

Voor de meeste mensen is 100 euro voor de opleiding van hun kind echt niet zo'n probleem. En voor de paar mensen die echt op de armoedegrens balanceren hebben scholen vaak regelingen.
Vroegere had je meer nodig voor een boekenpakket, tegenwoordig krijg je die gratis.

Nadeel van je telefoon (waar betaal je die dan van?) gebruiken is dat het ding feitelijk ongelimiteerd geheugen heeft en de mogelijkheid biedt om te communiceren, wat je dus niet wil tijdens een repetitie/examen. Als je software moet gaat installeren om telefoons alleen voor rekenmachine doeleinden te gebruiken wordt het al snel een onwerkbaar gedoe.
Zie aan de rest van de comments dat m'n geheugen me bedrogen had wbt de prijs van dit apparaat, ligt nogal lager dan dat ik dacht. Misschien had ik een ander model nodig..? Hoe dan ook, niet het punt wat ik probeerde te maken.

Hoe dan ook: 100 Euro is voor sommige families heel veel. Helemaal als er meerdere kinderen in beeld zijn die allemaal tegelijkertijd zo een ding nodig hebben.

Ik kom uit een situatie waar ik meerdere schoolreisjes heb moeten overslaan omdat er geen geld voor was.
Dus tja, ook een rekenmachine was niet een welkome kostenpost.

En "waar betaal je die [smartphone] dan van": dat doet het kind zelf met het schappenvullen of whatever ander bijbaantje. Daar kan je een prima abbo voor afsluiten waar je een telefoon bij krijgt. Ik betaalde toendertijd ook mijn eigen beltegoed kaartjes, voor m'n tweedehands Nokia 3310.

En ja, je laatste punt: Klopt, Dat is inderdaad een risico, en heb daar niet per direct een oplossing voor.
Willekeurig futuristisch idee: Top-down cameras in de klas die schermen in de gaten houden? RF jammers zodat er tijdens examens geen signalen in/uit kunnen? :shrug:
Hoe dan ook: 100 Euro is voor sommige families heel veel. Helemaal als er meerdere kinderen in beeld zijn die allemaal tegelijkertijd zo een ding nodig hebben.
Ik kom uit een situatie waar ik meerdere schoolreisjes heb moeten overslaan omdat er geen geld voor was.
Die kinderen hebben ook kleren, eten en onderdak nodig. Kost allemaal nog veel meer en kan me eigenlijk slecht voorstellen dat het voor iedereen behalve in een paar complexe gevallen een probleem is.
In Nederland zitten ongeveer 400.000 mensen op minimumloon en dat zijn vooral mensen onder de 25 jaar die minder vaak kinderen hebben. Dus het grootste aantal kinderen groeit gelukkig niet op in jouw omstandigheden.
En ja, je laatste punt: Klopt, Dat is inderdaad een risico, en heb daar niet per direct een oplossing voor.
Willekeurig futuristisch idee: Top-down cameras in de klas die schermen in de gaten houden? RF jammers zodat er tijdens examens geen signalen in/uit kunnen? :shrug:
Je kan je voorstellen dat zo'n maatregel vele malen meer kost dan een paar rekenmachines?
Iemand die naar camera's moet kijken kost duizenden euro's per jaar - dan kunnen scholen nog beter de rekenmachines kado geven. RF jammers zijn niet binnen een lokaal te houden en verboden.
Die kinderen hebben ook kleren, eten en onderdak nodig
Precies, en daar ligt de prioriteit dus ook. Niet een stuk gereedschap wat volwaardig obsoleet is anno 2023.
(En by the way, voor context, ja, mijn geval was een 'complexe')
Je kan je voorstellen dat zo'n maatregel vele malen meer kost dan een paar rekenmachines?
Iemand die naar camera's moet kijken kost duizenden euro's per jaar
Hoeft een mens niet perse zelf te doen, lijkt me? Vandaar ook 'futuristisch', een of andere AI die schermen afleest om te kijken of de calculator app open staat (desnoods met onzichtbare signalen op het scherm die een camera kan spotten, maar een mens niet/amper?)

Maar ja, voor nu direct is hier niet een eenvoudige oplossing voor te bedenken.
Paar opties:
- Een calculator app laten ontwikkelen die in constante verbinding staat met een appje bij de docent. Wanneer de app uit scherm verdwijnt, stuur bericht naar docent om dat aan te duiden. Perfect? Nee, 100% zeker omheen te werken. Echter beter dan niets.
- Een stapel rekenmachines op school die uitgeleend kunnen worden voor toetsen. Voor huiswerk kan de student gewoon een computer, telefoon of welk apparaat dan ook gebruiken. Als de student wilt valsspelen met huiswerk gebeurt dat toch wel. Op die manier is er een gelijk speelveld voor iedereen.
- Zoals je aangeeft, het als cadeau geven voor de student. Echter bestaan cadeaus in die zin niet in onze maatschappij en komt het neer op dat schoolkosten gewoon omhoog gaan.

Echter ben ik tegelijkertijd wel voorstander van duidelijke consequenties. Leg de kids uit dat net zoals spieren, je brein ook getraind moet worden. Als je dat niet doet in je jeugd blijft dat voor eeuwig een pijnpunt. Dring ze aan dat ze er uiteindelijk alleen hunzelf mee in de voet schieten. Zullen de studenten luisteren? Nee, vast niet allemaal. Maar goed, not everyone can be saved.
Ze zijn duur maar niet zó duur, rond de 110 euro.
En er zijn natuurlijk vrij evidente en voor de hand liggende redenen waarom het niet heel handig is om kinderen met een mobieltje in de weer te laten gaan ipv een rekenmachine in de wiskundelessen maar vooral bij de toetsen en examens.
Maar mag ik vragen waarvoor dan?
Woordelijk uit het artikel:
Telefoons mogen ook in de klas gebruikt worden als ze 'noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les', bijvoorbeeld bij lessen over mediawijsheid.
Dus tja:
omdat het bij ons niet nodig was.
Andere tijden :) Andere lessen :)

Mijn dochter (nu groep 6) zit op de basisschool en zij maakt spreekbeurten met PowerPoint-ondersteuning. Hartstikke geinig. Toen ik op de basisschool zat, hadden een Commodore 64 (of 128, daar wil ik vanaf zijn) in de hoek van de klas en daar mochten we omstebeurt is een uurtje aan voor topografie. Op de school van mijn dochter hebben ze een lokaal met computers waar de klassen omstebeurt gebruik van maken. Ze krijgen les over hoe ze op internet moeten zoeken, enz., enz., enz.
Ze worden mediawijs gemaakt.

N.B. Mijn dochter heeft geen mobiele telefoon op school nodig (ze mag hem ook niet meenemen van ons)
Oh sorry dan had ik hem blijkbaar niet helemaal goed gelezen, mijn fout!
Ja dat is dan iets van deze tijd waar ik dan nog wel begrip voor kan hebben ondanks ik persoonlijk geen grote fan ben van hoe de media je dingen wijs kan maken of anders verteld. Maar dat is meer persoonlijk en ook de reden waarom ik niet veel algemeen nieuws meer volg.
Mijn dochter (nu groep 6) zit op de basisschool en zij maakt spreekbeurten met PowerPoint-ondersteuning. Hartstikke geinig. Toen ik op de basisschool zat, hadden een Commodore 64 (of 128, daar wil ik vanaf zijn) in de hoek van de klas en daar mochten we omstebeurt is een uurtje aan voor topografie. Op de school van mijn dochter hebben ze een lokaal met computers waar de klassen omstebeurt gebruik van maken. Ze krijgen les over hoe ze op internet moeten zoeken, enz., enz., enz.
Ze worden mediawijs gemaakt.
Geinig om te zien hoe de wereld daarin veranderd is door de tijd heen, wel goed om te lezen dat ze hier veel aandacht aan besteden maar niet teveel. Want tegenwoordig kan je inderdaad teveel vinden op het grote internet...

Wij hebben onderling ook al de afspraak gemaakt dat als er ooit kinderen komen dat wij niet van die ouders gaan zijn die hun kind met een ipad tijdens het uit eten in een restaurant neerzetten of thuis veel schermtijd gaan geven. Is alleen maar beter voor de ogen en daar leren ze ook veel meer van dan achter zo'n schermpje, ik sta daarom ook helemaal achter jullie met dat een mobiel niet nodig is totdat je op de fiets naar school moet voor noodgevallen.
Ik vraag me oprecht af waarom je dochter (van 9?) een mobiele telefoon heeft?
Dat snap ik :) - Ik ga ervan uit dat je zelf geen kinderen hebt? (niet lullig/flauw bedoelt. Misschien dat je er gewoon anders/meer principieel in zit. Dat kan ook natuurlijk ook (geen waardeoordeel uiteraard))

Er zit geen SIMkaart in. Ze speelt er spelletjes op. Ze kan ook berichtjes sturen naar ons (de ouders dus), grootouders of vriendinnetjes via iMessage. Dat vindt ze leuk om te doen. Ook kan ze ons bellen via FaceTime (audio of video) voor als ze is alleen thuis is en ze wil wat vragen of er is wat aan de hand. Dat laatste hadden we vroeger natuurlijk een vaste lijn voor. Die hebben we niet meer (een vaste lijn).

Maar volgens mij heeft ze klasgenootjes die net wat verder van school wonen of een grotere weg moeten oversteken en wel zelf met de fiets naar school gaan. Zij hebben dan volgens mij een telefoon (met SIM) voor als er onderweg wat gebeurd of voor als ze vanuit school met een vriendje/vriendinnetje mee willen gaan. Dat scheelt weer een rit op en neer.

Voor ons is dat niet van toepassing, omdat we vlak bij school wonen, maar ik snap dat wel. We kunnen dan denken "Dat hadden wij vroeger ook niet". Maar ja. Toen waren er nog geen mobiele telefoons. Nu zijn ze er wel. En dan kun je het net zo goed gebruiken.
Dank je voor je uitleg, goede kijk erop! Heb ook kinderen, de oudste groep 7 heeft sinds kort een mobiel voor precies wat je zegt. :)
Eens, hiervoor mogen de bioscopen het hele gsm verkeer wegdrukken, bordje voor de zaal geen gsm/wifi signaal binnen de zaal. Als je dan op je mobiel wil kijken zal je telkens de zaal uit moeten lopen.
Ja bijvoorbeeld, natuurlijk weet ik dat het ergens ook onmogelijk is voor bijvoorbeeld spoedgevallen. Maar denk ik dan te makkelijk erin om te zeggen dat ze dan maar naar de bioscoop zelf moeten bellen?! :o
Of dat je maar niet naar de bioscoop moet gaan als je oproepbaar moet zijn...
Of dat je maar niet naar de bioscoop moet gaan als je oproepbaar moet zijn...
Lekker handig voor dokters, ambulancebroeders, enzovoort die graag ook naar de bioscoop gaan :')
Als iemand vlak voor bioscoop verongelukt.... en ze zijn dichtbij... maar krijgen geen signaal binnen...

tja... het is verdomd niet zo handig!
Misschien is het wel handig om signaal alleen voor medisch personeel toe te laten.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 20:47]

In de jaren 80/90/00 konden we ook spoedgevallen heel goed handlen zonder mobiele telefoon
Ben zelf redelijk laks (of zoals ik het noem: relaxed) aangaande de telefoon. Ding ligt wel eens urenlang buiten m'n bereik en ik neem dan ook niet zeker elk telefoontje direct op.

Mijn vader - die dat ding zo'n beetje in z'n hand gehecht heeft - komt dan wel eens met het argument dat ik in het geval van een spoedgeval niet bereikbaar ben. Vraag hem dan altijd hoe moeilijk hij het vroeger wel niet moet hebben gehad (de man is bijna 80). Driekwart van z'n leven heeft hij dus van alles gedaan (bezoekjes, wekenlang op vakantie) zonder dat hij direct bereikbaar was voor 'noodgevallen'.

En daarnaast; wat is nu een noodgeval waarbij je directe reactie nodig is? Het enige dat ik me voor kan stellen is als een dierbare op sterven ligt en je diegene vlak voor de dood nog even zou kunnen spreken. In bijna alle andere gevallen is het bericht toch al te laat, of is het niet zo belangrijk dat je altijd bereikbaar moet zijn.
Want als jouw auto stuk gaat fiets jij gewoon 14km naar je werk om 0630 's ochtends. Want vroeger had ook niet iedereen een auto en moest je ook gewoon op de fiets.
/sarcasme

Een beter voorbeeld is dat iedereen gewoon maar weer alle afval bij elkaar gooit want vroeger werd het ook niet gescheiden. En overal maar weer gaan roken, dat mocht eerder ook overal.

Je kunt vandaag natuurlijk niet meer zomaar vergelijken met vroeger. Tijden veranderen, de mensen in de samenleving hebben andere verwachtingen van elkaar en anticiperen dat de anderen voldoen aan het 'nieuwe normaal'. Dus ja, los van of het terecht is, ga ik ervanuit dat als ik iemand dringend nodig heb en deze een paar keer kort achter elkaar bel dat de kans heel groot is dat deze persoon dat binnen korte tijd ziet, uit de belletjes opmaakt dat het dringend is en de moeite wil nemen mij zsm.een belletje retour te doen.

-edit- ontopic: ik vind op je mobiel in de les of in de bios nog done. Naast dat je anderen hiermee stoort leg je jezelf en mogelijk anderen dus ook een beperking op om de ervaring waarvoor je op die locatie bent goed tot je te nemen. In geval van school vindt ik het ook niet netjes ten opzichte van de leraar die moeite aan het doen is om je zaken bij te brengen

[Reactie gewijzigd door P-e-t-j-e op 22 juli 2024 20:47]

Ja, want bij een acute hartaanval in de zaal wil je bijvoorbeeld niet eerst 15-jarige vakantiewerker Danny moeten vinden en uitleggen dat hij 112 moet bellen, moet aangeven dat het om een hartaanval gaat, of er nu gereanimeerd wordt, enzovoort. En denk bijvoorbeeld eens aan een NL-Alert. Mag alleen het personeel buiten de zaal die ontvangen en moeten die eerst even alle zalen af om te zeggen dat er een kernramp gaande is voordat ze zichzelf in veiligheid mogen brengen of is het beter om zo min mogelijk stappen in die communicatieketen te hebben? GSM verkeer wegdrukken lijkt me heel onverantwoord.

[Reactie gewijzigd door HooksForFeet op 22 juli 2024 20:47]

Naast dat ik dit een matig voorbeeld vind, want hoe vaak gebeurd dit nou.

Maar aan de andere kant, het is vooral niet fijn als iemand gebeld wordt in de bios.

Er zijn genoeg andere oplossingen. Bijvoorbeeld een operator die je in de zaal hangt op deze locaties.

Doordat je daar geen contract mee kan hebben kan je wel noodnummers bellen. Maar meer niet.
Ach ja, dat jouw vader een keer doodgaat in de bioscoop, who cares. Hoe vaak gebeurt dit immers? Gelukkig hebben al die andere mensen van de film kunnen genieten.

Het gaat niet om hoe vaak dit specifieke voorbeeld gebeurt, het gaat erom dat telefoonverkeer tegenwoordig bijdraagt aan de algemene veiligheid. De boel blokkeren omdat mensen dan meer van een film kunnen genieten is een absurd voorstel, zeker als er, zoals je zelf aangeeft, genoeg andere oplossingen zijn. Bijvoorbeeld door elkaar er gewoon even op aan te spreken. Het zou je verbazen hoeveel mensen dan gewoon sorry zeggen en hun telefoon wegdoen.
Dat ik het een slecht voorbeeld vind wil niet zeggen (zoals in de rest staat) dat ik het niet met je eens ben.

Een film kijken in rust is luxe. Gered worden door iemand kan bellen is wat dat betreft veel belangrijker.

Maar er ligt wel ergens een grens, waar vind ik lastig.
Sorry hoor, maar de mensenheid is al aardig ver gekomen zonder dat Danny de vakantiemedewerker 112 voor je beld.

-Ben overigens ook tegen blokkeren van signalen, voor dit soort overlastzaken.
Tja, zullen we dan ook maar stoppen met nieuwe medicatie ontwikkelen? De mensheid is zonder ook al aardig ver gekomen immers.

Persoonlijk ben ik van mening dat meer doden of hersenschade voorkomen een positief iets is dat we zouden moeten nastreven, maar daar verschillen we duidelijk over van mening.
Het ging er mij om dat als je binnen de zaal geen verbinding hebt, je prima even naar buiten kan lopen. (lt_cmd_data probeert dat volgensmij ook te zeggen).

Ik vind daarom je voorbeeld van een hartaanval wat overdreven, er zijn zoveel plekken waar je niet direct (als in: instant) om hulp kan vragen. Het leven wordt er niet leuker op als dat de graadmeter is.

Dus nee, ik denk dat we ons leven moeten proberen te verbeteren. Ook door het ontwikkelen van nieuwe medicatie. Maar even een ander voorbeeld in mijn inziens betere context: als we minder hard gaan rijden, gaan er minder doden vallen. Moet de verkeerdssnelheid omlaag gebracht worden (max 30? ofzo) ter willen van het voorkomen van doden?
Ik vind verkeersdoden terugbrengen versus "je niet storen in de bioscoop" nogal een ander niveau van noodzakelijkheid, maar goed. Wat die verkeersdoden betreft: dat gebeurt al, daarom zijn de maximumsnelheden niet onbeperkt. Lager zou ook kunnen, en dat zou inderdaad doden kunnen schelen, maar daar is niet genoeg onderzoek naar gedaan. Het kan bijvoorbeeld ook weer op andere gebieden nadelige gevolgen hebben om langzamer te rijden (een auto rijdt gemiddelt het efficientst op zo'n 90KM/u, lager betekent meer brandstofverbruik, langer op de weg etc). Daarom zijn er andere middelen die ingezet worden om het aantal verkeersdoden te beperken. Andere, veiliger wegindelingen, andere bewegwijzering, snelheidscontroles, enzovoort. Allemaal met minder (overzienbare) nadelige gevolgen dan de maximumsnelheid blijven verlagen.

Zo heb je ook in de bioscoop meerdere manieren om ongemak door andere bioscoopgebruikers te beperken zonder dat je meteen naar schadelijke paardemiddelen als "al het telefoonverkeer blokkeren" te hoeven grijpen. Zoals bijvoorbeeld elkaar erop aanspreken, het personeel te waarschuwen, enzovoort.
Ja, want bij een acute hartaanval in de zaal wil je bijvoorbeeld niet eerst 15-jarige vakantiewerker Danny moeten vinden en uitleggen dat hij 112 moet bellen,
Dat wil je juist wel, want jij begint met eventuele reanimatie. Ik ga er vanuit dat jij daar een training voor gedaan hebt, want je vindt het belangrijk dat mensen snel hulp krijgen.
Kun je Danny ook gelijk opdracht geven het abulance personeel bij de ingang op te vangen en naar de juiste plek te wijzen. Hij weet immers de weg.
In jouw specifiek geval moet je dan wel weten dat die persoon op die moment naar de bioscoop is. Ik vind het nogal overdreven om dan signaal te gaan weren. Praten tegen mekaar is ook zeer storend en niet gewenst, maar een muilkorf voor elke bezoeker is toch wat overkill :+
Wat ze in de bioscoop eerst moeten doen is het volume van de films zelf fatsoenlijk gaan regelen. De laatste keer dat ik in de bios was heb ik m'n oordoppen in moeten doen omdat het gewoon pijn deed aan m'n oren.

Bioscoop was leuk in de vorige eeuw: betaalbaar, geen mobieltjes en nog roken in de zaal!
Dit is helemaal geen goed punt. Heeft de overheid niets beters te doen als zich met zulke zaken bezig te houden. Mijn beide dochters zitten op het middelbaar en bij hun op school is de regel dat ze de telefoon achter in de klas in een speciale telefoontas moeten doen. Dus telefoon wel in de klas, maar niet onder handbereik en op stil.

Bovendien gebruiken ze de telefoon ook om in magister naar roosterwijzigingen e.d. te kijken, dus telefoon helemaal niet meer in de klas en in een locker leggen is ook geen optie, want je kunt niet tussen iedere les door naar je locker gaan om wijzigingen te bekijken.
Ik sta er zelf een beetje dubbel in. Op dit moment is het zo dat onze kinderen de telefoon aan het begin van de les in een hoes moeten doen (middelbare school.) Vind ik eigenlijk al heel wat. Natuurlijk is het zo dat tegenwoordig alles gefilmd wordt maar dat zou je ook kunnen verbieden met sancties bij overtredingen.

Ook is het zo dat de telefoons ook overal als two factor worden ingezet en ze in heel ons leven voor allerhande dagelijkse zaken een functie hebben. Dat probleem zie ik eigenlijk weinig benoemd in de nieuws artikelen.

[Reactie gewijzigd door gevoelig op 22 juli 2024 20:47]

Jouw voorbeeld van de bioscoop heeft toch geen apart verbod nodig? Mensen storen door met elkaar te praten (te hard dus) mag eigenlijk al niet (of dat nu met of zonder mobiel gebeurt).

Dat is nu juist het probleem met de tendens was alles specifiek verbieden.

Voor de kinderen:
"Je mag een ander niet slaan" kun je beter vervangen door "je mag een ander niet pijn doen" want anders krijg je dat onvermijdelijke "maar ik sla niet". :Y)
Heel fijn, en zoals andere zeggen, had dit veel eerder gemogen. Ik werk in de jeugdzorg en als je ziet hoe obsessief ze zijn met hun telefoon, dan is dat echt een gigantisch probleem. Van mij mogen ze nog een stapje verder gaan en ze ook verbieden op school, of direct inleveren bij binnenkomst. Je kan prima je pauzes door komen zonder telefoon, deden we vroeger ook.
Ik werk in het voortgezet speciaal onderwijs en ben het volledig met je eens.
Lijkt me op zich logisch. Natuurlijk zijn er scenario's denkbaar waarbij de telefoons juist ingezet kunnen worden, maar over het algemeen wordt het als overlast gevend en afleidend ervaren. En ja, vroeger mochten we geen kauwgom op school. Daar werd keihard op gehandhaafd! Ik kan me enorm inleven met de beperkingen waar onze hedendaagse jeugd mee te maken gaat hebben.
Veel van mijn klasgenootjes (mijzelf inclusief) hadden een digitaal horloge wat op het hele uur even pieptje. Het was de sport om de horloges net niet precies genoeg te zetten zodat je zeker een halve minuut alleen maar piepjes hoorde. De docent vond het niet grappig, maar er werd niks van gezegd.
Dat is ook gewoon lollig, maar jullie zaten niet het hele uur lang te piepen, dan was het snel afgelopen met de pret.
Goeie zaak, juist op die leeftijd is het werken aan sociale vaardigheden enorm belangrijk. Als ik zie hoe de telefoon bij ons op werk al voor on sociaal gedrag zorgt..
Helemaal mee eens. Ik weet alleen niet hoe het gaat maar het zou ook zeker goed zijn als er veel meer verteld wordt over het internet en het gevaar al op de basisschool. Zelf nooit meegemaakt. Nu is het echter belangrijker dan ooit.
Ik snap niet goed hoezo dit verbod ooit is uitgedoofd?

Toen ik destijds naar school ging was dit al standaard verboden. En in die tijd konden telefoons heel wat minder dan nu, en had niet iedereen één op zak.

De laatste jaren hoor ik dat het standaard is dat telefoons plots wel weer algemeen toegelaten zijn? Net in een tijd dat ze eens zoveel gevaarlijker zijn voor de jeugd? Waar die ommekeer van komt is voor mij een raadsel...

In ieder geval goed dat ze terug verboden worden. Dit keer op zelfs op landelijk vlak als ik het goed begrijp?
Zover ik van het middelbare school afspraak begreep wordt hier bedoeld dat ze het lokaal niet in komen. Wij mochten ze niet hebben maar de telefoon zat gewoon in je broekzak. Zelfs als je er niet naar kijkt schijnt het hebben van de telefoon in je tas of broekzak al een afleiding zijn.
Dat geloof ik wel. Zelfs als je jezelf kunt beheersen zal bij veel mensen het "bzzt bzzt" uit je broekzak toch een afleiding kunnen geven tot het moment dat men kan checken wat er op [asociale-media-naar-keuze] is binnengekomen. En dan misschien toch maar even wat eerder naar de wc om te checken...?

Ergens ben ik toch wel blij dat ik zo oud ben dat "in mijn tijd" dit hele probleem niet speelde. Qua digitale afleiding was het grootste probleem dat één of twee een dure programmeerbare rekenmachine hadden die ook simpele BASIC-spelletjes konden draaien :P
Daar kan ik op zich wel inkomen, je zou maar een sloot notificaties binnen krijgen en iedere keer loopt dan dus dat ding te trillen tijdens een les, toets e.d.

Dat zal zeker voor afleiding zorgen, waardoor misschien een toets afgeraffeld wordt om sneller weg te mogen, of de nieuwsgierigheid toch te groot en dus maar te vragen om 'even' naar het 'toilet' te mogen.
Bijzonder dat dit een probleem is op de basisschool. Daar hebben de leraren meestal toch iets meer gezag (je hebt de hele dag dezelfde leraar) dan op een middelbare school. Daarnaast ben ik wel nieuwsgierig hoeveel kinderen een telefoon mee hebben en die (van hun ouders) mag gebruiken op een basisschool.

Misschien een stukje opvoeding, maar ik vind het vreemd dat dit überhaupt besproken moet worden.
Dat verschilt nogal van basisschool tot basisschool... Onder andere door het milieu waar de basisschool zich bevindt danwel wat het aantrekt.
Sommige basisschoolleerlingen laten zich al vanaf de kleuterklas niks zeggen, door niemand.
Meh, dan pakt een docent de telefoon af en dan komt papa/mama even verhaal halen..
Dikke prima zo'n verbod, dan is er ook geen discussie mogelijk
Van diverse kennissen in het basisonderwijs hoor ik idd dat ze er in toenemende mate mee te maken hebben dat ouders op onaangename wijze verhaal komen halen over iets heel normaals wat in de klas gebeurd is.

Mijn kinderen zijn nu 9, en hebben nog geen smartphone, maar ik merk dat de druk nu al steeds hoger wordt. Ze hebben allebei een Nokia voor bellen en SMS'en, en daarmee hebben de apparaten geen speel- en afleid-factor, wat een stuk beter voor ze is.

Maar ja, "die-en-die" heeft wel een smartphone. Kijken hoe lang we de druk kunnen weerstaan.
Ga het gesprek aan met wat ze denken te doen op de telefoon?

Het kind van 10 hier heeft net een telefoon gekregen omdat ik een nieuwe heb aangeschaft, mijn oude is naar mijn vrouw gegaan en die van mijn vrouw naar mijn kind.

Er is een groepsapp van vriendjes/vriendinnetjes in whatsapp en snapchat maar daar wordt niks meer gezegd dan af en toe een hoi en hallo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.