Afspraak: Nederlandse middelbare scholen verbieden telefoons en tablets in klas

Nederlandse middelbare scholen gaan telefoons, tablets en smartwatches in de klas verbieden. Dat hebben organisaties uit het onderwijs en het ministerie van OCW afgesproken. Het is geen wet, maar een onderlinge afspraak.

Alleen als een apparaat nodig is voor een bepaalde les of als een leerling door een beperking een apparaat moet gebruiken, zal het gebruik van dat apparaat toegestaan zijn. Dat schrijft verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer. De afspraak is tot stand gekomen samen met de VO-raad, Stichting Platforms VMBO, de Algemene Onderwijsbond, ouderorganisatie Ouders en Onderwijs, diverse vakbonden en leerlingenorganisatie LAKS.

De afspraak geldt vooralsnog alleen voor het middelbaar onderwijs. Een beslissing over of dit ook gaat gelden voor basisscholen komt vermoedelijk woensdag. Afspraken voor het speciaal onderwijs zouden er begin volgend schooljaar moeten komen.

Het is geen wet, omdat het maken en doorvoeren van een wet langer duurt. Wel gaat het ministerie in juni volgend jaar bekijken of scholen zich aan de afspraak houden. Zo niet, dan komt er mogelijk alsnog een wet om dit af te dwingen.

De afspraak is nodig, omdat telefoons, tablets en smartwatches leerlingen tijdens de les afleiden, zo zegt Dijkgraaf. "Alle betrokken partijen benadrukken het belang van een leeromgeving waarin leerlingen zich kunnen concentreren en betrokken kunnen zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat niet-educatief gebruik van mobiele telefoons hier afbreuk aan doet. Vooral sociale media en andere niet-educatieve apps leiden af van de lesstof en verstoren sociale interactie in de klas."

Telefoons in de klas. Bron: Pixabay/Pexels
Telefoons in de klas. Bron: Pixabay/Pexels

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-07-2023 • 16:54

333

Reacties (333)

333
326
135
5
0
161
Wijzig sortering
Heb de afgelopen jaren al zo vaak moeilijke situaties meegemaakt met m'n dochter en haar mobiel, dat ik geen enkel probleem zie in deze regel.
Niet ten nadele van m'n dochter, maar al die verleidende apps en de drang om bij te blijven, hebben regelmatig voor kleine en grotere probleemsituaties geleid.
En ondanks dat sommige apps een minimale leeftijd vereisen, vinden ze onder elkaar altijd wel een manier - en een excuus - om die apps toch tegen de regels in te gebruiken.
We hebben afspraken thuis, en praten regelmatig over hoe er wijs mee om te gaan, maar de verleiding wordt doelbewust groot gemaakt door de achterliggende bedrijven.

Als het toegelaten wordt op scholen, hoor je regelmatig (bijvoorbeeld op de school van m'n zoon) dat sommigen de godganse dag op hun mobiel bezig zijn.

Het doet me denken aan 1994: toen internet in Nederlands kwam: sommigen op m'n toenmalige opleiding gingen smorgens t internet lokaal in, en kwamen er pas weer rond 17.00 uit.
Sommigen hebben hun opleiding daardoor niet afgemaakt.

Ik begrijp goed dat docenten deze afleiding weg willen nemen.
Tablets en laptops op school (met beperkingen, zoals dat niet alle apps geïnstalleerd kunnen worden), zijn prima voor de opdrachten en Kahoots.
Ik denk dat je de helft realiseert van wat er werkelijk aan de hand is. Je hebt vast gehoord of gelezen hoe geraffineerd de techbedrijven te werk gaan, maar heb je het echt tot je door laten dringen? We hebben onze kinderen - ze zijn vaak niet eens 1 jaar oud als ze een smartphone in de knuistjes gedrukt krijgen omdat ze je aandacht dan niet nodig hebben - aan een dopamine verslaving geholpen, overigens heel veel volwassenen ook. We krijgen continu een beloning wanneer een app onze aandacht trekt, van hetzelfde niveau als de prikkels die een een gokkast geeft, en daarom we willen steeds meer met een steeds lager effect, waardoor we doorgaan.

Vervolgens ramt men bij teveel gebruik als een malle door de dopamine voorraad heen, met als gevolg een belansverstoring van neurotransmitters in de hersenen. De psychische problemen bij de jeugd worden vaak toegewezen aan eenzaamheid door de Covid19 periode en druk van het moeten presteren, maar wat als het aan de smartphone ligt? Kinderen afleiden met een smartphone is wat anders dan ze in het weekend 's morgen voor de TV zetten, omdat pappa en mamma even wat tijd samen willen doorbrengen.

Sowieso maakt het gebruik van deze telefoons de jeugd sociaal onzeker. Ze durven niets meer te vragen; kinderen worden bv naar de supermarkt gestuurd voor een boodschap(als ze het niet kunnen vinden of googlen, komen ze thuis zonder de boodschap). Daarnaast denkt men dat men aan het ideale beeld op bv Insta moet voldoen of dat men aan elke Tiktok challenge moet meedoen. Ipv dat men leeft, laat men zich leven. Men moet met de druk leven op social media te laten zien hoe leuk het was in die ene danstent, hoe goed het eten eruit zag, men neemt het concert integraal op om te posten, maar het echt beleven is er niet meer bij.

Ik ben volwassen en ik heb jaren ang geleefd zonder dat apparaat. Ik neem waar wat er met mij gebeurt als een app continu mijn aandacht vraagt, dus ik zet het geluid uit, ik schakel pushberichten uit en ik leg het apparaat gerust een dag weg. Kinderen kunnen dit niet, dus dan zal jij als ouder de rotvader of -moeder moeten zijn die dat apparaat afpakt en schijt hebben dat Merel, Splinter en Vlinder het wel mogen van hun ouders.

De huidige maatregelen gaan wat mij betreft niet ver genoeg. We geven onze jeugd ook geen alcohol, tabak en drugs, dus waarom wel smartphones? Mensen maken zichzelf kapot, en dat is niet zo erg, maar kunnen we het maken onze kinderen dit ook aan te doen? Ik moet er niet aan denken hoe het leven over 10-20 jaar gaat zijn.

Ik heb geen kinderen, maar mocht ik ze ooit nog krijgen, mogen ze geen smartphone van mij. Dan ben ik maar een hypocriete klootzak, en ik zal vast veel gedoe met mijn partner en de kinderen krijgen, maar het zij zo. Ik zal dan meer tijd aan ze moeten besteden; voorlezen, spelen, spelletjes doen, voetballen etc.

[Reactie gewijzigd door ABD op 24 juli 2024 16:50]

Je hebt zeker gelijk wat betreft de verslaving, maar er zijn ook andere manieren om dit tegen te gaan dan je kinderen geen smartphone te geven. Ik heb zelf wel kinderen en ga het echt zo lang mogelijk uit stellen, maar er komt een moment dat ze er ook naar gaan vragen. En natuurlijk kan ik dan de botte vader zijn en het verbieden, maar dat heeft bij mij vroeger ook nooit gewerkt. Ik ben vooral bang dat ik mijn kinderen sociaal in de weg ga zitten omdat ze niet mee kunnen doen. Daar kun je van alles van vinden, maar als je kind sociaal buiten gesloten gaat worden omdat je als ouder sociale media en/of smartphones verbied dan ga je je daar ook rot over voelen.

Zodra het zover is ga ik denk ik goede afspraken maken en scherm tijd beperkingen instellen om een goede middenweg te vinden.
Ik vroeg ook om koek, snoep, tv op mijn kamer, radio, cassetterecorder, het nieuwe singeltje van die hippe band, star wars poppetjes en pick-up, atari 2600 etc. Ik kreeg het niet. Goed, toen ging ik van ellende maar buiten spelen; voetballen, kinkeren, tikkertje doen etc. En een lol dat ik had.

En ja, ik weet dat verbiedden niet werkt. Ze gaan experimenteren, dat weet je, deed ik ook; ik mocht ook geen alcohol etc, maar ik was niet de hele dag aan het drinken, he? Da verbieden werkt wel degelijk, want ze zijn nu wel dag en nacht als zombies verklonken aan het internet en ik ben niet de hele dag met dingen bezig die ik ooit in mijn jeugd perse dacht te willen.

Ik woon aan het IJ net aan de rand van het CS en ik moet elke werkdag met de fiets met de pond het IJ over om naar mijn werk te gaan. Je weet niet wat je ziet; oud en jong rijden het pondje op, pakken de mobiel en ze zijn als zombies niet meer in staat zich sociaal op te stellen. Ze schuiven niet door, hebben geen idee dat tientallen anderen er niet meer op kunnen en 5-10 minuten moeten wachten tot de volgende pond komt. Het interesseert ze ook niets; als zij maar een fix krijgen van koning Google en majesteit Meta.

Dat vervelende gevoel, daar moet jij je als ouder overheen zetten. Dat kan je best; een middenweg is er niet. Ze worden sociaal er gek genoeg socialere kinderen door; die zombies zijn dat niet, hoor. Social media is asocial media!

[Reactie gewijzigd door ABD op 24 juli 2024 16:50]

En ja, ik weet dat verbieden niet werkt. Ze gaan experimenteren, dat weet je, deed ik ook; ik mocht ook geen alcohol etc, maar ik was niet de hele dag aan het drinken, he? Da verbieden werkt wel degelijk
Wat is het nou? :P Verbieden werkt of werk niet, maar je kunt niet in 2 zinnen direct na elkaar het tegenovergestelde beweren ;)

Anyway: ik denk dat het grote probleem voor ouders is dat andere ouders het wel toestaan. En dan krijg je de lastige discussies. Want als klasgenootjes met een mobiel rondlopen en elkaar op social media volgen en berichtjes sturen, zorg je ervoor dat je kind geen aansluiting heeft bij die kinderen. Dan kun je zeggen dat dat soort aansluiting niet te vergelijken is met vriendschap en buitenspelen, maar misschien bestaat dat soort vriendschap onder jongeren wel niet meer.

Tenzij je mobieltjes voor alle kinderen <16 jaar verbiedt, ga je outcasts creëren als je het gebruik van mobieltjes helemaal verbiedt. En socializen met je leeftijdsgenootjes is ook een belangrijk deel van opgroeien.

Ik ben het verder met je eens hoor, we zijn verslaafd. Ik doe zelf niks met social media, ik vind dat het het slechtst in de mens naar boven brengt, we zien ook alleen de mooie dingen van andermans leven en dan steekt je eigen leven daar wat matig bij af. Hoe social media gemanipuleerd wordt om polarisatie te bevorderen is ook een negatief punt. Je ziet dat nu overal: politiek, Corona-maatregelen, sport, wereldnieuws: je kunt eigenlijk nergens meer over discussieren, want je staat binnen de kortste keren lijnrecht tegenover elkaar. Mensen zijn het ook niet meer gewend om mensen tegen te komen met een andere mening en de nuance te vinden ergens in het midden, of te accepteren dat niet iedereen als jou denkt. Dat komt door die bubbeltjes waar je op social media in terecht kunt komen. Dan denk je dat iedereen zo denkt als jij en vind je het ineens helemaal niet gek meer om te denken dat de wereld door "reptielmensen" wordt geregeerd. Jij bent niet gek, de andersdenkenden zijn gek, want iedereen online is het met jou eens.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 16:50]

Tweakers is ook een vorm van social media hoor.
Dan mag jij me uitleggen hoe T.net me in een bubble binnen T.net zuigt?
Janoz Moderator PRG/SEA @Grrrrrene5 juli 2023 14:41
En toch moest je reageren op @RogerWilco2 ;)
Dit dus inderdaad. Reactie hier, he nieuw nieuwsbericht, nog even kijken voor ander schermpje and so on
Je mist het punt dat ik probeer de te maken: social media zet mensen tegen elkaar op, dat kun je van t.net toch niet zeggen?
Janoz Moderator PRG/SEA @Grrrrrene5 juli 2023 17:45
Oh? Ben je het met me oneens?
Ja, en dat is prima :P
Gewijzigd om 0:20, ben je zeker dat je niet mee in de draaimolen zit? :Y)

Ik vraag me af in hoeverre dit sociale fenomenen zijn en in hoeverre de winstdrang sommige platformen toxisch maakt. Vergelijk bvb. Discord met Matrix. De channel browser van Element doet me thuis voelen in een vrij internet gebaseerd op interesses, maar ik ben er vrij zeker van dat ze allebei even duistere kantjes hebben.

Jouw comment lijkt me geschreven vanuit een luxepositie: je peers zitten niet constant op die media, dus je kan ertegen rebelleren. Dat is geen verwijt trouwens, eerder een situatieschets. Gaat je plan ook lukken als je terug een tiener bent en de examenvragen besproken worden in een "elite" clubje van 90% van de klas in een verborgen discord kanaal? Je kan mensen nu blocken, doxxen, chanteren via zichzelf verwijderende berichten, uitsluiten als admin (reddit-mod achtig, geen democratie), friends upgraden tot hogere file quota tiers waardoor anderen uit de boot vallen, bespottelijk taggen, deepfaken, cancelen, ... én je moet er in meegaan of je raakt sociaal geïsoleerd in sommige kringen.

Onlangs was ik eens aan het klagen in een game chat vanwege een enorm skill verschil (yes, i know), maar dan komt de andere af met "check doxbin, you'll be there". Die gamevaccount was van het begin af aan privé ingesteld, dus np, maar stel je eens voor hoe fucked up je je moet voelen als bvb. 12-14 jarige. Google "doxbin" en je begrijpt m'n zorgen. Het is een verwerpelijke site. Als dit naar mij gestuurd wordt at random, is dit misschien al gangbaar in social media kringen? Scary, eerlijk gezegd, want bij iemand in volle ontwikkeling kan dit je hele leven beheersen.

Met spijt in het hart denk ik dat we pay2unlock en user management admin rechten moeten verbieden onder een bepaalde leeftijd, hoe belachelijk dit ook klinkt. Ik ga volledig akkoord met je betoog dat social media de nieuwe generaties misvormt. Dat gaat helemaal in tegen m'n principes van een vrij internet, maar.. damn. Ik wil nu écht niet opgroeien als tiener.q

[Reactie gewijzigd door FlaffTweakr op 24 juli 2024 16:50]

ABD, neem een paar kinderen en ga het beleven zou ik zeggen, have fun alvast! :+ Je theorieën en 'verwijzingen naar vroeger' staan te ver weg van de huidige praktijk en daar ga je achter komen. 8)7
Vroeger was niet alles beter, vroeger was alles anders. De vergelijking met zo'n 40 jaar geleden gaan niet meer op en ik kom van nog vroeger :) dus heb al die veranderingen meegemaakt. Nee, al heb je nog zulke goede voornemens, de huidige realiteit is anders en dat ga je aan den lijve ondervinden. Daarom is het gelukkig dat je hulp krijgt van de overheid (in dit geval) anders sta je er echt alleen voor en geloof me, de argumenten die de jeugd aanvoert om ook een mobieltje te hebben zijn beslist steekhoudend.
Zijn er niet genoeg apps (sommige zelf ingebouwd in de OS) voor ouderlijk toezicht op smartphones en computers? Ik denk dat als je de dingen die de dopamine ontvangers kietelen uit kan schakelen of in ieder geval onder ouderlijk gezag kan brengen en beperken voor je kids dat je de slechte eigenschappen van smartdevices kan beperken en toch de voordelen zou kunnen mee pakken.

Misschien wel een interessant artikel voor Tweakers om over te schrijven, hoeveel ouderlijke controle is er mogelijk?
Neem in zo een artikel ook altijd mee: 'hoeveel ouderlijke controle is er wenselijk?' Constant toezicht doet ook wat met je als kind, als ook hoe faseer je zulke zwembandjes dan later weer naar zelfredzaamheid? Media wijsheid noemen ze dat, maar dat gaat niet enkel vanuit de theorie en van school komen, hebben wij in praktijk ook wel gemerkt, bewustzijn bij de kinderen zelf van wat het met ze doet is meest belangrijk, dat is een lopend verhaal van blijven signaleren als je na smartphone gebruik... zullen we zeggen meer prikkelgevoelig bent.
Want ouders die kinderen het meest smart devices in de hand drukken, is dat vaak wegens tijdsdruk van werk, familie, soms geld- of gezondheidsproblemen. Dan is de vraag ook is er wel tijd en bewustzijn genoeg om die parental controls goed in te stellen.
De webbrowser maakt vaak alsnog de toegang mogelijk, ook al is een app geblokkeerd bijvoorbeeld. En zo is er meer. Die zachte kant ook blijven benadrukken, waar kunnen ouders ook terecht voor hulp en ondersteuning daarin, ipv elke ouder voor zich die dingen uitzoeken.
Ik kan 1 goede tip geven, maak jezelf bewust van je eigen telefoonverslaving. Ik ben een paar jaar geleden begonnen met het bijhouden van mijn telefoongebruik in een app (YourHour). Ik schrok toen best, ik zat gemiddeld 4 uur per dag op mijn telefoon en ik had het niet eens door. Ik ben toen apps gaan verwijderen welke ik veel gebruikte (reddit en twitter) en mijn telefoongebruik is nu teruggelopen tot gemiddeld 1 uur per dag. Maar daar zit ook het checken van het weer/nieuws bij, whatsapp, navigatie, boodschappenlijstjes maken etc. Dus 1 uur per dag vind ik nu acceptabel.
Daar heb ik geen apps voor nodig; dat is precies niet wat ik propageer. Mijn apps hadden geluid en ik ben gewoon gaan registeren wat voor effect die telefoon op mij had.

Daarom zei ik ook, het geluid staat uit, de pushup berichten ook en soms vergeet ik dat ding een dag. Ik sta 's morgens op weg naar mijn werk soms in de kelder van mijn appartementencomplex als ik merk dat dat ding nog boven ligt en ik weer omhoog moet. Moet ja, want voor mijn werk heb ik 2-step verification apps nodig; ik kan niet inloggen zonder, dus ik kan die telefoon niet thuis laten, maar ik doe er verder niet mee. Ik stop dat kreng na het inloggen weg.

Maar ik begrijp heel goed dat ik heel bijzonder ben in onze maatschappij, ik ben heel allert, ik kijk altijd om mij heen en luister altijd. Ook begrijp ik heel goed dat anderen hierbij hulp nodig hebben. Daarom post ik ook wat ik hier post, om hopelijk ouders hiervan op de hoogte te stellen.

Hoe dan ook, je hebt waarschijnlijk niet eens door hoe ironisch je goed bedoelde advies is. Wees die rotvader of -moeder, maar geef ze alle aandacht die ze nodig hebben, ook als je moe bent en je geen zin hebt. Ik snap wat voor rotgevoel je kunt krijgen, maar doe ze een plezier en geef ze geen smartphone

[Reactie gewijzigd door ABD op 24 juli 2024 16:50]

Het is ook niet voor jou, het is voor de kinderen in de klas die niet zonder hun telefoon kunnen. Voor een groot deel is het gewoon echt een verslaving en zijn ze daar zich niet eens van bewust. Hoe meer dingen je gaat verbieden hoe liever ze die dingen wel doen. Want als het verboden wordt, dan moet het wel heel leuk zijn! Met een app op je telefoon (die bijv. meldingen geeft als je te lang bezig bent) creëer je juist wat bewustzijn, dat is stap 1. Het uit eigen wil wegleggen is 1000x krachtiger dan verbieden.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 24 juli 2024 16:50]

Die oorspronkelijke nokia toontjes voor bellen en smssen zorgen tot de dag van vandaag voor een instant negatief gevoel.

Mijn vader had er 1, en werd de hele dag gebeld.

Elke telefoon die ik krijg, staat sindsdien sowieso stil. Alleen belangrijke nummers mogen de ringtone laten gaan.
Ik ben het helemaal met jou eens. Ik herken het bij mijzelf en bij mijn kinderen. Het is apparaat incl de vele apps hebben een enorme aantrekkingskracht op volwassenen en zeker op kinderen.

Ja je kan kinderen met regels prima van deze zaken weghouden, maar dat maakt de aantrekkingskracht niet minder. Laat je de keuze aan de kinderen, kiezen heel veel kids meteen weer voor tv/youtube(kids)/ gamen. Stel je geen grens, blijven ze dat doen.

Zeker, ze kunnen ook prima buiten spelen of kleuren of met de lego, maar niets heeft de verslavende werking als de apparatuur.

Dus die grens moet er op school ook zijn, aandacht bij wat je daar moet doen/leren, dus geen telefoon.
Net zoals ik thuis na een bepaalde tijd zeg, uit met dat ding(switch), en wat anders gaan doen moet de school deze dingen gewoon domweg verbieden in de klas.


Waarom, omdat de meeste kids deze in onze ogen normale/verstandige keuze niet maken of kunnen maken.
Zelfs veel volwassenen kunnen de aantrekkingskracht niet weerstaan, tot aan het onfatsoenlijke toe, kijken tijdens een gesprek om maar een voorbeeld te noemen.
Dus zeggen zoals ik wel vaker lees dat het met de opvoeding begint, is in mijn ogen echt te kort door de bocht, je bent er ook een heel gedeelte van de dag niet bij en wat ze dan doen……..
Het ene kind/volwassene is er minder gevoelig voor dan de andere, maar het heeft zeker een verslavende werking, en dat weten de techbedrijven maar al te goed.
Mooi om de verschillende reacties te zien, en wilde dit toch even kwijt.

Nu ga ik weer verder met onnodig tweakers/marktplaats/reddit afstruinen 😊
De psychische problemen bij de jeugd worden vaak toegewezen aan eenzaamheid door de Covid19 periode en druk van het moeten presteren, maar wat als het aan de smartphone ligt? Kinderen afleiden met een smartphone is wat anders dan ze in het weekend 's morgen voor de TV zetten, omdat pappa en mamma even wat tijd samen willen doorbrengen.
Nou dat is wel makkelijk te onderscheiden want covid was een periode van 2 jaar en smartphones/apps zijn al veel langer beschikbaar.
We krijgen continu een beloning wanneer een app onze aandacht trekt, van hetzelfde niveau als de prikkels die een een gokkast geeft, en daarom we willen steeds meer met een steeds lager effect, waardoor we doorgaan.
Ben ik niet mee eens eigenlijk. Ik vind het vooral ongelofelijk irritant als een app mijn aandacht trekt, met name als het iets is waar ik niet om gevraagd heb. Celebrity nieuws, rotzooi in mijn facebook feed die niet komt van mensen die ik volg. "Reels" van instagram.

Ik ga die platforms alleen maar minder gebruiken hoe minder ze me geven waar ik om vraag. Die mensen zijn er ook zat. Sowieso gebruik ik de mobiel eigenlijk alleen buitenhuis. Thuis heb ik een echte computer.

Overigens heb ik ook geen kinderen maar ik zou ze vooral leren zelf na te denken in plaats van de massa te volgen en 'mee te doen'.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 16:50]

Een ander probleem hierbij is wel dat ouders ook steeds minder tijd hebben.

Daarmee wordt zowel het toezicht op de kinderen als de verleiding om ze met een smartphone af te leiden ook groter.

In de tijd van de cassettebandjes waren er veel meer gezinnen met maar één werkende ouder, minder alleenstaande ouders, en veel minder bejaarden en meer jonge mensen.

De jonge volwassenen die de ouders zijn, zijn ook de motor van onze economie die verder steeds meer vergrijst.

Kijk maar hoeveel mensen in deze thread posten dat ze geen kinderen hebben. Hun ouders op hun leeftijd waarschijnlijk wel.
Ik denk dat het een utopie is dat je kinderen geen smartphone kunt geven. Dit werkt tot een bepaalde leeftijd. Krijgen ze daarna geen smartphone dan, isoleer je ze van hun leeftijdsgenoten.
Ik heb geen kinderen, maar mocht ik ze ooit nog krijgen, mogen ze geen smartphone van mij. Dan ben ik maar een hypocriete klootzak, en ik zal vast veel gedoe met mijn partner en de kinderen krijgen, maar het zij zo. Ik zal dan meer tijd aan ze moeten besteden; voorlezen, spelen, spelletjes doen, voetballen etc.
Net als wat mijn ouders hebben gedaan. Pas een smartphone als je het echt echt nodig hebt, (dit was dan halverwegen het eerste jaar van de middelbare). We hadden er eigenlijk een gekregen omdat de maatschappij (de scholen) van ons verwachten dat we er een zouden hebben. Ik ben 20 trouwens.
Ik snap t probleem allemaal niet zo - heb een tweeling van 2.5 jr en zij hebben een toen ze 2 werden beide een smartphone gekregen. We konden echt niet meer zonder. Nu kunnen we tenminste rustig in de auto rijden, naar supermarkt en ze slapen er prima mee in slaap. Lang leve de technologie!
Aanrader m.b.t. je stuk over dopamine: Dopamine Nation.
Word ook mooi in Jip en Janneke taal uitgelegd hoe het allemaal werkt, plus daarbij interessante cases rondom verslaving.
dat Merel, Splinter en Vlinder het wel mogen van hun ouders.
_/-\o_
Ik heb geen kinderen, maar mocht ik ze ooit nog krijgen, mogen ze geen smartphone van mij. Dan ben ik maar een hypocriete klootzak, en ik zal vast veel gedoe met mijn partner en de kinderen krijgen, maar het zij zo. Ik zal dan meer tijd aan ze moeten besteden; voorlezen, spelen, spelletjes doen, voetballen etc.
Mijn broer heeft het telefoonloze leven lang volgehouden bij zijn dochter, maar op een gegeven moment (einde basisschool, meen ik) heeft de complete klas zo'n ding en is je kind echt een beetje de Sjaak als enige zonder. Ik werd vroeger al belachelijk gemaakt over het gebrek aan kabel TV bij ons thuis. Stel je eens voor hoe het nu is als je als enige geen smartphone heb.
Overigens ben ik het zeker wel met je eens. Ik erger me aan weinig zo erg als de zombies waarin schijnbaar iedereen ogenblikkelijk moet veranderen zodra er even ergens gezeten of gepauzeerd (of erger, bestuurd) wordt, blik naar de schoot en nek liefst op 90 graden, maar denk maar niet dat je dat kunt voorkomen door het zo lang mogelijk bij je kind weg te houden. Dat wordt volop ingehaald zodra het ding wel binnen bereik is, net als bij mijn nichtje, die nu net zoveel als haar klasgenootjes met dat ding bezig is.
Zelf kroop ik direct na school voor mijn schermpje om Warcraft 2, Diablo of Dune te spelen, en dat heb ik heel lang volgehouden. Ik ben bang dat mijn zoontje (3 jaar) dat later ook gaat doen, maar dan op een kleiner schermpje en met andere spelletjes. Misschien moet ik dat gewoon alvast accepteren en een wat lager doel stellen; Dat ie af en toe eens naar buiten gaat om avonturen te beleven met een ouder van een ander kind wat z'n telefoon even weg moest leggen van die kutouders :)
[...]

Mijn broer heeft het telefoonloze leven lang volgehouden bij zijn dochter, maar op een gegeven moment (einde basisschool, meen ik) heeft de complete klas zo'n ding en is je kind echt een beetje de Sjaak als enige zonder. Ik werd vroeger al belachelijk gemaakt over het gebrek aan kabel TV bij ons thuis. Stel je eens voor hoe het nu is als je als enige geen smartphone heb.
Dit kan ik mij heel goed voorstellen, want ik kreeg ook niets wat de rest wel had, want geld voor meer dan de basisbehoeftes was er thuis niet. Dat houdt in niet veel luxe speelgoed, geen merkkleding(nike etc) wat juist groot werd in mijn jeugd, geen stereotoren, spelcomputer, geen C64, niet naar de bioscoop, geen grote verjaarsfeestjes etc. Je moet denk ik als ouder niet toegeven aan groepsdruk; volgens mij wordt er juist heel veel aandacht geschonken op school aan pesten en groepsdruk. Buiten de groep vallen kan sowieso niet als je er goed over nadenkt, want een smartphonegebruiker is moederziel alleen met zichzelf bezig.
Overigens ben ik het zeker wel met je eens. Ik erger me aan weinig zo erg als de zombies waarin schijnbaar iedereen ogenblikkelijk moet veranderen zodra er even ergens gezeten of gepauzeerd (of erger, bestuurd) wordt, blik naar de schoot en nek liefst op 90 graden, maar denk maar niet dat je dat kunt voorkomen door het zo lang mogelijk bij je kind weg te houden. Dat wordt volop ingehaald zodra het ding wel binnen bereik is, net als bij mijn nichtje, die nu net zoveel als haar klasgenootjes met dat ding bezig is.
Ik denk dat je het inhalen anders moet zien. Alcoholische drank wat je de komende dagen niet drinkt kun je niet inhalen in het weekend, het is extra.
Zelf kroop ik direct na school voor mijn schermpje om Warcraft 2, Diablo of Dune te spelen, en dat heb ik heel lang volgehouden. Ik ben bang dat mijn zoontje (3 jaar) dat later ook gaat doen, maar dan op een kleiner schermpje en met andere spelletjes. Misschien moet ik dat gewoon alvast accepteren en een wat lager doel stellen; Dat ie af en toe eens naar buiten gaat om avonturen te beleven met een ouder van een ander kind wat z'n telefoon even weg moest leggen van die kutouders :)
Je hoeft die doelen niet lager te zetten, ook niet als je je niet altijd kan handhaven. Sterker nog, ik denk dat je er voor de gezondheid van je kind er juist aan vast moet blijven houden totdat hij 18 is. En zodra hij het begrijpt, uitleggen aan de hand van die zombies waarom je het doet.

Hoe dan ook, ik denk dat je goed bezig bent, dus het komt vast goed met je zoontje.
Vroeger werd je mobiele telefoon gewoon afgepakt als je deze in de klas gebruikte en kon je die om 17:00 uur bij de rector ophalen. Gebeurd dit tegenwoordig niet meer?
Dat mag niet. Het is een apparaat van die persoon ofwel eigendom. Afpakken mag dan ook niet dat is dan strafbaar. En geloof me een deel van de ouders is prima voor de regel van afpakken maar dan heb je nog een behoorlijke grote groep van niet afpakken en een nog groter deel dat vind van mijn kind mag niet afgepakt worden omdat...
Dat mag niet.
Dat mag prima. Het is geen diefstal of zo.
Je mag niet zonder toestemming aan iemands eigendommen. En veel kinderen weten dit en misbruiken dat. Wij zien het als afpakken maar doordat kinderen het zo groot maken krijg je zoveel gedoe eromheen en dat is dan helemaal veel werk. Ja een school heeft opvoedende taak maar in beginsel hebben de ouders een opvoedende taak en ik zie veel kinderen juist komen op dag 1 met een gedrag waarvan ik denk waar heb je dat geleerd....
Niet? Het is bij ons anders gewoon een schoolregel. Waterpistolen zijn ook eigendom, en die worden toch echt ook gewoon ingenomen.

De vraag die ik echter wil stellen bij deze "oplossing" is dat veel afleidende apps ook gewoon op laptops kunnen staan, en die worden stellig gebruikt in de klas. Hoe vaak ik wel niet Discord/Steam/Whatsapp, en allerlei andere dingen open zie tijdens de les, en ook schoolse zaken zoals binnenkomende punten die de les enorm kunnen verstoren.

Persoonlijk vind ik het vervelend voor de lerenden, maar nog erger vind ik het voor degene wiens les ik moet onderbreken om anderen die niet van hun telefoon af kunnen blijven aan te moeten spreken.

Gelukkig zie ik op steeds meer scholen telefoontassen.

@Cave_Boy
@Zilla
Het verbieden van alle notificaties en andere psychische trucs, zoals het rode ronde bolletje waarin het aantal ongelezen emails staat, zou al helpen. Dat is natuurlijk lastiger dan de complete telefoon verbieden.
Ik werk zelf op een school en telefoontas etc. aanwezig. Wat ik zelf bemerk is dat de mentaliteit echt heel anders is in het westen van het land (stadmensen) en bijvoorbeeld het oosten.

We hebben onlangs best wel warme dagen gehad en ook al zijn de leerlingen extra geïnformeerd dat waterpistolen niet mogen en afgepakt kunnen worden zijn er wel diverse ouders direct gekomen omdat ze het belachelijk vinden dat een waterpistool wordt afgepakt. En dit terwijl het bij ons nog redelijk aardig is dat je het om 17:00 uur op een bepaalde plek zelf mag ophalen (of de volgende dag voor 7:45 uur) Echter omdat de leerlingen dan even moeten wachten gaan de leerlingen zeuren en een heel verhaal maken bij hun ouders. Ouders geloven hun kind meestal heilig. Maar ik denk persoonlijk dat er ook wel iets bij de ouders is in dit geval. Je hoeft als ouder echt niet voor zoiets naar school te komen. Tijdje terug boze meneer naar school. Smeet voordeur open en riep waar is mijn zoon. Dan is het uitvogelen wie die meneer was. Krijg je eerst een heel verhaal ik heb ruim 100km gereden omdat er iets is afgepakt. Omdat er eigenlijk niet veel wordt afgepakt weet je al vrij snel ah dat is ouder van... . Maar Hebben ook net voor de Corona een moment gehad zat een leerling met zo'n laserpointer te schijnen naar andere leerlingen. Dit kan gevaarlijk zijn. Na waarschuwingen is deze afgepakt. Kwartier later stond politie met 2 auto's op de stoep... Vader en moeder erbij.

@Zilla Het verbieden van die notificaties.. Heeft denk ik een klein effect. Zo heb ik al gemerkt dat veel leerlingen niet eens echt meer naar notificaties ofzo kijken. Het is scherm aan en een vaste routine (eerst TikTok over naar Snap en dan soms ook nog wat Whats App. Sommige starten daarna nog een spelletje.
Ik dacht dat de school ook deels een opvoedende taak had. Blijkbaar is dat een ouderwetse gedachte.

Tegenwoordig wordt de school gewoon aangeklaagd omdat een telefoon is afgepakt. Misschien moeten ze in de wet opnemen dat een telefoon gewoon afgepakt mag worden bij misbruik. Zoals dat ook het geval is bij o.a. zakmessen.

De school heeft voor echte noodgevallen de gegevens van de ouders. Die kunnen in geval van nood bereikt worden.
Probleem is dat de wettelijke basis voor afpakken wankel is. In de meeste van de voorvallen gaat het om minderjarige kinderen, en is het afpakken ten behoeve van gedragen/opvoeding iets waar de ouders ook (impliciet) voorstander van zijn. Ook zijn het vaak voorwerpen die het kind meegenomen heeft uit huis, en zijn de ouders de eigenlijke eigenaar.

Zodra het gaat om een tiener met een zakcentje of bijbaan die gespaard heeft voor een telefoon of zich een abonnement kan veroorloven, waardoor hij zelf de eigenaar is, wordt het al lastiger.

Dan is er nog de situatie dat de telefoon niet is voor het kind om de ouders te kunnen bereiken, maar voor de ouders om ten alle tijden het kind te kunnen bereiken. Eventueel met andere parenting functies zoals GPS volgen of stappen bijhouden ofzo. Dan is afpakken echt een veel groter probleem. Al helemaal als die telefoon ook andere belangrijke functies heeft zoals reminders voor medicijn gebruik of uitlezen/aansturen van een continue glucose monitor/insuline pomp ofzo.

Dat zijn situaties waar de ouders echt niet willen dat hat kind van de telefoon gescheiden word, zelf bij misbruik. En simpel gezegd, met gebrek aan goedkeuring/instemming van de ouders, dan heeft de school het eigendomsrecht maar te respecteren waardoor ze het niet kunnen afpakken. Het heeft ook andere opties om wangedrag/misbruik aan te pakken: melden bij de rector, nablijven, extra huiswerk, etc.

[Reactie gewijzigd door wild_dog op 24 juli 2024 16:50]

Ik zie het probleem, maar er zijn ook oplossingen.
De wettelijke basis kan opgelost worden in een nieuwe wet. Medische noodzaak zou uitgesloten kunnen worden.
Scholen kunnen dit opnemen in hun regelement.
Ouders kunnen het regelement aanvechten bij de rechter.
Ouders kunnen altijd nog de school zelf bellen in geval van nood, een telefoon kan leeg raken.
De wettelijke basis is helemaal niet wankel. Scholen kunnen dit regelen in hun huisregels/reglement.
Uitzonderingen zoals die smoesjes kunnen dan ook via een voorgeschreven procedure toegekend worden.

Afpakken kan niet in de letterlijke zin van het woord, ze kunnen de telefoon echter wel vorderen tot einde van de lesdag. Bij weigeren kan er voor gekozen worden de leerling uit de klas te zetten of bij veelvuldig overtreden van het regelement daadwerkelijk te schorsen.
Mag wel...jij en net als de kinderen van NU horen les te volgen!
Als ze nu al geen structuur mee krijgen....dan krijg je ook een GEDRAG die wij en jij niet wilt.

Dat gedrag is er nu al niet luisteren geen respect hebben en ga zo maar door.
Dat mag niet.
Dat is simpelweg niet waar. Scholen mogen redelijke straffen uitvoeren, en het (tijdelijk!) innemen van iets kan daar prima deel van zijn. Dit moet dan wel vastgelegd zijn in het reglement van de school.

Ook mogen docenten het niet fysiek afnemen van de leerling, maar eisen dat de leerling de telefoon inlevert voor die schooldag op straffe van schorsing is prima mogelijk.

Zie bijvoorbeeld dit artikel op Ius Mentis.
Het is een apparaat van die persoon ofwel eigendom.
Dat geldt ook voor kauwgom, een stinkbom, of een spiekbriefje. Worden ook ingenomen.
Afpakken mag dan ook niet dat is dan strafbaar.
Onder welke wet? Let op: het is geen diefstal, dus die wet valt alvast af.

[Reactie gewijzigd door deadinspace op 24 juli 2024 16:50]

Tuurlijk mag je die wel afnemen.
Of laat je ze anders in de klas ook roken? Die sigaretten zijn namelijk hun eigendom.
Nee joh, er is jarenlang discussie geweest onder het mom van 'met de tijd meegaan' enzo.
Dit is zo te zien het omslagpunt.
Is dat zo? als wij niet luisterde kregen we tik met lange liniaal of stok op onze vingers.
Tegenwoordig is het allemaal te soft of mag niet cultuur....want onze zierge zieltjes worden gekwetst.
Vroeger werden er echte mannen van je gemaakt en Dienstplicht.....nu lopen er meer crimineeltjes rond he.....met brood messen enz.

Met de tijd meegaan he hahaha
Vroeger? Die dingen bestaan niet zo lang en ze zijn nog minder lang mainstream. Nog niet zo lang geleden mochten kinderen helemaal geen smartphone van hun verstandige ouders, ze kregen hooguit een 'domme' telefoon om in noodsituaties te bellen of te sms-en.

Mijn Nintendo werd vroeger afgepakt en mijn oma werd haar stuiterbal vast afgepakt;)
Ik vraag me af of dit [het verbieden op school] een probleem of een symptoom bestrijdt en of de kwaliteit van het onderwijs er positief door beinvloedt wordt.

Het lijkt me dat de invloed van telefoongebruik loopt via andere (medierende en modererende) variabelen.

Net als jij ben ik overigens geen fan van al die schermtijd, maar voor welk probleem wordt dit als oplossing voorgesteld?

Ik verbaas me ook over de schermtijd die school zelf op kinderen loslaat. Waar zijn de boeken?

Ik ben nieuwsgierig naar wat de volgende stap gaat zijn...
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het weghalen van de smartphone uit de klas de resultaten verbetert. Met name op lagere niveaus en zwakkere leerlingen is een significante verbetering van de resultaten waarneembaar.

Een artikel van een half jaar geleden op Onderwijs community schets de situatie duidelijk. Inmiddels zijn er tientallen publicaties die de negatieve invloed op schoolresultaten aantonen. Dat dus de kwaliteit omhoog gaat bij een verbod is evident omdat kwaliteit o.a. gemeten wordt aan resultaten van leerlingen.

Gisteren bij mij op school een vergadering gehad met de werkgroep 'Smartphone beleid' en de berichtgeving werd met gejuich ontvangen, eindelijk bevestiging/onderkenning van de problemen waar wij als docenten mee te maken hebben. Nu beleid maken richting 1/1/24!!
Niet flauw bedoelt, maar heb je een bron van dat onderzoek waaraan je refereert? Hoe je het omschrijft doet mij nog steeds vermoeden dat de invloed loopt via medierende en modererende variabelen.

Met telefoons kan je op zich wel mooi veilig experimenteren, dus ik hoop dat de opzet van deze onderzoeken ook echt experimenteel is, in plaats van scholen te vergelijken die wel/niet een verbod hebben bijvoorbeeld (en ook een verscheidenheid aan scholen en niveaus). In dat laatste geval [vergelijken] zitten er namelijk nogal wat variabelen bij, ik denk dan aan socio-economische status, culturele achtergrond, betrokkenheid ouders etc.
Die kunnen behoorlijk verschillen van school tot school.

Het eventuele wegnemen van negatieve effecten op schoolresultaten zou bijvoorbeeld weer te maken kunnen hebben met een toename aan structuur en duidelijkheid. Interessant zou zijn om te weten of dat voor alle jeugdigen gold en of deze toename in schoolresultaten ook maatschappelijk/individueel/klinisch relevant zijn. Een toename van een 4.1 op Frans naar een 4.2 op Frans is tenslotte ook een toename, maar niet heel interessant.

M.a.w. ik ben nu nog nieuwsgieriger geworden naar dat onderzoek (wat jij hebt gelezen?)!

Mooie blog met een mooie anecdote overigens.
Het doet me denken aan 1994: toen internet in Nederlands kwam: sommigen op m'n toenmalige opleiding gingen smorgens t internet lokaal in, en kwamen er pas weer rond 17.00 uit.
Sommigen hebben hun opleiding daardoor niet afgemaakt.
Grote kans dat die echter een goedbetaalde baan hebben in de IT. Of een goed bedrijf hebben gestart op dat gebied. Op dat moment was er echt goudkoorts en was het best slim om daar mee bezig te zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 16:50]

Tja je hebt misschien gelijk.

Maar veel ouders zijn zelf schuldig. Wordt een telefoon ingenomen in de klas staan ze op hun achterste poten bij de schoolleiding.

Worden er dingen mee gedaan die eigenlijk niet kunnen, dat doet mijn kind niet.

Ik kreeg extra straf als ik zoiets zou doen. Maar kinderen zijn heilig.

Als ouders gewoon de leraren geloven en je dan dus inderdaad maar een week pech hebt omdat je niet wil lusiteren (en je dus mogelijk pech hebt). dan lost dat het probleem op.

Een telefoon is gewoon een nuttig stukje lesmateriaal mits goed gebruikt. Alleen moet je wel luisteren naar de leraar.
Het is soms nog erger; onze zoon had het erover dat een van zijn klasgenoten gewoon porno zat te kijken op zijn telefoon, ook dat wordt dan heel snel heel genormaliseerd.

En naast een smartphone krijgen ze ook een laptop of chromebook in de handen gedrukt; ook daarbij, en dat weet ik ook nog wel uit mijn schooltijd, je kunt die dingen zoveel dichttimmeren als je wilt, maar ze komen er wel doorheen. Een VPN is zo geinstalleerd, dat gaat al om het merendeel van eventuele content filters heen. Beste wat ze kunnen doen, aangezien ze toch computervaardigheden moeten leren, is fixed computers met actieve monitoring en een klassenassistent die achter de klas zit om iedereen in de gaten te houden.

Maar ook dat is beperkt tot de klas. Buiten de klas en thuis hebben ze ook overal toegang tot technologie & internet. Wij hadden vroeger een PC en misschien zo'n handheld tetris apparaat, nu hier hebben we een half dozijn laptops, meerdere smartphones, consoles, etc; nog net geen smart fridge.

En ook; je kunt als ouder streng zijn op bijv. telefoongebruik, maar ze zien dat hun vriendjes allemaal met dat ding naar bed gaan / mogen bijvoorbeeld en dan hebben ze een hekel aan je. Het valt me nog mee dat er nog geen zwarte markt (op school) is voor goedkope smartphones waar de ouders / leraren niks van weten. Zal er vast hier en daar wel zijn. Gelukkig kan dezelfde generatie ook niet met geld omgaan waardoor ze nooit geld hebben om zelf een telefoon te kopen :+
Eerst een vooruitblik: over 10 jaar kijken we met vertedering terug naar de krampachtige pogingen de jeugd in de klas van de mobiel te krijgen.

Over vijf jaar blijkt een mobiel onmisbaar voor goed onderwijs, wat ook geldt voor standaard gehoorzaamheid als onderdeel van opvoeding.

Volgend jaar, zo ongeveer als de evaluatie van de aanbeveling van het weren van telefoons en laptops in de klas tot wanhoop leidt, wordt de kans wat groter dat het besef indaalt dat de oorzaak moet worden gezocht bij de aanstichters, dus die worden met de moed der wanhoop aangepakt.

Maar heden verbaas ik me over het vrijwel ontbreken in de reacties van de Tweakers van het zoeken naar manieren om de streken van grote IT-bedrijven aan te pakken. Natuurlijk, Tweakers zijn meer technisch geöriënteerd, maar juist daarom zijn zij in staat om vanuit de technische kant suggesties aan te dragen, waar ouders en politiek wat mee kunnen.
Welke docenten vonden het tot nu toe een prima idee om mobieltjes in de handen van hun leerlingen te stoppen en tegelijkertijd te verwachten dat ze kunnen opletten?
Er zijn talloze docenten die precies dat doen. Er zijn verschillende onderwijsvormen die daar ook op inspelen. Van simpele Kahoot quizjes tot het raadplegen van agenda's en/of magister.

Daarnaast kun je in mijn optiek kinderen beter leren omgaan met het beheersen van de prikkel dan het compleet verbieden.

En waar ligt de grens. Mag een smart watch dan ook niet meer? Een tablet?

Alle kinderen hebben standaard een laptop bij zich op school, hoe ga je die prikkels tegen dan? Whatsapp, TikTok en talloze andere apps die kinderen gebruiken zijn ook webbased te gebruiken. Ga je dan als school al die URL's verbieden?

Ik ben niet persé tegen een verbod, maar ik denk dat het symptoombestrijding is en dat de grondslag toch echt ligt bij opvoeden.
Daarnaast kun je in mijn optiek kinderen beter leren omgaan met het beheersen van de prikkel dan het compleet verbieden.
Het beheersen komt neer op weten wanneer je je mobiel van tijd tot tijd gewoon wegstopt.

Opvoeden is leuk, maar dit soort prikkels hebben in psychologische zin de kenmerken van een verslaving. "Ermee omgaan" is als een drankverslaafde zeggen dat hij om moet gaan met een biertje in zijn hand. En dat is een slecht idee.
"Ermee omgaan" is als een drankverslaafde zeggen dat hij om moet gaan met een biertje in zijn hand. En dat is een slecht idee.
En wat denk je dat er gebeurt als je een drankverslaafde (alcoholist heet dat) verbied drank te gebruiken, of drugsverslaafde drugs te gebruiken.

Er zijn talloze instellingen die verslavingszorg behandelen en geen van die instellingen werkt met verbieden of cold turkey stoppen.

Dus ja ik denk dat het op beheersen neerkomt.
Ik ben geen expert op gebied van verslaving aan drank en of drugs
Echter is mij wel ooit bij gestaan dat je niet "zomaar" kan stoppen met bepaalde drugs soorten waardoor je het moet afbouwen omdat je lichaam er anders kapot aangaat wanneer je in één keer stopt.

Dat lichamelijke beschadiging speelt geen rol als het gaat om telefoon verslaving. Wellicht geestelijk wel maar dat is weer een ander verhaal
Er zijn verhalen zat van mensen die bijvoorbeeld een paar dagen in een klooster gaan voor de rust en de stilte en dergelijke. Bijna iedereen die hun telefoon moet inleveren voor een paar dagen zegt dat het ontzettend meevalt... Afkicken van je telefoon is heel iets anders dan afkicken van drugs of alcohol :+
Ook op school heeft meer met discipline te maken want je telefoon 'even niet gebruiken' is nogal tijdelijk. Je weet dat je aan het eind van de middag weer volledig los kunt gaan... :z
Er zijn verhalen zat van mensen die bijvoorbeeld een paar dagen in een klooster gaan voor de rust en de stilte en dergelijke. Bijna iedereen die hun telefoon moet inleveren voor een paar dagen zegt dat het ontzettend meevalt...
Lijkt me eigenlijk heerlijk om eens te doen. Gewoon een weekje rust, reinheid en regelmaat zonder al die prikkels.
Er zit een uit knop op, wie of wat houd je tegen?
Dat kan gewoon. Er zijn genoeg mogelijkheden voor. :)
8 uur bidden, 8 uur werken, 8 uur slapen. Dat is in ieder geval het ritme van het klooster waar La Trappe wordt gebrouwen.

Bijzonder om te zien dat dit nog steeds zo gedaan wordt, maar niks voor mij. Heb sowieso niks met het geloof. Dat is niet makkelijk om thuis even te proberen.
Ga op vakantie naar bv Amerika en plan mooie wandelingen in de natuur. Of europa. ik om net terug uit Kroatie waar je vaak ook geen bereik had. Uiteraard wel in de steden, maar overdag is je telefoon hoogstends een fototoestel.
Ik heb zelf zo een soort vergelijkebare vakantie mee gemaakt vorige jaar, dan wel onbewust
Het viel zeker niet tegen maar goed ik gebruik mijn mobiel niet veel en nu met de dag minder (dankjewel Reddit)

[Reactie gewijzigd door Tweakwondo op 24 juli 2024 16:50]

Er zijn bepaalde drugs waarbij het inderdaad verstandig is om dit onder medisch toezicht af te bouwen, onder andere GHB en alcohol. Zal ook wel aan de dosis liggen waaraan je verslaafd bent.

Bij andere verslavingen is het juist weer aan te raden cold turkey te gaan.
Je hoeft in dit geval niet helemaal te stoppen maar alleen tijdens de lessen.
Ik denk dat dat wel meevalt. Ja, controle bij het plotseling stoppen met bepaalde verslavende middelen is zeker wel nodig, afkickverschijnselen zul je ook zeker krijgen, maar in één keer stoppen blijft het beste.

Veel belangrijker is eigenlijk echt willen stoppen. Niet vinden dat je dat moet omdat het slecht is voor de gezondheid (zoals veel rokers het ieder jaar proberen), maar echt definitief vanuit jezelf willen stoppen.

Stoppen gaat namelijk niet lukken als je dat eigenlijk niet echt wilt.
Oh jawel, zekers wel. Yes We Can doet dat - als je verslaafd bent aan games of telefoon ben je vanaf de eerste dag de klos, dan zit je meteen zonder. Een fellow wordt meteen op zijn verslaving aangepakt - en hoewel dat soms erg 'auw' doet in het begin werkt het bijzonder effectief.
Ah ok dat wist ik niet.
Ik heb zelf een verslaving gehad en dat was vooral veel praten.
Het is zelfs zo dat een ieder die 7 of 10 weken opgenomen wordt zijn of haar telefoon thuis moet laten en pas na die tijd weer terug mag krijgen. Het was werkelijk verbijsterend om te zien wat er gebeurde toen de bonusdochter weer haar telefoon aanzette. De batterij was leeg zodra alle meldingen binnen waren... en vervolgens heeft ze direct vrijwel alle sociale media verwijderd.. :P
Ik heb zelf ervaren wat het is om verslaafd te zijn aan videogames, en ik kan je vertellen dat het voor mij niet zou werken als ik plotseling gedwongen zou worden om te stoppen. In zo'n situatie zou ik enorm gefrustreerd en agressief worden tegen de mensen die me verbieden te gamen. Waarschijnlijk zou ik proberen weg te lopen of zelfs mezelf pijn doen.

Om te zeggen dat je gelijk alles zou verwijderen klinkt mij erg raar in de oren. Het ligt natuurlijk per persoon anders.
Dat gelijk alles verwijderen was als ik het goed begrijp hierboven ook niet direct maar na die 7-10 weken detox.

Overigens ben ik zelf ook game verslaafd geweest (lang geleden, vorig millennium :+). In mijn geval was het mudden (zeg maar een soort voorloper van mmorpg's) en ik speelde op een gegeven moment van 's ochtends als de universiteit open ging tot ze 's avonds weer dicht gingen. Tot de universiteit ineens een offensief tegen mudden begon en ik niet meer kon spelen. Ja, mijn wereld viel onder me weg... Gelukkig was internet toegang toen nog niet zo makkelijk als nu dus ik had ook weinig andere opties en dat was dus wel cold turkey. Bij mij resulteerde dat in terug bij mijn moeder intrekken en een stapje terug doen naar een HBO opleiding. Uiteindelijk had het hoe dan ook niet heel veel langer door kunnen gaan want ik haalde geen enkel vak meer, maar als ik de mogelijkheid gehad had om maar gewoon door te gaan of dat vergelijk met hoe het gegaan is, dan ben ik achteraf blij dat dat zo gebeurde.

Het langzaam afbouwen kan ik me juist helemaal niks bij voorstellen. Het is niet dat je een fysieke afhankelijkheid hebt.
zoals je zelf al zegt het is niet een fysieke verslaving waar je na een korte tijd vanaf bent. (ja fysieke verslavingen ben je snel van afgekicked! een paar weken maximaal voor de meeste van dergelijke verslavingen)
het is het mentale aspect wat een verslaving tot een probleem maakt. En mentale verslavingen fix je niet ff met een paar weekjes detoxen i verweggistan of in eenhutje op de hei. daar kom je niet bloot te staan aan de stres en prikels van het dagelijkse leven, dus leer je ook niet omgaan met je problematiek op een manier die je in je dagelijkse leven kan toepassen.

Er zijn daarnaast heel wat verslavingen waar je helemaal niet "droog" mee kunt stoppen zoals met, alcohol en roken bijvoorbeeld wel kan. Denk bijvoorbeeld eens aan internet, sex, of eetverslavingen. Ga je zeggen je mag nooit meer eten? of vanaf vandaag is sex voor jou verboden? of nooit meer internet voor jou? dat werkt niet je kan gewoon niet zonder die dingen .
En ja dat geld tegenwoordig ook voor internet. je kan tegenwoordig niet meer normaal functioneren in onze maatschappij als je totaal en volledig afgesloten bent van internet. sommige ouderen doen dat omdat ze er niet aan willen danwel het niet meer snappen, het gevolg is dat ze vaak in hun eentje thuis wegkwijnen. Er is niet voor niets een probleem met sociale isolement bij ouderen.

en gamen is tegenwoordig ook een van die lastige verslavingen waar je iemand niet droog kan leggen. gamen kan op zoveel manieren dat je iemand de mogelijkheid tot gamen praktisch niet kan ontnemen. je moet iemand dan volledig analoog maken en dat is erg moeilijk tegenwoordig. bijvoorbeeld kantoorwerk, dan moet hij of zijn op een laptop werken. Er zijn zo veel brower games die je mee kan substitueren. En gamen op de telefoon is ook een ding, ga je iemand volledig zonder smartphone door het leven laten gaan? Dat kan technisch gezien wel maar de vraag is of dat een manier van leven is die nog vol te houden is vooor de lange termijn.
Klopt allemaal, maar hierboven ging het over de situatie waar iemand een kliniek in gaat om af te kicken. In dat scenario is het zeker wel mogelijk om alle mogelijke manieren van gamen te ontzeggen. Ook wordt er op dat moment volledig voor zo iemand gezorgd zover ik het begrijp, in de zin dat ze dus ook geen internet nodig hebben.

En ja ik weet zeker dat niet alle verslavingen cold turkey kunnen, maar bij het scenario hierboven dus wel.

Overigens wil 'gameverslaving' niet zeggen dat je zomaar elke willekeurige andere game kunt gebruiken als vervanging als je jouw game niet meer kunt benaderen. Mij ging het echt om de toegang tot de muds waar ik het jaar er voor zo ongeveer in geleefd had en de karakters die ik daarin gebouwd had. Dan is een gameboy met wat cartridges om maar even iets te noemen uit hetzelfde tijdperk geen vervanging.
Misschien off-topic - maar dat is toch wel hoe het werkt bij Yes We Can. Maar, als je naar de methodiek kijkt, je krijgt amper tijd om je boos te maken over het niet mogen gamen, bellen of wat dan ook. Iedere dag begint om half 7 en stopt pas rond een uur of 10 in de avond. En daar tussenin zit heel veel..

Uiteraard speelt eigen motivatie een rol. Als je niet wil, of geen zin hebt, kom je er ook niet binnen.
Ah, ja, dan had het echt niet bij mij gewerkt haha. Ik zou er totaal geen zin in hebben gehad, maar ik had ook met veel te dealen. Het verschilt erg per persoon dus, hmm.
Dochter van mijn vriendin, ik mocht haar niet 'stiefdochter' noemen bij Yes We Can...
Politiek correcte bullshit weer dan...
Een leuk model om bijvoorbeeld te stopppen met roken of ander gedrag: Het 16 weken model.

Het kost 16 weken, gebaseerd op het de aanname dat een persoon 16 uur wakker is en 8 uur slaapt en de tijd die neurologisch nodig is om wat verbindinkjes om te zetten:
- Iedere week kies de persoon om 1 bepaald uur af te strepen, dat uur mag men niet roken, alle andere uren wel
- Iedere week komt er zodoende een uur bij dat je je verslaving niet doet, daarvoor en daarna mag je volgas gaan
Na 8 weken mag je dus 8 van 16 uur roken. In parallel ben je bezig om je gedrag om te zetten.
In week 15 spendeer je dan nog 1 uur per dag aan je verslaving en de rest van de tijd niet meer.
Door tijdens de niet geblokte uren nog te mogen roken neem je ook (neuro technisch) het straf gevoel weg maar door in stappen steeds minder tijd te mogen spenderen zorg je ook in je hoofd dat je je behoefte steeds minder ruimte geeft.
Lukt het een weekje niet, verleng je het traject en blijf je bijvoorbeeld 2 weken op dezelde status hangen.

Het is een aardig model, die gedrag verandering ook neurologisch ondersteunt (in 16 weken worden ook je neuro verbindingen een beetje aangepakt),niet straft of verbied maar in stapjes steeds minder tijd geeft voor je slechte hobbies.
Leuke theorie maar dat gaat niet op wanneer je hele sociale omgeving rookt en je iedereen overal met peuken ziet wapperen, wat dat betreft is stoppen met roken nu veel gemakkelijker dan zeg 15 jaar geleden voordat roken in de openbare ruimte aan banden werd gelegd.(spreek uit ervaring)
Iets met katten op spek binden.
Daarbij is roken ook een lichamelijke verslaving waar je gelukkig heel snel van af komt, die nicotine is vrij snel je lichaam uit. Het mentale deel is vaak het lastigst, die vaste momenten zoals na eten, sex, bij de koffie, tijdens uitgaan etc. dat moet er gewoon uitslijten en los je zeker niet op met afbouwen omdat je lichaam dan steeds weer getriggerd wordt door dat nieuwe shotje nicotine.
Cold turkey werkt gewoon het beste, ja is ff een paar dagen zuur maar de reward komt al vrij snel in de vorm van meer lucht, fitter, smaak, reuk etc.
Minderen is pure zelfkastijding en volkomen nutteloos want er hoeft maar iets te gebeuren en je zit zo weer op je oude niveau.
De stap van gestopt naar weer beginnen met roken is veel groter wat gelijk een mooie drempel is.
Het is (na die paar dagen dat de nicotine je lichaam uit is) puur een kwestie van willen en doorzetten.
Wil je diep van binnen niet stoppen dan gaat dat je echt niet lukken, wil je het wel dan werkt radicaal stoppen gewoon het beste, dan maar ff 3 dagen doorbijten en sjacherijnig zijn, daarna is het fysieke gedeelte over.
Maar dan moet je wel alles wat met dat roken te maken heeft uit je omgeving verwijderen, asbakken weg, aanstekers etc. zo min mogelijk triggers die je herinneren aan je verslaving, je moet zolang het vlees nog zwak is ook niet plekken op zoeken waar veel gerookt wordt tot je je sterk genoeg voelt om weerstand te bieden.

Dat gaat je met een telefoon/socials verslaving nooit lukken, die dingen zijn echt overal en de sociale druk om mee te doen is zeker voor kinderen enorm.
Tenzij je ze op een boot zet en een paar weken zonder bereik de Atlantische oceaan over stuurt is het vechten tegen de bierkaai.
Ok, ik geloof prima dat dit werkt voor jou. Maar ik geloof niet dat je helemaal scherp hebt wat ik bedoelde.
Het gaat dus ook om neurologische verbindingen te vernieuwen, geen gevoel van "straf" en geen stress te hebben. Dit geeft allerlei markers die de meeste mensen niet helpen,
Initieel zat ik ook op jouw model, ben niet perse van het softe, maar de kans op terugval is daarbij veel hoger en de frustratie factor ook.
In alle gevallen moet je natuurlijk wel achter je ambiitie om te veranderen staan.
Overigens denk ik dat het simpelweg beperken van "schermtijd", prima kan bijdragen aan normalisering van gedrag, het betekent dat je je tijd anders in zal moeten vullen waardoor er weer nieuwe deuren opengaan.
Leuke theorie maar...
...roken...
...werkt radicaal stoppen gewoon het beste, dan maar ff 3 dagen doorbijten en sjacherijnig zijn, daarna is het fysieke gedeelte over.
Helaas niet, alle specialisten hebben het over 'meerdere weken', meestal zo'n 2 tot 5.
En wat denk je dat er gebeurt als je een drankverslaafde (alcoholist heet dat) verbied drank te gebruiken, of drugsverslaafde drugs te gebruiken.

Er zijn talloze instellingen die verslavingszorg behandelen en geen van die instellingen werkt met verbieden of cold turkey stoppen.
Een drank- of drugs-verslaafde helpen heeft een paar belangrijke verschillen. Zoals anderen al zeiden is er bij sommige drugs de fysieke verslaving, bij een telefoon heb je dat niet.

Maar verder is ook een verschil dat je ze alleen letterlijk bij de les wil houden, zolang ze bij een docent in de klas zitten. Na de les of na school mogen ze doen wat ze willen, dat is iets heel anders dan bij een drankverslaving, waarbij je de verslaafde ook ná contactmomenten wil helpen, dat vereist discipline en is dus veel moeilijker te bereiken.

Daarnaast hebben ze op school gewoon afleiding, namelijk de lesinhoud en klasgenoten, dat maakt het veel makkelijker om geen toegang tot die verslaving te hebben. Afleiding helpt, als die afleiding precies hetgene is waarvan je wil dat ze het toch al doen sla je twee vliegen in één klap.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 24 juli 2024 16:50]

Het gebruik van de smartphone wordt niet totaal verboden, alleen tijdens de lessen. Niet vergelijkbaar dus.
Niemand spreekt hier van een totaalverbod op telefoon de gehele dag. Het gaat hier om alleen in de les. Tussen lessen, in de pauze, voor en na school, kunnen leerlingen gewoon op hun telefoon zitten.

Zelfs tijdens zelfstudiemomenten die scholen ook steeds vaker in de roosters inbouwen kunnen leerlingen meestal hun telefoons gebruiken.

Een vergelijk met cold turkey alcohol laten staan slaat dus de plank mis.
De drugs waar jij het over hebt zijn drugs die lichamelijk verslavend zijn, zoals GHB. Mobiele telefoon verslaving is niet lichamelijk en kan je dus prima in 1 keer mee stoppen.

Bovendien, het is ook helemaal niet alsof ze cold turkey moeten stoppen, ze mogen een aantal uur per dag, tijdens school, niet meer op hun telefoon. Daar buiten moeten ze het zelf weten.
Echt een slecht voorbeeld. En totaal incorrect.
Het is algemeen zo dat verbieden of beperkingen opleggen nooit goed werkt.
Net zoals strenger straffen niet werkt. Er bestaan letterlijk duizenden studies die dit bevestigen. Lang was dit ook te zien in ons denken en handelen. Helaas is de huidige tijdsgeest van het straffen en verbieden. We gaan wat dat betreft terug in de tijd.
De doelstelling om telefoongebruik te verminderen is heel goed. Maar dit moet op een andere manier dan simpelweg verbieden. Opvoeden is daar een van. Educatie en beloning.
Verbieden met een goede uitleg is een onderdeel van opvoeden.
Het is algemeen zo dat verbieden of beperkingen opleggen nooit goed werkt.
Nooit. Alle wetten of regels die ook maar iets verbieden werken nooit goed. Oké, fijn om te weten, dan doet het wetboek van strafrecht iets fout. :P

Het gaat in dit geval helemaal niet over telefoongebruik in het algemeen verminderen. Het gaat om dat kinderen opletten tijdens de les, zodat ze in ieder geval op school wat opsteken en hun diploma halen. Als ze daarbuiten alsnog de hele dag op hun telefoon willen zitten moeten ze dat zelf weten.

Op school zijn trouwens tig zaken verboden die van de les afleiden. Eten en drinken, jas aanhouden, kletsen op het moment dat je de opdracht krijgt om even te concentreren, etcetera. Gewoon wat discipline en inzet tonen, daar gaan die regels over. Mogen die van jou allemaal overboord? Zo nee, wat is het verschil met de telefoon in de klas?

[Reactie gewijzigd door bwerg op 24 juli 2024 16:50]

'The Social Dilemma' van Netflix was wel een eye-opener voor mij. Kijk maar naar Frankrijk, 12-jarigen die gewoon mee lopen te rellen. Sociale media is gevaarlijk en AI heeft ons al in onze macht.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 24 juli 2024 16:50]

De AI heeft nog helemaal niets. AI is niet zelfbewust. Mensen bepalen nog steeds wat AI doet.

Niet zo paniekzaaierig doen.
LOL, u denkt dus nog steeds dat de mensen "in control" zijn als het gaat om sociale media en zaken als AI.
Ja, de mensen die ze maken, die wel, maar de arme sukkels die ze gebruiken echt niet.
Waarom niet? Ik ben in control. Als ik besluit morgen Facebook te deleten is het weg. Welke “control” heeft “AI” dan nog?

De aarde is rond trouwens mocht je dat nog niet weten.
Wat is de reden dat je nu facebook niet weg doet? Het is een stuk spionage software welke niet goed is voor de algehele gesteldheid van de mens. Dus in mijn ogen reden genoeg om te verwijderen.

Als een alcoholist nu (liever nu dan morgen namelijk) besluit om te stoppen met drinken van alcohol, dan is er ook niets aan de hand. Alleen het stoppen zal niet zo werken.
Oh ik gebruik het als een soort persoonlijke dump van van alles en nog wat maar met name trips voor het werk en vind die memories die ik krijg altijd wel leuk over de afgelopen 10 jaar. Laat ze maar spioneren hoor ;). Kattenfoto’s, auto’s, hotels en rariteiten, ik wens ze veel plezier.
Plus de rest van de informatie die ze van je hebben door alle koppelingen.

Persoonlijk heb ik een hekel aan die "memories" functies (Apple heeft daar ook een handje van).
In hoeverre is het erg dat ze dat van mij hebben? Het enige wat er iets mee kan zijn algoritmes, er zit geen geen mens 1-op-1 te checken waarom ik in 2016 in Denver zat ;)
Anoniem: 718943 @roberttttt4 juli 2023 19:20
Je geeft 'AI' echt teveel credits, hoor.
Zowel generatief als op gebied van klassificatie is een 'AI' (mag de naam niet hebben) niets meer dan een hulpmiddel.
Het gevaar met 'AI' is dat mensen de resultaten niet controleren en voor lief nemen (dat doe je ook niet bij ander gereedschap, daar controleer je ook het resultaat), niet de 'AI' zelf.

'AI' is een hype-naam waar nu mee rondgestrooid wordt. Dit heeft echt niets met intelligentie, redeneren, gewaarwording of bewustzijn te maken.

(Neem het aan van iemand die bekend is met de techniek).
AI komt in vele vormen, regeneratief of classificatie of nlp is niet het probleem. Maar recommendation modellen wel, dit wordt heel sterk gebruikt bij bijvoorbeeld youtube shorts, tiktok etc.. overal wasr content is waar je maar korte aandachts spanne voor moet hebben. Die werken zeer geraffineerd op basis van waar je naar kijkt, hoelang je kijkt etc.. zodat het algoritme precies weet welke content het jou moet voorschotelen zodat je blijft swipen en kijken.

Let maar eens op hoevaak mensen blijven swipen naar de volgende short, image etc..

Het is bewezen dat mensen daar zeer gevoelig voor zijn want je krijgt elke keer een dopamine shot. Het waarderings centrum in de hersenen is hier heel gevoelig voor, vooral bij kinderen.
Volgens u zou de term AI 'nog niet' gebruikt mogen worden, want bestaat nog niet want nog niet zelfbewust?
Dat is een semantische discussie.
Bijzondere observatie aangezien ik dat helemaal nergens beweer.
Twaalfjarigen relden ook mee in de tijden van Daens. Is niets nieuw.
En waar ligt de grens. Mag een smart watch dan ook niet meer? Een tablet?
Blijkbaar ook niet aldus Nos
Ik snap wel waarom men hiermee komt, tegelijk kijkend naar hoe dat bij mijn zus op school ging, agendas werden exclusief op telefoon gebruikt omdat de leraren dat makkelijker vonden, verder had de school een eigen app met roosters (papieren werden vervangen) en gebruikten de kids hun telefoon voor inlog tokens op school PCs en wifi (dat laatste als ze een eigen laptop hadden)

Dat was een middelbare school.

Ik denk ook dat ermee leren omgaan beter is dan verbieden, maar dat ben ik.

prikkels weg nemen is niet voor iedereen de juiste oplossing, voor mijn zus werkte verbieden van dingen averechts en ik ken wel meer mensen zoals dat, regels qua gebruik opstellen was beter voor die mensen.

Want iedereen is anders, maar ze scheren hiermee iedereen over 1 kam omdat dat gewoon makkelijker is, nadenken over een betere oplossing wil men niet

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 16:50]

En wat was er dan mis met papieren roosters? Die had ik in mijn tijd ook en met mij is ook alles goed gekomen. Al die nieuwe tech zijn oplossingen voor niet bestaande problemen.

Tegenover die paar semi-nuttige toepassingen staan legio voorbeelden van zaken waar je kinderen niet mee lastig moet vallen. Social media en tracking vanuit grote bedrijven bijvoorbeeld. Nu wordt ze vanaf jongs af aan al geleerd dat zoiets normaal is, en dat is het natuurlijk helemaal niet.
En wat was er dan mis met papieren roosters? Die had ik in mijn tijd ook en met mij is ook alles goed gekomen. Al die nieuwe tech zijn oplossingen voor niet bestaande problemen.
Mijn kinderen zijn intussen getrained om bij elke les in Magister te kijken: staat al het huiswerk er wel in (wordt wel eens vergeten door de docent) en wat/waar is de volgende les. Nu kan het aan mijn oude middelbare school liggen (bijna nooit lesuitval) of aan de school van mijn kinderen (veel uitval/schuiven), maar de dagen dat ze het afgelopen jaar volgens het rooster de lessen gevolgd hebben is op één hand te tellen volgens mij. Er is altijd wel iemand ziek of iets dat schuift, en Magister regelt dat de kinderen het weten. Nieuwe technologie heeft dingen mogelijk gemaakt en die geest krijg je volgens mij moeilijk weer in de fles...
De school waar ik vroeger naartoe ging had gewoon een overzicht op een tv waar de leerlingen binnen kwamen. Even kijken wat er uitviel die dag en je wist je rooster.

Niet zo moeilijk om naar terug te gaan.

Afhankelijk van hoe groot de school is kun je uberhaupt gewoon het rooster op zo'n scherm laten zien.
Het is wel handig als je thuis al weet dat het eerste uur uitvalt.
Thuis mogen ze gewoon hun mobiel gebruiken. Dus kijken ze dan als ze dat willen.
Lang leve de belboom! :D
By ons stond het zelfs gewoon op een whiteboard (maar ik heb dan ook in 1994 examen gedaan).
In mijn ogen is er ook weinig mis met een papieren rooster.

Maar tja, ze vonden dat blijkbaar nodig want digitalisering, was overigens niet de enige school die ik dat zag doen, dus uniek is het niet.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 16:50]

Ik had toen ik op school zat best vaak roosterwijzigingen... dus papieren versie is niet bepaald handig en vond het handig voor om aantekeningen te maken en tijdens het maken van mijn werk muziek mee te luisteren.
Kan namelijk niet concentreren als het lawaaierig is.
"Die had ik in mijn tijd ook" je weet toch wel dat je nu zoals je bomma begint te klinken, mag ik hopen.
Anoniem: 420148 @911GT24 juli 2023 17:24
Alle kinderen hebben standaard een laptop bij zich op school, hoe ga je die prikkels tegen dan? Whatsapp, TikTok en talloze andere apps die kinderen gebruiken zijn ook webbased te gebruiken. Ga je dan als school al die URL's verbieden?
De apps en de sites gebruiken beiden vaak dezelfde hoofddomeinen. Dus een wildcard ban op *.facebook.*, *.tiktok.* en *.whatsapp.* pakt vaak zowel de app als de web-versie.
Ja dat is een technische oplossing. Maar kinderen hebben pauze's en of tussenuren, dus dan blijf je toch nog steeds dezelfde problematiek hebben.

Daarnaast zijn er natuurlijk makkelijk hotspots te creëren en daar vrolijk verder te gaan.

Ik denk dat dit heel lastig te handhaven is zonder direct inbreuk te maken op de devices van studenten.
Wat denk je van gewoon mobiel internet?
De apps op de telefoons zijn ontwikkeld om verslavend te zijn en zorgen daarnaast aan een overload van prikkels. Het menselijk krijgt door onder andere door de mobieltjes net zoveel prikkels in een uur als 10000 jaar geleden mensen in een jaar binnen kregen. In die 10000 jaar is ons brein daarentegen niet ge-evolueerd dat we met all die prikkels kunnen omgaan. Onderzoek toont ook gewoon aan dat kinderen gewoon hogere cijfers halen als ze geen mobiel in de klas mogen gebruiken. Verder zijn er nog een legio aan negatieve effecten https://www.kennisrotonde...ntwoord%20VRAAG-216_0.pdf

Dus wat wil je dat de scholen de kinderen leren, hoe ze verantwoord met een mobiel kunnen omgaan en daar dan hoe dan ook in falen vanwege big tech die precies weet hoe ze de aandacht moeten trekken of zie je liever dat ze werkelijk een vak geleerd krijgen?
Anoniem: 1883242 @cold_as_ijs4 juli 2023 18:16
South Park: Devil explains addiction, comes to mind.
Zoals een heroïne gebruiker leren omgaan met heroïne zeker. Gebruik van mobiele telefoons is sterk verslavend en funest voor je concentratie,
Een heroine gebruiker moet ook de rest van zijn leven die ‘drang’ weerstaan. Dus ja dat is letterlijk wat je doet. Ik leren gaan met heroine en het feit dat je er niet aan ingeeft.
En de basis van die drang weerstaan is toch wel je sociale omgeving je aangeeft dat je het niet moet doen, zeker op momenten dat ze met jou bezig zijn. Zoals wanneer een docent je les probeert te geven.
Sorry hoor, maar wat een kul. De opmerkingen en vergelijking die je maakt lijken naar mijn mening niet goed doordacht. Zoals @ByteDelight terecht zegt, social media apps zijn bewust ontworpen om je aandacht zo vaak en zo lang mogelijk vast te houden. Jongeren zijn daar veel gevoeliger dan volwassenen, hoewel tegenwoordig ook steeds meer volwassenen vaker aandachtsproblemen hebben als gevolg van social media.
Er zijn talloze docenten die precies dat doen. Er zijn verschillende onderwijsvormen die daar ook op inspelen. Van simpele Kahoot quizjes tot het raadplegen van agenda's en/of magister.
Tuurlijk, de smartphone *kan* een positieve bijdrage hebben aan onderwijs, maar gezien het enorme gemak waarmee het apparaat ook op allerlei andere manieren gebruikt kan worden die afbreuk doen aan het onderwijs lijkt dat me onzinnig risicovol. Gevalletje nadelen wegen niet op tegen de voordelen.
En waar ligt de grens. Mag een smart watch dan ook niet meer? Een tablet?
Als die dezelfde risico's bieden lijkt me dat niet ondenkbaar.
Alle kinderen hebben standaard een laptop bij zich op school, hoe ga je die prikkels tegen dan?
Een laptop is een compleet ander apparaat met een compleet andere form-factor. Het is een apparaat dat is ontworpen voor productie in plaats van consumptie. Daarnaast pak je je laptop er niet zomaar even bij, is het veel duidelijker wanneer je hem gebruikt en stop je hem ook niet zomaar even weg. Veel makkelijker controleerbaar dus tijdens de les.
Whatsapp, TikTok en talloze andere apps die kinderen gebruiken zijn ook webbased te gebruiken. Ga je dan als school al die URL's verbieden?
Ik mag hopen dat ze dat gaan doen ja, voor zover dat nog niet gebeurt. Waarom zou een school het gebruik van zulke diensten moeten faciliteren als die aantoonbaar ondermijnen wat zij proberen te bereiken? Ik weet nog dat vroeger sites als Newgrounds.com geblokkeerd waren op onze school. Irritant, maar ik begreep het wel ;)
Ik ben niet persé tegen een verbod, maar ik denk dat het symptoombestrijding is en dat de grondslag toch echt ligt bij opvoeden.
Ik ken je niet dus ik weet niet of je zelf ook kinderen hebt, maar dat is simpelweg naïef. Vanaf het moment dat je kind naar school gaat (en in NL zijn kinderen leerplichtig vanaf hun 5e) is als ouder veel lastiger te overzien wat je kind doet. Docenten leveren aan het eind van de dag geen verslag in bij de ouders met wat ieder kind gedaan heeft, dus je bent afhankelijk van wat je kind je verteld. Zelfde geldt voor datgene dat je kind buitenshuis doet; je krijgt mee wat je (sporadisch) hoort van anderen en van je kind zelf.

Uiteraard heb je grote invloed d.m.v. opvoeding, maar als het aankomt op dit soort verslavende zaken zijn kinderen een te makkelijke prooi en is het fijn als we als maatschappij proberen onze kinderen gezamenlijk te beschermen. Fijn dus als de partijen binnenshuis en buitenshuis, ouders en scholen, samenwerken om dit soort verslavingen te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door pixeled op 24 juli 2024 16:50]

Ik vind je reactie nogal vijandig en kort door de bocht. Daar ga ik dus niet inhoudelijk op in.
Van alle reacties op jouw reactie reageer je op die van mij om te zeggen dat je die vijandig en kort door de bocht vindt? Naar mijn mening gaat mijn reactie juist zeer op de inhoud van jouw reactie in en houd ik het best netjes. Misschien ervaar je het als vijandig omdat ik reageer op al je individueel benoemde punten? Benieuwd hoe je dat zo ziet.

Hoe dan ook staat het je uiteraard vrij niet te reageren. Daar heb ik überhaupt niet om gevraagd.
Het zit hem zeker in de opvoeding, maar daar ligt juist het probleem. Dit gebeurt simpelweg steeds minder en speelt in alle economische klassen. Opvoeden mag je maar in beperkte mate van een school verwachten en daarom is symptoombestrijding in dezen niet eens verkeerd.
Niet alleen, kids zitten uren per dag op school en de opvang, dus van veel opvoeding thuis is maar beperkt sprake. Een school is weldegelijk daar een groot deel van. ik denk zelfs een vitaal deel. Ik kan mijn kids wel verbieden social media te gebruiken en heb dat met succes, technisch, kunnen doen thuis tot ze een leeftijd hadden dat ik vond dat ze juiste inschattingen konden maken. Maar ik ben echt niet zo naief dat ik denk dat dat buiten de deur niet gewoon gebeurt.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 juli 2024 16:50]

Zeker niet alleen, maar primair ligt dit toch echt bij ouders. Scholen krijgen praktisch ieder maatschappelijk probleem op hun bordje en vervolgens wordt verwacht dat we de kids ook nog taal en rekenen bijbrengen. De afgelopen jaren alleen al heb ik onderwerpen voorbij zien komen zoals mediawijsheid, burgerschapsvorming, ‘nieuwe’ sociale vaardigheden, 21th skills, extra bewegingsonderwijs en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik ben het met je eens dat school zeker een rol speelt in de opvoeding, maar deze mag (kan!) absoluut niet te groot worden. Het is niet voor niets dat de inspectie van onderwijs weer werk gaat maken van ‘de basisvaardigheden’.
We zullen dit echt samen moeten doen met z’n allen!
Uiteraard, maar als de ouders (en dat zijn er veel) allebei werken, de kids vanuit school direct doorgaan naar een opvang en in feite alleen voldoende tijd voor opvoeding thuis krijgen in het weekend... dan denk ik dat het idee leuk is dit samen te doen, maar praktisch minder voorkomt. Tenzij ik dat volledig verkeerd zie. Dat er van bovenaf weer op basis vaardigheden wordt ingezet (hetgeen continue gebeurt zonder de echte oorzaken aan te pakken) is een lastige vind ik. Ooorzaken zoals veel meer stress voor kids tegenwoordig, je doet het al heel snel niet goed (moment opnames via tests vanaf je 6e oid die meteen je toekomst gaan bepalen), overvolle klassen, inval leerkrachten en tegenwoordig zelfs gewoon ouders, etc. etc. hebben denk ik een groter effect.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 24 juli 2024 16:50]

Je strijd als kind of ouder tegen algoritme die gemaakt zijn om juist de aandacht te trekken. Er zijn miljarden besteed om dat te doen…
Hoe willen ze dat doen met een macbook bv want de berichten en de hele mikmak wordt gewoon gesynchroniseerd. En whatsapp staat ook gewoon op de laptops die integratie gaat steeds verder.
Die URL's zijn alleen te verbieden als je met whitelists gaat werken.
Leerlingen zijn slim genoeg om een VPN of Proxy te gebruiken, deden wij vroeger ook met MSN die toen geblokkeerd werd om via Hopster jaja of web msn de beperking te omzeilen, zelfs de mensen zonder IT achtergrond wisten dat.

Of je mobieltje in de tas laten en hotspot aan... is anno 2023 geen gek idee...
Gezien de databundels tegenwoordig dusdanig groot zijn...

Zaken verbieden is inmiddels compleet achterhaalt, dan zul je terug moeten naar pen en papier en geen enkel electronica toestaan in de lessen.

Verbieden werkt alleen als men verplicht schoolapparatuur moet gebruiken en BYOD per direct verbieden want dan kan je de zaak dichttimmeren.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 16:50]

Meldingen uit, een smart watch geeft ook al push meldingen bij alles. Je kan je zo veel laten bestoken als dat je zelf toelaat. Ik heb bewust alle apps behalve whatsapp en sms uit staan. Enkel een icoontje bij e-mail. Bij whatsapp ook de groep meldingen uitgeschakeld. Moet er niet aan denken overal een Ping voor te krijgen zeg
Ik ben wel tegen een verbod en precies om de reden die je noemt; het lost namelijk geen enkel probleem op, het leren kinderen niet om te gaan met die, zoals jij dat noemt, ‘prikkel’ en in mijn optiek zorgt dat er alleen maar voor dat scholen feitelijk voor de luie optie kiezen in plaats van de constructieve.

Dan kun je zo de vraag stellen welk voorbeeld je daarmee geeft aan diezelfde kinderen? In mijn beleving is dit gewoon een cooping strategy met een victim mindset. Oh die boze mobieltjes en er is niks tegen te doen. Daarmee leer je kinderen dat het oké is om altijd maar de schuld of de verantwoordelijkheid elders neer te leggen
Daarnaast kun je in mijn optiek kinderen beter leren omgaan met het beheersen van de prikkel dan het compleet verbieden.
Ik ben het helemaal eens dat kinderen en adolescenten moeten leren omgaan met prikkels. Het vervelende is alleen dat de prefrontale cortex van deze groep nog niet is volgroeid. En dat is nou juist hetgeen dat een grote rol speelt bij het maken van beslissingen, relativeren en beheersen van impulsen. Bovendien is het van de meeste apps een doelstelling om de aandacht dan de gebruikers zo lang mogelijk vast te houden. Je kan dus ook niet van ze verwachten dat ze er direct toe instaat zijn.

Ik ben van mening dat je het gebruik van telefoons, tablets, laptops, PlayStations etc. door jongeren beter kan reguleren (max. aantal uur per dag, niet gebruiken in de les) en ze stapsgewijs die verleiding te leren weerstaan.

Daarnaast is het geen verbod van telefoons op school, maar alleen tijdens de les. In de pauze en tussenuren mag je ze gewoon gebruiken. Dit lijkt me dan ook een goede manier om ze gezond gebruik van dit soort apparaten bij te brengen.

En argumentatie dat ouders ten alle tijden hun kinderen moeten kunnen bereiken is ook onzin. Je kan de school toch bereiken. Als het echt urgent is dan worden ze wel uit de les gehaald. Zo ging het in mijn tijd ook.
Er zijn best veel scholen die de laptop hebben omarmd en nu voornamelijk met digitale boeken werken.
De grens ligt bij de afspraak dus duidelijk tussen tablet en laptop.
Het verbieden van een smartwatch vindt ik discutabel. Zo veel kan je nu ook weer niet met zo'n klein schermpje, al kan de continue stroom van meldingen wel afleiden. Telefoons en social media horen niet in een klaslokaal (of zoals in Frankrijk zelfs in de school) thuis. Die zijn ook webbased op een laptop te gebruiken, maar het valt wel iets meer op voor de leerkracht. Bovendien kan een leerkracht tijdens het uitleggen gewoon zeggen dat de laptops gesloten moeten blijven.

Telefoons in de scholen verbieden heeft men in Frankrijk ook gedaan. Daar was even kritiek op, maar het is nu gewoon aanvaard. Voordeel is dat niemand tijdens de lessen op social media zit en men daardoor ook niet bang hoeft te zijn om iets te missen.

Grondslag ligt inderdaad bij het opvoeden, maar als alle vrienden/vriendinnen wel continu op social media actief zijn, dan krijg je er als ouder wel een harde dobber aan om jouw kinderen wel heel bewust met social media om te laten gaan. Als jezelf niet het goede voorbeeld kan geven, dan kan je het wel vergeten. Het begint dus met jezelf opvoeden.
En dat is wat op op opvoeden precies is, grenzen stellen zoals tijdens schooltijd geen mobiele telefoon/tablet/whatever. Praat opnieuw met mekaar, durf mekaar in de ogen kijken.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 juli 2024 16:50]

Anoniem: 1890360 @911GT24 juli 2023 20:07
Misschien de text lezen.

De afspraak is nodig, omdat telefoons, tablets en smartwatches leerlingen tijdens de les afleiden, zo zegt Dijkgraaf.
Dus waarschijnlijk ja tenzij je computer les krijgt, dat doe je niet meer met een telraam :+
Mag een smart watch dan ook niet meer? Een tablet?

Klopt. In de brief staat dat deze apparaten ook niet toegestaan zijn!
In het verleden mocht een rekenmachine met geheugen ook niet. De oplossing was simpel, een rekenmachine die de leraar niet kent en er geen weet van heeft dat die geheugen heeft, of een "CLEAR MEMORY" en "CLEAR ALL MEMORY" functie. Je laat de 1e zijn werk doen en klaar.

Ooit een leraar gehad die zei dat hij graag had dat je een zo compact mogelijk spiekbriefje maakte. Op die manier leerde je de stof namelijk ook. Maar ook de leraar die aangaf dat je al je boeken en aantekeningen mocht gebruiken, aangezien je toch niet voldoende tijd had om alles terug te zoeken, maar mogelijk wel dat ene item dat je even ontschoten was terug wist te vinden omdat je wist hoe je het toe moest passen.

Het onderwijs is absurd. Je krijgt allemaal dingen door je strot geduwd waar je vermoedelijk nooit echt iets aan hebt of echt iets mee doet. Ja, een aantal basis zaken (Nederlands, extra taal, basis rekenvaardigheden, economie, maatschappijleer) zijn belangrijk. Maar wanneer je moeite hebt met allerlei randzaken die (uiteindelijk) niet belangrijk voor je zijn, zul je afhaken.

Beter zou zijn om mensen vooral te laten focussen op wat ze leuke vinden en waar ze goed in zijn.
Daarnaast kun je in mijn optiek kinderen beter leren omgaan met het beheersen van de prikkel dan het compleet verbieden.
Maar het zijn kinderen; je kunt ze nog zo rationeel uitleggen dat ze hun telefoon neer moeten leggen en op moeten letten tijdens de les, maar in de praktijk werkt dat dus niet. Ik bedoel, ik neem aan dat jij vroeger ook naar school ging; mocht jij je gameboy meenemen in de klas, of wat dan ook?

Het is makkelijker en (denk ik zelf) uiteindelijk beter om gewoon regels neer te zetten, want kinderen aanspreken op telefoongebruik tijdens de klas is onuitvoerbaar, afleidend, en een continue strijd voor een leraar.
Niemand. Wij stoppen geen mobieltjes in hun handen. Dat doen de ouders thuis. Surprise, right? Maar zolang een smartphoneverbod geen schoolregel is krijgt de individuele docent elke keer discussie met de leerling. En veel scholen zijn bang om het een schoolregel te maken omdat ze dan leerlingen zouden verliezen aan concurrerende scholen die niet zo'n verbod hebben. Want geloof het of niet: tieners willen heel graag hun smartphone blijven gebruiken. Dit zou de schoolkeuze kunnen beïnvloeden.

Disclaimer: bovenstaande is een generalisatie wat betreft scholen en leerlingen.
Source: sta zelf voor de klas.

[Reactie gewijzigd door Laidbackninja op 24 juli 2024 16:50]

Het is aan de ene kant uiteraard gewoon een stukje fatsoen... ik hoefde vroeger ook mijn Walkman niet zichtbaar te hebben in de klas, dan kon ik het ding ook inleveren tot het einde van de dag.

Dat tieners zich laten beïnvloeden door dergelijke zaken geloof ik 100%, mijn nichtje was ook compleet gebrand om naar een bepaalde school te gaan want daar kreeg men een Macbook ipv een Chromebook bij keuze 2 en Windows bij keuze 3. Die Macbook was voor haar de reden, dat ouders, schooladvies etc. het allemaal geen geschikte school voor haar vonden kon haar niets schelen... Macbook, dat maakte het voor haar de ideale school.

Maar ik besef mij ook dat het tegenwoordig ook wel wat anders gaat met vele ouders en het fatsoen richting dit soort zaken... let maar eens op wat een stroom aan bezwaren er gaat komen van ouders met redenen als 'mijn kind moet altijd bereikbaar zijn want...' en gooi maar 1001 redenen in de mix.

En wat betekent 'verbieden in de klas'? Wordt niet echt heel specifiek benoemt in de brief, staat een school het dan vrij hoe ze die regel interpreteren?

- Mag je het toestel niet in je handen hebben tijdens de les en moet het uit of op stil en in de tas? Doet een leerling wat met het toestel tijdens de les, wat gaat de docent of school dan doen? Telefoons in beslag nemen? Dat wordt gezeik met leerlingen en mogelijk ook ouders.

- Of mag het apparaat gewoon echt het klaslokaal niet in? In het laatste geval ga je mogelijk ook weer met allerlei geneuzel te maken krijgen... want die telefoons en tablets moeten dan het kluisje in, het gemiddelde schoolkluisje is met een schroevendraaier in seconden op te breken, dat gaat geheid mis op veel scholen... en dan krijg je weer gezeur met de ouders want het kind had een iPhone 14 oid van circa €1000,- en die is nu gestolen, wie gaat dat betalen?

Dit gaat niet zomaar zonder slag of stoot gebeuren ben ik bang... zo'n brief is nobel, maar ik twijfel of het haalbaar is zonder dat er heel erg uitgekauwde regels komen, voorzieningen worden getroffen door de scholen etc.
Er staat duidelijk in de brief dat het gaat om het klaslokaal.

Citaat uit de brief:

Om deze reden hebben OCW, de VO-raad, SPVMBO, de Pro-raad, AOb, CNVonderwijs, FvOV, Ouders en Onderwijs en LAKS gezamenlijk de volgende afspraak
gemaakt:

Mobiele telefoons en andere devices zijn niet toegestaan in de klas, tenzij
ze educatief worden gebruikt tijdens de les
Dus mogen ze gewoon mee in de klas maar mogen meestal niet gebruikt worden.
Want als ze 15min educatief gebruikt worden kost het teveel tijd ze op te halen op een centrale locatie.
Altijd meenemen is ook logisch omdat ze buiten het klaslokaal, bv op het schoolplein wel gebruikt mogen worden.

Het is ondoenlijk voor een school de devices steeds in te nemen.
En hoe gaan ze dat doen? Fouilleren is de enige mogelijkheid als je zeker wil weten of de leerling bv een extra telefoon heeft. Gaat niet gebeuren.

Een jammer in elk lokaal zou best al wat helpen.
Er zijn genoeg scholen die mobieletjes in de klas of soms zelfs tijdens schooltijd verbieden. Telefoon moet stil/uit en in de tas of een daar voor bestemde plek in het lokaal (bak, iets met vakken, etc). Toch op je mobiel is inleveren en eind van de dag weer ophalen.

Als deze regels gewoon duidelijk zijn en worden gehandhaafd, is er weinig aan de hand. In het begin zal er wat gemor zijn, maar uiteindelijk werkt het prima. Gewoon poot stijf houden en handhaven.
Die Macbook was voor haar de reden, dat ouders, schooladvies etc. het allemaal geen geschikte school voor haar vonden kon haar niets schelen... Macbook, dat maakte het voor haar de ideale school.
Ik acht dit een onderdeel van natuurlijke selectie en evolutie theorie.
Zowel van de ouders als van het kind. Zo slecht.

Het aantal gestolen/verloren telefoons zal wel omhoog schieten op scholen.
Ik heb op een school gezeten waar we de walkmans mochten gebruiken (niet alle klassen), omdat het leerproces er 1 was van meer vrijheid. In de zin dat ik zelf kon kiezen welk vak ik ging doen, werkte heerlijk voor mij en leverde dus automatisch minder gedoe op zoals hier het geval is. Is wel een hele andere tijd natuurlijk zonder social media.
Merk je ook dat de leerlingen een grotere mond hebben tegenwoordig? Ruzie maken / confrontatie met een docent opzoeken?
Welke docenten vonden het tot nu toe een prima idee om mobieltjes in de handen van hun leerlingen te stoppen en tegelijkertijd te verwachten dat ze kunnen opletten?
Geen, maar vanwege de buitenwereld ( ouders die nogal luid verhaal komen halen als hun kind iets ontzegd wordt ) is het oogluikend toegestaan, en steeds erger geworden.

Op beide scholen van mijn kinderen waren strikte regels, voor aanvang bekend - geen discussie mogelijk.
Er is NIETS zo belangrijk dat je persé een telefoon bij je moet kunnen houden.
Mocht er iets zijn, kan dat via de school, en in samenspraak met de ouder kan de leerling erbij gehaald worden.
net als vroeger
Mocht er iets zijn, kan dat via de school, en in samenspraak met de ouder kan de leerling erbij gehaald worden.
net als vroeger
En sommige scholen doen dat niet eens, ze schuiven meer en meer af op “je hebt een mobieltje”

Niet iedere school is hetzelfde natuurlijk, maar met sommige scholen denk ik dan “je geeft zelf het slechte voorbeeld en creëert een probleem waar je nu over zeikt”, en dan nog de andere kant op kijken, als je hun erop wijst wat ze zelf fout hebben gedaan.
Ook dat klopt. Ik merkte dat wat jaar geleden bij mijn oudste. Hadden ze een tablet in de klas voor lessen, bleek dat mijn oudste uit protest (frustratie ergens over) alles fout ging zitten doen. Daar hoorde we pas wat van helemaal aan het einde van het jaar. Die tablets werden gewoon gebruikt als vrije tijd voor de leerkracht, zonder feedback, wat precies verkeerd gebruik hiervan is.
Tsja, daar heb ik weer twee gedachten over; aan de ene kant, het is schooltijd, de school geeft ze die tablets, controleren hun werk, en praten met de leerlingen. Als ouder kun je ook niet zoveel doen voor je kind als die op school zit, sterker nog, je verwacht dat ze daar met gekwalificeerde mensen zitten die beter weten hoe je een leerling kunt motiveren om toch serieus met het werk om te gaan.
Dat lit toch écht aan de school dan
Hier op beide opleidingen strikte regels, en een contactnummer voor spoedgevallen.
De leerkrachten zijn ook bereikbaar via whatsapp/telegram whatever, maar ook alleen tijdens de schooluren, TUSSEN de lessen.
Als we iets nodig hebben is dat via mail, telefoon of afspraak, en bij allemaal wordt de prioriteit bepaald door de administratie.
Docenten stoppen geen mobieltjes bij de jeugd in de handen.

Wat wel gebeurt is dat scholen, inclusief de school waar ik werk, het een en ander faciliteren met wifi overal (Eduroam). Regel daar maar eens dat je dat alleen voor een laptop toe kunt laten en niet voor mobieltjes...
Blocklist op basis van mac vendor? Alles blokkeren van smartphone fabrikanten die geen laptops maken. Dan moet je alleen nog iets verzinnen voor Apple toestellen...
Docenten stoppen geen mobieltjes bij de jeugd in de handen.

Wat wel gebeurt is dat scholen, inclusief de school waar ik werk, het een en ander faciliteren met wifi overal (Eduroam). Regel daar maar eens dat je dat alleen voor een laptop toe kunt laten en niet voor mobieltjes...
Maar zeker op voortgezette opleidingen moet je leren je verantwoording te nemen, en anders de consequentie te aanvaarden.
Prima dat jij tijdens lessen niet oplet, maar dan ook niet klagen dat je niet genoeg kennis op de examens hebt.
Dit item gaat vooral over basis en voortgezet onderwijd, dus leerlingen to ongeveer 16 / 17j
Daarna moet je écht wel zelf verstandiger kunnen omgaan met vrijheden
Ik kan je uit ervaring vertellen dat ook de meeste mbo'ers die verantwoording niet (goed) aankunnen. Die denken dat ze, net als op de fiets, hun hoofd er goed bij hebben wanneer ze ook met hun telefoon zitten te klooien.
Vraag me af hoe ze dat willen doen gezien onze dochter op school alleen nog les krijgt met de Ipad en voor de rest niets.
Dat is ook geen mobiele telefoon toch? Het gaat om persoonlijke devices

[Reactie gewijzigd door jaenster op 24 juli 2024 16:50]

Tuurlijk wel als ouders moesten we zelf de ipad leveren en thuis kunnen ze alles doen niet alleen lessen natuurlijk. Zoals in de titel gaat het ook om tablets.
Volgens NOS vallen tablets en smartwatches er ook onder.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 16:50]

Komt op hetzelfde neer
Tenzij je denkt dat kinderen in de klas gaan zitten bellen
Mijn aaname is dat ze privé gebruik zoals appen e.d. willen verbieden.

Dus een een tablet van school zou dus gewoon zo ingesteld kunnen worden door de school dat privé gebruik niet mogelijk is, alleen de officiële apps en benodigdheden lijkt mij.
Er is nog een ander probleem. Tegenwoordig wordt alles te pas en te onpas gefilmd, geknipt en online gezwierd. Internet bulkt van de filmpjes gemaakt in klaslokalen als er discussies ontstaan tussen docent en leerling of als leerlingen elkaar of de docent af willen branden. Je moet er al niet aan denken om voor de klas te gaan staan met een dergelijk risico, die mensen hebben toch ook recht op een veilige werkomgeving?
Maar dat is juist dan te reguleren. Lijkt mij dat de ICT de camera's kan uitschakelen op een school geleverde apparatuur.

Of kopen ze hun eigen spullen en moeten ze die gebruiken? Tja dan is het al lastiger.
Op pagina 1 van de brief staat het volgende:
Mobiele telefoons en andere devices zijn niet toegestaan in de klas, tenzij
ze educatief worden gebruikt tijdens de les.
Hieruit kan ik opmaken dat het gebruik van de iPad gewoon is toegestaan.
Anoniem: 1890360 @Dwinges4 juli 2023 20:21
Snap jou conclusie niet, iPad valt in dit geval onder andere device en dus alleen toegestaan tijdens educatief gebruik.
En je moet ook de hele brief lezen en dit "De gezamenlijke ambitie is dat alle scholen tegen 1 januari 2024 beleid hebben geïmplementeerd op basis van het uitgangspunt "nee, tenzij" er bij betrekken.
Dus de conclusie moet zijn iPad, net als de rest, niet toegestaan tenzij.
Dat is niet zo moeilijk. Een ipad kan je prima inperken in wat wel en niet mag.
En anders zoek je toch een school waar ze nog echt les geven?

De afspraak laat sowieso ruimte voor gebruik van die dingen. Zolang het maar educatief gebruik is.
Ja natuurlijk, het precies zo inperken dat alle situaties toegestaan zijn die eventueel nodig zijn. Not.

Download even een app voor geschiedenis waarmee je virtueel door het Colosseum kan lopen.
Kijk hier het filmpje van een reenactment van een veldslag.
Bezoek deze site met informatie over....

Ahh, mag allemaal niet.

Is echt leuk lesgeven dan. Heb je moderne middelen om het leuker te maken, moet alles nog op papier??

En wie gaat die iPad betalen die alleen op school te gebruiken is en thuis helemaal niks toevoegt?

Je kunt natuurlijk ook gewoon je kind opvoeden en op school een apparaat beleid maken.
Waarom vaak je mij lastig met je frustratie? Ik leg de mogelijkheden uit aan shifra. Dat jij wil klagen over ipads op school maakt mij weinig uit een is niet relevant aan de vraag in de comment.

Maar als reactie op sommige van je punten. Genoeg scholen die zelf ipads of tablets hebben. Of bijvoorbeeld Prowise tablet computers voor de klas.
Dus betalen? De school. Wat jij thuis doet moet jij weten

Wat betreft dingen niet kunnen, dat is gewoon een kwestie van een goed beleid, blijkbaar kan jij je geen goed beleid voorstellen.

Niemand zegt dat het op papier moet, maar dat zou schrijfvaardigheid ook vooruit helpen dus zo slecht nog niet.

Een wat betreft je laatste opmerking over opvoeden en beleid. Is dat nou net niet wat we het over hebben?

Een les begrijpend lezen zou geen luxe zijn voor jou denk ik.
Frustratie, waar lees jij dat?
En waar klaag ik over iPads op school?
Over begrijpend lezen gesproken.

Jij geeft als reactie aan dat een iPad die de dochter van Shifra nu gebruikt ter ondersteuning van het onderwijs ineens door school beheerd en beperk moet gaan worden en dat dit niet zo moeilijk is??
Een apparaat wat ouders zelf aanschaffen of huren voor hun kind.
Waar, qua beperkende software, op school nu geen beleid of personeel voor is.
Dus hoe gaan ze dit dan in een paar weken "even" regelen volgens jou?

Ik kan me een prima beleid voorstellen trouwens maar dat gaat wel extra tijd en geld kosten en daar is kundig personeel voor nodig. Iets waar ik en vele andere ouders voornamelijk een gebrek aan ervaren.

En welke "mogelijkheden" leg je dan precies uit? Ik zie alleen staan dat het prima te doen is.
Hoe gaat de school er dan voor zorgen dat ons apparaat anders werkt op school dan thuis waar we ermee mogen doen wat we willen? Daar ben jij het gelukkig ook mee eens.

Dat er ook (basis) scholen zijn waar ze op een apparaat van school wel eens een les geven lijkt totaal niet op een middelbare school waar ze alleen digitaal onderwijs geven met een iPad waar Shifra het over heeft. Misschien is het slim je daar eerst eens in te verdiepen voordat je zo'n opmerking maakt.

En wat bedoel jij dan met "echt les"? Dus niet digitaal maar blijkbaar ook niet op papier. Maar wel met schrijven. Dus een krijtbord? Het is constructiever te reageren met verduidelijking van wat je precies bedoelt als ik het blijkbaar niet begrijp i.p.v. alleen "niettus".
Vraag me af hoe ze dat willen doen gezien onze dochter op school alleen nog les krijgt met de Ipad en voor de rest niets.
Via MDM is zo'n tablet prima in te stellen op op wél mogelijk is.
Dat is een bijzondere school ofzo? Want dat je nooit moet schrijven lijkt mij vreemd, of dat je de rekenles krijgt, en ze gewoon de rekenmachine op de Ipad er altijd naast heeft liggen.
Beter laat dan nooit.

20 jaar geleden waren we op de middelbare school al nonstop aan het sms’en en “snake’n” in de klas. Zal nu alleen maar erger zijn.
Bij ons in de klas kon je je mobiel direct inleveren zodra deze in de klas gespot werd door de docent.
Bij ons ook, maar dat stopte niemand. Daarom is een algeheel verbod om één in de klas te hebben niet zo gek.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 24 juli 2024 16:50]

Afgelopen week vertelde mijn zoontje van 7 jaar dat iedereen een mobieltje heeft in zijn klas.
Nu is hij totaal geen zeur en vroeg er zelf ook niet om, maar hij zei op een hele normale manier als: Ja is toch normaal? Dat hij er nog geen had vond hij ook nog niet erg, want ze mochten in de klas toch niet mee spelen.

Toch andere tijden dan bij mij.....ik was 14 en kocht mijn 3310 zelf. Nooit mee gebeld, wel veel SNAKE gespeeld.
En is die generatie er zo slecht op geworden?
Anoniem: 1890360 @vgroenewold4 juli 2023 20:28
JA! :+ :P 8-) 8)7
Anoniem: 1890360 @vgroenewold4 juli 2023 20:41
Tja, was een inkoppertje
Ik niet, ik had daardoor juist mijn werk altijd op tijd af.
Ik had nog veel liever een verbod voor die dingen op de hele school gezien, maar dit is een goed begin.
Op de middelbare scholen is het ook ramp, de kinderen zitten bijna allemaal tijdens de pauzes non-stop naast elkaar achter hun telefoontjes.
In mijn tijd, jaren '80 zaten we in de aula in kleine groepjes, geen aandacht voor de rest.
De een had een stripboek, de ander een walkman ..

Elke generatie heeft zo zijn afleidingen, die de 'ouders' ( vooral buitenstaanders ) niet goed vinden
Moet meteen denken aan de oude foto met mensen bij de bushalte met allemaal een krant.

Het is van alle tijden inderdaad. Enige verschil is het medium.
Als kinderen tijdens de les massaal verslaafd zouden zijn aan het lezen van een papieren krant, stripboeken of de walkman, dan zou dat ook snel verboden worden. Ik ben die drie dingen alleen in mijn schooltijd uit de jaren '90 niet tegengekomen.

En in de pauzes uit de jaren '90 sloot slechts een kleine minderheid zich af met een (strip)boek of een walkman. Dat is niet te vergelijken met het aantal kinderen dat zich nu van anderen afsluit met een smartphone.
Oh jawel hoor, mijn klas zat vol met de walkmans. :) Ouders doen steeds paniekeriger over de prestaties van hun kids, daar waar het vroeger veeeeeeel losser was en die generatie is ook prima terecht gekomen. Kids nu ervaren mega veel stress in vergelijking met toen met al die tests continue. Ben blij dat ik dat niet heb mee gemaakt.
Een walkman in de klas? Misschien was het bij mij verboden dan. In de gang hadden we ze soms op, maar in klas echt helemaal niemand.
Ja die tijd herken ik nog wel zeker, op mijn oude school voor kinderen met een beperking, bij voortgezet onderwijs hadden sommige leerlingen walkman op tijdens de taxirit, maar voor ingang van de klas deden ze walkman af voor dat de les begon.

Een walkman was niet zo echt verslavend als een mobiel telefoon of tablet. Jaren '80 en jaren '90 van vorige eeuw waren kinderen echt anders dan kinderen van nu, vooral walkmans, discotheken, had meer aandacht voor elkaar, meer sociale contacten en enzovoort.

Het is voor kinderen die nu op school zitten tijdens de lessen goed dat ze hun mobiel telefoon in moeten leveren, voor dat men moet leren.
Ja, hangt dus zuiver af van wat voor type school je had, mijn school was wat vrijer in wat je kon doen in het algemeen, niet dat je dan gaat zitten gamen natuurlijk, maar luisteren naar muziek terwijl je een ander vak deed, dat kon. Niet altijd, maar het gaf een fijne sfeer, iets wat ik nu veel minder tegenkom helaas.
de orginele Tamagotchi, Jawel.. de walkman, dan pokemon kaarten, de welbekende Flippo's, de oude GSM, de MP3 speler met verstopte spellen zoals halflife/counterstrike.

De smartphone is gewoon alles in één keer wat vroeger gescheiden was.
De flippo's waren eerder een gezelschapsspel dan dat je je ermee afsloot voor leeftijdsgenoten. En nogmaals, in mijn schooltijd uit de jaren '90 zag ik nauwelijks gebeuren dat kinderen zich voor anderen afsloten via een device of een spel dat je zonder anderen speelt.

En naarmate iets beter wordt, vergroot de kans op verslaving.

En voor zover het er eerder wel was, is het er nu met een grotere mate en intensiteit. Dat is de reden dat er nu maatregelen komen en toen niet.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 24 juli 2024 16:50]

De flippo's waren eerder een gezelschapsspel dan dat je je ermee afsloot voor leeftijdsgenoten. En nogmaals, in mijn schooltijd uit de jaren '90 zag ik nauwelijks gebeuren dat kinderen zich voor anderen afsloten via een device of een spel dat je zonder anderen speelt.

En naarmate iets beter wordt, vergroot de kans op verslaving.

En voor zover het er eerder wel was, is het er nu met een grotere mate en intensiteit. Dat is de reden dat er nu maatregelen komen en toen niet.
Dat JIJ iets niet gezien hebt, wil niet zeggen dat het ook niet gebeurde.
En zeker in die tijd, waar het nieuws gemiddeld 2x per dag kwam, of met enorme vertraging
Oudere generaties die jongere generaties afzeiken kan je inderdaad helemaal terugleiden naar het moment dat we überhaupt begonnen met het vastleggen van zaken.
Ze vergeten ook allemaal dat zie die generaties die ze afzeiken zelf groot hebben gebracht.

En uiteindelijk is die dynamiek maar goed ook want anders zaten we nogsteeds stenen naar mensen te gooien op het dorpsplein.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 24 juli 2024 16:50]

In mijn tijd had je ook mensen die een boek of stripboek gingen lezen, of op een gameboy gingen spelen of muziek luisterden via walkman of cd speler want die had je toen ook al.

En de leraren klaagden er exact hetzelfde over als nu, het is een probleem van alle tijden, ik ben benieuwd wat de volgende is over 10 a 20 jaar.
Er valt vast wat te zeggen voor iedere generatie maar dat individueel afzonderen is toch echt iets van nu en niet van de jaren 80/90. Als je, je toen zo zou gedragen was je meteen de “outcast” van de school.
Ik had nog veel liever een verbod voor die dingen op de hele school gezien
Dat is niet haalbaar en ook niet meer van deze tijd. Een groot deel van het sociaal leven van met name tieners gaat gewoon via die dingen. Wat je daar ook van vind, daar kunnen we niet meer omheen.
Dat is zeker wel haalbaar, zo laat bijvoorbeeld deze school zien. Op de school waar ik werk is ook het plan om dit precies zo in te voeren.
Ik zie liever dat ouders dat bijbrengen en het op die manier gewoon een soort sociale norm wordt.
Het gebruik van die apparatuur op school dus.

Al dat gezeik met regeltjes voor van alles en nog wat worden we als maatschappij ook niet beter van. Krijg je uiteindelijk alleen maar mensen van die te dom zijn om te poepen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 24 juli 2024 16:50]

Ja verbieden, dat is de oplossing... Zo leren ze dus nooit met die telefoon omgaan, en blijft het een lustobject. Laat ze toe en leer ze dat hij niet elke 5 minuten uit de zak hoeft. Dat is opvoeding waar een school ook voor is.
Opvoeden is ook het respecteren van grenzen. Zo is er nu de grens dat de mobiel de klas niet in mag.
Ja en straks mag en kan het altijd, dus ze hebben niks geleerd.
De meeste volwassenen lukt het al niet om de verleiding te weerstaan, laat staan kinderen.

Ik vermoed dat hoe jonger je ermee begint, hoe minder hoop er is dat je een gezonde balans zal kunnen vinden.
Daarom dus leren hoe ze ermee om moeten gaan. Verbieden is oogkleppen opzetten en dan krijgen ze na de schoolperiode hetzelfde probleem als menig volwassene nu. Nooit leren omgaan met het altijd maar beschikbaar hebben.
Ik denk dus dat het veel effectiever is om te leren om je langdurig te concentreren (of vervelen) dan te leren om een verslaving te overmeesteren.

Uiteindelijk zal onderzoek het moeten aantonen. Er is nu wel al onderzoek dat aantoont dat hoe jonger kinderen een smartphone krijgen, hoe meer mentale problemen ze later hebben. Met alcohol en ongezond eten geldt hetzelfde. Het lijkt mij alleen maar logisch dat de kwantiteit daarbij ook meespeelt. Hoe meer een kind drinkt/slecht eet/een telefoon gebruikt op een jonge leeftijd, hoe groter de kans op problemen (zowel nu als later).
Ik dacht dat dit al lang het geval was. Verrassend dat het nu pas een ding gaat worden.
Er was nog geen afspraak tussen meerdere scholen, het kan best dat (veel/alle) scholen/leraren individueel die keuze al gemaakt hebben om het te verbieden in de klas!
Verbaast mij overigens wel, toen ik nog jong was waren mobieltjes in de les al verboden en onze school was zeker geen uitzondering, dit "verbod" komt wel minstens 20 jaar te laat...
Anoniem: 574346 4 juli 2023 17:23
Goede stap. Leerlingen hebben tegenwoordig ook allemaal chromebooks, tablets of laptops voor school gerelateerde zaken. Dus die smartphone kan wel even weg.
Je kan je in dergelijke gevallen met een hoge mate van digitalisering wel afvragen hoeveel zin zo'n smartphone verbod dan nog heeft.
Als ik langs de lagere school loop, zie ik altijd het digiboard aanstaan.
Gelukkig betalen we nu extra plastic belasting op een bakje friet zodat dat soort hoognodige en onvermijdelijke energie verbruik door kan gaan. :')
En op die chromebook kan je hetzelfde als op een mobieltje...
Chromebook heeft alleen groter scherm verder niet.

De wet die erdoor lijkt te komen is inmiddels compleet achterhaalt, mobieltjes verbod was er 20 jaar geleden al.
Anoniem: 574346 @mr_evil084 juli 2023 20:16
Tuurlijk kan je hetzelfde. maar je smartphone is meer een personal device waar je ook je sociale contacten op hebt staan. Tablets en laptops worden daar toch minder voor gebruikt en dus geeft het minder afleiding. Bovendien haal je een tablet of laptop niet zomaar even te voorschijn als ze niet nodig zijn tijdens de les.
En daar zit het probleem, de tablet/laptop is dus wel vaak nodig tijdens de les.
Ik zou een aantal mensen hier graag willen herinneren aan de volgende uitspraak:
The children now love luxury; they have bad manners, contempt for authority; they show disrespect for elders and love chatter in place of exercise. Children are now tyrants, not the servants of their households. They no longer rise when elders enter the room. They contradict their parents, chatter before company, gobble up dainties at the table, cross their legs, and tyrannize their teachers.
- Socrates, 2000 jaar geleden

Punt is, klagen over "de jeugd van tegenwoordig" is als concept al 2000+ jaar oud. Wees geen oude zuurpruim.

[Reactie gewijzigd door Shamalamadindon op 24 juli 2024 16:50]

Betekent niet dat ik geen strenge hand nodig had in mij jeugd. Het betekent ook niet dat er dan geen regels meer nodig zijn.
Maar toen hadden ze tenminste geen mobieltjes, nou ja misschien die van Ancient aliens...
Ik snap niet zo goed waar dit is veranderd de afgelopen twintig jaar, maar toen ik op school zat (kom uit 86 dus je hebt 't over eind jaren 90 en vroege 2000's) waren mobieltjes gewoon verboden.
En toen konden ze nog niet een fractie van wat je er nu allemaal mee kan.

Vind het wel bijzonder dat het nu weer een onderwerp is.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 24 juli 2024 16:50]

Anoniem: 1890360 @Polderviking4 juli 2023 20:39
Nu voel ik mij echt oud, balpennen waren nog verboden op de lagere school en op de hts rekenmachines ook nog.
In mijn laatste jaar waren die toegestaan en ik had de eerste programmeerbare texas instrument
Gelijk alle diagrammen er in gezet en met vlag en wimpel door het electonica examen gekomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.